Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
6. பாஸராஸிஸுத்தவண்ணனா
6. Pāsarāsisuttavaṇṇanā
272. ஸாது⁴மயந்தி எத்த² ஸாது⁴-ஸத்³தோ³ ஆயாசனத்தோ², ந ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.246; ஸு॰ நி॰ 182) விய அபி⁴னந்த³னாதி³அத்தோ²தி ஆஹ ‘‘ஆயாசந்தா’’தி. தேனாஹ பாளியங் ‘‘லபெ⁴ய்யாமா’’திஆதி³ வுத்தங். ந ஸக்கொந்தி, கஸ்மா? பு³த்³தா⁴ ஹி க³ரூ ஹொந்தி, பரமக³ரூ உத்தமங் கா³ரவட்டா²னங், ந யதா² ததா² உபஸங்கமனீயா. தேனாஹ ‘‘ஏகசாரிகோ ஸீஹோ’’திஆதி³.
272.Sādhumayanti ettha sādhu-saddo āyācanattho, na ‘‘sādhāvuso’’tiādīsu (saṃ. ni. 1.246; su. ni. 182) viya abhinandanādiatthoti āha ‘‘āyācantā’’ti. Tenāha pāḷiyaṃ ‘‘labheyyāmā’’tiādi vuttaṃ. Na sakkonti, kasmā? Buddhā hi garū honti, paramagarū uttamaṃ gāravaṭṭhānaṃ, na yathā tathā upasaṅkamanīyā. Tenāha ‘‘ekacāriko sīho’’tiādi.
‘‘பாகடகிரியாயா’’தி ஸங்கே²பேன வுத்தங் விவரிதுங் ‘‘யங் ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். ப⁴க³வா ஸப்³ப³காலங் கிமேவமகாஸீதி? ந ஸப்³ப³காலமேவமகாஸி. யதா³ பன அகாஸி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ப⁴க³வா பட²மபோ³தி⁴ய’’ந்திஆதி³ வுத்தங். மனுஸ்ஸத்தபா⁴வேதி இமினா புரிஸத்தபா⁴வங் உல்லிங்கே³தி. த⁴னபரிச்சாகோ³ கதோ நாம நத்தி² ப⁴க³வதோ த⁴ரமானகாலேதி அதி⁴ப்பாயோ.
‘‘Pākaṭakiriyāyā’’ti saṅkhepena vuttaṃ vivarituṃ ‘‘yaṃ hī’’tiādi vuttaṃ. Bhagavā sabbakālaṃ kimevamakāsīti? Na sabbakālamevamakāsi. Yadā pana akāsi, taṃ dassetuṃ ‘‘bhagavā paṭhamabodhiya’’ntiādi vuttaṃ. Manussattabhāveti iminā purisattabhāvaṃ ulliṅgeti. Dhanapariccāgo kato nāma natthi bhagavato dharamānakāleti adhippāyo.
மாலாகசவரந்தி மிலாதமாலாகசவரங். ரஜோஜல்லங் ந உபலிம்பதி அச்ச²தரச²விபா⁴வதோ. வுத்தஞ்ஹேதங் ‘‘ஸுகு²மத்தா ச²வியா காயே ரஜோஜல்லங் ந லிம்பதீ’’தி. யதி³ ஏவங் கஸ்மா ப⁴க³வா நஹாயதீதி ஆஹ ‘‘உதுக்³க³ஹணத்த²’’ந்தி.
Mālākacavaranti milātamālākacavaraṃ. Rajojallaṃ na upalimpati acchatarachavibhāvato. Vuttañhetaṃ ‘‘sukhumattā chaviyā kāye rajojallaṃ na limpatī’’ti. Yadi evaṃ kasmā bhagavā nahāyatīti āha ‘‘utuggahaṇattha’’nti.
விஹாரோதி ஜேதவனவிஹாரோ. வீஸதிஉஸப⁴ங் கா³வுதஸ்ஸ சதுத்தோ² பா⁴கோ³தி வத³ந்தி. கதா³சீதி கஸ்மிஞ்சி பு³த்³து⁴ப்பாதே³. அசலமேவாதி அபரிவத்தமேவ அனஞ்ஞபா⁴வதோ, மஞ்சானங் பன அப்பமஹந்ததாஹி பாதா³னங் பதிட்டி²தட்டா²னஸ்ஸ ஹானிவட்³டி⁴யோ ஹொந்தியேவ.
Vihāroti jetavanavihāro. Vīsatiusabhaṃ gāvutassa catuttho bhāgoti vadanti. Kadācīti kasmiñci buddhuppāde. Acalamevāti aparivattameva anaññabhāvato, mañcānaṃ pana appamahantatāhi pādānaṃ patiṭṭhitaṭṭhānassa hānivaḍḍhiyo hontiyeva.
யந்தனாளிகாஹி பரிபுண்ணஸுவண்ணரஸதா⁴ராஹி. ந்ஹானவத்தந்தி ‘‘பப்³ப³ஜிதேன நாம ஏவங் ந்ஹாயிதப்³ப³’’ந்தி நஹானசாரித்தங் த³ஸ்ஸெத்வா. யஸ்மா ப⁴க³வதோ ஸரீரங் ஸுத⁴ந்தசாமீகரஸமானவண்ணங் ஸுபரிஸோதி⁴தபவாளருசிரகரசரணாவரங் ஸுவிஸுத்³த⁴னீலரதனாவளிஸதி³ஸகேஸதனுருஹங், தஸ்மா தஹங் தஹங் வினிஸ்ஸதஜாதிஹிங்கு³லகரஸூபஸோபி⁴தங் உபரி மஹக்³க⁴ரதனாவளிஸஞ்சா²தி³தங் ஜங்க³மமிவ கனககி³ரிஸிக²ரங் விரோசித்த². தஸ்மிஞ்ச ஸமயே த³ஸப³லஸ்ஸ ஸரீரதோ நிக்க²மித்வா ச²ப்³ப³ண்ணரஸ்மியோ ஸமந்ததோ அஸீதிஹத்த²ப்பமாணே பதே³ஸே ஆதா⁴வந்தீ விதா⁴வந்தீ ரதனாவளிரதனதா³ம-ரதனசுண்ண-விப்பகிண்ணங் விய, பஸாரிதரதனசித்தகஞ்சனபட்டமிவ, ஆஸிஞ்சமானலாகா²ரஸதா⁴ரா-சிதமிவ , உக்காஸதனிபாதஸமாகுலமிவ, நிரந்தரங் விப்பகிண்ண-கணிகார-கிங்கிணிக-புப்ப²மிவ, வாயுவேக³ஸமுத்³த⁴த-சினபிட்ட²சுண்ண-ரஞ்ஜிதமிவ, இந்த³த⁴னு-விஜ்ஜுலதா-விதானஸந்த²தமிவ, க³க³னதலங் தங் டா²னங் பவனஞ்ச ஸம்மா ப²ரந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘வண்ணபூ⁴மி நாமேஸா’’திஆதி³. அத்த²ந்தி உபமெய்யத்த²ங். உபமாயோதி ‘‘ஈதி³ஸோ ச ஹோதீ’’தி யதா²ரஹங் தத³னுச்ச²விகா உபமா. காரணானீதி உபமுபமெய்யஸம்ப³ந்த⁴விபா⁴வனானி காரணானி. பூரெத்வாதி வண்ணனங் பரிபுண்ணங் கத்வா. தா²மோ வேதி³தப்³போ³ ‘‘அதித்தே² பக்க²ந்தோ³’’தி அவத்தப்³ப³த்தா.
Yantanāḷikāhi paripuṇṇasuvaṇṇarasadhārāhi. Nhānavattanti ‘‘pabbajitena nāma evaṃ nhāyitabba’’nti nahānacārittaṃ dassetvā. Yasmā bhagavato sarīraṃ sudhantacāmīkarasamānavaṇṇaṃ suparisodhitapavāḷarucirakaracaraṇāvaraṃ suvisuddhanīlaratanāvaḷisadisakesatanuruhaṃ, tasmā tahaṃ tahaṃ vinissatajātihiṅgulakarasūpasobhitaṃ upari mahaggharatanāvaḷisañchāditaṃ jaṅgamamiva kanakagirisikharaṃ virocittha. Tasmiñca samaye dasabalassa sarīrato nikkhamitvā chabbaṇṇarasmiyo samantato asītihatthappamāṇe padese ādhāvantī vidhāvantī ratanāvaḷiratanadāma-ratanacuṇṇa-vippakiṇṇaṃ viya, pasāritaratanacittakañcanapaṭṭamiva, āsiñcamānalākhārasadhārā-citamiva , ukkāsatanipātasamākulamiva, nirantaraṃ vippakiṇṇa-kaṇikāra-kiṅkiṇika-pupphamiva, vāyuvegasamuddhata-cinapiṭṭhacuṇṇa-rañjitamiva, indadhanu-vijjulatā-vitānasanthatamiva, gaganatalaṃ taṃ ṭhānaṃ pavanañca sammā pharanti. Tena vuttaṃ ‘‘vaṇṇabhūmi nāmesā’’tiādi. Atthanti upameyyatthaṃ. Upamāyoti ‘‘īdiso ca hotī’’ti yathārahaṃ tadanucchavikā upamā. Kāraṇānīti upamupameyyasambandhavibhāvanāni kāraṇāni. Pūretvāti vaṇṇanaṃ paripuṇṇaṃ katvā. Thāmo veditabbo ‘‘atitthe pakkhando’’ti avattabbattā.
273. கண்ணிகாதி ஸரீரக³தபி³ந்து³கதானி மண்ட³லானி. பரிக்கா²ரப⁴ண்ட³ந்தி உத்தராஸங்க³ங் ஸங்கா⁴டிஞ்ச ஸந்தா⁴ய வத³தி. கிங் பனாயங் நயோ பு³த்³தா⁴னம்பி ஸரீரே ஹோதீதி? ந ஹோதி, வத்தத³ஸ்ஸனத்த²ங் பனேதங் கதந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பு³த்³தா⁴னங் பனா’’திஆதி³ வுத்தங். க³மனவஸேன காயஸ்ஸாபி⁴னீஹரணங் க³மனாபி⁴ஹாரோ. யதா²தி⁴ப்பாயாவத்தனங் அதி⁴ப்பாயகோபனங்.
273.Kaṇṇikāti sarīragatabindukatāni maṇḍalāni. Parikkhārabhaṇḍanti uttarāsaṅgaṃ saṅghāṭiñca sandhāya vadati. Kiṃ panāyaṃ nayo buddhānampi sarīre hotīti? Na hoti, vattadassanatthaṃ panetaṃ katanti dassetuṃ ‘‘buddhānaṃ panā’’tiādi vuttaṃ. Gamanavasena kāyassābhinīharaṇaṃ gamanābhihāro. Yathādhippāyāvattanaṃ adhippāyakopanaṃ.
அஞ்ஞதராய பாரமியாதி நெக்க²ம்மபாரமியா. வீரியபாரமியாதி அபரே. மஹாபி⁴னிக்க²மனஸ்ஸாதி மஹந்தஸ்ஸ சரிமப⁴வே அபி⁴னிக்க²மனஸ்ஸ. தஞ்ஹி மஹந்தங் போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் மஹந்தஞ்ச ஞாதிபரிவட்டங் மஹந்தஞ்ச சக்கவத்திஸிரிங் பஜஹித்வா ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஸமாரகஸ்ஸ ச அசிந்தெய்யாபரிமெய்யபே⁴த³ஸ்ஸ மஹதோ அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²ய பவத்தத்தா மஹனீயதாய ச மஹந்தங் அபி⁴னிக்க²மனந்தி வுச்சதி.
Aññatarāya pāramiyāti nekkhammapāramiyā. Vīriyapāramiyāti apare. Mahābhinikkhamanassāti mahantassa carimabhave abhinikkhamanassa. Tañhi mahantaṃ bhogakkhandhaṃ mahantañca ñātiparivaṭṭaṃ mahantañca cakkavattisiriṃ pajahitvā sadevakassa lokassa samārakassa ca acinteyyāparimeyyabhedassa mahato atthāya hitāya sukhāya pavattattā mahanīyatāya ca mahantaṃ abhinikkhamananti vuccati.
புரிமோதி ‘‘கதமாய நு கதா²ய ஸன்னிஸின்னா ப⁴வதா²’’தி ஏவங் வுத்தஅத்தோ². கா ச பன வோதி எத்த² ச-ஸத்³தோ³ ப்³யதிரேகே. தேன யதா²புச்சி²தாய கதா²ய வக்க²மானங் விப்பகதபா⁴வங் ஜோதேதி. பன-ஸத்³தோ³ வசனாலங்காரே. யாய ஹி கதா²ய தே பி⁴க்கூ² ஸன்னிஸின்னா, ஸா ஏவ அந்தராகதா²பூ⁴தா விப்பகதா விஸேஸேன புன புச்சீ²யதி. அஞ்ஞாதி அந்தரா-ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்த²மாஹ. அஞ்ஞத்தோ² ஹி அயங் அந்தரா-ஸத்³தோ³ ‘‘பூ⁴மந்தரங் (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ நிதா³னகதா²) ஸமயந்தர’’ந்திஆதீ³ஸு விய, அந்தராதி வா வேமஜ்ஜே²தி அத்தோ². த³ஸகதா²வத்து²னிஸ்ஸிதாதி ‘‘கிங் ஸீலங் நாம, கத²ஞ்ச பூரேதப்³ப³ங், கானி சஸ்ஸ ஸங்கிலேஸவோதா³னானீ’’திஆதி³னா அப்பிச்சா²தி³னிஸ்ஸிதா ஸீலாதி³னிஸ்ஸிதா ச கதா². அரியோதி நித்³தோ³ஸோ. அத² வா அத்த²காமேஹி அரணீயோதி அரியோ, அரியானங் அயந்தி வா அரியோதி. பா⁴வனாமனஸிகாரவஸேன துண்ஹீ ப⁴வந்தி, ந ஏகச்சபா³ஹிரகபப்³ப³ஜிதா விய மூக³ப்³ப³தஸமாதா³னேன. து³தியஜ்ஜா²னம்பி அரியோ துண்ஹீபா⁴வோ வசீஸங்கா²ரபஹானதோ. மூலகம்மட்டா²னந்தி பாரிஹாரிய கம்மட்டா²னம்பி. ஜா²னந்தி து³தியஜ்ஜா²னங்.
Purimoti ‘‘katamāya nu kathāya sannisinnā bhavathā’’ti evaṃ vuttaattho. Kā ca pana voti ettha ca-saddo byatireke. Tena yathāpucchitāya kathāya vakkhamānaṃ vippakatabhāvaṃ joteti. Pana-saddo vacanālaṅkāre. Yāya hi kathāya te bhikkhū sannisinnā, sā eva antarākathābhūtā vippakatā visesena puna pucchīyati. Aññāti antarā-saddassa atthamāha. Aññattho hi ayaṃ antarā-saddo ‘‘bhūmantaraṃ (dha. sa. aṭṭha. nidānakathā) samayantara’’ntiādīsu viya, antarāti vā vemajjheti attho. Dasakathāvatthunissitāti ‘‘kiṃ sīlaṃ nāma, kathañca pūretabbaṃ, kāni cassa saṃkilesavodānānī’’tiādinā appicchādinissitā sīlādinissitā ca kathā. Ariyoti niddoso. Atha vā atthakāmehi araṇīyoti ariyo, ariyānaṃ ayanti vā ariyoti. Bhāvanāmanasikāravasena tuṇhī bhavanti, na ekaccabāhirakapabbajitā viya mūgabbatasamādānena. Dutiyajjhānampi ariyo tuṇhībhāvo vacīsaṅkhārapahānato. Mūlakammaṭṭhānanti pārihāriya kammaṭṭhānampi. Jhānanti dutiyajjhānaṃ.
274. ‘‘ஸன்னிபதிதானங் வோ, பி⁴க்க²வே, த்³வய’’ந்தி (ம॰ நி॰ 1.273; உதா³॰ 12, 28, 29) அட்டு²ப்பத்திவஸேன தே³ஸனா பவத்தாதி தஸ்ஸா உபரிதே³ஸனாய ஸம்ப³ந்த⁴ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘த்³வேமா, பி⁴க்க²வே, பரியேஸனாதி கோ அனுஸந்தீ⁴’’தி அனுஸந்தி⁴ங் புச்ச²தி. அயங் தும்ஹாகங் பரியேஸனாதி யா மஹாபி⁴னிக்க²மனபடிப³த்³தா⁴ த⁴ம்மீ கதா², ஸா தும்ஹாகங் த⁴ம்மபரியேஸனா த⁴ம்மவிசாரணா அரியபரியேஸனா நாம. அபாயமக்³க³ந்தி அனத்தா²வஹங் மக்³க³ங். உத்³தே³ஸானுக்கமங் பி⁴ந்தி³த்வாதி உத்³தே³ஸானுபுப்³பி³ங் லங்கி⁴த்வா. த⁴ம்ம-ஸத்³தோ³ ‘‘அமோஸத⁴ம்மங் நிப்³பா³ன’’ந்திஆதீ³ஸு விய பகதிபரியாயோ. ஜாயனஸபா⁴வோதி ஜாயனபகதிகோதி அத்தோ². ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
274. ‘‘Sannipatitānaṃ vo, bhikkhave, dvaya’’nti (ma. ni. 1.273; udā. 12, 28, 29) aṭṭhuppattivasena desanā pavattāti tassā uparidesanāya sambandhaṃ dassetuṃ ‘‘dvemā, bhikkhave, pariyesanāti ko anusandhī’’ti anusandhiṃ pucchati. Ayaṃ tumhākaṃ pariyesanāti yā mahābhinikkhamanapaṭibaddhā dhammī kathā, sā tumhākaṃ dhammapariyesanā dhammavicāraṇā ariyapariyesanā nāma. Apāyamagganti anatthāvahaṃ maggaṃ. Uddesānukkamaṃ bhinditvāti uddesānupubbiṃ laṅghitvā. Dhamma-saddo ‘‘amosadhammaṃ nibbāna’’ntiādīsu viya pakatipariyāyo. Jāyanasabhāvoti jāyanapakatikoti attho. Sesapadesupi eseva nayo.
ஸப்³ப³த்தா²தி யதா² ‘‘புத்தப⁴ரிய’’ந்தி த்³வந்த³ஸமாஸவஸேன ஏகத்தங், ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த² ‘‘தா³ஸிதா³ஸ’’ந்திஆதீ³ஸு ஸப்³ப³பதே³ஸு. பரதோ விகாரங் அனாபஜ்ஜித்வா ஸப்³ப³தா³ ஜாதரூபமேவ ஹோதீதி ஜாதரூபங், ஸுவண்ணங். த⁴வலஸபா⁴வதாய ரஞ்ஜீயதீதி ரஜதங், ரூபியங். இத⁴ பன ஸுவண்ணங் ட²பெத்வா யங் கிஞ்சி உபபோ⁴க³பரிபோ⁴கா³ரஹங் ரஜதங்தேவ க³ஹிதங். உபதீ⁴யதி எத்த² து³க்க²ந்தி உபத⁴யோ. சுதீஸங்கா²தங் மரணந்தி ஏகப⁴வபரியாபன்னங் க²ந்த⁴னிரோத⁴ஸங்கா²தங் மரணமாஹ. க²ணிகனிரோதோ⁴ பன க²ணே க²ணே. தேனாஹ ‘‘ஸத்தானங் வியா’’தி. ஸங்கிலிஸ்ஸதீதி தூ³ஸவிஸேன விய அத்தானங் தூ³ஸிஸ்ஸதி. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘பஞ்சிமே, பி⁴க்க²வே, ஜாதரூபஸ்ஸ உபக்கிலேஸா அயோ லோஹ’’ந்திஆதி³ (அ॰ நி॰ 5.23). மலங் க³ஹெத்வாதி யேஹி ஸஹயோக³தோ மலினங் ஹோதி, தேஸங் மலினபா⁴வபச்சயானங் வஸேன மலங் க³ஹெத்வா. ஜீரணதோ ஜராத⁴ம்மவாரே ஜாதரூபங் க³ஹிதந்தி யோஜனா. யே பன ஜாதித⁴ம்மவாரேபி ஜாதரூபங் ந பட²ந்தி, தேஸங் இதரேஸங் விய ஜீரணத⁴ம்மவாரே ஸரூபதோ அனாக³தம்பி உபதி⁴க்³க³ஹணேன க³ஹிதமேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். பரிக்³க³ஹே டி²தானங் பன வஸேன வுச்சமானே அபாகடானம்பி ஜாதிஜராமரணானங் வஸேன யோஜனா லப்³ப⁴தேவ. ஜாதரூபஸீஸேன செத்த² ஸப்³ப³ஸ்ஸபி அனிந்த்³ரியப³த்³த⁴ஸ்ஸ க³ஹணங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், புத்தப⁴ரியாதி³க்³க³ஹணேன விய மித்தாமச்சாதி³க்³க³ஹணங்.
Sabbatthāti yathā ‘‘puttabhariya’’nti dvandasamāsavasena ekattaṃ, esa nayo sabbattha ‘‘dāsidāsa’’ntiādīsu sabbapadesu. Parato vikāraṃ anāpajjitvā sabbadā jātarūpameva hotīti jātarūpaṃ, suvaṇṇaṃ. Dhavalasabhāvatāya rañjīyatīti rajataṃ, rūpiyaṃ. Idha pana suvaṇṇaṃ ṭhapetvā yaṃ kiñci upabhogaparibhogārahaṃ rajataṃteva gahitaṃ. Upadhīyati ettha dukkhanti upadhayo. Cutīsaṅkhātaṃ maraṇanti ekabhavapariyāpannaṃ khandhanirodhasaṅkhātaṃ maraṇamāha. Khaṇikanirodho pana khaṇe khaṇe. Tenāha ‘‘sattānaṃ viyā’’ti. Saṃkilissatīti dūsavisena viya attānaṃ dūsissati. Tenāha bhagavā – ‘‘pañcime, bhikkhave, jātarūpassa upakkilesā ayo loha’’ntiādi (a. ni. 5.23). Malaṃ gahetvāti yehi sahayogato malinaṃ hoti, tesaṃ malinabhāvapaccayānaṃ vasena malaṃ gahetvā. Jīraṇato jarādhammavāre jātarūpaṃ gahitanti yojanā. Ye pana jātidhammavārepi jātarūpaṃ na paṭhanti, tesaṃ itaresaṃ viya jīraṇadhammavāre sarūpato anāgatampi upadhiggahaṇena gahitamevāti daṭṭhabbaṃ. Pariggahe ṭhitānaṃ pana vasena vuccamāne apākaṭānampi jātijarāmaraṇānaṃ vasena yojanā labbhateva. Jātarūpasīsena cettha sabbassapi anindriyabaddhassa gahaṇaṃ daṭṭhabbaṃ, puttabhariyādiggahaṇena viya mittāmaccādiggahaṇaṃ.
275. அரியேஹி பரியேஸனா, அரியானங் பரியேஸனாதி வா அரியபரியேஸனாதி ஸமாஸத்³வயங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘அயங், பி⁴க்க²வே’’திஆதி³னா.
275. Ariyehi pariyesanā, ariyānaṃ pariyesanāti vā ariyapariyesanāti samāsadvayaṃ dasseti ‘‘ayaṃ, bhikkhave’’tiādinā.
276. மூலதோ பட்டா²யாதி யங் மஹாபி⁴னிக்க²மனஸ்ஸ மூலபா⁴வேஸுஆதீ³னவத³ஸ்ஸனங், ததோ பட்டா²ய. யஸ்மா தே பி⁴க்கூ² தத்த² மஹாபி⁴னிக்க²மனகதா²ய ஸன்னிஸின்னா, ஸா ச நேஸங் அந்தராகதா² விப்பகதா, தஸ்மா ப⁴க³வா தேஸங் மூலதோ பட்டா²ய மஹாபி⁴னிக்க²மனகத²ங் கதே²துங் ஆரபி⁴. அஹம்பி புப்³பே³தி விஸேஸவசனங் அபரிபக்கஞாணேன ஸயங் சரிமப⁴வே தீஸு பாஸாதே³ஸு திவித⁴னாடகபரிவாரஸ்ஸ தி³ப்³ப³ஸம்பத்திஸதி³ஸாய மஹாஸம்பத்தியா அனுப⁴வனங், அபி⁴னிக்க²மித்வா பதா⁴னபத³ஹனவஸேன அத்தகிலமதா²னுயோக³ஞ்ச ஸந்தா⁴யாஹ. அனரியபரியேஸனங் பரியேஸிந்தி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. பஞ்சவக்³கி³யாபீதி யதா²ஸகங் கி³ஹிபோ⁴க³ங் அனுயுத்தா தங் பஹாய பப்³ப³ஜித்வா அத்தகிலமதா²னுயோகே³ டி²தா ஸத்து² த⁴ம்மசக்கபவத்தனதே³ஸனாய (ஸங்॰ நி॰ 5.1081; மஹாவ॰ 13; படி॰ ம॰ 2.30) தம்பி பஹாய அரியபரியேஸனங் பரியேஸிங்ஸூதி.
276.Mūlato paṭṭhāyāti yaṃ mahābhinikkhamanassa mūlabhāvesuādīnavadassanaṃ, tato paṭṭhāya. Yasmā te bhikkhū tattha mahābhinikkhamanakathāya sannisinnā, sā ca nesaṃ antarākathā vippakatā, tasmā bhagavā tesaṃ mūlato paṭṭhāya mahābhinikkhamanakathaṃ kathetuṃ ārabhi. Ahampi pubbeti visesavacanaṃ aparipakkañāṇena sayaṃ carimabhave tīsu pāsādesu tividhanāṭakaparivārassa dibbasampattisadisāya mahāsampattiyā anubhavanaṃ, abhinikkhamitvā padhānapadahanavasena attakilamathānuyogañca sandhāyāha. Anariyapariyesanaṃ pariyesinti etthāpi eseva nayo. Pañcavaggiyāpīti yathāsakaṃ gihibhogaṃ anuyuttā taṃ pahāya pabbajitvā attakilamathānuyoge ṭhitā satthu dhammacakkapavattanadesanāya (saṃ. ni. 5.1081; mahāva. 13; paṭi. ma. 2.30) tampi pahāya ariyapariyesanaṃ pariyesiṃsūti.
277. காமங் த³ஹர-ஸத்³தோ³ ‘‘த³ஹரங் குமாரங் மந்த³ங் உத்தானஸெய்யக’’ந்தி (ம॰ நி॰ 1.496) எத்த² பா³லதா³ரகே ஆக³தோ, ‘‘ப⁴த்³ரேன யொப்³ப³னேன ஸமன்னாக³தோ’’தி பன வக்க²மானத்தா யுவாவத்தா² இத⁴ த³ஹர-ஸத்³தே³ன வுத்தாதி ஆஹ ‘‘தருணோவ ஸமானோ’’தி. பட²மவயேன ஏகூனதிங்ஸவயத்தா. ஜாதியா ஹி யாவ தெத்திங்ஸவயா பட²மவயோ. அனாத³ரத்தே² ஸாமிவசனங் யதா² ‘‘தே³வத³த்தஸ்ஸ ருத³ந்தஸ்ஸ பப்³ப³ஜீ’’தி. காமங் அஸ்ஸுமுச்சனங் ரோத³னங், தங் அஸ்ஸுமுகா²னந்தி இமினா பகாஸிதங், தங் பன வத்வா ‘‘ருத³ந்தான’’ந்தி வசனங் ப³லவஸோகஸமுட்டா²னங் ஆரோத³னவத்து²ங் பகாஸேதீதி ஆஹ ‘‘கந்தி³த்வா ரோத³மானான’’ந்தி. கிங் குஸலந்தி க³வேஸமானோதி கிந்தி ஸப்³ப³ஸோ அவஜ்ஜரஹிதங் ஏகந்த நிய்யானிகங் பரியேஸமானோ. வரபத³ந்தி வட்டது³க்க²னிஸ்ஸரணத்தி²கேஹி ஏகந்தேன வரணீயட்டே²ன வரங், பஜ்ஜிதப்³ப³ட்டே²ன பத³ங். துங்க³ஸரீரதாய தீ³கோ⁴, பிங்க³லசக்கு²தாய பிங்க³லோதி தீ³க⁴பிங்க³லோ. த⁴ம்மோதி வினயோ, ஸமயோதி அத்தோ². ஸுத்வாவ உக்³க³ண்ஹிந்தி தேன வுச்சமானஸ்ஸ ஸவனமத்தேனேவ உக்³க³ண்ஹிங் வாசுக்³க³தங் அகாஸிங்.
277. Kāmaṃ dahara-saddo ‘‘daharaṃ kumāraṃ mandaṃ uttānaseyyaka’’nti (ma. ni. 1.496) ettha bāladārake āgato, ‘‘bhadrena yobbanena samannāgato’’ti pana vakkhamānattā yuvāvatthā idha dahara-saddena vuttāti āha ‘‘taruṇova samāno’’ti. Paṭhamavayena ekūnatiṃsavayattā. Jātiyā hi yāva tettiṃsavayā paṭhamavayo. Anādaratthe sāmivacanaṃ yathā ‘‘devadattassa rudantassa pabbajī’’ti. Kāmaṃ assumuccanaṃ rodanaṃ, taṃ assumukhānanti iminā pakāsitaṃ, taṃ pana vatvā ‘‘rudantāna’’nti vacanaṃ balavasokasamuṭṭhānaṃ ārodanavatthuṃ pakāsetīti āha ‘‘kanditvā rodamānāna’’nti. Kiṃ kusalanti gavesamānoti kinti sabbaso avajjarahitaṃ ekanta niyyānikaṃ pariyesamāno. Varapadanti vaṭṭadukkhanissaraṇatthikehi ekantena varaṇīyaṭṭhena varaṃ, pajjitabbaṭṭhena padaṃ. Tuṅgasarīratāya dīgho, piṅgalacakkhutāya piṅgaloti dīghapiṅgalo. Dhammoti vinayo, samayoti attho. Sutvāva uggaṇhinti tena vuccamānassa savanamatteneva uggaṇhiṃ vācuggataṃ akāsiṃ.
படிலபனமத்தகேனாதி புன லபனமத்தகேன. ஜானாதீதி ஞாணோ, ஞாணோதி வாதோ³ ஞாணவாதோ³, தங் ஞாணவாத³ங். ‘‘வதா³மீ’’தி ஆக³தத்தா அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஜானாமீ’’தி உத்தமபுரிஸவஸேன அத்தோ² வுத்தோ. அஞ்ஞேபி ப³ஹூதி அஞ்ஞேபி ப³ஹூ மம ததா²பா⁴வங் ஜானந்தா ‘‘அயங் இமங் த⁴ம்மங் ஜானாதீ’’தி, ‘‘அகம்பனீயதாய தி²ரோ’’தி வா ஏவங் வத³ந்தி. லாபீ⁴தி அஞ்ஞாஸீதி த⁴ம்மஸ்ஸ உத்³தி³ஸனேன மஹாபஞ்ஞதாய ‘‘அயங் அத்தனா க³தமக்³க³ங் பவேதே³தி, ந அனுஸ்ஸுதிகோ’’தி அஞ்ஞாஸி. அஸ்ஸாதி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ. ஏதத³ஹோஸீதி ஏதங் ‘‘ந கோ² ஆளாரோ காலாமோ’’திஆதி³ மனஸி அஹோஸி, சிந்தேஸீதி அத்தோ².
Paṭilapanamattakenāti puna lapanamattakena. Jānātīti ñāṇo, ñāṇoti vādo ñāṇavādo, taṃ ñāṇavādaṃ. ‘‘Vadāmī’’ti āgatattā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘jānāmī’’ti uttamapurisavasena attho vutto. Aññepi bahūti aññepi bahū mama tathābhāvaṃ jānantā ‘‘ayaṃ imaṃ dhammaṃ jānātī’’ti, ‘‘akampanīyatāya thiro’’ti vā evaṃ vadanti. Lābhīti aññāsīti dhammassa uddisanena mahāpaññatāya ‘‘ayaṃ attanā gatamaggaṃ pavedeti, na anussutiko’’ti aññāsi. Assāti bodhisattassa. Etadahosīti etaṃ ‘‘na kho āḷāro kālāmo’’tiādi manasi ahosi, cintesīti attho.
ஹெட்டி²மஸமாபத்தீஹி வினா உபரிமஸமாபத்தீனங் ஸம்பாத³னஸ்ஸ அஸம்ப⁴வதோ ‘‘ஸத்த ஸமாபத்தியோ மங் ஜானாபேஸீ’’தி ஆஹ. பயோக³ங் கரெய்யந்தி பா⁴வனங் அனுயுஞ்ஜெய்யந்தி அத்தோ². ஏவமாஹாதி ஏவங் ‘‘அஹங், ஆவுஸோ’’திஆதி³மாஹ, ஸத்தன்னங் ஸமாபத்தீனங் அதி⁴க³மங் பச்சஞ்ஞாஸீதி அத்தோ².
Heṭṭhimasamāpattīhi vinā uparimasamāpattīnaṃ sampādanassa asambhavato ‘‘satta samāpattiyo maṃ jānāpesī’’ti āha. Payogaṃ kareyyanti bhāvanaṃ anuyuñjeyyanti attho. Evamāhāti evaṃ ‘‘ahaṃ, āvuso’’tiādimāha, sattannaṃ samāpattīnaṃ adhigamaṃ paccaññāsīti attho.
அனுஸூயகோதி அனிஸ்ஸுகீ. தேன மஹாபுரிஸே பஸாத³ங் பவேதே³ஸி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தா ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா டி²தஸ்ஸ புரிமஜாதிபரிசயேன ஞாணஸ்ஸ ச மஹந்ததாய தாஸங் க³தி ச அபி⁴ஸம்பராயோ ச உபட்டா²ஸி . தேன ‘‘வட்டபரியாபன்னா ஏவேதா’’தி நிச்ச²யோ உத³பாதி³. தேனாஹ ‘‘நாயங் த⁴ம்மோ நிப்³பி³தா³யா’’திஆதி³. ஏகச்சானங் விராக³பா⁴வனாஸமதிக்கமாவஹோபி நேவ தேஸம்பி அச்சந்தாய ஸமதிக்கமாவஹோ, ஸயஞ்ச வட்டபரியாபன்னோயேவ, தஸ்மா நேவ வட்டே நிப்³பி³ந்த³னத்தா²ய, யத³க்³கே³ன ந நிப்³பி³தா³ய, தத³க்³கே³ன ந விரஜ்ஜனத்தா²ய, ராகா³தீ³னங் பாபத⁴ம்மானங் ந நிருஜ்ஜ²னத்தா²ய, ந உபஸமத்தா²ய, தஸ்மா தங் அபி⁴ஞ்ஞெய்யத⁴ம்மங் ந அபி⁴ஜானநத்தா²ய…பே॰… ஸங்வத்ததீதி யோஜனா.
Anusūyakoti anissukī. Tena mahāpurise pasādaṃ pavedesi. Bodhisattassa tā samāpattiyo nibbattetvā ṭhitassa purimajātiparicayena ñāṇassa ca mahantatāya tāsaṃ gati ca abhisamparāyo ca upaṭṭhāsi . Tena ‘‘vaṭṭapariyāpannā evetā’’ti nicchayo udapādi. Tenāha ‘‘nāyaṃ dhammo nibbidāyā’’tiādi. Ekaccānaṃ virāgabhāvanāsamatikkamāvahopi neva tesampi accantāya samatikkamāvaho, sayañca vaṭṭapariyāpannoyeva, tasmā neva vaṭṭe nibbindanatthāya, yadaggena na nibbidāya, tadaggena na virajjanatthāya, rāgādīnaṃ pāpadhammānaṃ na nirujjhanatthāya, na upasamatthāya, tasmā taṃ abhiññeyyadhammaṃ na abhijānanatthāya…pe… saṃvattatīti yojanā.
யாவதே³வ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனுபபத்தியாதி ஸத்தஸு ஸமாபத்தீஸு உக்கட்ட²ங் க³ஹெத்வா வத³தி. உட்டா²ய ஸமுட்டா²ய அசுதித⁴ம்மங் பரியேஸிதுங் யுத்தத்தா தஞ்ச அனதிக்கந்தஜாதித⁴ம்மமேவாதி மஹாஸத்தோ பஜஹதீதி ஆஹ ‘‘யஞ்ச டா²னங் பாபேதீ’’திஆதி³. ததோ பட்டா²யாதி யதா³ ஸமாபத்தித⁴ம்மஸ்ஸ க³திஞ்ச அபி⁴ஸம்பராயஞ்ச அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸி, ததோ பட்டா²ய. மக்கி²காவஸேனாதி போ⁴ஜனஸ்ஸ மக்கி²காமிஸ்ஸதாவஸேன. மனங் ந உப்பாதே³தி பு⁴ஞ்ஜிதுந்தி அதி⁴ப்பாயோ. மஹந்தேன உஸ்ஸாஹேனாதி இத³ங் கதிபாஹங் தத்த² பா⁴வனானுயோக³மத்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந அஞ்ஞேஸங் விய கஸிணபரிகம்மாதி³கரணங். ந ஹி அந்திமப⁴விகபோ³தி⁴ஸத்தானங் ஸமாபத்தினிப்³ப³த்தனே பா⁴ரியங் நாம. அனலங்கரித்வாதி அனு அனு அலங்கத்வா புனப்புனங் ‘‘இமினா ந கிஞ்சி பயோஜன’’ந்தி கத்வா.
Yāvadeva ākiñcaññāyatanupapattiyāti sattasu samāpattīsu ukkaṭṭhaṃ gahetvā vadati. Uṭṭhāya samuṭṭhāya acutidhammaṃ pariyesituṃ yuttattā tañca anatikkantajātidhammamevāti mahāsatto pajahatīti āha ‘‘yañca ṭhānaṃ pāpetī’’tiādi. Tato paṭṭhāyāti yadā samāpattidhammassa gatiñca abhisamparāyañca abbhaññāsi, tato paṭṭhāya. Makkhikāvasenāti bhojanassa makkhikāmissatāvasena. Manaṃ na uppādeti bhuñjitunti adhippāyo. Mahantena ussāhenāti idaṃ katipāhaṃ tattha bhāvanānuyogamattaṃ sandhāya vuttaṃ, na aññesaṃ viya kasiṇaparikammādikaraṇaṃ. Na hi antimabhavikabodhisattānaṃ samāpattinibbattane bhāriyaṃ nāma. Analaṅkaritvāti anu anu alaṃkatvā punappunaṃ ‘‘iminā na kiñci payojana’’nti katvā.
278. வாசாய உக்³க³ஹிதமத்தோவாதி எத்த² புப்³பே³ வுத்தனயானுஸாரேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
278.Vācāya uggahitamattovāti ettha pubbe vuttanayānusārena attho veditabbo.
279. மஹாவேலா விய மஹாவேலா, விபுலவாலிகபுஞ்ஜதாய மஹந்தோ வேலாதடோ வியாதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘மஹாவாலிகராஸீதி அத்தோ²’’தி. உரு மரு ஸிகதா வாலுகா வண்ணு வாலிகாதி இமே ஸத்³தா³ ஸமானத்தா², ப்³யஞ்ஜனமேவ நானங்.
279. Mahāvelā viya mahāvelā, vipulavālikapuñjatāya mahanto velātaṭo viyāti attho. Tenāha ‘‘mahāvālikarāsīti attho’’ti. Uru maru sikatā vālukā vaṇṇu vālikāti ime saddā samānatthā, byañjanameva nānaṃ.
ஸேனா நிக³ச்சி² நிவிஸி எத்தா²தி ஸேனானிக³மோ, ஸேனாய நிவிட்ட²ட்டா²னங். ஸேனானிகா³மோதி பன அயங் ஸமஞ்ஞா அபரகாலிகா. கோ³சரகா³மனித³ஸ்ஸனஞ்சேதங். உபரிஸுத்தஸ்மிந்தி மஹாஸச்சகஸுத்தே. இத⁴ பன போ³தி⁴பல்லங்கோ அதி⁴ப்பேதோ அரியபரியேஸனாய வுச்சமானத்தா.
Senā nigacchi nivisi etthāti senānigamo, senāya niviṭṭhaṭṭhānaṃ. Senānigāmoti pana ayaṃ samaññā aparakālikā. Gocaragāmanidassanañcetaṃ. Uparisuttasminti mahāsaccakasutte. Idha pana bodhipallaṅko adhippeto ariyapariyesanāya vuccamānattā.
280. ‘‘ஞாணத³ஸ்ஸன’’ந்தி ச ஏகஜ்ஜ²ங் க³ஹிதபத³த்³வயவிஸயவிஸேஸஸ்ஸ அனாமட்ட²த்தா ‘‘மே’’தி ச க³ஹிதத்தா அனவஸேஸஞெய்யாவபோ³த⁴னஸமத்த²மேவ ஞாணவிஸேஸங் போ³தே⁴தி, ந ஞாணமத்தங், ந த³ஸ்ஸனமத்தந்தி ஆஹ ‘‘ஸப்³ப³த⁴ம்மத³ஸ்ஸனஸமத்த²ஞ்ச மே ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் உத³பாதீ³’’தி. அகுப்பதாயாதி விமொக்க²ந்ததாய ஸப்³ப³ஸோ படிபக்க²த⁴ம்மேஹி அஸங்கோ²ப⁴னீயதாய. தேனாஹ ‘‘ராகா³தீ³ஹி ந குப்பதீ’’தி. ஆரம்மணஸந்ததாயபி ததா³ரம்மணானங் அத்தி² விஸேஸோ யதா² தங் ‘‘ஆனேஞ்ஜவிஹாரே’’தி ஆஹ ‘‘அகுப்பாரம்மணதாய சா’’தி. பச்சவெக்க²ணஞாணம்பீதி ந கேவலங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணமேவ, அத² கோ² யதா²தி⁴க³தே படிவேத⁴ஸத்³த⁴ம்மே ஏகூனவீஸதிவித⁴பச்சவெக்க²ணஞாணம்பி.
280. ‘‘Ñāṇadassana’’nti ca ekajjhaṃ gahitapadadvayavisayavisesassa anāmaṭṭhattā ‘‘me’’ti ca gahitattā anavasesañeyyāvabodhanasamatthameva ñāṇavisesaṃ bodheti, na ñāṇamattaṃ, na dassanamattanti āha ‘‘sabbadhammadassanasamatthañca me sabbaññutaññāṇaṃ udapādī’’ti. Akuppatāyāti vimokkhantatāya sabbaso paṭipakkhadhammehi asaṅkhobhanīyatāya. Tenāha ‘‘rāgādīhina kuppatī’’ti. Ārammaṇasantatāyapi tadārammaṇānaṃ atthi viseso yathā taṃ ‘‘āneñjavihāre’’ti āha ‘‘akuppārammaṇatāya cā’’ti. Paccavekkhaṇañāṇampīti na kevalaṃ sabbaññutaññāṇameva, atha kho yathādhigate paṭivedhasaddhamme ekūnavīsatividhapaccavekkhaṇañāṇampi.
281. படிவித்³தோ⁴தி (தீ³॰ நி॰ டீ॰ 2.64; ஸங்॰ நி॰ டீ॰ 1.1.172; ஸாரத்த²॰ டீ॰ மஹாவக்³க³ 3.7) ஸயம்பு⁴ஞாணேன ‘‘இத³ங் து³க்க²’’ந்திஆதி³னா படிமுக²ங் நிப்³பி³ஜ்ஜ²னவஸேன பத்தோ, யதா²பூ⁴தங் அவபு³த்³தோ⁴தி அத்தோ². க³ம்பீ⁴ரோதி மஹாஸமுத்³தோ³ விய மகஸதுண்ட³ஸூசியா அஞ்ஞத்ர ஸமுபசிதபரிபக்கஞாணஸம்பா⁴ரேஹி அஞ்ஞேஸங் ஞாணேன அலப்³ப⁴னெய்யபதிட்டோ². தேனாஹ ‘‘உத்தானபா⁴வபடிக்கே²பவசனமேத’’ந்தி. யோ அலப்³ப⁴னெய்யபதிட்டோ², ஸோ ஓகா³ஹிதுமஸக்குணெய்யதாய ஸரூபதோ ச பஸ்ஸிதுங் ந ஸக்காதி ஆஹ ‘‘க³ம்பீ⁴ரத்தாவ து³த்³த³ஸோ’’தி. து³க்கே²ன த³ட்ட²ப்³போ³தி கிச்சே²ன கேனசிதே³வ த³ட்ட²ப்³போ³. யங் பன த³ட்டு²மேவ ந ஸக்கா, தஸ்ஸ ஓகா³ஹெத்வா அனு அனு பு³ஜ்ஜ²னே கதா² ஏவ நத்தீ²தி ஆஹ ‘‘து³த்³த³ஸத்தாவ து³ரனுபோ³தோ⁴’’தி. து³க்கே²ன அவபு³ஜ்ஜி²தப்³போ³ அவபோ³த⁴ஸ்ஸ து³க்கரபா⁴வதோ. இமஸ்மிங் டா²னே – ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², பி⁴க்க²வே, கதமங் நு கோ² து³க்கரதரங் வா து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வதரங் வா’’தி ஸுத்தபத³ங் (ஸங்॰ நி॰ 5.1115) வத்தப்³ப³ங். ஸந்தாரம்மணதாய வா ஸந்தோ. நிப்³பு³தஸப்³ப³பரிளாஹதாய நிப்³பு³தோ. பதா⁴னபா⁴வங் நீதோதி வா பணீதோ. அதித்திகரட்டே²ன அதப்பகோ ஸாது³ரஸபோ⁴ஜனங் விய. எத்த² ச நிரோத⁴ஸச்சங் ஸந்தங் ஆரம்மணந்தி ஸந்தாரம்மணங், மக்³க³ஸச்சங் ஸந்தங் ஸந்தாரம்மணஞ்சாதி ஸந்தாரம்மணங். அனுபஸந்தஸபா⁴வானங் கிலேஸானங் ஸங்கா²ரானஞ்ச அபா⁴வதோ நிப்³பு³தஸப்³ப³பரிளாஹதாய ஸந்தபணீதபா⁴வேனேவ ச அஸேசனகதாய அதப்பகதா த³ட்ட²ப்³பா³. தேனாஹ ‘‘இத³ங் த்³வயங் லோகுத்தரமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்த’’ந்தி. உத்தமஞாணவிஸயத்தா ந தக்கேன அவசரிதப்³போ³, ததோ ஏவ நிபுணஞாணகோ³சரதாய ச ஸண்ஹோ. ஸுகு²மஸபா⁴வத்தா ச நிபுணோ, பா³லானங் அவிஸயத்தா பண்டி³தேஹி ஏவ வேதி³தப்³போ³தி பண்டி³தவேத³னீயோ. ஆலீயந்தி அபி⁴ரமிதப்³ப³ட்டே²ன ஸேவீயந்தீதி ஆலயா, பஞ்ச காமகு³ணா. ஆலயந்தி அல்லீயந்தீ அபி⁴ரமணவஸேன ஸேவந்தீதி ஆலயா, தண்ஹாவிசரிதானி. ரமந்தீதி ரதிங் விந்த³ந்தி கீளந்தி லளந்தி. ஆலயரதாதி ஆலயனிரதா.
281.Paṭividdhoti (dī. ni. ṭī. 2.64; saṃ. ni. ṭī. 1.1.172; sārattha. ṭī. mahāvagga 3.7) sayambhuñāṇena ‘‘idaṃ dukkha’’ntiādinā paṭimukhaṃ nibbijjhanavasena patto, yathābhūtaṃ avabuddhoti attho. Gambhīroti mahāsamuddo viya makasatuṇḍasūciyā aññatra samupacitaparipakkañāṇasambhārehi aññesaṃ ñāṇena alabbhaneyyapatiṭṭho. Tenāha ‘‘uttānabhāvapaṭikkhepavacanameta’’nti. Yo alabbhaneyyapatiṭṭho, so ogāhitumasakkuṇeyyatāya sarūpato ca passituṃ na sakkāti āha ‘‘gambhīrattāva duddaso’’ti. Dukkhena daṭṭhabboti kicchena kenacideva daṭṭhabbo. Yaṃ pana daṭṭhumeva na sakkā, tassa ogāhetvā anu anu bujjhane kathā eva natthīti āha ‘‘duddasattāva duranubodho’’ti. Dukkhena avabujjhitabbo avabodhassa dukkarabhāvato. Imasmiṃ ṭhāne – ‘‘taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, katamaṃ nu kho dukkarataraṃ vā durabhisambhavataraṃ vā’’ti suttapadaṃ (saṃ. ni. 5.1115) vattabbaṃ. Santārammaṇatāya vā santo. Nibbutasabbapariḷāhatāya nibbuto. Padhānabhāvaṃ nītoti vā paṇīto. Atittikaraṭṭhena atappako sādurasabhojanaṃ viya. Ettha ca nirodhasaccaṃ santaṃ ārammaṇanti santārammaṇaṃ, maggasaccaṃ santaṃ santārammaṇañcāti santārammaṇaṃ. Anupasantasabhāvānaṃ kilesānaṃ saṅkhārānañca abhāvato nibbutasabbapariḷāhatāya santapaṇītabhāveneva ca asecanakatāya atappakatā daṭṭhabbā. Tenāha ‘‘idaṃ dvayaṃ lokuttarameva sandhāya vutta’’nti. Uttamañāṇavisayattā na takkena avacaritabbo, tato eva nipuṇañāṇagocaratāya ca saṇho. Sukhumasabhāvattā ca nipuṇo, bālānaṃ avisayattā paṇḍitehi eva veditabboti paṇḍitavedanīyo. Ālīyanti abhiramitabbaṭṭhena sevīyantīti ālayā, pañca kāmaguṇā. Ālayanti allīyantī abhiramaṇavasena sevantīti ālayā, taṇhāvicaritāni. Ramantīti ratiṃ vindanti kīḷanti laḷanti. Ālayaratāti ālayaniratā.
டா²னங் ஸந்தா⁴யாதி டா²ன-ஸத்³த³ங் ஸந்தா⁴ய. அத்த²தோ பன டா²னந்தி ச படிச்சஸமுப்பாதோ³ ஏவ அதி⁴ப்பேதோ. திட்ட²தி ப²லங் ததா³யத்தவுத்திதாயாதி டா²னங், ஸங்கா²ராதீ³னங் பச்சயபூ⁴தா அவிஜ்ஜாத³யோ. இமேஸங் ஸங்கா²ராதீ³னங் பச்சயாதி இத³ப்பச்சயா, அவிஜ்ஜாத³யோவ. இத³ப்பச்சயா ஏவ இத³ப்பச்சயதா யதா² ‘‘தே³வோ ஏவ தே³வதா’’தி, இத³ப்பச்சயானங் வா அவிஜ்ஜாதீ³னங் அத்தனோ ப²லங் பதி பச்சயபா⁴வோ உப்பாத³னஸமத்த²தா இத³ப்பச்சயதா. தேன ஸமத்த²பச்சயலக்க²ணோ படிச்சஸமுப்பாதோ³ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி. படிச்ச ஸமுப்பஜ்ஜதி ப²லங் ஏதஸ்மாதி படிச்சஸமுப்பாதோ³. பத³த்³வயேனபி த⁴ம்மானங் பச்சயட்டோ² ஏவ விபா⁴விதோ. தேனாஹ ‘‘ஸங்கா²ராதி³பச்சயானங் ஏதங் அதி⁴வசன’’ந்தி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரோ பன விஸுத்³தி⁴மக்³க³ஸங்வண்ணனாயங் (விஸுத்³தி⁴॰ மஹாடீ॰ 2.572-573) வுத்தனயேன வேதி³தப்³போ³.
Ṭhānaṃ sandhāyāti ṭhāna-saddaṃ sandhāya. Atthato pana ṭhānanti ca paṭiccasamuppādo eva adhippeto. Tiṭṭhati phalaṃ tadāyattavuttitāyāti ṭhānaṃ, saṅkhārādīnaṃ paccayabhūtā avijjādayo. Imesaṃ saṅkhārādīnaṃ paccayāti idappaccayā, avijjādayova. Idappaccayā eva idappaccayatā yathā ‘‘devo eva devatā’’ti, idappaccayānaṃ vā avijjādīnaṃ attano phalaṃ pati paccayabhāvo uppādanasamatthatā idappaccayatā. Tena samatthapaccayalakkhaṇo paṭiccasamuppādo dassito hoti. Paṭicca samuppajjati phalaṃ etasmāti paṭiccasamuppādo. Padadvayenapi dhammānaṃ paccayaṭṭho eva vibhāvito. Tenāha ‘‘saṅkhārādipaccayānaṃ etaṃ adhivacana’’nti. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana visuddhimaggasaṃvaṇṇanāyaṃ (visuddhi. mahāṭī. 2.572-573) vuttanayena veditabbo.
ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ²திஆதி³ ஸப்³ப³ந்தி ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதா²தி³ஸத்³தா³பி⁴தெ⁴ய்யங் ஸப்³ப³ங் அத்த²தோ நிப்³பா³னமேவ. இதா³னி தஸ்ஸ நிப்³பா³னபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யஸ்மா ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். ந்தி நிப்³பா³னங். ஆக³ம்மாதி படிச்ச அரியமக்³க³ஸ்ஸ ஆரம்மணபச்சயபா⁴வஹேது. ஸம்மந்தீதி அப்படிஸந்தி⁴கூபஸமவஸேன ஸம்மந்தி. ததா² ஸந்தா ஸவிஸேஸங் உபஸந்தா நாம ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘வூபஸம்மந்தீ’’தி. ஏதேன ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா ஸம்மந்தி எத்தா²தி ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ², நிப்³பா³ன’’ந்தி த³ஸ்ஸேதி. ஸப்³ப³ஸங்க²தவிஸங்யுத்தே ச நிப்³பா³னே ஸப்³ப³ஸங்கா²ரவூபஸமபரியாயோ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. படினிஸ்ஸட்டா²தி ஸமுச்சே²த³வஸேன பரிச்சத்தா ஹொந்தி. ஸப்³பா³ தண்ஹாதி அட்ட²ஸதப்பபே⁴தா³ ஸப்³பா³பி தண்ஹா. ஸப்³பே³ கிலேஸராகா³தி காமராக³ரூபராகா³தி³பே⁴தா³ ஸப்³பே³பி கிலேஸபூ⁴தா ராகா³, ஸப்³பே³பி வா கிலேஸா இத⁴ ‘‘கிலேஸராகா³’’தி வேதி³தப்³பா³, ந லோப⁴விஸேஸா ஏவ சித்தஸ்ஸ விபரிணதபா⁴வாபாத³னதோ . யதா²ஹ ‘‘ரத்தம்பி சித்தங் விபரிணதங், து³ட்ட²ம்பி சித்தங் விபரிணதங், மூள்ஹம்பி சித்தங் விபரிணத’’ந்தி (பாரா॰ 271). விரஜ்ஜந்தீதி பலுஜ்ஜந்தி.
Sabbasaṅkhārasamathotiādi sabbanti sabbasaṅkhārasamathādisaddābhidheyyaṃ sabbaṃ atthato nibbānameva. Idāni tassa nibbānabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘yasmā hī’’tiādi vuttaṃ. Nti nibbānaṃ. Āgammāti paṭicca ariyamaggassa ārammaṇapaccayabhāvahetu. Sammantīti appaṭisandhikūpasamavasena sammanti. Tathā santā savisesaṃ upasantā nāma hontīti āha ‘‘vūpasammantī’’ti. Etena ‘‘sabbe saṅkhārā sammanti etthāti sabbasaṅkhārasamatho, nibbāna’’nti dasseti. Sabbasaṅkhatavisaṃyutte ca nibbāne sabbasaṅkhāravūpasamapariyāyo heṭṭhā vuttanayeneva veditabbo. Sesapadesupi eseva nayo. Paṭinissaṭṭhāti samucchedavasena pariccattā honti. Sabbā taṇhāti aṭṭhasatappabhedā sabbāpi taṇhā. Sabbe kilesarāgāti kāmarāgarūparāgādibhedā sabbepi kilesabhūtā rāgā, sabbepi vā kilesā idha ‘‘kilesarāgā’’ti veditabbā, na lobhavisesā eva cittassa vipariṇatabhāvāpādanato . Yathāha ‘‘rattampi cittaṃ vipariṇataṃ, duṭṭhampi cittaṃ vipariṇataṃ, mūḷhampi cittaṃ vipariṇata’’nti (pārā. 271). Virajjantīti palujjanti.
சிரனிஸஜ்ஜாசிரபா⁴ஸனேஹி பிட்டி²ஆகி³லாயனதாலுக³லஸோஸாதி³வஸேன காயகிலமதோ² சேவ காயவிஹேஸா ச வேதி³தப்³பா³. ஸா ச கோ² தே³ஸனாய அத்த²ங் அஜானந்தானங் வஸேன வுத்தா, ஜானந்தானங் பன தே³ஸனாய காயபரிஸ்ஸமோபி ஸத்து² அபரிஸ்ஸமோவ. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘ந ச மங் த⁴ம்மாதி⁴கரணங் விஹேஸேஸீ’’தி (உதா³॰ 10). தேனேவாஹ ‘‘யா அஜானந்தானங் தே³ஸனா நாம, ஸோ மம கிலமதோ² அஸ்ஸா’’தி. உப⁴யந்தி சித்தகிலமதோ² சேவ சித்தவிஹேஸா சாதி உப⁴யம்பேதங் பு³த்³தா⁴னங் நத்தி² போ³தி⁴மூலேயேவ ஸமுச்சி²ன்னத்தா.
Ciranisajjācirabhāsanehi piṭṭhiāgilāyanatālugalasosādivasena kāyakilamatho ceva kāyavihesā ca veditabbā. Sā ca kho desanāya atthaṃ ajānantānaṃ vasena vuttā, jānantānaṃ pana desanāya kāyaparissamopi satthu aparissamova. Tenāha bhagavā – ‘‘na ca maṃ dhammādhikaraṇaṃ vihesesī’’ti (udā. 10). Tenevāha ‘‘yā ajānantānaṃ desanā nāma, so mama kilamatho assā’’ti. Ubhayanti cittakilamatho ceva cittavihesā cāti ubhayampetaṃ buddhānaṃ natthi bodhimūleyeva samucchinnattā.
அனுப்³ரூஹனங் ஸம்பிண்ட³னங். ஸோதி ‘‘அபிஸ்ஸூ’’தி நிபாதோ. மந்தி படி-ஸத்³த³யோகே³ன ஸாமிஅத்தே² உபயோக³வசனந்தி ஆஹ ‘‘மமா’’தி. வுத்³தி⁴ப்பத்தா வா அச்ச²ரியா அனச்ச²ரியா. வுத்³தி⁴அத்தோ²பி ஹி அ-காரோ ஹோதி யதா² ‘‘அஸெக்கா² த⁴ம்மா’’தி (த⁴॰ ஸ॰ 11.திகமாதிகா). கப்பானங் ஸதஸஹஸ்ஸங் சத்தாரி ச அஸங்க்²யெய்யானி ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ த⁴ம்மஸங்விபா⁴க³கரணத்த²மேவ பாரமியோ பூரெத்வா இதா³னி அதி⁴க³தத⁴ம்மரஜ்ஜஸ்ஸ தத்த² அப்பொஸ்ஸுக்கதாபத்திதீ³பனதா, கா³தா²த்த²ஸ்ஸ அச்ச²ரியதா, தஸ்ஸ வுத்³தி⁴ப்பத்தி சாதி வேதி³தப்³ப³ங். அத்த²த்³வாரேன ஹி கா³தா²னங் அனச்ச²ரியதா. கோ³சரா அஹேஸுந்தி உபட்ட²ஹேஸுங். உபட்டா²னஞ்ச விதக்கேதப்³ப³தாதி ஆஹ ‘‘பரிவிதக்கயிதப்³ப³தங் பாபுணிங்ஸூ’’தி.
Anubrūhanaṃ sampiṇḍanaṃ. Soti ‘‘apissū’’ti nipāto. Manti paṭi-saddayogena sāmiatthe upayogavacananti āha ‘‘mamā’’ti. Vuddhippattā vā acchariyā anacchariyā. Vuddhiatthopi hi a-kāro hoti yathā ‘‘asekkhā dhammā’’ti (dha. sa. 11.tikamātikā). Kappānaṃ satasahassaṃ cattāri ca asaṅkhyeyyāni sadevakassa lokassa dhammasaṃvibhāgakaraṇatthameva pāramiyo pūretvā idāni adhigatadhammarajjassa tattha appossukkatāpattidīpanatā, gāthātthassa acchariyatā, tassa vuddhippatti cāti veditabbaṃ. Atthadvārena hi gāthānaṃ anacchariyatā. Gocarā ahesunti upaṭṭhahesuṃ. Upaṭṭhānañca vitakketabbatāti āha ‘‘parivitakkayitabbataṃ pāpuṇiṃsū’’ti.