Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
8. பஸூரஸுத்தவண்ணனா
8. Pasūrasuttavaṇṇanā
831. இதே⁴வ ஸுத்³தீ⁴தி பஸூரஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி கிர ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே பஸூரோ நாம பரிப்³பா³ஜகோ மஹாவாதீ³, ஸோ ‘‘அஹமஸ்மி ஸகலஜம்பு³தீ³பே வாதே³ன அக்³கோ³, தஸ்மா யதா² ஜம்பு³தீ³பஸ்ஸ ஜம்பு³பஞ்ஞாணங், ஏவங் மமாபி ப⁴விதுங் அரஹதீ’’தி ஜம்பு³ஸாக²ங் த⁴ஜங் கத்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பே படிவாத³ங் அனாஸாதெ³ந்தோ அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²ங் ஆக³ந்த்வா நக³ரத்³வாரே வாலிகத்த²லங் கத்வா தத்த² ஸாக²ங் உஸ்ஸாபெத்வா ‘‘யோ மயா ஸத்³தி⁴ங் வாத³ங் காதுங் ஸமத்தோ², ஸோ இமங் ஸாக²ங் ப⁴ஞ்ஜதூ’’தி வத்வா நக³ரங் பாவிஸி. தங் டா²னங் மஹாஜனோ பரிவாரெத்வா அட்டா²ஸி. தேன ச ஸமயேன ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா ஸாவத்தி²தோ நிக்க²மதி. ஸோ தங் தி³ஸ்வா ஸம்ப³ஹுலே கா³மதா³ரகே புச்சி² – ‘‘கிங் ஏதங் தா³ரகா’’தி, தே ஸப்³ப³ங் ஆசிக்கி²ங்ஸு. ‘‘தேன ஹி நங் தும்ஹே உத்³த⁴ரித்வா பாதே³ஹி ப⁴ஞ்ஜத², ‘வாத³த்தி²கோ விஹாரங் ஆக³ச்ச²தூ’தி ச ப⁴ணதா²’’தி வத்வா பக்காமி.
831.Idhevasuddhīti pasūrasuttaṃ. Kā uppatti? Bhagavati kira sāvatthiyaṃ viharante pasūro nāma paribbājako mahāvādī, so ‘‘ahamasmi sakalajambudīpe vādena aggo, tasmā yathā jambudīpassa jambupaññāṇaṃ, evaṃ mamāpi bhavituṃ arahatī’’ti jambusākhaṃ dhajaṃ katvā sakalajambudīpe paṭivādaṃ anāsādento anupubbena sāvatthiṃ āgantvā nagaradvāre vālikatthalaṃ katvā tattha sākhaṃ ussāpetvā ‘‘yo mayā saddhiṃ vādaṃ kātuṃ samattho, so imaṃ sākhaṃ bhañjatū’’ti vatvā nagaraṃ pāvisi. Taṃ ṭhānaṃ mahājano parivāretvā aṭṭhāsi. Tena ca samayena āyasmā sāriputto bhattakiccaṃ katvā sāvatthito nikkhamati. So taṃ disvā sambahule gāmadārake pucchi – ‘‘kiṃ etaṃ dārakā’’ti, te sabbaṃ ācikkhiṃsu. ‘‘Tena hi naṃ tumhe uddharitvā pādehi bhañjatha, ‘vādatthiko vihāraṃ āgacchatū’ti ca bhaṇathā’’ti vatvā pakkāmi.
பரிப்³பா³ஜகோ பிண்டா³ய சரித்வா கதப⁴த்தகிச்சோ ஆக³ந்த்வா உத்³த⁴ரித்வா ப⁴க்³க³ங் ஸாக²ங் தி³ஸ்வா ‘‘கேனித³ங் காரித’’ந்தி புச்சி². ‘‘பு³த்³த⁴ஸாவகேன ஸாரிபுத்தேனா’’தி ச வுத்தே பமுதி³தோ ஹுத்வா ‘‘அஜ்ஜ மம ஜயங் ஸமணஸ்ஸ ச பராஜயங் பண்டி³தா பஸ்ஸந்தூ’’தி பஞ்ஹவீமங்ஸகே காரணிகே ஆனேதுங் ஸாவத்தி²ங் பவிஸித்வா வீதி²ஸிங்கா⁴டகசச்சரேஸு விசரந்தோ ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகேன ஸஹ வாதே³ பஞ்ஞாபடிபா⁴னங் ஸோதுகாமா பொ⁴ந்தோ நிக்க²மந்தூ’’தி உக்³கோ⁴ஸேஸி. ‘‘பண்டி³தானங் வசனங் ஸொஸ்ஸாமா’’தி ஸாஸனே பஸன்னாபி அப்பஸன்னாபி ப³ஹூ மனுஸ்ஸா நிக்க²மிங்ஸு. ததோ பஸூரோ மஹாஜனபரிவுதோ ‘‘ஏவங் வுத்தே ஏவங் ப⁴ணிஸ்ஸாமீ’’திஆதீ³னி விதக்கெந்தோ விஹாரங் அக³மாஸி. தே²ரோ ‘‘விஹாரே உச்சாஸத்³த³மஹாஸத்³தோ³ ஜனப்³யாகுலஞ்ச மா அஹோஸீ’’தி ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கே ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா நிஸீதி³.
Paribbājako piṇḍāya caritvā katabhattakicco āgantvā uddharitvā bhaggaṃ sākhaṃ disvā ‘‘kenidaṃ kārita’’nti pucchi. ‘‘Buddhasāvakena sāriputtenā’’ti ca vutte pamudito hutvā ‘‘ajja mama jayaṃ samaṇassa ca parājayaṃ paṇḍitā passantū’’ti pañhavīmaṃsake kāraṇike ānetuṃ sāvatthiṃ pavisitvā vīthisiṅghāṭakacaccaresu vicaranto ‘‘samaṇassa gotamassa aggasāvakena saha vāde paññāpaṭibhānaṃ sotukāmā bhonto nikkhamantū’’ti ugghosesi. ‘‘Paṇḍitānaṃ vacanaṃ sossāmā’’ti sāsane pasannāpi appasannāpi bahū manussā nikkhamiṃsu. Tato pasūro mahājanaparivuto ‘‘evaṃ vutte evaṃ bhaṇissāmī’’tiādīni vitakkento vihāraṃ agamāsi. Thero ‘‘vihāre uccāsaddamahāsaddo janabyākulañca mā ahosī’’ti jetavanadvārakoṭṭhake āsanaṃ paññāpetvā nisīdi.
பரிப்³பா³ஜகோ தே²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘த்வங், போ⁴, பப்³ப³ஜித, மய்ஹங் ஜம்பு³த⁴ஜங் ப⁴ஞ்ஜாபேஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம பரிப்³பா³ஜகா’’தி ச வுத்தே ‘‘ஹோது நோ, போ⁴, காசி கதா²பவத்தீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஹோது பரிப்³பா³ஜகா’’தி ச தே²ரேன ஸம்படிச்சி²தே ‘‘த்வங், ஸமண, புச்ச², அஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ததோ நங் தே²ரோ அவச ‘‘கிங், பரிப்³பா³ஜக, து³க்கரங் புச்சா², உதா³ஹு விஸ்ஸஜ்ஜன’’ந்தி. விஸ்ஸஜ்ஜனங் போ⁴, பப்³ப³ஜித, புச்சா²ய கிங் து³க்கரங். தங் யோ ஹி கோசி யங்கிஞ்சி புச்ச²தீதி. ‘‘தேன ஹி, பரிப்³பா³ஜக, த்வங் புச்ச², அஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் வுத்தே பரிப்³பா³ஜகோ ‘‘ஸாது⁴ரூபோ பி⁴க்கு² டா²னே ஸாக²ங் ப⁴ஞ்ஜாபேஸீ’’தி விம்ஹிதசித்தோ ஹுத்வா தே²ரங் புச்சி² – ‘‘கோ புரிஸஸ்ஸ காமோ’’தி. ‘‘ஸங்கப்பராகோ³ புரிஸஸ்ஸ காமோ’’தி (அ॰ நி॰ 6.63) தே²ரோ ஆஹ. ஸோ தங் ஸுத்வா தே²ரே விருத்³த⁴ஸஞ்ஞீ ஹுத்வா பராஜயங் ஆரோபேதுகாமோ ஆஹ – ‘‘சித்ரவிசித்ராரம்மணங் பன போ⁴, பப்³ப³ஜித, புரிஸஸ்ஸ காமங் ந வதே³ஸீ’’தி? ‘‘ஆம, பரிப்³பா³ஜக, ந வதே³மீ’’தி. ததோ நங் பரிப்³பா³ஜகோ யாவ திக்க²த்துங் படிஞ்ஞங் காராபெத்வா ‘‘ஸுணந்து பொ⁴ந்தோ ஸமணஸ்ஸ வாதே³ தோ³ஸ’’ந்தி பஞ்ஹவீமங்ஸகே ஆலபித்வா ஆஹ – ‘‘போ⁴, பப்³ப³ஜித, தும்ஹாகங் ஸப்³ரஹ்மசாரினோ அரஞ்ஞே விஹரந்தீ’’தி? ‘‘ஆம, பரிப்³பா³ஜக, விஹரந்தீ’’தி. ‘‘தே தத்த² விஹரந்தா காமவிதக்காத³யோ விதக்கே விதக்கெந்தீ’’தி? ‘‘ஆம, பரிப்³பா³ஜக, புது²ஜ்ஜனா ஸஹஸா விதக்கெந்தீ’’தி. ‘‘யதி³ ஏவங் தேஸங் ஸமணபா⁴வோ குதோ? நனு தே அகா³ரிகா காமபோ⁴கி³னோ ஹொந்தீ’’தி ஏவஞ்ச பன வத்வா அதா²பரங் ஏதத³வோச –
Paribbājako theraṃ upasaṅkamitvā ‘‘tvaṃ, bho, pabbajita, mayhaṃ jambudhajaṃ bhañjāpesī’’ti āha. ‘‘Āma paribbājakā’’ti ca vutte ‘‘hotu no, bho, kāci kathāpavattī’’ti āha. ‘‘Hotu paribbājakā’’ti ca therena sampaṭicchite ‘‘tvaṃ, samaṇa, puccha, ahaṃ vissajjessāmī’’ti āha. Tato naṃ thero avaca ‘‘kiṃ, paribbājaka, dukkaraṃ pucchā, udāhu vissajjana’’nti. Vissajjanaṃ bho, pabbajita, pucchāya kiṃ dukkaraṃ. Taṃ yo hi koci yaṃkiñci pucchatīti. ‘‘Tena hi, paribbājaka, tvaṃ puccha, ahaṃ vissajjessāmī’’ti evaṃ vutte paribbājako ‘‘sādhurūpo bhikkhu ṭhāne sākhaṃ bhañjāpesī’’ti vimhitacitto hutvā theraṃ pucchi – ‘‘ko purisassa kāmo’’ti. ‘‘Saṅkapparāgo purisassa kāmo’’ti (a. ni. 6.63) thero āha. So taṃ sutvā there viruddhasaññī hutvā parājayaṃ āropetukāmo āha – ‘‘citravicitrārammaṇaṃ pana bho, pabbajita, purisassa kāmaṃ na vadesī’’ti? ‘‘Āma, paribbājaka, na vademī’’ti. Tato naṃ paribbājako yāva tikkhattuṃ paṭiññaṃ kārāpetvā ‘‘suṇantu bhonto samaṇassa vāde dosa’’nti pañhavīmaṃsake ālapitvā āha – ‘‘bho, pabbajita, tumhākaṃ sabrahmacārino araññe viharantī’’ti? ‘‘Āma, paribbājaka, viharantī’’ti. ‘‘Te tattha viharantā kāmavitakkādayo vitakke vitakkentī’’ti? ‘‘Āma, paribbājaka, puthujjanā sahasā vitakkentī’’ti. ‘‘Yadi evaṃ tesaṃ samaṇabhāvo kuto? Nanu te agārikā kāmabhogino hontī’’ti evañca pana vatvā athāparaṃ etadavoca –
‘‘ந தே வே காமா யானி சித்ரானி லோகே,
‘‘Na te ve kāmā yāni citrāni loke,
ஸங்கப்பராக³ஞ்ச வதே³ஸி காமங்;
Saṅkapparāgañca vadesi kāmaṃ;
ஸங்கப்பயங் அகுஸலே விதக்கே,
Saṅkappayaṃ akusale vitakke,
பி⁴க்கு²பி தே ஹெஸ்ஸதி காமபோ⁴கீ³’’தி. (ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.34);
Bhikkhupi te hessati kāmabhogī’’ti. (saṃ. ni. aṭṭha. 1.1.34);
அத² தே²ரோ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ வாதே³ தோ³ஸங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘கிங், பரிப்³பா³ஜக, ஸங்கப்பராக³ங் புரிஸஸ்ஸ காமங் ந வதே³ஸி, சித்ரவிசித்ராரம்மணங் வதே³ஸீ’’தி? ‘‘ஆம, போ⁴, பப்³ப³ஜிதா’’தி. ததோ நங் தே²ரோ யாவ திக்க²த்துங் படிஞ்ஞங் காராபெத்வா ‘‘ஸுணாத², ஆவுஸோ, பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ வாதே³ தோ³ஸ’’ந்தி பஞ்ஹவீமங்ஸகே ஆலபித்வா ஆஹ – ‘‘ஆவுஸோ பஸூர, தவ ஸத்தா² அத்தீ²’’தி? ‘‘ஆம, பப்³ப³ஜித, அத்தீ²’’தி. ‘‘ஸோ சக்கு²விஞ்ஞெய்யங் ரூபாரம்மணங் பஸ்ஸதி ஸத்³தா³ரம்மணாதீ³னி வா ஸேவதீ’’தி? ‘‘ஆம, பப்³ப³ஜித, ஸேவதீ’’தி. ‘‘யதி³ ஏவங் தஸ்ஸ ஸத்து²பா⁴வோ குதோ, நனு ஸோ அகா³ரிகோ காமபோ⁴கீ³ ஹோதீ’’தி ஏவஞ்ச பன வத்வா அதா²பரங் ஏதத³வோச –
Atha thero paribbājakassa vāde dosaṃ dassento āha – ‘‘kiṃ, paribbājaka, saṅkapparāgaṃ purisassa kāmaṃ na vadesi, citravicitrārammaṇaṃ vadesī’’ti? ‘‘Āma, bho, pabbajitā’’ti. Tato naṃ thero yāva tikkhattuṃ paṭiññaṃ kārāpetvā ‘‘suṇātha, āvuso, paribbājakassa vāde dosa’’nti pañhavīmaṃsake ālapitvā āha – ‘‘āvuso pasūra, tava satthā atthī’’ti? ‘‘Āma, pabbajita, atthī’’ti. ‘‘So cakkhuviññeyyaṃ rūpārammaṇaṃ passati saddārammaṇādīni vā sevatī’’ti? ‘‘Āma, pabbajita, sevatī’’ti. ‘‘Yadi evaṃ tassa satthubhāvo kuto, nanu so agāriko kāmabhogī hotī’’ti evañca pana vatvā athāparaṃ etadavoca –
‘‘தே வே காமா யானி சித்ரானி லோகே,
‘‘Te ve kāmā yāni citrāni loke,
ஸங்கப்பராக³ங் ந வதே³ஸி காமங்;
Saṅkapparāgaṃ na vadesi kāmaṃ;
பஸ்ஸந்தோ ரூபானி மனோரமானி,
Passanto rūpāni manoramāni,
ஸுணந்தோ ஸத்³தா³னி மனோரமானி.
Suṇanto saddāni manoramāni.
‘‘கா⁴யந்தோ க³ந்தா⁴னி மனோரமானி,
‘‘Ghāyanto gandhāni manoramāni,
ஸாயந்தோ ரஸானி மனோரமானி;
Sāyanto rasāni manoramāni;
பு²ஸந்தோ ப²ஸ்ஸானி மனோரமானி,
Phusanto phassāni manoramāni,
ஸத்தா²பி தே ஹெஸ்ஸதி காமபோ⁴கீ³’’தி.
Satthāpi te hessati kāmabhogī’’ti.
ஏவங் வுத்தே நிப்படிபா⁴னோ பரிப்³பா³ஜகோ ‘‘அயங் பப்³ப³ஜிதோ மஹாவாதீ³, இமஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா வாத³ஸத்த²ங் ஸிக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஸாவத்தி²ங் பவிஸித்வா பத்தசீவரங் பரியேஸித்வா ஜேதவனங் பவிட்டோ² தத்த² லாலுதா³யிங் ஸுவண்ணவண்ணங் காயூபபன்னங் ஸரீராகாராகப்பேஸு ஸமந்தபாஸாதி³கங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் பி⁴க்கு² மஹாபஞ்ஞோ மஹாவாதீ³’’தி மந்த்வா தஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா தங் வாதே³ன நிக்³க³ஹெத்வா ஸலிங்கே³ன தங்யேவ தித்தா²யதனங் பக்கமித்வா புன ‘‘ஸமணேன கோ³தமேன ஸத்³தி⁴ங் வாத³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸாவத்தி²யங் புரிமனயேனேவ உக்³கோ⁴ஸெத்வா மஹாஜனபரிவுதோ ‘‘ஏவங் ஸமணங் கோ³தமங் நிக்³க³ஹெஸ்ஸாமீ’’திஆதீ³னி வத³ந்தோ ஜேதவனங் அக³மாஸி. ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கே அதி⁴வத்தா² தே³வதா ‘‘அயங் அபா⁴ஜனபூ⁴தோ’’தி முக²ப³ந்த⁴மஸ்ஸ அகாஸி. ஸோ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா மூகோ³ விய நிஸீதி³. மனுஸ்ஸா ‘‘இதா³னி புச்சி²ஸ்ஸதி, இதா³னி புச்சி²ஸ்ஸதீ’’தி தஸ்ஸ முக²ங் உல்லோகெத்வா ‘‘வதே³ஹி, போ⁴ பஸூர, வதே³ஹி, போ⁴ பஸூரா’’தி உச்சாஸத்³த³மஹாஸத்³தா³ அஹேஸுங். அத² ப⁴க³வா ‘‘கிங் பஸூரோ வதி³ஸ்ஸதீ’’தி வத்வா தத்த² ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மதே³ஸனத்த²ங் இமங் ஸுத்தங் அபா⁴ஸி.
Evaṃ vutte nippaṭibhāno paribbājako ‘‘ayaṃ pabbajito mahāvādī, imassa santike pabbajitvā vādasatthaṃ sikkhissāmī’’ti sāvatthiṃ pavisitvā pattacīvaraṃ pariyesitvā jetavanaṃ paviṭṭho tattha lāludāyiṃ suvaṇṇavaṇṇaṃ kāyūpapannaṃ sarīrākārākappesu samantapāsādikaṃ disvā ‘‘ayaṃ bhikkhu mahāpañño mahāvādī’’ti mantvā tassa santike pabbajitvā taṃ vādena niggahetvā saliṅgena taṃyeva titthāyatanaṃ pakkamitvā puna ‘‘samaṇena gotamena saddhiṃ vādaṃ karissāmī’’ti sāvatthiyaṃ purimanayeneva ugghosetvā mahājanaparivuto ‘‘evaṃ samaṇaṃ gotamaṃ niggahessāmī’’tiādīni vadanto jetavanaṃ agamāsi. Jetavanadvārakoṭṭhake adhivatthā devatā ‘‘ayaṃ abhājanabhūto’’ti mukhabandhamassa akāsi. So bhagavantaṃ upasaṅkamitvā mūgo viya nisīdi. Manussā ‘‘idāni pucchissati, idāni pucchissatī’’ti tassa mukhaṃ ulloketvā ‘‘vadehi, bho pasūra, vadehi, bho pasūrā’’ti uccāsaddamahāsaddā ahesuṃ. Atha bhagavā ‘‘kiṃ pasūro vadissatī’’ti vatvā tattha sampattaparisāya dhammadesanatthaṃ imaṃ suttaṃ abhāsi.
தத்த² பட²மகா³தா²ய தாவ அயங் ஸங்கே²போ – இமே தி³ட்டி²க³திகா அத்தனோ தி³ட்டி²ங் ஸந்தா⁴ய இதே⁴வ ஸுத்³தீ⁴ இதி வாத³யந்தி நாஞ்ஞேஸு த⁴ம்மேஸு விஸுத்³தி⁴மாஹு. ஏவங் ஸந்தே அத்தனோ ஸத்தா²ராதீ³னி நிஸ்ஸிதா தத்தே²வ ‘‘ஏஸ வாதோ³ ஸுபோ⁴’’தி ஏவங் ஸுப⁴ங் வதா³னா ஹுத்வா புதூ² ஸமணப்³ராஹ்மணா ‘‘ஸஸ்ஸதோ லோகோ’’திஆதீ³ஸு பச்சேகஸச்சேஸு நிவிட்டா².
Tattha paṭhamagāthāya tāva ayaṃ saṅkhepo – ime diṭṭhigatikā attano diṭṭhiṃ sandhāya idheva suddhī iti vādayanti nāññesu dhammesu visuddhimāhu. Evaṃ sante attano satthārādīni nissitā tattheva ‘‘esa vādo subho’’ti evaṃ subhaṃ vadānā hutvā puthū samaṇabrāhmaṇā ‘‘sassato loko’’tiādīsu paccekasaccesu niviṭṭhā.
832. ஏவங் நிவிட்டா² ச – தே வாத³காமாதி கா³தா². தத்த² பா³லங் த³ஹந்தீ மிது² அஞ்ஞமஞ்ஞந்தி ‘‘அயங் பா³லோ அயங் பா³லோ’’தி ஏவங் த்³வேபி ஜனா அஞ்ஞமஞ்ஞங் பா³லங் த³ஹந்தி, பா³லதோ பஸ்ஸந்தி. வத³ந்தி தே அஞ்ஞஸிதா கதோ²ஜ்ஜந்தி தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸத்தா²ராதி³ங் நிஸ்ஸிதா கலஹங் வத³ந்தி. பஸங்ஸகாமா குஸலா வதா³னாதி பஸங்ஸத்தி²கா உபோ⁴பி ‘‘மயங் குஸலவாதா³ பண்டி³தவாதா³’’தி ஏவங்ஸஞ்ஞினோ ஹுத்வா.
832. Evaṃ niviṭṭhā ca – te vādakāmāti gāthā. Tattha bālaṃ dahantī mithu aññamaññanti ‘‘ayaṃ bālo ayaṃ bālo’’ti evaṃ dvepi janā aññamaññaṃ bālaṃ dahanti, bālato passanti. Vadanti te aññasitā kathojjanti te aññamaññaṃ satthārādiṃ nissitā kalahaṃ vadanti. Pasaṃsakāmā kusalā vadānāti pasaṃsatthikā ubhopi ‘‘mayaṃ kusalavādā paṇḍitavādā’’ti evaṃsaññino hutvā.
833. ஏவங் வதா³னேஸு ச தேஸு ஏகோ நியமதோ ஏவ – யுத்தோ கதா²யந்தி கா³தா². தத்த² யுத்தோ கதா²யந்தி விவாத³கதா²ய உஸ்ஸுக்கோ. பஸங்ஸமிச்ச²ங் வினிகா⁴தி ஹோதீதி அத்தனோ பஸங்ஸங் இச்ச²ந்தோ ‘‘கத²ங் நு கோ² நிக்³க³ஹெஸ்ஸாமீ’’திஆதி³னா நயேன புப்³பே³வ ஸல்லாபா கத²ங்கதீ² வினிகா⁴தீ ஹோதி. அபாஹதஸ்மிந்தி பஞ்ஹவீமங்ஸகேஹி ‘‘அத்தா²பக³தங் தே ப⁴ணிதங், ப்³யஞ்ஜனாபக³தங் தே ப⁴ணித’’ந்திஆதி³னா நயேன அபஹாரிதே வாதே³. நிந்தா³ய ஸோ குப்பதீதி ஏவங் அபாஹதஸ்மிஞ்ச வாதே³ உப்பன்னாய நிந்தா³ய ஸோ குப்பதி. ரந்த⁴மேஸீதி பரஸ்ஸ ரந்த⁴மேவ க³வேஸந்தோ.
833. Evaṃ vadānesu ca tesu eko niyamato eva – yutto kathāyanti gāthā. Tattha yutto kathāyanti vivādakathāya ussukko. Pasaṃsamicchaṃ vinighāti hotīti attano pasaṃsaṃ icchanto ‘‘kathaṃ nu kho niggahessāmī’’tiādinā nayena pubbeva sallāpā kathaṃkathī vinighātī hoti. Apāhatasminti pañhavīmaṃsakehi ‘‘atthāpagataṃ te bhaṇitaṃ, byañjanāpagataṃ te bhaṇita’’ntiādinā nayena apahārite vāde. Nindāya so kuppatīti evaṃ apāhatasmiñca vāde uppannāya nindāya so kuppati. Randhamesīti parassa randhameva gavesanto.
834. ந கேவலஞ்ச குப்பதி, அபிச கோ² பன யமஸ்ஸ வாத³ந்தி கா³தா². தத்த² பரிஹீனமாஹு அபாஹதந்தி அத்த²ப்³யஞ்ஜனாதி³தோ அபாஹதங் பரிஹீனங் வத³ந்தி. பரிதே³வதீதி ததோ நிமித்தங் ஸோ ‘‘அஞ்ஞங் மயா ஆவஜ்ஜித’’ந்திஆதீ³ஹி விப்பலபதி. ஸோசதீதி ‘‘தஸ்ஸ ஜயோ’’திஆதீ³னி ஆரப்³ப⁴ ஸோசதி. உபச்சகா³ மந்தி அனுத்து²னாதீதி ‘‘ஸோ மங் வாதே³ன வாத³ங் அதிக்கந்தோ’’திஆதி³னா நயேன ஸுட்டு²தரங் விப்பலபதி.
834. Na kevalañca kuppati, apica kho pana yamassa vādanti gāthā. Tattha parihīnamāhu apāhatanti atthabyañjanādito apāhataṃ parihīnaṃ vadanti. Paridevatīti tato nimittaṃ so ‘‘aññaṃ mayā āvajjita’’ntiādīhi vippalapati. Socatīti ‘‘tassa jayo’’tiādīni ārabbha socati. Upaccagā manti anutthunātīti ‘‘so maṃ vādena vādaṃ atikkanto’’tiādinā nayena suṭṭhutaraṃ vippalapati.
835. ஏதே விவாதா³ ஸமணேஸூதி எத்த² பன ஸமணா வுச்சந்தி பா³ஹிரபரிப்³பா³ஜகா. ஏதேஸு உக்³கா⁴தி நிகா⁴தி ஹோதீதி ஏதேஸு வாதே³ஸு ஜயபராஜயாதி³வஸேன சித்தஸ்ஸ உக்³கா⁴தங் நிகா⁴தஞ்ச பாபுணந்தோ உக்³கா⁴தீ நிகா⁴தீ ச ஹோதி. விரமே கதோ²ஜ்ஜந்தி பஜஹெய்ய கலஹங். ந ஹஞ்ஞத³த்த²த்தி² பஸங்ஸலாபா⁴தி ந ஹி எத்த² பஸங்ஸலாப⁴தோ அஞ்ஞோ அத்தோ² அத்தி².
835.Ete vivādā samaṇesūti ettha pana samaṇā vuccanti bāhiraparibbājakā. Etesu ugghāti nighāti hotīti etesu vādesu jayaparājayādivasena cittassa ugghātaṃ nighātañca pāpuṇanto ugghātī nighātī ca hoti. Virame kathojjanti pajaheyya kalahaṃ. Na haññadatthatthi pasaṃsalābhāti na hi ettha pasaṃsalābhato añño attho atthi.
836-7. ச²ட்ட²கா³தா²ய அத்தோ² – யஸ்மா ச ந ஹஞ்ஞத³த்த²த்தி² பஸங்ஸலாபா⁴, தஸ்மா பரமங் லாப⁴ங் லப⁴ந்தோபி ‘‘ஸுந்த³ரோ அய’’ந்தி தத்த² தி³ட்டி²யா பஸங்ஸிதோ வா பன ஹோதி தங் வாத³ங் பரிஸாய மஜ்ஜே² தீ³பெத்வா, ததோ ஸோ தேன ஜயத்தே²ன துட்டி²ங் வா த³ந்தவித³ங்ஸகங் வா ஆபஜ்ஜந்தோ ஹஸதி, மானேன ச உண்ணமதி. கிங் காரணங்? யஸ்மா தங் ஜயத்த²ங் பப்புய்ய யதா²மானோ ஜாதோ, ஏவங் உண்ணமதோ ச யா உண்ணதீதி கா³தா². தத்த² மானாதிமானங் வத³தே பனேஸோதி ஏஸோ பன தங் உண்ணதிங் ‘‘விகா⁴தபூ⁴மீ’’தி அபு³ஜ்ஜ²மானோ மானஞ்ச அதிமானஞ்ச வத³தியேவ.
836-7. Chaṭṭhagāthāya attho – yasmā ca na haññadatthatthi pasaṃsalābhā, tasmā paramaṃ lābhaṃ labhantopi ‘‘sundaro aya’’nti tattha diṭṭhiyā pasaṃsito vāpana hoti taṃ vādaṃ parisāya majjhe dīpetvā, tato so tena jayatthena tuṭṭhiṃ vā dantavidaṃsakaṃ vā āpajjanto hasati, mānena ca uṇṇamati. Kiṃ kāraṇaṃ? Yasmā taṃ jayatthaṃ pappuyya yathāmāno jāto, evaṃ uṇṇamato ca yā uṇṇatīti gāthā. Tattha mānātimānaṃ vadate panesoti eso pana taṃ uṇṇatiṃ ‘‘vighātabhūmī’’ti abujjhamāno mānañca atimānañca vadatiyeva.
838. ஏவங் வாதே³ தோ³ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தஸ்ஸ வாத³ங் அஸம்படிச்ச²ந்தோ ‘‘ஸூரோ’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² ராஜகா²தா³யாதி ராஜகா²த³னீயேன, ப⁴த்தவேதனேனாதி வுத்தங் ஹோதி. அபி⁴க³ஜ்ஜமேதி படிஸூரமிச்ச²ந்தி யதா² ஸோ படிஸூரங் இச்ச²ந்தோ அபி⁴க³ஜ்ஜந்தோ ஏதி, ஏவங் தி³ட்டி²க³திகோ தி³ட்டி²க³திகந்தி த³ஸ்ஸேதி. யேனேவ ஸோ, தேன பலேஹீதி யேன ஸோ துய்ஹங் படிஸூரோ, தேன க³ச்ச². புப்³பே³வ நத்தி² யதி³த³ங் யுதா⁴யாதி யங் பன இத³ங் கிலேஸஜாதங் யுத்³தா⁴ய ஸியா, தங் ஏதங் புப்³பே³வ நத்தி², போ³தி⁴மூலேயேவ பஹீனந்தி த³ஸ்ஸேதி. ஸேஸகா³தா² பாகடஸம்ப³ந்தா⁴யேவ.
838. Evaṃ vāde dosaṃ dassetvā idāni tassa vādaṃ asampaṭicchanto ‘‘sūro’’ti gāthamāha. Tattha rājakhādāyāti rājakhādanīyena, bhattavetanenāti vuttaṃ hoti. Abhigajjameti paṭisūramicchanti yathā so paṭisūraṃ icchanto abhigajjanto eti, evaṃ diṭṭhigatiko diṭṭhigatikanti dasseti. Yeneva so, tena palehīti yena so tuyhaṃ paṭisūro, tena gaccha. Pubbevanatthi yadidaṃ yudhāyāti yaṃ pana idaṃ kilesajātaṃ yuddhāya siyā, taṃ etaṃ pubbeva natthi, bodhimūleyeva pahīnanti dasseti. Sesagāthā pākaṭasambandhāyeva.
839-40. தத்த² விவாத³யந்தீதி விவத³ந்தி. படிஸேனிகத்தாதி படிலோமகாரகோ. விஸேனிகத்வாதி கிலேஸஸேனங் வினாஸெத்வா. கிங் லபே⁴தோ²தி படிமல்லங் கிங் லபி⁴ஸ்ஸஸி. பஸூராதி தங் பரிப்³பா³ஜகங் ஆலபதி. யேஸீத⁴ நத்தீ²தி யேஸங் இத⁴ நத்தி².
839-40. Tattha vivādayantīti vivadanti. Paṭisenikattāti paṭilomakārako. Visenikatvāti kilesasenaṃ vināsetvā. Kiṃ labhethoti paṭimallaṃ kiṃ labhissasi. Pasūrāti taṃ paribbājakaṃ ālapati. Yesīdha natthīti yesaṃ idha natthi.
841. பவிதக்கந்தி ‘‘ஜயோ நு கோ² மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆதீ³னி விதக்கெந்தோ. தோ⁴னேன யுக³ங் ஸமாக³மாதி து⁴தகிலேஸேன பு³த்³தே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் யுக³க்³கா³ஹங் ஸமாபன்னோ. ந ஹி த்வங் ஸக்க²ஸி ஸம்பயாதவேதி கொத்து²காத³யோ விய ஸீஹாதீ³ஹி, தோ⁴னேன ஸஹ யுக³ங் க³ஹெத்வா ஏகபத³ம்பி ஸம்பயாதுங் யுக³க்³கா³ஹமேவ வா ஸம்பாதே³துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸீதி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² பாகடமேவாதி.
841.Pavitakkanti ‘‘jayo nu kho me bhavissatī’’ti ādīni vitakkento. Dhonena yugaṃ samāgamāti dhutakilesena buddhena saddhiṃ yugaggāhaṃ samāpanno. Na hi tvaṃ sakkhasi sampayātaveti kotthukādayo viya sīhādīhi, dhonena saha yugaṃ gahetvā ekapadampi sampayātuṃ yugaggāhameva vā sampādetuṃ na sakkhissasīti. Sesaṃ sabbattha pākaṭamevāti.
பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய
Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya
ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய பஸூரஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Suttanipāta-aṭṭhakathāya pasūrasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 8. பஸூரஸுத்தங் • 8. Pasūrasuttaṃ