Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
4. நிஸ்ஸக்³கி³யகண்ட³ங்
4. Nissaggiyakaṇḍaṃ
1. சீவரவக்³கோ³
1. Cīvaravaggo
1. பட²மகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Paṭhamakathinasikkhāpadavaṇṇanā
திங்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யா த⁴ம்மா, யே வுத்தா ஸமிதாவினா;
Tiṃsa nissaggiyā dhammā, ye vuttā samitāvinā;
தேஸங் தா³னி கரிஸ்ஸாமி, அபுப்³ப³பத³வண்ணனங்.
Tesaṃ dāni karissāmi, apubbapadavaṇṇanaṃ.
459. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா வேஸாலியங் விஹரதி கோ³தமகே சேதியே. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வதா பி⁴க்கூ²னங் திசீவரங் அனுஞ்ஞாதங் ஹோதீதி எத்த² திசீவரந்தி அந்தரவாஸகோ உத்தராஸங்கோ³ ஸங்கா⁴டீதி இத³ங் சீவரத்தயங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஞ்ஞாதங் ஹோதி. யத்த² பனேதங் அனுஞ்ஞாதங், யதா³ ச அனுஞ்ஞாதங், யேன ச காரணேன அனுஞ்ஞாதங், தங் ஸப்³ப³ங் சீவரக்க²ந்த⁴கே ஜீவகவத்து²ஸ்மிங் (மஹாவ॰ 326 ஆத³யோ) ஆக³தமேவ. அஞ்ஞேனேவ திசீவரேன கா³மங் பவிஸந்தீதி யேன விஹாரே அச்ச²ந்தி ந்ஹானஞ்ச ஓதரந்தி, ததோ அஞ்ஞேன, ஏவங் தி³வஸே தி³வஸே நவ சீவரானி தா⁴ரெந்தி.
459. Tena samayena buddho bhagavā vesāliyaṃ viharati gotamake cetiye. Tena kho pana samayena bhagavatā bhikkhūnaṃ ticīvaraṃ anuññātaṃ hotīti ettha ticīvaranti antaravāsako uttarāsaṅgo saṅghāṭīti idaṃ cīvarattayaṃ paribhuñjituṃ anuññātaṃ hoti. Yattha panetaṃ anuññātaṃ, yadā ca anuññātaṃ, yena ca kāraṇena anuññātaṃ, taṃ sabbaṃ cīvarakkhandhake jīvakavatthusmiṃ (mahāva. 326 ādayo) āgatameva. Aññeneva ticīvarena gāmaṃ pavisantīti yena vihāre acchanti nhānañca otaranti, tato aññena, evaṃ divase divase nava cīvarāni dhārenti.
460. உப்பன்னங் ஹோதீதி அனுபஞ்ஞத்தியா த்³வாரங் த³த³மானங் படிலாப⁴வஸேன உப்பன்னங் ஹோதி, நோ நிப்ப²த்திவஸேன.
460.Uppannaṃ hotīti anupaññattiyā dvāraṃ dadamānaṃ paṭilābhavasena uppannaṃ hoti, no nipphattivasena.
ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ தா³துகாமோ ஹோதீதி ஆயஸ்மா கிர ஆனந்தோ³ ப⁴க³வந்தங் ட²பெத்வா அஞ்ஞோ ஏவரூபோ கு³ணவிஸிட்டோ² புக்³க³லோ நத்தீ²தி கு³ணப³ஹுமானேன ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் அதிமமாயதி. ஸோ ஸதா³பி மனாபங் சீவரங் லபி⁴த்வா ரஜித்வா கப்பபி³ந்து³ங் த³த்வா தே²ரஸ்ஸேவ தே³தி, புரேப⁴த்தே பணீதங் யாகு³க²ஜ்ஜகங் வா பிண்ட³பாதங் வா லபி⁴த்வாபி தே²ரஸ்ஸேவ தே³தி, பச்சா²ப⁴த்தே மது⁴பா²ணிதாதீ³னி லபி⁴த்வாபி தே²ரஸ்ஸேவ தே³தி, உபட்டா²ககுலேஹி தா³ரகே நிக்கா²மெத்வா பப்³பா³ஜெத்வாபி தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே உபஜ்ஜ²ங் கா³ஹாபெத்வா ஸயங் அனுஸாவனகம்மங் கரோதி. ஆயஸ்மாபி ஸாரிபுத்தோ ‘‘பிது கத்தப்³ப³கிச்சங் நாம ஜெட்ட²புத்தஸ்ஸ பா⁴ரோ, தங் மயா ப⁴க³வதோ கத்தப்³ப³ங் கிச்சங் ஆனந்தோ³ கரோதி, அஹங் ஆனந்த³ங் நிஸ்ஸாய அப்பொஸ்ஸுக்கோ விஹரிதுங் லபா⁴மீ’’தி ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் அதிவிய மமாயதி, ஸோபி மனாபங் சீவரங் லபி⁴த்வா ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸேவ தே³தீதி ஸப்³ப³ங் புரிமஸதி³ஸமேவ . ஏவங் கு³ணப³ஹுமானேன மமாயந்தோ ததா³ உப்பன்னம்பி தங் சீவரங் ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ தா³துகாமோ ஹோதீதி வேதி³தப்³போ³.
Āyasmato sāriputtassa dātukāmo hotīti āyasmā kira ānando bhagavantaṃ ṭhapetvā añño evarūpo guṇavisiṭṭho puggalo natthīti guṇabahumānena āyasmantaṃ sāriputtaṃ atimamāyati. So sadāpi manāpaṃ cīvaraṃ labhitvā rajitvā kappabinduṃ datvā therasseva deti, purebhatte paṇītaṃ yāgukhajjakaṃ vā piṇḍapātaṃ vā labhitvāpi therasseva deti, pacchābhatte madhuphāṇitādīni labhitvāpi therasseva deti, upaṭṭhākakulehi dārake nikkhāmetvā pabbājetvāpi therassa santike upajjhaṃ gāhāpetvā sayaṃ anusāvanakammaṃ karoti. Āyasmāpi sāriputto ‘‘pitu kattabbakiccaṃ nāma jeṭṭhaputtassa bhāro, taṃ mayā bhagavato kattabbaṃ kiccaṃ ānando karoti, ahaṃ ānandaṃ nissāya appossukko viharituṃ labhāmī’’ti āyasmantaṃ ānandaṃ ativiya mamāyati, sopi manāpaṃ cīvaraṃ labhitvā ānandattherasseva detīti sabbaṃ purimasadisameva . Evaṃ guṇabahumānena mamāyanto tadā uppannampi taṃ cīvaraṃ āyasmato sāriputtassa dātukāmo hotīti veditabbo.
நவமங் வா ப⁴க³வா தி³வஸங் த³ஸமங் வாதி எத்த² பன ஸசே ப⁴வெய்ய ‘‘கத²ங் தே²ரோ ஜானாதீ’’தி? ப³ஹூஹி காரணேஹி ஜானாதி. ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ கிர ஜனபத³சாரிகங் பக்கமந்தோ ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆபுச்சி²த்வாவ பக்கமதி ‘‘அஹங் எத்தகேன நாம காலேன ஆக³ச்சி²ஸ்ஸாமி, எத்த²ந்தரே ப⁴க³வந்தங் மா பமஜ்ஜீ’’தி. ஸசே ஸம்முகா² ந ஆபுச்ச²தி, பி⁴க்கூ² பேஸெத்வாபி ஆபுச்சி²த்வாவ க³ச்ச²தி. ஸசே அஞ்ஞத்த² வஸ்ஸங் வஸதி, யே பட²மதரங் பி⁴க்கூ² ஆக³ச்ச²ந்தி, தே ஏவங் பஹிணதி ‘‘மம வசனேன ப⁴க³வதோ ச பாதே³ ஸிரஸா வந்த³த², ஆனந்த³ஸ்ஸ ச ஆரொக்³யங் வத்வா மங் ‘அஸுகதி³வஸே நாம ஆக³மிஸ்ஸதீ’தி வத³தா²’’தி ஸதா³ ச யதா²பரிச்சி²ன்னதி³வஸேயேவ ஏதி. அபிசாயஸ்மா ஆனந்தோ³ அனுமானேனபி ஜானாதி ‘‘எத்தகே தி³வஸே ப⁴க³வதா வியோக³ங் ஸஹந்தோ அதி⁴வாஸெந்தோ ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ வஸி, இதோ தா³னி பட்டா²ய அஸுகங் நாம தி³வஸங் ந அதிக்கமிஸ்ஸதி அத்³தா⁴ ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி. யேஸங் யேஸஞ்ஹி பஞ்ஞா மஹதீ தேஸங் தேஸங் ப⁴க³வதி பேமஞ்ச கா³ரவோ ச மஹா ஹோதீதி இமினா நயேனாபி ஜானாதி. ஏவங் ப³ஹூஹி காரணேஹி ஜானாதி. தேனாஹ – ‘‘நவமங் வா ப⁴க³வா தி³வஸங் த³ஸமங் வா’’தி. ஏவங் வுத்தே யஸ்மா இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் பண்ணத்திவஜ்ஜங், ந லோகவஜ்ஜங்; தஸ்மா ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன வுத்தஸதி³ஸமேவ பரிச்சே²த³ங் கரொந்தோ ‘‘அத² கோ² ப⁴க³வா…பே॰… தா⁴ரேது’’ந்தி. ஸசே பன தே²ரேன அத்³த⁴மாஸோ வா மாஸோ வா உத்³தி³ட்டோ² அப⁴விஸ்ஸ, ஸோபி ப⁴க³வதா அனுஞ்ஞாதோ அஸ்ஸ.
Navamaṃ vā bhagavā divasaṃ dasamaṃ vāti ettha pana sace bhaveyya ‘‘kathaṃ thero jānātī’’ti? Bahūhi kāraṇehi jānāti. Sāriputtatthero kira janapadacārikaṃ pakkamanto ānandattheraṃ āpucchitvāva pakkamati ‘‘ahaṃ ettakena nāma kālena āgacchissāmi, etthantare bhagavantaṃ mā pamajjī’’ti. Sace sammukhā na āpucchati, bhikkhū pesetvāpi āpucchitvāva gacchati. Sace aññattha vassaṃ vasati, ye paṭhamataraṃ bhikkhū āgacchanti, te evaṃ pahiṇati ‘‘mama vacanena bhagavato ca pāde sirasā vandatha, ānandassa ca ārogyaṃ vatvā maṃ ‘asukadivase nāma āgamissatī’ti vadathā’’ti sadā ca yathāparicchinnadivaseyeva eti. Apicāyasmā ānando anumānenapi jānāti ‘‘ettake divase bhagavatā viyogaṃ sahanto adhivāsento āyasmā sāriputto vasi, ito dāni paṭṭhāya asukaṃ nāma divasaṃ na atikkamissati addhā āgamissatī’’ti. Yesaṃ yesañhi paññā mahatī tesaṃ tesaṃ bhagavati pemañca gāravo ca mahā hotīti iminā nayenāpi jānāti. Evaṃ bahūhi kāraṇehi jānāti. Tenāha – ‘‘navamaṃ vā bhagavā divasaṃ dasamaṃ vā’’ti. Evaṃ vutte yasmā idaṃ sikkhāpadaṃ paṇṇattivajjaṃ, na lokavajjaṃ; tasmā āyasmatā ānandena vuttasadisameva paricchedaṃ karonto ‘‘atha kho bhagavā…pe… dhāretu’’nti. Sace pana therena addhamāso vā māso vā uddiṭṭho abhavissa, sopi bhagavatā anuññāto assa.
462-3. நிட்டி²தசீவரஸ்மிந்தி யேன கேனசி நிட்டா²னேன நிட்டி²தே சீவரஸ்மிங். யஸ்மா பன தங் சீவரங் கரணேனபி நிட்டி²தங் ஹோதி, நஸ்ஸனாதீ³ஹிபி தஸ்மாஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே அத்த²மத்தமேவ த³ஸ்ஸேதுங் பி⁴க்கு²னோ சீவரங் கதங் வா ஹோதீதிஆதி³ வுத்தங். தத்த² கதந்தி ஸூசிகம்மபரியோஸானேன கதங், ஸூசிகம்மபரியோஸானங் நாம யங்கிஞ்சி ஸூசியா கத்தப்³ப³ங் பாஸபட்டக³ண்டி²கபட்டபரியோஸானங் கத்வா ஸூசியா படிஸாமனங். நட்ட²ந்தி சோராதீ³ஹி ஹடங், ஏதம்பி ஹி கரணபலிபோ³த⁴ஸ்ஸ நிட்டி²தத்தா நிட்டி²தந்தி வுச்சதி. வினட்ட²ந்தி உபசிகாதீ³ஹி கா²யிதங். த³ட்³ட⁴ந்தி அக்³கி³னா த³ட்³ட⁴ங். சீவராஸா வா உபச்சி²ன்னாதி ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம குலே சீவரங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி யா சீவராஸா உப்பன்னா ஹோதி, ஸா வா உபச்சி²ன்னா, ஏதேஸம்பி ஹி கரணபலிபோ³த⁴ஸ்ஸேவ நிட்டி²தத்தா நிட்டி²தபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³.
462-3.Niṭṭhitacīvarasminti yena kenaci niṭṭhānena niṭṭhite cīvarasmiṃ. Yasmā pana taṃ cīvaraṃ karaṇenapi niṭṭhitaṃ hoti, nassanādīhipi tasmāssa padabhājane atthamattameva dassetuṃ bhikkhuno cīvaraṃ kataṃ vā hotītiādi vuttaṃ. Tattha katanti sūcikammapariyosānena kataṃ, sūcikammapariyosānaṃ nāma yaṃkiñci sūciyā kattabbaṃ pāsapaṭṭagaṇṭhikapaṭṭapariyosānaṃ katvā sūciyā paṭisāmanaṃ. Naṭṭhanti corādīhi haṭaṃ, etampi hi karaṇapalibodhassa niṭṭhitattā niṭṭhitanti vuccati. Vinaṭṭhanti upacikādīhi khāyitaṃ. Daḍḍhanti agginā daḍḍhaṃ. Cīvarāsā vā upacchinnāti ‘‘asukasmiṃ nāma kule cīvaraṃ labhissāmī’’ti yā cīvarāsā uppannā hoti, sā vā upacchinnā, etesampi hi karaṇapalibodhasseva niṭṭhitattā niṭṭhitabhāvo veditabbo.
உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னேதி கதி²னே ச உப்³ப⁴தஸ்மிங். ஏதேன து³தியஸ்ஸ பலிபோ³த⁴ஸ்ஸ அபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. தங் பன கதி²னங் யஸ்மா அட்ட²ஸு வா மாதிகாஸு ஏகாய அந்தருப்³பா⁴ரேன வா உத்³த⁴ரீயதி, தேனஸ்ஸ நித்³தே³ஸே ‘‘அட்ட²ன்னங் மாதிகான’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ‘‘அட்டி²மா, பி⁴க்க²வே, மாதிகா கதி²னஸ்ஸ உப்³பா⁴ராய – பக்கமனந்திகா, நிட்டா²னந்திகா, ஸன்னிட்டா²னந்திகா, நாஸனந்திகா, ஸவனந்திகா, ஆஸாவச்சே²தி³கா, ஸீமாதிக்கந்திகா, ஸஹுப்³பா⁴ரா’’தி ஏவங் அட்ட² மாதிகாயோ கதி²னக்க²ந்த⁴கே ஆக³தா. அந்தருப்³பா⁴ரோபி ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴; யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ கதி²னங் உத்³த⁴ரெய்ய, ஏஸா ஞத்தி. ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴; ஸங்கோ⁴ கதி²னங் உத்³த⁴ரதி, யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி, கதி²னஸ்ஸ உப்³பா⁴ரோ, ஸோ துண்ஹஸ்ஸ; யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய. உப்³ப⁴தங் ஸங்கே⁴ன கதி²னங், க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி (பாசி॰ 926) ஏவங் பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்கே³ ஆக³தோ. தத்த² யங் வத்தப்³ப³ங் தங் ஆக³தட்டா²னேயேவ வண்ணயிஸ்ஸாம. இத⁴ பன வுச்சமானே பாளி ஆஹரிதப்³பா³ ஹோதி, அத்தோ²பி வத்தப்³போ³. வுத்தோபி ச ந ஸுவிஞ்ஞெய்யோ ஹோதி, அட்டா²னே வுத்தத்தாய.
Ubbhatasmiṃ kathineti kathine ca ubbhatasmiṃ. Etena dutiyassa palibodhassa abhāvaṃ dasseti. Taṃ pana kathinaṃ yasmā aṭṭhasu vā mātikāsu ekāya antarubbhārena vā uddharīyati, tenassa niddese ‘‘aṭṭhannaṃ mātikāna’’ntiādi vuttaṃ. Tattha ‘‘aṭṭhimā, bhikkhave, mātikā kathinassa ubbhārāya – pakkamanantikā, niṭṭhānantikā, sanniṭṭhānantikā, nāsanantikā, savanantikā, āsāvacchedikā, sīmātikkantikā, sahubbhārā’’ti evaṃ aṭṭha mātikāyo kathinakkhandhake āgatā. Antarubbhāropi ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho; yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho kathinaṃ uddhareyya, esā ñatti. Suṇātu me, bhante, saṅgho; saṅgho kathinaṃ uddharati, yassāyasmato khamati, kathinassa ubbhāro, so tuṇhassa; yassa nakkhamati, so bhāseyya. Ubbhataṃ saṅghena kathinaṃ, khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti (pāci. 926) evaṃ bhikkhunīvibhaṅge āgato. Tattha yaṃ vattabbaṃ taṃ āgataṭṭhāneyeva vaṇṇayissāma. Idha pana vuccamāne pāḷi āharitabbā hoti, atthopi vattabbo. Vuttopi ca na suviññeyyo hoti, aṭṭhāne vuttattāya.
த³ஸாஹபரமந்தி த³ஸ அஹானி பரமோ பரிச்சே²தோ³ அஸ்ஸாதி த³ஸாஹபரமோ, தங் த³ஸாஹபரமங் காலங் தா⁴ரேதப்³ப³ந்தி அத்தோ². பத³பா⁴ஜனே பன அத்த²மத்தமேவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘த³ஸாஹபரமதா தா⁴ரேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். இத³ஞ்ஹி வுத்தங் ஹோதி ‘‘த³ஸாஹபரம’’ந்தி எத்த² யா த³ஸாஹபரமதா த³ஸாஹபரமபா⁴வோ, அயங் எத்தகோ காலோ யாவ நாதிக்கமதி தாவ தா⁴ரேதப்³ப³ந்தி.
Dasāhaparamanti dasa ahāni paramo paricchedo assāti dasāhaparamo, taṃ dasāhaparamaṃ kālaṃ dhāretabbanti attho. Padabhājane pana atthamattameva dassetuṃ ‘‘dasāhaparamatā dhāretabba’’nti vuttaṃ. Idañhi vuttaṃ hoti ‘‘dasāhaparama’’nti ettha yā dasāhaparamatā dasāhaparamabhāvo, ayaṃ ettako kālo yāva nātikkamati tāva dhāretabbanti.
அதி⁴ட்டி²தவிகப்பிதேஸு அபரியாபன்னத்தா அதிரேகங் சீவரந்தி அதிரேகசீவரங். தேனேவஸ்ஸ பத³பா⁴ஜனே வுத்தங் ‘‘அனதி⁴ட்டி²தங் அவிகப்பித’’ந்தி.
Adhiṭṭhitavikappitesu apariyāpannattā atirekaṃ cīvaranti atirekacīvaraṃ. Tenevassa padabhājane vuttaṃ ‘‘anadhiṭṭhitaṃ avikappita’’nti.
ச²ன்னங் சீவரானங் அஞ்ஞதரந்தி கோ²மங், கப்பாஸிகங், கோஸெய்யங், கம்ப³லங், ஸாணங், ப⁴ங்க³ந்தி இமேஸங் ச²ன்னங் சீவரானங் அஞ்ஞதரங். ஏதேன சீவரஸ்ஸ ஜாதிங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பமாணங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘விகப்பனுபக³ங் பச்சி²ம’’ந்தி ஆஹ. தஸ்ஸ பமாணங் தீ³க⁴தோ த்³வே வித³த்தி²யோ, திரியங் வித³த்தி². தத்ராயங் பாளி – ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஆயாமேன அட்ட²ங்கு³லங் ஸுக³தங்கு³லேன சதுரங்கு³லவித்த²தங் பச்சி²மங் சீவரங் விகப்பேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 358).
Channaṃ cīvarānaṃ aññataranti khomaṃ, kappāsikaṃ, koseyyaṃ, kambalaṃ, sāṇaṃ, bhaṅganti imesaṃ channaṃ cīvarānaṃ aññataraṃ. Etena cīvarassa jātiṃ dassetvā idāni pamāṇaṃ dassetuṃ ‘‘vikappanupagaṃ pacchima’’nti āha. Tassa pamāṇaṃ dīghato dve vidatthiyo, tiriyaṃ vidatthi. Tatrāyaṃ pāḷi – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, āyāmena aṭṭhaṅgulaṃ sugataṅgulena caturaṅgulavitthataṃ pacchimaṃ cīvaraṃ vikappetu’’nti (mahāva. 358).
தங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியந்தி தங் யதா²வுத்தஜாதிப்பமாணங் சீவரங் த³ஸாஹபரமங் காலங் அதிக்காமயதோ, எத்த²ந்தரே யதா² அதிரேகசீவரங் ந ஹோதி ததா² அகுப்³ப³தோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங், தஞ்ச சீவரங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி, பாசித்தியாபத்தி சஸ்ஸ ஹோதீதி அத்தோ². அத² வா நிஸ்ஸஜ்ஜனங் நிஸ்ஸக்³கி³யங், புப்³ப³பா⁴கே³ கத்தப்³ப³ஸ்ஸ வினயகம்மஸ்ஸேதங் நாமங். நிஸ்ஸக்³கி³யமஸ்ஸ அத்தீ²தி நிஸ்ஸக்³கி³யமிச்சேவ. கிந்தங்? பாசித்தியங். தங் அதிக்காமயதோ ஸனிஸ்ஸக்³கி³யவினயகம்மங் பாசித்தியங் ஹோதீதி அயமெத்த² அத்தோ². பத³பா⁴ஜனே பன பட²மங் தாவ அத்த²விகப்பங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதீ’’தி மாதிகங் ட²பெத்வா ‘‘ஏகாத³ஸே அருணுக்³க³மனே நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி, நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். புன யஸ்ஸ ச நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங், யதா² ச நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஏகாத³ஸே அருணுக்³க³மனேதி எத்த² யங் தி³வஸங் சீவரங் உப்பன்னங் தஸ்ஸ யோ அருணோ, ஸோ உப்பன்னதி³வஸனிஸ்ஸிதோ, தஸ்மா சீவருப்பாத³தி³வஸஏன ஸத்³தி⁴ங் ஏகாத³ஸே அருணுக்³க³மனே நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங். ஸசேபி ப³ஹூனி ஏகஜ்ஜ²ங் ப³ந்தி⁴த்வா வா வேடெ²த்வா வா ட²பிதானி ஏகாவ ஆபத்தி. அப³த்³தா⁴வேடி²தேஸு வத்து²க³ணனாய ஆபத்தியோ.
Taṃatikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyanti taṃ yathāvuttajātippamāṇaṃ cīvaraṃ dasāhaparamaṃ kālaṃ atikkāmayato, etthantare yathā atirekacīvaraṃ na hoti tathā akubbato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ, tañca cīvaraṃ nissaggiyaṃ hoti, pācittiyāpatti cassa hotīti attho. Atha vā nissajjanaṃ nissaggiyaṃ, pubbabhāge kattabbassa vinayakammassetaṃ nāmaṃ. Nissaggiyamassa atthīti nissaggiyamicceva. Kintaṃ? Pācittiyaṃ. Taṃ atikkāmayato sanissaggiyavinayakammaṃ pācittiyaṃ hotīti ayamettha attho. Padabhājane pana paṭhamaṃ tāva atthavikappaṃ dassetuṃ ‘‘taṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ hotī’’ti mātikaṃ ṭhapetvā ‘‘ekādase aruṇuggamane nissaggiyaṃ hoti, nissajjitabba’’nti vuttaṃ. Puna yassa ca nissajjitabbaṃ, yathā ca nissajjitabbaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘saṅghassa vā’’tiādi vuttaṃ. Tattha ekādase aruṇuggamaneti ettha yaṃ divasaṃ cīvaraṃ uppannaṃ tassa yo aruṇo, so uppannadivasanissito, tasmā cīvaruppādadivasaena saddhiṃ ekādase aruṇuggamane nissaggiyaṃ hotīti veditabbaṃ. Sacepi bahūni ekajjhaṃ bandhitvā vā veṭhetvā vā ṭhapitāni ekāva āpatti. Abaddhāveṭhitesu vatthugaṇanāya āpattiyo.
நிஸ்ஸஜ்ஜித்வா ஆபத்தி தே³ஸேதப்³பா³தி கத²ங் தே³ஸேதப்³பா³? யதா² க²ந்த⁴கே வுத்தங், கத²ஞ்ச தத்த² வுத்தங்? ஏவங் வுத்தங் – ‘‘தேன, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா ஸங்க⁴ங் உபஸங்கமித்வா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா வுட்³டா⁴னங் பி⁴க்கூ²னங் பாதே³ வந்தி³த்வா உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘அஹங், ப⁴ந்தே, இத்த²ன்னாமங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ, தங் படிதே³ஸேமீ’’’தி (சூளவ॰ 239). இத⁴ பன ஸசே ஏகங் சீவரங் ஹோதி ‘‘ஏகங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’’ந்தி வத்தப்³ப³ங். ஸசே த்³வே, ‘‘த்³வே’’தி வத்தப்³ப³ங். ஸசே ப³ஹூனி ‘‘ஸம்ப³ஹுலானீ’’தி வத்தப்³ப³ங். நிஸ்ஸஜ்ஜனேபி ஸசே ஏகங் யதா²பாளிமேவ ‘‘இத³ங் மே, ப⁴ந்தே, சீவர’’ந்தி வத்தப்³ப³ங். ஸசே த்³வே வா ப³ஹூனி வா, ‘‘இமானி மே, ப⁴ந்தே, சீவரானி த³ஸாஹாதிக்கந்தானி நிஸ்ஸக்³கி³யானி, இமானாஹங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜாமீ’’தி வத்தப்³ப³ங். பாளிங் வத்துங் அஸக்கொந்தேன அஞ்ஞதா²பி வத்தப்³ப³ங்.
Nissajjitvāāpatti desetabbāti kathaṃ desetabbā? Yathā khandhake vuttaṃ, kathañca tattha vuttaṃ? Evaṃ vuttaṃ – ‘‘tena, bhikkhave, bhikkhunā saṅghaṃ upasaṅkamitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā vuḍḍhānaṃ bhikkhūnaṃ pāde vanditvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā evamassa vacanīyo – ‘ahaṃ, bhante, itthannāmaṃ āpattiṃ āpanno, taṃ paṭidesemī’’’ti (cūḷava. 239). Idha pana sace ekaṃ cīvaraṃ hoti ‘‘ekaṃ nissaggiyaṃ pācittiya’’nti vattabbaṃ. Sace dve, ‘‘dve’’ti vattabbaṃ. Sace bahūni ‘‘sambahulānī’’ti vattabbaṃ. Nissajjanepi sace ekaṃ yathāpāḷimeva ‘‘idaṃ me, bhante, cīvara’’nti vattabbaṃ. Sace dve vā bahūni vā, ‘‘imāni me, bhante, cīvarāni dasāhātikkantāni nissaggiyāni, imānāhaṃ saṅghassa nissajjāmī’’ti vattabbaṃ. Pāḷiṃ vattuṃ asakkontena aññathāpi vattabbaṃ.
ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஆபத்தி படிக்³க³ஹேதப்³பா³தி க²ந்த⁴கே வுத்தனயேனேவ படிக்³க³ஹேதப்³பா³. ஏவஞ்ஹி தத்த² வுத்தங் – ‘‘ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –
Byattenabhikkhunā paṭibalena āpatti paṭiggahetabbāti khandhake vuttanayeneva paṭiggahetabbā. Evañhi tattha vuttaṃ – ‘‘byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –
‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அயங் இத்த²ன்னாமோ பி⁴க்கு² ஆபத்திங் ஸரதி விவரதி உத்தானிங் கரோதி தே³ஸேதி, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், அஹங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஆபத்திங் படிக்³க³ண்ஹெய்ய’ந்தி.
‘Suṇātu me bhante saṅgho, ayaṃ itthannāmo bhikkhu āpattiṃ sarati vivarati uttāniṃ karoti deseti, yadi saṅghassa pattakallaṃ, ahaṃ itthannāmassa bhikkhuno āpattiṃ paṭiggaṇheyya’nti.
தேன வத்தப்³போ³ ‘பஸ்ஸஸீ’தி? ‘ஆம, பஸ்ஸாமீ’தி. ஆயதிங் ஸங்வரெய்யாஸீ’’தி (சூளவ॰ 239). த்³வீஸு பன ஸம்ப³ஹுலாஸு வா புரிமனயேனேவ வசனபே⁴தோ³ ஞாதப்³போ³.
Tena vattabbo ‘passasī’ti? ‘Āma, passāmī’ti. Āyatiṃ saṃvareyyāsī’’ti (cūḷava. 239). Dvīsu pana sambahulāsu vā purimanayeneva vacanabhedo ñātabbo.
சீவரதா³னேபி ‘‘ஸங்கோ⁴ இமங் சீவரங் இமானி சீவரானீ’’தி வத்து²வஸேன வசனபே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³. க³ணஸ்ஸ ச புக்³க³லஸ்ஸ ச நிஸ்ஸஜ்ஜனேபி ஏஸேவ நயோ.
Cīvaradānepi ‘‘saṅgho imaṃ cīvaraṃ imāni cīvarānī’’ti vatthuvasena vacanabhedo veditabbo. Gaṇassa ca puggalassa ca nissajjanepi eseva nayo.
ஆபத்திதே³ஸனாபடிக்³க³ஹணேஸு பனெத்த² அயங் பாளி – ‘‘தேன, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² உபஸங்கமித்வா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கத்வா வுட்³டா⁴னங் பி⁴க்கூ²னங் பாதே³ வந்தி³த்வா உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ஏவமஸ்ஸு வசனீயா – ‘அஹங், ப⁴ந்தே, இத்த²ன்னாமங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ தங் படிதே³ஸேமீ’தி. ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன தே பி⁴க்கூ² ஞாபேதப்³பா³ –
Āpattidesanāpaṭiggahaṇesu panettha ayaṃ pāḷi – ‘‘tena, bhikkhave, bhikkhunā sambahule bhikkhū upasaṅkamitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ katvā vuḍḍhānaṃ bhikkhūnaṃ pāde vanditvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā evamassu vacanīyā – ‘ahaṃ, bhante, itthannāmaṃ āpattiṃ āpanno taṃ paṭidesemī’ti. Byattena bhikkhunā paṭibalena te bhikkhū ñāpetabbā –
‘ஸுணந்து மே ஆயஸ்மந்தா, அயங் இத்த²ன்னாமோ பி⁴க்கு² ஆபத்திங் ஸரதி விவரதி உத்தானிங் கரோதி தே³ஸேதி. யதா³யஸ்மந்தானங் பத்தகல்லங், அஹங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஆபத்திங் படிக்³க³ண்ஹெய்ய’ந்தி.
‘Suṇantu me āyasmantā, ayaṃ itthannāmo bhikkhu āpattiṃ sarati vivarati uttāniṃ karoti deseti. Yadāyasmantānaṃ pattakallaṃ, ahaṃ itthannāmassa bhikkhuno āpattiṃ paṭiggaṇheyya’nti.
தேன வத்தப்³போ³ ‘பஸ்ஸஸீ’தி? ‘ஆம, பஸ்ஸாமீ’தி. ‘ஆயதிங் ஸங்வரெய்யாஸீ’தி.
Tena vattabbo ‘passasī’ti? ‘Āma, passāmī’ti. ‘Āyatiṃ saṃvareyyāsī’ti.
தேன பி⁴க்கு²னா ஏகங் பி⁴க்கு²ங் உபஸங்கமித்வா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘அஹங், ஆவுஸோ, இத்த²ன்னாமங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ தங் படிதே³ஸேமீ’தி. தேன வத்தப்³போ³ ‘பஸ்ஸஸீ’தி, ஆம பஸ்ஸாமீதி ஆயதிங் ஸங்வரெய்யாஸீ’’தி (சூளவ॰ 239). தத்த² புரிமனயேனேவ ஆபத்தியா நாமக்³க³ஹணங் வசனபே⁴தோ³ ச வேதி³தப்³போ³.
Tena bhikkhunā ekaṃ bhikkhuṃ upasaṅkamitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā ukkuṭikaṃ nisīditvā añjaliṃ paggahetvā evamassa vacanīyo – ‘ahaṃ, āvuso, itthannāmaṃ āpattiṃ āpanno taṃ paṭidesemī’ti. Tena vattabbo ‘passasī’ti, āma passāmīti āyatiṃ saṃvareyyāsī’’ti (cūḷava. 239). Tattha purimanayeneva āpattiyā nāmaggahaṇaṃ vacanabhedo ca veditabbo.
யதா² ச க³ணஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜனே ஏவங் த்³வின்னங் நிஸ்ஸஜ்ஜனேபி பாளி வேதி³தப்³பா³. யதி³ ஹி விஸேஸோ ப⁴வெய்ய, யதே²வ ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திண்ணன்னங் பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸத²ங் காதுங், ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, காதப்³போ³. ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன தே பி⁴க்கூ² ஞாபேதப்³பா³’’திஆதி³னா நயேன ‘‘திண்ணன்னங் பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸத²ங் காது’’ந்தி வத்வா புன ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, த்³வின்னங் பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸத²ங் காதுங், ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, காதப்³போ³. தே²ரேன பி⁴க்கு²னா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³’’ந்திஆதி³னா (மஹாவ॰ 168) நயேன விஸுங்யேவ த்³வின்னங் பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸதோ² வுத்தோ, ஏவமிதா⁴பி விஸுங் பாளிங் வதெ³ய்ய, யஸ்மா பன நத்தி², தஸ்மா அவத்வா க³தோதி, க³ணஸ்ஸ வுத்தா பாளியேவெத்த² பாளி.
Yathā ca gaṇassa nissajjane evaṃ dvinnaṃ nissajjanepi pāḷi veditabbā. Yadi hi viseso bhaveyya, yatheva ‘‘anujānāmi, bhikkhave, tiṇṇannaṃ pārisuddhiuposathaṃ kātuṃ, evañca pana, bhikkhave, kātabbo. Byattena bhikkhunā paṭibalena te bhikkhū ñāpetabbā’’tiādinā nayena ‘‘tiṇṇannaṃ pārisuddhiuposathaṃ kātu’’nti vatvā puna ‘‘anujānāmi, bhikkhave, dvinnaṃ pārisuddhiuposathaṃ kātuṃ, evañca pana, bhikkhave, kātabbo. Therena bhikkhunā ekaṃsaṃ uttarāsaṅga’’ntiādinā (mahāva. 168) nayena visuṃyeva dvinnaṃ pārisuddhiuposatho vutto, evamidhāpi visuṃ pāḷiṃ vadeyya, yasmā pana natthi, tasmā avatvā gatoti, gaṇassa vuttā pāḷiyevettha pāḷi.
ஆபத்திபடிக்³க³ஹணே பன அயங் விஸேஸோ, யதா² க³ணஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜித்வா ஆபத்தியா தே³ஸியமானாய ஆபத்திபடிக்³கா³ஹகோ பி⁴க்கு² ஞத்திங் ட²பேதி, ஏவங் அட்ட²பெத்வா த்³வீஸு அஞ்ஞதரேன யதா² ஏகபுக்³க³லோ படிக்³க³ண்ஹாதி, ஏவங் ஆபத்தி படிக்³க³ஹேதப்³பா³. த்³வின்னஞ்ஹி ஞத்திட்ட²பனா நாம நத்தி², யதி³ ஸியா த்³வின்னங் பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸத²ங் விஸுங் ந வதெ³ய்ய.
Āpattipaṭiggahaṇe pana ayaṃ viseso, yathā gaṇassa nissajjitvā āpattiyā desiyamānāya āpattipaṭiggāhako bhikkhu ñattiṃ ṭhapeti, evaṃ aṭṭhapetvā dvīsu aññatarena yathā ekapuggalo paṭiggaṇhāti, evaṃ āpatti paṭiggahetabbā. Dvinnañhi ñattiṭṭhapanā nāma natthi, yadi siyā dvinnaṃ pārisuddhiuposathaṃ visuṃ na vadeyya.
நிஸ்ஸட்ட²சீவரதா³னேபி யதா² ‘‘இமங் சீவரங் ஆயஸ்மதோ த³ம்மீ’’தி ஏகோ வத³தி, ஏவங் ‘‘இமங் மயங் சீவரங் ஆயஸ்மதோ தே³மா’’தி வத்துங் வட்டதி. இதோ க³ருகதரானி ஹி ஞத்திது³தியகம்மானிபி ‘‘அபலோகெத்வா காதப்³பா³னீ’’தி வுத்தானி அத்தி², தேஸங் ஏதங் அனுலோமங் நிஸ்ஸட்ட²சீவரங் பன தா³தப்³ப³மேவ அதா³துங் ந லப்³ப⁴தி, வினயகம்மமத்தஞ்ஹேதங். ந தங் தேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா க³ணஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா தி³ன்னமேவ ஹோதீதி.
Nissaṭṭhacīvaradānepi yathā ‘‘imaṃ cīvaraṃ āyasmato dammī’’ti eko vadati, evaṃ ‘‘imaṃ mayaṃ cīvaraṃ āyasmato demā’’ti vattuṃ vaṭṭati. Ito garukatarāni hi ñattidutiyakammānipi ‘‘apaloketvā kātabbānī’’ti vuttāni atthi, tesaṃ etaṃ anulomaṃ nissaṭṭhacīvaraṃ pana dātabbameva adātuṃ na labbhati, vinayakammamattañhetaṃ. Na taṃ tena saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā dinnameva hotīti.
468. த³ஸாஹாதிக்கந்தே அதிக்கந்தஸஞ்ஞீதி த³ஸாஹங் அதிக்கந்தே சீவரே ‘‘அதிக்கந்தங் இத³’’ந்தி ஏவங்ஸஞ்ஞீ, த³ஸாஹே வா அதிக்கந்தே ‘‘அதிக்கந்தோ த³ஸாஹோ’’தி ஏவங்ஸஞ்ஞீ. நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியந்தி ந இத⁴ ஸஞ்ஞா ரக்க²தி. யோபி ஏவங்ஸஞ்ஞீ, தஸ்ஸபி தங் சீவரங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியாபத்தி ச. ஸனிஸ்ஸக்³கி³யவினயகம்மங் வா பாசித்தியந்தி உபோ⁴பி அத்த²விகப்பா யுஜ்ஜந்தி. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த².
468.Dasāhātikkante atikkantasaññīti dasāhaṃ atikkante cīvare ‘‘atikkantaṃ ida’’nti evaṃsaññī, dasāhe vā atikkante ‘‘atikkanto dasāho’’ti evaṃsaññī. Nissaggiyaṃ pācittiyanti na idha saññā rakkhati. Yopi evaṃsaññī, tassapi taṃ cīvaraṃ nissaggiyaṃ pācittiyāpatti ca. Sanissaggiyavinayakammaṃ vā pācittiyanti ubhopi atthavikappā yujjanti. Esa nayo sabbattha.
அவிஸ்ஸஜ்ஜிதே விஸ்ஸஜ்ஜிதஸஞ்ஞீதி கஸ்ஸசி அதி³ன்னே அபரிச்சத்தே ‘‘பரிச்சத்தங் மயா’’தி ஏவங்ஸஞ்ஞீ.
Avissajjitevissajjitasaññīti kassaci adinne apariccatte ‘‘pariccattaṃ mayā’’ti evaṃsaññī.
அனட்டே² நட்ட²ஸஞ்ஞீதி அத்தனோ சீவரேன ஸத்³தி⁴ங் ப³ஹூனி அஞ்ஞேஸங் சீவரானி ஏகதோ ட²பிதானி சோரா ஹரந்தி. தத்ரேஸ அத்தனோ சீவரே அனட்டே² நட்ட²ஸஞ்ஞீ ஹோதி. ஏஸ நயோ அவினட்டா²தீ³ஸுபி.
Anaṭṭhe naṭṭhasaññīti attano cīvarena saddhiṃ bahūni aññesaṃ cīvarāni ekato ṭhapitāni corā haranti. Tatresa attano cīvare anaṭṭhe naṭṭhasaññī hoti. Esa nayo avinaṭṭhādīsupi.
அவிலுத்தேதி எத்த² பன க³ப்³ப⁴ங் பி⁴ந்தி³த்வா பஸய்ஹாவஹாரவஸேன அவிலுத்தேதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Avilutteti ettha pana gabbhaṃ bhinditvā pasayhāvahāravasena avilutteti veditabbaṃ.
அனிஸ்ஸஜ்ஜித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸாதி ஸகிங் நிவத்த²ங் வா ஸகிங் பாருதங் வா காயதோ அமோசெத்வா தி³வஸம்பி விசரதி, ஏகாவ ஆபத்தி. மோசெத்வா மோசெத்வா நிவாஸேதி வா பாருபதி வா பயோகே³ பயோகே³ து³க்கடங். து³ன்னிவத்த²ங் வா து³ப்பாருதங் வா ஸண்ட²பெந்தஸ்ஸ அனாபத்தி. அஞ்ஞஸ்ஸ தங் பரிபு⁴ஞ்ஜதோபி அனாபத்தி, ‘‘அனாபத்தி அஞ்ஞேன கதங் படிலபி⁴த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி (பாரா॰ 570) ஆதி³வசனஞ்செத்த² ஸாத⁴கங். அனதிக்கந்தே அதிக்கந்தஸஞ்ஞினோ வேமதிகஸ்ஸ ச து³க்கடங் பரிபோ⁴க³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
Anissajjitvā paribhuñjati āpatti dukkaṭassāti sakiṃ nivatthaṃ vā sakiṃ pārutaṃ vā kāyato amocetvā divasampi vicarati, ekāva āpatti. Mocetvā mocetvā nivāseti vā pārupati vā payoge payoge dukkaṭaṃ. Dunnivatthaṃ vā duppārutaṃ vā saṇṭhapentassa anāpatti. Aññassa taṃ paribhuñjatopi anāpatti, ‘‘anāpatti aññena kataṃ paṭilabhitvā paribhuñjatī’’ti (pārā. 570) ādivacanañcettha sādhakaṃ. Anatikkante atikkantasaññino vematikassa ca dukkaṭaṃ paribhogaṃ sandhāya vuttaṃ.
469. ‘‘அனாபத்தி அந்தோத³ஸாஹங் அதி⁴ட்டே²தி, விகப்பேதீ’’தி எத்த² பன அதி⁴ட்டா²னுபக³ங் விகப்பனுபக³ஞ்ச வேதி³தப்³ப³ங். தத்ராயங் பாளி – அத² கோ² பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘யானி தானி ப⁴க³வதா அனுஞ்ஞாதானி ‘திசீவர’ந்தி வா ‘வஸ்ஸிகஸாடிகா’தி வா ‘நிஸீத³ன’ந்தி வா ‘பச்சத்த²ரண’ந்தி வா ‘கண்டு³ப்படிச்சா²தீ³’தி வா முக²புஞ்ச²னசோளகந்தி வா பரிக்கா²ரசோளந்தி வா ஸப்³பா³னி தானி அதி⁴ட்டா²தப்³பா³னீதி நு கோ² உதா³ஹு விகப்பேதப்³பா³னீ’’தி, ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங் –
469.‘‘Anāpatti antodasāhaṃ adhiṭṭheti, vikappetī’’ti ettha pana adhiṭṭhānupagaṃ vikappanupagañca veditabbaṃ. Tatrāyaṃ pāḷi – atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘yāni tāni bhagavatā anuññātāni ‘ticīvara’nti vā ‘vassikasāṭikā’ti vā ‘nisīdana’nti vā ‘paccattharaṇa’nti vā ‘kaṇḍuppaṭicchādī’ti vā mukhapuñchanacoḷakanti vā parikkhāracoḷanti vā sabbāni tāni adhiṭṭhātabbānīti nu kho udāhu vikappetabbānī’’ti, bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ –
‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங்; வஸ்ஸிகஸாடிகங் வஸ்ஸானங் சாதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²துங் ததோ பரங் விகப்பேதுங்; நிஸீத³னங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங்; பச்சத்த²ரணங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங்; கண்டு³ப்படிச்சா²தி³ங் யாவஆபா³தா⁴ அதி⁴ட்டா²துங் ததோ பரங் விகப்பேதுங்; முக²புஞ்ச²னசோளங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேதுங்; பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 358).
‘‘Anujānāmi, bhikkhave, ticīvaraṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ; vassikasāṭikaṃ vassānaṃ cātumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ tato paraṃ vikappetuṃ; nisīdanaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ; paccattharaṇaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ; kaṇḍuppaṭicchādiṃ yāvaābādhā adhiṭṭhātuṃ tato paraṃ vikappetuṃ; mukhapuñchanacoḷaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetuṃ; parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetu’’nti (mahāva. 358).
‘‘தத்த² திசீவரங்’’ அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன ரஜித்வா கப்பபி³ந்து³ங் த³த்வா பமாணயுத்தமேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். தஸ்ஸ பமாணங் உக்கட்ட²பரிச்சே²தே³ன ஸுக³தசீவரதோ ஊனகங் வட்டதி, லாமகபரிச்சே²தே³ன ஸங்கா⁴டியா உத்தராஸங்க³ஸ்ஸ ச தீ³க⁴தோ முட்டி²பஞ்சகங் திரியங் முட்டி²த்திகங் பமாணங் வட்டதி. அந்தரவாஸகோ தீ³க⁴தோ முட்டி²பஞ்சகோ திரியங் த்³விஹத்தோ²பி வட்டதி. பாருபணேனபி ஹி ஸக்கா நாபி⁴ங் படிச்சா²தே³துந்தி. வுத்தப்பமாணதோ பன அதிரேகங் ஊனகஞ்ச பரிக்கா²ரசோளந்தி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங்.
‘‘Tattha ticīvaraṃ’’ adhiṭṭhahantena rajitvā kappabinduṃ datvā pamāṇayuttameva adhiṭṭhātabbaṃ. Tassa pamāṇaṃ ukkaṭṭhaparicchedena sugatacīvarato ūnakaṃ vaṭṭati, lāmakaparicchedena saṅghāṭiyā uttarāsaṅgassa ca dīghato muṭṭhipañcakaṃ tiriyaṃ muṭṭhittikaṃ pamāṇaṃ vaṭṭati. Antaravāsako dīghato muṭṭhipañcako tiriyaṃ dvihatthopi vaṭṭati. Pārupaṇenapi hi sakkā nābhiṃ paṭicchādetunti. Vuttappamāṇato pana atirekaṃ ūnakañca parikkhāracoḷanti adhiṭṭhātabbaṃ.
தத்த² யஸ்மா ‘‘த்³வே சீவரஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னா – காயேன வா அதி⁴ட்டே²தி, வாசாய வா அதி⁴ட்டே²தீ’’தி (பரி॰ 322) வுத்தங், தஸ்மா புராணஸங்கா⁴டிங் ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி பச்சுத்³த⁴ரித்வா நவங் ஸங்கா⁴டிங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி சித்தேன ஆபோ⁴க³ங் கத்வா காயவிகாரங் கரொந்தேன காயேன அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. இத³ங் காயேன அதி⁴ட்டா²னங், தங் யேன கேனசி ஸரீராவயவேன அபு²ஸந்தஸ்ஸ ந வட்டதி. வாசாய அதி⁴ட்டா²னே பன வசீபே⁴த³ங் கத்வா வாசாய அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. தத்ர து³வித⁴ங் அதி⁴ட்டா²னங் – ஸசே ஹத்த²பாஸே ஹோதி ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³. அத² அந்தோக³ப்³பே⁴ வா உபரிபாஸாதே³ வா ஸாமந்தவிஹாரே வா ஹோதி ட²பிதட்டா²னங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘ஏதங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³. ஏஸ நயோ உத்தராஸங்கே³ அந்தரவாஸகே ச. நாமமத்தமேவ ஹி விஸேஸோ. தஸ்மா ஸப்³பா³னி ஸங்கா⁴டிங் உத்தராஸங்க³ங் அந்தரவாஸகந்தி ஏவங் அத்தனோ நாமேனேவ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³னி. ஸசே அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ட²பிதவத்தே²ஹி ஸங்கா⁴டிஆதீ³னி கரோதி, நிட்டி²தே ரஜனே ச கப்பே ச இமங் ‘‘பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி பச்சுத்³த⁴ரித்வா புன அதி⁴ட்டா²தப்³பா³னி. அதி⁴ட்டி²தேன பன ஸத்³தி⁴ங் மஹந்ததரமேவ து³தியபட்டங் வா க²ண்ட³ங் வா ஸங்ஸிப்³ப³ந்தேன புன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ. ஸமே வா கு²த்³த³கே வா அதி⁴ட்டா²னகிச்சங் நத்தி².
Tattha yasmā ‘‘dve cīvarassa adhiṭṭhānā – kāyena vā adhiṭṭheti, vācāya vā adhiṭṭhetī’’ti (pari. 322) vuttaṃ, tasmā purāṇasaṅghāṭiṃ ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ paccuddharāmī’’ti paccuddharitvā navaṃ saṅghāṭiṃ hatthena gahetvā ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti cittena ābhogaṃ katvā kāyavikāraṃ karontena kāyena adhiṭṭhātabbā. Idaṃ kāyena adhiṭṭhānaṃ, taṃ yena kenaci sarīrāvayavena aphusantassa na vaṭṭati. Vācāya adhiṭṭhāne pana vacībhedaṃ katvā vācāya adhiṭṭhātabbā. Tatra duvidhaṃ adhiṭṭhānaṃ – sace hatthapāse hoti ‘‘imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti vācā bhinditabbā. Atha antogabbhe vā uparipāsāde vā sāmantavihāre vā hoti ṭhapitaṭṭhānaṃ sallakkhetvā ‘‘etaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti vācā bhinditabbā. Esa nayo uttarāsaṅge antaravāsake ca. Nāmamattameva hi viseso. Tasmā sabbāni saṅghāṭiṃ uttarāsaṅgaṃ antaravāsakanti evaṃ attano nāmeneva adhiṭṭhātabbāni. Sace adhiṭṭhahitvā ṭhapitavatthehi saṅghāṭiādīni karoti, niṭṭhite rajane ca kappe ca imaṃ ‘‘paccuddharāmī’’ti paccuddharitvā puna adhiṭṭhātabbāni. Adhiṭṭhitena pana saddhiṃ mahantatarameva dutiyapaṭṭaṃ vā khaṇḍaṃ vā saṃsibbantena puna adhiṭṭhātabbameva. Same vā khuddake vā adhiṭṭhānakiccaṃ natthi.
திசீவரங் பன பரிக்கா²ரசோளங் அதி⁴ட்டா²துங் வட்டதி ந வட்டதீதி? மஹாபது³மத்தே²ரோ கிராஹ – ‘‘திசீவரங் திசீவரமேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். ஸசே பரிக்கா²ரசோளாதி⁴ட்டா²னங் லபெ⁴ய்ய உதோ³ஸிதஸிக்கா²பதே³ பரிஹாரோ நிரத்த²கோ ப⁴வெய்யா’’தி. ஏவங் வுத்தே கிர அவஸேஸா பி⁴க்கூ² ஆஹங்ஸு – ‘‘பரிக்கா²ரசோளம்பி ப⁴க³வதாவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ந்தி வுத்தங், தஸ்மா வட்டதீ’’தி. மஹாபச்சரியம்பி வுத்தங் ‘‘பரிக்கா²ரசோளங் நாம பாடேக்கங் நிதா⁴னமுக²மேதந்தி திசீவரங் பரிக்கா²ரசோளந்தி அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. உதோ³ஸிதஸிக்கா²பதே³ பன திசீவரங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிஹரந்தஸ்ஸ பரிஹாரோ வுத்தோ’’தி. உப⁴தோவிப⁴ங்க³பா⁴ணகோ புண்ணவாலிகவாஸீ மஹாதிஸ்ஸத்தே²ரோபி கிர ஆஹ – ‘‘மயங் புப்³பே³ மஹாதே²ரானங் அஸ்ஸும்ஹ, அரஞ்ஞவாஸினோ பி⁴க்கூ² ருக்க²ஸுஸிராதீ³ஸு சீவரங் ட²பெத்வா பதா⁴னங் பத³ஹனத்தா²ய க³ச்ச²ந்தி. ஸாமந்தவிஹாரே த⁴ம்மஸவனத்தா²ய க³தானஞ்ச நேஸங் ஸூரியே உட்டி²தே ஸாமணேரா வா த³ஹரபி⁴க்கூ² வா பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தி, தஸ்மா ஸுக²பரிபோ⁴க³த்த²ங் திசீவரங் பரிக்கா²ரசோளந்தி அதி⁴ட்டா²துங் வட்டதீ’’தி. மஹாபச்சரியம்பி வுத்தங் புப்³பே³ ஆரஞ்ஞிகா பி⁴க்கூ² அப³த்³த⁴ஸீமாயங் து³ப்பரிஹாரந்தி திசீவரங் பரிக்கா²ரசோளமேவ அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸூ’’தி.
Ticīvaraṃ pana parikkhāracoḷaṃ adhiṭṭhātuṃ vaṭṭati na vaṭṭatīti? Mahāpadumatthero kirāha – ‘‘ticīvaraṃ ticīvarameva adhiṭṭhātabbaṃ. Sace parikkhāracoḷādhiṭṭhānaṃ labheyya udositasikkhāpade parihāro niratthako bhaveyyā’’ti. Evaṃ vutte kira avasesā bhikkhū āhaṃsu – ‘‘parikkhāracoḷampi bhagavatāva adhiṭṭhātabbanti vuttaṃ, tasmā vaṭṭatī’’ti. Mahāpaccariyampi vuttaṃ ‘‘parikkhāracoḷaṃ nāma pāṭekkaṃ nidhānamukhametanti ticīvaraṃ parikkhāracoḷanti adhiṭṭhahitvā paribhuñjituṃ vaṭṭati. Udositasikkhāpade pana ticīvaraṃ adhiṭṭhahitvā pariharantassa parihāro vutto’’ti. Ubhatovibhaṅgabhāṇako puṇṇavālikavāsī mahātissattheropi kira āha – ‘‘mayaṃ pubbe mahātherānaṃ assumha, araññavāsino bhikkhū rukkhasusirādīsu cīvaraṃ ṭhapetvā padhānaṃ padahanatthāya gacchanti. Sāmantavihāre dhammasavanatthāya gatānañca nesaṃ sūriye uṭṭhite sāmaṇerā vā daharabhikkhū vā pattacīvaraṃ gahetvā gacchanti, tasmā sukhaparibhogatthaṃ ticīvaraṃ parikkhāracoḷanti adhiṭṭhātuṃ vaṭṭatī’’ti. Mahāpaccariyampi vuttaṃ pubbe āraññikā bhikkhū abaddhasīmāyaṃ dupparihāranti ticīvaraṃ parikkhāracoḷameva adhiṭṭhahitvā paribhuñjiṃsū’’ti.