Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
6. து³க்க²வக்³கோ³
6. Dukkhavaggo
1. பரிவீமங்ஸனஸுத்தங்
1. Parivīmaṃsanasuttaṃ
51. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தத்ர கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘பி⁴க்க²வோ’’தி. ‘‘ப⁴த³ந்தே’’தி தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங். ப⁴க³வா ஏதத³வோச –
51. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –
‘‘கித்தாவதா நு கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ² பரிவீமங்ஸமானோ பரிவீமங்ஸெய்ய ஸப்³ப³ஸோ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாயா’’தி? ‘‘ப⁴க³வங்மூலகா நோ, ப⁴ந்தே, த⁴ம்மா ப⁴க³வங்னெத்திகா ப⁴க³வங்படிஸரணா . ஸாது⁴ வத, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங்யேவ படிபா⁴து ஏதஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்தோ². ப⁴க³வதோ ஸுத்வா பி⁴க்கூ² தா⁴ரெஸ்ஸந்தீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, பி⁴க்க²வே, ஸுணாத², ஸாது⁴கங் மனஸி கரோத², பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங். ப⁴க³வா ஏதத³வோச –
‘‘Kittāvatā nu kho, bhikkhave, bhikkhū parivīmaṃsamāno parivīmaṃseyya sabbaso sammā dukkhakkhayāyā’’ti? ‘‘Bhagavaṃmūlakā no, bhante, dhammā bhagavaṃnettikā bhagavaṃpaṭisaraṇā . Sādhu vata, bhante, bhagavantaṃyeva paṭibhātu etassa bhāsitassa attho. Bhagavato sutvā bhikkhū dhāressantī’’ti. ‘‘Tena hi, bhikkhave, suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha, bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –
‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² பரிவீமங்ஸமானோ பரிவீமங்ஸதி – ‘யங் கோ² இத³ங் அனேகவித⁴ங் நானப்பகாரகங் து³க்க²ங் லோகே உப்பஜ்ஜதி ஜராமரணங்; இத³ங் நு கோ² து³க்க²ங் கிங்னிதா³னங் கிங்ஸமுத³யங் கிங்ஜாதிகங் கிங்பப⁴வங்? கிஸ்மிங் ஸதி ஜராமரணங் ஹோதி, கிஸ்மிங் அஸதி ஜராமரணங் ந ஹோதீ’தி? ஸோ பரிவீமங்ஸமானோ ஏவங் பஜானாதி – ‘யங் கோ² இத³ங் அனேகவித⁴ங் நானப்பகாரகங் து³க்க²ங் லோகே உப்பஜ்ஜதி ஜராமரணங், இத³ங் கோ² து³க்க²ங் ஜாதினிதா³னங் ஜாதிஸமுத³யங் ஜாதிஜாதிகங் ஜாதிப்பப⁴வங். ஜாதியா ஸதி ஜராமரணங் ஹோதி, ஜாதியா அஸதி ஜராமரணங் ந ஹோதீ’’’தி.
‘‘Idha, bhikkhave, bhikkhu parivīmaṃsamāno parivīmaṃsati – ‘yaṃ kho idaṃ anekavidhaṃ nānappakārakaṃ dukkhaṃ loke uppajjati jarāmaraṇaṃ; idaṃ nu kho dukkhaṃ kiṃnidānaṃ kiṃsamudayaṃ kiṃjātikaṃ kiṃpabhavaṃ? Kismiṃ sati jarāmaraṇaṃ hoti, kismiṃ asati jarāmaraṇaṃ na hotī’ti? So parivīmaṃsamāno evaṃ pajānāti – ‘yaṃ kho idaṃ anekavidhaṃ nānappakārakaṃ dukkhaṃ loke uppajjati jarāmaraṇaṃ, idaṃ kho dukkhaṃ jātinidānaṃ jātisamudayaṃ jātijātikaṃ jātippabhavaṃ. Jātiyā sati jarāmaraṇaṃ hoti, jātiyā asati jarāmaraṇaṃ na hotī’’’ti.
‘‘ஸோ ஜராமரணஞ்ச பஜானாதி, ஜராமரணஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, ஜராமரணனிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, யா ச ஜராமரணனிரோத⁴ஸாருப்பகா³மினீ படிபதா³ தஞ்ச பஜானாதி, ததா² படிபன்னோ ச ஹோதி அனுத⁴ம்மசாரீ; அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாய படிபன்னோ ஜராமரணனிரோதா⁴ய.
‘‘So jarāmaraṇañca pajānāti, jarāmaraṇasamudayañca pajānāti, jarāmaraṇanirodhañca pajānāti, yā ca jarāmaraṇanirodhasāruppagāminī paṭipadā tañca pajānāti, tathā paṭipanno ca hoti anudhammacārī; ayaṃ vuccati, bhikkhave, bhikkhu sabbaso sammā dukkhakkhayāya paṭipanno jarāmaraṇanirodhāya.
‘‘அதா²பரங் பரிவீமங்ஸமானோ பரிவீமங்ஸதி – ‘ஜாதி பனாயங் கிங்னிதா³னா கிங்ஸமுத³யா கிங்ஜாதிகா கிங்பப⁴வா, கிஸ்மிங் ஸதி ஜாதி ஹோதி, கிஸ்மிங் அஸதி ஜாதி ந ஹோதீ’தி? ஸோ பரிவீமங்ஸமானோ ஏவங் பஜானாதி – ‘ஜாதி ப⁴வனிதா³னா ப⁴வஸமுத³யா ப⁴வஜாதிகா ப⁴வப்பப⁴வா; ப⁴வே ஸதி ஜாதி ஹோதி, ப⁴வே அஸதி ஜாதி ந ஹோதீ’’’தி.
‘‘Athāparaṃ parivīmaṃsamāno parivīmaṃsati – ‘jāti panāyaṃ kiṃnidānā kiṃsamudayā kiṃjātikā kiṃpabhavā, kismiṃ sati jāti hoti, kismiṃ asati jāti na hotī’ti? So parivīmaṃsamāno evaṃ pajānāti – ‘jāti bhavanidānā bhavasamudayā bhavajātikā bhavappabhavā; bhave sati jāti hoti, bhave asati jāti na hotī’’’ti.
‘‘ஸோ ஜாதிஞ்ச பஜானாதி, ஜாதிஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, ஜாதினிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, யா ச ஜாதினிரோத⁴ஸாருப்பகா³மினீ படிபதா³ தஞ்ச பஜானாதி, ததா² படிபன்னோ ச ஹோதி அனுத⁴ம்மசாரீ; அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாய படிபன்னோ ஜாதினிரோதா⁴ய.
‘‘So jātiñca pajānāti, jātisamudayañca pajānāti, jātinirodhañca pajānāti, yā ca jātinirodhasāruppagāminī paṭipadā tañca pajānāti, tathā paṭipanno ca hoti anudhammacārī; ayaṃ vuccati, bhikkhave, bhikkhu sabbaso sammā dukkhakkhayāya paṭipanno jātinirodhāya.
‘‘அதா²பரங் பரிவீமங்ஸமானோ பரிவீமங்ஸதி – ‘ப⁴வோ பனாயங் கிங்னிதா³னோ…பே॰… உபாதா³னங் பனித³ங் கிங்னிதா³னங்… தண்ஹா பனாயங் கிங்னிதா³னா… வேத³னா… ப²ஸ்ஸோ… ஸளாயதனங் பனித³ங் கிங்னிதா³னங்… நாமரூபங் பனித³ங்… விஞ்ஞாணங் பனித³ங்… ஸங்கா²ரா பனிமே கிங்னிதா³னா கிங்ஸமுத³யா கிங்ஜாதிகா கிங்பப⁴வா; கிஸ்மிங் ஸதி ஸங்கா²ரா ஹொந்தி, கிஸ்மிங் அஸதி ஸங்கா²ரா ந ஹொந்தீ’தி? ஸோ பரிவீமங்ஸமானோ ஏவங் பஜானாதி – ‘ஸங்கா²ரா அவிஜ்ஜானிதா³னா அவிஜ்ஜாஸமுத³யா அவிஜ்ஜாஜாதிகா அவிஜ்ஜாபப⁴வா; அவிஜ்ஜாய ஸதி ஸங்கா²ரா ஹொந்தி, அவிஜ்ஜாய அஸதி ஸங்கா²ரா ந ஹொந்தீ’’’தி.
‘‘Athāparaṃ parivīmaṃsamāno parivīmaṃsati – ‘bhavo panāyaṃ kiṃnidāno…pe… upādānaṃ panidaṃ kiṃnidānaṃ… taṇhā panāyaṃ kiṃnidānā… vedanā… phasso… saḷāyatanaṃ panidaṃ kiṃnidānaṃ… nāmarūpaṃ panidaṃ… viññāṇaṃ panidaṃ… saṅkhārā panime kiṃnidānā kiṃsamudayā kiṃjātikā kiṃpabhavā; kismiṃ sati saṅkhārā honti, kismiṃ asati saṅkhārā na hontī’ti? So parivīmaṃsamāno evaṃ pajānāti – ‘saṅkhārā avijjānidānā avijjāsamudayā avijjājātikā avijjāpabhavā; avijjāya sati saṅkhārā honti, avijjāya asati saṅkhārā na hontī’’’ti.
‘‘ஸோ ஸங்கா²ரே ச பஜானாதி, ஸங்கா²ரஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, ஸங்கா²ரனிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, யா ச ஸங்கா²ரனிரோத⁴ஸாருப்பகா³மினீ படிபதா³ தஞ்ச பஜானாதி, ததா² படிபன்னோ ச ஹோதி அனுத⁴ம்மசாரீ ; அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாய படிபன்னோ ஸங்கா²ரனிரோதா⁴ய.
‘‘So saṅkhāre ca pajānāti, saṅkhārasamudayañca pajānāti, saṅkhāranirodhañca pajānāti, yā ca saṅkhāranirodhasāruppagāminī paṭipadā tañca pajānāti, tathā paṭipanno ca hoti anudhammacārī ; ayaṃ vuccati, bhikkhave, bhikkhu sabbaso sammā dukkhakkhayāya paṭipanno saṅkhāranirodhāya.
‘‘அவிஜ்ஜாக³தோ யங், பி⁴க்க²வே, புரிஸபுக்³க³லோ புஞ்ஞங் சே ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரோதி, புஞ்ஞூபக³ங் ஹோதி விஞ்ஞாணங். அபுஞ்ஞங் சே ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரோதி, அபுஞ்ஞூபக³ங் ஹோதி விஞ்ஞாணங். ஆனேஞ்ஜங் சே ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரோதி ஆனேஞ்ஜூபக³ங் ஹோதி விஞ்ஞாணங். யதோ கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ அவிஜ்ஜா பஹீனா ஹோதி விஜ்ஜா உப்பன்னா, ஸோ அவிஜ்ஜாவிராகா³ விஜ்ஜுப்பாதா³ நேவ புஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரோதி ந அபுஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரோதி ந ஆனேஞ்ஜாபி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரோதி. அனபி⁴ஸங்க²ரொந்தோ அனபி⁴ஸஞ்சேதயந்தோ ந கிஞ்சி லோகே உபாதி³யதி; அனுபாதி³யங் ந பரிதஸ்ஸதி, அபரிதஸ்ஸங் பச்சத்தஞ்ஞேவ பரினிப்³பா³யதி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி பஜானாதி.
‘‘Avijjāgato yaṃ, bhikkhave, purisapuggalo puññaṃ ce saṅkhāraṃ abhisaṅkharoti, puññūpagaṃ hoti viññāṇaṃ. Apuññaṃ ce saṅkhāraṃ abhisaṅkharoti, apuññūpagaṃ hoti viññāṇaṃ. Āneñjaṃ ce saṅkhāraṃ abhisaṅkharoti āneñjūpagaṃ hoti viññāṇaṃ. Yato kho, bhikkhave, bhikkhuno avijjā pahīnā hoti vijjā uppannā, so avijjāvirāgā vijjuppādā neva puññābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkharoti na apuññābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkharoti na āneñjābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkharoti. Anabhisaṅkharonto anabhisañcetayanto na kiñci loke upādiyati; anupādiyaṃ na paritassati, aparitassaṃ paccattaññeva parinibbāyati. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānāti.
‘‘ஸோ ஸுக²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி, ஸா அனிச்சாதி பஜானாதி, அனஜ்ஜோ²ஸிதாதி பஜானாதி, அனபி⁴னந்தி³தாதி பஜானாதி. து³க்க²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி, ஸா அனிச்சாதி பஜானாதி, அனஜ்ஜோ²ஸிதாதி பஜானாதி, அனபி⁴னந்தி³தாதி பஜானாதி. அது³க்க²மஸுக²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி, ஸா அனிச்சாதி பஜானாதி, அனஜ்ஜோ²ஸிதாதி பஜானாதி, அனபி⁴னந்தி³தாதி பஜானாதி. ஸோ ஸுக²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி, விஸங்யுத்தோ நங் வேத³யதி. து³க்க²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி, விஸங்யுத்தோ நங் 1 வேத³யதி. அது³க்க²மஸுக²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி, விஸங்யுத்தோ நங் வேத³யதி.
‘‘So sukhaṃ ce vedanaṃ vedayati, sā aniccāti pajānāti, anajjhositāti pajānāti, anabhinanditāti pajānāti. Dukkhaṃ ce vedanaṃ vedayati, sā aniccāti pajānāti, anajjhositāti pajānāti, anabhinanditāti pajānāti. Adukkhamasukhaṃ ce vedanaṃ vedayati, sā aniccāti pajānāti, anajjhositāti pajānāti, anabhinanditāti pajānāti. So sukhaṃ ce vedanaṃ vedayati, visaṃyutto naṃ vedayati. Dukkhaṃ ce vedanaṃ vedayati, visaṃyutto naṃ 2 vedayati. Adukkhamasukhaṃ ce vedanaṃ vedayati, visaṃyutto naṃ vedayati.
‘‘ஸோ காயபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யமானோ காயபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யாமீதி பஜானாதி, ஜீவிதபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யமானோ ஜீவிதபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யாமீதி பஜானாதி. காயஸ்ஸ பே⁴தா³ உத்³த⁴ங் ஜீவிதபரியாதா³னா இதே⁴வ ஸப்³ப³வேத³யிதானி அனபி⁴னந்தி³தானி ஸீதீப⁴விஸ்ஸந்தி, ஸரீரானி அவஸிஸ்ஸந்தீதி பஜானாதி.
‘‘So kāyapariyantikaṃ vedanaṃ vedayamāno kāyapariyantikaṃ vedanaṃ vedayāmīti pajānāti, jīvitapariyantikaṃ vedanaṃ vedayamāno jīvitapariyantikaṃ vedanaṃ vedayāmīti pajānāti. Kāyassa bhedā uddhaṃ jīvitapariyādānā idheva sabbavedayitāni anabhinanditāni sītībhavissanti, sarīrāni avasissantīti pajānāti.
‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, புரிஸோ கும்ப⁴காரபாகா உண்ஹங் கும்ப⁴ங் உத்³த⁴ரித்வா ஸமே பூ⁴மிபா⁴கே³ படிஸிஸ்ஸெய்ய 3. தத்ர யாயங் உஸ்மா ஸா தத்தே²வ வூபஸமெய்ய, கபல்லானி அவஸிஸ்ஸெய்யுங். ஏவமேவ கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² காயபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யமானோ காயபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யாமீதி பஜானாதி, ஜீவிதபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யமானோ ஜீவிதபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யாமீதி பஜானாதி. காயஸ்ஸ பே⁴தா³ உத்³த⁴ங் ஜீவிதபரியாதா³னா இதே⁴வ ஸப்³ப³வேத³யிதானி அனபி⁴னந்தி³தானி ஸீதீப⁴விஸ்ஸந்தி, ஸரீரானி அவஸிஸ்ஸந்தீதி பஜானாதி.
‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, puriso kumbhakārapākā uṇhaṃ kumbhaṃ uddharitvā same bhūmibhāge paṭisisseyya 4. Tatra yāyaṃ usmā sā tattheva vūpasameyya, kapallāni avasisseyyuṃ. Evameva kho, bhikkhave, bhikkhu kāyapariyantikaṃ vedanaṃ vedayamāno kāyapariyantikaṃ vedanaṃ vedayāmīti pajānāti, jīvitapariyantikaṃ vedanaṃ vedayamāno jīvitapariyantikaṃ vedanaṃ vedayāmīti pajānāti. Kāyassa bhedā uddhaṃ jīvitapariyādānā idheva sabbavedayitāni anabhinanditāni sītībhavissanti, sarīrāni avasissantīti pajānāti.
‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², பி⁴க்க²வே, அபி நு கோ² கீ²ணாஸவோ பி⁴க்கு² புஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரங் வா அபி⁴ஸங்க²ரெய்ய அபுஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரங் வா அபி⁴ஸங்க²ரெய்ய ஆனேஞ்ஜாபி⁴ஸங்கா²ரங் வா அபி⁴ஸங்க²ரெய்யா’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன ஸங்கா²ரேஸு அஸதி, ஸங்கா²ரனிரோதா⁴ அபி நு கோ² விஞ்ஞாணங் பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன விஞ்ஞாணே அஸதி, விஞ்ஞாணனிரோதா⁴ அபி நு கோ² நாமரூபங் பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன நாமரூபே அஸதி, நாமரூபனிரோதா⁴ அபி நு கோ² ஸளாயதனங் பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன ஸளாயதனே அஸதி, ஸளாயதனநிரோதா⁴ அபி நு கோ² ப²ஸ்ஸோ பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன ப²ஸ்ஸே அஸதி, ப²ஸ்ஸனிரோதா⁴ அபி நு கோ² வேத³னா பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன வேத³னாய அஸதி, வேத³னானிரோதா⁴ அபி நு கோ² தண்ஹா பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன தண்ஹாய அஸதி, தண்ஹானிரோதா⁴ அபி நு கோ² உபாதா³னங் பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன உபாதா³னே அஸதி, உபாதா³னநிரோதா⁴ அபி நு கோ² ப⁴வோ பஞ்ஞாயேதா²’’தி. ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன ப⁴வே அஸதி, ப⁴வனிரோதா⁴ அபி நு கோ² ஜாதி பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன ஜாதியா அஸதி, ஜாதினிரோதா⁴ அபி நு கோ² ஜராமரணங் பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’.
‘‘Taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, api nu kho khīṇāsavo bhikkhu puññābhisaṅkhāraṃ vā abhisaṅkhareyya apuññābhisaṅkhāraṃ vā abhisaṅkhareyya āneñjābhisaṅkhāraṃ vā abhisaṅkhareyyā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sabbaso vā pana saṅkhāresu asati, saṅkhāranirodhā api nu kho viññāṇaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sabbaso vā pana viññāṇe asati, viññāṇanirodhā api nu kho nāmarūpaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sabbaso vā pana nāmarūpe asati, nāmarūpanirodhā api nu kho saḷāyatanaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sabbaso vā pana saḷāyatane asati, saḷāyatananirodhā api nu kho phasso paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sabbaso vā pana phasse asati, phassanirodhā api nu kho vedanā paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sabbaso vā pana vedanāya asati, vedanānirodhā api nu kho taṇhā paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sabbaso vā pana taṇhāya asati, taṇhānirodhā api nu kho upādānaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sabbaso vā pana upādāne asati, upādānanirodhā api nu kho bhavo paññāyethā’’ti. ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sabbaso vā pana bhave asati, bhavanirodhā api nu kho jāti paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Sabbaso vā pana jātiyā asati, jātinirodhā api nu kho jarāmaraṇaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’.
‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴, பி⁴க்க²வே, ஏவமேதங், பி⁴க்க²வே, நேதங் அஞ்ஞதா². ஸத்³த³ஹத² மே தங், பி⁴க்க²வே, அதி⁴முச்சத², நிக்கங்கா² எத்த² ஹோத² நிப்³பி³சிகிச்சா². ஏஸேவந்தோ து³க்க²ஸ்ஸா’’தி. பட²மங்.
‘‘Sādhu sādhu, bhikkhave, evametaṃ, bhikkhave, netaṃ aññathā. Saddahatha me taṃ, bhikkhave, adhimuccatha, nikkaṅkhā ettha hotha nibbicikicchā. Esevanto dukkhassā’’ti. Paṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1. பரிவீமங்ஸனஸுத்தவண்ணனா • 1. Parivīmaṃsanasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. பரிவீமங்ஸனஸுத்தவண்ணனா • 1. Parivīmaṃsanasuttavaṇṇanā