Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    4. பாதாலஸுத்தங்

    4. Pātālasuttaṃ

    252. ‘‘அஸ்ஸுதவா , பி⁴க்க²வே, புது²ஜ்ஜனோ யங் வாசங் பா⁴ஸதி – ‘அத்தி² மஹாஸமுத்³தே³ பாதாலோ’தி. தங் கோ² பனேதங், பி⁴க்க²வே, அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ அஸந்தங் அவிஜ்ஜமானங் ஏவங் வாசங் பா⁴ஸதி – ‘அத்தி² மஹாஸமுத்³தே³ பாதாலோ’தி. ஸாரீரிகானங் கோ² ஏதங், பி⁴க்க²வே, து³க்கா²னங் வேத³னானங் அதி⁴வசனங் யதி³த³ங் ‘பாதாலோ’தி. அஸ்ஸுதவா, பி⁴க்க²வே, புது²ஜ்ஜனோ ஸாரீரிகாய து³க்கா²ய வேத³னாய பு²ட்டோ² ஸமானோ ஸோசதி கிலமதி பரிதே³வதி உரத்தாளிங் கந்த³தி ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ‘அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ பாதாலே ந பச்சுட்டா²ஸி, கா³த⁴ஞ்ச நாஜ்ஜ²கா³’. ஸுதவா ச கோ², பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஸாரீரிகாய து³க்கா²ய வேத³னாய பு²ட்டோ² ஸமானோ நேவ ஸோசதி, ந கிலமதி, ந பரிதே³வதி, ந உரத்தாளிங் கந்த³தி, ந ஸம்மோஹங் ஆபஜ்ஜதி. அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ‘ஸுதவா அரியஸாவகோ பாதாலே பச்சுட்டா²ஸி, கா³த⁴ஞ்ச அஜ்ஜ²கா³’’’தி.

    252. ‘‘Assutavā , bhikkhave, puthujjano yaṃ vācaṃ bhāsati – ‘atthi mahāsamudde pātālo’ti. Taṃ kho panetaṃ, bhikkhave, assutavā puthujjano asantaṃ avijjamānaṃ evaṃ vācaṃ bhāsati – ‘atthi mahāsamudde pātālo’ti. Sārīrikānaṃ kho etaṃ, bhikkhave, dukkhānaṃ vedanānaṃ adhivacanaṃ yadidaṃ ‘pātālo’ti. Assutavā, bhikkhave, puthujjano sārīrikāya dukkhāya vedanāya phuṭṭho samāno socati kilamati paridevati urattāḷiṃ kandati sammohaṃ āpajjati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ‘assutavā puthujjano pātāle na paccuṭṭhāsi, gādhañca nājjhagā’. Sutavā ca kho, bhikkhave, ariyasāvako sārīrikāya dukkhāya vedanāya phuṭṭho samāno neva socati, na kilamati, na paridevati, na urattāḷiṃ kandati, na sammohaṃ āpajjati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ‘sutavā ariyasāvako pātāle paccuṭṭhāsi, gādhañca ajjhagā’’’ti.

    ‘‘யோ ஏதா நாதி⁴வாஸேதி, உப்பன்னா வேத³னா து³கா²;

    ‘‘Yo etā nādhivāseti, uppannā vedanā dukhā;

    ஸாரீரிகா பாணஹரா, யாஹி பு²ட்டோ² பவேத⁴தி.

    Sārīrikā pāṇaharā, yāhi phuṭṭho pavedhati.

    ‘‘அக்கந்த³தி பரோத³தி, து³ப்³ப³லோ அப்பதா²மகோ;

    ‘‘Akkandati parodati, dubbalo appathāmako;

    ந ஸோ பாதாலே பச்சுட்டா²ஸி, அதோ² கா³த⁴ம்பி நாஜ்ஜ²கா³.

    Na so pātāle paccuṭṭhāsi, atho gādhampi nājjhagā.

    ‘‘யோ சேதா அதி⁴வாஸேதி, உப்பன்னா வேத³னா து³கா²;

    ‘‘Yo cetā adhivāseti, uppannā vedanā dukhā;

    ஸாரீரிகா பாணஹரா, யாஹி பு²ட்டோ² ந வேத⁴தி;

    Sārīrikā pāṇaharā, yāhi phuṭṭho na vedhati;

    ஸ வே பாதாலே பச்சுட்டா²ஸி, அதோ² கா³த⁴ம்பி அஜ்ஜ²கா³’’தி. சதுத்த²ங்;

    Sa ve pātāle paccuṭṭhāsi, atho gādhampi ajjhagā’’ti. catutthaṃ;







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. பாதாலஸுத்தவண்ணனா • 4. Pātālasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. பாதாலஸுத்தவண்ணனா • 4. Pātālasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact