Știință

    Pasarile supuse luminii nocturne a oraselor se dezvolta mai repede


    Pasarile supuse luminii de fond dintr-un oras pe timp de noapte, se maturizeaza reproductiv mai repede decat cele din mediul natural sau din localitatile ce nu sunt luminate noaptea, arata un nou studiu.



    Foto: David Friel, Telford, England / Wikipedia (CC BY 2.0)
    Cercetatorii de la Institului Ornitologic Max Planck din Radolfzell, Germania, au studiat o pasare ce se gaseste frecvent in marile orase, mierla (Turdus merula).

    Ei au ajuns la concluzia ca sistemul lor reproductiv se dezvolta mai repede, ele incepand sa cante mai devreme decat exemplarele din localitatile mici, neluminate.

    Masuratorile au aratat ca lumina la care sunt supuse pasarile, de 0,2 lux, este destul de mica, dar suficienta ca sistemul reproductiv sa se maturizeze mai repede. In medie, la o expunere de zece luni, pasarile "castiga" o luna.

    Lumina pe timp de noapte duce si la cresterea nivelului de testosteron. De asemenea, schimbarea penajului se face mai devreme cu 22 de zile fata de pasarile care nu sunt expuse luminilor.

    Nu se stie inca, ce duce la aceste efecte. Probabil ele percep lumina de fond dintr-un oras pe timp de noapte ca pe o crestere a duratei zilei si isi maresc perioada de cautare a hranei, ceea ce duce la un surplus nutritional facand ca organismul sa-si accelereze dezvoltarea, fara a avea loc si o crestere a masei corpului, dar facand sa fie mai active.

    GH. MANOIU | 1 MARTIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au constatat că ploaia la fel de acidă ca sucul de lămâie nediluat ar fi contribuit la masiva exterminare a plantelor şi organismelor de pe Pământ de acum 252 milioane de ani.
    Liliecii se misca foarte rapid si sistemul lor de navigare nu le permite sa obtina date suficiente in timp util. Aceasta a dus la ipoteza ca ei folosesc harti memorate, ipoteza ce a fost verificata de cercetatori de la Brown University, USA, intr-un nou studiu.
    Harta codului genetic al caracatiţei, realizată pentru prima dată de cercetători, a dezvăluit o creatură atât de ciudata că ar putea fi un "extraterestru".
    O descoperire uimitoare ar putea rescrie manualele, după ce paleontologii au găsit accidental sânge şi ţesuturi moi conservate în fosile de dinozaur. Dacă se dovedeşte a fi adevărat, ştiinţa aşteaptă răspunsul la vechi întrebări, inclusiv dacă putem învia dinozaurii.
    Cercetătorii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie şi de la Universitatea Carlos III din Madrid, Spania, au constatat că pânzele construite de păienjeni transmit informaţii pe diferite frecvenţe.
    Un studiu realizat de psihologii de la Universitatea de Stat din New York stabileşte o corelaţie între durata căscatului şi numărul de neuroni.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact