Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. பட²மகுக்குடாராமஸுத்தங்

    8. Paṭhamakukkuṭārāmasuttaṃ

    18. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ச ஆனந்தோ³ ஆயஸ்மா ச ப⁴த்³தோ³ பாடலிபுத்தே விஹரந்தி குக்குடாராமே. அத² கோ² ஆயஸ்மா ப⁴த்³தோ³ ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேனாயஸ்மா ஆனந்தோ³ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா ப⁴த்³தோ³ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஏதத³வோச –

    18. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ āyasmā ca ānando āyasmā ca bhaddo pāṭaliputte viharanti kukkuṭārāme. Atha kho āyasmā bhaddo sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenāyasmā ānando tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā ānandena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā bhaddo āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca –

    ‘‘‘அப்³ரஹ்மசரியங், அப்³ரஹ்மசரிய’ந்தி, ஆவுஸோ ஆனந்த³, வுச்சதி. கதமங் நு கோ², ஆவுஸோ, அப்³ரஹ்மசரிய’’ந்தி? ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴, ஆவுஸோ ப⁴த்³த³! ப⁴த்³த³கோ கோ² தே, ஆவுஸோ ப⁴த்³த³, உம்மங்கோ³, ப⁴த்³த³கங் படிபா⁴னங், கல்யாணீ பரிபுச்சா². ஏவஞ்ஹி த்வங், ஆவுஸோ ப⁴த்³த³, புச்ச²ஸி – ‘அப்³ரஹ்மசரியங், அப்³ரஹ்மசரியந்தி, ஆவுஸோ ஆனந்த³, வுச்சதி. கதமங் நு கோ², ஆவுஸோ, அப்³ரஹ்மசரிய’’’ந்தி? ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி. ‘‘அயமேவ கோ² , ஆவுஸோ, அட்ட²ங்கி³கோ மிச்சா²மக்³கோ³ அப்³ரஹ்மசரியங், ஸெய்யதி²த³ங் – மிச்சா²தி³ட்டி²…பே॰… மிச்சா²ஸமாதீ⁴’’தி. அட்ட²மங்.

    ‘‘‘Abrahmacariyaṃ, abrahmacariya’nti, āvuso ānanda, vuccati. Katamaṃ nu kho, āvuso, abrahmacariya’’nti? ‘‘Sādhu sādhu, āvuso bhadda! Bhaddako kho te, āvuso bhadda, ummaṅgo, bhaddakaṃ paṭibhānaṃ, kalyāṇī paripucchā. Evañhi tvaṃ, āvuso bhadda, pucchasi – ‘abrahmacariyaṃ, abrahmacariyanti, āvuso ānanda, vuccati. Katamaṃ nu kho, āvuso, abrahmacariya’’’nti? ‘‘Evamāvuso’’ti. ‘‘Ayameva kho , āvuso, aṭṭhaṅgiko micchāmaggo abrahmacariyaṃ, seyyathidaṃ – micchādiṭṭhi…pe… micchāsamādhī’’ti. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8-10. பட²மகுக்குடாராமஸுத்தாதி³வண்ணனா • 8-10. Paṭhamakukkuṭārāmasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact