Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
4. நிஸ்ஸக்³கி³யகண்டோ³
4. Nissaggiyakaṇḍo
1. சீவரவக்³கோ³
1. Cīvaravaggo
1. பட²மகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Paṭhamakathinasikkhāpadavaṇṇanā
459. ஸமிதாவினாதி ஸமிதபாபேன. கோ³தமகசேதியங் நாம கோ³தமயக்க²ஸ்ஸ சேதியட்டா²னே கதவிஹாரோ வுச்சதி.
459.Samitāvināti samitapāpena. Gotamakacetiyaṃ nāma gotamayakkhassa cetiyaṭṭhāne katavihāro vuccati.
461. நவமங் வா த³ஸமங் வாதி பு⁴ம்மத்தே² உபயோக³வசனங். ஸசே ப⁴வெய்யாதி ஸசே கஸ்ஸசி கங்கா² ப⁴வெய்ய. வுத்தஸதி³ஸந்தி த³ஸமங் வாதி வுத்தஸதி³ஸங் பரிச்சே²த³ஸதி³ஸங், ‘‘வுத்தஸதி³ஸமேவா’’திபி லிக²ந்தி. தா⁴ரேதுந்தி எத்த² ஆஹாதி பாட²ஸேஸோ த³ட்ட²ப்³போ³.
461.Navamaṃ vā dasamaṃ vāti bhummatthe upayogavacanaṃ. Sace bhaveyyāti sace kassaci kaṅkhā bhaveyya. Vuttasadisanti dasamaṃ vāti vuttasadisaṃ paricchedasadisaṃ, ‘‘vuttasadisamevā’’tipi likhanti. Dhāretunti ettha āhāti pāṭhaseso daṭṭhabbo.
463. ஸூசியா படிஸாமனந்தி ஸூசிக⁴ரே ஸங்கோ³பனங், இத³ஞ்ச ஸூசிகம்மஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸ்ஸ பரினிட்டி²தபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். ஏதந்தி நட்ட²சீவரங். ஏதேஸம்பீதி நட்ட²சீவராதீ³னி பராமஸதி, தேன சீவரபலிபோ³தா⁴பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. து³தியஸ்ஸ பலிபோ³த⁴ஸ்ஸாதி ஆவாஸபலிபோ³த⁴ஸ்ஸ. எத்த² ச நிட்டி²தசீவரஸ்மிங், உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னேதி த்³வீஹி பதே³ஹி த்³வின்னங் பலிபோ³தா⁴னங் அபா⁴வத³ஸ்ஸனேன அத்த²தகதி²னஸ்ஸ பஞ்சமாஸப்³ப⁴ந்தரே யாவ சீவரபலிபோ³த⁴ஆவாஸபலிபோ³தே⁴ஸு அஞ்ஞதரங் ந உபச்சி²ஜ்ஜதி, தாவ அதிரேகசீவரங் தா⁴ரேதுங் வட்டதீதி தீ³பேதி. பக்கமனங் அந்தோ அஸ்ஸாதி பக்கமனந்திகா, ஏவங் ஸேஸாபி வேதி³தப்³பா³. வித்தா²ரோ பனெத்த² ஆக³தட்டா²னே ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி.
463.Sūciyā paṭisāmananti sūcighare saṃgopanaṃ, idañca sūcikammassa sabbassa pariniṭṭhitabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ. Etanti naṭṭhacīvaraṃ. Etesampīti naṭṭhacīvarādīni parāmasati, tena cīvarapalibodhābhāvaṃ dasseti. Dutiyassa palibodhassāti āvāsapalibodhassa. Ettha ca niṭṭhitacīvarasmiṃ, ubbhatasmiṃ kathineti dvīhi padehi dvinnaṃ palibodhānaṃ abhāvadassanena atthatakathinassa pañcamāsabbhantare yāva cīvarapalibodhaāvāsapalibodhesu aññataraṃ na upacchijjati, tāva atirekacīvaraṃ dhāretuṃ vaṭṭatīti dīpeti. Pakkamanaṃ anto assāti pakkamanantikā, evaṃ sesāpi veditabbā. Vitthāro panettha āgataṭṭhāne āvi bhavissati.
த³ஸாஹபரமங் காலந்தி அச்சந்தஸங்யோக³வசனங். இத³ஞ்ஹி வுத்தங் ஹோதி…பே॰… த³ஸாஹபரமபா⁴வோதி இத³ங் த³ஸாஹபரமதாபத³ஸ்ஸ அத்த²மத்தத³ஸ்ஸனங், த³ஸாஹபரமபா⁴வோதி இத³ஞ்ஹி வுத்தங் ஹோதீதி ஏவமெத்த² யோஜனா வேதி³தப்³பா³. அயமத்தோ²திஆதி³ த³ஸாஹபரமபத³ஸ்ஸேவ அதி⁴ப்பேதத்த²த³ஸ்ஸனவஸேன வுத்தங். தத்த² எத்தகோ காலோதி ‘‘த³ஸாஹபரமதா’’தி வுத்தோ யோ காலோ, ஸோ எத்தகோ காலோதி அத்தோ².
Dasāhaparamaṃ kālanti accantasaṃyogavacanaṃ. Idañhi vuttaṃ hoti…pe… dasāhaparamabhāvoti idaṃ dasāhaparamatāpadassa atthamattadassanaṃ, dasāhaparamabhāvoti idañhi vuttaṃ hotīti evamettha yojanā veditabbā. Ayamatthotiādi dasāhaparamapadasseva adhippetatthadassanavasena vuttaṃ. Tattha ettako kāloti ‘‘dasāhaparamatā’’ti vutto yo kālo, so ettako kāloti attho.
கோ²மந்தி கோ²மஸுத்தேஹி வாயிதங் கோ²மபடசீவரங், தங் வாகமயந்தி வத³ந்தி. கப்பாஸஸுத்தேஹி வாயிதங் கப்பாஸிகங், ஏவங் ஸேஸானிபி. கம்ப³லந்தி ஏளகாதீ³னங் லோமமயஸுத்தேன வாயிதபடங். ப⁴ங்க³ந்தி கோ²மஸுத்தாதீ³னி ஸப்³பா³னி, ஏகச்சானி வா மிஸ்ஸெத்வா வாயிதங் சீவரங். ப⁴ங்க³ம்பி வாகமயமேவாதி கேசி. து³கூலங் பத்துண்ணங் ஸோமாரபடங் சீனபடங் இத்³தி⁴ஜங் தே³வதி³ன்னந்தி இமானி பன ச² சீவரானி ஏதேஸஞ்ஞேவ அனுலோமானீதி விஸுங் ந வுத்தானி. து³கூலஞ்ஹி ஸாணஸ்ஸ அனுலோமங் வாகமயத்தா. ‘‘பத்துண்ணங் கோஸெய்யவிஸேஸோ’’தி அபி⁴தா⁴னகோஸே வுத்தங். ஸோமாரதே³ஸே, சீனதே³ஸே ச ஜாதவத்தா²னி ஸோமாரசீனபடானி. பத்துண்ணாதீ³னி தீணி கோஸெய்யஸ்ஸ அனுலோமானி பாணகேஹி கதஸுத்தமயத்தா. இத்³தி⁴ஜந்தி ஏஹிபி⁴க்கூ²னங் புஞ்ஞித்³தி⁴யா நிப்³ப³த்தசீவரங். கப்பருக்கே² நிப்³ப³த்தங், தே³வதி³ன்னஞ்ச கோ²மாதீ³னங் அஞ்ஞதரங் ஹோதீதி தேஸங் ஸப்³பே³ஸங் அனுலோமானி. மனுஸ்ஸானங் பகதிவித³த்தி²ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘த்³வே வித³த்தி²யோ’’திஆதி³ வுத்தங். இமினா தீ³க⁴தோ வட்³ட⁴கீஹத்த²ப்பமாணங் வித்தா²ரதோ ததோ உபட்³ட⁴ப்பமாணங் விகப்பனுபக³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. ததா² ஹி ‘‘ஸுக³தவித³த்தி² நாம இதா³னி மஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ திஸ்ஸோ வித³த்தி²யோ, வட்³ட⁴கீஹத்தே²ன தி³யட்³டோ⁴ ஹத்தோ² ஹோதீ’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.348-349) குடிகாரஸிக்கா²பத³ட்ட²கதா²யங் வுத்தங், தஸ்மா ஸுக³தங்கு³லேன த்³வாத³ஸங்கு³லா ஸுக³தவித³த்தி² வட்³ட⁴கீஹத்தே²ன தி³யட்³டோ⁴ ஹத்தோ²தி ஸித்³த⁴ங். ஏவஞ்ச கத்வா ‘‘ஸுக³தங்கு³லேன அட்ட²ங்கு³லங் வட்³ட⁴கீஹத்த²ப்பமாண’’ந்தி ஆக³தட்டா²னேஹி ச ஸமேதி.
Khomanti khomasuttehi vāyitaṃ khomapaṭacīvaraṃ, taṃ vākamayanti vadanti. Kappāsasuttehi vāyitaṃ kappāsikaṃ, evaṃ sesānipi. Kambalanti eḷakādīnaṃ lomamayasuttena vāyitapaṭaṃ. Bhaṅganti khomasuttādīni sabbāni, ekaccāni vā missetvā vāyitaṃ cīvaraṃ. Bhaṅgampi vākamayamevāti keci. Dukūlaṃ pattuṇṇaṃ somārapaṭaṃ cīnapaṭaṃ iddhijaṃ devadinnanti imāni pana cha cīvarāni etesaññeva anulomānīti visuṃ na vuttāni. Dukūlañhi sāṇassa anulomaṃ vākamayattā. ‘‘Pattuṇṇaṃ koseyyaviseso’’ti abhidhānakose vuttaṃ. Somāradese, cīnadese ca jātavatthāni somāracīnapaṭāni. Pattuṇṇādīni tīṇi koseyyassa anulomāni pāṇakehi katasuttamayattā. Iddhijanti ehibhikkhūnaṃ puññiddhiyā nibbattacīvaraṃ. Kapparukkhe nibbattaṃ, devadinnañca khomādīnaṃ aññataraṃ hotīti tesaṃ sabbesaṃ anulomāni. Manussānaṃ pakatividatthiṃ sandhāya ‘‘dve vidatthiyo’’tiādi vuttaṃ. Iminā dīghato vaḍḍhakīhatthappamāṇaṃ vitthārato tato upaḍḍhappamāṇaṃ vikappanupaganti dasseti. Tathā hi ‘‘sugatavidatthi nāma idāni majjhimassa purisassa tisso vidatthiyo, vaḍḍhakīhatthena diyaḍḍho hattho hotī’’ti (pārā. aṭṭha. 2.348-349) kuṭikārasikkhāpadaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, tasmā sugataṅgulena dvādasaṅgulā sugatavidatthi vaḍḍhakīhatthena diyaḍḍho hatthoti siddhaṃ. Evañca katvā ‘‘sugataṅgulena aṭṭhaṅgulaṃ vaḍḍhakīhatthappamāṇa’’nti āgataṭṭhānehi ca sameti.
தங் அதிக்காமயதோதி எத்த² தந்தி சீவரங், காலங் வா பராமஸதி. தஸ்ஸ யோ அருணோதி சீவருப்பாத³தி³வஸஸ்ஸ யோ அதிக்கந்தோ அருணோ. சீவருப்பாத³தி³வஸேன ஸத்³தி⁴ந்தி சீவருப்பாத³தி³வஸஸ்ஸ ஆதி³பூ⁴தேன அதிக்கந்தஅருணேன ஸத்³தி⁴ந்தி அத்தோ², இத³ஞ்ச ப⁴க³வதா ‘‘த³ஸாஹபரம’’ந்தி வத்வா புன ‘‘ஏகாத³ஸே அருணுக்³க³மனே’’தி வுத்தத்தா புப்³பா³பரஸங்ஸந்த³னத்த²ங் ஸத்³த³தோ க³ம்மமானம்பி ‘‘சீவருப்பாத³தி³வஸேன ஸத்³தி⁴’’ந்தி ஏவங் வுத்தங். ‘‘த³ஸமே அருணே’’தி வுத்தே ஏவ ஹி த³ஸாஹபரமேன ஸத்³தி⁴ங் ஸமேதி. தி³வஸபரியோஸானஸ்ஸ அவதி⁴பூ⁴தஅனாக³தாருணவஸேன ஹி தி³வஸங் அதிக்கந்தங் நாம ஹோதி, ந பன தி³வஸஸ்ஸ ஆதி³பூ⁴தாருணவஸேன பரிவாஸாதீ³ஸு ததா² அக்³க³ஹணதோ, இத⁴ பன ப⁴க³வதா தி³வஸஸ்ஸ ஆதி³அந்தபரிச்சே²த³த³ஸ்ஸனவஸேன ‘‘ஏகாத³ஸே அருணுக்³க³மனே’’தி வுத்தங், தஸ்மா அட்ட²கதா²யங் தி³வஸஸ்ஸ ஆதி³பூ⁴தங் தங்தி³வஸனிஸ்ஸிதம்பி அருணங் க³ஹெத்வா ‘‘ஏகாத³ஸே அருணுக்³க³மனே நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதீ’’தி வுத்தங். அருணோதி செத்த² ஸூரியுக்³க³மனஸ்ஸ புரேசரோ வட்³ட⁴னக⁴னரத்தோ பபா⁴விஸேஸோதி த³ட்ட²ப்³போ³.
Taṃ atikkāmayatoti ettha tanti cīvaraṃ, kālaṃ vā parāmasati. Tassa yo aruṇoti cīvaruppādadivasassa yo atikkanto aruṇo. Cīvaruppādadivasena saddhinti cīvaruppādadivasassa ādibhūtena atikkantaaruṇena saddhinti attho, idañca bhagavatā ‘‘dasāhaparama’’nti vatvā puna ‘‘ekādase aruṇuggamane’’ti vuttattā pubbāparasaṃsandanatthaṃ saddato gammamānampi ‘‘cīvaruppādadivasena saddhi’’nti evaṃ vuttaṃ. ‘‘Dasame aruṇe’’ti vutte eva hi dasāhaparamena saddhiṃ sameti. Divasapariyosānassa avadhibhūtaanāgatāruṇavasena hi divasaṃ atikkantaṃ nāma hoti, na pana divasassa ādibhūtāruṇavasena parivāsādīsu tathā aggahaṇato, idha pana bhagavatā divasassa ādiantaparicchedadassanavasena ‘‘ekādase aruṇuggamane’’ti vuttaṃ, tasmā aṭṭhakathāyaṃ divasassa ādibhūtaṃ taṃdivasanissitampi aruṇaṃ gahetvā ‘‘ekādase aruṇuggamane nissaggiyaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Aruṇoti cettha sūriyuggamanassa purecaro vaḍḍhanaghanaratto pabhāvisesoti daṭṭhabbo.
வசனீயோதி ஸங்கா⁴பெக்கோ². வசனபே⁴தோ³தி ‘‘ஞத்தியங் த்³வே ஆபத்தியோ ஸரதீ’’திஆதி³னா வத்தப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ.
Vacanīyoti saṅghāpekkho. Vacanabhedoti ‘‘ñattiyaṃ dve āpattiyo saratī’’tiādinā vattabbanti adhippāyo.
468. ‘‘ந இத⁴ ஸஞ்ஞா ரக்க²தீ’’தி இத³ங் வேமதிகஞ்ச அனதிக்கந்தஸஞ்ஞஞ்ச ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யோபி ஏவங்ஸஞ்ஞீ தஸ்ஸபீதி யோ அனதிக்கந்தஸஞ்ஞீ, வேமதிகோ வா, தஸ்ஸபீதி அத்தோ². அனட்ட²தோ அவிலுத்தஸ்ஸ விஸேஸமாஹ ‘‘பஸய்ஹாவஹாரவஸேனா’’தி. தெ²ய்யாவஹாரவஸேன க³ஹிதம்பி இத⁴ நட்ட²ங்.
468.‘‘Naidha saññā rakkhatī’’ti idaṃ vematikañca anatikkantasaññañca sandhāya vuttaṃ. Yopi evaṃsaññī tassapīti yo anatikkantasaññī, vematiko vā, tassapīti attho. Anaṭṭhato aviluttassa visesamāha ‘‘pasayhāvahāravasenā’’ti. Theyyāvahāravasena gahitampi idha naṭṭhaṃ.
அனாபத்தி அஞ்ஞேன கதங் படிலபி⁴த்வாதிஆதி³ நிஸீத³னஸந்த²தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யேன ஹி புராணஸந்த²தஸ்ஸ ஸாமந்தா ஸுக³தவித³த்தி²ங் அனாதி³யித்வா நவங் நிஸீத³னஸந்த²தங் கதங், தஸ்ஸ தங் நிஸ்ஸக்³கி³யம்பி ததோ அஞ்ஞஸ்ஸ படிலபி⁴த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அனாபத்திகரந்தி ஸிஜ்ஜ²னதோ அயமத்தோ² ஸப்³ப³னிஸ்ஸக்³கி³யேஸுபி ஸிஜ்ஜ²தி.
Anāpatti aññena kataṃ paṭilabhitvātiādi nisīdanasanthataṃ sandhāya vuttaṃ. Yena hi purāṇasanthatassa sāmantā sugatavidatthiṃ anādiyitvā navaṃ nisīdanasanthataṃ kataṃ, tassa taṃ nissaggiyampi tato aññassa paṭilabhitvā paribhuñjantassa anāpattikaranti sijjhanato ayamattho sabbanissaggiyesupi sijjhati.
469. திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துந்தி ஸங்கா⁴டிஆதி³னாமேன அதி⁴ட்டா²துங். ‘‘ந விகப்பேது’’ந்தி இமினா நாமேன ந விகப்பேதுங், ஏதேன விகப்பிததிசீவரோ தேசீவரிகோ ந ஹோதி. தஸ்ஸ தஸ்மிங் அதி⁴ட்டி²ததிசீவரே விய அவிப்பவாஸாதி³னா கத்தப்³ப³விதி⁴ ந காதப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி, ந பன விகப்பனே தோ³ஸோதி. ததோ பரந்தி சதுமாஸதோ பரங் விகப்பெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஞ்ஞாதந்தி கேசி வத³ந்தி, அஞ்ஞே பன ‘‘விகப்பெத்வா யாவ ஆகா³மிவஸ்ஸானங், தாவ ட²பேதுமேவ வட்டதீ’’தி வத³ந்தி, அபரே பன ‘‘விகப்பனே ந தோ³ஸோ, ததா² விகப்பிதங் பரிக்கா²ராதி³னாமேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி வத³ந்தி.
469.Ticīvaraṃ adhiṭṭhātunti saṅghāṭiādināmena adhiṭṭhātuṃ. ‘‘Na vikappetu’’nti iminā nāmena na vikappetuṃ, etena vikappitaticīvaro tecīvariko na hoti. Tassa tasmiṃ adhiṭṭhitaticīvare viya avippavāsādinā kattabbavidhi na kātabboti dasseti, na pana vikappane dosoti. Tato paranti catumāsato paraṃ vikappetvā paribhuñjituṃ anuññātanti keci vadanti, aññe pana ‘‘vikappetvā yāva āgāmivassānaṃ, tāva ṭhapetumeva vaṭṭatī’’ti vadanti, apare pana ‘‘vikappane na doso, tathā vikappitaṃ parikkhārādināmena adhiṭṭhahitvā paribhuñjitabba’’nti vadanti.
முட்டி²பஞ்சகந்தி முட்டி²யா உபலக்கி²தங் பஞ்சகங், சதுஹத்தே² மினித்வா பஞ்சமங் ஹத்த²ங் முட்டி²ங் கத்வா மினிதப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. கேசி பன ‘‘முட்டி²ஹத்தா²னங் பஞ்சகங் முட்டி²பஞ்சகங், தஸ்மா பஞ்சபி ஹத்தே² முட்டி²ங் கத்வாவ மினிதப்³பா³’’தி வத³ந்தி. முட்டி²த்திகந்தி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. த்³விஹத்தே²ன அந்தரவாஸகேன திமண்ட³லங் படிச்சா²தே³துங் ஸக்காதி ஆஹ ‘‘பாருபனேனா’’திஆதி³. அதிரேகந்தி ஸுக³தசீவரப்பமாணதோ அதி⁴கங். ஊனகந்தி முட்டி²பஞ்சகாதி³தோ ஊனகங், தேன ச தேஸு திசீவராதி⁴ட்டா²னங் ந ருஹதீதி த³ஸ்ஸேதி.
Muṭṭhipañcakanti muṭṭhiyā upalakkhitaṃ pañcakaṃ, catuhatthe minitvā pañcamaṃ hatthaṃ muṭṭhiṃ katvā minitabbanti adhippāyo. Keci pana ‘‘muṭṭhihatthānaṃ pañcakaṃ muṭṭhipañcakaṃ, tasmā pañcapi hatthe muṭṭhiṃ katvāva minitabbā’’ti vadanti. Muṭṭhittikanti etthāpi eseva nayo. Dvihatthena antaravāsakena timaṇḍalaṃ paṭicchādetuṃ sakkāti āha ‘‘pārupanenā’’tiādi. Atirekanti sugatacīvarappamāṇato adhikaṃ. Ūnakanti muṭṭhipañcakādito ūnakaṃ, tena ca tesu ticīvarādhiṭṭhānaṃ na ruhatīti dasseti.
இமங் ஸங்கா⁴டிங் பச்சுத்³த⁴ராமீதி இமங் ஸங்கா⁴டிஅதி⁴ட்டா²னங் உக்கி²பாமி பரிச்சஜாமீதி அத்தோ². காயவிகாரங் கரொந்தேனாதி ஹத்தே²ன சீவரங் பராமஸந்தேன, சாலெந்தேன வா. வாசாய அதி⁴ட்டா²தப்³பா³தி எத்த² காயேனபி சாலெத்வா வாசம்பி பி⁴ந்தி³த்வா காயவாசாஹி அதி⁴ட்டா²னம்பி ஸங்க³ஹிதந்தி வேதி³தப்³ப³ங் ‘‘காயேன அபு²ஸித்வா’’தி வுத்தத்தா. து³வித⁴ந்தி அஹத்த²பாஸஹத்த²பாஸவஸேன து³வித⁴ங். தத்த² ஹத்த²பாஸோ நாம அட்³ட⁴தெய்யஹத்தோ² வுச்சதி. த்³வாத³ஸஹத்த²ந்தி கேசி வத³ந்தி , தங் இத⁴ ந ஸமேதி. ‘‘ஸாமந்தவிஹாரே’’தி இத³ங் ட²பிதட்டா²னஸல்லக்க²ணயொக்³கே³ டி²தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ததோ தூ³ரே டி²தம்பி ட²பிதட்டா²னங் ஸல்லக்கெ²ந்தேன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவ. தத்த²பி சீவரஸ்ஸ ட²பிதபா⁴வஸல்லக்க²ணமேவ பமாணங். ந ஹி ஸக்கா ஸப்³ப³தா² டா²னங் ஸல்லக்கே²துங். ஏகஸ்மிங் விஹாரே ட²பெத்வா ததோ அஞ்ஞஸ்மிங் ட²பிதந்தி அதி⁴ட்டா²துங் ந வட்டதி. கேசி பன ‘‘ததா²பி அதி⁴ட்டி²தே ந தோ³ஸோ’’தி வத³ந்தி, தங் அட்ட²கதா²ய ந ஸமேதி, வீமங்ஸிதப்³ப³ங். அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ட²பிதவத்தே²ஹீதி பரிக்கா²ரசோளனாமேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா ட²பிதவத்தே²ஹி, தேனேவ ‘‘இமங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி பரிக்கா²ரசோளஸ்ஸ பச்சுத்³தா⁴ரங் த³ஸ்ஸேதி. ஏதேன ச தேசீவரது⁴தங்க³ங் பரிஹரந்தேன பங்ஸுகூலாதி³வஸேன லத்³த⁴ங் வத்த²ங் த³ஸாஹப்³ப⁴ந்தரே கத்வா ரஜித்வா பாருபிதுங் அஸக்கொந்தேன பரிக்கா²ரசோளவஸேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வாவ த³ஸாஹங் அதிக்கமேதப்³ப³ங், இதரதா² நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. தேனேவ ‘‘ரஜிதகாலதோ பன பட்டா²ய நிக்கி²பிதுங் ந வட்டதி, து⁴தங்க³சோரோ நாம ஹோதீ’’தி (விஸுத்³தி⁴॰ 1.25) விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வுத்தங். ‘‘புன அதி⁴ட்டா²தப்³பா³னீ’’தி இத³ஞ்ச ஸங்கா⁴டிஆதி³திசீவரனாமேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுகாமஸ்ஸ வஸேன வுத்தங், இதரஸ்ஸ பன புரிமாதி⁴ட்டா²னமேவ அலந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘புன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³’’ந்தி இமினா கப்பபி³ந்து³பி தா³தப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி.
Imaṃ saṅghāṭiṃ paccuddharāmīti imaṃ saṅghāṭiadhiṭṭhānaṃ ukkhipāmi pariccajāmīti attho. Kāyavikāraṃ karontenāti hatthena cīvaraṃ parāmasantena, cālentena vā. Vācāya adhiṭṭhātabbāti ettha kāyenapi cāletvā vācampi bhinditvā kāyavācāhi adhiṭṭhānampi saṅgahitanti veditabbaṃ ‘‘kāyena aphusitvā’’ti vuttattā. Duvidhanti ahatthapāsahatthapāsavasena duvidhaṃ. Tattha hatthapāso nāma aḍḍhateyyahattho vuccati. Dvādasahatthanti keci vadanti , taṃ idha na sameti. ‘‘Sāmantavihāre’’ti idaṃ ṭhapitaṭṭhānasallakkhaṇayogge ṭhitaṃ sandhāya vuttaṃ. Tato dūre ṭhitampi ṭhapitaṭṭhānaṃ sallakkhentena adhiṭṭhātabbameva. Tatthapi cīvarassa ṭhapitabhāvasallakkhaṇameva pamāṇaṃ. Na hi sakkā sabbathā ṭhānaṃ sallakkhetuṃ. Ekasmiṃ vihāre ṭhapetvā tato aññasmiṃ ṭhapitanti adhiṭṭhātuṃ na vaṭṭati. Keci pana ‘‘tathāpi adhiṭṭhite na doso’’ti vadanti, taṃ aṭṭhakathāya na sameti, vīmaṃsitabbaṃ. Adhiṭṭhahitvā ṭhapitavatthehīti parikkhāracoḷanāmena adhiṭṭhahitvā ṭhapitavatthehi, teneva ‘‘imaṃ paccuddharāmī’’ti parikkhāracoḷassa paccuddhāraṃ dasseti. Etena ca tecīvaradhutaṅgaṃ pariharantena paṃsukūlādivasena laddhaṃ vatthaṃ dasāhabbhantare katvā rajitvā pārupituṃ asakkontena parikkhāracoḷavasena adhiṭṭhahitvāva dasāhaṃ atikkametabbaṃ, itarathā nissaggiyaṃ hotīti dasseti. Teneva ‘‘rajitakālato pana paṭṭhāya nikkhipituṃ na vaṭṭati, dhutaṅgacoro nāma hotī’’ti (visuddhi. 1.25) visuddhimagge vuttaṃ. ‘‘Puna adhiṭṭhātabbānī’’ti idañca saṅghāṭiāditicīvaranāmena adhiṭṭhahitvā paribhuñjitukāmassa vasena vuttaṃ, itarassa pana purimādhiṭṭhānameva alanti veditabbaṃ. ‘‘Puna adhiṭṭhātabba’’nti iminā kappabindupi dātabbanti dasseti.
ப³த்³த⁴ஸீமாயங் அவிப்பவாஸஸீமாஸம்முதிஸம்ப⁴வதோ ந தத்த² து³ப்பரிஹாரதாதி ஆஹ ‘‘அப³த்³த⁴ஸீமாயங் து³ப்பரிஹார’’ந்தி.
Baddhasīmāyaṃ avippavāsasīmāsammutisambhavato na tattha dupparihāratāti āha ‘‘abaddhasīmāyaṃ dupparihāra’’nti.
அதிரித்தப்பமாணாய சே²த³னகங் பாசித்தியந்தி ஆஹ ‘‘அனதிரித்தப்பமாணா’’தி. ததோ பரங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³பா³தி வஸ்ஸிகமாஸதோ பரங் அதி⁴ட்டா²னங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³பா³, இமினா சதுன்னங் வஸ்ஸிகமாஸானங் உபரி அதி⁴ட்டா²னங் திட்ட²தீதி விஞ்ஞாயதி ததோ பச்சுத்³த⁴ராயோகா³. யஞ்ச மாதிகாட்ட²கதா²யங் ‘‘வஸ்ஸிகஸாடிகா வஸ்ஸானமாஸாதிக்கமேனாபி, கண்டு³படிச்சா²தி³ ஆபா³த⁴வூபஸமேனாபி அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதீ’’தி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ கதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா) வுத்தங், தங் ஸமந்தபாஸாதி³காயங் நத்தி². பரிவாரட்ட²கதா²யஞ்ச ‘‘அத்தா²பத்தி ஹேமந்தே ஆபஜ்ஜதி, நோ கி³ம்ஹே’’தி எத்த² இத³ங் வுத்தங் ‘‘கத்திகபுண்ணமாஸியா பச்சி²மே பாடிபத³தி³வஸே விகப்பெத்வா ட²பிதங் வஸ்ஸிகஸாடிகங் நிவாஸெந்தோ ஹேமந்தே ஆபஜ்ஜதி, குருந்தி³யங் பன ‘கத்திகபுண்ணமதி³வஸே அபச்சுத்³த⁴ரித்வா ஹேமந்தே ஆபஜ்ஜதீ’தி வுத்தங், தம்பி ஸுவுத்தங், ‘சதுமாஸங் அதி⁴ட்டா²துங் ததோ பரங் விகப்பேது’ந்தி ஹி வுத்த’’ந்தி (பரி॰ அட்ட²॰ 323). தத்த² மஹாஅட்ட²கதா²யங் நிவாஸனபச்சயா து³க்கடங் வுத்தங், குருந்த³ட்ட²கதா²யங் பன அபச்சுத்³தா⁴ரபச்சயா, தஸ்மா குருந்தி³யங் வுத்தனயேனாபி வஸ்ஸிகஸாடிகா வஸ்ஸானமாஸாதிக்கமேபி அதி⁴ட்டா²னங் ந விஜஹதீதி பஞ்ஞாயதி. அதி⁴ட்டா²னவிஜஹனேஸு ச வஸ்ஸானமாஸஆபா³தா⁴னங் விக³மேன விஜஹனங் மாதிகாட்ட²கதா²யம்பி ந உத்³த⁴டங், தஸ்மா ஸமந்தபாஸாதி³காயங் ஆக³தனயேன யாவ பச்சுத்³தா⁴ரா அதி⁴ட்டா²னங் திட்ட²தீதி க³ஹேதப்³ப³ங். நஹானத்தா²ய அனுஞ்ஞாதத்தா ‘‘வண்ணபே⁴த³மத்தரத்தாபி சேஸா வட்டதீ’’தி வுத்தங். ‘‘த்³வே பன ந வட்டந்தீ’’தி இமினா ஸங்கா⁴டிஆதீ³ஸு விய து³தியே அதி⁴ட்டா²னங் ந ருஹதி, அதிரேகசீவரங் ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. மஹாபச்சரியங் சீவரவஸேன பரிபோ⁴க³கிச்சஸ்ஸ அபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய அனாபத்தி வுத்தா ஸேனாஸனபரிக்கா²ரத்தா²ய தி³ன்னபச்சத்த²ரணே விய. யங் பன ‘‘பச்சத்த²ரணம்பி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³’’ந்தி வுத்தங், தங் ஸேனாஸனத்தா²யேவாதி நியமிதங் ந ஹோதி நவஸு சீவரேஸு க³ஹிதத்தா, தஸ்மா அத்தனோ நாமேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா நித³ஹித்வா பரிக்கா²ரசோளங் விய யதா² ததா² வினியுஜ்ஜிதப்³ப³மேவாதி க³ஹேதப்³ப³ங். பாவாரோ கோஜவோதி இமேஸம்பி பச்சத்த²ரணாதீ³னங் லோகேபி வோஹரணதோ ஸேனாஸனபரிக்கா²ரத்தா²ய தி³ன்னபச்சத்த²ரணதோ விஸுங் க³ஹணங் கதங்.
Atirittappamāṇāya chedanakaṃ pācittiyanti āha ‘‘anatirittappamāṇā’’ti. Tato paraṃ paccuddharitvā vikappetabbāti vassikamāsato paraṃ adhiṭṭhānaṃ paccuddharitvā vikappetabbā, iminā catunnaṃ vassikamāsānaṃ upari adhiṭṭhānaṃ tiṭṭhatīti viññāyati tato paccuddharāyogā. Yañca mātikāṭṭhakathāyaṃ ‘‘vassikasāṭikā vassānamāsātikkamenāpi, kaṇḍupaṭicchādi ābādhavūpasamenāpi adhiṭṭhānaṃ vijahatī’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. kathinasikkhāpadavaṇṇanā) vuttaṃ, taṃ samantapāsādikāyaṃ natthi. Parivāraṭṭhakathāyañca ‘‘atthāpatti hemante āpajjati, no gimhe’’ti ettha idaṃ vuttaṃ ‘‘kattikapuṇṇamāsiyā pacchime pāṭipadadivase vikappetvā ṭhapitaṃ vassikasāṭikaṃ nivāsento hemante āpajjati, kurundiyaṃ pana ‘kattikapuṇṇamadivase apaccuddharitvā hemante āpajjatī’ti vuttaṃ, tampi suvuttaṃ, ‘catumāsaṃ adhiṭṭhātuṃ tato paraṃ vikappetu’nti hi vutta’’nti (pari. aṭṭha. 323). Tattha mahāaṭṭhakathāyaṃ nivāsanapaccayā dukkaṭaṃ vuttaṃ, kurundaṭṭhakathāyaṃ pana apaccuddhārapaccayā, tasmā kurundiyaṃ vuttanayenāpi vassikasāṭikā vassānamāsātikkamepi adhiṭṭhānaṃ na vijahatīti paññāyati. Adhiṭṭhānavijahanesu ca vassānamāsaābādhānaṃ vigamena vijahanaṃ mātikāṭṭhakathāyampi na uddhaṭaṃ, tasmā samantapāsādikāyaṃ āgatanayena yāva paccuddhārā adhiṭṭhānaṃ tiṭṭhatīti gahetabbaṃ. Nahānatthāya anuññātattā ‘‘vaṇṇabhedamattarattāpi cesā vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. ‘‘Dve pana na vaṭṭantī’’ti iminā saṅghāṭiādīsu viya dutiye adhiṭṭhānaṃ na ruhati, atirekacīvaraṃ hotīti dasseti. Mahāpaccariyaṃ cīvaravasena paribhogakiccassa abhāvaṃ sandhāya anāpatti vuttā senāsanaparikkhāratthāya dinnapaccattharaṇe viya. Yaṃ pana ‘‘paccattharaṇampi adhiṭṭhātabba’’nti vuttaṃ, taṃ senāsanatthāyevāti niyamitaṃ na hoti navasu cīvaresu gahitattā, tasmā attano nāmena adhiṭṭhahitvā nidahitvā parikkhāracoḷaṃ viya yathā tathā viniyujjitabbamevāti gahetabbaṃ. Pāvāro kojavoti imesampi paccattharaṇādīnaṃ lokepi voharaṇato senāsanaparikkhāratthāya dinnapaccattharaṇato visuṃ gahaṇaṃ kataṃ.
‘‘ஹீனாயாவத்தனேனா’’தி இத³ங் அந்திமவத்து²ங் அஜ்ஜா²பஜ்ஜித்வா பி⁴க்கு²படிஞ்ஞாய டி²தஸ்ஸ சேவ தித்தி²யபக்கந்தஸ்ஸ ச பி⁴க்கு²னியா ச பி⁴க்கு²னிபா⁴வே நிரபெக்க²தாய கி³ஹிலிங்க³தித்தி²யலிங்க³க்³க³ஹணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸிக்க²ங் அபச்சக்கா²ய கி³ஹிபா⁴வூபக³மனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி கேசி வத³ந்தி, தங் ந யுத்தங் ததா³பிஸ்ஸ உபஸம்பன்னத்தா, சீவரஸ்ஸ ச தஸ்ஸ ஸந்தகத்தாவிஜஹனதோ. பமாணசீவரஸ்ஸாதி பச்சி²மப்பமாணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். த்³வே சீவரானி பாருபந்தஸ்ஸாதி கா³மப்பவேஸே தி³கு³ணங் கத்வா ஸங்கா⁴டியோ பாருபனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ‘‘ஏஸ நயோ’’தி இமினா பமாணயுத்தேஸு யத்த² கத்த²சி சி²த்³த³ங் அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதீதிஆதி³அத்த²ங் ஸங்க³ண்ஹாதி.
‘‘Hīnāyāvattanenā’’ti idaṃ antimavatthuṃ ajjhāpajjitvā bhikkhupaṭiññāya ṭhitassa ceva titthiyapakkantassa ca bhikkhuniyā ca bhikkhunibhāve nirapekkhatāya gihiliṅgatitthiyaliṅgaggahaṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Sikkhaṃ apaccakkhāya gihibhāvūpagamanaṃ sandhāya vuttanti keci vadanti, taṃ na yuttaṃ tadāpissa upasampannattā, cīvarassa ca tassa santakattāvijahanato. Pamāṇacīvarassāti pacchimappamāṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Dve cīvarāni pārupantassāti gāmappavese diguṇaṃ katvā saṅghāṭiyo pārupanaṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Esa nayo’’ti iminā pamāṇayuttesu yattha katthaci chiddaṃ adhiṭṭhānaṃ vijahatītiādiatthaṃ saṅgaṇhāti.
அஞ்ஞங் பச்சி²மப்பமாணங் நாம நத்தீ²தி ஸுத்தே ஆக³தங் நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ. இதா³னி தமேவ விபா⁴வேதுங் ‘‘யஞ்ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங், தங் ந ஸமேதி, ஸங்கா⁴டிஆதீ³னங் முட்டி²பஞ்சகாதி³ஹெட்டி²மப்பமாணஸ்ஸ ஸுத்தே அனாக³தத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ.
Aññaṃ pacchimappamāṇaṃ nāma natthīti sutte āgataṃ natthīti adhippāyo. Idāni tameva vibhāvetuṃ ‘‘yañhī’’tiādi vuttaṃ, taṃ na sameti, saṅghāṭiādīnaṃ muṭṭhipañcakādiheṭṭhimappamāṇassa sutte anāgatattāti adhippāyo.
மஹந்தங் வா கு²த்³த³கங் கரோதீதி எத்த² அதிமஹந்தங் சீவரங் முட்டி²பஞ்சகாதி³பச்சி²மப்பமாணயுத்தங் கத்வா ஸமந்ததோ சி²ந்த³னேனாபி விச்சி²ந்த³னகாலே சி²ஜ்ஜமானட்டா²னங் சி²த்³த³ஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தி அதி⁴ட்டா²னங் ந விஜஹதி ஏவாதி ஸிஜ்ஜ²தி, ‘‘க⁴டெத்வா சி²ந்த³தி, ந பி⁴ஜ்ஜதீ’’தி வசனேன ச ஸமேதி. பரிக்கா²ரசோளங் பன விகப்பனுபக³பச்சி²மப்பமாணதோ ஊனங் கத்வா சி²ன்னங் அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதி அதி⁴ட்டா²னஸ்ஸ அனிஸ்ஸயத்தா. தானி புன ப³த்³தா⁴னி க⁴டிதானி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³மேவாதி வேதி³தப்³ப³ங் . கேசி பன ‘‘வஸ்ஸிகஸாடிகசீவரே த்³விதா⁴ சி²ன்னே யதி³பி ஏகேகங் க²ண்ட³ங் பச்சி²மபச்சி²மப்பமாணங் பஹோதி, ஏகஸ்மிங்யேவ க²ண்டே³ அதி⁴ட்டா²னங் திட்ட²தி, ந இதரே, ‘‘த்³வே பன ந வட்டந்தீ’’தி வுத்தத்தா. நிஸீத³னகண்டு³ப்படிச்சா²தீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோதி வத³ந்தி.
Mahantaṃ vā khuddakaṃ karotīti ettha atimahantaṃ cīvaraṃ muṭṭhipañcakādipacchimappamāṇayuttaṃ katvā samantato chindanenāpi vicchindanakāle chijjamānaṭṭhānaṃ chiddasaṅkhyaṃ na gacchati adhiṭṭhānaṃ na vijahati evāti sijjhati, ‘‘ghaṭetvā chindati, na bhijjatī’’ti vacanena ca sameti. Parikkhāracoḷaṃ pana vikappanupagapacchimappamāṇato ūnaṃ katvā chinnaṃ adhiṭṭhānaṃ vijahati adhiṭṭhānassa anissayattā. Tāni puna baddhāni ghaṭitāni adhiṭṭhātabbamevāti veditabbaṃ . Keci pana ‘‘vassikasāṭikacīvare dvidhā chinne yadipi ekekaṃ khaṇḍaṃ pacchimapacchimappamāṇaṃ pahoti, ekasmiṃyeva khaṇḍe adhiṭṭhānaṃ tiṭṭhati, na itare, ‘‘dve pana na vaṭṭantī’’ti vuttattā. Nisīdanakaṇḍuppaṭicchādīsupi eseva nayoti vadanti.
ஸம்முகே² பவத்தா ஸம்முகா²தி பச்சத்தவசனங், தஞ்ச விகப்பனவிஸேஸனங், தஸ்மா ‘‘ஸம்முகே²’’தி பு⁴ம்மத்தே² நிஸ்ஸக்கவசனங் கத்வாபி அத்த²ங் வத³ந்தி, அபி⁴முகே²தி அத்தோ². அத² வா ஸம்முகே²ன அத்தனோ வாசாய ஏவ விகப்பனா ஸம்முகா²விகப்பனா. பரம்முகே²ன விகப்பனா பரம்முகா²விகப்பனாதி கரணத்தே²னாபி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³, அயமேவ பாளியா ஸமேதி. ஸன்னிஹிதாஸன்னிஹிதபா⁴வந்தி ஆஸன்னதூ³ரபா⁴வங். எத்தாவதா நிதே⁴துங் வட்டதீதி எத்தகேனேவ விகப்பனாகிச்சஸ்ஸ நிட்டி²தத்தா, அதிரேகசீவரங் ந ஹோதீதி த³ஸாஹாதிக்கமே ந நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஜனேதீதி அதி⁴ப்பாயோ. பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங்…பே॰… ந வட்டதீதி ஸயங் அபச்சுத்³த⁴ரணங் பரிபு⁴ஞ்ஜனே பாசித்தியங், அதி⁴ட்டா²னே பரேஸங் விஸ்ஸஜ்ஜனே து³க்கடஞ்ச ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
Sammukhe pavattā sammukhāti paccattavacanaṃ, tañca vikappanavisesanaṃ, tasmā ‘‘sammukhe’’ti bhummatthe nissakkavacanaṃ katvāpi atthaṃ vadanti, abhimukheti attho. Atha vā sammukhena attano vācāya eva vikappanā sammukhāvikappanā. Parammukhena vikappanā parammukhāvikappanāti karaṇatthenāpi attho daṭṭhabbo, ayameva pāḷiyā sameti. Sannihitāsannihitabhāvanti āsannadūrabhāvaṃ. Ettāvatā nidhetuṃ vaṭṭatīti ettakeneva vikappanākiccassa niṭṭhitattā, atirekacīvaraṃ na hotīti dasāhātikkame na nissaggiyaṃ janetīti adhippāyo. Paribhuñjituṃ…pe… na vaṭṭatīti sayaṃ apaccuddharaṇaṃ paribhuñjane pācittiyaṃ, adhiṭṭhāne paresaṃ vissajjane dukkaṭañca sandhāya vuttaṃ.
பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தீதி பரிபோ⁴க³விஸ்ஸஜ்ஜனஅதி⁴ட்டா²னானிபி. அபி-ஸத்³தே³ன நிதே⁴தும்பி வட்டதீதி அத்தோ², ஏதேன ச பச்சுத்³தா⁴ரேபி கதே சீவரம்பி விகப்பிதசீவரமேவ ஹோதி, ந அதிரேகசீவரங். தங் பன திசீவராதி³னாமேன அதி⁴ட்டா²துகாமேன அதி⁴ட்ட²ஹிதப்³ப³ங், இதரேன விகப்பிதசீவரமேவ கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. கேசி பன ‘‘யங் விகப்பிதசீவரங், தங் யாவ அபரிபோ⁴க³காலா அபச்சுத்³த⁴ராபெத்வாவ நித³ஹிதப்³ப³ங், பரிபோ⁴க³காலே பன ஸம்பத்தே பச்சுத்³த⁴ராபெத்வா அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். யதி³ ஹி ததோ புரேபி பச்சுத்³த⁴ராபெய்ய, பச்சுத்³தா⁴ரேனேவ விகப்பனாய விக³தத்தா அதிரேகசீவரங் நாம ஹோதி, த³ஸாஹாதிக்கமே ச நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். தஸ்மா யங் அபரிபு⁴ஞ்ஜித்வாவ ட²பேதப்³ப³ங், ததே³வ விகப்பேதப்³ப³ங், பச்சுத்³தா⁴ரே ச கதே அந்தோத³ஸாஹேயேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். யஞ்ச அட்ட²கதா²யங் ‘ததோ பபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தீ’திஆதி³ வுத்தங், தங் பாளியா விருஜ்ஜ²தீ’’தி வத³ந்தி, தங் தேஸங் மதிமத்தமேவ. பாளியஞ்ஹி ‘‘அந்தோத³ஸாஹங் அதி⁴ட்டே²தி, விகப்பேதீ’’தி (பாரா॰ 469) ச ‘‘ஸாமங் சீவரங் விகப்பெத்வா அபச்சுத்³தா⁴ரணங் பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய பாசித்திய’’ந்தி (பாசி॰ 373) ச ‘‘அனாபத்தி ஸோ வா தே³தி, தஸ்ஸ வா விஸ்ஸாஸந்தோ பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி (பாசி॰ 374) ச ஸாமஞ்ஞதோ வுத்தத்தா, அட்ட²கதா²யஞ்ச ‘‘இமங் சீவரங் வா விகப்பனங் வா பச்சுத்³த⁴ராமீ’’திஆதி³னா பச்சுத்³தா⁴ரங் அத³ஸ்ஸெத்வா ‘‘மய்ஹங் ஸந்தகங் பரிபு⁴ஞ்ஜ வா விஸ்ஸஜ்ஜேஹி வா’’தி ஏவங் அத்தனோ ஸந்தகத்தங் அமோசெத்வாவ பரிபோ⁴கா³தி³வஸேனேவ பச்சுத்³தா⁴ரஸ்ஸ வுத்தத்தா, ‘‘ததோ பபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தீ’’தி அதி⁴ட்டா²னங் வினாபி விஸுங் பரிபோ⁴க³ஸ்ஸ, நித³ஹனஸ்ஸ ச வுத்தத்தா விகப்பனானந்தரமேவ பச்சுத்³த⁴ராபெத்வா அனதி⁴ட்ட²ஹித்வா ஏவ திசீவரவிரஹிதங் விகப்பனாரஹங் சீவரங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங், நித³ஹிதுஞ்ச இத³ங் பாடேக்கங் வினயகம்மந்தி கா²யதி. அபிச ப³ஹூனங் பத்தானங் விகப்பேதுங், பச்சுத்³தா⁴ரேதுஞ்ச வுத்தத்தா பச்சுத்³தா⁴ரேன தேஸங் அதிரேகபத்ததா த³ஸ்ஸிதாதி ஸிஜ்ஜ²தி தேஸு ஏகஸ்ஸேவ அதி⁴ட்டா²தப்³ப³தோ. தஸ்மா அட்ட²கதா²யங் ஆக³தனயேனேவ க³ஹேதப்³ப³ங்.
Paribhogādayopi vaṭṭantīti paribhogavissajjanaadhiṭṭhānānipi. Api-saddena nidhetumpi vaṭṭatīti attho, etena ca paccuddhārepi kate cīvarampi vikappitacīvarameva hoti, na atirekacīvaraṃ. Taṃ pana ticīvarādināmena adhiṭṭhātukāmena adhiṭṭhahitabbaṃ, itarena vikappitacīvarameva katvā paribhuñjitabbanti dasseti. Keci pana ‘‘yaṃ vikappitacīvaraṃ, taṃ yāva aparibhogakālā apaccuddharāpetvāva nidahitabbaṃ, paribhogakāle pana sampatte paccuddharāpetvā adhiṭṭhahitvā paribhuñjitabbaṃ. Yadi hi tato purepi paccuddharāpeyya, paccuddhāreneva vikappanāya vigatattā atirekacīvaraṃ nāma hoti, dasāhātikkame ca nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Tasmā yaṃ aparibhuñjitvāva ṭhapetabbaṃ, tadeva vikappetabbaṃ, paccuddhāre ca kate antodasāheyeva adhiṭṭhātabbaṃ. Yañca aṭṭhakathāyaṃ ‘tato pabhuti paribhogādayopi vaṭṭantī’tiādi vuttaṃ, taṃ pāḷiyā virujjhatī’’ti vadanti, taṃ tesaṃ matimattameva. Pāḷiyañhi ‘‘antodasāhaṃ adhiṭṭheti, vikappetī’’ti (pārā. 469) ca ‘‘sāmaṃ cīvaraṃ vikappetvā apaccuddhāraṇaṃ paribhuñjeyya pācittiya’’nti (pāci. 373) ca ‘‘anāpatti so vā deti, tassa vā vissāsanto paribhuñjatī’’ti (pāci. 374) ca sāmaññato vuttattā, aṭṭhakathāyañca ‘‘imaṃ cīvaraṃ vā vikappanaṃ vā paccuddharāmī’’tiādinā paccuddhāraṃ adassetvā ‘‘mayhaṃ santakaṃ paribhuñja vā vissajjehi vā’’ti evaṃ attano santakattaṃ amocetvāva paribhogādivaseneva paccuddhārassa vuttattā, ‘‘tato pabhuti paribhogādayopi vaṭṭantī’’ti adhiṭṭhānaṃ vināpi visuṃ paribhogassa, nidahanassa ca vuttattā vikappanānantarameva paccuddharāpetvā anadhiṭṭhahitvā eva ticīvaravirahitaṃ vikappanārahaṃ cīvaraṃ paribhuñjituṃ, nidahituñca idaṃ pāṭekkaṃ vinayakammanti khāyati. Apica bahūnaṃ pattānaṃ vikappetuṃ, paccuddhāretuñca vuttattā paccuddhārena tesaṃ atirekapattatā dassitāti sijjhati tesu ekasseva adhiṭṭhātabbato. Tasmā aṭṭhakathāyaṃ āgatanayeneva gahetabbaṃ.
பஞ்ஞத்திகோவிதோ³ ந ஹோதீதி ஏவங் விகப்பிதே ‘‘அனந்தரமேவ ஏவங் பச்சுத்³த⁴ரிதப்³ப³’’ந்தி வினயகம்மங் ந ஜானாதி. தேனாஹ ‘‘ந ஜானாதி பச்சுத்³த⁴ரிது’’ந்தி, இமினாபி சேதங் வேதி³தப்³ப³ங் ‘‘விகப்பனானந்தரமேவ பச்சுத்³தா⁴ரோ காதப்³போ³’’தி.
Paññattikovido na hotīti evaṃ vikappite ‘‘anantarameva evaṃ paccuddharitabba’’nti vinayakammaṃ na jānāti. Tenāha ‘‘na jānāti paccuddharitu’’nti, imināpi cetaṃ veditabbaṃ ‘‘vikappanānantarameva paccuddhāro kātabbo’’ti.
அவிஸேஸேன வுத்தவசனந்தி திசீவராதீ³னங் ஸாதா⁴ரணவசனேன வுத்தவசனங். யங் பனெத்த² ‘‘விருத்³த⁴ங் விய தி³ஸ்ஸதீ’’தி வத்வா தங் விரோதா⁴ஸங்கங் நிவத்தேதுங் ‘‘திசீவரஸங்கே²பேன…பே॰… விகப்பனாய ஓகாஸோ தி³ன்னோ ஹோதீ’’தி வுத்தங், தங் ‘‘அதி⁴ட்டே²தி விகப்பேதீ’’தி ஸாமஞ்ஞதோ வுத்தேபி திசீவரம்பி விகப்பேதீதி அயமத்தோ² ந ஸிஜ்ஜ²தி, ‘‘திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 358) விஸேஸெத்வா வுத்தத்தா. யங் பன அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங், தங் அதி⁴ட்டா²தி. யங் திசீவரவிரஹிதங், தங் விகப்பேதப்³ப³ங், தங் விகப்பேதீதி ஏவமத்தோ² ஸிஜ்ஜ²தீதி. தஸ்மா எத்த² புப்³பா³பரவிரோதோ⁴ ந தி³ஸ்ஸதி ஸாமஞ்ஞவசனஸ்ஸ வுத்தாவஸேஸேயேவ அவதிட்ட²னதோ. யங் பனெத்த² திசீவரஸ்ஸாபி விகப்பனவிதி⁴ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘திசீவரங் திசீவரஸங்கே²பேனா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² திசீவரஸங்கே²பேன பரிஹரியமானேஸு ஏகம்பி பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதுங் ந வட்டதி, திசீவரதோ பன ஏகங் வா ஸகலமேவ வா அபனெத்வா அபரங் திசீவரங் திசீவரஸங்கே²பேன பரிஹரிதுகாமஸ்ஸ வா திசீவராதி⁴ட்டா²னங் முஞ்சித்வா பரிக்கா²ரசோளவஸேனேவ ஸப்³ப³சீவரங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுகாமஸ்ஸ வா புரிமங் அதி⁴ட்டி²தசீவரங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதுங் வட்டதீதி ஏவமதி⁴ப்பாயேன ‘‘திசீவரே ஏகேன சீவரேன விப்பவஸிதுகாமோ ஹோதீ’’திஆதி³ வுத்தங் ஸியா, இச்சேதங் பாளியா ஸத்³தி⁴ங் ஸமேதி. அத² புனபி ததே³வ திசீவராதி⁴ட்டா²னேன அதி⁴ட்டா²துகாமோ ஹுத்வா விப்பவாஸஸுக²த்த²ங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதீதி இமினா அதி⁴ப்பாயேன வுத்தங் ஸியா, தங் ‘‘திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேது’’ந்தி (மஹாவ॰ 358) இமினா வசனேன ந ஸமேதி. யதி³ ஹி ஸேஸசீவரானி விய திசீவரம்பி பச்சுத்³த⁴ரித்வா விகப்பேதப்³ப³ங் ஸியா, ‘‘திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துங் ந விகப்பேது’’ந்தி இத³ங் வசனமேவ நிரத்த²கங் ஸியா ஸேஸசீவரேஹி திசீவரஸ்ஸ விஸேஸாபா⁴வா. தஸ்மா ‘‘விகப்பேதீ’’தி இத³ங் திசீவரவிரஹிதமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். திசீவரங் பன விகப்பேதுங் ந வட்டதீதி விஞ்ஞாயதி, தேனேவ து³தியகதி²னஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ அனாபத்திவாரே ‘‘விகப்பேதீ’’தி இத³ங் ந வுத்தங், வீமங்ஸித்வா யதா² பாளியா ஸத்³தி⁴ங் ந விருஜ்ஜ²தி, ததா² எத்த² அதி⁴ப்பாயோ க³ஹேதப்³போ³.
Avisesena vuttavacananti ticīvarādīnaṃ sādhāraṇavacanena vuttavacanaṃ. Yaṃ panettha ‘‘viruddhaṃ viya dissatī’’ti vatvā taṃ virodhāsaṅkaṃ nivattetuṃ ‘‘ticīvarasaṅkhepena…pe… vikappanāya okāso dinno hotī’’ti vuttaṃ, taṃ ‘‘adhiṭṭheti vikappetī’’ti sāmaññato vuttepi ticīvarampi vikappetīti ayamattho na sijjhati, ‘‘ticīvaraṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetu’’nti (mahāva. 358) visesetvā vuttattā. Yaṃ pana adhiṭṭhātabbaṃ, taṃ adhiṭṭhāti. Yaṃ ticīvaravirahitaṃ, taṃ vikappetabbaṃ, taṃ vikappetīti evamattho sijjhatīti. Tasmā ettha pubbāparavirodho na dissati sāmaññavacanassa vuttāvaseseyeva avatiṭṭhanato. Yaṃ panettha ticīvarassāpi vikappanavidhiṃ dassetuṃ ‘‘ticīvaraṃ ticīvarasaṅkhepenā’’tiādi vuttaṃ. Tattha ticīvarasaṅkhepena parihariyamānesu ekampi paccuddharitvā vikappetuṃ na vaṭṭati, ticīvarato pana ekaṃ vā sakalameva vā apanetvā aparaṃ ticīvaraṃ ticīvarasaṅkhepena pariharitukāmassa vā ticīvarādhiṭṭhānaṃ muñcitvā parikkhāracoḷavaseneva sabbacīvaraṃ paribhuñjitukāmassa vā purimaṃ adhiṭṭhitacīvaraṃ paccuddharitvā vikappetuṃ vaṭṭatīti evamadhippāyena ‘‘ticīvare ekena cīvarena vippavasitukāmo hotī’’tiādi vuttaṃ siyā, iccetaṃ pāḷiyā saddhiṃ sameti. Atha punapi tadeva ticīvarādhiṭṭhānena adhiṭṭhātukāmo hutvā vippavāsasukhatthaṃ paccuddharitvā vikappetīti iminā adhippāyena vuttaṃ siyā, taṃ ‘‘ticīvaraṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetu’’nti (mahāva. 358) iminā vacanena na sameti. Yadi hi sesacīvarāni viya ticīvarampi paccuddharitvā vikappetabbaṃ siyā, ‘‘ticīvaraṃ adhiṭṭhātuṃ na vikappetu’’nti idaṃ vacanameva niratthakaṃ siyā sesacīvarehi ticīvarassa visesābhāvā. Tasmā ‘‘vikappetī’’ti idaṃ ticīvaravirahitameva sandhāya vuttaṃ. Ticīvaraṃ pana vikappetuṃ na vaṭṭatīti viññāyati, teneva dutiyakathinasikkhāpadassa anāpattivāre ‘‘vikappetī’’ti idaṃ na vuttaṃ, vīmaṃsitvā yathā pāḷiyā saddhiṃ na virujjhati, tathā ettha adhippāyo gahetabbo.
துய்ஹங் தே³மீதிஆதீ³ஸு பரிச்சத்தத்தா மனஸா அஸம்படிச்ச²ந்தேபி ஸம்பதா³னபூ⁴தஸ்ஸேவ ஸந்தகங் ஹோதி, ஸோ இச்சி²தக்க²ணே க³ஹேதுங் லப⁴தி. இத்த²ன்னாமஸ்ஸாதி பரம்முகே² டி²தங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. யஸ்ஸ பன ருச்சதீதிஆதி³ உபோ⁴ஹிபி பரிச்சத்ததாய அஸ்ஸாமிகதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.