Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    6. பரியுட்டா²னங் சித்தவிப்பயுத்தந்திகதா²வண்ணனா

    6. Pariyuṭṭhānaṃ cittavippayuttantikathāvaṇṇanā

    702. இதா³னி பரியுட்டா²னங் சித்தவிப்பயுத்தந்திகதா² நாம ஹோதி. தத்த² யஸ்மா அனிச்சாதி³தோ மனஸிகரோதோபி ராகா³த³யோ உப்பஜ்ஜந்தி. வுத்தம்பி சேதங் – ‘‘அப்பேகதா³, போ⁴ பா⁴ரத்³வாஜ, அஸுப⁴தோ மனஸிகரிஸ்ஸாமீதி ஸுப⁴தோவ மனஸிகரோதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.127). தஸ்மா பரியுட்டா²னங் சித்தவிப்பயுத்தந்தி யேஸங் லத்³தி⁴, ஸெய்யதா²பி அந்த⁴கானங்யேவ; தே ஸந்தா⁴ய புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவாதி.

    702. Idāni pariyuṭṭhānaṃ cittavippayuttantikathā nāma hoti. Tattha yasmā aniccādito manasikarotopi rāgādayo uppajjanti. Vuttampi cetaṃ – ‘‘appekadā, bho bhāradvāja, asubhato manasikarissāmīti subhatova manasikarotī’’ti (saṃ. ni. 4.127). Tasmā pariyuṭṭhānaṃ cittavippayuttanti yesaṃ laddhi, seyyathāpi andhakānaṃyeva; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Sesamettha uttānatthamevāti.

    பரியுட்டா²னங் சித்தவிப்பயுத்தந்திகதா²வண்ணனா.

    Pariyuṭṭhānaṃ cittavippayuttantikathāvaṇṇanā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (141) 6. பரியுட்டா²னங் சித்தவிப்பயுத்தந்திகதா² • (141) 6. Pariyuṭṭhānaṃ cittavippayuttantikathā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 6. பரியுட்டா²னங்சித்தவிப்பயுத்தந்திகதா²வண்ணனா • 6. Pariyuṭṭhānaṃcittavippayuttantikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 6. பரியுட்டா²னங்சித்தவிப்பயுத்தந்திகதா²வண்ணனா • 6. Pariyuṭṭhānaṃcittavippayuttantikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact