Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    4. பட²மகி³லானஸுத்தங்

    4. Paṭhamagilānasuttaṃ

    195. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ பிப்பலிகு³ஹாயங் 1 விஹரதி ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேனாயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் ஏதத³வோச –

    195. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena āyasmā mahākassapo pippaliguhāyaṃ 2 viharati ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno. Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenāyasmā mahākassapo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā āyasmantaṃ mahākassapaṃ etadavoca –

    ‘‘கச்சி தே, கஸ்ஸப, க²மனீயங் கச்சி யாபனீயங்? கச்சி து³க்கா² வேத³னா படிக்கமந்தி, நோ அபி⁴க்கமந்தி; படிக்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி, நோ அபி⁴க்கமோ’’தி? ‘‘ந மே, ப⁴ந்தே, க²மனீயங், ந யாபனீயங். பா³ள்ஹா மே து³க்கா² வேத³னா அபி⁴க்கமந்தி, நோ படிக்கமந்தி; அபி⁴க்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி, நோ படிக்கமோ’’தி.

    ‘‘Kacci te, kassapa, khamanīyaṃ kacci yāpanīyaṃ? Kacci dukkhā vedanā paṭikkamanti, no abhikkamanti; paṭikkamosānaṃ paññāyati, no abhikkamo’’ti? ‘‘Na me, bhante, khamanīyaṃ, na yāpanīyaṃ. Bāḷhā me dukkhā vedanā abhikkamanti, no paṭikkamanti; abhikkamosānaṃ paññāyati, no paṭikkamo’’ti.

    ‘‘ஸத்திமே, கஸ்ஸப, பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ மயா ஸம்மத³க்கா²தா பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா அபி⁴ஞ்ஞாய ஸம்போ³தா⁴ய நிப்³பா³னாய ஸங்வத்தந்தி. கதமே ஸத்த? ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ கோ², கஸ்ஸப, மயா ஸம்மத³க்கா²தோ பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ அபி⁴ஞ்ஞாய ஸம்போ³தா⁴ய நிப்³பா³னாய ஸங்வத்ததி…பே॰… உபெக்கா²ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ கோ², கஸ்ஸப, மயா ஸம்மத³க்கா²தோ பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ அபி⁴ஞ்ஞாய ஸம்போ³தா⁴ய நிப்³பா³னாய ஸங்வத்ததி. இமே கோ², கஸ்ஸப, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ மயா ஸம்மத³க்கா²தா பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா அபி⁴ஞ்ஞாய ஸம்போ³தா⁴ய நிப்³பா³னாய ஸங்வத்தந்தீ’’தி. ‘‘தக்³க⁴, ப⁴க³வா, பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³; தக்³க⁴, ஸுக³த, பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³’’தி.

    ‘‘Sattime, kassapa, bojjhaṅgā mayā sammadakkhātā bhāvitā bahulīkatā abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattanti. Katame satta? Satisambojjhaṅgo kho, kassapa, mayā sammadakkhāto bhāvito bahulīkato abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattati…pe… upekkhāsambojjhaṅgo kho, kassapa, mayā sammadakkhāto bhāvito bahulīkato abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattati. Ime kho, kassapa, satta bojjhaṅgā mayā sammadakkhātā bhāvitā bahulīkatā abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattantī’’ti. ‘‘Taggha, bhagavā, bojjhaṅgā; taggha, sugata, bojjhaṅgā’’ti.

    இத³மவோச ப⁴க³வா. அத்தமனோ ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்தி³. வுட்ட²ஹி சாயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ தம்ஹா ஆபா³தா⁴. ததா²பஹீனோ சாயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ ஸோ ஆபா³தோ⁴ அஹோஸீதி. சதுத்த²ங்.

    Idamavoca bhagavā. Attamano āyasmā mahākassapo bhagavato bhāsitaṃ abhinandi. Vuṭṭhahi cāyasmā mahākassapo tamhā ābādhā. Tathāpahīno cāyasmato mahākassapassa so ābādho ahosīti. Catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. விப்ப²லிகு³ஹாயங் (ஸீ॰)
    2. vipphaliguhāyaṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4-10. பட²மகி³லானஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4-10. Paṭhamagilānasuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4-10. பட²மகி³லானஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4-10. Paṭhamagilānasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact