Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
பட²மசதுக்ககதா²வண்ணனா
Paṭhamacatukkakathāvaṇṇanā
57. ஆபத்தி பாராஜிகா அஸ்ஸ ஹோதீதி எத்த² யஸ்மா ஸா அகுஸலா ஆபத்தி தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸீலஸம்ப⁴வங் அபி⁴ப⁴வதி, ராகா³பி⁴ப⁴வே தஸ்மிங் பாராஜிகாதி லத்³த⁴னாமா புப்³ப³பா⁴கே³ ஆபன்னா து³க்கடது²ல்லச்சயாத³யோ ஆபத்தியோ அபி⁴ப⁴வித்வா வினாஸெத்வா ஸயமேவேகா அஸ்ஸ. வத்து²னா ஸபா⁴கா³ஹி வா அஸபா⁴கா³ஹி வா அஞ்ஞாஹி பாராஜிகத்தேன ஸமானஜாதிகாஹி ஆபத்தீஹி ஸயங் நாபி⁴ப⁴வீயதீதி ஏகே. தங் தங் புப்³பே³ விசாரிதமேவ. யதா³ பன சதஸ்ஸோபி பாராஜிகாபத்தியோ ஏகதோ ஹொந்தி, ததா³ தா தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பி⁴க்கு²பா⁴வங் அபி⁴ப⁴வந்தி, அபி⁴க்கு²ங் கரொந்தி, அனுபஸம்பன்னங் கரொந்தி, ஸமஞ்ஞாயபி பி⁴க்கு² ந ஹோதி. ஓமஸவாத³பாசித்தியங் ந ஜனேதீதி ஏகே. து³தியேன அத்த²விகப்பேன பாராஜிகஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ பத்தி ஸம்பத்தி ஆபத்தீதி அத்தோ² ஸங்க³ஹிதோ ஹோதீதி கத்வா ஆபத்திஸம்பத்திவாதீ³னங் ஸங்க³ஹிதோ ஹோதி, யுஜ்ஜதி சேஸா பரஸாபெக்கா². ஸாபத்திகோ நாம ஸோ பி⁴க்கு² ஹோதி, அஞ்ஞதா² தஸ்ஸ க²ணப⁴ங்கே³ன அனாபத்திகோ ப⁴வெய்ய, ந ச ஹோதீதி. கதா³ பன ஹோதீதி? யதா³ காலங் கரோதி, யதா³ ச ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ஸாமணேராதி³பூ⁴மியங் திட்ட²தி. யதி³ ஏவங் ஸிக்கா²ய பச்சக்கா²தாய பாராஜிகாபத்தி பச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா² சாதி உப⁴யங் தஸ்ஸ ஏகதோ அத்தி², ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாதி³ஆபத்தி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னேன கிங் ந பச்சக்கா²தா, புன உபஸம்பன்னேன தே³ஸாபேதப்³பா³. ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஆபத்திவுட்டா²னங் ஜாதங், அபி⁴க்கு² ஆபத்திதோ வுட்டா²தி, க³ஹட்டோ² வுட்டா²தி, ஸாமணேரோ வுட்டா²தி, ததோ வினயவிரோதா⁴ ந வுட்டா²தி. ஹஞ்சி பன வுட்டா²தி க³ஹட்டோ², ஸாமணேரோ வா ஸீலஸம்பன்னோவ ஜா²னலாபீ⁴ அஸ்ஸ, ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸ வா அரஹத்தப²லஸ்ஸ வா லாபீ⁴ அஸ்ஸ, பாராஜிகாபத்தியா ஸாபத்திகோ அரஹா அஸ்ஸ. உக்கி²த்தகோ உப்பப்³ப³ஜிதோ வா பரிவாஸாரஹோ மானத்தாரஹோ உப்பப்³ப³ஜிதோ வா ஸீலஸம்பன்னோ ஜா²னலாபீ⁴ அஸ்ஸ, ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸ, அரஹத்தப²லஸ்ஸ வா லாபீ⁴ அஸ்ஸ, ஸாபத்திகோ ஸந்தராயிகோ அரஹா அஸ்ஸ, ஸோ புன உபஸம்பன்னோ பரிவாஸங், மானத்தங் வா த³த்வா அப்³பே⁴தப்³போ³ உக்கி²த்தகோ ஓஸாரேதப்³போ³தி ஸமானோ அயங் உபலப்³போ⁴தி.
57.Āpatti pārājikā assa hotīti ettha yasmā sā akusalā āpatti tassa bhikkhuno sīlasambhavaṃ abhibhavati, rāgābhibhave tasmiṃ pārājikāti laddhanāmā pubbabhāge āpannā dukkaṭathullaccayādayo āpattiyo abhibhavitvā vināsetvā sayamevekā assa. Vatthunā sabhāgāhi vā asabhāgāhi vā aññāhi pārājikattena samānajātikāhi āpattīhi sayaṃ nābhibhavīyatīti eke. Taṃ taṃ pubbe vicāritameva. Yadā pana catassopi pārājikāpattiyo ekato honti, tadā tā tassa bhikkhuno bhikkhubhāvaṃ abhibhavanti, abhikkhuṃ karonti, anupasampannaṃ karonti, samaññāyapi bhikkhu na hoti. Omasavādapācittiyaṃ na janetīti eke. Dutiyena atthavikappena pārājikassa dhammassa patti sampatti āpattīti attho saṅgahito hotīti katvā āpattisampattivādīnaṃ saṅgahito hoti, yujjati cesā parasāpekkhā. Sāpattiko nāma so bhikkhu hoti, aññathā tassa khaṇabhaṅgena anāpattiko bhaveyya, na ca hotīti. Kadā pana hotīti? Yadā kālaṃ karoti, yadā ca sikkhaṃ paccakkhāya sāmaṇerādibhūmiyaṃ tiṭṭhati. Yadi evaṃ sikkhāya paccakkhātāya pārājikāpatti paccakkhātā hoti sikkhā cāti ubhayaṃ tassa ekato atthi, saṅghādisesādiāpatti sikkhāpaccakkhānena kiṃ na paccakkhātā, puna upasampannena desāpetabbā. Sikkhāpaccakkhānaṃ āpattivuṭṭhānaṃ jātaṃ, abhikkhu āpattito vuṭṭhāti, gahaṭṭho vuṭṭhāti, sāmaṇero vuṭṭhāti, tato vinayavirodhā na vuṭṭhāti. Hañci pana vuṭṭhāti gahaṭṭho, sāmaṇero vā sīlasampannova jhānalābhī assa, sotāpattiphalassa vā arahattaphalassa vā lābhī assa, pārājikāpattiyā sāpattiko arahā assa. Ukkhittako uppabbajito vā parivāsāraho mānattāraho uppabbajito vā sīlasampanno jhānalābhī assa, sotāpattiphalassa, arahattaphalassa vā lābhī assa, sāpattiko santarāyiko arahā assa, so puna upasampanno parivāsaṃ, mānattaṃ vā datvā abbhetabbo ukkhittako osāretabboti samāno ayaṃ upalabbhoti.
அயங் பனெத்த² வினிச்ச²யோ – பாராஜிகங் த⁴ம்மங் ஆபன்னோ யாவ பி⁴க்கு²பா⁴வங் படிஜானாதி ஸாதி³யதி ஸங்வாஸங், ஸந்தராயிகத்தா உபோஸத²தி³வஸாதீ³ஸு க³ஹட்ட²ஸ்ஸ விய ஸயமேவ ஸீலங் ஸமாதி³யந்தஸ்ஸபி ந ஸீலஸமாதா³னங் ருஹதி, பகே³வ ஜா²னாதீ³னி. ஸோ சே பி⁴க்கு²பா⁴வங் ந ஸாதி³யதி ந படிஜானாதி ஸங்வாஸங் ந ஸாதி³யதி, கேவலங் பி⁴க்கூ²னங் ஆவிகத்வா ராஜவேரிசோராதி³ப⁴யேன காஸாவங் ந பரிச்சஜதி, அனுபஸம்பன்னோவ ஹோதி ஸஹஸெய்யாதி³ங் ஜனேதி, ஸீலஸ்ஸ ச ஜா²னாதீ³னஞ்ச பா⁴கீ³ ஹோதி. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –
Ayaṃ panettha vinicchayo – pārājikaṃ dhammaṃ āpanno yāva bhikkhubhāvaṃ paṭijānāti sādiyati saṃvāsaṃ, santarāyikattā uposathadivasādīsu gahaṭṭhassa viya sayameva sīlaṃ samādiyantassapi na sīlasamādānaṃ ruhati, pageva jhānādīni. So ce bhikkhubhāvaṃ na sādiyati na paṭijānāti saṃvāsaṃ na sādiyati, kevalaṃ bhikkhūnaṃ āvikatvā rājavericorādibhayena kāsāvaṃ na pariccajati, anupasampannova hoti sahaseyyādiṃ janeti, sīlassa ca jhānādīnañca bhāgī hoti. Vuttañhetaṃ bhagavatā –
‘‘ஆபன்னேன விஸுத்³தா⁴பெக்கே²ன ஸந்தீ ஆபத்தி ஆவிகாதப்³பா³, ஆவிகதா ஹிஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதி, பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ அதி⁴க³மாயா’’திஆதி³ (மஹாவ॰ 134-135).
‘‘Āpannena visuddhāpekkhena santī āpatti āvikātabbā, āvikatā hissa phāsu hoti, paṭhamassa jhānassa adhigamāyā’’tiādi (mahāva. 134-135).
தத்த² ஸந்தீ ஆபத்தீதி ஸாவஸேஸானவஸேஸப்பபே⁴தா³ ஸப்³பா³பி ஆபத்தி ஆபன்னா அதி⁴ப்பேதா. ஏவங் ஸந்தேபி பகே³வ க³ஹட்டா²தி³பூ⁴மியங் டி²தோ ஜா²னாதீ³னங் பா⁴கீ³ அஸ்ஸ ஸுத்³த⁴ந்தே டி²தத்தா, யோ பன உக்கி²த்தகோ அனோஸாரிதோ, க³ருத⁴ம்மங் வா ஆபஜ்ஜித்வா அவுட்டி²தோ ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய க³ஹட்டா²தி³பூ⁴மியங் டி²தோ, ந ஸோ ஜா²னாதீ³னங் பா⁴கீ³யேவ ப⁴வதி ந ஸுத்³த⁴ந்தே டி²தத்தா, ஸகரணீயத்தா ச, தேனேவ ப⁴க³வதா ‘‘ஸோ புன உபஸம்பன்னோ ஓஸாரேதப்³போ³’’தி வுத்தங், தஸ்மா தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ தே பி⁴க்கு²காலே ஆபன்னா அந்தராயிகா த⁴ம்மா விப்படிஸாரங் ஜனயித்வா அவிப்படிஸாரமூலகானங் பாமோஜ்ஜாதீ³னங் ஸம்ப⁴வங் நிவாரெந்தி, நோ ஸகாஸாவேஸுயேவ. நோ சே நிவாரெந்தி, ஸம்ப⁴வதி. க³ருகங் ஆபஜ்ஜித்வா பி⁴க்கூ²னங் ஆவிகத்வா சே உப்பப்³ப³ஜிதோ, பகதத்தோ ஹுத்வா உப்பப்³ப³ஜிதோதி கத்வா ஜா²னாதீ³னங் பா⁴கீ³ அஸ்ஸ ‘‘ஆவிகதா ஹிஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதீ’’தி வுத்தத்தா. பகே³வ பி⁴க்கு²காலே, ந த்வேவ உக்கி²த்தகோ ஸகரணீயத்தாதி ஏகே. தத³னுவத்தனகோ பன தங் லத்³தி⁴ங் பஹாய பா⁴கீ³ அஸ்ஸ. ந, பி⁴க்க²வே, ஸக³ஹட்டா²ய பரிஸாய (மஹாவ॰ 154) ஸிக்கா²பச்சக்கா²தகஸ்ஸ அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பன்னகஸ்ஸ நிஸின்னபரிஸாயாதி (மஹாவ॰ 183) எத்த² க³ஹட்டோ² நாம பகதியா கி³ஹிலிங்கே³ டி²தோ. ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய பி⁴க்கு²லிங்கே³ டி²தோ ஸிக்கா²பச்சக்கா²தகோ. ஸோ ஸகாஸாவேஸு ஸாபெக்க²த்தா ஸாமணேரபா⁴வங் பத்த²யமானோ தேனேவ லிங்கே³ன தீஹி ஸரணக³மனேஹி ஸாமணேரோ ஹோதி. அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பன்னோ ஸங்வாஸங் ஸாதி³யந்தோபி பச்சா² புப்³பே³ வுத்தக்கமேன அஸாதி³யித்வா ஸாமணேரபா⁴வங் பத்த²யமானோ ஸிக்கா²பச்சக்கா²தகோ விய தீஹி ஸரணக³மனேஹி ஸாமணேரோ ஹோதி, ந புன காஸாவங் படிக்³கா³ஹாபேதப்³போ³ பி⁴க்கூ²ஹி பட²மங் தி³ன்னலிங்கே³யேவ டி²தத்தா. யோ பன பாராஜிகோ சோதி³யமானோ பராஜித்வா ‘‘ஹந்த³, ப⁴ந்தே, ஸாமணேரோ ப⁴வாமி, ஸரணானி தே³தா²’’தி வத³தி, ‘‘ஸாது⁴ க³ண்ஹாஹீ’’தி ந வத்தப்³போ³, கி³ஹிலிங்கே³ ட²பெத்வா புன காஸாயானி படிக்³கா³ஹாபெத்வா பப்³பா³ஜேதப்³போ³. ‘‘இத³ங் பன ஸப்³ப³ங் அத்தனோ மதியா வுத்தத்தா விசாரெத்வா க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி ஆசரியோ வத³தி. பவேஸனங் நாம அங்க³ஜாதங் பவேஸெந்தஸ்ஸ அங்க³ஜாதேன ஸம்பு²ஸனங். பவிட்ட²ங் நாம யாவ மூலா பவேஸெந்தஸ்ஸ விப்பகதகாலே வாயாமகாலோ. ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²ஸமயே அங்க³ஜாதங் டி²தங் நாம. உத்³த⁴ரணங் நாம நீஹரணகாலோ. க³ண்டி²பதே³ பன ‘‘வாயாமதோ ஓரமித்வா டா²னங் டி²தங் நாமா’’தி வுத்தங், தங் அஸங்கரதோ த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். பவேஸனபவிட்ட²உத்³த⁴ரணகாலேஸுபி ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி² ஹோதியேவ.
Tattha santī āpattīti sāvasesānavasesappabhedā sabbāpi āpatti āpannā adhippetā. Evaṃ santepi pageva gahaṭṭhādibhūmiyaṃ ṭhito jhānādīnaṃ bhāgī assa suddhante ṭhitattā, yo pana ukkhittako anosārito, garudhammaṃ vā āpajjitvā avuṭṭhito sikkhaṃ paccakkhāya gahaṭṭhādibhūmiyaṃ ṭhito, na so jhānādīnaṃ bhāgīyeva bhavati na suddhante ṭhitattā, sakaraṇīyattā ca, teneva bhagavatā ‘‘so puna upasampanno osāretabbo’’ti vuttaṃ, tasmā tassa puggalassa te bhikkhukāle āpannā antarāyikā dhammā vippaṭisāraṃ janayitvā avippaṭisāramūlakānaṃ pāmojjādīnaṃ sambhavaṃ nivārenti, no sakāsāvesuyeva. No ce nivārenti, sambhavati. Garukaṃ āpajjitvā bhikkhūnaṃ āvikatvā ce uppabbajito, pakatatto hutvā uppabbajitoti katvā jhānādīnaṃ bhāgī assa ‘‘āvikatā hissa phāsu hotī’’ti vuttattā. Pageva bhikkhukāle, na tveva ukkhittako sakaraṇīyattāti eke. Tadanuvattanako pana taṃ laddhiṃ pahāya bhāgī assa. Na, bhikkhave, sagahaṭṭhāya parisāya (mahāva. 154) sikkhāpaccakkhātakassa antimavatthuṃ ajjhāpannakassa nisinnaparisāyāti (mahāva. 183) ettha gahaṭṭho nāma pakatiyā gihiliṅge ṭhito. Sikkhaṃ paccakkhāya bhikkhuliṅge ṭhito sikkhāpaccakkhātako. So sakāsāvesu sāpekkhattā sāmaṇerabhāvaṃ patthayamāno teneva liṅgena tīhi saraṇagamanehi sāmaṇero hoti. Antimavatthuṃ ajjhāpanno saṃvāsaṃ sādiyantopi pacchā pubbe vuttakkamena asādiyitvā sāmaṇerabhāvaṃ patthayamāno sikkhāpaccakkhātako viya tīhi saraṇagamanehi sāmaṇero hoti, na puna kāsāvaṃ paṭiggāhāpetabbo bhikkhūhi paṭhamaṃ dinnaliṅgeyeva ṭhitattā. Yo pana pārājiko codiyamāno parājitvā ‘‘handa, bhante, sāmaṇero bhavāmi, saraṇāni dethā’’ti vadati, ‘‘sādhu gaṇhāhī’’ti na vattabbo, gihiliṅge ṭhapetvā puna kāsāyāni paṭiggāhāpetvā pabbājetabbo. ‘‘Idaṃ pana sabbaṃ attano matiyā vuttattā vicāretvā gahetabba’’nti ācariyo vadati. Pavesanaṃ nāma aṅgajātaṃ pavesentassa aṅgajātena samphusanaṃ. Paviṭṭhaṃ nāma yāva mūlā pavesentassa vippakatakāle vāyāmakālo. Sukkavissaṭṭhisamaye aṅgajātaṃ ṭhitaṃ nāma. Uddharaṇaṃ nāma nīharaṇakālo. Gaṇṭhipade pana ‘‘vāyāmato oramitvā ṭhānaṃ ṭhitaṃ nāmā’’ti vuttaṃ, taṃ asaṅkarato dassanatthaṃ vuttaṃ. Pavesanapaviṭṭhauddharaṇakālesupi sukkavissaṭṭhi hotiyeva.
பட²மசதுக்ககதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamacatukkakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. பட²மபாராஜிகங் • 1. Paṭhamapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. பட²மபாராஜிகங் • 1. Paṭhamapārājikaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பட²மசதுக்ககதா²வண்ணனா • Paṭhamacatukkakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பட²மசதுக்கவண்ணனா • Paṭhamacatukkavaṇṇanā