Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Mahāniddesa-aṭṭhakathā

    8. பஸூரஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா

    8. Pasūrasuttaniddesavaṇṇanā

    59. அட்ட²மே பஸூரஸுத்தனித்³தே³ஸே பட²மகா³தா²ய தாவ ஸங்கே²போ – இமே தி³ட்டி²க³திகா அத்தனோ தி³ட்டி²ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘இதே⁴வ ஸுத்³தீ⁴’’தி வத³ந்தி. அஞ்ஞேஸு பன த⁴ம்மேஸு விஸுத்³தி⁴ங் நாஹு, ஏவங் யங் அத்தனோ ஸத்தா²ராதி³ங் நிஸ்ஸிதா, தத்தே²வ ‘‘ஏஸ வாதோ³ ஸுபோ⁴’’தி ஏவங் ஸுப⁴வாதா³ ஹுத்வா புதூ² ஸமணப்³ராஹ்மணா ‘‘ஸஸ்ஸதோ லோகோ’’திஆதீ³ஸு பச்சேகஸச்சேஸு நிவிட்டா².

    59. Aṭṭhame pasūrasuttaniddese paṭhamagāthāya tāva saṅkhepo – ime diṭṭhigatikā attano diṭṭhiṃ sandhāya ‘‘idheva suddhī’’ti vadanti. Aññesu pana dhammesu visuddhiṃ nāhu, evaṃ yaṃ attano satthārādiṃ nissitā, tattheva ‘‘esa vādo subho’’ti evaṃ subhavādā hutvā puthū samaṇabrāhmaṇā ‘‘sassato loko’’tiādīsu paccekasaccesu niviṭṭhā.

    ஸப்³பே³ பரவாதே³ கி²பந்தீதி ஸப்³பா³ பரலத்³தி⁴யோ ச²ட்³டெ³ந்தி. உக்கி²பந்தீதி தூ³ரதோ கி²பந்தி. பரிக்கி²பந்தீதி ஸமந்ததோ கி²பந்தி. ஸுப⁴வாதா³தி நித்³தே³ஸஸ்ஸ உத்³தே³ஸபத³ங். ஸோப⁴னவாதா³தி ‘‘ஏதங் ஸுந்த³ர’’ந்தி கதெ²ந்தா. பண்டி³தவாதா³தி ‘‘பண்டி³தா மய’’ந்தி ஏவங் கதெ²ந்தா. தி²ரவாதா³தி ‘‘நித்³தோ³ஸவாத³ங் வதா³மா’’தி கதெ²ந்தா. ஞாயவாதா³தி ‘‘யுத்தவாத³ங் வதா³மா’’தி கதெ²ந்தா. ஹேதுவாதா³தி ‘‘காரணஸஹிதங் வதா³மா’’தி கதெ²ந்தா. லக்க²ணவாதா³தி ‘‘ஸல்லக்கே²தப்³ப³ங் வதா³மா’’தி வத³ந்தா. காரணவாதா³தி ‘‘உதா³ஹரணயுத்தவாத³ங் வதா³மா’’தி கதெ²ந்தா. டா²னவாதா³தி ‘‘பக்கமிதுங் அஸக்குணெய்யவாத³ங் வதா³மா’’தி வத³ந்தா.

    Sabbeparavāde khipantīti sabbā paraladdhiyo chaḍḍenti. Ukkhipantīti dūrato khipanti. Parikkhipantīti samantato khipanti. Subhavādāti niddesassa uddesapadaṃ. Sobhanavādāti ‘‘etaṃ sundara’’nti kathentā. Paṇḍitavādāti ‘‘paṇḍitā maya’’nti evaṃ kathentā. Thiravādāti ‘‘niddosavādaṃ vadāmā’’ti kathentā. Ñāyavādāti ‘‘yuttavādaṃ vadāmā’’ti kathentā. Hetuvādāti ‘‘kāraṇasahitaṃ vadāmā’’ti kathentā. Lakkhaṇavādāti ‘‘sallakkhetabbaṃ vadāmā’’ti vadantā. Kāraṇavādāti ‘‘udāharaṇayuttavādaṃ vadāmā’’ti kathentā. Ṭhānavādāti ‘‘pakkamituṃ asakkuṇeyyavādaṃ vadāmā’’ti vadantā.

    நிவிட்டா²தி அந்தோபவிட்டா². பதிட்டி²தாதி தத்தே²வ டி²தா.

    Niviṭṭhāti antopaviṭṭhā. Patiṭṭhitāti tattheva ṭhitā.

    60. ஏவங் நிவிட்டா² ச ‘‘தே வாத³காமா’’தி து³தியகா³தா². தத்த² பா³லங் த³ஹந்தீ மிது² அஞ்ஞமஞ்ஞந்தி ‘‘அயங் பா³லோ, அயங் பா³லோ’’தி ஏவங் த்³வேபி ஜனா அஞ்ஞமஞ்ஞங் பா³லங் த³ஹந்தி, பா³லதோ பஸ்ஸந்தி. வத³ந்தி தே அஞ்ஞஸிதா கதோ²ஜ்ஜந்தி தே அஞ்ஞமஞ்ஞஸத்தா²ராதி³னிஸ்ஸிதா கலஹங் வத³ந்தி. பஸங்ஸகாமா குஸலாவதா³னாதி பஸங்ஸத்தி²கா உபோ⁴பி ‘‘மயங் குஸலாவதா³னா பண்டி³தவாதா³’’தி ஏவங் ஸஞ்ஞினோ ஹுத்வா.

    60. Evaṃ niviṭṭhā ca ‘‘te vādakāmā’’ti dutiyagāthā. Tattha bālaṃ dahantī mithu aññamaññanti ‘‘ayaṃ bālo, ayaṃ bālo’’ti evaṃ dvepi janā aññamaññaṃ bālaṃ dahanti, bālato passanti. Vadanti te aññasitā kathojjanti te aññamaññasatthārādinissitā kalahaṃ vadanti. Pasaṃsakāmā kusalāvadānāti pasaṃsatthikā ubhopi ‘‘mayaṃ kusalāvadānā paṇḍitavādā’’ti evaṃ saññino hutvā.

    வாத³த்தி²காதி வாதே³ன அத்தி²கா. வாதா³தி⁴ப்பாயாதி வாத³ஜ்ஜா²ஸயா. வாத³புரெக்கா²ராதி வாத³மேவ புரதோ கத்வா சரமானா . வாத³பரியேஸனங் சரந்தாதி வாத³மேவ க³வேஸனங் சரமானா. விக³ய்ஹாதி பவிஸித்வா. ஓக³ய்ஹாதி ஓதரித்வா. அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வாதி நிமுஜ்ஜித்வா. பவிஸித்வாதி அந்தோகத்வா.

    Vādatthikāti vādena atthikā. Vādādhippāyāti vādajjhāsayā. Vādapurekkhārāti vādameva purato katvā caramānā . Vādapariyesanaṃ carantāti vādameva gavesanaṃ caramānā. Vigayhāti pavisitvā. Ogayhāti otaritvā. Ajjhogāhetvāti nimujjitvā. Pavisitvāti antokatvā.

    அனோஜவந்தீதி நிஹீனஓஜவதீ, தேஜவிரஹிதாதி அத்தோ². ஸா கதா²தி ஏஸா வாசா. கதோ²ஜ்ஜங் வத³ந்தீதி நித்தேஜங் ப⁴ணந்தி. ஏவங் வதா³னேஸு ச தேஸு ஏகோ நியமதோ ஏவ.

    Anojavantīti nihīnaojavatī, tejavirahitāti attho. Sā kathāti esā vācā. Kathojjaṃ vadantīti nittejaṃ bhaṇanti. Evaṃ vadānesu ca tesu eko niyamato eva.

    61. யுத்தோ கதா²யந்தி கா³தா². தத்த² யுத்தோ கதா²யந்தி வாத³கதா²ய உஸ்ஸுக்கோ. பஸங்ஸமிச்ச²ங் வினிகா⁴தி ஹோதீதி அத்தனோ பஸங்ஸங் இச்ச²ந்தோ ‘‘கத²ங் நு கோ² நிக்³க³ஹெஸ்ஸாமீ’’திஆதி³னா நயேன புப்³பே³வ வாதா³ கத²ங்கதீ² வினிகா⁴தீ ஹோதி. அபாஹதஸ்மிந்தி பஞ்ஹவீமங்ஸகேஹி ‘‘அத்தா²பக³தங் தே ப⁴ணிதங், ப்³யஞ்ஜனாபக³தங் தே ப⁴ணித’’ந்திஆதி³னா நயேன அபஹரிதே வாதே³. நிந்தா³ய ஸோ குப்பதீதி ஏவங் அபாஹதஸ்மிஞ்ச வாதே³ உப்பன்னாய நிந்தா³ய ஸோ குப்பதி. ரந்த⁴மேஸீதி யஸ்ஸ ரந்த⁴மேவ க³வேஸந்தோ.

    61.Yutto kathāyanti gāthā. Tattha yutto kathāyanti vādakathāya ussukko. Pasaṃsamicchaṃ vinighāti hotīti attano pasaṃsaṃ icchanto ‘‘kathaṃ nu kho niggahessāmī’’tiādinā nayena pubbeva vādā kathaṃkathī vinighātī hoti. Apāhatasminti pañhavīmaṃsakehi ‘‘atthāpagataṃ te bhaṇitaṃ, byañjanāpagataṃ te bhaṇita’’ntiādinā nayena apaharite vāde. Nindāya so kuppatīti evaṃ apāhatasmiñca vāde uppannāya nindāya so kuppati. Randhamesīti yassa randhameva gavesanto.

    தோ²மனந்தி வண்ணப⁴ணனங். கித்திந்தி பாகடகரணங். வண்ணஹாரியந்தி கு³ணவட்³ட⁴னங். புப்³பே³வ ஸல்லாபாதி ஸல்லாபதோ புரேதரமேவ. ‘‘கத²மித³ங் கத²மித³’’ந்தி கத²ங்கதா² அஸ்ஸ அத்தீ²தி கத²ங்கதீ². ஜயோ நு கோ² மேதி மம ஜயோ. கத²ங் நிக்³க³ஹந்தி கேன பகாரேன நிக்³க³ண்ஹனங். படிகம்மங் கரிஸ்ஸாமீதி மம லத்³தி⁴ங் பரிஸுத்³தி⁴ங் கரிஸ்ஸாமி. விஸேஸந்தி அதிரேகங். படிவிஸேஸந்தி புனப்புனங் விஸேஸங். ஆவேடி²யங் கரிஸ்ஸாமீதி பரிவேட²னங் கரிஸ்ஸாமி. நிப்³பே³டி²யந்தி மம நிப்³பே³ட²னங் மோசனங் நிக்க²மனங். சே²த³ந்தி வாத³சி²ந்த³னங். மண்ட³லந்தி வாத³ஸங்கா⁴தங். பாரிஸஜ்ஜாதி பரிசாரிகா. பாஸாரிகாதி காரணிதா. அபஹரந்தீதி படிபா³ஹந்தி.

    Thomananti vaṇṇabhaṇanaṃ. Kittinti pākaṭakaraṇaṃ. Vaṇṇahāriyanti guṇavaḍḍhanaṃ. Pubbeva sallāpāti sallāpato puretarameva. ‘‘Kathamidaṃ kathamida’’nti kathaṃkathā assa atthīti kathaṃkathī. Jayo nu kho meti mama jayo. Kathaṃ niggahanti kena pakārena niggaṇhanaṃ. Paṭikammaṃ karissāmīti mama laddhiṃ parisuddhiṃ karissāmi. Visesanti atirekaṃ. Paṭivisesanti punappunaṃ visesaṃ. Āveṭhiyaṃ karissāmīti pariveṭhanaṃ karissāmi. Nibbeṭhiyanti mama nibbeṭhanaṃ mocanaṃ nikkhamanaṃ. Chedanti vādachindanaṃ. Maṇḍalanti vādasaṅghātaṃ. Pārisajjāti paricārikā. Pāsārikāti kāraṇitā. Apaharantīti paṭibāhanti.

    அத்தா²பக³தந்தி அத்த²தோ அபக³தங் , அத்தோ² நத்தீ²தி. அத்த²தோ அபஹரந்தீதி அத்த²ம்ஹா படிபா³ஹந்தி. அத்தோ² தே து³ன்னிதோதி தவ அத்தோ² ந ஸம்மா உபனீதோ. ப்³யஞ்ஜனங் தே து³ரோபிதந்தி தவ ப்³யஞ்ஜனங் து³ப்பதிட்டா²பிதங். நிக்³க³ஹோ தே அகதோதி தயா நிக்³க³ஹோ ந கதோ. படிகம்மங் தே து³க்கடந்தி தயா அத்தனோ லத்³தி⁴பதிட்டா²பனங் து³ட்டு² கதங். விஸமகத²ங் து³க்கதி²தந்தி ந ஸம்மா கதி²தங். து³ப்³ப⁴ணிதந்தி ப⁴ணந்தேனபி து³ட்டு² ப⁴ணிதங். து³ல்லபிதந்தி ந ஸம்மா விஸ்ஸஜ்ஜிதங். து³ருத்தந்தி அஞ்ஞதா² ப⁴ணிதங். து³ப்³பா⁴ஸிதந்தி விரூபங் பா⁴ஸிதங்.

    Atthāpagatanti atthato apagataṃ , attho natthīti. Atthato apaharantīti atthamhā paṭibāhanti. Attho te dunnitoti tava attho na sammā upanīto. Byañjanaṃ te duropitanti tava byañjanaṃ duppatiṭṭhāpitaṃ. Niggaho te akatoti tayā niggaho na kato. Paṭikammaṃ te dukkaṭanti tayā attano laddhipatiṭṭhāpanaṃ duṭṭhu kataṃ. Visamakathaṃ dukkathitanti na sammā kathitaṃ. Dubbhaṇitanti bhaṇantenapi duṭṭhu bhaṇitaṃ. Dullapitanti na sammā vissajjitaṃ. Duruttanti aññathā bhaṇitaṃ. Dubbhāsitanti virūpaṃ bhāsitaṃ.

    நிந்தா³யாதி க³ரஹணேன. க³ரஹாயாதி தோ³ஸகத²னேன. அகித்தியாதி அகு³ணகத²னேன. அவண்ணஹாரிகாயாதி அகு³ணவட்³ட⁴னேன.

    Nindāyāti garahaṇena. Garahāyāti dosakathanena. Akittiyāti aguṇakathanena. Avaṇṇahārikāyāti aguṇavaḍḍhanena.

    குப்பதீதி பகதிபா⁴வங் ஜஹெத்வா சலதி. ப்³யாபஜ்ஜதீதி தோ³ஸவஸேன பூதிபா⁴வங் ஆபஜ்ஜதி. பதிட்டீ²யதீதி கோத⁴வஸேன க³ணபா⁴வங் க³ச்ச²தி. கோபஞ்சாதி குபிதபா⁴வங். தோ³ஸஞ்சாதி தூ³ஸனங். அபச்சயஞ்சாதி அதுட்டா²காரஞ்ச. பாதுகரோதீதி பாகடங் கரோதி. ரந்த⁴மேஸீதி அந்தரக³வேஸீ. விரந்த⁴மேஸீதி சி²த்³த³க³வேஸீ. அபரத்³த⁴மேஸீதி கு³ணங் அபனெத்வா தோ³ஸமேவ க³வேஸீ. க²லிதமேஸீதி பக்க²லனக³வேஸீ. க³ளிதமேஸீதி பதனக³வேஸீ. ‘‘க⁴ட்டிதமேஸீ’’திபி பாடோ², தஸ்ஸ பீளனக³வேஸீதி அத்தோ². விவரமேஸீதி தோ³ஸக³வேஸீ.

    Kuppatīti pakatibhāvaṃ jahetvā calati. Byāpajjatīti dosavasena pūtibhāvaṃ āpajjati. Patiṭṭhīyatīti kodhavasena gaṇabhāvaṃ gacchati. Kopañcāti kupitabhāvaṃ. Dosañcāti dūsanaṃ. Apaccayañcāti atuṭṭhākārañca. Pātukarotīti pākaṭaṃ karoti. Randhamesīti antaragavesī. Virandhamesīti chiddagavesī. Aparaddhamesīti guṇaṃ apanetvā dosameva gavesī. Khalitamesīti pakkhalanagavesī. Gaḷitamesīti patanagavesī. ‘‘Ghaṭṭitamesī’’tipi pāṭho, tassa pīḷanagavesīti attho. Vivaramesīti dosagavesī.

    62. ந கேவலஞ்ச ஸோ குப்பதி, அபிச கோ² பன ‘‘யமஸ்ஸ வாத³’’ந்தி கா³தா². தத்த² பரிஹீனமாஹு, அபாஹதந்தி அத்த²ப்³யஞ்ஜனாதி³தோ அபாஹதங் பரிஹீனங் வத³ந்தி. பரிதே³வதீதி ததோனிமித்தங் ஸோ ‘‘அஞ்ஞங் மயா ஆவஜ்ஜித’’ந்திஆதீ³ஹி விப்பலபதி. ஸோசதீதி ‘‘தஸ்ஸ ஜயோ’’திஆதீ³னி ஆரப்³ப⁴ ஸோசதி. ‘‘உபச்சகா³ ம’’ந்தி அனுத்து²னாதீதி ‘‘ஸோ மங் வாதே³ன வாத³ங் அதிக்கந்தோ’’திஆதி³னா நயேன ஸுட்டு²தரங் விப்பலபதி.

    62. Na kevalañca so kuppati, apica kho pana ‘‘yamassa vāda’’nti gāthā. Tattha parihīnamāhu, apāhatanti atthabyañjanādito apāhataṃ parihīnaṃ vadanti. Paridevatīti tatonimittaṃ so ‘‘aññaṃ mayā āvajjita’’ntiādīhi vippalapati. Socatīti ‘‘tassa jayo’’tiādīni ārabbha socati. ‘‘Upaccagā ma’’nti anutthunātīti ‘‘so maṃ vādena vādaṃ atikkanto’’tiādinā nayena suṭṭhutaraṃ vippalapati.

    பரிஹாபிதந்தி ந வட்³டி⁴தங். அஞ்ஞங் மயா ஆவஜ்ஜிதந்தி அஞ்ஞங் காரணங் மயா அவனமிதங். சிந்திதந்தி வீமங்ஸிதங். மஹாபக்கோ²தி மஹந்தோ ஞாதிபக்கோ² ஏதஸ்ஸாதி மஹாபக்கோ². மஹாபரிஸோதி மஹாபரிசாரிகபரிஸோ. மஹாபரிவாரோதி மஹாதா³ஸதா³ஸிபரிவாரோ. பரிஸா சாயங் வக்³கா³தி அயஞ்ச பரிஸா வக்³கா³, ந ஏகா. புன ப⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீதி புன பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமி.

    Parihāpitanti na vaḍḍhitaṃ. Aññaṃ mayā āvajjitanti aññaṃ kāraṇaṃ mayā avanamitaṃ. Cintitanti vīmaṃsitaṃ. Mahāpakkhoti mahanto ñātipakkho etassāti mahāpakkho. Mahāparisoti mahāparicārikapariso. Mahāparivāroti mahādāsadāsiparivāro. Parisā cāyaṃ vaggāti ayañca parisā vaggā, na ekā. Puna bhañjissāmīti puna bhindissāmi.

    63. ஏதே விவாதா³ ஸமணேஸூதி எத்த² பன ஸமணா வுச்சந்தி பா³ஹிரபரிப்³பா³ஜகா. ஏதேஸு உக்³கா⁴தினிகா⁴தி ஹோதீதி ஏதேஸு வாதே³ஸு ஜயபராஜயாதி³வஸேன சித்தஉக்³கா⁴தனிகா⁴தங் வா பாபுணந்தோ உக்³கா⁴தி ச நிகா⁴தி ச ஹோதி. விரமே கதோ²ஜ்ஜந்தி பஜஹெய்ய கலஹங். ந ஹஞ்ஞத³த்த²த்தி² பஸங்ஸலாபா⁴தி ந ஹி எத்த² பஸங்ஸலாப⁴தோ அஞ்ஞோ அத்தோ² அத்தி². உத்தானோ வாதி ந க³ம்பீ⁴ரோதி அத்தோ² ‘‘பஞ்சிமே காமகு³ணா’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 6.63) விய.

    63.Etevivādā samaṇesūti ettha pana samaṇā vuccanti bāhiraparibbājakā. Etesu ugghātinighāti hotīti etesu vādesu jayaparājayādivasena cittaugghātanighātaṃ vā pāpuṇanto ugghāti ca nighāti ca hoti. Virame kathojjanti pajaheyya kalahaṃ. Na haññadatthatthi pasaṃsalābhāti na hi ettha pasaṃsalābhato añño attho atthi. Uttāno vāti na gambhīroti attho ‘‘pañcime kāmaguṇā’’tiādīsu (a. ni. 6.63) viya.

    க³ம்பீ⁴ரோ வாதி து³ப்பவேஸோ அப்பதிட்டோ² படிச்சஸமுப்பாதோ³ விய. கூ³ள்ஹோ வாதி படிச்ச²ன்னோ ஹுத்வா டி²தோ ‘‘அபி⁴ரம நந்த³ அஹங் தே பாடிபோ⁴கோ³’’திஆதீ³ஸு (உதா³॰ 22) விய. படிச்ச²ன்னோ வாதி அபாகடோ ‘‘மாதரங் பிதரங் ஹந்த்வா’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 294; நெத்தி॰ 113) விய. நெய்யோ வாதி நீஹரித்வா கதே²தப்³போ³ ‘‘அஸத்³தோ⁴ அகதஞ்ஞூ சா’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 97) விய. நீதோ வாதி பாளியா டி²தனியாமேன கதே²தப்³போ³ ‘‘சத்தாரோமே, பி⁴க்க²வே, அரியவங்ஸா’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.28) விய. அனவஜ்ஜோ வாதி நித்³தோ³ஸத்தோ² ‘‘குஸலா த⁴ம்மா’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ திகமாதிகா 1) விய. நிக்கிலேஸோ வாதி கிலேஸவிரஹிதோ விபஸ்ஸனா விய. வோதா³னோ வாதி பரிஸுத்³தோ⁴ லோகுத்தரங் விய. பரமத்தோ² வாதி உத்தமத்தோ² உத்தமத்த²பூ⁴தோ அத்தோ² க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனநிப்³பா³னானி விய.

    Gambhīro vāti duppaveso appatiṭṭho paṭiccasamuppādo viya. Gūḷho vāti paṭicchanno hutvā ṭhito ‘‘abhirama nanda ahaṃ te pāṭibhogo’’tiādīsu (udā. 22) viya. Paṭicchanno vāti apākaṭo ‘‘mātaraṃ pitaraṃ hantvā’’tiādīsu (dha. pa. 294; netti. 113) viya. Neyyo vāti nīharitvā kathetabbo ‘‘asaddho akataññū cā’’tiādīsu (dha. pa. 97) viya. Nīto vāti pāḷiyā ṭhitaniyāmena kathetabbo ‘‘cattārome, bhikkhave, ariyavaṃsā’’tiādīsu (a. ni. 4.28) viya. Anavajjo vāti niddosattho ‘‘kusalā dhammā’’tiādīsu (dha. sa. tikamātikā 1) viya. Nikkileso vāti kilesavirahito vipassanā viya. Vodānoti parisuddho lokuttaraṃ viya. Paramattho vāti uttamattho uttamatthabhūto attho khandhadhātuāyatananibbānāni viya.

    64. ச²ட்ட²கா³தா²யத்தோ² – யஸ்மா ச ந ஹஞ்ஞத³த்த²த்தி² பஸங்ஸலாபா⁴, தஸ்மா பரமங் லாப⁴ங் லப⁴ந்தோபி ‘‘ஸுந்த³ரோ அய’’ந்தி தத்த² தி³ட்டி²யா பஸங்ஸிதோ வா பன ஹோதீதி தங் வாத³ங் பரிஸாய மஜ்ஜே² தீ³பெத்வா ததோ ஸோ தேன ஜயத்தே²ன துட்டி²ங் வா த³ந்தவித³ங்ஸகங் வா ஆபஜ்ஜந்தோ ஹஸ்ஸதி, மானேன ச உன்னமதி. கிங் காரணங்? யஸ்மா தங் ஜயத்த²ங் பப்புய்ய யதா²மனோ ஜாதோ.

    64. Chaṭṭhagāthāyattho – yasmā ca na haññadatthatthi pasaṃsalābhā, tasmā paramaṃ lābhaṃ labhantopi ‘‘sundaro aya’’nti tattha diṭṭhiyā pasaṃsito vā pana hotīti taṃ vādaṃ parisāya majjhe dīpetvā tato so tena jayatthena tuṭṭhiṃ vā dantavidaṃsakaṃ vā āpajjanto hassati, mānena ca unnamati. Kiṃ kāraṇaṃ? Yasmā taṃ jayatthaṃ pappuyya yathāmano jāto.

    த²ம்ப⁴யித்வாதி பூரெத்வா. ப்³ரூஹயித்வாதி வட்³டெ⁴த்வா. இமிஸ்ஸா கா³தா²ய நித்³தே³ஸோ உத்தானத்தோ².

    Thambhayitvāti pūretvā. Brūhayitvāti vaḍḍhetvā. Imissā gāthāya niddeso uttānattho.

    65. ஏவங் உன்னமதோ ச ‘‘யா உன்னதீ’’தி கா³தா². தத்த² மானாதிமானங் வத³தே பனேஸோதி ஏஸோ பன தங் உன்னதிங் ‘‘விகா⁴தபூ⁴மீ’’தி அபு³ஜ்ஜ²மானோ மானஞ்ச அதிமானஞ்ச வத³தி. ஏவங் இமிஸ்ஸாபி கா³தா²ய நித்³தே³ஸோ உத்தானத்தோ².

    65. Evaṃ unnamato ca ‘‘yā unnatī’’ti gāthā. Tattha mānātimānaṃ vadate panesoti eso pana taṃ unnatiṃ ‘‘vighātabhūmī’’ti abujjhamāno mānañca atimānañca vadati. Evaṃ imissāpi gāthāya niddeso uttānattho.

    66. ஏவங் வாதே³ தோ³ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தஸ்ஸ வாத³ங் அஸம்படிச்ச²ந்தோ ‘‘ஸூரோ’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² ராஜகா²தா³யாதி ராஜகா²த³னீயேன, ப⁴த்தவேதனேனாதி வுத்தங் ஹோதி. அபி⁴க³ஜ்ஜமேதி படிஸூரமிச்ச²ந்தி யதா² ஸோ படிஸூரங் இச்ச²ந்தோ அபி⁴க³ஜ்ஜந்தோ ஏதி, ஏவங் தி³ட்டி²க³திகோ தி³ட்டி²க³திகந்தி த³ஸ்ஸேதி. யேனேவ ஸோ தேன பலேஹீதி யேன ஸோ துய்ஹங் படிஸூரோ, தேன க³ச்ச². புப்³பே³வ நத்தி² யதி³த³ங் யுதா⁴யாதி யங் பன கிலேஸஜாதங் யுத்³தா⁴ய ஸியா, தங் இத⁴ புப்³பே³வ நத்தி², போ³தி⁴மூலேயேவஸ்ஸ பஹீனந்தி த³ஸ்ஸேதி.

    66. Evaṃ vāde dosaṃ dassetvā idāni tassa vādaṃ asampaṭicchanto ‘‘sūro’’ti gāthamāha. Tattha rājakhādāyāti rājakhādanīyena, bhattavetanenāti vuttaṃ hoti. Abhigajjameti paṭisūramicchanti yathā so paṭisūraṃ icchanto abhigajjanto eti, evaṃ diṭṭhigatiko diṭṭhigatikanti dasseti. Yeneva so tena palehīti yena so tuyhaṃ paṭisūro, tena gaccha. Pubbeva natthi yadidaṃ yudhāyāti yaṃ pana kilesajātaṃ yuddhāya siyā, taṃ idha pubbeva natthi, bodhimūleyevassa pahīnanti dasseti.

    ஸூரோதி நித்³தே³ஸஸ்ஸ உத்³தே³ஸபத³ங். ஸுட்டு² உரோ ஸூரோ, விஸ்ஸட்ட²உரோ நின்னஉரோதி அத்தோ². வீரோதி பரக்கமவந்தோ. விக்கந்தோதி ஸங்கா³மங் பவிஸந்தோ. அபீ⁴ரூதிஆத³யோ வுத்தனயா ஏவ. புட்டோ²தி நித்³தே³ஸஸ்ஸ உத்³தே³ஸபத³ங். போஸிதோதி தூ²லகதோ. ஆபாதி³தோதி உபட்³ட⁴ப³லிதோ படிபாதி³தோ. வட்³டி⁴தோதி ததோ ததோ பா⁴விதோ.

    Sūroti niddesassa uddesapadaṃ. Suṭṭhu uro sūro, vissaṭṭhauro ninnauroti attho. Vīroti parakkamavanto. Vikkantoti saṅgāmaṃ pavisanto. Abhīrūtiādayo vuttanayā eva. Puṭṭhoti niddesassa uddesapadaṃ. Positoti thūlakato. Āpāditoti upaḍḍhabalito paṭipādito. Vaḍḍhitoti tato tato bhāvito.

    க³ஜ்ஜந்தோதி அப்³யத்தஸரேன க³ஜ்ஜந்தோ. உக்³க³ஜ்ஜந்தோதி உக்குட்டி²ங் கரொந்தோ. அபி⁴க³ஜ்ஜந்தோதி ஸீஹனாத³ங் கரொந்தோ. ஏதீதி ஆக³ச்ச²தி. உபேதீதி ததோ ஸமீபங் க³ச்ச²தி. உபக³ச்ச²தீதி ததோ ஸமீபங் க³ந்த்வா ந நிவத்ததி. படிஸூரந்தி நிப்³ப⁴யங். படிபுரிஸந்தி ஸத்துபுரிஸங். படிஸத்துந்தி ஸத்து ஹுத்வா அபி⁴முகே² டி²தங். படிமல்லந்தி படிஸேத⁴ங் ஹுத்வா யுஜ்ஜ²ந்தங். இச்ச²ந்தோதி ஆகங்க²மானோ.

    Gajjantoti abyattasarena gajjanto. Uggajjantoti ukkuṭṭhiṃ karonto. Abhigajjantoti sīhanādaṃ karonto. Etīti āgacchati. Upetīti tato samīpaṃ gacchati. Upagacchatīti tato samīpaṃ gantvā na nivattati. Paṭisūranti nibbhayaṃ. Paṭipurisanti sattupurisaṃ. Paṭisattunti sattu hutvā abhimukhe ṭhitaṃ. Paṭimallanti paṭisedhaṃ hutvā yujjhantaṃ. Icchantoti ākaṅkhamāno.

    பலேஹீதி க³ச்ச². வஜாதி மா திட்ட². க³ச்சா²தி ஸமீபங் உபஸங்கம. அபி⁴க்கமாதி பரக்கமங் கரோஹி.

    Palehīti gaccha. Vajāti mā tiṭṭha. Gacchāti samīpaṃ upasaṅkama. Abhikkamāti parakkamaṃ karohi.

    போ³தி⁴யா மூலேதி மஹாபோ³தி⁴ருக்க²ஸ்ஸ ஸமீபே. யே படிஸேனிகரா கிலேஸாதி யே கிலேஸா படிபக்க²கரா. படிலோமகராதி படாணீகரா. படிகண்டககராதி வினிவிஜ்ஜ²னகரா. படிபக்க²கராதி ஸத்துகரா.

    Bodhiyā mūleti mahābodhirukkhassa samīpe. Ye paṭisenikarā kilesāti ye kilesā paṭipakkhakarā. Paṭilomakarāti paṭāṇīkarā. Paṭikaṇṭakakarāti vinivijjhanakarā. Paṭipakkhakarāti sattukarā.

    67. இதோ பரங் ஸேஸகா³தா² பாகடஸம்ப³ந்தா⁴ ஏவ. தத்த² விவாத³யந்தீதி விவத³ந்தி. படிஸேனிகத்தாதி படிலோமகாரகா. ‘‘ந த்வங் இமங் த⁴ம்மவினயங் ஆஜானாஸீ’’திஆதி³னா நயேன விருத்³த⁴வசனங் விவாதோ³.

    67. Ito paraṃ sesagāthā pākaṭasambandhā eva. Tattha vivādayantīti vivadanti. Paṭisenikattāti paṭilomakārakā. ‘‘Na tvaṃ imaṃ dhammavinayaṃ ājānāsī’’tiādinā nayena viruddhavacanaṃ vivādo.

    ஸஹிதங் மேதி மம வசனங் அத்த²ஸங்ஹிதங். அஸஹிதங் தேதி தவ வசனங் அனத்த²ஸங்ஹிதங். அதி⁴சிண்ணங் தே விபராவத்தந்தி யங் தங் அதி⁴சிண்ணங் சிரகாலஸேவனவஸேன பகு³ணங், தங் மம வாத³ங் ஆக³ம்ம நிவத்தங். ஆரோபிதோ தே வாதோ³தி துய்ஹங் உபரி மயா தோ³ஸோ ஆரோபிதோ. சர வாத³ப்பமொக்கா²யாதி ப⁴த்தபுடங் ஆதா³ய தங் தங் உபஸங்கமித்வா வாதா³ பமொக்க²த்தா²ய உத்தரங் பரியேஸமானோ விசர. நிப்³பே³டே²ஹி வாதி அத² வா மயா ஆரோபிததோ³ஸதோ அத்தானங் மோசேஹி. ஸசே பஹோஸீதி ஸசே ஸக்கோஸி.

    Sahitaṃ meti mama vacanaṃ atthasaṃhitaṃ. Asahitaṃ teti tava vacanaṃ anatthasaṃhitaṃ. Adhiciṇṇaṃ te viparāvattanti yaṃ taṃ adhiciṇṇaṃ cirakālasevanavasena paguṇaṃ, taṃ mama vādaṃ āgamma nivattaṃ. Āropito te vādoti tuyhaṃ upari mayā doso āropito. Cara vādappamokkhāyāti bhattapuṭaṃ ādāya taṃ taṃ upasaṅkamitvā vādā pamokkhatthāya uttaraṃ pariyesamāno vicara. Nibbeṭhehi vāti atha vā mayā āropitadosato attānaṃ mocehi. Sace pahosīti sace sakkosi.

    ஆவேடி²யாய ஆவேடி²யந்தி ஆவேடெ²த்வா நிவத்தனேன நிவத்தனங். நிப்³பே³டி²யாய நிப்³பே³டி²யந்தி தோ³ஸதோ மோசனேன மோசனங். சே²தே³ன சே²த³ந்தி ஏவமாதி³ ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா யதா²யோக³ங் யோஜேதப்³ப³ங்.

    Āveṭhiyāya āveṭhiyanti āveṭhetvā nivattanena nivattanaṃ. Nibbeṭhiyāya nibbeṭhiyanti dosato mocanena mocanaṃ. Chedena chedanti evamādi heṭṭhā vuttanayattā yathāyogaṃ yojetabbaṃ.

    68. விஸேனிகத்வாதி கிலேஸஸேனங் வினாஸெத்வா. கிங் லபே⁴தா²தி படிமல்லங் கிங் லபி⁴ஸ்ஸஸி. பஸூராதி தங் பரிப்³பா³ஜகங் ஆலபதி. யேஸீத⁴ நத்தீ²தி யேஸங் இத⁴ நத்தி². இமாயபி கா³தா²ய நித்³தே³ஸோ உத்தானத்தோ²யேவ.

    68.Visenikatvāti kilesasenaṃ vināsetvā. Kiṃ labhethāti paṭimallaṃ kiṃ labhissasi. Pasūrāti taṃ paribbājakaṃ ālapati. Yesīdha natthīti yesaṃ idha natthi. Imāyapi gāthāya niddeso uttānatthoyeva.

    69. பவிதக்கந்தி ‘‘ஜயோ நு கோ² மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’திஆதீ³னி விதக்கெந்தோ. தோ⁴னேன யுக³ங் ஸமாக³மாதி து⁴தகிலேஸேன பு³த்³தே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் யுக³க்³கா³ஹங் ஸமாபன்னோ. ந ஹி த்வங் ஸக்க²ஸி ஸம்பயாதவேதி கொத்து²ஆத³யோ விய ஸீஹாதீ³ஹி தோ⁴னேன ஸஹ யுக³ங் க³ஹெத்வா ஏகபத³ம்பி ஸம்பயாதுங் யுக³க்³கா³ஹமேவ வா ஸம்பாதே³துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸீதி.

    69.Pavitakkanti ‘‘jayo nu kho me bhavissatī’’tiādīni vitakkento. Dhonena yugaṃ samāgamāti dhutakilesena buddhena saddhiṃ yugaggāhaṃ samāpanno. Na hi tvaṃ sakkhasi sampayātaveti kotthuādayo viya sīhādīhi dhonena saha yugaṃ gahetvā ekapadampi sampayātuṃ yugaggāhameva vā sampādetuṃ na sakkhissasīti.

    மனோதி நித்³தே³ஸஸ்ஸ உத்³தே³ஸபத³ங். சித்தந்தி சித்ததாய சித்தங். ‘‘ஆரம்மணங் மினமானங் ஜானாதீ’’தி மனோ. மானஸந்தி மனோ ஏவ. ‘‘அந்தலிக்க²சரோ பாஸோ, ய்வாயங் சரதி மானஸோ’’தி (மஹாவ॰ 33; ஸங்॰ நி॰ 1.151) ஹி எத்த² பன ஸம்பயுத்தகத⁴ம்மோ மானஸோதி வுத்தோ.

    Manoti niddesassa uddesapadaṃ. Cittanti cittatāya cittaṃ. ‘‘Ārammaṇaṃ minamānaṃ jānātī’’ti mano. Mānasanti mano eva. ‘‘Antalikkhacaro pāso, yvāyaṃ carati mānaso’’ti (mahāva. 33; saṃ. ni. 1.151) hi ettha pana sampayuttakadhammo mānasoti vutto.

    ‘‘கத²ஞ்ஹி ப⁴க³வா துய்ஹங், ஸாவகோ ஸாஸனே ரதோ;

    ‘‘Kathañhi bhagavā tuyhaṃ, sāvako sāsane rato;

    அப்பத்தமானஸோ ஸெக்கோ², காலங்கயிரா ஜனேஸுதா’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.159) –

    Appattamānaso sekkho, kālaṃkayirā janesutā’’ti. (saṃ. ni. 1.159) –

    எத்த² அரஹத்தங் மானஸந்தி வுத்தங். இத⁴ பன மனோவ மானஸங், ப்³யஞ்ஜனவஸேன ஹேதங் பத³ங் வட்³டி⁴தங்.

    Ettha arahattaṃ mānasanti vuttaṃ. Idha pana manova mānasaṃ, byañjanavasena hetaṃ padaṃ vaḍḍhitaṃ.

    ஹத³யந்தி சித்தங். ‘‘சித்தங் வா தே கி²பிஸ்ஸாமி, ஹத³யங் வா தே பா²லெஸ்ஸாமீ’’தி (ஸு॰ நி॰ ஆளவகஸுத்த; ஸங்॰ நி॰ 1.237) எத்த² உரோ ஹத³யந்தி வுத்தங். ‘‘ஹத³யா ஹத³யங் மஞ்ஞே அஞ்ஞாய தச்ச²தீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.63) எத்த² சித்தங். ‘‘வக்கங் ஹத³ய’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 2.377; ம॰ நி॰ 1.110; கு²॰ பா॰ 3.த்³வத்திங்ஸாகார) எத்த² ஹத³யவத்து². இத⁴ பன சித்தமேவ அப்³ப⁴ந்தரட்டே²ன ‘‘ஹத³ய’’ந்தி வுத்தங். தமேவ பரிஸுத்³த⁴ட்டே²ன பண்ட³ரங், ப⁴வங்க³ங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். யதா²ஹ ‘‘பப⁴ஸ்ஸரமித³ங், பி⁴க்க²வே, சித்தங், தஞ்ச கோ² ஆக³ந்துகேஹி உபக்கிலேஸேஹி உபக்கிலிட்ட²’’ந்தி (அ॰ நி॰ 1.49). ததோ நிக்க²ந்தத்தா பன அகுஸலம்பி க³ங்கா³ய நிக்க²ந்தா நதீ³ க³ங்கா³ விய கோ³தா⁴வரிதோ நிக்க²ந்தா கோ³தா⁴வரி விய ச ‘‘பண்ட³ர’’ந்த்வேவ வுத்தங்.

    Hadayanti cittaṃ. ‘‘Cittaṃ vā te khipissāmi, hadayaṃ vā te phālessāmī’’ti (su. ni. āḷavakasutta; saṃ. ni. 1.237) ettha uro hadayanti vuttaṃ. ‘‘Hadayā hadayaṃ maññe aññāya tacchatī’’ti (ma. ni. 1.63) ettha cittaṃ. ‘‘Vakkaṃ hadaya’’nti (dī. ni. 2.377; ma. ni. 1.110; khu. pā. 3.dvattiṃsākāra) ettha hadayavatthu. Idha pana cittameva abbhantaraṭṭhena ‘‘hadaya’’nti vuttaṃ. Tameva parisuddhaṭṭhena paṇḍaraṃ, bhavaṅgaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Yathāha ‘‘pabhassaramidaṃ, bhikkhave, cittaṃ, tañca kho āgantukehi upakkilesehi upakkiliṭṭha’’nti (a. ni. 1.49). Tato nikkhantattā pana akusalampi gaṅgāya nikkhantā nadī gaṅgā viya godhāvarito nikkhantā godhāvari viya ca ‘‘paṇḍara’’ntveva vuttaṃ.

    மனோ மனாயதனந்தி இத⁴ பன மனோக³ஹணங் மனஸ்ஸேவ ஆயதனபா⁴வதீ³பனத்த²ங். தேனேதங் தீ³பேதி ‘‘நயித³ங் தே³வாயதனங் விய மனஸ்ஸ ஆயதனத்தா மனாயதனங், அத² கோ² மனோ ஏவ ஆயதனங் மனாயதன’’ந்தி. தத்த² நிவாஸட்டா²னட்டே²ன ஆகரட்டே²ன ஸமோஸரணட்டா²னட்டே²ன ஸஞ்ஜாதிதே³ஸட்டே²ன காரணட்டே²ன ச ஆயதனங் வேதி³தப்³ப³ங். ததா² ஹி லோகே ‘‘இஸ்ஸராயதனங் வாஸுதே³வாயதன’’ந்திஆதீ³ஸு நிவாஸட்டா²னங் ஆயதனந்தி வுச்சதி . ‘‘ஸுவண்ணாயதனங் ரஜதாயதன’’ந்திஆதீ³ஸு ஆகரோ. ஸாஸனே பன ‘‘மனோரமே ஆயதனே, ஸேவந்தி நங் விஹங்க³மா’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 5.38) ஸமோஸரணட்டா²னங். ‘‘த³க்கி²ணாபதோ² கு³ன்னங் ஆயதன’’ந்திஆதீ³ஸு ஸஞ்ஜாதிதே³ஸோ. ‘‘தத்ர தத்ரேவ ஸக்கி²ப⁴ப்³ப³தங் பாபுணாதி ஸதி ஸதிஆயதனே’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 3.102; ம॰ நி॰ 3.158) காரணங். இத⁴ பன ஸஞ்ஜாதிதே³ஸட்டே²ன ஸமோஸரணட்டா²னட்டே²ன காரணட்டே²னாதி திதா⁴பி வட்டதி.

    Mano manāyatananti idha pana manogahaṇaṃ manasseva āyatanabhāvadīpanatthaṃ. Tenetaṃ dīpeti ‘‘nayidaṃ devāyatanaṃ viya manassa āyatanattā manāyatanaṃ, atha kho mano eva āyatanaṃ manāyatana’’nti. Tattha nivāsaṭṭhānaṭṭhena ākaraṭṭhena samosaraṇaṭṭhānaṭṭhena sañjātidesaṭṭhena kāraṇaṭṭhena ca āyatanaṃ veditabbaṃ. Tathā hi loke ‘‘issarāyatanaṃ vāsudevāyatana’’ntiādīsu nivāsaṭṭhānaṃ āyatananti vuccati . ‘‘Suvaṇṇāyatanaṃ rajatāyatana’’ntiādīsu ākaro. Sāsane pana ‘‘manorame āyatane, sevanti naṃ vihaṅgamā’’tiādīsu (a. ni. 5.38) samosaraṇaṭṭhānaṃ. ‘‘Dakkhiṇāpatho gunnaṃ āyatana’’ntiādīsu sañjātideso. ‘‘Tatra tatreva sakkhibhabbataṃ pāpuṇāti sati satiāyatane’’tiādīsu (a. ni. 3.102; ma. ni. 3.158) kāraṇaṃ. Idha pana sañjātidesaṭṭhena samosaraṇaṭṭhānaṭṭhena kāraṇaṭṭhenāti tidhāpi vaṭṭati.

    ப²ஸ்ஸாத³யோ ஹி த⁴ம்மா எத்த² ஸஞ்ஜாயந்தீதி ஸஞ்ஜாதிதே³ஸட்டே²னபி ஏதங் ஆயதனங். ப³ஹித்³தா⁴ ரூபஸத்³த³க³ந்த⁴ரஸபொ²ட்ட²ப்³பா³ ஆரம்மணபா⁴வேனெத்த² ஓஸரந்தீதி ஸமோஸரணட்டா²னட்டே²னபி ஆயதனங் . ப²ஸ்ஸாதீ³னங் பன ஸஹஜாதாதி³பச்சயட்டே²ன காரணத்தா காரணட்டே²னாபி ஆயதனந்தி வேதி³தப்³ப³ங். மனிந்த்³ரியங் வுத்தத்த²மேவ.

    Phassādayo hi dhammā ettha sañjāyantīti sañjātidesaṭṭhenapi etaṃ āyatanaṃ. Bahiddhā rūpasaddagandharasaphoṭṭhabbā ārammaṇabhāvenettha osarantīti samosaraṇaṭṭhānaṭṭhenapi āyatanaṃ . Phassādīnaṃ pana sahajātādipaccayaṭṭhena kāraṇattā kāraṇaṭṭhenāpi āyatananti veditabbaṃ. Manindriyaṃ vuttatthameva.

    விஜானாதீதி விஞ்ஞாணங். விஞ்ஞாணமேவ க²ந்தோ⁴ விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴. தஸ்ஸ ராஸிஆதி³வஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ‘‘மஹாஉத³கக்க²ந்தொ⁴த்வேவ ஸங்க²ங் க³ச்ச²தீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.51) எத்த² ஹி ராஸட்டே²ன க²ந்தோ⁴ வுத்தோ. ‘‘ஸீலக்க²ந்தோ⁴ ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.355) கு³ணட்டே²ன. ‘‘அத்³த³ஸ கோ² ப⁴க³வா மஹந்தங் தா³ருக்க²ந்த⁴’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 4.241) எத்த² பண்ணத்திமத்தட்டே²ன. இத⁴ பன ரூள்ஹிதோ க²ந்தோ⁴ வுத்தோ. ராஸட்டே²ன ஹி விஞ்ஞாணக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஏகதே³ஸோ ஏகங் விஞ்ஞாணங். தஸ்மா யதா² ருக்க²ஸ்ஸ ஏகதே³ஸங் சி²ந்த³ந்தோ ருக்க²ங் சி²ந்த³தீதி வுச்சதி, ஏவமேவ விஞ்ஞாணக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஏகதே³ஸபூ⁴தங் ஏகம்பி விஞ்ஞாணங் ரூள்ஹிதோ விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴தி வுத்தங்.

    Vijānātīti viññāṇaṃ. Viññāṇameva khandho viññāṇakkhandho. Tassa rāsiādivasena attho veditabbo. ‘‘Mahāudakakkhandhotveva saṅkhaṃ gacchatī’’ti (a. ni. 4.51) ettha hi rāsaṭṭhena khandho vutto. ‘‘Sīlakkhandho samādhikkhandho’’tiādīsu (dī. ni. 3.355) guṇaṭṭhena. ‘‘Addasa kho bhagavā mahantaṃ dārukkhandha’’nti (saṃ. ni. 4.241) ettha paṇṇattimattaṭṭhena. Idha pana rūḷhito khandho vutto. Rāsaṭṭhena hi viññāṇakkhandhassa ekadeso ekaṃ viññāṇaṃ. Tasmā yathā rukkhassa ekadesaṃ chindanto rukkhaṃ chindatīti vuccati, evameva viññāṇakkhandhassa ekadesabhūtaṃ ekampi viññāṇaṃ rūḷhito viññāṇakkhandhoti vuttaṃ.

    தஜ்ஜா மனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூதி தேஸங் ப²ஸ்ஸாதீ³னங் த⁴ம்மானங் அனுச்ச²விகா மனோவிஞ்ஞாணதா⁴து. இமஸ்மிஞ்ஹி பதே³ ஏகமேவ சித்தங் மினநட்டே²ன மனோ, விஜானநட்டே²ன விஞ்ஞாணங், ஸபா⁴வட்டே²ன நிஸ்ஸத்தட்டே²ன வா தா⁴தூதி தீஹி நாமேஹி வுத்தங்.

    Tajjā manoviññāṇadhātūti tesaṃ phassādīnaṃ dhammānaṃ anucchavikā manoviññāṇadhātu. Imasmiñhi pade ekameva cittaṃ minanaṭṭhena mano, vijānanaṭṭhena viññāṇaṃ, sabhāvaṭṭhena nissattaṭṭhena vā dhātūti tīhi nāmehi vuttaṃ.

    ஸத்³தி⁴ங் யுக³ங் ஸமாக³மந்தி ஏகப்பஹாரேன ஸத்³தி⁴ங். ஸம்மாக³ந்த்வாதி பாபுணித்வா. யுக³க்³கா³ஹங் க³ண்ஹித்வாதி யுக³படிபா⁴க³ங் க³ஹெத்வா. ஸாகச்சே²துந்தி ஸத்³தி⁴ங் கதே²துங். ஸல்லபிதுந்தி அல்லாபஸல்லாபங் காதுங். ஸாகச்ச²ங் ஸமாபஜ்ஜிதுந்தி ஸத்³தி⁴ங் கத²னங் படிபஜ்ஜிதுங். ந படிப³லபா⁴வே காரணங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தங் கிஸ்ஸஹேது, பஸூரோ பரிப்³பா³ஜகோ ஹீனோ’’திஆதி³மாஹ. ஸோ ஹி ப⁴க³வா அக்³கோ³ சாதி அஸதி³ஸதா³னஅக்³க³த்தா அஸமானபஞ்ஞத்தா அக்³கோ³ ச. ஸெட்டோ² சாதி ஸப்³ப³கு³ணேஹி அப்படிஸமட்டே²ன ஸெட்டோ² ச. மொக்கோ² சாதி ஸவாஸனேஹி கிலேஸேஹி முத்தத்தா மொக்கோ² ச. உத்தமோ சாதி அத்தனோ உத்தரிதரவிரஹிதத்தா உத்தமோ ச. பவரோ சாதி ஸப்³ப³லோகேன அபி⁴பத்த²னீயத்தா பவரோ ச. மத்தேன மாதங்கே³னாதி பபி⁴ன்னமதே³ன ஹத்தி²னா.

    Saddhiṃ yugaṃ samāgamanti ekappahārena saddhiṃ. Sammāgantvāti pāpuṇitvā. Yugaggāhaṃ gaṇhitvāti yugapaṭibhāgaṃ gahetvā. Sākacchetunti saddhiṃ kathetuṃ. Sallapitunti allāpasallāpaṃ kātuṃ. Sākacchaṃ samāpajjitunti saddhiṃ kathanaṃ paṭipajjituṃ. Na paṭibalabhāve kāraṇaṃ dassetuṃ ‘‘taṃ kissahetu, pasūro paribbājako hīno’’tiādimāha. So hi bhagavā aggoti asadisadānaaggattā asamānapaññattā aggo ca. Seṭṭho cāti sabbaguṇehi appaṭisamaṭṭhena seṭṭho ca. Mokkho cāti savāsanehi kilesehi muttattā mokkho ca. Uttamo cāti attano uttaritaravirahitattā uttamo ca. Pavaro cāti sabbalokena abhipatthanīyattā pavaro ca. Mattenamātaṅgenāti pabhinnamadena hatthinā.

    கொத்து²கோதி ஜிரணஸிங்கா³லோ. ஸீஹேன மிக³ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ந்தி கேஸரஸீஹேன மிக³ராஜேன ஸஹ. தருணகோதி சா²பகோ. தே⁴னுபகோதி கீ²ரபகோ. உஸபே⁴னாதி மங்க³லஸம்மதேன உஸபே⁴ன. சலககுனா ஸத்³தி⁴ந்தி சலமானககுனா ஸத்³தி⁴ங். த⁴ங்கோதி காகோ. க³ருளேன வேனதெய்யேன ஸத்³தி⁴ந்தி எத்த² க³ருளேனாதி ஜாதிவஸேன நாமங். வேனதெய்யேனாதி கொ³த்தவஸேன. சண்டா³லோதி ச²வசண்டா³லோ. ரஞ்ஞா சக்கவத்தினாதி சாதுத்³தீ³பிகசக்கவத்தினா. பங்ஸுபிஸாசகோதி கசவரச²ட்³ட³னட்டா²னே நிப்³ப³த்தகோ யக்கோ². இந்தே³ன தே³வரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ந்தி ஸக்கேன தே³வராஜேன ஸஹ. ஸோ ஹி ப⁴க³வா மஹாபஞ்ஞோதிஆதீ³னி ச²ப்பதா³னி ஹெட்டா² வித்தா²ரிதானி. தத்த² பஞ்ஞாபபே⁴த³குஸலோதி அத்தனோ அனந்தவிகப்பே பஞ்ஞாபே⁴தே³ சே²கோ. பபி⁴ன்னஞாணோதி அனந்தப்பபே⁴த³பத்தஞாணோ. ஏதேன பஞ்ஞாபபே⁴த³குஸலத்தேபி ஸதி தாஸங் பஞ்ஞானங் அனந்தபே⁴த³த்தங் த³ஸ்ஸேதி. அதி⁴க³தபடிஸம்பி⁴தோ³தி படிலத்³த⁴அக்³க³சதுபடிஸம்பி⁴த³ஞாணோ. சதுவேஸாரஜ்ஜப்பத்தோதி சத்தாரி விஸாரத³பா⁴வஸங்கா²தானி ஞாணானி பத்தோ. யதா²ஹ –

    Kotthukoti jiraṇasiṅgālo. Sīhena migaraññā saddhinti kesarasīhena migarājena saha. Taruṇakoti chāpako. Dhenupakoti khīrapako. Usabhenāti maṅgalasammatena usabhena. Calakakunā saddhinti calamānakakunā saddhiṃ. Dhaṅkoti kāko. Garuḷena venateyyena saddhinti ettha garuḷenāti jātivasena nāmaṃ. Venateyyenāti gottavasena. Caṇḍāloti chavacaṇḍālo. Raññā cakkavattināti cātuddīpikacakkavattinā. Paṃsupisācakoti kacavarachaḍḍanaṭṭhāne nibbattako yakkho. Indena devaraññā saddhinti sakkena devarājena saha. So hi bhagavā mahāpaññotiādīni chappadāni heṭṭhā vitthāritāni. Tattha paññāpabhedakusaloti attano anantavikappe paññābhede cheko. Pabhinnañāṇoti anantappabhedapattañāṇo. Etena paññāpabhedakusalattepi sati tāsaṃ paññānaṃ anantabhedattaṃ dasseti. Adhigatapaṭisambhidoti paṭiladdhaaggacatupaṭisambhidañāṇo. Catuvesārajjappattoti cattāri visāradabhāvasaṅkhātāni ñāṇāni patto. Yathāha –

    ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தே படிஜானதோ ‘இமே த⁴ம்மா அனபி⁴ஸம்பு³த்³தா⁴’தி, தத்ர வத மங் ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா தே³வோ வா மாரோ வா ப்³ரஹ்மா வா கோசி வா லோகஸ்மிங் ஸஹத⁴ம்மேன படிசோதெ³ஸ்ஸதீதி நிமித்தமேதங், பி⁴க்க²வே, ந ஸமனுபஸ்ஸாமி, ஏதமஹங், பி⁴க்க²வே, நிமித்தங் அஸமனுபஸ்ஸந்தோ கே²மப்பத்தோ அப⁴யப்பத்தோ வேஸாரஜ்ஜப்பத்தோ விஹராமி.

    ‘‘Sammāsambuddhassa te paṭijānato ‘ime dhammā anabhisambuddhā’ti, tatra vata maṃ samaṇo vā brāhmaṇo vā devo vā māro vā brahmā vā koci vā lokasmiṃ sahadhammena paṭicodessatīti nimittametaṃ, bhikkhave, na samanupassāmi, etamahaṃ, bhikkhave, nimittaṃ asamanupassanto khemappatto abhayappatto vesārajjappatto viharāmi.

    ‘‘கீ²ணாஸவஸ்ஸ தே படிஜானதோ ‘இமே ஆஸவா அபரிக்கீ²ணா’தி…பே॰… ‘யே கோ² பன தே அந்தராயிகா த⁴ம்மா வுத்தா, தே படிஸேவதோ நாலங் அந்தராயாயா’’தி…பே॰… யஸ்ஸ கோ² பன தே அத்தா²ய த⁴ம்மோ தே³ஸிதோ, ஸோ ந நிய்யாதி தக்கரஸ்ஸ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாயாதி, தத்ர வத மங் ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா தே³வோ வா மாரோ வா ப்³ரஹ்மா வா கோசி வா லோகஸ்மிங் ஸஹத⁴ம்மேன படிசோதெ³ஸ்ஸதீதி நிமித்தமேதங், பி⁴க்க²வே, ந ஸமனுபஸ்ஸாமி, ஏதமஹங், பி⁴க்க²வே, நிமித்தங் அஸமனுபஸ்ஸந்தோ கே²மப்பத்தோ அப⁴யப்பத்தோ வேஸாரஜ்ஜப்பத்தோ விஹராமீ’’தி (அ॰ நி॰ 4.8; ம॰ நி॰ 1.150).

    ‘‘Khīṇāsavassa te paṭijānato ‘ime āsavā aparikkhīṇā’ti…pe… ‘ye kho pana te antarāyikā dhammā vuttā, te paṭisevato nālaṃ antarāyāyā’’ti…pe… yassa kho pana te atthāya dhammo desito, so na niyyāti takkarassa sammā dukkhakkhayāyāti, tatra vata maṃ samaṇo vā brāhmaṇo vā devo vā māro vā brahmā vā koci vā lokasmiṃ sahadhammena paṭicodessatīti nimittametaṃ, bhikkhave, na samanupassāmi, etamahaṃ, bhikkhave, nimittaṃ asamanupassanto khemappatto abhayappatto vesārajjappatto viharāmī’’ti (a. ni. 4.8; ma. ni. 1.150).

    த³ஸப³லப³லதா⁴ரீதி த³ஸ ப³லானி ஏதேஸந்தி த³ஸப³லா, த³ஸப³லானங் ப³லானி த³ஸப³லப³லானி, தானி த³ஸப³லப³லானி தா⁴ரயதீதி த³ஸப³லப³லதா⁴ரீ, த³ஸப³லஞாணப³லதா⁴ரீதி அத்தோ². ஏதேஹி தீஹி வசனேஹி அனந்தப்பபே⁴தா³னங் நெய்யானங் பபே⁴த³முக²மத்தங் த³ஸ்ஸிதங். ஸோயேவ பஞ்ஞாபயோக³வஸேன அபி⁴மங்க³லஸம்மதட்டே²ன புரிஸாஸபோ⁴. அஸந்தாஸட்டே²ன புரிஸஸீஹோ. மஹந்தட்டே²ன புரிஸனாகோ³. பஜானநட்டே²ன புரிஸாஜஞ்ஞோ. லோககிச்சது⁴ரவஹனட்டே²ன புரிஸதோ⁴ரய்ஹோ.

    Dasabalabaladhārīti dasa balāni etesanti dasabalā, dasabalānaṃ balāni dasabalabalāni, tāni dasabalabalāni dhārayatīti dasabalabaladhārī, dasabalañāṇabaladhārīti attho. Etehi tīhi vacanehi anantappabhedānaṃ neyyānaṃ pabhedamukhamattaṃ dassitaṃ. Soyeva paññāpayogavasena abhimaṅgalasammataṭṭhena purisāsabho. Asantāsaṭṭhena purisasīho. Mahantaṭṭhena purisanāgo. Pajānanaṭṭhena purisājañño. Lokakiccadhuravahanaṭṭhena purisadhorayho.
