Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    பட²மமஹாஸங்கீ³திகதா²வண்ணனா

    Paṭhamamahāsaṅgītikathāvaṇṇanā

    பட²மமஹாஸங்கீ³தி நாம சாதி எத்த² -ஸத்³தோ³ அதிரேகத்தோ², தேன அஞ்ஞாபி அத்தீ²தி தீ³பேதி. தம்பி ஸாலவனங் உபக³ந்த்வா மித்தஸுஹஜ்ஜே அபலோகெத்வா நிவத்தனதோ உபவத்தனந்தி பாகடங் ஜாதங் கிர. யமகஸாலானந்தி ஏகா கிர ஸாலபந்தி ஸீஸபா⁴கே³, ஏகா பாத³பா⁴கே³. தத்ராபி ஏகோ தருணஸாலோ ஸீஸபா⁴க³ஸ்ஸ ஆஸன்னே ஹோதி, ஏகோ பாத³பா⁴க³ஸ்ஸ, மூலக²ந்த⁴விடபபத்தேஹி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸங்ஸிப்³பி³த்வா டி²தஸாலானந்திபி வுத்தங். அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயாதி இத்த²ம்பூ⁴தலக்க²ணே கரணவசனங் ‘‘கதகிச்சோ பீதிஜ ஹாஸ சேதோ அவேரமுகே²னாப⁴தகுண்ட³லேனா’’திஆதீ³ஸு விய. பரினிப்³பா³னே பரினிப்³பா³னஹேது, தஸ்மிங் டா²னே வா மா ஸோசித்த² சித்தேன, மா பரிதே³வித்த² வாசாய ‘‘பரிதே³வனங் விலாப’’ந்தி வசனதோ. மஹாஸமணேனாதி நிஸ்ஸக்கத்தே² கரணவசனங். ஸூரியங்’ஸூபி⁴ படுகரா’பா⁴’ரிணஸ்ஸ தாணா இத்யத்ரேவ. யஞ்ச ப⁴க³வதோ அனுக்³க³ஹங், தஸ்ஸ அனுக்³க³ஹஸ்ஸாதி ஆசரியா. ஏகச்சே பன ‘‘யங் யஸ்மா அஹங் அனுக்³க³ஹிதோ’’தி வத³ந்தி. நிப்³ப³ஸனானீதி நிட்டி²தவஸனகிச்சானி, மயா பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா அபனீதானி . யதி³ ஸுயுத்தானி தா⁴ரெஸ்ஸஸீதி புச்ச²தி, கவசஸதி³ஸானி ஸாணானி. இஸ்ஸரியஸதி³ஸா நவ அனுபுப்³ப³விஹாராத³யோ. அட்ட² ஸமாபத்தியோ நிரோத⁴ஸமாபத்தி ச படிலாப⁴க்கமேன ‘‘அனுபுப்³ப³விஹாரா’’தி வுத்தா.

    Paṭhamamahāsaṅgīti nāma cāti ettha ca-saddo atirekattho, tena aññāpi atthīti dīpeti. Tampi sālavanaṃ upagantvā mittasuhajje apaloketvā nivattanato upavattananti pākaṭaṃ jātaṃ kira. Yamakasālānanti ekā kira sālapanti sīsabhāge, ekā pādabhāge. Tatrāpi eko taruṇasālo sīsabhāgassa āsanne hoti, eko pādabhāgassa, mūlakhandhaviṭapapattehi aññamaññaṃ saṃsibbitvā ṭhitasālānantipi vuttaṃ. Anupādisesāya nibbānadhātuyāti itthambhūtalakkhaṇe karaṇavacanaṃ ‘‘katakicco pītija hāsa ceto averamukhenābhatakuṇḍalenā’’tiādīsu viya. Parinibbāne parinibbānahetu, tasmiṃ ṭhāne vā mā socittha cittena, mā paridevittha vācāya ‘‘paridevanaṃ vilāpa’’nti vacanato. Mahāsamaṇenāti nissakkatthe karaṇavacanaṃ. Sūriyaṃ’sūbhi paṭukarā’bhā’riṇassa tāṇā ityatreva. Yañca bhagavato anuggahaṃ, tassa anuggahassāti ācariyā. Ekacce pana ‘‘yaṃ yasmā ahaṃ anuggahito’’ti vadanti. Nibbasanānīti niṭṭhitavasanakiccāni, mayā paribhuñjitvā apanītāni . Yadi suyuttāni dhāressasīti pucchati, kavacasadisāni sāṇāni. Issariyasadisā nava anupubbavihārādayo. Aṭṭha samāpattiyo nirodhasamāpatti ca paṭilābhakkamena ‘‘anupubbavihārā’’ti vuttā.

    அனாக³தே ஸன்னிகட்டே², ததா²தீதே சிரந்தனே;

    Anāgate sannikaṭṭhe, tathātīte cirantane;

    காலத்³வயேபி கவீஹி, புராஸத்³தோ³ பயுஜ்ஜதே.

    Kāladvayepi kavīhi, purāsaddo payujjate.

    ஸத்து²ஸாஸனமேவ பரியத்தி ஸத்து²ஸாஸனபரியத்தி, ஸா ஸுத்தகெ³ய்யாதி³வஸேன நவங்கா³. திபிடகமேவ ஸப்³ப³பரியத்திப்பபே⁴த³ங் தா⁴ரெந்தீதி திபிடகஸப்³ப³பரியத்திப்பபே⁴த³த⁴ரா. ‘‘வினா ந ஸக்கா’’தி ந வத்தப்³ப³ங் ‘‘திபிடகஸப்³ப³பரியத்திப்பபே⁴த³த⁴ரே’’தி வுத்தத்தா, ஏவங் ஸந்தேபி அத்தி² விஸேஸோ தேஹி ஸம்முகா²பி அஸம்முகா²பி ஸுதங், தே²ரேன பன அஸம்முகா²படிக்³க³ஹிதங் நாம நத்தீ²தி. ந வாயந்தி எத்த² வாதி விபா⁴ஸா, அஞ்ஞாஸிபி ந அஞ்ஞாஸிபீதி அத்தோ². தத்ர உச்சினநே. ப³ஹுஸத்³தோ³ விபுல்லத்தோ² ‘‘அனந்தபாரங் ப³ஹு வேதி³தப்³ப³மித்ய’’த்ரேவ. புப்³பே³ ‘‘திபிடகஸப்³ப³பஅயத்திப்பபே⁴த³த⁴ரே’’தி வுத்தத்தா ‘‘ப³ஹு சானேன…பே॰… பரியத்தோ’’தி ந யுஜ்ஜதீதி சே? ந, திபிடகஸ்ஸ அனந்தத்தா, தஸ்மா அம்ஹே உபாதா³ய தேன ப³ஹு பரியத்தோதி அதி⁴ப்பாயோ. இதரதா² ஆனந்த³த்தே²ரோ தேஹி அப்பஸ்ஸுதோதி ஆபஜ்ஜதி, ‘‘அஸம்முகா² படிக்³க³ஹிதங் நாம நத்தீ²’’தி வசனவிரோதோ⁴ ச. அட்³ட⁴மாஸோ அதிக்கந்தோதி எத்த² ஏகோ தி³வஸோ நட்டோ², ஸோ பாடிபத³தி³வஸோ, கோலாஹலதி³வஸோ நாம ஸோ, தஸ்மா இத⁴ ந க³ஹிதோ. ஸங்வேக³வத்து²ங் கித்தெத்வா கீளனதோ ஸாது⁴கீளனங் நாம. ஸ்வேபீதி அபி-ஸத்³தோ³ அபெக்கா²மந்தானுஞ்ஞாய. ஸுப⁴ஸுத்தங் ‘‘அசிரபரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.444) வுத்தத்தா சதுராஸீதித⁴ம்மக்க²ந்த⁴ஸஹஸ்ஸேஸு அந்தோக³த⁴ங் ந ஹோதீதி சே? ந, ப⁴க³வதோ காலே லத்³த⁴னயத்தா கதா²வத்து² விய. ச²ட்³டி³தா பதிதா உக்லாபா ச²ட்³டி³தபதிதஉக்லாபா. ஆணா ஏவ அப்படிஹதட்டே²ன சக்கந்தி ஆணாசக்கங். ஏகதோ எத்த² நிபதந்தீதி ஏகனிபாதனங். ஆகாஸேன ஆக³ந்த்வா நிஸீதீ³தி ஏகேதி ஏதங் து³தியவாரே க³மனங் ஸந்தா⁴யாதி ஆயஸ்மா உபதிஸ்ஸோ . பட²மங் வா ஆகாஸேன க³ந்த்வா பரிஸங் பத்வா பி⁴க்கு²பந்திங் அபீளெந்தோ பத²வியங் நிமுஜ்ஜித்வா ஆஸனே ஏவ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. உப⁴யதா² ச ஆபாத²ங் க³தோ, தேன உப⁴யம்பி யுஜ்ஜதி, அஞ்ஞதா² த்³வீஸு ஏகங் அபூ⁴தங் ஆபஜ்ஜதி.

    Satthusāsanameva pariyatti satthusāsanapariyatti, sā suttageyyādivasena navaṅgā. Tipiṭakameva sabbapariyattippabhedaṃ dhārentīti tipiṭakasabbapariyattippabhedadharā. ‘‘Vinā na sakkā’’ti na vattabbaṃ ‘‘tipiṭakasabbapariyattippabhedadhare’’ti vuttattā, evaṃ santepi atthi viseso tehi sammukhāpi asammukhāpi sutaṃ, therena pana asammukhāpaṭiggahitaṃ nāma natthīti. Na vāyanti ettha ti vibhāsā, aññāsipi na aññāsipīti attho. Tatra uccinane. Bahusaddo vipullattho ‘‘anantapāraṃ bahu veditabbamitya’’treva. Pubbe ‘‘tipiṭakasabbapaayattippabhedadhare’’ti vuttattā ‘‘bahu cānena…pe… pariyatto’’ti na yujjatīti ce? Na, tipiṭakassa anantattā, tasmā amhe upādāya tena bahu pariyattoti adhippāyo. Itarathā ānandatthero tehi appassutoti āpajjati, ‘‘asammukhā paṭiggahitaṃ nāma natthī’’ti vacanavirodho ca. Aḍḍhamāso atikkantoti ettha eko divaso naṭṭho, so pāṭipadadivaso, kolāhaladivaso nāma so, tasmā idha na gahito. Saṃvegavatthuṃ kittetvā kīḷanato sādhukīḷanaṃ nāma. Svepīti api-saddo apekkhāmantānuññāya. Subhasuttaṃ ‘‘aciraparinibbute bhagavatī’’ti (dī. ni. 1.444) vuttattā caturāsītidhammakkhandhasahassesu antogadhaṃ na hotīti ce? Na, bhagavato kāle laddhanayattā kathāvatthu viya. Chaḍḍitā patitā uklāpā chaḍḍitapatitauklāpā. Āṇā eva appaṭihataṭṭhena cakkanti āṇācakkaṃ. Ekato ettha nipatantīti ekanipātanaṃ. Ākāsena āgantvā nisīdīti eketi etaṃ dutiyavāre gamanaṃ sandhāyāti āyasmā upatisso . Paṭhamaṃ vā ākāsena gantvā parisaṃ patvā bhikkhupantiṃ apīḷento pathaviyaṃ nimujjitvā āsane eva attānaṃ dassesi. Ubhayathā ca āpāthaṃ gato, tena ubhayampi yujjati, aññathā dvīsu ekaṃ abhūtaṃ āpajjati.

    அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஆயஸ்மந்தங் உபாலிங் புச்சி²…பே॰… ஆயஸ்மா உபாலித்தே²ரோ விஸ்ஸஜ்ஜேஸீதி இத³ங் புப்³பே³ ‘‘பட²மங் ஆவுஸோ உபாலீ’’திஆதி³னா (சூளவ॰ 439) வுத்தபுச்சா²விஸ்ஸஜ்ஜனங் ஸங்கி²பித்வா ஸங்கீ³திகாரகேஹி த³ஸ்ஸிதவசனந்தி க³ண்டி²பதே³ லிகி²தங். ததா² ஹோது, கிமத்த²ங் பனெத்த² ‘‘நிதா³னம்பி புச்சி², புக்³க³லம்பி புச்சி², வத்து²ம்பி புச்சீ²’’தி ஏவங் புப்³பே³ த³ஸ்ஸிதானுக்கமேன அவத்வா ‘‘வத்து²ம்பி புச்சி², நிதா³னம்பி புச்சி², புக்³க³லம்பி புச்சீ²’’தி ஏவங் அனுக்கமோ கதோதி? ‘‘வத்து²மூலகத்தா ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்தியா உப்படிபாடியா வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி ஏகே. எத்த² பன விசாரணா வேரஞ்ஜகண்டே³ ஸம்பத்தே கரீயதி. ராஜாகா³ரகேதி ஏவங்னாமகே உய்யானே. அபி⁴ரமனாரஹங் கிர ராஜாகா³ரம்பி. தத்த², யஸ்ஸ வஸேனேதங் ஏவங் நாமங் லப⁴தி. அத² கோ² ‘‘ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ’’திஆதி³னா புப்³பே³ வுத்தமேவ ஸங்கி²பித்வா த³ஸ்ஸேதி ஸங்கீ³திகாரகோ வஸீக³ணோ. யதி³ ஏவங் யதா² நிதா³னம்பி புச்சி², புக்³க³லம்பி புச்சீ²தி எத்த² புச்சா²க்கமோ த³ஸ்ஸிதோ, ததா² ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனக்கமோபி கிமத்த²ங் ந த³ஸ்ஸிதோதி சே? இமினானுக்கமேன ஸங்க³ஹங் பஞ்சபி நிகாயா அனாருள்ஹாதி த³ஸ்ஸனத்த²ங். கத²ங் பன ஆருள்ஹாதி? ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ பஞ்சபி நிகாயே அனுக்கமேனேவ புச்சி², ஆனந்த³த்தே²ரோ பன அனுக்கமேனேவ புச்சி²தம்பி அபுச்சி²தம்பி தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ ஸபா⁴வங் அந்தரா உப்பன்னங் வத்து²ங் உத்³தே³ஸனித்³தே³ஸக்கமங் மாதிகாவிப⁴ங்க³க்கமந்தி ஏவமாதி³ஸப்³ப³ங் அனுரூபவசனங் பக்கி²பித்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, தேனேவாஹ ‘‘ஏதேனேவ உபாயேன பஞ்சபி நிகாயே புச்சீ²’’தி. அத² வா ‘‘அம்ப³லட்டி²காயங் ராஜாகா³ரகே’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ராஜாகா³ரகே அம்ப³லட்டி²காய’’ந்தி உப்படிபாடிவசனேனபி இமமத்த²ங் தீ³பேதி. ‘‘அம்ப³லட்டி²காயங் விஹரதி ராஜாகா³ரகே’’தி ஹி வுத்தங்.

    Athakho āyasmā mahākassapo āyasmantaṃ upāliṃ pucchi…pe… āyasmā upālitthero vissajjesīti idaṃ pubbe ‘‘paṭhamaṃ āvuso upālī’’tiādinā (cūḷava. 439) vuttapucchāvissajjanaṃ saṅkhipitvā saṅgītikārakehi dassitavacananti gaṇṭhipade likhitaṃ. Tathā hotu, kimatthaṃ panettha ‘‘nidānampi pucchi, puggalampi pucchi, vatthumpi pucchī’’ti evaṃ pubbe dassitānukkamena avatvā ‘‘vatthumpi pucchi, nidānampi pucchi, puggalampi pucchī’’ti evaṃ anukkamo katoti? ‘‘Vatthumūlakattā sikkhāpadapaññattiyā uppaṭipāṭiyā vutta’’nti vadanti eke. Ettha pana vicāraṇā verañjakaṇḍe sampatte karīyati. Rājāgāraketi evaṃnāmake uyyāne. Abhiramanārahaṃ kira rājāgārampi. Tattha, yassa vasenetaṃ evaṃ nāmaṃ labhati. Atha kho ‘‘āyasmā mahākassapo’’tiādinā pubbe vuttameva saṅkhipitvā dasseti saṅgītikārako vasīgaṇo. Yadi evaṃ yathā nidānampi pucchi, puggalampi pucchīti ettha pucchākkamo dassito, tathā ānandattherassa vissajjanakkamopi kimatthaṃ na dassitoti ce? Iminānukkamena saṅgahaṃ pañcapi nikāyā anāruḷhāti dassanatthaṃ. Kathaṃ pana āruḷhāti? Āyasmā mahākassapo pañcapi nikāye anukkameneva pucchi, ānandatthero pana anukkameneva pucchitampi apucchitampi tassa tassa suttassa sabhāvaṃ antarā uppannaṃ vatthuṃ uddesaniddesakkamaṃ mātikāvibhaṅgakkamanti evamādisabbaṃ anurūpavacanaṃ pakkhipitvā vissajjesi, tenevāha ‘‘eteneva upāyena pañcapi nikāye pucchī’’ti. Atha vā ‘‘ambalaṭṭhikāyaṃ rājāgārake’’ti vattabbe ‘‘rājāgārake ambalaṭṭhikāya’’nti uppaṭipāṭivacanenapi imamatthaṃ dīpeti. ‘‘Ambalaṭṭhikāyaṃ viharati rājāgārake’’ti hi vuttaṃ.

    க³ஹகாரந்தி இமஸ்ஸ அத்தபா⁴வகே³ஹஸ்ஸ காரகங் தண்ஹாவட்³ட⁴கிங் க³வேஸந்தோ யேன ஞாணேன ஸக்கா ஸோ த³ட்டு²ங், தஸ்ஸத்தா²ய தீ³பங்கரபாத³மூலே கதாபி⁴னீஹாரோ எத்தகங் காலங் அனேகஜாதிஸங்ஸாரங் தங் ஞாணங் அவிந்த³ந்தோ விசரிந்தி அத்தோ². து³க்கா² ஜாதி புனப்புனந்தி இத³ங் க³ஹகாரகக³வேஸனஸ்ஸ காரணவசனங். ஸப்³பா³ தே பா²ஸுகாதி தவ ஸப்³பா³ அனவஸேஸகிலேஸபா²ஸுகா மயா ப⁴க்³கா³. க³ஹகூடங் நாம அவிஜ்ஜா. ஸோமனஸ்ஸஸஹக³தங் ஞாணங் ஸோமனஸ்ஸமயங். ந ஹி ஸோமனஸ்ஸமயங் ஞாணங் க²ந்த⁴ஸபா⁴வபே⁴த³தோ. த³ள்ஹீகம்மஸிதி²லகரணப்பயோஜனாதி யேபு⁴ய்யதாய வுத்தங், தங் பன தத்த² தத்த² பகாஸயிஸ்ஸாம. அஞ்ஞமஞ்ஞஸங்கரவிரஹிதே த⁴ம்மே ச வினயே சாதி எத்த² பாணாதிபாதோ அகுஸலந்தி ஏவமாதீ³ஸு மரணாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²த³கப்பயோக³ஸமுட்டா²பிகா சேதனா அகுஸலங், ந பாணஸங்கா²தஜீவிதிந்த்³ரியஸ்ஸ உபச்சே²த³கஸங்கா²தோ அதிபாதோ. ததா² அதி³ன்னஸ்ஸ பரஸந்தகஸ்ஸ ஆதா³னஸங்கா²தா விஞ்ஞத்தி அப்³யாகதோ த⁴ம்மோ, தப்³பி³ஞ்ஞத்திஸமுட்டா²பிகா தெ²ய்யசேதனா அகுஸலோ த⁴ம்மோதி (பட்டா²॰ 1.1.27) ஏவமாதி³னா அஞ்ஞமஞ்ஞஸங்கரவிரஹிதே த⁴ம்மே படிப³லோ வினேதுங். ஜாதரூபரஜதங் பரஸந்தகங் தெ²ய்யசித்தேன க³ண்ஹந்தஸ்ஸ யதா²வத்து²ங் பாராஜிகது²ல்லச்சயது³க்கடேஸு அஞ்ஞதரங், ப⁴ண்டா³கா³ரிகஸீஸேன தி³ய்யமானங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ பாசித்தியங், அத்தத்தா²ய க³ண்ஹந்தஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங், கேவலங் லோலதாய க³ண்ஹந்தஸ்ஸ அனாமாஸது³க்கடங், ரூபியச²ட்³ட³கஸம்மதஸ்ஸ அனாபத்தீதி ஏவங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸங்கரவிரஹிதே வினயேபி படிப³லோ வினேதுந்தி அத்தோ². பா⁴வேதீதி வட்³டே⁴தி, ஏதேன ப²லவஸேன ஜவனவஸேன ச சித்தஸ்ஸ வுத்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘அவிஸிட்ட²’’ந்தி பாடோ², ஸாதா⁴ரணந்தி அத்தோ².

    Gahakāranti imassa attabhāvagehassa kārakaṃ taṇhāvaḍḍhakiṃ gavesanto yena ñāṇena sakkā so daṭṭhuṃ, tassatthāya dīpaṅkarapādamūle katābhinīhāro ettakaṃ kālaṃ anekajātisaṃsāraṃ taṃ ñāṇaṃ avindanto vicarinti attho. Dukkhā jāti punappunanti idaṃ gahakārakagavesanassa kāraṇavacanaṃ. Sabbā te phāsukāti tava sabbā anavasesakilesaphāsukā mayā bhaggā. Gahakūṭaṃ nāma avijjā. Somanassasahagataṃ ñāṇaṃ somanassamayaṃ. Na hi somanassamayaṃ ñāṇaṃ khandhasabhāvabhedato. Daḷhīkammasithilakaraṇappayojanāti yebhuyyatāya vuttaṃ, taṃ pana tattha tattha pakāsayissāma. Aññamaññasaṅkaravirahite dhamme ca vinaye cāti ettha pāṇātipāto akusalanti evamādīsu maraṇādhippāyassa jīvitindriyupacchedakappayogasamuṭṭhāpikā cetanā akusalaṃ, na pāṇasaṅkhātajīvitindriyassa upacchedakasaṅkhāto atipāto. Tathā adinnassa parasantakassa ādānasaṅkhātā viññatti abyākato dhammo, tabbiññattisamuṭṭhāpikā theyyacetanā akusalo dhammoti (paṭṭhā. 1.1.27) evamādinā aññamaññasaṅkaravirahite dhamme paṭibalo vinetuṃ. Jātarūparajataṃ parasantakaṃ theyyacittena gaṇhantassa yathāvatthuṃ pārājikathullaccayadukkaṭesu aññataraṃ, bhaṇḍāgārikasīsena diyyamānaṃ gaṇhantassa pācittiyaṃ, attatthāya gaṇhantassa nissaggiyaṃ pācittiyaṃ, kevalaṃ lolatāya gaṇhantassa anāmāsadukkaṭaṃ, rūpiyachaḍḍakasammatassa anāpattīti evaṃ aññamaññasaṅkaravirahite vinayepi paṭibalo vinetunti attho. Bhāvetīti vaḍḍheti, etena phalavasena javanavasena ca cittassa vuddhiṃ dasseti. ‘‘Avisiṭṭha’’nti pāṭho, sādhāraṇanti attho.

    தே³ஸெந்தஸ்ஸ வஸேனெத்த², தே³ஸனா பிடகத்தயங்;

    Desentassa vasenettha, desanā piṭakattayaṃ;

    ஸாஸிதப்³ப³வஸேனேதங், ஸாஸனந்திபி வுச்சதி.

    Sāsitabbavasenetaṃ, sāsanantipi vuccati.

    கதே²தப்³ப³ஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ, வஸேனாபி கதா²தி ச;

    Kathetabbassa atthassa, vasenāpi kathāti ca;

    தே³ஸனா ஸாஸனா கதா², பே⁴த³ம்பேவங் பகாஸயே.

    Desanā sāsanā kathā, bhedampevaṃ pakāsaye.

    ஸாஸனஸ்ஸ நபுங்ஸகத்தா ‘‘யதா²…பே॰… த⁴ம்மஸாஸனானீ’’தி வுத்தங். து³ச்சரிதஸங்கிலேஸங் நாம அத்த²தோ சேதனா, ததா²காரப்பவத்தசித்துப்பாதோ³ வா. அனிச்சாதி³லக்க²ணங் படிவிஜ்ஜி²த்வா பவத்தத்தா விபஸ்ஸனாசித்தானி விஸயதோ லோகியா’பி⁴ஸமயோ அஸம்மோஹதோ லோகுத்தரோ, லோகுத்தரோ ஏவ வா அபி⁴ஸமயோ விஸயதோ நிப்³பா³னஸங்கா²தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ, இதரஸ்ஸ மக்³கா³தி³கஸ்ஸ அஸம்மோஹதோதிபி ஏகே. எத்த² ‘‘படிவேதோ⁴’’தி வுத்தங் ஞாணங், தங் கத²ங் க³ம்பீ⁴ரந்தி சே? க³ம்பீ⁴ரஸ்ஸ உத³கஸ்ஸ பமாணக்³க³ஹணகாலே தீ³கே⁴ன பமாணேன ப⁴விதப்³ப³ங், ஏவங் அலப்³ப⁴னெய்யபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் இதா³னீதி வுத்தந்தி ஏகே. யஸ்ஸ சத்தா²ய மக்³க³ப²லத்தா²ய. தஞ்ச அத்த²ங் நானுபொ⁴ந்தி நாதி⁴க³ச்ச²ந்தி கஞ்சி அத்தனா அதி⁴ப்பேதங், இதிவாத³பமொக்க²ஞ்ச. கஸ்மா? அத்த²ஸ்ஸ அனுபபரிக்கி²த்வா க³ஹிதத்தா. அதி⁴க³தப²லத்தா படிவித்³தா⁴குப்போ. புன கீ²ணாஸவக்³க³ஹணேன அரஹந்தமேவ த³ஸ்ஸேதி, ந ஸெக்க²ங். ஸோ ஹி யதா² ப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ரஞ்ஞோ கடகமகுடாதி³ங் கோ³பெத்வா இச்சி²திச்சி²தக்க²ணே உபனேதி, ஏவங் ஸஹேதுகானங் ஸத்தானங் மக்³க³ப²லத்தா²ய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தாஸங்யேவ தத்த² வினயபிடகே பபே⁴த³தோ வுத்தத்தா, வாயமித்வா தா ஏவ பாபுணாதீதி ஆசரியா. கிமத்த²ங் திஸ்ஸோவ விஜ்ஜா தத்த² விப⁴த்தாதி? ஸீலஸம்பத்தியா ஏதபரமுபனிஸ்ஸயபா⁴வதோ. ‘‘அபரேஹிபி ஸத்தஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ பி⁴க்கு² வினயத⁴ரோ ஹோதி. ஆபத்திங் ஜானாதி, அனாபத்திங், லஹுகங் ஆபத்திங், க³ருகங் ஆபத்திங், அனேகவிஹிதங் புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரதி…பே॰… தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா விஸுத்³தே⁴ன அதிக்கந்தமானுஸகேன ஸத்தே பஸ்ஸதி…பே॰… ஆஸவானஞ்ச க²யா…பே॰… உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’’தி (பரி॰ 327) ஸுத்தமெத்த² ஸாத⁴கங். வினயங் பரியாபுணித்வா ஸீலஸம்பத்திங் நிஸ்ஸாய ஆஸவக்க²யஞாணேன ஸஹேவ விய தி³ப்³ப³சக்கு²புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணானி படிலப⁴தி. விஸுங் ஏதேஸங் பரிகம்மகிச்சங் நத்தீ²தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் தாஸங்யேவாதி வுத்தந்தி ச வத³ந்தி ஏகே. அபி⁴த⁴ம்மே பன திஸ்ஸோவிஜ்ஜா ச² அபி⁴ஞ்ஞா சதஸ்ஸோ ச படிஸம்பி⁴தா³ அஞ்ஞே ச ஸம்மப்பதா⁴னாத³யோ கு³ணவிஸேஸா விப⁴த்தா. கிஞ்சாபி விப⁴த்தா, ததா²பி விஸேஸதோ பஞ்ஞாஜாதிகத்தா சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³ பாபுணாதீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் தாஸங் தத்தே²வாதி அவதா⁴ரணவிபல்லாஸோ கதோ. அத்தனா து³க்³க³ஹிதேன த⁴ம்மேனாதி பாட²ஸேஸோ. கத்தரி சேதங் கரணவசனங், ஹேதுத்தே² ச, அத்தனா து³க்³க³ஹிதஹேதூதி அதி⁴ப்பாயோ. கஸ்மா பனாதி ‘‘அனுலோமிகோ’’தி வுத்தத்த²ங் தீ³பேதி.

    Sāsanassa napuṃsakattā ‘‘yathā…pe… dhammasāsanānī’’ti vuttaṃ. Duccaritasaṃkilesaṃ nāma atthato cetanā, tathākārappavattacittuppādo vā. Aniccādilakkhaṇaṃ paṭivijjhitvā pavattattā vipassanācittāni visayato lokiyā’bhisamayo asammohato lokuttaro, lokuttaro eva vā abhisamayo visayato nibbānasaṅkhātassa atthassa, itarassa maggādikassa asammohatotipi eke. Ettha ‘‘paṭivedho’’ti vuttaṃ ñāṇaṃ, taṃ kathaṃ gambhīranti ce? Gambhīrassa udakassa pamāṇaggahaṇakāle dīghena pamāṇena bhavitabbaṃ, evaṃ alabbhaneyyabhāvadassanatthaṃ idānīti vuttanti eke. Yassa catthāya maggaphalatthāya. Tañca atthaṃ nānubhonti nādhigacchanti kañci attanā adhippetaṃ, itivādapamokkhañca. Kasmā? Atthassa anupaparikkhitvā gahitattā. Adhigataphalattā paṭividdhākuppo. Puna khīṇāsavaggahaṇena arahantameva dasseti, na sekkhaṃ. So hi yathā bhaṇḍāgāriko rañño kaṭakamakuṭādiṃ gopetvā icchiticchitakkhaṇe upaneti, evaṃ sahetukānaṃ sattānaṃ maggaphalatthāya dhammaṃ desesi. Tāsaṃyeva tattha vinayapiṭake pabhedato vuttattā, vāyamitvā tā eva pāpuṇātīti ācariyā. Kimatthaṃ tissova vijjā tattha vibhattāti? Sīlasampattiyā etaparamupanissayabhāvato. ‘‘Aparehipi sattahaṅgehi samannāgato bhikkhu vinayadharo hoti. Āpattiṃ jānāti, anāpattiṃ, lahukaṃ āpattiṃ, garukaṃ āpattiṃ, anekavihitaṃ pubbenivāsaṃ anussarati…pe… dibbena cakkhunā visuddhena atikkantamānusakena satte passati…pe… āsavānañca khayā…pe… upasampajja viharatī’’ti (pari. 327) suttamettha sādhakaṃ. Vinayaṃ pariyāpuṇitvā sīlasampattiṃ nissāya āsavakkhayañāṇena saheva viya dibbacakkhupubbenivāsānussatiñāṇāni paṭilabhati. Visuṃ etesaṃ parikammakiccaṃ natthīti dassanatthaṃ tāsaṃyevāti vuttanti ca vadanti eke. Abhidhamme pana tissovijjā cha abhiññā catasso ca paṭisambhidā aññe ca sammappadhānādayo guṇavisesā vibhattā. Kiñcāpi vibhattā, tathāpi visesato paññājātikattā catasso paṭisambhidā pāpuṇātīti dassanatthaṃ tāsaṃ tatthevāti avadhāraṇavipallāso kato. Attanā duggahitena dhammenāti pāṭhaseso. Kattari cetaṃ karaṇavacanaṃ, hetutthe ca, attanā duggahitahetūti adhippāyo. Kasmā panāti ‘‘anulomiko’’ti vuttatthaṃ dīpeti.

    பட²மமஹாஸங்கீ³திகதா²வண்ணனானயோ.

    Paṭhamamahāsaṅgītikathāvaṇṇanānayo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact