Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    3. நக்³க³வக்³கோ³

    3. Naggavaggo

    1. பட²மாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā

    883-887. ததியவக்³க³ஸ்ஸ பட²மது³தியானி உத்தானானி.

    883-887. Tatiyavaggassa paṭhamadutiyāni uttānāni.

    893. ததியே விஸிப்³பெ³த்வாதி விஜடெத்வா. து⁴ரங் நிக்கி²த்தமத்தேதி விஸிப்³ப³னதி³வஸதோ பஞ்ச தி³வஸே அதிக்காமெத்வா து⁴ரங் நிக்கி²த்தமத்தே. அந்தோபஞ்சாஹே பன து⁴ரனிக்கே²பேபி அனாபத்தி ஏவ ‘‘அஞ்ஞத்ர சதூஹபஞ்சாஹா’’தி வுத்தத்தா . உபஸம்பன்னாய சீவரங் ஸிப்³ப³னத்தா²ய விஸிப்³பெ³த்வா பஞ்சஹாதிக்கமோ, அனநுஞ்ஞாதகாரணா து⁴ரனிக்கே²போதி த்³வே அங்கா³னி.

    893. Tatiye visibbetvāti vijaṭetvā. Dhuraṃ nikkhittamatteti visibbanadivasato pañca divase atikkāmetvā dhuraṃ nikkhittamatte. Antopañcāhe pana dhuranikkhepepi anāpatti eva ‘‘aññatra catūhapañcāhā’’ti vuttattā . Upasampannāya cīvaraṃ sibbanatthāya visibbetvā pañcahātikkamo, ananuññātakāraṇā dhuranikkhepoti dve aṅgāni.

    900. சதுத்தே² பஞ்சன்னங் சீவரானங் அபரிவத்தனங், அனநுஞ்ஞாதகாரணா பஞ்சாஹாதிக்கமோதி த்³வே அங்கா³னி.

    900. Catutthe pañcannaṃ cīvarānaṃ aparivattanaṃ, ananuññātakāraṇā pañcāhātikkamoti dve aṅgāni.

    903. பஞ்சமங் உத்தானமேவ.

    903. Pañcamaṃ uttānameva.

    909. ச²ட்டே² விகப்பனுபக³ஸ்ஸ ஸங்கே⁴ பரிணததா, வினா ஆனிஸங்ஸத³ஸ்ஸனேன அந்தராயகரணந்தி த்³வே அங்கா³னி.

    909. Chaṭṭhe vikappanupagassa saṅghe pariṇatatā, vinā ānisaṃsadassanena antarāyakaraṇanti dve aṅgāni.

    911. ஸத்தமங் உத்தானமேவ.

    911. Sattamaṃ uttānameva.

    916. அட்ட²மே கும்ப⁴தூ²ணங் நாம கும்ப⁴ஸத்³தோ³, தேன கீளந்தீதி கும்ப⁴தூ²ணிகா. தேனாஹ ‘‘க⁴டகேன கீளனகா’’தி. தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²யங் பன ‘‘சதுரஸ்ஸஅம்ப³ணகதாள’’ந்தி வுத்தங். தஞ்ஹி ருக்க²ஸாராதி³மயங் அந்தோசி²த்³த³ங் சதூஸு பஸ்ஸேஸு சம்மோனத்³த⁴ங் வாதி³தப⁴ண்ட³ங், யங் ‘‘பி³ம்பி³ஸக’’ந்திபி வுச்சதி, தங் வாதெ³ந்தாபி கும்ப⁴தூ²ணிகா. தேனாஹ ‘‘பி³ம்பி³ஸகவாதி³தகாதிபி வத³ந்தீ’’தி.

    916. Aṭṭhame kumbhathūṇaṃ nāma kumbhasaddo, tena kīḷantīti kumbhathūṇikā. Tenāha ‘‘ghaṭakena kīḷanakā’’ti. Dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘caturassaambaṇakatāḷa’’nti vuttaṃ. Tañhi rukkhasārādimayaṃ antochiddaṃ catūsu passesu cammonaddhaṃ vāditabhaṇḍaṃ, yaṃ ‘‘bimbisaka’’ntipi vuccati, taṃ vādentāpi kumbhathūṇikā. Tenāha ‘‘bimbisakavāditakātipi vadantī’’ti.

    918. பாளியங் கப்பகதந்தி கப்பகதங் நிவாஸனபாருபனூபக³ங். ஸமணசீவரதா, அனநுஞ்ஞாதானங் தா³னந்தி த்³வே அங்கா³னி.

    918. Pāḷiyaṃ kappakatanti kappakataṃ nivāsanapārupanūpagaṃ. Samaṇacīvaratā, ananuññātānaṃ dānanti dve aṅgāni.

    921-931. நவமத³ஸமானி உத்தானானேவ.

    921-931. Navamadasamāni uttānāneva.

    நிட்டி²தோ நக்³க³வக்³கோ³ ததியோ.

    Niṭṭhito naggavaggo tatiyo.







    Related texts:



    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 3. நக்³க³வக்³க³வண்ணனா • 3. Naggavaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact