Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
6. பாயாஸிவக்³கோ³
6. Pāyāsivaggo
1. பட²மஅகா³ரியவிமானவண்ணனா
1. Paṭhamaagāriyavimānavaṇṇanā
யதா² வனங் சித்தலதங் பபா⁴ஸதீதி அகா³ரியவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே. தேன ஸமயேன ராஜக³ஹே ஏகங் குலங் உப⁴தோபஸன்னங் ஹோதி ஸீலாசாரஸம்பன்னங் ஓபானபூ⁴தங் பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனங். தே த்³வே ஜயம்பதிகா ரதனத்தயங் உத்³தி³ஸ்ஸ யாவஜீவங் புஞ்ஞானி கத்வா ததோ சுதா தாவதிங்ஸேஸு நிப்³ப³த்திங்ஸு, தேஸங் த்³வாத³ஸயோஜனிகங் கனகவிமானங் நிப்³ப³த்தி. தே தத்த² தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தி. அதா²யஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோதிஆதி³ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.
Yathāvanaṃ cittalataṃ pabhāsatīti agāriyavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane. Tena samayena rājagahe ekaṃ kulaṃ ubhatopasannaṃ hoti sīlācārasampannaṃ opānabhūtaṃ bhikkhūnaṃ bhikkhunīnaṃ. Te dve jayampatikā ratanattayaṃ uddissa yāvajīvaṃ puññāni katvā tato cutā tāvatiṃsesu nibbattiṃsu, tesaṃ dvādasayojanikaṃ kanakavimānaṃ nibbatti. Te tattha dibbasampattiṃ anubhavanti. Athāyasmā mahāmoggallānotiādi heṭṭhā vuttanayeneva veditabbaṃ.
1048.
1048.
‘‘யதா² வனங் சித்தலதங் பபா⁴ஸதி, உய்யானஸெட்ட²ங் தித³ஸானமுத்தமங்;
‘‘Yathā vanaṃ cittalataṃ pabhāsati, uyyānaseṭṭhaṃ tidasānamuttamaṃ;
ததூ²பமங் துய்ஹமித³ங் விமானங், ஓபா⁴ஸயங் திட்ட²தி அந்தலிக்கே².
Tathūpamaṃ tuyhamidaṃ vimānaṃ, obhāsayaṃ tiṭṭhati antalikkhe.
1049.
1049.
‘‘தே³வித்³தி⁴பத்தோஸி மஹானுபா⁴வோ, மனுஸ்ஸபூ⁴தோ கிமகாஸி புஞ்ஞங்;
‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo, manussabhūto kimakāsi puññaṃ;
கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வோ, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –
Kenāsi evaṃ jalitānubhāvo, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
தே²ரோ புச்சி².
Thero pucchi.
1050.
1050.
‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தோ;
‘‘So devaputto attamano, moggallānena pucchito;
பஞ்ஹங் புட்டோ² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
Pañhaṃ puṭṭho viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
1051.
1051.
‘‘அஹஞ்ச ப⁴ரியா ச மனுஸ்ஸலோகே, ஓபானபூ⁴தா க⁴ரமாவஸிம்ஹ;
‘‘Ahañca bhariyā ca manussaloke, opānabhūtā gharamāvasimha;
அன்னஞ்ச பானஞ்ச பஸன்னசித்தா, ஸக்கச்ச தா³னங் விபுலங் அத³ம்ஹ.
Annañca pānañca pasannacittā, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adamha.
1052.
1052.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…
வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –
Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
அத்தனோ ஸம்பத்திங் ப்³யாகாஸி. கா³தா²ஸுபி அபுப்³ப³ங் நத்தி².
Attano sampattiṃ byākāsi. Gāthāsupi apubbaṃ natthi.
பட²மஅகா³ரியவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamaagāriyavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 1. பட²மஅகா³ரியவிமானவத்து² • 1. Paṭhamaagāriyavimānavatthu