Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
பரிவாஸகதா²வண்ணனா
Parivāsakathāvaṇṇanā
102. ‘‘அனந்தராயிகஸ்ஸ பன அந்தராயிகஸஞ்ஞாய சா²த³யதோ அச்ச²ன்னாவா’’தி பாடோ². அவேரிபா⁴வேன ஸபா⁴கோ³ அவேரிஸபா⁴கோ³. ‘‘ஸபா⁴க³ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஆபன்னஸ்ஸ பன ஸந்திகே ஆவி காதுங் ந வட்டதீ’’தி பஸங்க³தோ இதே⁴வ பகாஸிதங். லஹுகேஸு படிக்கே²போ நத்தி². தத்த² ஞத்தியா ஆவி கத்வா உபோஸத²ங் காதுங் அனுஞ்ஞாதத்தா லஹுகஸபா⁴க³ங் ஆவி காதுங் வட்டதீதி. ஸபா⁴க³ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் பன ஞத்தியா ஆரோசனங் ந வட்டதீதி கிர. ‘‘தஸ்ஸ ஸந்திகே தங் ஆபத்திங் படிகரிஸ்ஸதீ’தி (மஹாவ॰ 171) வுத்தத்தா லஹுகஸ்ஸேவாயமனுஞ்ஞாதா . ந ஹி ஸக்கா ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ ஏகஸ்ஸ ஸந்திகே ஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸ்ஸ படிகரணங் காது’’ந்தி லிகி²தங். லஹுகேஸுபி ஸபா⁴க³ங் ஆவி காதுங் ந வட்டதீதி, தஸ்மா ஏவ ஹி ஞத்தியா ஆவிகரணங் அனுஞ்ஞாதங், இதரதா² தங் நிரத்த²கங் ஸியா. அஞ்ஞமஞ்ஞாரோசனஸ்ஸ வட்டதி, ததோ ந வட்டதீதி தீ³பனத்த²மேவ ஞத்தியா ஆவிகரணமனுஞ்ஞாதங், தேனேவ இத⁴ ‘‘ஸபா⁴க³ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஆபன்னஸ்ஸா’’திஆதி³ வுத்தங். அயமத்தோ² ‘‘எத்தாவதா தே த்³வே நிராபத்திகா ஹொந்தி, தேஸங் ஸந்திகே ஸேஸேஹி ஸபா⁴கா³பத்தியோ தே³ஸேதப்³பா³’’தி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ நிதா³னவண்ணனா) வசனேன கங்கா²விதரணியங் பகாஸிதோவ. ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் பன ஞத்தியா ஆரோசெத்வா உபோஸத²ங் காதுங் வட்டதி. தஸ்ஸா ஞத்தியா அயமத்தோ² யதா³ ஸுத்³த⁴ங் பி⁴க்கு²ங் பஸ்ஸிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஸந்திகே ஆரோசனவஸேன படிகரிஸ்ஸதி. ஏவங் படிகதே ‘‘ந ச, பி⁴க்க²வே, ஸாபத்திகேன பாதிமொக்க²ங் ஸோதப்³ப³ங், யோ ஸுணெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி (சூளவ॰ 386) வுத்தாபத்திதோ மொக்கோ² ஹோதீதி, தஸ்மா ‘‘க³ருகங் வா ஹோது லஹுகங் வா, ஞத்தியா ஆவி காதுங் வட்டதீ’’தி வுத்தங், உபோ⁴ஸு நயேஸு யுத்ததரங் க³ஹேதப்³ப³ங்.
102. ‘‘Anantarāyikassa pana antarāyikasaññāya chādayato acchannāvā’’ti pāṭho. Averibhāvena sabhāgo averisabhāgo. ‘‘Sabhāgasaṅghādisesaṃ āpannassa pana santike āvi kātuṃ na vaṭṭatī’’ti pasaṅgato idheva pakāsitaṃ. Lahukesu paṭikkhepo natthi. Tattha ñattiyā āvi katvā uposathaṃ kātuṃ anuññātattā lahukasabhāgaṃ āvi kātuṃ vaṭṭatīti. Sabhāgasaṅghādisesaṃ pana ñattiyā ārocanaṃ na vaṭṭatīti kira. ‘‘Tassa santike taṃ āpattiṃ paṭikarissatī’ti (mahāva. 171) vuttattā lahukassevāyamanuññātā . Na hi sakkā suddhassa ekassa santike saṅghādisesassa paṭikaraṇaṃ kātu’’nti likhitaṃ. Lahukesupi sabhāgaṃ āvi kātuṃ na vaṭṭatīti, tasmā eva hi ñattiyā āvikaraṇaṃ anuññātaṃ, itarathā taṃ niratthakaṃ siyā. Aññamaññārocanassa vaṭṭati, tato na vaṭṭatīti dīpanatthameva ñattiyā āvikaraṇamanuññātaṃ, teneva idha ‘‘sabhāgasaṅghādisesaṃ āpannassā’’tiādi vuttaṃ. Ayamattho ‘‘ettāvatā te dve nirāpattikā honti, tesaṃ santike sesehi sabhāgāpattiyo desetabbā’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. nidānavaṇṇanā) vacanena kaṅkhāvitaraṇiyaṃ pakāsitova. Saṅghādisesaṃ pana ñattiyā ārocetvā uposathaṃ kātuṃ vaṭṭati. Tassā ñattiyā ayamattho yadā suddhaṃ bhikkhuṃ passissati, tassa santike ārocanavasena paṭikarissati. Evaṃ paṭikate ‘‘na ca, bhikkhave, sāpattikena pātimokkhaṃ sotabbaṃ, yo suṇeyya, āpatti dukkaṭassā’’ti (cūḷava. 386) vuttāpattito mokkho hotīti, tasmā ‘‘garukaṃ vā hotu lahukaṃ vā, ñattiyā āvi kātuṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ, ubhosu nayesu yuttataraṃ gahetabbaṃ.
நாமஞ்சேவ ஆபத்தி சாதி ‘‘தேன தேன வீதிக்கமேனாபன்னாபத்தி ஆபத்தி. நாமந்தி தஸ்ஸா ஆபத்தியா நாம’’ந்தி லிகி²தங். ஆரோசெத்வா நிக்கி²பிதப்³ப³ந்தி எத்த² ஆரோசனங் வத்தபே⁴த³து³க்கடபஅஹரணப்பயோஜனந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அகாரணமேதந்தி ‘‘ஸம்ப³ஹுலா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸா ஆபத்தியோ ஆபஜ்ஜி’’ந்தி வுத்தே வுட்டா²னதோ.
Nāmañceva āpatti cāti ‘‘tena tena vītikkamenāpannāpatti āpatti. Nāmanti tassā āpattiyā nāma’’nti likhitaṃ. Ārocetvā nikkhipitabbanti ettha ārocanaṃ vattabhedadukkaṭapaaharaṇappayojananti veditabbaṃ. Akāraṇametanti ‘‘sambahulā saṅghādisesā āpattiyo āpajji’’nti vutte vuṭṭhānato.
த³ஸஸதங் ரத்திஸதந்தி த³ஸஸதங் ஆபத்தியோ ரத்திஸதங் சா²தெ³த்வாதி யோஜேதப்³ப³ங். அக்³க⁴ஸமோதா⁴னோ நாம ஸபா⁴க³வத்து²காயோ ஸம்ப³ஹுலா ஆபத்தியோ ஆபன்னஸ்ஸ ப³ஹுரத்திங் படிச்சா²தி³தாபத்தியங் நிக்கி²பித்வா தா³தப்³போ³, இதரோ நானாவத்து²கானங் வஸேனாதி அயமேதேஸங் விஸேஸோதி.
Dasasataṃ rattisatanti dasasataṃ āpattiyo rattisataṃ chādetvāti yojetabbaṃ. Agghasamodhāno nāma sabhāgavatthukāyo sambahulā āpattiyo āpannassa bahurattiṃ paṭicchāditāpattiyaṃ nikkhipitvā dātabbo, itaro nānāvatthukānaṃ vasenāti ayametesaṃ visesoti.
பரிவாஸகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Parivāsakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
‘‘கா³மஸ்ஸாதி ந வுத்த’’ந்தி வசனதோ கிர கா³மூபசாரேபி வட்டதீதி அதி⁴ப்பாயோதி லிகி²தங். வுத்தஞ்ச ‘‘அயங் பன விஸேஸோ’’தி. ‘‘எத்த² அட்ட²கதா²சரியாவ பமாணங். யுத்தங் ந தி³ஸ்ஸதீ’’தி லிகி²தங். அனுக³ண்டி²பதே³ பன ‘‘அயங் பன விஸேஸோ, ஆக³ந்துகஸ்ஸ…பே॰… ஓக்கமித்வா க³ச்ச²தி, ரத்திச்சே²தோ³ ஹோதியேவா’’தி வசனே ஹெட்டா² ‘‘அந்தோஅருணே ஏவ நிக்க²மித்வா கா³மூபசாரதோ த்³வே லெட்³டு³பாதே அதிக்கமித்வா’’திஆதி³னா நயேன க³ருங் கத்வா வசனதோ, பி⁴க்கு²னீனங் க³ருகவஸேனேவ தத்த² தத்த² ஸிக்கா²பதா³னங் பஞ்ஞத்தத்தா ச தத³னுரூபவஸேனேவ அட்ட²கதா²சரியேன பி⁴க்கு²னீனங் க³ருங் கத்வா மானத்தசரணவிதி⁴த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘யத்தகா புரேப⁴த்தங் வா’’திஆதி³ வுத்தங். குருந்தி³ஆதீ³ஸு வுத்தவசனேன கரொந்தஸ்ஸபி தோ³ஸோ நத்தீ²தி த³ஸ்ஸேதுங் கேவலங் லக்க²ணமத்தமேவ வுத்தங், தது³ப⁴யம்பி தேன தேன பரியாயேன யுஜ்ஜதி, வினிச்ச²யே பத்தே லக்க²ணே ஏவ டா²தப்³ப³தோ குருந்தி³ஆதீ³ஸு வுத்தவசனங் பச்சா² வுத்தங். பயோகோ³ பன புரிமோவ. யதா² செத்த², ததா² ஸசே காசி பி⁴க்கு²னீ த்³வே லெட்³டு³பாதே அனதிக்கமித்வா அருணங் உட்ட²பேதி, தோ³ஸோ நத்தி², ததா²பி ஸப்³ப³ட்ட²கதா²ஸு வுத்தத்தா ‘‘புரிமமேவ ஆசிண்ண’’ந்தி வுத்தங். பரிவாஸவத்தாதீ³னந்தி ‘‘பரிவாஸனிஸ்ஸயபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ஆதீ³னங் உபசாரஸீமாய பரிச்சி²ன்னத்தா பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயஸ்ஸ உபசாரஸீமாவ க³ஹேதப்³பா³, ந கா³மோ’’தி லிகி²தங். ‘‘தஸ்மிங் கா³மே பி⁴க்கா²சாரோ ஸம்பஜ்ஜதீ’திஆதி³ பவாரிதவஸேன வுத்தங். ந ஹி தத்த² அந்தோகா³மே விஹாரோ அத்தீ²’’தி ச லிகி²தங், ‘‘தம்பி தேன பரியாயேன யுஜ்ஜதி, ந அத்த²தோ’’தி ச.
‘‘Gāmassātina vutta’’nti vacanato kira gāmūpacārepi vaṭṭatīti adhippāyoti likhitaṃ. Vuttañca ‘‘ayaṃ pana viseso’’ti. ‘‘Ettha aṭṭhakathācariyāva pamāṇaṃ. Yuttaṃ na dissatī’’ti likhitaṃ. Anugaṇṭhipade pana ‘‘ayaṃ pana viseso, āgantukassa…pe… okkamitvā gacchati, ratticchedo hotiyevā’’ti vacane heṭṭhā ‘‘antoaruṇe eva nikkhamitvā gāmūpacārato dve leḍḍupāte atikkamitvā’’tiādinā nayena garuṃ katvā vacanato, bhikkhunīnaṃ garukavaseneva tattha tattha sikkhāpadānaṃ paññattattā ca tadanurūpavaseneva aṭṭhakathācariyena bhikkhunīnaṃ garuṃ katvā mānattacaraṇavidhidassanatthaṃ ‘‘yattakā purebhattaṃ vā’’tiādi vuttaṃ. Kurundiādīsu vuttavacanena karontassapi doso natthīti dassetuṃ kevalaṃ lakkhaṇamattameva vuttaṃ, tadubhayampi tena tena pariyāyena yujjati, vinicchaye patte lakkhaṇe eva ṭhātabbato kurundiādīsu vuttavacanaṃ pacchā vuttaṃ. Payogo pana purimova. Yathā cettha, tathā sace kāci bhikkhunī dve leḍḍupāte anatikkamitvā aruṇaṃ uṭṭhapeti, doso natthi, tathāpi sabbaṭṭhakathāsu vuttattā ‘‘purimameva āciṇṇa’’nti vuttaṃ. Parivāsavattādīnanti ‘‘parivāsanissayapaṭippassaddhiādīnaṃ upacārasīmāya paricchinnattā bhikkhunupassayassa upacārasīmāva gahetabbā, na gāmo’’ti likhitaṃ. ‘‘Tasmiṃ gāme bhikkhācāro sampajjatī’tiādi pavāritavasena vuttaṃ. Na hi tattha antogāme vihāro atthī’’ti ca likhitaṃ, ‘‘tampi tena pariyāyena yujjati, na atthato’’ti ca.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / ஏகாஹப்படிச்ச²ன்னபரிவாஸங் • Ekāhappaṭicchannaparivāsaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / படிச்ச²ன்னபரிவாஸகதா² • Paṭicchannaparivāsakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பரிவாஸகதா²வண்ணனா • Parivāsakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / படிச்ச²ன்னபரிவாஸகதா²வண்ணனா • Paṭicchannaparivāsakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / படிச்ச²ன்னபரிவாஸகதா² • Paṭicchannaparivāsakathā