Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    11. பரோஸதவக்³கோ³

    11. Parosatavaggo

    [101] 1. பரோஸதஜாதகவண்ணனா

    [101] 1. Parosatajātakavaṇṇanā

    101.

    101.

    ‘‘பரோஸதஞ்சேபி ஸமாக³தானங், ஜா²யெய்யுங் தே வஸ்ஸஸதங் அபஞ்ஞா;

    ‘‘Parosatañcepi samāgatānaṃ, jhāyeyyuṃ te vassasataṃ apaññā;

    ஏகோவ ஸெய்யோ புரிஸோ ஸபஞ்ஞோ, யோ பா⁴ஸிதஸ்ஸ விஜானாதி அத்த²’’ந்தி. –

    Ekova seyyo puriso sapañño, yo bhāsitassa vijānāti attha’’nti. –

    இத³ங் ஜாதகங் வத்து²தோ ச வெய்யாகரணதோ ச ஸமோதா⁴னதோ ச பரோஸஹஸ்ஸஜாதகஸதி³ஸமேவ. கேவலஞ்ஹெத்த² ‘‘ஜா²யெய்யு’’ந்தி பத³மத்தமேவ விஸேஸோ. தஸ்ஸத்தோ² – வஸ்ஸஸதம்பி அபஞ்ஞா ஜா²யெய்யுங் ஓலோகெய்யுங் உபதா⁴ரெய்யுங், ஏவங் ஓலோகெந்தாபி பன அத்த²ங் வா காரணங் வா ந பஸ்ஸந்தி, தஸ்மா யோ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²ங் ஜானாதி, ஸோ ஏகோவ ஸபஞ்ஞோ ஸெய்யோதி.

    Idaṃ jātakaṃ vatthuto ca veyyākaraṇato ca samodhānato ca parosahassajātakasadisameva. Kevalañhettha ‘‘jhāyeyyu’’nti padamattameva viseso. Tassattho – vassasatampi apaññā jhāyeyyuṃ olokeyyuṃ upadhāreyyuṃ, evaṃ olokentāpi pana atthaṃ vā kāraṇaṃ vā na passanti, tasmā yo bhāsitassa atthaṃ jānāti, so ekova sapañño seyyoti.

    பரோஸதஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Parosatajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 101. பரோஸதஜாதகங் • 101. Parosatajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact