Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
2. பாரிவாஸிகக்க²ந்த⁴கங்
2. Pārivāsikakkhandhakaṃ
1. பாரிவாஸிகவத்தகதா²
1. Pārivāsikavattakathā
75. பாரிவாஸிகக்க²ந்த⁴கே பாரிவாஸிகாதி பத³ஸ்ஸ பரிவாஸங் பரிவஸந்தீதி பாரிவாஸிகாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பரிவாஸங் பரிவஸந்தா’’தி. தத்தா²தி ‘‘பரிவாஸங் பரிவஸந்தா’’தி தத்³தி⁴தவாக்யே. தேஸூதி சதுப்³பி³தே⁴ஸு பரிவாஸேஸு. தித்தி²யபரிவாஸோதி தித்தி²யானங் பரிவாஸோ, தித்தி²யானங் வா தா³தப்³போ³ பரிவாஸோ, தித்தி²யேஹி வா பரிவஸிதப்³போ³ பரிவாஸோ தித்தி²யபரிவாஸோ. அப்படிச்ச²ன்னபரிவாஸோதி அப்படிச்ச²ன்னோ பரிவாஸோ அப்படிச்ச²ன்னபரிவாஸோ. தத்தா²தி அப்படிச்ச²ன்னபரிவாஸே. யந்தி வசனங். அயங் பனாதி அயங் படிச்ச²ன்னபரிவாஸோ பன. இதா⁴தி பாரிவாஸிகக்க²ந்த⁴கே. ஸேஸாதி அப்படிச்ச²ன்னபரிவாஸதோ ஸேஸா. தயோதி அப்படிச்ச²ன்னபரிவாஸாத³யோ தயோ, தா³தப்³பா³தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. கஸ்ஸ தா³தப்³பா³தி ஆஹ ‘‘யேனா’’திஆதி³. ஆபன்னா சேவாதி ஆபஜ்ஜிதப்³பா³ சேவ. தேஸூதி திவிதே⁴ஸு பரிவாஸேஸு. ஏதே பனாதி தயோ பன. இதா⁴தி பாரிவாஸிகக்க²ந்த⁴கே. தஸ்மாதி யஸ்மா இத⁴ அதி⁴ப்பேதா, தஸ்மா. ஏதேஸூதி திவிதே⁴ஸு பரிவாஸேஸு.
75. Pārivāsikakkhandhake pārivāsikāti padassa parivāsaṃ parivasantīti pārivāsikāti dassento āha ‘‘parivāsaṃ parivasantā’’ti. Tatthāti ‘‘parivāsaṃ parivasantā’’ti taddhitavākye. Tesūti catubbidhesu parivāsesu. Titthiyaparivāsoti titthiyānaṃ parivāso, titthiyānaṃ vā dātabbo parivāso, titthiyehi vā parivasitabbo parivāso titthiyaparivāso. Appaṭicchannaparivāsoti appaṭicchanno parivāso appaṭicchannaparivāso. Tatthāti appaṭicchannaparivāse. Yanti vacanaṃ. Ayaṃ panāti ayaṃ paṭicchannaparivāso pana. Idhāti pārivāsikakkhandhake. Sesāti appaṭicchannaparivāsato sesā. Tayoti appaṭicchannaparivāsādayo tayo, dātabbāti sambandho. Kassa dātabbāti āha ‘‘yenā’’tiādi. Āpannā cevāti āpajjitabbā ceva. Tesūti tividhesu parivāsesu. Ete panāti tayo pana. Idhāti pārivāsikakkhandhake. Tasmāti yasmā idha adhippetā, tasmā. Etesūti tividhesu parivāsesu.
பகதத்தானங் பி⁴க்கூ²னந்தி எத்த² அதி⁴ப்பேதபகதத்தே த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ட²பெத்வா’’திஆதி³. மூலாயபடிகஸ்ஸனாரஹாதீ³னம்பீதி எத்த² ஆதி³ஸத்³தே³ன மானத்தாரஹமானத்தசாரிகஅப்³பா⁴னாரஹாத³யோ ஸங்க³ண்ஹாதி. பிஸத்³தே³ன பகதிபகதத்தங் அபெக்க²தி. தேதி பகதத்தா. யங் அபி⁴வாத³னாதி³ங் கரொந்தீதி யோஜனா. ஸாதி³யந்தீதி எத்த² ஸாதி³யனங் நாம ஸம்படிச்ச²னந்தி ஆஹ ‘‘ஸம்படிச்ச²ந்தீ’’தி. தத்தா²தி அபி⁴வாத³னாதீ³ஸு, நித்³தா⁴ரணே சேதங் பு⁴ம்மவசனங். ஸாமீசிகம்மந்தி ஏதங் ஆபி⁴ஸமாசாரிகஸ்ஸ அதி⁴வசனந்தி யோஜனா. அபி⁴வாத³னாதீ³னீதி அபி⁴வாத³னபச்சுட்டா²னஅஞ்ஜலிகம்மானி. பீ³ஜனவாததா³னாதி³னோதி பீ³ஜனியா பஹரிதேன பவத்தஸ்ஸ வாதஸ்ஸ தா³னாதி³னோ. ஆஸனாபி⁴ஹாரந்தி எத்த² அபி⁴ஹரணங் அபி⁴ஹாரோ, ஆஸனஸ்ஸ அபி⁴ஹாரோ ஆஸனாபி⁴ஹாரோதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஆஸனஸ்ஸ அபி⁴ஹரண’’ந்தி. பஞ்ஞாபனம்பி அபி⁴ஹரித்வா பஞ்ஞாபிதத்தா அபி⁴ஹாரோயேவ நாமாதி ஆஹ ‘‘பஞ்ஞாபனமேவ வா’’தி. ‘‘பாத³தோ⁴வனஉத³க’’ந்தி இமினா பாத³ஸ்ஸ தோ⁴வனங் உத³கங் பாதோ³த³கந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘பாத³ட்ட²பனக’’ந்தி இமினா பாத³ஸ்ஸ ட²பனகங் பீட²ங் பாத³பீட²ந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘பாத³க⁴ங்ஸனங் வா’’தி இமினா பாத³ஸ்ஸ க⁴ங்ஸனங் கத²லிகங் பாத³கத²லிகந்தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ஸத்³தி⁴விஹாரிகானம்பி அபி⁴வாத³னாதி³ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பிஸத்³தே³ன அஞ்ஞேஸங் ஸாதி³யந்தஸ்ஸ கா நாம கதா²தி த³ஸ்ஸேதி. தேதி ஸத்³தி⁴விஹாரிகா. ஸத்³தா⁴பப்³ப³ஜிதாதி ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜிதா. குலபுத்தாதி ஜாதிகுலபுத்தா, ஆசாரகுலபுத்தா ச. கரொந்தி, ஆபுச்ச²ந்தியேவாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. வாரிதம்பி அஸாதி³யனங் நாமாதி ஆஹ ‘‘வாரிதகாலதோ பட்டா²ய அனாபத்தீ’’தி. மிது² யதா²வுட்³ட⁴ந்தி எத்த² மிது²ஸத்³தோ³ அஞ்ஞமஞ்ஞபரியாயோ, யதா²ஸத்³தோ³ யங்ஸத்³த³பரியாயோ, விச்ச²த்தோ² சாதி ஆஹ ‘‘அஞ்ஞமஞ்ஞங் யோ யோ வுட்³டோ⁴’’தி. அஞ்ஞமஞ்ஞஞ்ஹி மித²தி ஸங்க³மங் கரோதீதி மிதூ²தி வுச்சதி. தேன தேனாதி பி⁴க்கு²னா, ‘‘ஸாதி³து’’ந்தி பதே³ பா⁴வகத்தா. ஸாதி³துங் அனுஜானாமீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Pakatattānaṃ bhikkhūnanti ettha adhippetapakatatte dassento āha ‘‘ṭhapetvā’’tiādi. Mūlāyapaṭikassanārahādīnampīti ettha ādisaddena mānattārahamānattacārikaabbhānārahādayo saṅgaṇhāti. Pisaddena pakatipakatattaṃ apekkhati. Teti pakatattā. Yaṃ abhivādanādiṃ karontīti yojanā. Sādiyantīti ettha sādiyanaṃ nāma sampaṭicchananti āha ‘‘sampaṭicchantī’’ti. Tatthāti abhivādanādīsu, niddhāraṇe cetaṃ bhummavacanaṃ. Sāmīcikammanti etaṃ ābhisamācārikassa adhivacananti yojanā. Abhivādanādīnīti abhivādanapaccuṭṭhānaañjalikammāni. Bījanavātadānādinoti bījaniyā paharitena pavattassa vātassa dānādino. Āsanābhihāranti ettha abhiharaṇaṃ abhihāro, āsanassa abhihāro āsanābhihāroti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘āsanassa abhiharaṇa’’nti. Paññāpanampi abhiharitvā paññāpitattā abhihāroyeva nāmāti āha ‘‘paññāpanameva vā’’ti. ‘‘Pādadhovanaudaka’’nti iminā pādassa dhovanaṃ udakaṃ pādodakanti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Pādaṭṭhapanaka’’nti iminā pādassa ṭhapanakaṃ pīṭhaṃ pādapīṭhanti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Pādaghaṃsanaṃ vā’’ti iminā pādassa ghaṃsanaṃ kathalikaṃ pādakathalikanti vacanatthaṃ dasseti. Saddhivihārikānampi abhivādanādinti sambandho. Pisaddena aññesaṃ sādiyantassa kā nāma kathāti dasseti. Teti saddhivihārikā. Saddhāpabbajitāti saddhāya pabbajitā. Kulaputtāti jātikulaputtā, ācārakulaputtā ca. Karonti, āpucchantiyevāti sambandho. Vāritampi asādiyanaṃ nāmāti āha ‘‘vāritakālato paṭṭhāya anāpattī’’ti. Mithu yathāvuḍḍhanti ettha mithusaddo aññamaññapariyāyo, yathāsaddo yaṃsaddapariyāyo, vicchattho cāti āha ‘‘aññamaññaṃ yo yo vuḍḍho’’ti. Aññamaññañhi mithati saṅgamaṃ karotīti mithūti vuccati. Tena tenāti bhikkhunā, ‘‘sāditu’’nti pade bhāvakattā. Sādituṃ anujānāmīti sambandho.
‘‘வுட்³ட⁴படிபாடியா’’தி இமினா வுட்³டா⁴னங் படிபாடி யதா²வுட்³ட⁴ந்தி சதுத்தீ²அப்³யயீபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. புரிமபதே³ பன பட²மாஅப்³யயீபா⁴வோ. பாளியாதி பந்தியா. தத்தே²வாதி ஸங்க⁴னவகட்டா²னே ஏவ. பவாரணாயபீதி பிஸத்³தே³ன ந கேவலங் உபோஸதே²யேவ, அத² கோ² பவாரணாயபீதி த³ஸ்ஸேதி. ஸங்கே⁴ன பா⁴ஜியமானந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
‘‘Vuḍḍhapaṭipāṭiyā’’ti iminā vuḍḍhānaṃ paṭipāṭi yathāvuḍḍhanti catutthīabyayībhāvaṃ dasseti. Purimapade pana paṭhamāabyayībhāvo. Pāḷiyāti pantiyā. Tatthevāti saṅghanavakaṭṭhāne eva. Pavāraṇāyapīti pisaddena na kevalaṃ uposatheyeva, atha kho pavāraṇāyapīti dasseti. Saṅghena bhājiyamānanti sambandho.
ஓணோஜனந்தி அவனுத³தே ஓணோஜனங். அவபுப்³போ³ நுத³தா⁴து நகாரஸ்ஸ ணகாரங், த³காரஸ்ஸ ச ஜகாரங் கத்வா ஓணோஜனந்தி வுச்சதி. நுத³தா⁴து அபனயனத்தோ², தேன வுத்தங் ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜனங் வுச்சதீ’’தி. உத்³தே³ஸப⁴த்தாதீ³னீதிஆதி³ஸத்³தே³ன ஸலாகப⁴த்தாதீ³னி ஸங்க³ண்ஹாதி. அஸ்ஸாதி பாரிவாஸிகஸ்ஸ. தானீதி த்³வே தீணி உத்³தே³ஸப⁴த்தாதீ³னி. ஹெட்டா²தி அத்தனோ ஹெட்டா². கா³ஹேதா²தி நவகதரே பி⁴க்கூ² கா³ஹாபேத². ப⁴த்தபச்சாஸாதி ப⁴த்தமேவ பச்சாஸா ப⁴த்தபச்சாஸா, பச்சாஸாப⁴த்தந்தி அத்தோ². ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³பா³னீ’’தி இமினா அவனுதி³தப்³ப³ந்தி ஓணோஜனந்தி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ஏவந்தி க³ஹெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜமானேதி யோஜனா. தானீதி உத்³தே³ஸப⁴த்தாதீ³னி. யதி³ பன ந க³ண்ஹாதீதி ஸசே ஸங்க⁴தோ வஸ்ஸக்³கே³ன ந க³ண்ஹாதி. ந விஸ்ஸஜ்ஜேதீதி ஸசே அஞ்ஞஸ்ஸ ந விஸ்ஸஜ்ஜேதி. ஓதி³ஸ்ஸாதி உத்³தி³ஸித்வா. தஸ்ஸாதி பாரிவாஸிகஸ்ஸ. ஹீதி யஸ்மா. ஸங்க⁴னவகட்டா²னே நிஸின்னஸ்ஸ தஸ்ஸாதி யோஜனா. ப⁴த்தக்³கே³தி ப⁴த்தஸ்ஸ க³ஹணட்டா²னே. ஸோதி பாரிவாஸிகோ, மா கிலமித்தா²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. இத³ந்தி ஓணோஜனங். அஸ்ஸாதி பாரிவாஸிகஸ்ஸ, அனுஞ்ஞாதந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Oṇojananti avanudate oṇojanaṃ. Avapubbo nudadhātu nakārassa ṇakāraṃ, dakārassa ca jakāraṃ katvā oṇojananti vuccati. Nudadhātu apanayanattho, tena vuttaṃ ‘‘vissajjanaṃ vuccatī’’ti. Uddesabhattādīnītiādisaddena salākabhattādīni saṅgaṇhāti. Assāti pārivāsikassa. Tānīti dve tīṇi uddesabhattādīni. Heṭṭhāti attano heṭṭhā. Gāhethāti navakatare bhikkhū gāhāpetha. Bhattapaccāsāti bhattameva paccāsā bhattapaccāsā, paccāsābhattanti attho. ‘‘Vissajjetabbānī’’ti iminā avanuditabbanti oṇojananti atthaṃ dasseti. Evanti gahetvā vissajjamāneti yojanā. Tānīti uddesabhattādīni. Yadi pana na gaṇhātīti sace saṅghato vassaggena na gaṇhāti. Na vissajjetīti sace aññassa na vissajjeti. Odissāti uddisitvā. Tassāti pārivāsikassa. Hīti yasmā. Saṅghanavakaṭṭhāne nisinnassa tassāti yojanā. Bhattaggeti bhattassa gahaṇaṭṭhāne. Soti pārivāsiko, mā kilamitthāti sambandho. Idanti oṇojanaṃ. Assāti pārivāsikassa, anuññātanti sambandho.
ஆக³தாக³தேஹி பி⁴க்கூ²ஹீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. சதுஸ்ஸாலப⁴த்தந்தி சதுமுகா² ஸாலா சதுஸ்ஸாலா போ⁴ஜனஸாலா, தத்த² படிபாடியா தி³ன்னங் ப⁴த்தங் சதுஸ்ஸாலப⁴த்தங். ஏதந்தி சதுஸ்ஸாலப⁴த்தங். பாளியாதி பி⁴க்கூ²னங் பாளியா. ஓஸக்கித்வாதி ஹெட்டா² ஸக்கித்வா. ஹத்த²பாஸேதி ப⁴த்ததா³யகஸ்ஸ ஹத்த²பாஸே. ஸேனோதி குலலோ. ‘‘ஆராமிகஸமணுத்³தே³ஸேஹீ’’தி பத³ங் ‘‘ஆஹராபேது’’ந்தி பதே³ காரிதகம்மங். ஸயமேவாதி பாரிவாஸிகேன அனாணத்தோ ஹுத்வா ஸயமேவ. மஹாபேளப⁴த்தேபீதி மஹதியங் பேளாயங் பக்கி²பித்வா தி³ன்னே ப⁴த்தேபி. யத்த² பனாதி பரிவிஸட்டா²னே பன.
Āgatāgatehi bhikkhūhīti sambandho. Catussālabhattanti catumukhā sālā catussālā bhojanasālā, tattha paṭipāṭiyā dinnaṃ bhattaṃ catussālabhattaṃ. Etanti catussālabhattaṃ. Pāḷiyāti bhikkhūnaṃ pāḷiyā. Osakkitvāti heṭṭhā sakkitvā. Hatthapāseti bhattadāyakassa hatthapāse. Senoti kulalo. ‘‘Ārāmikasamaṇuddesehī’’ti padaṃ ‘‘āharāpetu’’nti pade kāritakammaṃ. Sayamevāti pārivāsikena anāṇatto hutvā sayameva. Mahāpeḷabhattepīti mahatiyaṃ peḷāyaṃ pakkhipitvā dinne bhattepi. Yattha panāti parivisaṭṭhāne pana.
76. தத்ராயங் ஸம்மாவத்தனாதி எத்த² தஸத்³த³ஸ்ஸ அனியமனித்³தே³ஸபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘இதா³னி யா அயங் ஸம்மாவத்தனா வுத்தா’’தி. ஸம்மா வத்திதப்³ப³ங் ஏதாயாதி ஸம்மாவத்தனா. தத்தா²தி ஸம்மாவத்தனாயங். ந உபஸம்பாதே³தப்³ப³ந்தி எத்த² ஆசரியேன ஹுத்வா கம்மவாசாஸாவனம்பி உபஸம்பாத³னமேவாதி ஆஹ ‘‘ஆசரியேன ஹுத்வாபி கம்மவாசா ந ஸாவேதப்³பா³’’தி. அஞ்ஞஸ்மிங் அஸதீதி அத்தனா அஞ்ஞஸ்மிங் கம்மவாசாவாசகே அஸதி. ந நிஸ்ஸயோ தா³தப்³போ³தி எத்த² ஆக³ந்துகானமேவ நிஸ்ஸயோ ந தா³தப்³போ³, ந தி³ன்னநிஸ்ஸயானம்பீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஆக³ந்துகானங் நிஸ்ஸயோ ந தா³தப்³போ³’’திஆதி³, யேஹிபி பி⁴க்கூ²ஹி க³ஹிதோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
76. Tatrāyaṃ sammāvattanāti ettha tasaddassa aniyamaniddesabhāvaṃ dassento āha ‘‘idāni yā ayaṃ sammāvattanā vuttā’’ti. Sammā vattitabbaṃ etāyāti sammāvattanā. Tatthāti sammāvattanāyaṃ. Na upasampādetabbanti ettha ācariyena hutvā kammavācāsāvanampi upasampādanamevāti āha ‘‘ācariyena hutvāpi kammavācā na sāvetabbā’’ti. Aññasmiṃ asatīti attanā aññasmiṃ kammavācāvācake asati. Na nissayo dātabboti ettha āgantukānameva nissayo na dātabbo, na dinnanissayānampīti dassento āha ‘‘āgantukānaṃ nissayo na dātabbo’’tiādi, yehipi bhikkhūhi gahitoti sambandho.
அஞ்ஞோ ஸாமணேரோதி பகதத்தகாலே உபஜ்ஜ²ங் த³த்வா க³ஹிதஸாமணேரேஹி அஞ்ஞோ ஸாமணேரோ. ஆதி⁴பச்சட்டா²னபூ⁴தாதி ஸப்³ப³ஸம்முதீனங் அதி⁴பதிபா⁴வஸ்ஸ டா²னபூ⁴தா. படிப³லஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²னியோ ஓவதி³துங் படிப³லஸ்ஸ. இமினா லத்³த⁴ஸம்முதிகேன ஆணத்தோ அலத்³த⁴ஸம்முதிகோபி க³ருத⁴ம்மேஹி வா அஞ்ஞேஹி வா பி⁴க்கு²னியோ ஓவதி³துங் லப⁴தீதி த³ஸ்ஸேதி. ஆக³தா பி⁴க்கு²னியோ வத்தப்³பா³தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. வோதி தும்ஹாகங். ஸோதி பி⁴க்கு². வோதி தும்ஹாகங், த³ஸ்ஸதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Aññosāmaṇeroti pakatattakāle upajjhaṃ datvā gahitasāmaṇerehi añño sāmaṇero. Ādhipaccaṭṭhānabhūtāti sabbasammutīnaṃ adhipatibhāvassa ṭhānabhūtā. Paṭibalassāti bhikkhuniyo ovadituṃ paṭibalassa. Iminā laddhasammutikena āṇatto aladdhasammutikopi garudhammehi vā aññehi vā bhikkhuniyo ovadituṃ labhatīti dasseti. Āgatā bhikkhuniyo vattabbāti sambandho. Voti tumhākaṃ. Soti bhikkhu. Voti tumhākaṃ, dassatīti sambandho.
ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²யாதி ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²ஆபத்திகாரணா. காயஸங்ஸக்³கா³தி³க³ருகாபத்தி நாபஜ்ஜிதப்³பா³தி யோஜனா. ஆபத்திக்க²ந்த⁴வஸேன ஆபத்திவத்தூ²னங் பாபிட்ட²பா⁴வஞ்ச பாபிட்ட²தரபா⁴வஞ்ச வித்தா²ரெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸத்தஸு ஹீ’’திஆதி³. பாபிட்ட²தராதி து³ப்³பா⁴ஸிதாபத்திதோ து³க்கடாபத்தி பாபிட்ட²தரா. தாஸந்தி ஸத்தன்னங் ஆபத்தீனங். புரிமனயேனேவாதி புரிமானங் ஆபத்தீனங் நயேனேவ. பே⁴தோ³தி வத்தூ²னங் விஸேஸோ. ஏவங் ஆபத்திக்க²ந்த⁴வஸேன ஆபத்திவத்தூ²னங் பாபிட்ட²பாபிட்ட²தரபா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ஸிக்கா²பத³வஸேன தேஸங் தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பண்ணத்திவஜ்ஜஸிக்கா²பதே³ பனா’’திஆதி³. உப⁴யம்பீதி வத்து²ஆபத்திஸங்கா²தங் உப⁴யம்பி.
Sukkavissaṭṭhiyāti sukkavissaṭṭhiāpattikāraṇā. Kāyasaṃsaggādigarukāpatti nāpajjitabbāti yojanā. Āpattikkhandhavasena āpattivatthūnaṃ pāpiṭṭhabhāvañca pāpiṭṭhatarabhāvañca vitthārento āha ‘‘sattasu hī’’tiādi. Pāpiṭṭhatarāti dubbhāsitāpattito dukkaṭāpatti pāpiṭṭhatarā. Tāsanti sattannaṃ āpattīnaṃ. Purimanayenevāti purimānaṃ āpattīnaṃ nayeneva. Bhedoti vatthūnaṃ viseso. Evaṃ āpattikkhandhavasena āpattivatthūnaṃ pāpiṭṭhapāpiṭṭhatarabhāvaṃ dassetvā idāni sikkhāpadavasena tesaṃ taṃ dassento āha ‘‘paṇṇattivajjasikkhāpade panā’’tiādi. Ubhayampīti vatthuāpattisaṅkhātaṃ ubhayampi.
கம்மந்தி எத்த² காரணபூ⁴தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ நாமங் காரியபூ⁴தாயங் கம்மவாசாயங் உபசாரவஸேன காரியபூ⁴தா கம்மவாசா கம்மந்தி வுச்சதீதி ஆஹ ‘‘பரிவாஸகம்மவாசா வுச்சதீ’’தி. கம்மஸ்மிங் ஸதி, கம்மேன வா வசிதப்³பா³தி கம்மவாசாதி வசனத்தோ² காதப்³போ³. கஸிகம்மந்தி கஸிஸங்கா²தங் கம்மங். கோ³ரக்க²கம்மந்தி கோ³ரக்க²ஸங்கா²தங் கம்மங். ‘‘கம்மங் கத’’ந்தி இமினா கம்மங் கரொந்தீதி கம்மிகாதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. தேதி கம்மிகா பி⁴க்கூ², ந க³ரஹிதப்³பா³தி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Kammanti ettha kāraṇabhūtassa kammassa nāmaṃ kāriyabhūtāyaṃ kammavācāyaṃ upacāravasena kāriyabhūtā kammavācā kammanti vuccatīti āha ‘‘parivāsakammavācā vuccatī’’ti. Kammasmiṃ sati, kammena vā vacitabbāti kammavācāti vacanattho kātabbo. Kasikammanti kasisaṅkhātaṃ kammaṃ. Gorakkhakammanti gorakkhasaṅkhātaṃ kammaṃ. ‘‘Kammaṃ kata’’nti iminā kammaṃ karontīti kammikāti vacanatthaṃ dasseti. Teti kammikā bhikkhū, na garahitabbāti sambandho.
வசிதப்³ப³ங் அனேன தோ³ஸேனாதி வசனீயங், ஸங்விஜ்ஜதி வசனீயங் அஸ்ஸாதி ஸவசனீயங், தங் ந காதப்³ப³ந்தி அத்தோ². தமேவத்த²ங் வித்தா²ரெந்தோ ஆஹ ‘‘பலிபோ³த⁴த்தா²ய ஹீ’’திஆதி³. யாவ ந தங் அதி⁴கரணங் வூபஸந்தங் ஹோதி, தாவ இமம்ஹா ஆவாஸா ஏகபத³ம்பி மா பக்காமீதி யோஜனா. தேதி துய்ஹங்.
Vacitabbaṃ anena dosenāti vacanīyaṃ, saṃvijjati vacanīyaṃ assāti savacanīyaṃ, taṃ na kātabbanti attho. Tamevatthaṃ vitthārento āha ‘‘palibodhatthāya hī’’tiādi. Yāva na taṃ adhikaraṇaṃ vūpasantaṃ hoti, tāva imamhā āvāsā ekapadampi mā pakkāmīti yojanā. Teti tuyhaṃ.
அனுவாதோ³தி எத்த² அனுஸாஸனவஸேன அஞ்ஞே வத³தீதி அனுவாதோ³தி வுத்தே ஜெட்ட²கட்டா²னந்தி ஆஹ ‘‘விஹாரே ஜெட்ட²கட்டா²னங் ந காதப்³ப³’’ந்தி. ஜெட்ட²கட்டா²னங் ஸரூபேன த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகேன வா’’திஆதி³. மேதி மய்ஹங். தந்தி தவங். ந சோதே³தப்³போ³தி எத்த² கேன ந சோதே³தப்³போ³தி ஆஹ ‘‘வத்து²னா வா ஆபத்தியா வா’’தி. ந ஸாரேதப்³போ³தி ந ஸராபேதப்³போ³. ந பி⁴க்கூ²ஹி ஸம்பயோஜேதப்³ப³ந்தி எத்த² பி⁴க்கூ²ஹி அத்தனா கலஹவஸேன ந ஸம்பயோஜேதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அஞ்ஞமஞ்ஞங் யோஜெத்வா கலஹோ ந காரேதப்³போ³’’தி.
Anuvādoti ettha anusāsanavasena aññe vadatīti anuvādoti vutte jeṭṭhakaṭṭhānanti āha ‘‘vihāre jeṭṭhakaṭṭhānaṃ na kātabba’’nti. Jeṭṭhakaṭṭhānaṃ sarūpena dassento āha ‘‘pātimokkhuddesakena vā’’tiādi. Meti mayhaṃ. Tanti tavaṃ. Na codetabboti ettha kena na codetabboti āha ‘‘vatthunā vā āpattiyā vā’’ti. Na sāretabboti na sarāpetabbo. Na bhikkhūhisampayojetabbanti ettha bhikkhūhi attanā kalahavasena na sampayojetabbanti dassento āha ‘‘aññamaññaṃ yojetvā kalaho na kāretabbo’’ti.
ஸங்க⁴த்தே²ரேன ஹுத்வாதி ஸங்க⁴த்தே²ரேன ஹொந்தேனபீதி அத்தோ². புரதோ அக³ந்தப்³பே³ ஸமானே கிங் பச்ச²தோ க³ந்தப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘த்³வாத³ஸஹத்த²’’ந்திஆதி³. ஆஸனபரியந்தோதி ஆஸனமேவ பரியந்தோ லாமகோதி ஆஸனபரியந்தோ, தத³த்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸங்க⁴னவகாஸனங் வுச்சதீ’’தி. ஸ்வாஸ்ஸாதி ஸோ அஸ்ஸ. ஸோதி ஆஸனபரியந்தோ. அஸ்ஸாதி பாரிவாஸிகஸ்ஸ. தத்தா²தி ஆஸனபரியந்தே. அயந்தி பாரிவாஸிகோ, ந லப⁴தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. க³ஹிதாவஸேஸாதி க³ஹிதாஹி ஸெய்யாஹி அவஸேஸா. மங்கு³லகூ³த²ப⁴ரிதாதி மங்கு³லானங் கூ³தே²ஹி பூரிதா. அஸ்ஸாதி பாரிவாஸிகஸ்ஸ. ரஜேஹி ஹதா நாஸிதா பூ⁴மி எத்தா²தி ரஜோஹதபூ⁴மி. ஜதுகமூஸிகப⁴ரிதாதி ஜதூஹி ச மூஸிகாஹி ச பூரிதா. பண்ணஸாலாதி பண்ணேஹி சா²தி³தா ஸாலா. அஸ்ஸாதி பாரிவாஸிகஸ்ஸ. ஸப்³பே³பி ஆவாஸாதி யோஜனா. ஏதேஹீதி பகதத்தேஹி. தேஸூதி ஆவாஸேஸு. யந்தி ஆவாஸங். பச்சயந்தி வஸ்ஸாவாஸிகலாப⁴ங். ஏகபஸ்ஸேதி பி⁴க்கூ²னங் பாளியங் அட்ட²த்வா ஏகஸ்மிங் பஸ்ஸே.
Saṅghattherena hutvāti saṅghattherena hontenapīti attho. Purato agantabbe samāne kiṃ pacchato gantabbanti āha ‘‘dvādasahattha’’ntiādi. Āsanapariyantoti āsanameva pariyanto lāmakoti āsanapariyanto, tadatthaṃ dassento āha ‘‘saṅghanavakāsanaṃ vuccatī’’ti. Svāssāti so assa. Soti āsanapariyanto. Assāti pārivāsikassa. Tatthāti āsanapariyante. Ayanti pārivāsiko, na labhatīti sambandho. Gahitāvasesāti gahitāhi seyyāhi avasesā. Maṅgulagūthabharitāti maṅgulānaṃ gūthehi pūritā. Assāti pārivāsikassa. Rajehi hatā nāsitā bhūmi etthāti rajohatabhūmi. Jatukamūsikabharitāti jatūhi ca mūsikāhi ca pūritā. Paṇṇasālāti paṇṇehi chāditā sālā. Assāti pārivāsikassa. Sabbepi āvāsāti yojanā. Etehīti pakatattehi. Tesūti āvāsesu. Yanti āvāsaṃ. Paccayanti vassāvāsikalābhaṃ. Ekapasseti bhikkhūnaṃ pāḷiyaṃ aṭṭhatvā ekasmiṃ passe.
அஸ்ஸாதி பாரிவாஸிகஸ்ஸ, தெ³ந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸோ ஏவாதி ஆஸனாதி³பரியந்தோ ஏவ. ஞாதிபவாரிதட்டா²னே நிமந்திதேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்தா²தி தங் குலங். ஸங்விதா⁴யாதி ஸங்வித³ஹித்வா. அஸ்ஸாதி குலஸ்ஸ, ப⁴வெய்ய வா.
Assāti pārivāsikassa, dentīti sambandho. So evāti āsanādipariyanto eva. Ñātipavāritaṭṭhāne nimantitenāti sambandho. Tatthāti taṃ kulaṃ. Saṃvidhāyāti saṃvidahitvā. Assāti kulassa, bhaveyya vā.
ஹராயமானேனாதி லஜ்ஜமானேன. யேனாபீதி பாரிவாஸிகேனபி. ஸமாதி³ன்னந்தி ஆரஞ்ஞிகது⁴தங்க³ஸமாதி³ன்னங். ததா²தி யதா² ஆரஞ்ஞிகங்க³ங் ந ஸமாதா³தப்³ப³ங், ததா². பிண்ட³பாதிகது⁴தங்க³ம்பீதி பிஸத்³தோ³ ஆரஞ்ஞிகங்க³ங் அபெக்க²தி. யோ பனாதி பாரிவாஸிகோ பன.
Harāyamānenāti lajjamānena. Yenāpīti pārivāsikenapi. Samādinnanti āraññikadhutaṅgasamādinnaṃ. Tathāti yathā āraññikaṅgaṃ na samādātabbaṃ, tathā. Piṇḍapātikadhutaṅgampīti pisaddo āraññikaṅgaṃ apekkhati. Yo panāti pārivāsiko pana.
அனாரோசெந்தஸ்ஸ மேதி யோஜனா. அனாரோசெந்தே ஸதீதி வா யோஜனா. ‘‘இமினா காரணேனா’’தி இமினா தப்பச்சயாதி எத்த² பச்சயஸத்³தோ³ காரணத்தோ², நிஸ்ஸக்கவசனஞ்ச காரணத்தே² ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஸோ ரத்திச்சே²தோ³ ஏவ பச்சயோ தப்பச்சயோதி வசனத்தோ² காதப்³போ³. ‘‘ஸாமணேரேஹீ’’தி பத³ங் ‘‘பசாபெத்வா’’தி பதே³ காரிதகம்மங். எத்தா²பி பகதியா நீஹராபெத்வாபி விஹாரே பசாபெத்வாபி பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ படிஸேதோ⁴ நத்தி². கஸ்மா? ‘‘தப்பச்சயா’’தி வுத்தத்தா. கா³மேதி மஹாகா³மே, ஸப்³ப³காலங் அனேகஸதேஹி பி⁴க்கூ²ஹி அவிவித்தே கா³மேதி அத்தோ². கா³மகாவாஸந்தி கா³மோயேவ கு²த்³த³கட்டே²ன கா³மகோ, தஸ்மிங் காரிதோ ஆவாஸோ கா³மகாவாஸோ, தங்.
Anārocentassa meti yojanā. Anārocente satīti vā yojanā. ‘‘Iminā kāraṇenā’’ti iminā tappaccayāti ettha paccayasaddo kāraṇattho, nissakkavacanañca kāraṇatthe hotīti dasseti. So ratticchedo eva paccayo tappaccayoti vacanattho kātabbo. ‘‘Sāmaṇerehī’’ti padaṃ ‘‘pacāpetvā’’ti pade kāritakammaṃ. Etthāpi pakatiyā nīharāpetvāpi vihāre pacāpetvāpi bhuñjantassa paṭisedho natthi. Kasmā? ‘‘Tappaccayā’’ti vuttattā. Gāmeti mahāgāme, sabbakālaṃ anekasatehi bhikkhūhi avivitte gāmeti attho. Gāmakāvāsanti gāmoyeva khuddakaṭṭhena gāmako, tasmiṃ kārito āvāso gāmakāvāso, taṃ.
க³தேன ஆக³ந்துகபாரிவாஸிகேனாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்தா²தி கிஸ்மிஞ்சி விஹாரே, ஸப்³பே³ பி⁴க்கூ²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்த² தத்தா²தி தஸ்மிங் தஸ்மிங் டி²தட்டா²னே. ந ஏகச்சே பஸ்ஸதி, அபஸ்ஸிதத்தா நாரோசேதி, ரத்திச்சே²தோ³வ ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ.
Gatena āgantukapārivāsikenāti sambandho. Tatthāti kismiñci vihāre, sabbe bhikkhūti sambandho. Tattha tatthāti tasmiṃ tasmiṃ ṭhitaṭṭhāne. Na ekacce passati, apassitattā nāroceti, ratticchedova hotīti adhippāyo.
ஏகஸ்ஸ வா ப³ஹூனங் வா ஆக³ந்துகானந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. எத்தா²தி ‘‘ஆக³ந்துகஸ்ஸ ஆரோசேதப்³ப³’’ந்தி பதே³. வுத்தனயேனேவாதி ‘‘ஆக³ந்துகேன ஆரோசேதப்³ப³’’ந்தி பதே³ வுத்தனயேனேவ. தங் வுத்தனயமாவிகரொந்தோ ஆஹ ‘‘ஸசே’’திஆதி³. தேஸம்பீதி ஆக³ந்துகானம்பி. தஸ்ஸாதி பாரிவாஸிகஸ்ஸ. அஜானந்தஸ்ஸேவாதி அனாத³ரே சேதங் ஸாமிவசனங். அயஞ்ச பனாதி பாரிவாஸிகோ ச. க³தகாலேதி ஆக³ந்துகானங் க³தகாலே. யேபீதி ஆக³ந்துகாபி. ஓக்கமித்வாதி ஓஸரித்வா, பவிஸித்வாதி அத்தோ². அயஞ்சாதி பாரிவாஸிகோ ச, ஜானாதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. நேஸந்தி ஆக³ந்துகானங். யோபீதி ஆக³ந்துகோபி. அஸ்ஸாதி பாரிவாஸிகஸ்ஸ. அஞ்ஞாதத்தாதி ஆக³தபா⁴வஸ்ஸ அஜானிதத்தா. ‘‘அப்³பா⁴ன’’ந்தி பத³ங் ‘‘கரோதீ’’தி பதே³ கம்மங், ‘‘ஹோதீ’’தி பதே³ கத்தா. அதி⁴கா ரத்தியோதி ஆபத்திபடிச்ச²ன்னரத்திதோ அதி⁴கா ரத்தியோ. அயந்தி பாரிவாஸிகவத்தபடிபதா³. அபண்ணகபடிபதா³தி அவிரத்³த⁴படிபதா³, ஏகங்ஸபடிபதா³தி அத்தோ².
Ekassa vā bahūnaṃ vā āgantukānanti sambandho. Etthāti ‘‘āgantukassa ārocetabba’’nti pade. Vuttanayenevāti ‘‘āgantukena ārocetabba’’nti pade vuttanayeneva. Taṃ vuttanayamāvikaronto āha ‘‘sace’’tiādi. Tesampīti āgantukānampi. Tassāti pārivāsikassa. Ajānantassevāti anādare cetaṃ sāmivacanaṃ. Ayañca panāti pārivāsiko ca. Gatakāleti āgantukānaṃ gatakāle. Yepīti āgantukāpi. Okkamitvāti osaritvā, pavisitvāti attho. Ayañcāti pārivāsiko ca, jānātīti sambandho. Nesanti āgantukānaṃ. Yopīti āgantukopi. Assāti pārivāsikassa. Aññātattāti āgatabhāvassa ajānitattā. ‘‘Abbhāna’’nti padaṃ ‘‘karotī’’ti pade kammaṃ, ‘‘hotī’’ti pade kattā. Adhikā rattiyoti āpattipaṭicchannarattito adhikā rattiyo. Ayanti pārivāsikavattapaṭipadā. Apaṇṇakapaṭipadāti aviraddhapaṭipadā, ekaṃsapaṭipadāti attho.
க³ச்ச²ந்தம்பி பி⁴க்கு²ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸாவேதுந்தி ஸுணாபேதுங். விஸயாவிஸயேனாதி ஆரோசேதுங் தே³ஸாதே³ஸேன. கரவீகதிஸ்ஸத்தே²ரோ ஆஹாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
Gacchantampi bhikkhunti sambandho. Sāvetunti suṇāpetuṃ. Visayāvisayenāti ārocetuṃ desādesena. Karavīkatissatthero āhāti sambandho.
‘‘உபோஸத²தி³வஸே’’தி இமினா உபோஸதே²தி எத்த² உபோஸத²ஸத்³த³ஸ்ஸ பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸாத³யோ அத்தே² நிவத்தேதி. பவாரணாயபீதி பவாரணதி³வஸேபி. க³ந்துந்தி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ டி²தட்டா²னங் க³ந்துங். தூ³தேனாபீதி எத்த² அனதி⁴ப்பேததூ³தங் படிக்கி²பித்வா அதி⁴ப்பேததூ³தங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘அனுபஸம்பன்னங்…பே॰… ஆரோசாபேதப்³ப³’’ந்தி.
‘‘Uposathadivase’’ti iminā uposatheti ettha uposathasaddassa pātimokkhuddesādayo atthe nivatteti. Pavāraṇāyapīti pavāraṇadivasepi. Gantunti bhikkhussa ṭhitaṭṭhānaṃ gantuṃ. Dūtenāpīti ettha anadhippetadūtaṃ paṭikkhipitvā adhippetadūtaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘anupasampannaṃ…pe… ārocāpetabba’’nti.
ஸுஞ்ஞவிஹாரோதி பி⁴க்கூ²ஹி விவித்தவிஹாரோ. யத்தா²தி யஸ்மிங் ஆவாஸே. ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. தத்தா²தி ஸுஞ்ஞவிஹாரே. த³ஸவித⁴ந்தராயே ஸதி பன க³ந்தப்³ப³மேவாதி யோஜனா. நானாஸங்வாஸகேஹீதி கம்மனானாஸங்வாஸகலத்³தி⁴னானாஸங்வாஸகேஹி.
Suññavihāroti bhikkhūhi vivittavihāro. Yatthāti yasmiṃ āvāse. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Tatthāti suññavihāre. Dasavidhantarāye sati pana gantabbamevāti yojanā. Nānāsaṃvāsakehīti kammanānāsaṃvāsakaladdhinānāsaṃvāsakehi.
81. ஆவாஸாதீ³னங் ஸரூபங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஆவாஸோ நாமா’’திஆதி³. ததியபதே³னாதி ‘‘ஆவாஸே வா அனாவாஸே வா’’தி ததியபதே³ன. ஏதேஸூதி ஆவாஸாதீ³ஸு. ச²த³னதோதி ச²த³னகோடிதோ. அந்தோஆவாஸேதி பி⁴த்திபரிச்சி²ன்னே அந்தோஆவாஸே. அவிஸேஸேனாதி ‘‘உக்கி²த்தகோ’’தி வா ‘‘பாரிவாஸிகோ’’தி வா விஸேஸங் அகத்வா ஸாமஞ்ஞேன. உத³கபாதேனாதி ச²த³னதோ உத³கங் பததி எத்தா²தி உத³கபாதோ, தேன. பஞ்சவண்ணச்ச²த³னப³த்³த⁴ட்டா²னேஸூதி பஞ்சபமாணேன ச²த³னேன ப³த்³த⁴ட்டா²னேஸு ஏதேஸு ஆவாஸேஸூதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பாரிவாஸிகஸ்ஸ ச உக்கி²த்தகஸ்ஸ ச பகதத்தேன ஸத்³தி⁴ங் வாரிதந்தி யோஜனா. நானூபசாரேபீதி பிஸத்³தே³ன ஏகூபசாரே பன கா நாம கதா²தி த³ஸ்ஸேதி . எத்தா²தி ஏகச்ச²ன்னே ஆவாஸாதி³கே, ஸசே நிபஜ்ஜதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தஸ்மிந்தி ஸட்டி²வஸ்ஸேபி பாரிவாஸிகே.
81. Āvāsādīnaṃ sarūpaṃ dassento āha ‘‘āvāso nāmā’’tiādi. Tatiyapadenāti ‘‘āvāse vā anāvāse vā’’ti tatiyapadena. Etesūti āvāsādīsu. Chadanatoti chadanakoṭito. Antoāvāseti bhittiparicchinne antoāvāse. Avisesenāti ‘‘ukkhittako’’ti vā ‘‘pārivāsiko’’ti vā visesaṃ akatvā sāmaññena. Udakapātenāti chadanato udakaṃ patati etthāti udakapāto, tena. Pañcavaṇṇacchadanabaddhaṭṭhānesūti pañcapamāṇena chadanena baddhaṭṭhānesu etesu āvāsesūti sambandho. Pārivāsikassa ca ukkhittakassa ca pakatattena saddhiṃ vāritanti yojanā. Nānūpacārepīti pisaddena ekūpacāre pana kā nāma kathāti dasseti . Etthāti ekacchanne āvāsādike, sace nipajjatīti sambandho. Tasminti saṭṭhivassepi pārivāsike.
வுட்டா²தப்³ப³ங், நிமந்தேதப்³போ³தி எத்த² கிங் அத்தனோ வுட்³ட⁴தரங் பகதத்தங் தி³ஸ்வா வுட்டா²தப்³ப³ங், நிமந்தேதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘தத³ஹுபஸம்பன்னம்பீ’’திஆதி³. ஓபு³த்³த⁴ந்தி பலிபு³த்³த⁴ங். ஏகாஸனேதி எத்த² ஏகஸத்³தோ³ ஸமானபரியாயோதி ஆஹ ‘‘ஸமானவஸ்ஸிகாஸனே’’தி, ஸமானவஸ்ஸிகானங் ஆஸனேதி அத்தோ². ச²மாயங் நிஸின்னேதி எத்த² ச²மாஸத்³தோ³ பூ⁴மிபரியாயோதி ஆஹ ‘‘பூ⁴மியங் நிஸின்னே’’தி. இதரேனாதி பாரிவாஸிகேன. ஸஹாயேன ஸத்³தி⁴ங் சங்கமதி வியாதி யோஜனா. ‘‘ஏகஸ்மிங் சங்கமே’’தி இமினா ஏகசங்கமஸத்³த³ஸ்ஸ துல்யாதி⁴கரணஸமாஸவாக்யங் த³ஸ்ஸேதி.
Vuṭṭhātabbaṃ, nimantetabboti ettha kiṃ attano vuḍḍhataraṃ pakatattaṃ disvā vuṭṭhātabbaṃ, nimantetabboti āha ‘‘tadahupasampannampī’’tiādi. Obuddhanti palibuddhaṃ. Ekāsaneti ettha ekasaddo samānapariyāyoti āha ‘‘samānavassikāsane’’ti, samānavassikānaṃ āsaneti attho. Chamāyaṃ nisinneti ettha chamāsaddo bhūmipariyāyoti āha ‘‘bhūmiyaṃ nisinne’’ti. Itarenāti pārivāsikena. Sahāyena saddhiṃ caṅkamati viyāti yojanā. ‘‘Ekasmiṃ caṅkame’’ti iminā ekacaṅkamasaddassa tulyādhikaraṇasamāsavākyaṃ dasseti.
ச²மாயங் சங்கமந்தந்தி எத்த² பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனந்தி ஆஹ ‘‘ச²மாயங் சங்கமந்தே’’தி. அயங் பனாதி வக்க²மானோ பன. எத்தா²தி ‘‘ச²மாயங் சங்கமந்தே’’தி பாடே². சங்கமந்தேதி பகதத்தே சங்கமந்தே. ந சங்கமிதப்³ப³ந்தி பாரிவாஸிகேன ந சங்கமிதப்³ப³ங். கோ பன வாதோ³ இட்ட²காசயஸம்பன்னே வேதி³காபரிக்கி²த்தே இதி அத்தோ²தி யோஜனா. பப்³ப³தந்தரவனந்தரகு³ம்ப³ந்தரேஸூதி பப்³ப³தமஜ்ஜ²வனமஜ்ஜ²கு³ம்ப³மஜ்ஜே²ஸு, பப்³ப³தவிவரவனவிவரகு³ம்ப³விவரேஸு வா. உபசாரந்தி த்³வாத³ஸஹத்த²ங் உபசாரங்.
Chamāyaṃ caṅkamantanti ettha bhummatthe upayogavacananti āha ‘‘chamāyaṃ caṅkamante’’ti. Ayaṃ panāti vakkhamāno pana. Etthāti ‘‘chamāyaṃ caṅkamante’’ti pāṭhe. Caṅkamanteti pakatatte caṅkamante. Na caṅkamitabbanti pārivāsikena na caṅkamitabbaṃ. Ko pana vādo iṭṭhakācayasampanne vedikāparikkhitte iti atthoti yojanā. Pabbatantaravanantaragumbantaresūti pabbatamajjhavanamajjhagumbamajjhesu, pabbatavivaravanavivaragumbavivaresu vā. Upacāranti dvādasahatthaṃ upacāraṃ.
82. இதரோதி நவகோ. அஸ்ஸாதி நவகஸ்ஸ. ந வத்தபே⁴தே³ து³க்கடந்தி அஞ்ஞாதத்தா ந வத்தபே⁴தே³ து³க்கடங். ஏஸேவ நயோ ஸப்³ப³த்த². அபச்சா²புரிமந்தி அபச்சா² அபுரிமங், ஏகபஹாரேனாதி அத்தோ². ஸமவஸ்ஸா த்³வே பாரிவாஸிகாதி யோஜனா. த்³வின்னங் பாரிவாஸிகானங் ஏகதோ வஸனதோ³ஸங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸசே ஹி த்³வே’’திஆதி³. நேஸந்தி த்³வின்னங் பாரிவாஸிகானங். எத்தா²தி பாரிவாஸிகாதீ³ஸு பஞ்சஸு பி⁴க்கூ²ஸு. மூலாயபடிகஸ்ஸனாரஹாத³யோ சத்தாரோதி யோஜனா.
82.Itaroti navako. Assāti navakassa. Na vattabhede dukkaṭanti aññātattā na vattabhede dukkaṭaṃ. Eseva nayo sabbattha. Apacchāpurimanti apacchā apurimaṃ, ekapahārenāti attho. Samavassā dve pārivāsikāti yojanā. Dvinnaṃ pārivāsikānaṃ ekato vasanadosaṃ dassento āha ‘‘sace hi dve’’tiādi. Nesanti dvinnaṃ pārivāsikānaṃ. Etthāti pārivāsikādīsu pañcasu bhikkhūsu. Mūlāyapaṭikassanārahādayo cattāroti yojanā.
பரிவாஸதா³னாதீ³னீதி ஆதி³ஸத்³தே³ன மூலாயபடிகஸ்ஸனமானத்ததா³னஅப்³பா⁴னானி ஸங்க³ண்ஹாதி. ஏதெஸ்வேவாதி பரிவாஸதா³னாதீ³ஸு ஏவ. அயந்தி பாரிவாஸிகோ.
Parivāsadānādīnīti ādisaddena mūlāyapaṭikassanamānattadānaabbhānāni saṅgaṇhāti. Etesvevāti parivāsadānādīsu eva. Ayanti pārivāsiko.
83. ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மா உபாலீ’’திஆதி³வசனஸ்ஸ அனுஸந்தி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘இமங் பனா’’திஆதி³ . ரஹோக³தஸ்ஸ உபாலித்தே²ரஸ்ஸாதி யோஜனா. அத² வா அனாத³ரே ஸாமிவசனங் கத்வா உபாலித்தே²ரஸ்ஸ ரஹோக³தஸ்ஸாதி யோஜனா காதப்³பா³. எத்தா²தி பாரிவாஸிகவத்தே. ஸோதி உபாலித்தே²ரோ. அஸ்ஸாதி உபாலித்தே²ரஸ்ஸ. தத்தா²தி தீஸு ரத்திச்சே²தே³ஸு. ய்வாயந்தி யோ அயங், ஏகதோ வாஸோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸோ வாஸோ ஸஹவாஸோ நாமாதி யோஜனா. விப்பவாஸோதி எத்த² பகதத்தேன விப்பயுத்தோ ஹுத்வா வாஸோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஏககஸ்ஸேவ வாஸோ’’தி. ஆக³ந்துகாதீ³னந்தி ஆதி³ஸத்³தே³ன ஆவாஸிகா க³ஹேதப்³பா³.
83. ‘‘Atha kho āyasmā upālī’’tiādivacanassa anusandhiṃ dassento āha ‘‘imaṃ panā’’tiādi . Rahogatassa upālittherassāti yojanā. Atha vā anādare sāmivacanaṃ katvā upālittherassa rahogatassāti yojanā kātabbā. Etthāti pārivāsikavatte. Soti upālitthero. Assāti upālittherassa. Tatthāti tīsu ratticchedesu. Yvāyanti yo ayaṃ, ekato vāsoti sambandho. So vāso sahavāso nāmāti yojanā. Vippavāsoti ettha pakatattena vippayutto hutvā vāsoti dassento āha ‘‘ekakasseva vāso’’ti. Āgantukādīnanti ādisaddena āvāsikā gahetabbā.
84. தத்த² தத்தா²தி தங் தங் டா²னங். த்³வீஸு பதே³ஸூதி த்³வீஸு வாக்யஸங்கா²தேஸு பதே³ஸு. ஏகேனேகேனபீதி ஏகேன ஏகேன வாக்யபதே³னபி. பரிவஸியித்தா²தி பரிவுத்தோ², பரிவுத்தோ² பரிவாஸோ ஏதஸ்ஸாதி பரிவுத்த²பரிவாஸோ, தஸ்ஸ. ஹீதி ஸச்சங். ஏஸாதி ஏஸோ பி⁴க்கூ²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸுத்³த⁴ந்தேதி ஸுத்³த⁴கொட்டா²ஸே. து³க்க²ஸ்ஸாதி வட்டது³க்க²ஸ்ஸ. அந்தந்தி அவஸானங், வினாஸங் வா.
84.Tattha tatthāti taṃ taṃ ṭhānaṃ. Dvīsu padesūti dvīsu vākyasaṅkhātesu padesu. Ekenekenapīti ekena ekena vākyapadenapi. Parivasiyitthāti parivuttho, parivuttho parivāso etassāti parivutthaparivāso, tassa. Hīti saccaṃ. Esāti eso bhikkhūti sambandho. Suddhanteti suddhakoṭṭhāse. Dukkhassāti vaṭṭadukkhassa. Antanti avasānaṃ, vināsaṃ vā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / 1. பாரிவாஸிகவத்தங் • 1. Pārivāsikavattaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / பாரிவாஸிகவத்தகதா² • Pārivāsikavattakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பாரிவாஸிகவத்தகதா²வண்ணனா • Pārivāsikavattakathāvaṇṇanā