Știință

    Pasăre ce migrează între Insulele Shetland şi Peru


    Oamenii de ştiinţă au urmărit o pasăre mică, "Phalaropus lobatus", numită popular notăriţa cu cioc subţire şi gât roşu, care se credea că iernează în Arabia, dar spre surprinderea lor, ea parcurge aproape 13000 km până în apele însorite din Ecuador şi Peru.



    Phalaropus lobatus. Foto: U.S. Fish & Wildlife Service.


    Acesta este cel mai lung traseu de migrare pentru o pasăre europeană şi una dintre marile migraţii ale lumii.

    Faptul este cu atât mai extraordinar, cu cât această pasăre, cu cei 18 cm ai ei, este mai mică decât un graur. Este o pasăre rară în Marea Britanie, cu mai puţin de 15 locuri de cuibărit în Shetland şi Insulele de Vest.

    Cu un dispozitiv minuscul, ce cântărea mai puţin ca o agrafă de birou, s-a urmărit traseul ei. După reproducerea din Scoţia, pleacă spre vest, peste Atlanticul de Nord, trecând prin Islanda şi Groenlanda, apoi peste Caraibe, trece în Pacific şi iernează în apele calde din Ecuador şi Peru. Apoi pleacă înapoi pe un traseu mai mult sau mai puţin identic cu cel de la venire.

    Populaţia de astfel de păsări din Shetland ar putea fi o ramură a populaţiei din America de Nord, mai degrabă decât a populaţiei din Scandinavia, care se crede ca migrează în Marea Arabiei.

    GH. MANOIU | 13 IANUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii elveţieni au reuşit să restabilească vedere la şoareci care suferă de retinită pigmentară, o boală ereditară şi incurabilă, care afectează două milioane de oameni din întreaga lume.
    Cercetări recente, bazate pe foraje şi analiza rocilor, arată că asteroidul care a şters dinozaurii de pe faţa Pământului în urmă cu 66 milioane de ani, a făcut suprafaţa dură a planetei să se mişte în sus şi în jos ca un fluid.
    Sporovaiala copiilor mici a fost considerata intotdeuna draguta, dar total neelaborata. Experti de la Newcastle University, Marea Britanie, au aratat ca vorbirea copiilor este mult mai avansata decat se considera pana acum.
    Balenele albastre sunt cele mai mari animale care au existat vreodată pe Pământ, dar relativ recent au ajuns aşa mari.
    Un monolit masiv vechi de peste 10000 de ani, construit de o civilizaţie preistorică de la începutul erei mezolitice, a fost găsit în Marea Mediterană lângă Italia.
    Cercetătorii de la Universitatea din Briston, Marea Britanie, au descoperit că acum 73000 de ani, prăbuşirea vulcanului Fogo din Capul Verde a provocat un mega-tsunami cu o înălţime de 170 metri.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact