Știință |
Pasărea kiwi, emblema Noii Zeelande, a migrat din Australia
Kiwi, emblema Noii Zeelande, pasărea nocturnă care nu poate zbura, nu este urmaşul pitic al unui strămoş indepărtat, ci al unei păsări ce a migrat din Australia, spun cercetătorii de la Flinders University.
Noua cale evolutivă presupusă a fi urmată de kiwi a pornit de la o fosilă descoperită în urmă cu trei ani la St. Bathans în Central Otago. Studiile genetice ale cercetătorilor arată că există o legătură între kiwi şi pasărea emu din Australia şi nu între kiwi şi pasărea moa din Noua Zeelandă, care a dispărut acum 700 de ani.
Unul dintre atributele distinctive ale păsării kiwi este că depune un ou uriaş, care cântăreşte un sfert din greutatea sa. În 1986 s-a răspândit ideea că ea a evoluat din pasărea moa păstrând de la aceasta dimensiunile oului.
Fosila descoperită în Australia este plasată în timp la începutul Miocenului, în urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani. Era o pasăre mică, cât o treime dintr-un kiwi de astăzi. Teoria în care pasărea kiwi a evoluat de la o dimensiune mică către una mai mare este mai puţin obişnuită, dar o astfel de evoluţie este o tendinţă văzută la multe păsări din Miocen.
După cum sugerează studiile AND, kiwi este înrudită cu emu şi au avut un strămoş comun, o pasăre mică care putea zbura şi care a ajuns şi în Noua Zeelandă. Fapt nu tocmai neobişnuit, existând păsări ce zboară între cele două tări: raţa Mallard, un tip de fluierar dungat şi o egretă, ca să enumerăm câteva.
Dar fosila nu este completă şi oamenii de ştiinţă ar trebui să găsească oasele aripii pentru a avea confirmarea teoriei lor.
GH. MANOIU | 3 IANUARIE 2014