Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [99] 9. பரோஸஹஸ்ஸஜாதகவண்ணனா

    [99] 9. Parosahassajātakavaṇṇanā

    பரோஸஹஸ்ஸம்பி ஸமாக³தானந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ புது²ஜ்ஜனபுச்சா²பஞ்சகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி . வத்து² ஸரப⁴ஜாதகே (ஜா॰ 1.13.134 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ஏகஸ்மிங் பன ஸமயே பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதித்வா ‘‘ஆவுஸோ, த³ஸப³லேன ஸங்கி²த்தேன கதி²தங் த⁴ம்மஸேனாபதி ஸாரிபுத்தோ வித்தா²ரேன ப்³யாகாஸீ’’தி தே²ரஸ்ஸ கு³ணங் கத²யமானா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ இதா³னேவ மயா ஸங்கி²த்தேன பா⁴ஸிதங் வித்தா²ரேன ப்³யாகரோதி, புப்³பே³பி ப்³யாகாஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Parosahassampisamāgatānanti idaṃ satthā jetavane viharanto puthujjanapucchāpañcakaṃ ārabbha kathesi . Vatthu sarabhajātake (jā. 1.13.134 ādayo) āvi bhavissati. Ekasmiṃ pana samaye bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannipatitvā ‘‘āvuso, dasabalena saṃkhittena kathitaṃ dhammasenāpati sāriputto vitthārena byākāsī’’ti therassa guṇaṃ kathayamānā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, sāriputto idāneva mayā saṃkhittena bhāsitaṃ vitthārena byākaroti, pubbepi byākāsiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ உதி³ச்சப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா காமே பஹாய இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞா அட்ட² ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா ஹிமவந்தே விஹாஸி. பரிவாரோபிஸ்ஸ பஞ்ச தாபஸஸதானி அஹேஸுங். அத²ஸ்ஸ ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ வஸ்ஸாரத்தஸமயே உபட்³ட⁴ங் இஸிக³ணங் ஆதா³ய லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய மனுஸ்ஸபத²ங் அக³மாஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ காலகிரியாஸமயோ ஜாதோ. அத² நங் அந்தேவாஸிகா ‘‘ஆசரிய, கதரோ வோ கு³ணோ லத்³தோ⁴’’தி அதி⁴க³மங் புச்சி²ங்ஸு. ஸோ ‘‘நத்தி² கிஞ்சீ’’தி வத்வா ஆப⁴ஸ்ஸரப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தி. போ³தி⁴ஸத்தா ஹி அரூபஸமாபத்திலாபி⁴னோ ஹுத்வாபி அப⁴ப்³ப³ட்டா²னத்தா ஆருப்பே ந நிப்³ப³த்தந்தி. அந்தேவாஸிகா ‘‘ஆசரியஸ்ஸ அதி⁴க³மோ நத்தீ²’’தி ஆளாஹனே ஸக்காரங் ந கரிங்ஸு.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto udiccabrāhmaṇakule nibbattitvā takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā kāme pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā pañcābhiññā aṭṭha samāpattiyo nibbattetvā himavante vihāsi. Parivāropissa pañca tāpasasatāni ahesuṃ. Athassa jeṭṭhantevāsiko vassārattasamaye upaḍḍhaṃ isigaṇaṃ ādāya loṇambilasevanatthāya manussapathaṃ agamāsi. Tadā bodhisattassa kālakiriyāsamayo jāto. Atha naṃ antevāsikā ‘‘ācariya, kataro vo guṇo laddho’’ti adhigamaṃ pucchiṃsu. So ‘‘natthi kiñcī’’ti vatvā ābhassarabrahmaloke nibbatti. Bodhisattā hi arūpasamāpattilābhino hutvāpi abhabbaṭṭhānattā āruppe na nibbattanti. Antevāsikā ‘‘ācariyassa adhigamo natthī’’ti āḷāhane sakkāraṃ na kariṃsu.

    ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ ஆக³ந்த்வா ‘‘கஹங் ஆசரியோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘காலகதோ’’தி ஸுத்வா ‘‘அபி ஆசரியங் அதி⁴க³மங் புச்சி²த்தா²’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, புச்சி²ம்ஹா’’தி. ‘‘கிங் கதே²ஸீ’’தி? ‘‘நத்தி² கிஞ்சீதி தேன வுத்தங், அத²ஸ்ஸ அம்ஹேஹி ஸக்காரோ ந கதோ’’தி ஆஹங்ஸு. ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ ‘‘தும்ஹே ஆசரியஸ்ஸ வசனத்த²ங் ந ஜானாத², ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்திலாபீ⁴ ஆசரியோ’’தி ஆஹ. தே தஸ்மிங் புனப்புனங் கதெ²ந்தேபி ந ஸத்³த³ஹிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘அந்த⁴பா³லா மம ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகஸ்ஸ வசனங் ந ஸத்³த³ஹந்தி. இமங் தேஸங் காரணங் பாகடங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ப்³ரஹ்மலோகா ஆக³ந்த்வா அஸ்ஸமபத³மத்த²கே மஹந்தேனானுபா⁴வேன ஆகாஸே ட²த்வா ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகஸ்ஸ பஞ்ஞானுபா⁴வங் வண்ணெந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Jeṭṭhantevāsiko āgantvā ‘‘kahaṃ ācariyo’’ti pucchitvā ‘‘kālakato’’ti sutvā ‘‘api ācariyaṃ adhigamaṃ pucchitthā’’ti āha. ‘‘Āma, pucchimhā’’ti. ‘‘Kiṃ kathesī’’ti? ‘‘Natthi kiñcīti tena vuttaṃ, athassa amhehi sakkāro na kato’’ti āhaṃsu. Jeṭṭhantevāsiko ‘‘tumhe ācariyassa vacanatthaṃ na jānātha, ākiñcaññāyatanasamāpattilābhī ācariyo’’ti āha. Te tasmiṃ punappunaṃ kathentepi na saddahiṃsu. Bodhisatto taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘andhabālā mama jeṭṭhantevāsikassa vacanaṃ na saddahanti. Imaṃ tesaṃ kāraṇaṃ pākaṭaṃ karissāmī’’ti brahmalokā āgantvā assamapadamatthake mahantenānubhāvena ākāse ṭhatvā jeṭṭhantevāsikassa paññānubhāvaṃ vaṇṇento imaṃ gāthamāha –

    99.

    99.

    ‘‘பரோஸஹஸ்ஸம்பி ஸமாக³தானங், கந்தெ³ய்யுங் தே வஸ்ஸஸதங் அபஞ்ஞா;

    ‘‘Parosahassampi samāgatānaṃ, kandeyyuṃ te vassasataṃ apaññā;

    ஏகோவ ஸெய்யோ புரிஸோ ஸபஞ்ஞோ, யோ பா⁴ஸிதஸ்ஸ விஜானாதி அத்த²’’ந்தி.

    Ekova seyyo puriso sapañño, yo bhāsitassa vijānāti attha’’nti.

    தத்த² பரோஸஹஸ்ஸம்பீதி அதிரேகஸஹஸ்ஸம்பி. ஸமாக³தானந்தி ஸன்னிபதிதானங் பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²ங் ஜானிதுங் அஸக்கொந்தானங் பா³லானங். கந்தெ³ய்யுங் தே வஸ்ஸஸதங் அபஞ்ஞாதி தே ஏவங் ஸமாக³தா அபஞ்ஞா இமே பா³லதாபஸா விய வஸ்ஸஸதம்பி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸம்பி ரோதெ³ய்யுங் பரிதே³வெய்யுங், ரோத³மானாபி பன அத்த²ங் வா காரணங் வா நேவ ஜானெய்யுந்தி தீ³பேதி. ஏகோவ ஸெய்யோ புரிஸோ ஸபஞ்ஞோதி ஏவரூபானங் பா³லானங் பரோஸஹஸ்ஸதோபி ஏகோ பண்டி³தபுரிஸோவ ஸெய்யோ வரதரோதி அத்தோ². கீதி³ஸோ ஸபஞ்ஞோதி? யோ பா⁴ஸிதஸ்ஸ விஜானாதி அத்த²ங் அயங் ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ வியாதி.

    Tattha parosahassampīti atirekasahassampi. Samāgatānanti sannipatitānaṃ bhāsitassa atthaṃ jānituṃ asakkontānaṃ bālānaṃ. Kandeyyuṃ te vassasataṃ apaññāti te evaṃ samāgatā apaññā ime bālatāpasā viya vassasatampi vassasahassampi rodeyyuṃ parideveyyuṃ, rodamānāpi pana atthaṃ vā kāraṇaṃ vā neva jāneyyunti dīpeti. Ekova seyyo puriso sapaññoti evarūpānaṃ bālānaṃ parosahassatopi eko paṇḍitapurisova seyyo varataroti attho. Kīdiso sapaññoti? Yo bhāsitassa vijānāti atthaṃ ayaṃ jeṭṭhantevāsiko viyāti.

    ஏவங் மஹாஸத்தோ ஆகாஸே டி²தோவ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா தாபஸக³ணங் பு³ஜ்ஜா²பெத்வா ப்³ரஹ்மலோகமேவ க³தோ. தேபி தாபஸா ஜீவிதபரியோஸானே ப்³ரஹ்மலோகபராயணா அஹேஸுங்.

    Evaṃ mahāsatto ākāse ṭhitova dhammaṃ desetvā tāpasagaṇaṃ bujjhāpetvā brahmalokameva gato. Tepi tāpasā jīvitapariyosāne brahmalokaparāyaṇā ahesuṃ.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ ஸாரிபுத்தோ அஹோஸி, மஹாப்³ரஹ்மா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā jeṭṭhantevāsiko sāriputto ahosi, mahābrahmā pana ahameva ahosi’’nti.

    பரோஸஹஸ்ஸஜாதகவண்ணனா நவமா.

    Parosahassajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 99. பரோஸஹஸ்ஸஜாதகங் • 99. Parosahassajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact