Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    10. பட²மபி⁴க்கா²தா³யிகாவிமானவண்ணனா

    10. Paṭhamabhikkhādāyikāvimānavaṇṇanā

    அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனாதி பி⁴க்கா²தா³யிகாவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ச ஸமயேன உத்தரமது⁴ராயங் அஞ்ஞதரா இத்தீ² கீ²ணாயுகா ஹோதி அபாயே உப்பஜ்ஜனாரஹா. ப⁴க³வா பச்சூஸவேலாயங் மஹாகருணாஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய லோகங் வோலோகெந்தோ தங் இத்தி²ங் அபாயே உப்பஜ்ஜனாரஹங் தி³ஸ்வா மஹாகருணாய ஸஞ்சோதி³தமானஸோ தங் ஸுக³தியங் பதிட்டா²பேதுகாமோ ஏகோ அது³தியோ மது⁴ரங் அக³மாஸி. க³ந்த்வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரங் ஆதா³ய ப³ஹினக³ரங் பிண்டா³ய பாவிஸி. தேன ஸமயேன ஸா இத்தீ² கே³ஹே ஆஹாரங் ஸம்பாதெ³த்வா ஏகமந்தே படிஸாமெத்வா க⁴டங் க³ஹெத்வா உத³கதித்த²ங் க³ந்த்வா ந்ஹாயித்வா க⁴டேன உத³கங் க³ஹெத்வா அத்தனோ கே³ஹங் க³ச்ச²ந்தீ அந்தராமக்³கே³ ப⁴க³வந்தங் பஸ்ஸித்வா ‘‘அபி, ப⁴ந்தே, பிண்டோ³ லத்³தோ⁴’’தி வத்வா ‘‘லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி ச ப⁴க³வதா வுத்தே அலத்³த⁴பா⁴வங் ஞத்வா க⁴டங் ட²பெத்வா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, பிண்ட³பாதங் த³ஸ்ஸாமி, அதி⁴வாஸேதா²’’தி ஆஹ. அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன. ஸா ப⁴க³வதோ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா பட²மதரங் க³ந்த்வா ஸித்தஸம்மட்டே² பதே³ஸே ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா ப⁴க³வதோ பவேஸனங் உதி³க்க²மானா அட்டா²ஸி. ப⁴க³வா கே³ஹங் பவிஸித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. அத² ஸா ப⁴க³வந்தங் போ⁴ஜேஸி. ப⁴க³வா கதப⁴த்தகிச்சோ ஓனீதபத்தபாணீ தஸ்ஸா அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி. ஸா அனுமோத³னங் ஸுத்வா அனப்பகங் பீதிஸோமனஸ்ஸங் படிஸங்வேதெ³ந்தீ யாவ சக்கு²பத²ஸமதிக்கமா பு³த்³தா⁴ரம்மணங் பீதிங் அவிஜஹந்தீ நமஸ்ஸமானா அட்டா²ஸி. ஸா கதிபயதி³வஸாதிக்கமேனேவ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி, அச்ச²ராஸஹஸ்ஸஞ்சஸ்ஸா பரிவாரோ அஹோஸி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ –

    Abhikkantena vaṇṇenāti bhikkhādāyikāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena ca samayena uttaramadhurāyaṃ aññatarā itthī khīṇāyukā hoti apāye uppajjanārahā. Bhagavā paccūsavelāyaṃ mahākaruṇāsamāpattito vuṭṭhāya lokaṃ volokento taṃ itthiṃ apāye uppajjanārahaṃ disvā mahākaruṇāya sañcoditamānaso taṃ sugatiyaṃ patiṭṭhāpetukāmo eko adutiyo madhuraṃ agamāsi. Gantvā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaraṃ ādāya bahinagaraṃ piṇḍāya pāvisi. Tena samayena sā itthī gehe āhāraṃ sampādetvā ekamante paṭisāmetvā ghaṭaṃ gahetvā udakatitthaṃ gantvā nhāyitvā ghaṭena udakaṃ gahetvā attano gehaṃ gacchantī antarāmagge bhagavantaṃ passitvā ‘‘api, bhante, piṇḍo laddho’’ti vatvā ‘‘labhissāmī’’ti ca bhagavatā vutte aladdhabhāvaṃ ñatvā ghaṭaṃ ṭhapetvā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā vanditvā ‘‘ahaṃ, bhante, piṇḍapātaṃ dassāmi, adhivāsethā’’ti āha. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena. Sā bhagavato adhivāsanaṃ viditvā paṭhamataraṃ gantvā sittasammaṭṭhe padese āsanaṃ paññāpetvā bhagavato pavesanaṃ udikkhamānā aṭṭhāsi. Bhagavā gehaṃ pavisitvā paññatte āsane nisīdi. Atha sā bhagavantaṃ bhojesi. Bhagavā katabhattakicco onītapattapāṇī tassā anumodanaṃ katvā pakkāmi. Sā anumodanaṃ sutvā anappakaṃ pītisomanassaṃ paṭisaṃvedentī yāva cakkhupathasamatikkamā buddhārammaṇaṃ pītiṃ avijahantī namassamānā aṭṭhāsi. Sā katipayadivasātikkameneva kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbatti, accharāsahassañcassā parivāro ahosi. Taṃ āyasmā mahāmoggallāno –

    270.

    270.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன…பே॰… ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena…pe… osadhī viya tārakā.

    271.

    271.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…

    வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. – கா³தா²ஹி புச்சி²;

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. – gāthāhi pucchi;

    273.

    273.

    ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    ‘‘Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    274.

    274.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா,

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā,

    புரிமாய ஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே.

    Purimāya jātiyā manussaloke.

    275.

    275.

    ‘‘அத்³த³ஸங் விரஜங் பு³த்³த⁴ங், விப்பஸன்னமனாவிலங்;

    ‘‘Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, vippasannamanāvilaṃ;

    தஸ்ஸ அதா³ஸஹங் பி⁴க்க²ங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Tassa adāsahaṃ bhikkhaṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    276.

    276.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –

    தே³வதா ப்³யாகாஸி. ஸேஸங் ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² வுத்தனயத்தா உத்தானத்த²மேவ.

    Devatā byākāsi. Sesaṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttanayattā uttānatthameva.

    பட²மபி⁴க்கா²தா³யிகாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paṭhamabhikkhādāyikāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 10. பட²மபி⁴க்கா²தா³யிகாவிமானவத்து² • 10. Paṭhamabhikkhādāyikāvimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact