Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
6. து³க்க²வக்³கோ³
6. Dukkhavaggo
1. பரிவீமங்ஸனஸுத்தவண்ணனா
1. Parivīmaṃsanasuttavaṇṇanā
51. து³க்க²வக்³க³ஸ்ஸ பட²மே பரிவீமங்ஸமானோதி உபபரிக்க²மானோ. ஜராமரணந்தி கஸ்மா ஜராமரணங் ஏகமேவ ‘‘அனேகவித⁴ங் நானப்பகாரக’’ந்தி வத்வா க³ஹிதந்தி சே? தஸ்மிங் க³ஹிதே ஸப்³ப³து³க்க²ஸ்ஸ க³ஹிதத்தா. யதா² ஹி சூளாய க³ஹிதே புரிஸே ஸோ புரிஸோ க³ஹிதோவ ஹோதி, ஏவங் ஜராமரணே க³ஹிதே ஸப்³ப³து³க்க²ங் க³ஹிதமேவ ஹோதி. தஸ்மா ‘‘யங் கோ² இத³ங் அனேகவித⁴ங் நானப்பகாரகங் து³க்க²ங் லோகே உப்பஜ்ஜதீ’’தி ந்ஹத்வா டி²தங் புரிஸங் விய ஸப்³ப³து³க்க²ங் த³ஸ்ஸெத்வா தங் சூளாய க³ண்ஹந்தோ விய ஜராமரணங் க³ண்ஹி.
51. Dukkhavaggassa paṭhame parivīmaṃsamānoti upaparikkhamāno. Jarāmaraṇanti kasmā jarāmaraṇaṃ ekameva ‘‘anekavidhaṃ nānappakāraka’’nti vatvā gahitanti ce? Tasmiṃ gahite sabbadukkhassa gahitattā. Yathā hi cūḷāya gahite purise so puriso gahitova hoti, evaṃ jarāmaraṇe gahite sabbadukkhaṃ gahitameva hoti. Tasmā ‘‘yaṃ kho idaṃ anekavidhaṃ nānappakārakaṃ dukkhaṃ loke uppajjatī’’ti nhatvā ṭhitaṃ purisaṃ viya sabbadukkhaṃ dassetvā taṃ cūḷāya gaṇhanto viya jarāmaraṇaṃ gaṇhi.
ஜராமரணனிரோத⁴ஸாருப்பகா³மினீதி ஜராமரணனிரோத⁴ஸ்ஸ ஸாருப்பபா⁴வேன நிக்கிலேஸதாய பரிஸுத்³த⁴தாய ஸதி³ஸாவ ஹுத்வா கா³மினீதி அத்தோ². ததா² படிபன்னோ ச ஹோதீதி யதா² தங் படிபன்னோதி வுச்சதி, ஏவங் படிபன்னோ ஹோதி. அனுத⁴ம்மசாரீதி நிப்³பா³னத⁴ம்மங் அனுக³தங் படிபத்தித⁴ம்மங் சரதி, பூரேதீதி அத்தோ². து³க்க²க்க²யாய படிபன்னோதி ஸீலங் ஆதி³ங் கத்வா ஜராமரணது³க்க²ஸ்ஸ நிரோத⁴த்தா²ய படிபன்னோ. ஸங்கா²ரனிரோதா⁴யாதி ஸங்கா²ரது³க்க²ஸ்ஸ நிரோத⁴த்தா²ய. எத்தாவதா யாவ அரஹத்தா தே³ஸனா கதி²தா.
Jarāmaraṇanirodhasāruppagāminīti jarāmaraṇanirodhassa sāruppabhāvena nikkilesatāya parisuddhatāya sadisāva hutvā gāminīti attho. Tathā paṭipanno ca hotīti yathā taṃ paṭipannoti vuccati, evaṃ paṭipanno hoti. Anudhammacārīti nibbānadhammaṃ anugataṃ paṭipattidhammaṃ carati, pūretīti attho. Dukkhakkhayāya paṭipannoti sīlaṃ ādiṃ katvā jarāmaraṇadukkhassa nirodhatthāya paṭipanno. Saṅkhāranirodhāyāti saṅkhāradukkhassa nirodhatthāya. Ettāvatā yāva arahattā desanā kathitā.
இதா³னி அரஹத்தப²லபச்சவெக்க²ணங் ஸததவிஹாரஞ்ச த³ஸ்ஸெத்வா தே³ஸனா நிவத்தேதப்³பா³ ஸியா, ததா² அகத்வா அவிஜ்ஜாக³தோதி இத³ங் கஸ்மா க³ண்ஹாதீதி? கீ²ணாஸவஸ்ஸ ஸமதிக்கந்தவட்டது³க்க²த³ஸ்ஸனத்த²ங் . அபிச புன வட்டங் ஆரபி⁴த்வா விவட்டே கதி²யமானே பு³ஜ்ஜ²னகஸத்தோ செத்த² அத்தி², தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயவஸேனாபி இத³ங் க³ண்ஹாதீதி வேதி³தப்³போ³. தத்த² அவிஜ்ஜாக³தோதி அவிஜ்ஜாய க³தோ உபக³தோ ஸமன்னாக³தோ. புரிஸபுக்³க³லோதி புரிஸோயேவ புக்³க³லோ. உப⁴யேனாபி ஸம்முதிகத²ங் கதே²தி. பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி ஸம்முதிகதா² பரமத்த²கதா²தி த்³வே கதா² ஹொந்தி. தத்த² ‘‘ஸத்தோ நரோ புரிஸோ புக்³க³லோ திஸ்ஸோ நாகோ³’’தி ஏவங் பவத்தா ஸம்முதிகதா² நாம. ‘‘க²ந்தா⁴ தா⁴துயோ ஆயதனானீ’’தி ஏவங் பவத்தா பரமத்த²கதா² நாம. பரமத்த²ங் கதெ²ந்தாபி ஸம்முதிங் அமுஞ்சித்வா கதெ²ந்தி. தே ஸம்முதிங் கதெ²ந்தாபி பரமத்த²ங் கதெ²ந்தாபி ஸச்சமேவ கதெ²ந்தி. தேனேவ வுத்தங் –
Idāni arahattaphalapaccavekkhaṇaṃ satatavihārañca dassetvā desanā nivattetabbā siyā, tathā akatvā avijjāgatoti idaṃ kasmā gaṇhātīti? Khīṇāsavassa samatikkantavaṭṭadukkhadassanatthaṃ . Apica puna vaṭṭaṃ ārabhitvā vivaṭṭe kathiyamāne bujjhanakasatto cettha atthi, tassa ajjhāsayavasenāpi idaṃ gaṇhātīti veditabbo. Tattha avijjāgatoti avijjāya gato upagato samannāgato. Purisapuggaloti purisoyeva puggalo. Ubhayenāpi sammutikathaṃ katheti. Buddhānañhi sammutikathā paramatthakathāti dve kathā honti. Tattha ‘‘satto naro puriso puggalo tisso nāgo’’ti evaṃ pavattā sammutikathā nāma. ‘‘Khandhā dhātuyo āyatanānī’’ti evaṃ pavattā paramatthakathā nāma. Paramatthaṃ kathentāpi sammutiṃ amuñcitvā kathenti. Te sammutiṃ kathentāpi paramatthaṃ kathentāpi saccameva kathenti. Teneva vuttaṃ –
‘‘து³வே ஸச்சானி அக்கா²ஸி, ஸம்பு³த்³தோ⁴ வத³தங் வரோ;
‘‘Duve saccāni akkhāsi, sambuddho vadataṃ varo;
ஸம்முதிங் பரமத்த²ஞ்ச, ததியங் நூபலப்³ப⁴தி;
Sammutiṃ paramatthañca, tatiyaṃ nūpalabbhati;
ஸங்கேதவசனங் ஸச்சங், லோகஸம்முதிகாரணங்;
Saṅketavacanaṃ saccaṃ, lokasammutikāraṇaṃ;
பரமத்த²வசனங் ஸச்சங், த⁴ம்மானங் பூ⁴தலக்க²ண’’ந்தி.
Paramatthavacanaṃ saccaṃ, dhammānaṃ bhūtalakkhaṇa’’nti.
புஞ்ஞங் சே ஸங்கா²ரந்தி தேரஸசேதனாபே⁴த³ங் புஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரங். அபி⁴ஸங்க²ரோதீதி கரோதி. புஞ்ஞூபக³ங் ஹோதி விஞ்ஞாணந்தி கம்மவிஞ்ஞாணங் கம்மபுஞ்ஞேன உபக³தங் ஸம்பயுத்தங் ஹோதி, விபாகவிஞ்ஞாணங் விபாகபுஞ்ஞேன. அபுஞ்ஞங் சே ஸங்கா²ரந்தி த்³வாத³ஸசேதனாபே⁴த³ங் அபுஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரோதி. ஆனேஞ்ஜங் சே ஸங்கா²ரந்தி சதுசேதனாபே⁴த³ங் ஆனேஞ்ஜாபி⁴ஸங்கா²ரங். ஆனேஞ்ஜூபக³ங் ஹோதி விஞ்ஞாணந்தி கம்மானேஞ்ஜேன கம்மவிஞ்ஞாணங், விபாகானேஞ்ஜேன விபாகவிஞ்ஞாணங் உபக³தங் ஹோதி. எத்த² ச திவித⁴ஸ்ஸ கம்மாபி⁴ஸங்கா²ரஸ்ஸ க³ஹிதத்தா த்³வாத³ஸபதி³கோ பச்சயாகாரோ க³ஹிதோவ ஹோதி. எத்தாவதா வட்டங் த³ஸ்ஸிதங்.
Puññaṃce saṅkhāranti terasacetanābhedaṃ puññābhisaṅkhāraṃ. Abhisaṅkharotīti karoti. Puññūpagaṃ hoti viññāṇanti kammaviññāṇaṃ kammapuññena upagataṃ sampayuttaṃ hoti, vipākaviññāṇaṃ vipākapuññena. Apuññaṃ ce saṅkhāranti dvādasacetanābhedaṃ apuññābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkharoti. Āneñjaṃ ce saṅkhāranti catucetanābhedaṃ āneñjābhisaṅkhāraṃ. Āneñjūpagaṃ hoti viññāṇanti kammāneñjena kammaviññāṇaṃ, vipākāneñjena vipākaviññāṇaṃ upagataṃ hoti. Ettha ca tividhassa kammābhisaṅkhārassa gahitattā dvādasapadiko paccayākāro gahitova hoti. Ettāvatā vaṭṭaṃ dassitaṃ.
இதா³னி விவட்டங் த³ஸ்ஸெந்தோ யதோ கோ², பி⁴க்க²வேதிஆதி³மாஹ. தத்த² அவிஜ்ஜாதி சதூஸு ஸச்சேஸு அஞ்ஞாணங். விஜ்ஜாதி அரஹத்தமக்³க³ஞாணங். எத்த² ச பட²மமேவ அவிஜ்ஜாய பஹீனாய விஜ்ஜா உப்பஜ்ஜதி. யதா² பன சதுரங்கே³பி தமே ரத்திங் பதீ³புஜ்ஜலேன அந்த⁴காரோ பஹீயதி, ஏவங் விஜ்ஜுப்பாதா³ அவிஜ்ஜாய பஹானங் வேதி³தப்³ப³ங். ந கிஞ்சி லோகே உபாதி³யதீதி லோகே கிஞ்சி த⁴ம்மங் ந க³ண்ஹாதி ந பராமஸதி. அனுபாதி³யங் ந பரிதஸ்ஸதீதி அனுபாதி³யந்தோ அக³ண்ஹந்தோ நேவ தண்ஹாபரிதஸ்ஸனாய, ந ப⁴யபரிதஸ்ஸனாய பரிதஸ்ஸதி, ந தண்ஹாயதி ந பா⁴யதீதி அத்தோ². பச்சத்தஞ்ஞேவாதி ஸயமேவ அத்தனாவ பரினிப்³பா³யதி, ந அஞ்ஞஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன.
Idāni vivaṭṭaṃ dassento yato kho, bhikkhavetiādimāha. Tattha avijjāti catūsu saccesu aññāṇaṃ. Vijjāti arahattamaggañāṇaṃ. Ettha ca paṭhamameva avijjāya pahīnāya vijjā uppajjati. Yathā pana caturaṅgepi tame rattiṃ padīpujjalena andhakāro pahīyati, evaṃ vijjuppādā avijjāya pahānaṃ veditabbaṃ. Na kiñci loke upādiyatīti loke kiñci dhammaṃ na gaṇhāti na parāmasati. Anupādiyaṃ na paritassatīti anupādiyanto agaṇhanto neva taṇhāparitassanāya, na bhayaparitassanāya paritassati, na taṇhāyati na bhāyatīti attho. Paccattaññevāti sayameva attanāva parinibbāyati, na aññassa ānubhāvena.
ஸோ ஸுக²ங் சே வேத³னந்தி இத³ங் கஸ்மா ஆரபி⁴? கீ²ணாஸவஸ்ஸ பச்சவெக்க²ணஞாணங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸததவிஹாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ஆரபி⁴. அனஜ்ஜோ²ஸிதாதி தண்ஹாய கி³லித்வா பரினிட்ட²பெத்வா அக³ஹிதா. அத² து³க்க²வேத³னா கஸ்மா வுத்தா, கிங் தம்பி அபி⁴னந்த³ந்தோ அத்தீ²தி? ஆம அத்தி². ஸுக²ங் அபி⁴னந்த³ந்தோயேவ ஹி து³க்க²ங் அபி⁴னந்த³தி நாம து³க்க²ங் பத்வா ஸுக²ங் பத்த²னதோ ஸுக²ஸ்ஸ ச விபரிணாமது³க்க²தோதி. காயபரியந்திகந்தி காயபரிச்சி²ன்னங், யாவ பஞ்சத்³வாரகாயோ பவத்ததி, தாவ பவத்தங் பஞ்சத்³வாரிகவேத³னந்தி அத்தோ². ஜீவிதபரியந்திகந்தி ஜீவிதபரிச்சி²ன்னங் . யாவ ஜீவிதங் பவத்ததி, தாவ பவத்தங் மனொத்³வாரிகவேத³னந்தி அத்தோ².
Sosukhaṃ ce vedananti idaṃ kasmā ārabhi? Khīṇāsavassa paccavekkhaṇañāṇaṃ dassetvā satatavihāraṃ dassetuṃ ārabhi. Anajjhositāti taṇhāya gilitvā pariniṭṭhapetvā agahitā. Atha dukkhavedanā kasmā vuttā, kiṃ tampi abhinandanto atthīti? Āma atthi. Sukhaṃ abhinandantoyeva hi dukkhaṃ abhinandati nāma dukkhaṃ patvā sukhaṃ patthanato sukhassa ca vipariṇāmadukkhatoti. Kāyapariyantikanti kāyaparicchinnaṃ, yāva pañcadvārakāyo pavattati, tāva pavattaṃ pañcadvārikavedananti attho. Jīvitapariyantikanti jīvitaparicchinnaṃ . Yāva jīvitaṃ pavattati, tāva pavattaṃ manodvārikavedananti attho.
தத்த² பஞ்சத்³வாரிகவேத³னா பச்சா² உப்பஜ்ஜித்வா பட²மங் நிருஜ்ஜ²தி, மனொத்³வாரிகவேத³னா பட²மங் உப்பஜ்ஜித்வா பச்சா² நிருஜ்ஜ²தி. ஸா ஹி படிஸந்தி⁴க்க²ணே வத்து²ரூபஸ்மிங்யேவ பதிட்டா²தி. பஞ்சத்³வாரிகா பவத்தே பஞ்சத்³வாரவஸேன பவத்தமானா பட²மவயே வீஸதிவஸ்ஸகாலே ரஜ்ஜனது³ஸ்ஸனமுய்ஹனவஸேன அதி⁴மத்தா ப³லவதீ ஹோதி, பண்ணாஸவஸ்ஸகாலே டி²தா ஹோதி, ஸட்டி²வஸ்ஸகாலதோ பட்டா²ய பரிஹாயமானா அஸீதினவுதிவஸ்ஸகாலே மந்தா³ ஹோதி. ததா³ ஹி ஸத்தா ‘‘சிரரத்தங் ஏகதோ நிஸீதி³ம்ஹா நிபஜ்ஜிம்ஹா’’தி வத³ந்தேபி ‘‘ந ஸஞ்ஜானாமா’’தி வத³ந்தி. அதி⁴மத்தானிபி ரூபாதி³ஆரம்மணானி ‘‘ந பஸ்ஸாம ந ஸுணாம’’, ‘‘ஸுக³ந்த⁴ங் து³க்³க³ந்த⁴ங் வா ஸாது³ங் அஸாது³ங் வா த²த்³த⁴ங் முது³கந்தி வா ந ஜானாமா’’தி வத³ந்தி. இதி நேஸங் பஞ்சத்³வாரிகவேத³னா ப⁴க்³கா³ ஹோதி, மனொத்³வாரிகாவ பவத்ததி. ஸாபி அனுபுப்³பே³ன பரிஹாயமானா மரணஸமயே ஹத³யகோடிங்யேவ நிஸ்ஸாய பவத்ததி. யாவ பனேஸா பவத்ததி, தாவ ஸத்தோ ஜீவதீதி வுச்சதி. யதா³ நப்பவத்ததி, ததா³ மதோ நிருத்³தோ⁴தி வுச்சதி.
Tattha pañcadvārikavedanā pacchā uppajjitvā paṭhamaṃ nirujjhati, manodvārikavedanā paṭhamaṃ uppajjitvā pacchā nirujjhati. Sā hi paṭisandhikkhaṇe vatthurūpasmiṃyeva patiṭṭhāti. Pañcadvārikā pavatte pañcadvāravasena pavattamānā paṭhamavaye vīsativassakāle rajjanadussanamuyhanavasena adhimattā balavatī hoti, paṇṇāsavassakāle ṭhitā hoti, saṭṭhivassakālato paṭṭhāya parihāyamānā asītinavutivassakāle mandā hoti. Tadā hi sattā ‘‘cirarattaṃ ekato nisīdimhā nipajjimhā’’ti vadantepi ‘‘na sañjānāmā’’ti vadanti. Adhimattānipi rūpādiārammaṇāni ‘‘na passāma na suṇāma’’, ‘‘sugandhaṃ duggandhaṃ vā sāduṃ asāduṃ vā thaddhaṃ mudukanti vā na jānāmā’’ti vadanti. Iti nesaṃ pañcadvārikavedanā bhaggā hoti, manodvārikāva pavattati. Sāpi anupubbena parihāyamānā maraṇasamaye hadayakoṭiṃyeva nissāya pavattati. Yāva panesā pavattati, tāva satto jīvatīti vuccati. Yadā nappavattati, tadā mato niruddhoti vuccati.
ஸ்வாயமத்தோ² வாபியா தீ³பேதப்³போ³ –
Svāyamattho vāpiyā dīpetabbo –
யதா² ஹி புரிஸோ பஞ்சஉத³கமக்³க³ஸம்பன்னங் வாபிங் கரெய்ய, பட²மங் தே³வே வுட்டே² பஞ்சஹி உத³கமக்³கே³ஹி உத³கங் பவிஸித்வா அந்தோவாபியங் ஆவாடே பூரெய்ய, புனப்புனங் தே³வே வஸ்ஸந்தே உத³கமக்³கே³ பூரெத்வா கா³வுதட்³ட⁴யோஜனமத்தங் ஒத்த²ரித்வா உத³கங் திட்டெ²ய்ய ததோ ததோ விஸ்ஸந்த³மானங், அத² நித்³த⁴மனதும்பே³ விவரித்வா கெ²த்தேஸு கம்மே கரியமானே உத³கங் நிக்க²மந்தங், ஸஸ்ஸபாககாலே (உத³கங் நிக்க²மந்தங்,) உத³கங் பரிஹீனங் ‘‘மச்சே² க³ண்ஹாமா’’தி வத்தப்³ப³தங் ஆபஜ்ஜெய்ய, ததோ கதிபாஹேன ஆவாடேஸுயேவ உத³கங் ஸண்ட²ஹெய்ய. யாவ பன தங் ஆவாடேஸு ஹோதி, தாவ ‘‘மஹாவாபியங் உத³கங் அத்தீ²’’தி ஸங்க²ங் க³ச்ச²தி. யதா³ பன தத்த² சி²ஜ்ஜதி, ததா³ ‘‘வாபியங் உத³கங் நத்தீ²’’தி வுச்சதி, ஏவங்ஸம்பத³மித³ங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Yathā hi puriso pañcaudakamaggasampannaṃ vāpiṃ kareyya, paṭhamaṃ deve vuṭṭhe pañcahi udakamaggehi udakaṃ pavisitvā antovāpiyaṃ āvāṭe pūreyya, punappunaṃ deve vassante udakamagge pūretvā gāvutaḍḍhayojanamattaṃ ottharitvā udakaṃ tiṭṭheyya tato tato vissandamānaṃ, atha niddhamanatumbe vivaritvā khettesu kamme kariyamāne udakaṃ nikkhamantaṃ, sassapākakāle (udakaṃ nikkhamantaṃ,) udakaṃ parihīnaṃ ‘‘macche gaṇhāmā’’ti vattabbataṃ āpajjeyya, tato katipāhena āvāṭesuyeva udakaṃ saṇṭhaheyya. Yāva pana taṃ āvāṭesu hoti, tāva ‘‘mahāvāpiyaṃ udakaṃ atthī’’ti saṅkhaṃ gacchati. Yadā pana tattha chijjati, tadā ‘‘vāpiyaṃ udakaṃ natthī’’ti vuccati, evaṃsampadamidaṃ veditabbaṃ.
பட²மங் தே³வே வஸ்ஸந்தே பஞ்சஹி மக்³கே³ஹி உத³கே பவிஸந்தே ஆவாடானங் பூரணகாலோ விய ஹி பட²மமேவ படிஸந்தி⁴க்க²ணே மனொத்³வாரிகவேத³னாய வத்து²ரூபே பதிட்டி²தகாலோ, புனப்புனங் தே³வே வஸ்ஸந்தே பஞ்சன்னங் மக்³கா³னங் பூரிதகாலோ விய பவத்தே பஞ்சத்³வாரிகவேத³னாய பவத்திகாலோ, கா³வுதட்³ட⁴யோஜனமத்தங் அஜ்ஜொ²த்த²ரணங் விய பட²மவயே வீஸதிவஸ்ஸகாலே ரஜ்ஜனாதி³வஸேன தஸ்ஸா அதி⁴மத்தப³லவபா⁴வோ, யாவ வாபிதோ உத³கங் ந நிக்³க³ச்ச²தி, தாவ பூராய வாபியா டி²தகாலோ விய பஞ்ஞாஸவஸ்ஸகாலே தஸ்ஸா டி²தகாலோ, நித்³த⁴மனதும்பே³ஸு விவடேஸு கம்மந்தே கரியமானே உத³கஸ்ஸ நிக்க²மனகாலோ விய ஸட்டி²வஸ்ஸகாலதோ பட்டா²ய தஸ்ஸா பரிஹானி, உத³கே ப⁴ட்டே² உத³கமக்³கே³ஸு பரித்தோத³கஸ்ஸ டி²தகாலோ விய அஸீதினவுதிவஸ்ஸகாலே பஞ்சத்³வாரிகவேத³னாய மந்த³காலோ, ஆவாடேஸுயேவ உத³கஸ்ஸ பதிட்டா²னகாலோ விய ஹத³யவத்து²கோடிங் நிஸ்ஸாய மனொத்³வாரிகவேத³னாய பவத்திகாலோ, ஆவாடேஸு பரித்தேபி உத³கே ஸதி ‘‘வாபியங் உத³கங் அத்தீ²’’தி வத்தப்³ப³காலோ விய யாவ ஸா பவத்ததி, தாவ ‘‘ஸத்தோ ஜீவதீ’’தி வுச்சதி. யதா² பன ஆவாடேஸு உத³கே சி²ன்னே ‘‘நத்தி² வாபியங் உத³க’’ந்தி வுச்சதி, ஏவங் மனொத்³வாரிகவேத³னாய அப்பவத்தமானாய ‘‘ஸத்தோ மதோ’’தி வுச்சதி. இமங் வேத³னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஜீவிதபரியந்திகங் வேத³னங் வேதி³யமானோ’’தி.
Paṭhamaṃ deve vassante pañcahi maggehi udake pavisante āvāṭānaṃ pūraṇakālo viya hi paṭhamameva paṭisandhikkhaṇe manodvārikavedanāya vatthurūpe patiṭṭhitakālo, punappunaṃ deve vassante pañcannaṃ maggānaṃ pūritakālo viya pavatte pañcadvārikavedanāya pavattikālo, gāvutaḍḍhayojanamattaṃ ajjhottharaṇaṃ viya paṭhamavaye vīsativassakāle rajjanādivasena tassā adhimattabalavabhāvo, yāva vāpito udakaṃ na niggacchati, tāva pūrāya vāpiyā ṭhitakālo viya paññāsavassakāle tassā ṭhitakālo, niddhamanatumbesu vivaṭesu kammante kariyamāne udakassa nikkhamanakālo viya saṭṭhivassakālato paṭṭhāya tassā parihāni, udake bhaṭṭhe udakamaggesu parittodakassa ṭhitakālo viya asītinavutivassakāle pañcadvārikavedanāya mandakālo, āvāṭesuyeva udakassa patiṭṭhānakālo viya hadayavatthukoṭiṃ nissāya manodvārikavedanāya pavattikālo, āvāṭesu parittepi udake sati ‘‘vāpiyaṃ udakaṃ atthī’’ti vattabbakālo viya yāva sā pavattati, tāva ‘‘satto jīvatī’’ti vuccati. Yathā pana āvāṭesu udake chinne ‘‘natthi vāpiyaṃ udaka’’nti vuccati, evaṃ manodvārikavedanāya appavattamānāya ‘‘satto mato’’ti vuccati. Imaṃ vedanaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘jīvitapariyantikaṃ vedanaṃ vediyamāno’’ti.
காயஸ்ஸ பே⁴தா³தி காயஸ்ஸ பே⁴தே³ன. ஜீவிதபரியாதா³னா உத்³த⁴ந்தி ஜீவிதக்க²யதோ உத்³த⁴ங். இதே⁴வாதி படிஸந்தி⁴வஸேன பரதோ அக³ந்த்வா இதே⁴வ. ஸீதீப⁴விஸ்ஸந்தீதி பவத்திவிப்ப²ந்த³த³ரத²ரஹிதானி ஸீதானி அப்பவத்தனத⁴ம்மானி ப⁴விஸ்ஸந்தி. ஸரீரானீதி தா⁴துஸரீரானி. அவஸிஸ்ஸந்தீதி அவஸிட்டா²னி ப⁴விஸ்ஸந்தி.
Kāyassa bhedāti kāyassa bhedena. Jīvitapariyādānā uddhanti jīvitakkhayato uddhaṃ. Idhevāti paṭisandhivasena parato agantvā idheva. Sītībhavissantīti pavattivipphandadaratharahitāni sītāni appavattanadhammāni bhavissanti. Sarīrānīti dhātusarīrāni. Avasissantīti avasiṭṭhāni bhavissanti.
கும்ப⁴காரபாகாதி கும்ப⁴காரஸ்ஸ பா⁴ஜனபசனட்டா²னதோ. படிஸிஸ்ஸெய்யாதி ட²பெய்ய. கபல்லானீதி ஸஹ முக²வட்டியா ஏகாப³த்³தா⁴னி கும்ப⁴கபல்லானி. அவஸிஸ்ஸெய்யுந்தி திட்டெ²ய்யுங். ஏவமேவ கோ²தி எத்த² இத³ங் ஓபம்மஸங்ஸந்த³னங் – ஆதி³த்தகும்ப⁴காரபாகோ விய ஹி தயோ ப⁴வா த³ட்ட²ப்³பா³, கும்ப⁴காரோ விய யோகா³வசரோ, பாகதோ கும்ப⁴காரபா⁴ஜனானங் நீஹரணத³ண்ட³கோ விய அரஹத்தமக்³க³ஞாணங், ஸமோ பூ⁴மிபா⁴கோ³ விய அஸங்க²தங் நிப்³பா³னதலங், த³ண்ட³கேன உண்ஹகும்ப⁴ங் ஆகட்³டி⁴த்வா ஸமே பூ⁴மிபா⁴கே³ கும்ப⁴ஸ்ஸ ட²பிதகாலோ விய ஆரத்³த⁴விபஸ்ஸகஸ்ஸ ரூபஸத்தகங் அரூபஸத்தகங் விபஸ்ஸந்தஸ்ஸ கம்மட்டா²னே ச பகு³ணே விபூ⁴தே உபட்ட²ஹமானே ததா²ரூபங் உதுஸப்பாயாதி³ங் லபி⁴த்வா ஏகாஸனே நிஸின்னஸ்ஸ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அக்³க³ப²லங் அரஹத்தங் பத்வா சதூஹி அபாயேஹி அத்தபா⁴வங் உத்³த⁴ரித்வா ப²லஸமாபத்திவஸேன அஸங்க²தே நிப்³பா³னதலே டி²தகாலோ த³ட்ட²ப்³போ³. கீ²ணாஸவோ பன உண்ஹகும்போ⁴ விய அரஹத்தப்பத்ததி³வஸேயேவ ந பரினிப்³பா³தி, ஸாஸனப்பவேணிங் பன க⁴டயமானோ பண்ணாஸஸட்டி²வஸ்ஸானி ட²த்வா சரிமகசித்தப்பத்தியா உபாதி³ண்ணகக்க²ந்த⁴பே⁴தா³ அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³தி. அத²ஸ்ஸ கும்ப⁴ஸ்ஸ விய கபல்லானி அனுபாதி³ண்ணகஸரீரானேவ அவஸிஸ்ஸந்தீதி. ஸரீரானி அவஸிஸ்ஸந்தீதி பஜானாதீதி இத³ங் பன கீ²ணாஸவஸ்ஸ அனுயோகா³ரோபனத்த²ங் வுத்தங்.
Kumbhakārapākāti kumbhakārassa bhājanapacanaṭṭhānato. Paṭisisseyyāti ṭhapeyya. Kapallānīti saha mukhavaṭṭiyā ekābaddhāni kumbhakapallāni. Avasisseyyunti tiṭṭheyyuṃ. Evameva khoti ettha idaṃ opammasaṃsandanaṃ – ādittakumbhakārapāko viya hi tayo bhavā daṭṭhabbā, kumbhakāro viya yogāvacaro, pākato kumbhakārabhājanānaṃ nīharaṇadaṇḍako viya arahattamaggañāṇaṃ, samo bhūmibhāgo viya asaṅkhataṃ nibbānatalaṃ, daṇḍakena uṇhakumbhaṃ ākaḍḍhitvā same bhūmibhāge kumbhassa ṭhapitakālo viya āraddhavipassakassa rūpasattakaṃ arūpasattakaṃ vipassantassa kammaṭṭhāne ca paguṇe vibhūte upaṭṭhahamāne tathārūpaṃ utusappāyādiṃ labhitvā ekāsane nisinnassa vipassanaṃ vaḍḍhetvā aggaphalaṃ arahattaṃ patvā catūhi apāyehi attabhāvaṃ uddharitvā phalasamāpattivasena asaṅkhate nibbānatale ṭhitakālo daṭṭhabbo. Khīṇāsavo pana uṇhakumbho viya arahattappattadivaseyeva na parinibbāti, sāsanappaveṇiṃ pana ghaṭayamāno paṇṇāsasaṭṭhivassāni ṭhatvā carimakacittappattiyā upādiṇṇakakkhandhabhedā anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāti. Athassa kumbhassa viya kapallāni anupādiṇṇakasarīrāneva avasissantīti. Sarīrāni avasissantīti pajānātīti idaṃ pana khīṇāsavassa anuyogāropanatthaṃ vuttaṃ.
விஞ்ஞாணங் பஞ்ஞாயேதா²தி படிஸந்தி⁴விஞ்ஞாணங் பஞ்ஞாயேத². ஸாது⁴ ஸாதூ⁴தி தே²ரானங் ப்³யாகரணங் ஸம்பஹங்ஸதி. ஏவமேதந்தி யதே³தங் திவிதே⁴ அபி⁴ஸங்கா²ரே அஸதி படிஸந்தி⁴விஞ்ஞாணஸ்ஸ அப்பஞ்ஞாணந்திஆதி³, ஏவமேவ ஏதங். அதி⁴முச்சதா²தி ஸன்னிட்டா²னஸங்கா²தங் அதி⁴மொக்க²ங் படிலப⁴த². ஏஸேவந்தோ து³க்க²ஸ்ஸாதி அயமேவ வட்டது³க்க²ஸ்ஸ அந்தோ அயங் பரிச்சே²தோ³, யதி³த³ங் நிப்³பா³னந்தி. பட²மங்.
Viññāṇaṃ paññāyethāti paṭisandhiviññāṇaṃ paññāyetha. Sādhu sādhūti therānaṃ byākaraṇaṃ sampahaṃsati. Evametanti yadetaṃ tividhe abhisaṅkhāre asati paṭisandhiviññāṇassa appaññāṇantiādi, evameva etaṃ. Adhimuccathāti sanniṭṭhānasaṅkhātaṃ adhimokkhaṃ paṭilabhatha. Esevanto dukkhassāti ayameva vaṭṭadukkhassa anto ayaṃ paricchedo, yadidaṃ nibbānanti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 1. பரிவீமங்ஸனஸுத்தங் • 1. Parivīmaṃsanasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. பரிவீமங்ஸனஸுத்தவண்ணனா • 1. Parivīmaṃsanasuttavaṇṇanā