Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. கி³லானவக்³கோ³

    8. Gilānavaggo

    1. பட²மகி³லானஸுத்தங்

    1. Paṭhamagilānasuttaṃ

    74. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . அத² கோ² அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி…பே॰… ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அமுகஸ்மிங், ப⁴ந்தே, விஹாரே அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² நவோ அப்பஞ்ஞாதோ ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா யேன ஸோ பி⁴க்கு² தேனுபஸங்கமது அனுகம்பங் உபாதா³யா’’தி.

    74. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho aññataro bhikkhu yena bhagavā tenupasaṅkami…pe… ekamantaṃ nisinno kho so bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘amukasmiṃ, bhante, vihāre aññataro bhikkhu navo appaññāto ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno. Sādhu, bhante, bhagavā yena so bhikkhu tenupasaṅkamatu anukampaṃ upādāyā’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா நவவாத³ஞ்ச ஸுத்வா கி³லானவாத³ஞ்ச, ‘‘அப்பஞ்ஞாதோ பி⁴க்கூ²’’தி இதி விதி³த்வா யேன ஸோ பி⁴க்கு² தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸா கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங். தி³ஸ்வான மஞ்சகே ஸமதோ⁴ஸி 1. அத² கோ² ப⁴க³வா தங் பி⁴க்கு²ங் ஏதத³வோச – ‘‘அலங், பி⁴க்கு², மா த்வங் மஞ்சகே ஸமதோ⁴ஸி. ஸந்திமானி ஆஸனானி பஞ்ஞத்தானி, தத்தா²ஹங் நிஸீதி³ஸ்ஸாமீ’’தி. நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா தங் பி⁴க்கு²ங் ஏதத³வோச – ‘‘கச்சி தே, பி⁴க்கு², க²மனீயங், கச்சி யாபனீயங், கச்சி து³க்கா² வேத³னா படிக்கமந்தி நோ அபி⁴க்கமந்தி, படிக்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி நோ அபி⁴க்கமோ’’தி?

    Atha kho bhagavā navavādañca sutvā gilānavādañca, ‘‘appaññāto bhikkhū’’ti iti viditvā yena so bhikkhu tenupasaṅkami. Addasā kho so bhikkhu bhagavantaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna mañcake samadhosi 2. Atha kho bhagavā taṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘‘alaṃ, bhikkhu, mā tvaṃ mañcake samadhosi. Santimāni āsanāni paññattāni, tatthāhaṃ nisīdissāmī’’ti. Nisīdi bhagavā paññatte āsane. Nisajja kho bhagavā taṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘‘kacci te, bhikkhu, khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ, kacci dukkhā vedanā paṭikkamanti no abhikkamanti, paṭikkamosānaṃ paññāyati no abhikkamo’’ti?

    ‘‘ந மே, ப⁴ந்தே, க²மனீயங், ந யாபனீயங், பா³ள்ஹா மே து³க்கா² வேத³னா அபி⁴க்கமந்தி நோ படிக்கமந்தி, அபி⁴க்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி நோ படிக்கமோ’’தி.

    ‘‘Na me, bhante, khamanīyaṃ, na yāpanīyaṃ, bāḷhā me dukkhā vedanā abhikkamanti no paṭikkamanti, abhikkamosānaṃ paññāyati no paṭikkamo’’ti.

    ‘‘கச்சி தே, பி⁴க்கு², ந கிஞ்சி குக்குச்சங், ந கோசி விப்படிஸாரோ’’தி?

    ‘‘Kacci te, bhikkhu, na kiñci kukkuccaṃ, na koci vippaṭisāro’’ti?

    ‘‘தக்³க⁴ மே, ப⁴ந்தே, அனப்பகங் குக்குச்சங், அனப்பகோ விப்படிஸாரோ’’தி.

    ‘‘Taggha me, bhante, anappakaṃ kukkuccaṃ, anappako vippaṭisāro’’ti.

    ‘‘கச்சி பன தங் 3, பி⁴க்கு², அத்தா ஸீலதோ உபவத³தீ’’தி?

    ‘‘Kacci pana taṃ 4, bhikkhu, attā sīlato upavadatī’’ti?

    ‘‘ந கோ² மங், ப⁴ந்தே, அத்தா ஸீலதோ உபவத³தீ’’தி 5.

    ‘‘Na kho maṃ, bhante, attā sīlato upavadatī’’ti 6.

    ‘‘நோ சே கிர தே, பி⁴க்கு², அத்தா ஸீலதோ உபவத³தி, அத² கிஞ்ச 7 தே குக்குச்சங் கோ ச விப்படிஸாரோ’’தி?

    ‘‘No ce kira te, bhikkhu, attā sīlato upavadati, atha kiñca 8 te kukkuccaṃ ko ca vippaṭisāro’’ti?

    ‘‘ந க்²வாஹங் , ப⁴ந்தே, ஸீலவிஸுத்³த⁴த்த²ங் ப⁴க³வதா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாமீ’’தி .

    ‘‘Na khvāhaṃ , bhante, sīlavisuddhatthaṃ bhagavatā dhammaṃ desitaṃ ājānāmī’’ti .

    ‘‘நோ சே கிர த்வங், பி⁴க்கு², ஸீலவிஸுத்³த⁴த்த²ங் மயா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாஸி, அத² கிமத்த²ங் சரஹி த்வங், பி⁴க்கு², மயா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாஸீ’’தி?

    ‘‘No ce kira tvaṃ, bhikkhu, sīlavisuddhatthaṃ mayā dhammaṃ desitaṃ ājānāsi, atha kimatthaṃ carahi tvaṃ, bhikkhu, mayā dhammaṃ desitaṃ ājānāsī’’ti?

    ‘‘ராக³விராக³த்த²ங் க்²வாஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாமீ’’தி.

    ‘‘Rāgavirāgatthaṃ khvāhaṃ, bhante, bhagavatā dhammaṃ desitaṃ ājānāmī’’ti.

    ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴, பி⁴க்கு²! ஸாது⁴ கோ² த்வங், பி⁴க்கு², ராக³விராக³த்த²ங் மயா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாஸி. ராக³விராக³த்தோ² ஹி, பி⁴க்கு², மயா த⁴ம்மோ தே³ஸிதோ. தங் கிங் மஞ்ஞஸி பி⁴க்கு², சக்கு² நிச்சங் வா அனிச்சங் வா’’தி?

    ‘‘Sādhu sādhu, bhikkhu! Sādhu kho tvaṃ, bhikkhu, rāgavirāgatthaṃ mayā dhammaṃ desitaṃ ājānāsi. Rāgavirāgattho hi, bhikkhu, mayā dhammo desito. Taṃ kiṃ maññasi bhikkhu, cakkhu niccaṃ vā aniccaṃ vā’’ti?

    ‘‘அனிச்சங், ப⁴ந்தே’’.

    ‘‘Aniccaṃ, bhante’’.

    ‘‘யங்…பே॰… ஸோதங்… கா⁴னங்… ஜிவ்ஹா… காயோ… மனோ நிச்சோ வா அனிச்சோ வா’’தி?

    ‘‘Yaṃ…pe… sotaṃ… ghānaṃ… jivhā… kāyo… mano nicco vā anicco vā’’ti?

    ‘‘அனிச்சோ, ப⁴ந்தே’’.

    ‘‘Anicco, bhante’’.

    ‘‘யங் பனானிச்சங் து³க்க²ங் வா தங் ஸுக²ங் வா’’தி?

    ‘‘Yaṃ panāniccaṃ dukkhaṃ vā taṃ sukhaṃ vā’’ti?

    ‘‘து³க்க²ங், ப⁴ந்தே’’.

    ‘‘Dukkhaṃ, bhante’’.

    ‘‘யங் பனானிச்சங் து³க்க²ங் விபரிணாமத⁴ம்மங், கல்லங் நு தங் ஸமனுபஸ்ஸிதுங் – ‘ஏதங் மம, ஏஸோஹமஸ்மி, ஏஸோ மே அத்தா’’’தி?

    ‘‘Yaṃ panāniccaṃ dukkhaṃ vipariṇāmadhammaṃ, kallaṃ nu taṃ samanupassituṃ – ‘etaṃ mama, esohamasmi, eso me attā’’’ti?

    ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’.

    ‘‘No hetaṃ, bhante’’.

    ‘‘ஏவங் பஸ்ஸங், பி⁴க்கு², ஸுதவா அரியஸாவகோ சக்கு²ஸ்மிம்பி நிப்³பி³ந்த³தி, ஸோதஸ்மிம்பி நிப்³பி³ந்த³தி…பே॰… மனஸ்மிம்பி நிப்³பி³ந்த³தி. நிப்³பி³ந்த³ங் விரஜ்ஜதி; விராகா³ விமுச்சதி; விமுத்தஸ்மிங் விமுத்தமிதி ஞாணங் ஹோதி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங் நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி பஜானாதீ’’தி.

    ‘‘Evaṃ passaṃ, bhikkhu, sutavā ariyasāvako cakkhusmimpi nibbindati, sotasmimpi nibbindati…pe… manasmimpi nibbindati. Nibbindaṃ virajjati; virāgā vimuccati; vimuttasmiṃ vimuttamiti ñāṇaṃ hoti. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ nāparaṃ itthattāyā’ti pajānātī’’ti.

    இத³மவோச ப⁴க³வா. அத்தமனோ ஸோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்தி³. இமஸ்மிஞ்ச பன வெய்யாகரணஸ்மிங் ப⁴ஞ்ஞமானே தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ விரஜங் வீதமலங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உத³பாதி³ – ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி. பட²மங்.

    Idamavoca bhagavā. Attamano so bhikkhu bhagavato bhāsitaṃ abhinandi. Imasmiñca pana veyyākaraṇasmiṃ bhaññamāne tassa bhikkhuno virajaṃ vītamalaṃ dhammacakkhuṃ udapādi – ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸமஞ்சோஸி (ஸீ॰), ஸமதேஸி (ஸ்யா॰ கங்॰), ஸமஞ்சோபி (பீ॰)
    2. samañcosi (sī.), samatesi (syā. kaṃ.), samañcopi (pī.)
    3. த்வங் (ஸீ॰), தே (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    4. tvaṃ (sī.), te (syā. kaṃ. ka.)
    5. நோ ஹேதங் ப⁴ந்தே (பீ॰ க॰)
    6. no hetaṃ bhante (pī. ka.)
    7. அத² கிஸ்மிஞ்ச (ஸீ॰), அத² பி⁴க்கு² கிஸ்மிஞ்ச (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰ க॰)
    8. atha kismiñca (sī.), atha bhikkhu kismiñca (syā. kaṃ. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1-5. பட²மகி³லானஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-5. Paṭhamagilānasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1-5. பட²மகி³லானஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-5. Paṭhamagilānasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact