Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
4. நிஸ்ஸக்³கி³யகண்டோ³
4. Nissaggiyakaṇḍo
1. சீவரவக்³கோ³
1. Cīvaravaggo
1. பட²மகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Paṭhamakathinasikkhāpadavaṇṇanā
459. ஸமிதாவினாதி ஸமிதா’நேன கிலேஸாதி ஸமிதாவீ, தேன ஸமிதாவினா. ‘‘தீணி சீவரானீ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘திசீவர’’ந்தி வுத்தங். ஸங்க்²யாபுப்³போ³ தி³கு³னேகவசனந்தி எத்த² லக்க²ணங் வேதி³தப்³ப³ங். தங் பன அதி⁴ட்டி²தஸ்ஸபி அனதி⁴ட்டி²தஸ்ஸபி நாமங் ‘‘ஏகரத்தம்பி சே பி⁴க்கு² திசீவரேன விப்பவஸெய்யா’’திஆதீ³ஸு திசீவராதி⁴ட்டா²னேன அதி⁴ட்டி²தஸ்ஸ நாமங். ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திசீவரங் அதி⁴ட்டா²து’’ந்தி (மஹாவ॰ 358) எத்த² அனதி⁴ட்டி²தஸ்ஸ நாமங், இத⁴ தது³ப⁴யம்பி ஸம்ப⁴வதி. ‘‘ப⁴க³வதா பி⁴க்கூ²னங் திசீவரங் அனுஞ்ஞாதங் ஹோதீ’’தி எத்த² அதி⁴ட்டி²தமேவ. ‘‘அஞ்ஞேனேவ திசீவரேன கா³மங் பவிஸந்தீ’’தி எத்த² அனதி⁴ட்டி²தமேவ. ஏகஸ்மிங்யேவ ஹி சீவரே திசீவராதி⁴ட்டா²னங் ருஹதி, ந இதரஸ்மிங் பத்தாதி⁴ட்டா²னங் விய, தஸ்மா இதரங் அதிரேகட்டா²னே திட்ட²தி. தேன வுத்தங் ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² அதிரேகசீவரங் தா⁴ரெஸ்ஸந்தீ’’திஆதி³.
459.Samitāvināti samitā’nena kilesāti samitāvī, tena samitāvinā. ‘‘Tīṇi cīvarānī’’ti vattabbe ‘‘ticīvara’’nti vuttaṃ. Saṅkhyāpubbo digunekavacananti ettha lakkhaṇaṃ veditabbaṃ. Taṃ pana adhiṭṭhitassapi anadhiṭṭhitassapi nāmaṃ ‘‘ekarattampi ce bhikkhu ticīvarena vippavaseyyā’’tiādīsu ticīvarādhiṭṭhānena adhiṭṭhitassa nāmaṃ. ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, ticīvaraṃ adhiṭṭhātu’’nti (mahāva. 358) ettha anadhiṭṭhitassa nāmaṃ, idha tadubhayampi sambhavati. ‘‘Bhagavatā bhikkhūnaṃ ticīvaraṃ anuññātaṃ hotī’’ti ettha adhiṭṭhitameva. ‘‘Aññeneva ticīvarena gāmaṃ pavisantī’’ti ettha anadhiṭṭhitameva. Ekasmiṃyeva hi cīvare ticīvarādhiṭṭhānaṃ ruhati, na itarasmiṃ pattādhiṭṭhānaṃ viya, tasmā itaraṃ atirekaṭṭhāne tiṭṭhati. Tena vuttaṃ ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū atirekacīvaraṃ dhāressantī’’tiādi.
460-1. பட²மபஞ்ஞத்தியா பனெத்த² ஏகரத்தம்பி அதிரேகசீவரங் தா⁴ரெய்ய, நிஸ்ஸக்³கி³யங் வுத்தங் ஹோதி, ததோ பரங் ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதுங். ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸெய்யாத² ‘த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³ங், தங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’’’ந்தி ஏவங் ப⁴க³வா பரிபுண்ணங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞாபேஸி. அத² பச்சி²மபோ³தி⁴யங் அஜாதஸத்துகாலே கதி²னங் அனுஞ்ஞாதங், ததோ பட்டா²ய பி⁴க்கூ² இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே த³ஸாஹ…பே॰… பாசித்திய’’ந்தி உத்³தி³ஸந்தி, ஏஸ நயோ து³தியததியகதி²னேஸுபி. ததா²பி கங்கா²விதரணியங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ கதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா) ‘‘த³ஸாஹபரமந்தி அயமெத்த² அனுபஞ்ஞத்தீ’’தி எத்தகங்யேவ வுத்தங், தஸ்மா ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’தி வசனங் ந பஞ்ஞத்தி, ந ச அனுபஞ்ஞத்தீதி ஸித்³த⁴ங். ந ஹி பஞ்ஞத்திவத்து²ஸ்மிங், அனுபஞ்ஞத்திவத்து²ம்ஹி வா கதி²னாதி⁴காரோ தி³ஸ்ஸதீதி யதா²வுத்தனயோவ ஸாரோதி நிட்ட²மெத்த² க³ந்தப்³ப³ங். அதா²பி ஸியா ‘‘கதி²னஸ்ஸுப்பத்திகாலதோ பட்டா²ய ப⁴க³வதோ வசனங் அனுபஞ்ஞத்திபா⁴வேன வுத்த’’ந்தி. யதி³ ஏவங் த்³வே அனுபஞ்ஞத்தியோ ஸியுங், ததோ பரிவாரே (பரி॰ 24) ‘‘ஏகா அனுபஞ்ஞத்தீ’’திவசனவிரோதோ⁴. அபிச யதா²வுத்தனயதீ³பனத்த²ங் இத⁴ தங் வசனங் பட²மபஞ்ஞத்திகாலே அவத்வா பச்சா² வுத்தங். எத்த² ஸாதி⁴தத்தா து³தியததியேஸு பச்சா² வுத்தபட²மபஞ்ஞத்தீஸு ஏவங் வுத்தங். அஞ்ஞதா² தத்த²பி தங் வசனங் பச்சா² வத்தப்³ப³ங் ஸியா. அனுக³ண்டி²பதே³ பன ‘‘பச்சா² வுத்தபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய நிட்டி²தசீவரஸ்மிந்திஆதீ³ஸு அனுபஞ்ஞத்தீ’’தி வுத்தங். ஸெக்க²புது²ஜ்ஜனானங் பேமங், அரஹந்தானங் கா³ரவோ. த³ஸமங் வா நவமங் வாதி எத்த² பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனங்.
460-1. Paṭhamapaññattiyā panettha ekarattampi atirekacīvaraṃ dhāreyya, nissaggiyaṃ vuttaṃ hoti, tato paraṃ ‘‘anujānāmi, bhikkhave, dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretuṃ. Evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha ‘dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabbaṃ, taṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiya’’’nti evaṃ bhagavā paripuṇṇaṃ sikkhāpadaṃ paññāpesi. Atha pacchimabodhiyaṃ ajātasattukāle kathinaṃ anuññātaṃ, tato paṭṭhāya bhikkhū idaṃ sikkhāpadaṃ ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine dasāha…pe… pācittiya’’nti uddisanti, esa nayo dutiyatatiyakathinesupi. Tathāpi kaṅkhāvitaraṇiyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. kathinasikkhāpadavaṇṇanā) ‘‘dasāhaparamanti ayamettha anupaññattī’’ti ettakaṃyeva vuttaṃ, tasmā ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine’’ti vacanaṃ na paññatti, na ca anupaññattīti siddhaṃ. Na hi paññattivatthusmiṃ, anupaññattivatthumhi vā kathinādhikāro dissatīti yathāvuttanayova sāroti niṭṭhamettha gantabbaṃ. Athāpi siyā ‘‘kathinassuppattikālato paṭṭhāya bhagavato vacanaṃ anupaññattibhāvena vutta’’nti. Yadi evaṃ dve anupaññattiyo siyuṃ, tato parivāre (pari. 24) ‘‘ekā anupaññattī’’tivacanavirodho. Apica yathāvuttanayadīpanatthaṃ idha taṃ vacanaṃ paṭhamapaññattikāle avatvā pacchā vuttaṃ. Ettha sādhitattā dutiyatatiyesu pacchā vuttapaṭhamapaññattīsu evaṃ vuttaṃ. Aññathā tatthapi taṃ vacanaṃ pacchā vattabbaṃ siyā. Anugaṇṭhipade pana ‘‘pacchā vuttabhāvaṃ sandhāya niṭṭhitacīvarasmintiādīsu anupaññattī’’ti vuttaṃ. Sekkhaputhujjanānaṃ pemaṃ, arahantānaṃ gāravo. Dasamaṃ vā navamaṃ vāti ettha bhummatthe upayogavacanaṃ.
462-3. நிட்டி²தசீவரஸ்மிந்தி இத³ங் கேவலங் சீவரபலிபோ³தா⁴பா⁴வமத்ததீ³பனத்த²ங் வுத்தங், தஸ்மா ‘‘நட்ட²ங் வா வினட்ட²ங் வா த³ட்³ட⁴ங் வா சீவராஸா வா உபச்சி²ன்னா’’தி வுத்தங். யதி³ த³ஸாஹபரமங் தா⁴ரேதப்³ப³சீவரத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங் ஸியா, நட்டா²தி³கங் ஸோ தா⁴ரெய்ய. தா⁴ரணஞ்செத்த² ட²பனங், பரிபோ⁴கோ³ வா. தங் த்³வயங் கதேபி யுஜ்ஜதி, அகதேபி யுஜ்ஜதி, தஸ்மா ‘‘கதங் வா ஹோதீ’’திபி ந வத்தப்³ப³ங். ந ஹி கதமேவ அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யந்தி, தஸ்மா யங் சீவரங் உபாதா³ய ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மி’’ந்தி வுத்தங். தம்பி உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே த³ஸாஹபரமங் காலங் தா⁴ரேதப்³ப³ந்தி அத்தோ² ந க³ஹேதப்³போ³. தஞ்ஹி சீவரங் ஸந்தஞ்சே, உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே ஏகதி³வஸம்பி பரிஹாரங் ந லப்³ப⁴தி. அபிச ‘‘சீவரங் நாம விகப்பனுபக³ங் பச்சி²ம’’ந்தி வுத்தங். தத்த² ச கதங் நாம ஹோதி, தஸ்மாபி ந தங் ஸந்தா⁴ய தா⁴ரேதப்³ப³ந்தி வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங் அஸம்ப⁴வதோ.
462-3.Niṭṭhitacīvarasminti idaṃ kevalaṃ cīvarapalibodhābhāvamattadīpanatthaṃ vuttaṃ, tasmā ‘‘naṭṭhaṃ vā vinaṭṭhaṃ vā daḍḍhaṃ vā cīvarāsā vā upacchinnā’’ti vuttaṃ. Yadi dasāhaparamaṃ dhāretabbacīvaradassanatthaṃ vuttaṃ siyā, naṭṭhādikaṃ so dhāreyya. Dhāraṇañcettha ṭhapanaṃ, paribhogo vā. Taṃ dvayaṃ katepi yujjati, akatepi yujjati, tasmā ‘‘kataṃ vā hotī’’tipi na vattabbaṃ. Na hi katameva atikkāmayato nissaggiyanti, tasmā yaṃ cīvaraṃ upādāya ‘‘niṭṭhitacīvarasmi’’nti vuttaṃ. Tampi ubbhatasmiṃ kathine dasāhaparamaṃ kālaṃ dhāretabbanti attho na gahetabbo. Tañhi cīvaraṃ santañce, ubbhatasmiṃ kathine ekadivasampi parihāraṃ na labbhati. Apica ‘‘cīvaraṃ nāma vikappanupagaṃ pacchima’’nti vuttaṃ. Tattha ca kataṃ nāma hoti, tasmāpi na taṃ sandhāya dhāretabbanti vuttanti veditabbaṃ asambhavato.
அனுக³ண்டி²பதே³ பனேதங் வுத்தங் ‘‘தத்த² ஸியா – தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ சீவரங் நட்டா²தீ³ஸு அஞ்ஞதரங் யதி³ ப⁴வெய்ய, கதமங் சீவரங் த³ஸாஹபரமங் தா⁴ரெய்ய. யஸ்மா தா⁴ரேதப்³ப³சீவரங் நத்தி², தஸ்மா அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன கரணபலிபோ³த⁴த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘நட்ட²ங் வா’திஆதி³பதா³னி வுத்தானி. அயங் பனத்தோ² ‘நட்ட²ங் வா’திஆதி³னா நயேன வுத்தசீவரானங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் சீவரே அஸதி க³ஹேதப்³போ³, ஸதி தங் த³ஸாஹபரமங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங். ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த². ‘கதங் வா ஹோதீ’தி வுத்தசீவரமேவாதி⁴ப்பேதங். கஸ்மா பன கதசீவரங் இமஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதந்தி ந வுத்தந்தி சே? பாகடத்தா. கத²ங்? நட்ட²வினட்ட²சீவராதீ³னங் தா⁴ரணஸ்ஸ அபா⁴வதோ கதசீவரமேவ இதா⁴தி⁴ப்பேதந்தி பாகடங். யதா² கிங்? யதா² பட²மானியதே மேது²னகாயஸங்ஸக்³க³ரஹோனிஸஜ்ஜானமேவாக³தத்தா ஸோதஸ்ஸ ரஹோ அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன வுத்தோதி பாகடோ, தஸ்மா ‘சக்கு²ஸ்ஸ ரஹோ இதரஸ்மிங் அத்தே² அதி⁴ப்பேதோ’தி ந வுத்தோ. ஏவங்ஸம்பத³மித³ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘கதங் வா ஹோதீ’தி இத³ங் ந வத்தப்³ப³ங், கஸ்மா? அகதங் அதிக்காமயதோபி நிஸ்ஸக்³கி³யத்தா, கிஞ்சாபி நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி , இத⁴ பன திசீவராதி⁴ட்டா²னமதி⁴ப்பேதங். தஸ்மிங் திசீவராதி⁴ட்டா²னே அகதங், அரஜிதங், அகப்பியகதஞ்ச ‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’திஆதி³னா நயேன அதி⁴ட்டா²துங் ந வட்டதி, தத³த்த²தீ³பனத்த²ங் ‘கதங் வா ஹோதீ’தி வுத்தங். இதரதா² ‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் படிலத்³தே⁴’தி வதெ³ய்ய, ஏவங் ஸந்தே திசீவரங் த³ஸாஹங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யந்தி கத²ங் பஞ்ஞாயதீதி சே? வசனப்பமாணதோ. ‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேது’ந்தி வுத்தத்தா இதா⁴பி ‘அதிரேகசீவரங் நாம அனதி⁴ட்டி²த’ந்தி எத்தகமேவ வத்தப்³ப³ங் ஸியா. யஸ்மா ‘கதங் வா ஹோதீ’தி வசனேன இதா⁴தி⁴ப்பேதசீவரேன ஸத்³தி⁴ங் ஸேஸம்பி த³ஸாஹபரமதோ உத்தரி தா⁴ரேதுங் ந லப்³ப⁴தீதி அனுஜானந்தோ ‘அதிரேகசீவரங் நாம அனதி⁴ட்டி²தங் அவிகப்பித’ந்தி ஆஹ. தத்த² ஸியா – யதா² ‘அவிகப்பித’ந்தி அத்து²த்³தா⁴ரவஸேன வுத்தங், ததா² ‘விகப்பனுபக³ங் பச்சி²ம’ந்திபி. கஸ்மா? யஸ்மா திசீவரமேவ த³ஸாஹபரமங் தா⁴ரேதப்³ப³ங் ‘நிட்டி²தசீவரஸ்மி’ந்திஆதி³அனுபஞ்ஞத்திவஸேன. இதரதா² ஏகாஹாதிக்கமேபி நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி ‘யோ பன, பி⁴க்கு², அதிரேகசீவரங் தா⁴ரெய்ய, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’ந்தி வசனதோ. ந திசீவரதோ அஞ்ஞம்பி சீவரங் த³ஸாஹபரமங் தா⁴ரேதப்³ப³ங், ததோ பரங் நிஸ்ஸக்³கி³யங் ‘அந்தோத³ஸாஹ’ந்தி வுத்தத்தா. யதா²ஹ ‘அனாபத்தி அந்தோத³ஸாஹங் அதி⁴ட்டே²தி, விகப்பேதீ’தி, இதரதா² ‘அந்தோத³ஸாஹங் அதி⁴ட்டே²தீ’தி வசனமத்தமேவ ப⁴வெய்ய, தஸ்மா அட்ட²கதா²யங் வுத்தனயேனேவ அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. இத³ங் ஸப்³ப³ங் அபரே வத³ந்தீ’’தி. எத்த² அந்தோகதி²னே உப்பன்னசீவரங் கதமேவ ஸந்தஞ்சே, த³ஸாஹபரமங் தா⁴ரேதப்³ப³ந்தி இத³ஞ்சிமஸ்ஸ ஸாத⁴னத்த²ங் வுத்தவசனஞ்ச பரதோ இதே⁴வ வுத்தவிசாரணாய யதா²வுத்தயுத்தியா ச விருஜ்ஜ²தீதி ந க³ஹேதப்³ப³ங்.
Anugaṇṭhipade panetaṃ vuttaṃ ‘‘tattha siyā – tassa bhikkhuno cīvaraṃ naṭṭhādīsu aññataraṃ yadi bhaveyya, katamaṃ cīvaraṃ dasāhaparamaṃ dhāreyya. Yasmā dhāretabbacīvaraṃ natthi, tasmā atthuddhāravasena karaṇapalibodhadassanatthaṃ ‘naṭṭhaṃ vā’tiādipadāni vuttāni. Ayaṃ panattho ‘naṭṭhaṃ vā’tiādinā nayena vuttacīvarānaṃ aññatarasmiṃ cīvare asati gahetabbo, sati taṃ dasāhaparamaṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ. Esa nayo sabbattha. ‘Kataṃ vā hotī’ti vuttacīvaramevādhippetaṃ. Kasmā pana katacīvaraṃ imasmiṃ atthe adhippetanti na vuttanti ce? Pākaṭattā. Kathaṃ? Naṭṭhavinaṭṭhacīvarādīnaṃ dhāraṇassa abhāvato katacīvarameva idhādhippetanti pākaṭaṃ. Yathā kiṃ? Yathā paṭhamāniyate methunakāyasaṃsaggarahonisajjānamevāgatattā sotassa raho atthuddhāravasena vuttoti pākaṭo, tasmā ‘cakkhussa raho itarasmiṃ atthe adhippeto’ti na vutto. Evaṃsampadamidanti veditabbaṃ. ‘Kataṃ vā hotī’ti idaṃ na vattabbaṃ, kasmā? Akataṃ atikkāmayatopi nissaggiyattā, kiñcāpi nissaggiyaṃ hoti , idha pana ticīvarādhiṭṭhānamadhippetaṃ. Tasmiṃ ticīvarādhiṭṭhāne akataṃ, arajitaṃ, akappiyakatañca ‘imaṃ saṅghāṭiṃ adhiṭṭhāmī’tiādinā nayena adhiṭṭhātuṃ na vaṭṭati, tadatthadīpanatthaṃ ‘kataṃ vā hotī’ti vuttaṃ. Itarathā ‘niṭṭhitacīvarasmiṃ paṭiladdhe’ti vadeyya, evaṃ sante ticīvaraṃ dasāhaṃ atikkāmayato nissaggiyanti kathaṃ paññāyatīti ce? Vacanappamāṇato. ‘Anujānāmi, bhikkhave, ticīvaraṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetu’nti vuttattā idhāpi ‘atirekacīvaraṃ nāma anadhiṭṭhita’nti ettakameva vattabbaṃ siyā. Yasmā ‘kataṃ vā hotī’ti vacanena idhādhippetacīvarena saddhiṃ sesampi dasāhaparamato uttari dhāretuṃ na labbhatīti anujānanto ‘atirekacīvaraṃ nāma anadhiṭṭhitaṃ avikappita’nti āha. Tattha siyā – yathā ‘avikappita’nti atthuddhāravasena vuttaṃ, tathā ‘vikappanupagaṃ pacchima’ntipi. Kasmā? Yasmā ticīvarameva dasāhaparamaṃ dhāretabbaṃ ‘niṭṭhitacīvarasmi’ntiādianupaññattivasena. Itarathā ekāhātikkamepi nissaggiyaṃ hoti ‘yo pana, bhikkhu, atirekacīvaraṃ dhāreyya, nissaggiyaṃ pācittiya’nti vacanato. Na ticīvarato aññampi cīvaraṃ dasāhaparamaṃ dhāretabbaṃ, tato paraṃ nissaggiyaṃ ‘antodasāha’nti vuttattā. Yathāha ‘anāpatti antodasāhaṃ adhiṭṭheti, vikappetī’ti, itarathā ‘antodasāhaṃ adhiṭṭhetī’ti vacanamattameva bhaveyya, tasmā aṭṭhakathāyaṃ vuttanayeneva attho gahetabbo. Idaṃ sabbaṃ apare vadantī’’ti. Ettha antokathine uppannacīvaraṃ katameva santañce, dasāhaparamaṃ dhāretabbanti idañcimassa sādhanatthaṃ vuttavacanañca parato idheva vuttavicāraṇāya yathāvuttayuttiyā ca virujjhatīti na gahetabbaṃ.
இதே⁴வ வுத்தவிசாரணா நாம – ‘‘ஸ்வே கதி²னுத்³தா⁴ரோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அஜ்ஜ உப்பன்னசீவரங் தத³ஹேவ அனதி⁴ட்ட²ஹந்தஸ்ஸ அருணுக்³க³மனே நிஸ்ஸக்³கி³யங். கஸ்மா? ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மி’’ந்திஆதி³னா ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ வுத்தத்தா. அந்தோகதி²னே அதிரேகத³ஸாஹம்பி பரிஹாரங் லப⁴தி, கதி²னதோ உத்³த⁴ங் ஏகதி³வஸம்பி ந லப⁴தி. யதா² கிங்? யதா² அத்த²தகதி²னோ ஸங்கோ⁴ அத்த²ததி³வஸதோ பட்டா²ய யாவ உப்³பா⁴ரா ஏகதி³வஸாவஸேஸேபி கதி²னுப்³பா⁴ரே ஆனிஸங்ஸங் லப⁴தி, புனதி³வஸே ந லப⁴தி. ஸசே ஸதிஸம்மோஸா பா⁴ஜனீயசீவரங் ந பா⁴ஜிதங், புனதி³வஸே அனத்த²தகதி²னானம்பி ஸாதா⁴ரணங் ஹோதி. தி³வஸா சே ஸாவஸேஸா, அத்த²தகதி²னஸ்ஸேவ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பாபுணாதி, ஏவமேவ அத்த²ததி³வஸதோ பட்டா²ய யாவ உப்³பா⁴ரா அனதி⁴ட்டி²தங் அவிகப்பிதங் வட்டதி அனுஞ்ஞாததி³வஸப்³ப⁴ந்தரத்தா. கதி²னதி³வஸோ க³ணனுபகோ³ ஹோதி, உப்³ப⁴ததி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸாஹபரமங் காலங் உப்பன்னசீவரங் பரிஹாரங் லப⁴தி, ததோ பரங் ந லப⁴தி. கஸ்மா? ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேது’’ந்தி வசனதோ. அந்தோகதி²னேபி ஏகாத³ஸே அருணுக்³க³மனே நிஸ்ஸக்³கி³யப்பஸங்க³ங் ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’தி அயங் அனுபஞ்ஞத்தி வாரெத்வா டி²தா, ந ச தே தி³வஸே அதி³வஸே அகாஸீதி. ததா² ததியகதி²னே ச விசாரிதங் ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே பி⁴க்கு²னோ பனேவ அகாலசீவரங் உப்பஜ்ஜெய்யா’தி வத³ந்தேன ப⁴க³வதா யங் மயா ஹெட்டா² பட²மஸிக்கா²பதே³ ‘த³ஸாஹபரமங் அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதப்³ப³’ந்தி அனுஞ்ஞாதங், தம்பி கதி²னமாஸதோ ப³ஹி உப்பன்னமேவ, ந அந்தோதி தீ³பிதங் ஹோதீ’’தி ச, ‘‘‘காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங் ஏதங் அகாலசீவர’ந்தி (பாரா॰ 500) வசனதோ கதி²னுப்³பா⁴ரதோ உத்³த⁴ங் த³ஸாஹபரிஹாரங் ந லப⁴தீதி தீ³பிதங் ஹோதி, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் புன கதி²னுப்³பா⁴ரதோ உத்³த⁴ங் பஞ்ச தி³வஸானி லப⁴தீதி பஸங்கோ³பி ‘நிட்டி²தசீவர…பே॰… கி²ப்பமேவ காரேதப்³ப³’ந்தி அகாலசீவரஸ்ஸ உப்பத்திகாலங் நியமெத்வா வுத்தத்தா வாரிதோ ஹோதி. தது³ப⁴யேன கதி²னப்³ப⁴ந்தரே உப்பன்னசீவரங் கதி²னுப்³பா⁴ரதோ உத்³த⁴ங் ஏகதி³வஸம்பி பரிஹாரங் ந லப⁴தீதி ஸித்³த⁴ங் ஹோதீ’’தி ச. தஸ்மா து³வித⁴ம்பேதங் விசாரணங் ஸந்தா⁴ய அம்ஹேஹி ‘‘இதே⁴வ வுத்தவிசாரணாய யதா²வுத்தயுத்தியா ச விருஜ்ஜ²தீதி ந க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Idheva vuttavicāraṇā nāma – ‘‘sve kathinuddhāro bhavissatī’’ti ajja uppannacīvaraṃ tadaheva anadhiṭṭhahantassa aruṇuggamane nissaggiyaṃ. Kasmā? ‘‘Niṭṭhitacīvarasmi’’ntiādinā sikkhāpadassa vuttattā. Antokathine atirekadasāhampi parihāraṃ labhati, kathinato uddhaṃ ekadivasampi na labhati. Yathā kiṃ? Yathā atthatakathino saṅgho atthatadivasato paṭṭhāya yāva ubbhārā ekadivasāvasesepi kathinubbhāre ānisaṃsaṃ labhati, punadivase na labhati. Sace satisammosā bhājanīyacīvaraṃ na bhājitaṃ, punadivase anatthatakathinānampi sādhāraṇaṃ hoti. Divasā ce sāvasesā, atthatakathinasseva saṅghassa pāpuṇāti, evameva atthatadivasato paṭṭhāya yāva ubbhārā anadhiṭṭhitaṃ avikappitaṃ vaṭṭati anuññātadivasabbhantarattā. Kathinadivaso gaṇanupago hoti, ubbhatadivasato paṭṭhāya dasāhaparamaṃ kālaṃ uppannacīvaraṃ parihāraṃ labhati, tato paraṃ na labhati. Kasmā? ‘‘Anujānāmi, bhikkhave, dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretu’’nti vacanato. Antokathinepi ekādase aruṇuggamane nissaggiyappasaṅgaṃ ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ ubbhatasmiṃ kathine’’ti ayaṃ anupaññatti vāretvā ṭhitā, na ca te divase adivase akāsīti. Tathā tatiyakathine ca vicāritaṃ ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine bhikkhuno paneva akālacīvaraṃ uppajjeyyā’ti vadantena bhagavatā yaṃ mayā heṭṭhā paṭhamasikkhāpade ‘dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabba’nti anuññātaṃ, tampi kathinamāsato bahi uppannameva, na antoti dīpitaṃ hotī’’ti ca, ‘‘‘kālepi ādissa dinnaṃ etaṃ akālacīvara’nti (pārā. 500) vacanato kathinubbhārato uddhaṃ dasāhaparihāraṃ na labhatīti dīpitaṃ hoti, tehi saddhiṃ puna kathinubbhārato uddhaṃ pañca divasāni labhatīti pasaṅgopi ‘niṭṭhitacīvara…pe… khippameva kāretabba’nti akālacīvarassa uppattikālaṃ niyametvā vuttattā vārito hoti. Tadubhayena kathinabbhantare uppannacīvaraṃ kathinubbhārato uddhaṃ ekadivasampi parihāraṃ na labhatīti siddhaṃ hotī’’ti ca. Tasmā duvidhampetaṃ vicāraṇaṃ sandhāya amhehi ‘‘idheva vuttavicāraṇāya yathāvuttayuttiyā ca virujjhatīti na gahetabba’’nti vuttanti veditabbaṃ.
எத்தா²ஹ – ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’தி இத³ங் பு⁴ம்மங் கிங் சீவரஸ்ஸ உப்பத்தி நியமேதி, உதா³ஹு தா⁴ரணங், உதா³ஹு உப⁴யந்தி, கிஞ்செத்த², யதி³ உப்பத்திங் நியமேதி, பச்சி²மகத்திகமாஸே ஏவ உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே உப்பன்னசீவரங் ததோ பட்டா²ய த³ஸாஹங் தா⁴ரேதப்³ப³ங் அனிட்டி²தேபி தஸ்மிங் மாஸேதி ஆபஜ்ஜதி. அத² தா⁴ரணங் நியமேதி, அந்தோகதி²னே உப்பன்னசீவரங் உப்³ப⁴தேபி த³ஸாஹபரமங் தா⁴ரேதப்³ப³ந்தி ஆபஜ்ஜதி. அத² உப⁴யங் நியமேதி, ததியகதி²னே விய விஸேஸெத்வா வத்தப்³ப³ந்தி? வுச்சதே – காமங் உப⁴யங் நியமேதி, ந பன விஸேஸனே பயோஜனங் அத்தி². யங் அந்தோகதி²னே உப்பன்னசீவரங் ஸந்தா⁴ய ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மி’’ந்தி வுத்தங், ந தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘தா⁴ரேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங், ஸாதி⁴தஞ்ஹேதங். ‘‘கதங் வா ஹோதீ’’திஆதி³வசனதோ தத³த்த²ஸித்³தி⁴, தேன புன விஸேஸனே பயோஜனங் நத்தி², ந ஹி கதமேவ நிஸ்ஸக்³கி³யங் கரோதி, ந ச நட்டா²தி³கங் தா⁴ரேதுங் ஸக்காதி. யேன வா அதி⁴ப்பாயேன ப⁴க³வதா இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங், ஸோ அதி⁴ப்பாயோ ததியகதி²னே பகாஸிதோதி வேதி³தப்³போ³. கஸ்மா தத்த² பகாஸிதோதி சே? விஸேஸவிதா⁴னத³ஸ்ஸனாதி⁴ப்பாயதோ. விஸேஸவிதா⁴னஞ்ஹி ‘‘நோ சஸ்ஸ பாரிபூரீ’’திஆதி³. தத்தா²பி ‘‘சீவரங் உப்பஜ்ஜெய்யா’’தி அவத்வா ‘‘அகாலசீவரங் உப்பஜ்ஜெய்யா’’தி விஸேஸனேன உப்³ப⁴தேபி கதி²னே காலசீவரங் அத்தீ²தி தீ³பேதி. கிஞ்சேதங்? பச்சி²மகத்திகமாஸே உப்பன்னசீவரங், தேனேவ தத்த² ‘‘அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸமாஸே உப்பன்ன’’ந்தி வுத்தங், தஸ்மா உப்பத்தினியமே வுத்ததோ³ஸாபா⁴வஸித்³தி⁴. யஞ்ச தத்த² ‘‘காலேபி ஆதி³ஸ்ஸ தி³ன்னங் ஏதங் அகாலசீவரங் நாமா’’தி வுத்தங், தஸ்ஸ த்³வே அத்த²விகப்பா. ஆதே³ஸவஸேன ‘‘அகாலசீவர’’ந்தி லத்³த⁴ஸங்க்²யம்பி காலே உப்பன்னத்தா காலபரிஹாரங் லப⁴தி, பகே³வானாதே³ஸந்தி அயங் பட²மோ விகப்போ உப்பத்தினியமே வுத்ததோ³ஸாபா⁴வமேவ உபத்த²ம்பே⁴தி. ததா² ஆதே³ஸவஸேன அகாலசீவரஸங்க்²யங் க³தங் சீவரகாலே உப்பன்னத்தா சீவரகாலதோ பரங் த³ஸாஹபரிஹாரங் ந லப⁴தி, பகே³வானாதே³ஸந்தி அயங் து³தியோ தா⁴ரணனியமே வுத்ததோ³ஸாபா⁴வமேவ உபத்த²ம்பே⁴தி. யதி³ ஏவங் ஆதே³ஸவஸேன அகாலசீவரஸ்ஸ அகாலசீவரதா கிமத்தி²காதி சே? ஸங்கு⁴த்³தே³ஸிகஸ்ஸ தஸ்ஸ அத்த²தகதி²னஸ்ஸபி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸாதா⁴ரணபா⁴வத்தி²காதி வேதி³தப்³பா³.
Etthāha – ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ ubbhatasmiṃ kathine’’ti idaṃ bhummaṃ kiṃ cīvarassa uppatti niyameti, udāhu dhāraṇaṃ, udāhu ubhayanti, kiñcettha, yadi uppattiṃ niyameti, pacchimakattikamāse eva ubbhatasmiṃ kathine uppannacīvaraṃ tato paṭṭhāya dasāhaṃ dhāretabbaṃ aniṭṭhitepi tasmiṃ māseti āpajjati. Atha dhāraṇaṃ niyameti, antokathine uppannacīvaraṃ ubbhatepi dasāhaparamaṃ dhāretabbanti āpajjati. Atha ubhayaṃ niyameti, tatiyakathine viya visesetvā vattabbanti? Vuccate – kāmaṃ ubhayaṃ niyameti, na pana visesane payojanaṃ atthi. Yaṃ antokathine uppannacīvaraṃ sandhāya ‘‘niṭṭhitacīvarasmi’’nti vuttaṃ, na taṃ sandhāya ‘‘dhāretabba’’nti vuttaṃ, sādhitañhetaṃ. ‘‘Kataṃ vā hotī’’tiādivacanato tadatthasiddhi, tena puna visesane payojanaṃ natthi, na hi katameva nissaggiyaṃ karoti, na ca naṭṭhādikaṃ dhāretuṃ sakkāti. Yena vā adhippāyena bhagavatā idaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ, so adhippāyo tatiyakathine pakāsitoti veditabbo. Kasmā tattha pakāsitoti ce? Visesavidhānadassanādhippāyato. Visesavidhānañhi ‘‘no cassa pāripūrī’’tiādi. Tatthāpi ‘‘cīvaraṃ uppajjeyyā’’ti avatvā ‘‘akālacīvaraṃ uppajjeyyā’’ti visesanena ubbhatepi kathine kālacīvaraṃ atthīti dīpeti. Kiñcetaṃ? Pacchimakattikamāse uppannacīvaraṃ, teneva tattha ‘‘anatthate kathine ekādasamāse uppanna’’nti vuttaṃ, tasmā uppattiniyame vuttadosābhāvasiddhi. Yañca tattha ‘‘kālepi ādissa dinnaṃ etaṃ akālacīvaraṃ nāmā’’ti vuttaṃ, tassa dve atthavikappā. Ādesavasena ‘‘akālacīvara’’nti laddhasaṅkhyampi kāle uppannattā kālaparihāraṃ labhati, pagevānādesanti ayaṃ paṭhamo vikappo uppattiniyame vuttadosābhāvameva upatthambheti. Tathā ādesavasena akālacīvarasaṅkhyaṃ gataṃ cīvarakāle uppannattā cīvarakālato paraṃ dasāhaparihāraṃ na labhati, pagevānādesanti ayaṃ dutiyo dhāraṇaniyame vuttadosābhāvameva upatthambheti. Yadi evaṃ ādesavasena akālacīvarassa akālacīvaratā kimatthikāti ce? Saṅghuddesikassa tassa atthatakathinassapi bhikkhusaṅghassa sādhāraṇabhāvatthikāti veditabbā.
அபிச புக்³க³லஸ்ஸ கதி²னதி³வஸாபி தி³வஸாவ. ஏவங் க³ணனுபக³த்தா அகாலசீவரஸங்க²யாபடிலாபா⁴னுபா⁴வேன ‘‘உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’தி வசனாபெக்க²ஸ்ஸ அனிஸ்ஸக்³கி³யத்தா தத³னுலோமத்தா ‘‘காலசீவரஸ்ஸபீ’’தி ஏவங் ஸப்³ப³தா² சதுப்³பி³த⁴ங் எத்த² வசனந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அபிச அத்தி² ஏகச்சேன கதி²னுத்³தா⁴ரேன உப்³ப⁴தே கதி²னே உப்பன்னங் ஏகச்சஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ காலசீவரங் ஹோதி, ஏகச்சஸ்ஸ அகாலசீவரங், தங் ஸீமாதிக்கந்தஸ்ஸ, நோ உப்³பா⁴ரக³தங். தங் த்³வின்னங் வஸேன உப்³ப⁴தே உப்பன்னங் ட²பெத்வா இதரேஸங் அஞ்ஞதரேன உப்³ப⁴தே உப்பன்னந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தஞ்ஹி யஸ்ஸ உப்³ப⁴தங், தஸ்ஸ அகாலசீவரங், இதரஸ்ஸ காலசீவரங். ததா² அத்தி² ஏகச்சேன கதி²னுத்³தா⁴ரேன உப்³ப⁴தே கதி²னே உப்பன்னங் ஸப்³ப³ஸ்ஸபி அகாலசீவரமேவ ஹோதி. தங் யதா²ட²பிதங் வேதி³தப்³ப³ங். ததா² அத்தி² உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே உப்பன்னங் ட²பெத்வா வஸ்ஸானஸ்ஸ பச்சி²மே மாஸே உப்பன்னங். ததா² அத்தி² உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே உப்பன்னங் அகாலசீவரங், தங் ஹேமந்தே, கி³ம்ஹே வா உப்பன்னந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஏவங் புக்³க³லகாலபே⁴த³தோ ப³ஹுவித⁴த்தா உப்பன்னஸ்ஸ ‘‘உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே உப்பன்ன’’ந்தி ந வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அனேகங்ஸிகத்தா இமம்பி அத்த²விகப்பங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னேதி பி⁴க்கு²னோ கதி²னங் உப்³ப⁴தங் ஹோதீ’’தி. எத்தாவதா ஸித்³தே⁴பி ‘‘அட்ட²ன்னங் மாதிகானங் அஞ்ஞதராயா’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘தா⁴ரயாமீ’’தி பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்கே³ ஆக³தோதி வத்தப்³போ³. ‘‘ஏவ’’ந்தி வசனேன வசனபே⁴தோ³ தத்த² நத்தீ²தி வுத்தங் ஹோதி.
Apica puggalassa kathinadivasāpi divasāva. Evaṃ gaṇanupagattā akālacīvarasaṅkhayāpaṭilābhānubhāvena ‘‘ubbhatasmiṃ kathine’’ti vacanāpekkhassa anissaggiyattā tadanulomattā ‘‘kālacīvarassapī’’ti evaṃ sabbathā catubbidhaṃ ettha vacananti veditabbaṃ. Apica atthi ekaccena kathinuddhārena ubbhate kathine uppannaṃ ekaccassa bhikkhuno kālacīvaraṃ hoti, ekaccassa akālacīvaraṃ, taṃ sīmātikkantassa, no ubbhāragataṃ. Taṃ dvinnaṃ vasena ubbhate uppannaṃ ṭhapetvā itaresaṃ aññatarena ubbhate uppannanti veditabbaṃ. Tañhi yassa ubbhataṃ, tassa akālacīvaraṃ, itarassa kālacīvaraṃ. Tathā atthi ekaccena kathinuddhārena ubbhate kathine uppannaṃ sabbassapi akālacīvarameva hoti. Taṃ yathāṭhapitaṃ veditabbaṃ. Tathā atthi ubbhatasmiṃ kathine uppannaṃ ṭhapetvā vassānassa pacchime māse uppannaṃ. Tathā atthi ubbhatasmiṃ kathine uppannaṃ akālacīvaraṃ, taṃ hemante, gimhe vā uppannanti veditabbaṃ. Evaṃ puggalakālabhedato bahuvidhattā uppannassa ‘‘ubbhatasmiṃ kathine uppanna’’nti na vuttanti veditabbaṃ. Anekaṃsikattā imampi atthavikappaṃ dassetuṃ ‘‘ubbhatasmiṃ kathineti bhikkhuno kathinaṃ ubbhataṃ hotī’’ti. Ettāvatā siddhepi ‘‘aṭṭhannaṃ mātikānaṃ aññatarāyā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Dhārayāmī’’ti bhikkhunīvibhaṅge āgatoti vattabbo. ‘‘Eva’’nti vacanena vacanabhedo tattha natthīti vuttaṃ hoti.
‘‘விகப்பனுபக³ங் பச்சி²ம’’ந்தி இத³ங் ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகத்தா வுத்தங். ‘‘அதி⁴ட்டா²னுபக³ங் பச்சி²ம’’ந்தி அஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகங். ந ஹி யத்தகங் ஸங்கா⁴டி அதி⁴ட்டா²னுபக³ங் பச்சி²மங், தத்தகங் அந்தரவாஸகாதி³ அதி⁴ட்டா²னுபக³ங் பச்சி²மங் ஹோதி அதி⁴ட்டா²னஸ்ஸ ப³ஹுவித⁴த்தா. ந ஏவங் விகப்பனாய பே⁴தோ³ தஸ்ஸா ஏகவித⁴த்தாதி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘ஏகாத³ஸே அருணுக்³க³மனே நிஸ்ஸக்³கி³ய’’ந்தி அந்திமங் ட²பெத்வா ததோ புரிமதரஸ்மிந்தி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அந்திமங் நாம அபரகத்திகாய பட²மாருணுக்³க³மனங். தஞ்ஹி காலத்தா நிஸ்ஸக்³கி³யங் ந கரோதி, தேனேவாஹ அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³ட்ட²கதா²யங் ‘‘ச²ட்டி²தோ பட்டா²ய பன உப்பன்னங் அனச்சேகசீவரம்பி பச்சுத்³த⁴ரித்வா ட²பிதசீவரம்பி ஏதங் பரிஹாரங் லப⁴தியேவா’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.646-9). இமங்யேவ நயங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அச்சேகசீவரஸ்ஸ அனத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கோ மாஸோ, அத்த²தே கதி²னே ஏகாத³ஸதி³வஸாதி⁴கா பஞ்ச மாஸா, ததோ பரங் ஏகதி³வஸம்பி பரிஹாரோ நத்தீ²’’தி தத்தே²வாஹ. இமஸ்மிங் நயே ஸித்³தே⁴ அனச்சேகசீவரங் த்³வாத³ஸாஹே ந லப⁴தீதி ஸித்³த⁴மேவ ஹோதி. ததோ ‘‘அனச்சேகசீவரே அனச்சேகசீவரஸஞ்ஞீ, அனாபத்தீ’’தி (பாரா॰ 650) எத்த² அச்சேகசீவரஸதி³ஸே அஞ்ஞஸ்மிங் அனதி⁴ட்டி²தேதி ஸித்³த⁴ங் ஹோதி. தத்த² பன ‘‘பஞ்ச மாஸா’’தி உக்கட்ட²பரிச்சே²த³வசனங். வஸ்ஸிகஸாடிகஞ்ச அவஸ்ஸிகஸாடிகபா⁴வங் பத்வா ஏகாத³ஸமாஸே பரிஹாரங் லப⁴தீதி வேதி³தப்³ப³ங்.
‘‘Vikappanupagaṃ pacchima’’nti idaṃ sabbasaṅgāhikattā vuttaṃ. ‘‘Adhiṭṭhānupagaṃ pacchima’’nti asabbasaṅgāhikaṃ. Na hi yattakaṃ saṅghāṭi adhiṭṭhānupagaṃ pacchimaṃ, tattakaṃ antaravāsakādi adhiṭṭhānupagaṃ pacchimaṃ hoti adhiṭṭhānassa bahuvidhattā. Na evaṃ vikappanāya bhedo tassā ekavidhattāti veditabbaṃ. ‘‘Ekādase aruṇuggamane nissaggiya’’nti antimaṃ ṭhapetvā tato purimatarasminti attho veditabbo. Antimaṃ nāma aparakattikāya paṭhamāruṇuggamanaṃ. Tañhi kālattā nissaggiyaṃ na karoti, tenevāha accekacīvarasikkhāpadaṭṭhakathāyaṃ ‘‘chaṭṭhito paṭṭhāya pana uppannaṃ anaccekacīvarampi paccuddharitvā ṭhapitacīvarampi etaṃ parihāraṃ labhatiyevā’’ti (pārā. aṭṭha. 2.646-9). Imaṃyeva nayaṃ sandhāya ‘‘accekacīvarassa anatthate kathine ekādasadivasādhiko māso, atthate kathine ekādasadivasādhikā pañca māsā, tato paraṃ ekadivasampi parihāro natthī’’ti tatthevāha. Imasmiṃ naye siddhe anaccekacīvaraṃ dvādasāhe na labhatīti siddhameva hoti. Tato ‘‘anaccekacīvare anaccekacīvarasaññī, anāpattī’’ti (pārā. 650) ettha accekacīvarasadise aññasmiṃ anadhiṭṭhiteti siddhaṃ hoti. Tattha pana ‘‘pañca māsā’’ti ukkaṭṭhaparicchedavacanaṃ. Vassikasāṭikañca avassikasāṭikabhāvaṃ patvā ekādasamāse parihāraṃ labhatīti veditabbaṃ.
த³ஸாஹாதிக்கந்தங் நிஸ்ஸக்³கி³யந்தி எத்த² ஆபத்திவுட்டா²னே ‘‘த³ஸாஹப்படிச்ச²ன்னங் பக்க²அதிரேகபக்க²மாஸஅதிரேகமாஸபடிச்ச²ன்ன’’ந்திஆதி³வசனபே⁴தோ³ விய, ந இத⁴ வசனபே⁴தோ³, தஸ்மா ஸங்வச்ச²ராதிக்கந்தம்பி த³ஸாஹாதிக்கந்தமேவ நாம, ததா² து³தியகதி²னேபி ஸங்வச்ச²ரவிப்பவுத்த²ம்பி ரத்திவிப்பவுத்த²மேவ. ததியே ஸங்வச்ச²ராதிக்கந்தம்பி மாஸாதிக்கந்தமேவ நாமாதி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘அனதி⁴ட்டி²தே அதி⁴ட்டி²தஸஞ்ஞீ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’’ந்தி இத³மேகஸ்ஸ திகபாசித்தியஸ்ஸ ஆதி³பத³தீ³பனங். ஏஸ நயோ அவிகப்பிதேதிஆதீ³ஸுபி, தஸ்மா எத்த² அட்ட²ஸு திகச்சே²தே³ஸு ஏகங் வித்தா²ரெத்வா இதரேஸங் ஏகேகமாதி³பத³ங் வித்தா²ரெஹ்வா த்³வே த்³வே ப⁴க³வதாவ ஸங்கி²த்தத்தாதி ப³ஹூஸுபி திகச்சே²தே³ஸு ஸம்ப⁴வந்தேஸு ஏகோ ஏவ வுச்சதி, ‘‘அயங் வினயஸ்ஸ த⁴ம்மதா’’தி வத³ந்தி. து³க்கடவாரேஸு பன ஏகங் து³க்கடங் வித்தா²ரெத்வா ஸேஸானி ஸத்த ததே²வ ஸங்கி²த்தானி. ததா² அந்திமந்திமோ ஏகேகோ அனாபத்திகொட்டா²ஸோதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Dasāhātikkantaṃ nissaggiyanti ettha āpattivuṭṭhāne ‘‘dasāhappaṭicchannaṃ pakkhaatirekapakkhamāsaatirekamāsapaṭicchanna’’ntiādivacanabhedo viya, na idha vacanabhedo, tasmā saṃvaccharātikkantampi dasāhātikkantameva nāma, tathā dutiyakathinepi saṃvaccharavippavutthampi rattivippavutthameva. Tatiye saṃvaccharātikkantampi māsātikkantameva nāmāti veditabbaṃ. ‘‘Anadhiṭṭhite adhiṭṭhitasaññī nissaggiyaṃ pācittiya’’nti idamekassa tikapācittiyassa ādipadadīpanaṃ. Esa nayo avikappitetiādīsupi, tasmā ettha aṭṭhasu tikacchedesu ekaṃ vitthāretvā itaresaṃ ekekamādipadaṃ vitthārehvā dve dve bhagavatāva saṅkhittattāti bahūsupi tikacchedesu sambhavantesu eko eva vuccati, ‘‘ayaṃ vinayassa dhammatā’’ti vadanti. Dukkaṭavāresu pana ekaṃ dukkaṭaṃ vitthāretvā sesāni satta tatheva saṅkhittāni. Tathā antimantimo ekeko anāpattikoṭṭhāsoti veditabbaṃ.
அனாபத்தி அந்தோத³ஸாஹந்தி அயங் ஸங்கே²பத்தோ² – தங் த³ஸாஹபரமங் தா⁴ரேதப்³ப³ங். தங் அதிரேகசீவரங் யதா²ஸகங் அதி⁴ட்டா²னங் அந்தோத³ஸாஹங் அதி⁴ட்டே²தி வா விகப்பேதி வா விஸ்ஸஜ்ஜேதி வா அத்தனோ த⁴ம்மதாய நஸ்ஸதி வா வினஸ்ஸதி வா ட³ய்ஹதி வா அஞ்ஞோ வா தங் அச்சி²ந்தி³த்வா க³ண்ஹாதி விஸ்ஸாஸந்தோ வா க³ண்ஹாதி பாசித்தியதோ அனாபத்தி. து³க்கடதோ பன ஸியா ஆபத்தி ஸியா அனாபத்தி ஸஞ்ஞாபே⁴தே³ன. அந்திமானங் பனெத்த² த்³வின்னங் பதா³னங் வஸேன அனச்சி²ன்னே அச்சி²ன்னஸஞ்ஞீ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அவிஸ்ஸாஸக்³கா³ஹே விஸ்ஸாஸக்³கா³ஹஸஞ்ஞீ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியந்திஆதி³கா த்³வே திகபாசித்தியா, த்³வே ச து³க்கடா ஸங்கி²த்தாதி வேதி³தப்³பா³. எத்த² ஹி யதி³ அந்தோத³ஸாஹங் அதி⁴ட்டே²தி, த³ஸாஹபரமங் அருணங் அதிக்கமித்வா தஸ்ஸ தி³வஸபா⁴கே³ அதி⁴ட்ட²ஹதீதி வேதி³தப்³ப³ங். அயங் தாவ பாளிவினிச்ச²யோ.
Anāpatti antodasāhanti ayaṃ saṅkhepattho – taṃ dasāhaparamaṃ dhāretabbaṃ. Taṃ atirekacīvaraṃ yathāsakaṃ adhiṭṭhānaṃ antodasāhaṃ adhiṭṭheti vā vikappeti vā vissajjeti vā attano dhammatāya nassati vā vinassati vā ḍayhati vā añño vā taṃ acchinditvā gaṇhāti vissāsanto vā gaṇhāti pācittiyato anāpatti. Dukkaṭato pana siyā āpatti siyā anāpatti saññābhedena. Antimānaṃ panettha dvinnaṃ padānaṃ vasena anacchinne acchinnasaññī nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Avissāsaggāhe vissāsaggāhasaññī nissaggiyaṃ pācittiyantiādikā dve tikapācittiyā, dve ca dukkaṭā saṅkhittāti veditabbā. Ettha hi yadi antodasāhaṃ adhiṭṭheti, dasāhaparamaṃ aruṇaṃ atikkamitvā tassa divasabhāge adhiṭṭhahatīti veditabbaṃ. Ayaṃ tāva pāḷivinicchayo.
அட்ட²கதா²யங் பன இதோ க³ருகதரானீதிஆதி³ம்ஹி அயங் சோத³னாபுப்³ப³ங்க³மோ வினிச்ச²யோ – க³ண்டி²பதே³ பனஸ்ஸ இதோ நிஸ்ஸட்ட²சீவரதா³னதோ க³ருகம்பி ஞத்திது³தியகம்மங் யதா² அபலோகனேன கரொந்தி, ஏவமித³ங் ஞத்தியா கத்தப்³ப³ம்பி பகதிவசனேன வட்டதீதி. யதி³ ஏவங் பரிவாரே கம்மவக்³க³ஸ்ஸ அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஞத்திகம்மம்பி ஏகங் ஞத்திங் ட²பெத்வாவ காதப்³ப³ங், அபலோகனகம்மாதி³வஸேன ந காதப்³ப³’’ந்தி (பரி॰ அட்ட²॰ 482) யங் வுத்தங், தேன விருஜ்ஜெ²ய்ய. தேனேதங் வுச்சதி ‘‘தேஸங் ஏதங் அனுலோம’’ந்தி, தஸ்மா அனுலோமனயேனேவ தங் வுத்தங். நியமங் பன யதா² த்³வின்னங் பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸதோ² வினா ஞத்தியா ஹோதி, ஏவங் த்³வின்னங் நிஸ்ஸட்ட²சீவரதா³னம்பீதி வதா³ம, தஸ்மா ‘‘ஆயஸ்மதோ தே³மா’’தி வத்துங் வட்டதி. கத²ங் பனேதங் ஞாதப்³ப³ந்தி? தத³னுலோமத்தாதி. ஏகதே³வேத³ங் ஞத்திகம்மங் அபலோகனேனாபி காதுங் வட்டதீதி ஸாத⁴னந்தி வேதி³தப்³ப³ந்தி ஆசரியோ. அனுக³ண்டி²பதே³ பனெத்த² சோத³னங் கத்வா ‘‘ஏதங் ஸாதி⁴தங். ஞத்திகம்மங் ஏகங் ஞத்திங் ட²பெத்வாவ காதப்³ப³’’ந்தி பாளியா ஆக³தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், இத³ங் பன பாளியங் நாக³தங், லேஸதோ ஆஹரித்வா வுத்தந்தி கத்வா ஏதங் அபலோகனேனாபி வட்டதீதி.
Aṭṭhakathāyaṃ pana ito garukatarānītiādimhi ayaṃ codanāpubbaṅgamo vinicchayo – gaṇṭhipade panassa ito nissaṭṭhacīvaradānato garukampi ñattidutiyakammaṃ yathā apalokanena karonti, evamidaṃ ñattiyā kattabbampi pakativacanena vaṭṭatīti. Yadi evaṃ parivāre kammavaggassa aṭṭhakathāyaṃ ‘‘ñattikammampi ekaṃ ñattiṃ ṭhapetvāva kātabbaṃ, apalokanakammādivasena na kātabba’’nti (pari. aṭṭha. 482) yaṃ vuttaṃ, tena virujjheyya. Tenetaṃ vuccati ‘‘tesaṃ etaṃ anuloma’’nti, tasmā anulomanayeneva taṃ vuttaṃ. Niyamaṃ pana yathā dvinnaṃ pārisuddhiuposatho vinā ñattiyā hoti, evaṃ dvinnaṃ nissaṭṭhacīvaradānampīti vadāma, tasmā ‘‘āyasmato demā’’ti vattuṃ vaṭṭati. Kathaṃ panetaṃ ñātabbanti? Tadanulomattāti. Ekadevedaṃ ñattikammaṃ apalokanenāpi kātuṃ vaṭṭatīti sādhananti veditabbanti ācariyo. Anugaṇṭhipade panettha codanaṃ katvā ‘‘etaṃ sādhitaṃ. Ñattikammaṃ ekaṃ ñattiṃ ṭhapetvāva kātabba’’nti pāḷiyā āgataṃ sandhāya vuttaṃ, idaṃ pana pāḷiyaṃ nāgataṃ, lesato āharitvā vuttanti katvā etaṃ apalokanenāpi vaṭṭatīti.
468. ஏஸ நயோதி அஞ்ஞேஸங் சீவரேஸு உபசிகாதீ³ஹி கா²யிதேஸு மமபி கா²யிதானீதிஆதி³. ‘‘அஞ்ஞேன கதங்…பே॰… ஸாத⁴க’’ந்தி வசனதோ ஸமானஜாதிகங், ஏகத்த²ஜாதிகஞ்ச ததியகதி²னங் பட²மஸமானமேவாதி ஸித்³த⁴ங் ஹோதி.
468.Esanayoti aññesaṃ cīvaresu upacikādīhi khāyitesu mamapi khāyitānītiādi. ‘‘Aññena kataṃ…pe… sādhaka’’nti vacanato samānajātikaṃ, ekatthajātikañca tatiyakathinaṃ paṭhamasamānamevāti siddhaṃ hoti.