Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    பட²மமஹாஸங்கீ³திகதா²வண்ணனா

    Paṭhamamahāsaṅgītikathāvaṇṇanā

    பட²மமஹாஸங்கீ³தி நாம சேஸாதி எத்த² -ஸத்³தோ³ வத்தப்³ப³ஸம்பிண்ட³னத்தோ², உபஞ்ஞாஸத்தோ² வா, உபஞ்ஞாஸோதி ச வாக்யாரம்போ⁴ வுச்சதி. ஏஸா ஹி க³ந்த²காரானங் பகதி, யதி³த³ங் கிஞ்சி வத்வா புன அபரங் வத்துமாரப⁴ந்தானங் ச-ஸத்³த³ப்பயோகோ³. யதா²பச்சயங் தத்த² தத்த² தே³ஸிதத்தா விப்பகிண்ணானங் த⁴ம்மவினயானங் ஸபா⁴க³த்த²வஸேன ஸங்க³ஹெத்வா கா³யனங் கத²னங் ஸங்கீ³தி, மஹாவிஸயத்தா பூஜனீயத்தா ச மஹதீ ஸங்கீ³தி மஹாஸங்கீ³தி. து³தியாதி³ங் உபாதா³ய சேஸா ‘‘பட²மமஹாஸங்கீ³தீ’’தி வுத்தா. நித³தா³தி தே³ஸனங் தே³ஸகாலாதி³வஸேன அவிதி³தங் விதி³தங் கத்வா நித³ஸ்ஸேதீதி நிதா³னங், தத்த² கோஸல்லத்த²ங்.

    Paṭhamamahāsaṅgīti nāma cesāti ettha ca-saddo vattabbasampiṇḍanattho, upaññāsattho vā, upaññāsoti ca vākyārambho vuccati. Esā hi ganthakārānaṃ pakati, yadidaṃ kiñci vatvā puna aparaṃ vattumārabhantānaṃ ca-saddappayogo. Yathāpaccayaṃ tattha tattha desitattā vippakiṇṇānaṃ dhammavinayānaṃ sabhāgatthavasena saṅgahetvā gāyanaṃ kathanaṃ saṅgīti, mahāvisayattā pūjanīyattā ca mahatī saṅgīti mahāsaṅgīti. Dutiyādiṃ upādāya cesā ‘‘paṭhamamahāsaṅgītī’’ti vuttā. Nidadāti desanaṃ desakālādivasena aviditaṃ viditaṃ katvā nidassetīti nidānaṃ, tattha kosallatthaṃ.

    வேனெய்யானங் மக்³க³ப²லுப்பத்திஹேதுபூ⁴தாவ கிரியா நிப்பரியாயேன பு³த்³த⁴கிச்சந்தி ஆஹ ‘‘த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனஞ்ஹி ஆதி³ங் கத்வா’’தி. தத்த² ஸதிபட்டா²னாதி³த⁴ம்மோ ஏவ பவத்தனட்டே²ன சக்கந்தி த⁴ம்மசக்கங், சக்கந்தி வா ஆணா, தங் த⁴ம்மதோ அனபேதத்தா த⁴ம்மசக்கங், த⁴ம்மேன ஞாயேன சக்கந்திபி த⁴ம்மசக்கங். கதபு³த்³த⁴கிச்சேதி நிட்டி²தபு³த்³த⁴கிச்சே ப⁴க³வதி லோகனாதே²தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. குஸினாராயந்தி ஸமீபத்தே² ஏதங் பு⁴ம்மவசனங். உபவத்தனே மல்லானங் ஸாலவனேதி தஸ்ஸ நக³ரஸ்ஸ உபவத்தனபூ⁴தங் மல்லராஜூனங் ஸாலவனுய்யானங் த³ஸ்ஸேதி. தத்த² நக³ரங் பவிஸந்தா உய்யானதோ உபேச்ச வத்தந்தி க³ச்ச²ந்தி ஏதேனாதி ‘‘உபவத்தன’’ந்தி உய்யானஸ்ஸ ச நக³ரஸ்ஸ ச மஜ்ஜே² ஸாலவனங் வுச்சதி. குஸினாராய ஹி த³க்கி²ணபச்சி²மதி³ஸாய தங் உய்யானங் ஹோதி, ததோ உய்யானதோ ஸாலவனராஜிவிராஜிதோ மக்³கோ³ பாசீனாபி⁴முகோ² க³ந்த்வா நக³ரஸ்ஸ த³க்கி²ணத்³வாராபி⁴முகோ² உத்தரேன நிவத்தோ, தேன மக்³கே³ன மனுஸ்ஸா நக³ரங் பவிஸந்தி, தஸ்மா தங் ‘‘உபவத்தன’’ந்தி வுச்சதி. தத்த² கிர உபவத்தனே அஞ்ஞமஞ்ஞஸங்ஸட்ட²விடபானங் ஸம்பன்னசா²யானங் ஸாலபந்தீனமந்தரே ப⁴க³வதோ பரினிப்³பா³னமஞ்சோ பஞ்ஞத்தோ, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘யமகஸாலானமந்தரே’’தி. உபாதீ³யதி கம்மகிலேஸேஹீதி உபாதி³, விபாகக்க²ந்தா⁴ கடத்தா ச ரூபங். ததே³வ கம்மகிலேஸேஹி ஸம்மா அப்பஹீனதாய ஸேஸோ, நத்தி² எத்த² உபாதி³ஸேஸோதி அனுபாதி³ஸேஸா, நிப்³பா³னதா⁴து, தாய. இத்த²ம்பூ⁴தலக்க²ணே சாயங் கரணனித்³தே³ஸோ. பரினிப்³பா³னேதி நிமித்தத்தே² பு⁴ம்மங், பரினிப்³பா³னஹேது தஸ்மிங் டா²னே ஸன்னிபதிதானந்தி அத்தோ². ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே²ரோ ஜெட்டோ² ஸங்க⁴த்தே²ரோ. எத்த² ச ஸங்க⁴ஸத்³த³ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸஸத்³த³ஸாபெக்க²த்தேபி க³மகத்தா தே²ரஸத்³தே³ன ஸமாஸோ யதா² தே³வத³த்தஸ்ஸ க³ருகுலந்தி. ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ த⁴ம்மவினயஸங்கா³யனத்த²ங் பி⁴க்கூ²னங் உஸ்ஸாஹங் ஜனேஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Veneyyānaṃ maggaphaluppattihetubhūtāva kiriyā nippariyāyena buddhakiccanti āha ‘‘dhammacakkappavattanañhi ādiṃ katvā’’ti. Tattha satipaṭṭhānādidhammo eva pavattanaṭṭhena cakkanti dhammacakkaṃ, cakkanti vā āṇā, taṃ dhammato anapetattā dhammacakkaṃ, dhammena ñāyena cakkantipi dhammacakkaṃ. Katabuddhakicceti niṭṭhitabuddhakicce bhagavati lokanātheti sambandho. Kusinārāyanti samīpatthe etaṃ bhummavacanaṃ. Upavattane mallānaṃ sālavaneti tassa nagarassa upavattanabhūtaṃ mallarājūnaṃ sālavanuyyānaṃ dasseti. Tattha nagaraṃ pavisantā uyyānato upecca vattanti gacchanti etenāti ‘‘upavattana’’nti uyyānassa ca nagarassa ca majjhe sālavanaṃ vuccati. Kusinārāya hi dakkhiṇapacchimadisāya taṃ uyyānaṃ hoti, tato uyyānato sālavanarājivirājito maggo pācīnābhimukho gantvā nagarassa dakkhiṇadvārābhimukho uttarena nivatto, tena maggena manussā nagaraṃ pavisanti, tasmā taṃ ‘‘upavattana’’nti vuccati. Tattha kira upavattane aññamaññasaṃsaṭṭhaviṭapānaṃ sampannachāyānaṃ sālapantīnamantare bhagavato parinibbānamañco paññatto, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘yamakasālānamantare’’ti. Upādīyati kammakilesehīti upādi, vipākakkhandhā kaṭattā ca rūpaṃ. Tadeva kammakilesehi sammā appahīnatāya seso, natthi ettha upādisesoti anupādisesā, nibbānadhātu, tāya. Itthambhūtalakkhaṇe cāyaṃ karaṇaniddeso. Parinibbāneti nimittatthe bhummaṃ, parinibbānahetu tasmiṃ ṭhāne sannipatitānanti attho. Saṅghassa thero jeṭṭho saṅghatthero. Ettha ca saṅghasaddassa bhikkhusatasahassasaddasāpekkhattepi gamakattā therasaddena samāso yathā devadattassa garukulanti. Āyasmā mahākassapo dhammavinayasaṅgāyanatthaṃ bhikkhūnaṃ ussāhaṃ janesīti sambandho.

    ததா² உஸ்ஸாஹங் ஜனநஸ்ஸ காரணமாஹ ஸத்தாஹபரினிப்³பு³தேதிஆதி³. ஸத்த அஹானி ஸமாஹடானி ஸத்தாஹங், ஸத்தாஹங் பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸ்ஸாதி ஸத்தாஹபரினிப்³பு³தோ, ஸத்தாஹபரினிப்³பு³தே ஸுப⁴த்³தே³ன வுட்³ட⁴பப்³ப³ஜிதேன வுத்தவசனமனுஸ்ஸரந்தோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அலங், ஆவுஸோதிஆதி³னா தேன வுத்தவசனங் த³ஸ்ஸேதி. தத்த² அலந்தி படிக்கே²பவசனங். தேன மஹாஸமணேனாதி நிஸ்ஸக்கே கரணவசனங், ததோ மஹாஸமணதோ ஸுட்டு² முத்தா மயந்தி அத்தோ², உபத்³து³தா ச ஹோம ததா³தி அதி⁴ப்பாயோ, ஹோமாதி வா அதீதத்தே² வத்தமானவசனங், அஹும்ஹாதி அத்தோ². டா²னங் கோ² பனேதங் விஜ்ஜதீதி திட்ட²தி எத்த² ப²லங் ததா³யத்தவுத்திதாயாதி டா²னங், ஹேது. கோ²தி அவதா⁴ரணே, ஏதங் காரணங் விஜ்ஜதேவ, நோ ந விஜ்ஜதீதி அத்தோ². கிங் தங் காரணந்தி? ஆஹ யங் பாபபி⁴க்கூ²திஆதி³. எத்த² ந்தி நிபாதமத்தங், காரணனித்³தே³ஸோ வா, யேன காரணேன அந்தரதா⁴பெய்யுங், ததே³தங் காரணங் விஜ்ஜதீதி அத்தோ². அதீதோ அதிக்கந்தோ ஸத்தா² எத்த², ஏதஸ்ஸாதி வா அதீதஸத்து²கங், பாவசனங். பதா⁴னங் வசனங் பாவசனங், த⁴ம்மவினயந்தி வுத்தங் ஹோதி. பக்க²ங் லபி⁴த்வாதி அலஜ்ஜீபக்க²ங் லபி⁴த்வா. ந சிரஸ்ஸேவாதி ந சிரேனேவ. யாவ ச த⁴ம்மவினயோ திட்ட²தீதி யத்தகங் காலங் த⁴ம்மோ ச வினயோ ச லஜ்ஜீபுக்³க³லேஸு திட்ட²தி.

    Tathā ussāhaṃ jananassa kāraṇamāha sattāhaparinibbutetiādi. Satta ahāni samāhaṭāni sattāhaṃ, sattāhaṃ parinibbutassa assāti sattāhaparinibbuto, sattāhaparinibbute subhaddena vuḍḍhapabbajitena vuttavacanamanussarantoti sambandho. Alaṃ, āvusotiādinā tena vuttavacanaṃ dasseti. Tattha alanti paṭikkhepavacanaṃ. Tena mahāsamaṇenāti nissakke karaṇavacanaṃ, tato mahāsamaṇato suṭṭhu muttā mayanti attho, upaddutā ca homa tadāti adhippāyo, homāti vā atītatthe vattamānavacanaṃ, ahumhāti attho. Ṭhānaṃ kho panetaṃ vijjatīti tiṭṭhati ettha phalaṃ tadāyattavuttitāyāti ṭhānaṃ, hetu. Khoti avadhāraṇe, etaṃ kāraṇaṃ vijjateva, no na vijjatīti attho. Kiṃ taṃ kāraṇanti? Āha yaṃ pāpabhikkhūtiādi. Ettha yanti nipātamattaṃ, kāraṇaniddeso vā, yena kāraṇena antaradhāpeyyuṃ, tadetaṃ kāraṇaṃ vijjatīti attho. Atīto atikkanto satthā ettha, etassāti vā atītasatthukaṃ, pāvacanaṃ. Padhānaṃ vacanaṃ pāvacanaṃ, dhammavinayanti vuttaṃ hoti. Pakkhaṃ labhitvāti alajjīpakkhaṃ labhitvā. Na cirassevāti na cireneva. Yāva ca dhammavinayo tiṭṭhatīti yattakaṃ kālaṃ dhammo ca vinayo ca lajjīpuggalesu tiṭṭhati.

    வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதாதி பரினிப்³பா³னமஞ்சே நிபன்னேன ப⁴க³வதா வுத்தந்தி அத்தோ². தே³ஸிதோ பஞ்ஞத்தோதி ஸுத்தாபி⁴த⁴ம்மபிடகஸங்க³ஹிதஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ சேவ வினயபிடகஸங்க³ஹிதஸ்ஸ வினயஸ்ஸ ச அதிஸஜ்ஜனங் பபோ³த⁴னங் தே³ஸனா. தஸ்ஸேவ பகாரதோ ஞாபனங் அஸங்கரதோ ட²பனங் பஞ்ஞாபனங். ஸோ வோ மமச்சயேன ஸத்தா²தி ஸோ த⁴ம்மவினயோ தும்ஹாகங் மமச்சயேன ஸத்தா² மயி பரினிப்³பு³தே ஸத்து²கிச்சங் ஸாதெ⁴ஸ்ஸதி. ஸாஸனந்தி பரியத்திபடிபத்திபடிவேத⁴வஸேன திவித⁴ங் ஸாஸனங், நிப்பரியாயதோ பன ஸத்தத்திங்ஸ போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா. அத்³த⁴னியந்தி அத்³தா⁴னக்க²மங், ததே³வ சிரட்டி²திகங் அஸ்ஸ ப⁴வெய்யாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Vuttañhetaṃ bhagavatāti parinibbānamañce nipannena bhagavatā vuttanti attho. Desito paññattoti suttābhidhammapiṭakasaṅgahitassa dhammassa ceva vinayapiṭakasaṅgahitassa vinayassa ca atisajjanaṃ pabodhanaṃ desanā. Tasseva pakārato ñāpanaṃ asaṅkarato ṭhapanaṃ paññāpanaṃ. So vo mamaccayena satthāti so dhammavinayo tumhākaṃ mamaccayena satthā mayi parinibbute satthukiccaṃ sādhessati. Sāsananti pariyattipaṭipattipaṭivedhavasena tividhaṃ sāsanaṃ, nippariyāyato pana sattattiṃsa bodhipakkhiyadhammā. Addhaniyanti addhānakkhamaṃ, tadeva ciraṭṭhitikaṃ assa bhaveyyāti sambandho.

    இதா³னி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன அத்தனோ கதங் அனுக்³க³ஹவிஸேஸங் விபா⁴வெந்தோ ஆஹ யஞ்சாஹங் ப⁴க³வதாதிஆதி³. தத்த² யஞ்சாஹந்தி ஏதஸ்ஸ அனுக்³க³ஹிதோதி ஏதேன ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்த² ந்தி யஸ்மா, யேன காரணேனாதி வுத்தங் ஹோதி. கிரியாபராமஸனங் வா ஏதங், தேன அனுக்³க³ஹிதோதி எத்த² அனுக்³க³ஹணங் பராமஸதி. தா⁴ரெஸ்ஸஸீதிஆதி³கங் ப⁴க³வதா மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரேன ஸத்³தி⁴ங் சீவரபரிவத்தனங் காதுகாமேன வுத்தவசனங். தா⁴ரெஸ்ஸஸி பன மே த்வங் கஸ்ஸபாதி ‘‘கஸ்ஸப, த்வங் இமானி பரிபோ⁴க³ஜிண்ணானி பங்ஸுகூலானி பாருபிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி வத³தி, தஞ்ச கோ² ந காயப³லங் ஸந்தா⁴ய, படிபத்திபூரணங் பன ஸந்தா⁴ய ஏவமாஹ. ஸாணானி பங்ஸுகூலானீதி மதகளேவரங் பலிவேடெ²த்வா ச²ட்³டி³தானி தும்ப³மத்தே கிமயோ பப்போ²டெத்வா க³ஹிதானி ஸாணவாகமயானி பங்ஸுகூலசீவரானி. ரதி²காதீ³னங் யத்த² கத்த²சி பங்ஸூனங் உபரி டி²தத்தா அப்³பு⁴க்³க³தட்டே²ன தேஸு கூலமிவாதி பங்ஸுகூலங். அத² வா பங்ஸு விய குச்சி²தபா⁴வங் உலதி க³ச்ச²தீதி பங்ஸுகூலந்தி பங்ஸுகூலஸத்³த³ஸ்ஸ அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. நிப்³ப³ஸனானீதி நிட்டி²தவஸனகிச்சானி, பரிபோ⁴க³ஜிண்ணானீதி அத்தோ². ஏகமேவ தங் சீவரங் அனேகாவயவத்தா ப³ஹுவசனங் கதங். ஸாதா⁴ரணபரிபோ⁴கே³னாதி அத்தனா ஸமானபரிபோ⁴கே³ன, ஸாதா⁴ரணபரிபோ⁴கே³ன ச ஸமஸமட்ட²பனேன ச அனுக்³க³ஹிதோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    Idāni sammāsambuddhena attano kataṃ anuggahavisesaṃ vibhāvento āha yañcāhaṃ bhagavatātiādi. Tattha yañcāhanti etassa anuggahitoti etena sambandho. Tattha yanti yasmā, yena kāraṇenāti vuttaṃ hoti. Kiriyāparāmasanaṃ vā etaṃ, tena anuggahitoti ettha anuggahaṇaṃ parāmasati. Dhāressasītiādikaṃ bhagavatā mahākassapattherena saddhiṃ cīvaraparivattanaṃ kātukāmena vuttavacanaṃ. Dhāressasi pana me tvaṃ kassapāti ‘‘kassapa, tvaṃ imāni paribhogajiṇṇāni paṃsukūlāni pārupituṃ sakkhissasī’’ti vadati, tañca kho na kāyabalaṃ sandhāya, paṭipattipūraṇaṃ pana sandhāya evamāha. Sāṇāni paṃsukūlānīti matakaḷevaraṃ paliveṭhetvā chaḍḍitāni tumbamatte kimayo papphoṭetvā gahitāni sāṇavākamayāni paṃsukūlacīvarāni. Rathikādīnaṃ yattha katthaci paṃsūnaṃ upari ṭhitattā abbhuggataṭṭhena tesu kūlamivāti paṃsukūlaṃ. Atha vā paṃsu viya kucchitabhāvaṃ ulati gacchatīti paṃsukūlanti paṃsukūlasaddassa attho daṭṭhabbo. Nibbasanānīti niṭṭhitavasanakiccāni, paribhogajiṇṇānīti attho. Ekameva taṃ cīvaraṃ anekāvayavattā bahuvacanaṃ kataṃ. Sādhāraṇaparibhogenāti attanā samānaparibhogena, sādhāraṇaparibhogena ca samasamaṭṭhapanena ca anuggahitoti sambandho.

    இதா³னி நவானுபுப்³ப³விஹாரச²ளபி⁴ஞ்ஞாப்பபே⁴தே³ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மே அத்தனா ஸமஸமட்ட²பனத்தா²ய ப⁴க³வதா வுத்தங் கஸ்ஸபஸங்யுத்தே (ஸங்॰ நி॰ 2.152) ஆக³தங் பாளிங் பெய்யாலமுகே²ன ஆதி³க்³க³ஹணேன ச ஸங்கி²பித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ அஹங், பி⁴க்க²வேதிஆதி³. தத்த² யாவதே³ ஆகங்கா²மீதி யாவதே³வ ஆகங்கா²மி, யத்தகங் காலங் இச்சா²மீதி அத்தோ², ‘‘யாவதே³வா’’திபி பாடோ². நவானுபுப்³ப³விஹாரச²ளபி⁴ஞ்ஞாப்பபே⁴தே³தி எத்த² நவானுபுப்³ப³விஹாரோ நாம அனுபடிபாடியா ஸமாபஜ்ஜிதப்³ப³பா⁴வதோ ஏவங்ஸஞ்ஞிதா நிரோத⁴ஸமாபத்தியா ஸஹ அட்ட² ரூபாரூபஸமாபத்தியோ. ச²ளபி⁴ஞ்ஞா நாம ஆஸவக்க²யஞாணேன ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞாயோ. அத்தனா ஸமஸமட்ட²பனேனாதி ‘‘அஹங் யத்தகங் காலங் யத்தகே ஸமாபத்திவிஹாரே அபி⁴ஞ்ஞாயோ ச வளஞ்ஜேமி, ததா² கஸ்ஸபோபீ’’தி ஏவங் யதா²வுத்தஉத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மே அத்தனா ஸமஸமங் கத்வா ட²பனேன, இத³ஞ்ச உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மஸாமஞ்ஞேன தே²ரஸ்ஸ பஸங்ஸாமத்தேன வுத்தங், ந ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸப்³ப³தா² ஸமதாய. ப⁴க³வதோ ஹி கு³ணவிஸேஸங் உபாதா³ய ஸாவகா பச்சேகபு³த்³தா⁴ ச கலம்பி கலபா⁴க³ம்பி ந உபெந்தி, தஸ்ஸ கிமஞ்ஞங் ஆணண்யங் ப⁴விஸ்ஸதி அஞ்ஞத்ர த⁴ம்மவினயஸங்கா³யனாதி அதி⁴ப்பாயோ. தத்த² தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ அனுக்³க³ஹஸ்ஸ, தஸ்ஸ மேதி வா அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. பொத்த²கேஸு ஹி கேஸுசி ‘‘தஸ்ஸ மே’’தி பாடோ² தி³ஸ்ஸதி. ஆணண்யங் அணணபா⁴வோ. ஸககவசஇஸ்ஸரியானுப்பதா³னேனாதி எத்த² சீவரஸ்ஸ நித³ஸ்ஸனவஸேன கவசஸ்ஸேவ க³ஹணங் கதங், ஸமாபத்தியா நித³ஸ்ஸனவஸேன இஸ்ஸரியங் க³ஹிதங்.

    Idāni navānupubbavihārachaḷabhiññāppabhede uttarimanussadhamme attanā samasamaṭṭhapanatthāya bhagavatā vuttaṃ kassapasaṃyutte (saṃ. ni. 2.152) āgataṃ pāḷiṃ peyyālamukhena ādiggahaṇena ca saṅkhipitvā dassento āha ahaṃ, bhikkhavetiādi. Tattha yāvade ākaṅkhāmīti yāvadeva ākaṅkhāmi, yattakaṃ kālaṃ icchāmīti attho, ‘‘yāvadevā’’tipi pāṭho. Navānupubbavihārachaḷabhiññāppabhedeti ettha navānupubbavihāro nāma anupaṭipāṭiyā samāpajjitabbabhāvato evaṃsaññitā nirodhasamāpattiyā saha aṭṭha rūpārūpasamāpattiyo. Chaḷabhiññā nāma āsavakkhayañāṇena saddhiṃ pañcābhiññāyo. Attanā samasamaṭṭhapanenāti ‘‘ahaṃ yattakaṃ kālaṃ yattake samāpattivihāre abhiññāyo ca vaḷañjemi, tathā kassapopī’’ti evaṃ yathāvuttauttarimanussadhamme attanā samasamaṃ katvā ṭhapanena, idañca uttarimanussadhammasāmaññena therassa pasaṃsāmattena vuttaṃ, na bhagavatā saddhiṃ sabbathā samatāya. Bhagavato hi guṇavisesaṃ upādāya sāvakā paccekabuddhā ca kalampi kalabhāgampi na upenti, tassa kimaññaṃ āṇaṇyaṃ bhavissati aññatra dhammavinayasaṅgāyanāti adhippāyo. Tattha tassāti tassa anuggahassa, tassa meti vā attho gahetabbo. Potthakesu hi kesuci ‘‘tassa me’’ti pāṭho dissati. Āṇaṇyaṃ aṇaṇabhāvo. Sakakavacaissariyānuppadānenāti ettha cīvarassa nidassanavasena kavacasseva gahaṇaṃ kataṃ, samāpattiyā nidassanavasena issariyaṃ gahitaṃ.

    இதா³னி யதா²வுத்தமத்த²ங் பாளியா விபா⁴வெந்தோ ஆஹ யதா²ஹாதிஆதி³. தத்த² ஏகமிதா³ஹந்தி எத்த² இத³ந்தி நிபாதமத்தங். ஏகங் ஸமயந்தி ஏகஸ்மிங் ஸமயேதி அத்தோ². பாவாயாதி பாவானக³ரதோ. அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னோதி தீ³க⁴மக்³க³ப்படிபன்னோ. தீ³க⁴பரியாயோ ஹெத்த² அத்³தா⁴னஸத்³தோ³. ஸப்³ப³ங் ஸுப⁴த்³த³கண்ட³ங் வித்தா²ரதோ வேதி³தப்³ப³ந்தி பஞ்சஸதிகக்க²ந்த⁴கே ஆக³தங் ஸுப⁴த்³த³கண்ட³ங் இத⁴ ஆனெத்வா வித்தா²ரேதப்³ப³ங்.

    Idāni yathāvuttamatthaṃ pāḷiyā vibhāvento āha yathāhātiādi. Tattha ekamidāhanti ettha idanti nipātamattaṃ. Ekaṃ samayanti ekasmiṃ samayeti attho. Pāvāyāti pāvānagarato. Addhānamaggappaṭipannoti dīghamaggappaṭipanno. Dīghapariyāyo hettha addhānasaddo. Sabbaṃ subhaddakaṇḍaṃ vitthārato veditabbanti pañcasatikakkhandhake āgataṃ subhaddakaṇḍaṃ idha ānetvā vitthāretabbaṃ.

    ததோ பரந்தி ஸுப⁴த்³த³கண்ட³தோ பரங். ஸப்³ப³ங் ஸுப⁴த்³த³கண்ட³ங் வித்தா²ரதோ வேதி³தப்³ப³ந்தி இமினா ‘‘யங் ந இச்சி²ஸ்ஸாம, ந தங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஏதங் பரியந்தங் ஸுப⁴த்³த³கண்ட³பாளிங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அவஸேஸங் உஸ்ஸாஹஜனநப்பகாரப்பவத்தங் பாளிமேவ த³ஸ்ஸெந்தோ ஹந்த³ மயங் ஆவுஸோதிஆதி³மாஹ. தத்த² புரே அத⁴ம்மோ தி³ப்பதீதி எத்த² ‘‘அத⁴ம்மோ நாம த³ஸகுஸலகம்மபத²படிபக்க²பூ⁴தோ அத⁴ம்மோ’’தி ஸாரத்த²தீ³பனியங் (ஸாரத்த²॰ டீ॰ 1.பட²மமஹாஸங்கீ³திகதா²வண்ணனா) வுத்தங். த⁴ம்மஸங்க³ஹணத்த²ங் உஸ்ஸாஹஜனநப்பஸங்க³த்தா பன த⁴ம்மவினயானங் அஸங்கா³யனஹேதுதோ³ஸக³ணோ ஸம்ப⁴வதி, ஸோ ஏவ எத்த² அத⁴ம்மோ தி³ப்பதி தப்படிபக்கோ² த⁴ம்மோ ச படிபா³ஹீயதீதி வத்தப்³ப³ங். அபி ச ‘‘அத⁴ம்மவாதி³னோ ப³லவந்தோ ஹொந்தி த⁴ம்மவாதி³னோ து³ப்³ப³லா ஹொந்தீ’’தி வுச்சமானத்தா யேன அத⁴ம்மேன தே ஸுப⁴த்³த³வஜ்ஜிபுத்தகாத³யோ அத⁴ம்மவாதி³னோ, யேன ச த⁴ம்மேன இதரே த⁴ம்மவாதி³னோவ ஹொந்தி. தேயேவ இத⁴ ‘‘அத⁴ம்மோ’’ ‘‘த⁴ம்மோ’’தி ச வத்தப்³பா³. தஸ்மா ஸீலவிபத்திஆதி³ஹேதுகோ பாபிச்ச²தாதி³தோ³ஸக³ணோ அத⁴ம்மோ, தப்படிபக்கோ² ஸீலஸம்பதா³தி³ஹேதுகோ அப்பிச்ச²தாதி³கு³ணஸமூஹோ த⁴ம்மோதி ச க³ஹேதப்³ப³ங். புரே தி³ப்பதீதி அபி நாம தி³ப்பதி. அத² வா யாவ அத⁴ம்மோ த⁴ம்மங் படிபா³ஹிதுங் ஸமத்தோ² ஹோதி, ததோ புரேதரமேவாதி அத்தோ². தி³ப்பதீதி தி³ப்பிஸ்ஸதி. புரேஸத்³த³யோகே³ன ஹி அனாக³தத்தே² அயங் வத்தமானப்பயோகோ³, யதா² புரா வஸ்ஸதி தே³வோதி. அவினயோதி பஹானவினயாதீ³னங் படிபக்க²பூ⁴தோ அவினயோ.

    Tato paranti subhaddakaṇḍato paraṃ. Sabbaṃ subhaddakaṇḍaṃ vitthārato veditabbanti iminā ‘‘yaṃ na icchissāma, na taṃ karissāmā’’ti etaṃ pariyantaṃ subhaddakaṇḍapāḷiṃ dassetvā idāni avasesaṃ ussāhajananappakārappavattaṃ pāḷimeva dassento handa mayaṃ āvusotiādimāha. Tattha pure adhammo dippatīti ettha ‘‘adhammo nāma dasakusalakammapathapaṭipakkhabhūto adhammo’’ti sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. 1.paṭhamamahāsaṅgītikathāvaṇṇanā) vuttaṃ. Dhammasaṅgahaṇatthaṃ ussāhajananappasaṅgattā pana dhammavinayānaṃ asaṅgāyanahetudosagaṇo sambhavati, so eva ettha adhammo dippati tappaṭipakkho dhammo ca paṭibāhīyatīti vattabbaṃ. Api ca ‘‘adhammavādino balavanto honti dhammavādino dubbalā hontī’’ti vuccamānattā yena adhammena te subhaddavajjiputtakādayo adhammavādino, yena ca dhammena itare dhammavādinova honti. Teyeva idha ‘‘adhammo’’ ‘‘dhammo’’ti ca vattabbā. Tasmā sīlavipattiādihetuko pāpicchatādidosagaṇo adhammo, tappaṭipakkho sīlasampadādihetuko appicchatādiguṇasamūho dhammoti ca gahetabbaṃ. Pure dippatīti api nāma dippati. Atha vā yāva adhammo dhammaṃ paṭibāhituṃ samattho hoti, tato puretaramevāti attho. Dippatīti dippissati. Puresaddayogena hi anāgatatthe ayaṃ vattamānappayogo, yathā purā vassati devoti. Avinayoti pahānavinayādīnaṃ paṭipakkhabhūto avinayo.

    தேன ஹீதி உய்யோஜனத்தே² நிபாதோ. ஸகலனவங்க³ஸத்து²ஸாஸனபரியத்தித⁴ரேதி ஸகலங் ஸுத்தகெ³ய்யாதி³னவங்க³ங் எத்த², ஏதஸ்ஸ வா அத்தீ²தி ஸகலனவங்க³ங், ஸத்து²ஸாஸனங். அத்த²காமேன பரியாபுணிதப்³ப³தோ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகாதி³புரிஸத்த²பரியத்திபா⁴வதோ ச ‘‘பரியத்தீ’’தி தீணி பிடகானி வுச்சந்தி, தங் ஸகலனவங்க³ஸத்து²ஸாஸனஸங்கா²தங் பரியத்திங் தா⁴ரெந்தீதி ஸகலனவங்க³ஸத்து²ஸாஸனபஅயத்தித⁴ரா, தாதி³ஸேதி அத்தோ². ஸமத²பா⁴வனாஸினேஹாபா⁴வேன ஸுக்கா² லூகா² அஸினித்³தா⁴ விபஸ்ஸனா ஏதேஸந்தி ஸுக்க²விபஸ்ஸகா. திபிடகஸப்³ப³பரியத்திப்பபே⁴த³த⁴ரேதி திண்ணங் பிடகானங் ஸமாஹாரோ திபிடகங், ததே³வ நவங்கா³தி³வஸேன அனேகபே⁴த³பி⁴ன்னங் ஸப்³ப³ங் பரியத்திப்பபே⁴த³ங் தா⁴ரெந்தீதி திபிடகஸப்³ப³பரியத்திப்பபே⁴த³த⁴ரா.

    Tena hīti uyyojanatthe nipāto. Sakalanavaṅgasatthusāsanapariyattidhareti sakalaṃ suttageyyādinavaṅgaṃ ettha, etassa vā atthīti sakalanavaṅgaṃ, satthusāsanaṃ. Atthakāmena pariyāpuṇitabbato diṭṭhadhammikādipurisatthapariyattibhāvato ca ‘‘pariyattī’’ti tīṇi piṭakāni vuccanti, taṃ sakalanavaṅgasatthusāsanasaṅkhātaṃ pariyattiṃ dhārentīti sakalanavaṅgasatthusāsanapaayattidharā, tādiseti attho. Samathabhāvanāsinehābhāvena sukkhā lūkhā asiniddhā vipassanā etesanti sukkhavipassakā. Tipiṭakasabbapariyattippabhedadhareti tiṇṇaṃ piṭakānaṃ samāhāro tipiṭakaṃ, tadeva navaṅgādivasena anekabhedabhinnaṃ sabbaṃ pariyattippabhedaṃ dhārentīti tipiṭakasabbapariyattippabhedadharā.

    கிஸ்ஸ பனாதி கஸ்மா பன. ஸிக்க²தீதி ஸெக்கோ². தமேவாஹ ‘‘ஸகரணீயோ’’தி. உபரிமக்³க³த்தயகிச்சஸ்ஸ அபரியோஸிதத்தா ஸகிச்சோதி அத்தோ². அஸ்ஸாதி அனேன. ப³ஹுகாரத்தாதி ப³ஹுபகாரத்தா. அஸ்ஸாதி ப⁴வெய்ய. அதிவிய விஸ்ஸத்தோ²தி அதிவிய விஸ்ஸாஸிகோ. ந்தி ஆனந்த³த்தே²ரங் ஓவத³தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ கதா³சி அஸஞ்ஞதாய நவகாய ஸத்³தி⁴விஹாரிகபரிஸாய ஜனபத³சாரிகாசரணங், தேஸஞ்ச ஸத்³தி⁴விஹாரிகானங் ஏகக்க²ணே உப்பப்³ப³ஜ்ஜனஞ்ச படிச்ச மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ தங் நிக்³க³ண்ஹந்தோ ஏவமாஹ ‘‘ந வாயங் குமாரகோ மத்தமஞ்ஞாஸீ’’தி. எத்த² ச வா-ஸத்³தோ³ பத³பூரணோ, அயங் குமாரோ அத்தனோ பமாணங் ந படிஜானாதீதி தே²ரங் தஜ்ஜெந்தோ ஆஹ. தத்ராதி ஏவங் ஸதி.

    Kissa panāti kasmā pana. Sikkhatīti sekkho. Tamevāha ‘‘sakaraṇīyo’’ti. Uparimaggattayakiccassa apariyositattā sakiccoti attho. Assāti anena. Bahukārattāti bahupakārattā. Assāti bhaveyya. Ativiya vissatthoti ativiya vissāsiko. Nanti ānandattheraṃ ovadatīti sambandho. Ānandattherassa kadāci asaññatāya navakāya saddhivihārikaparisāya janapadacārikācaraṇaṃ, tesañca saddhivihārikānaṃ ekakkhaṇe uppabbajjanañca paṭicca mahākassapatthero taṃ niggaṇhanto evamāha ‘‘na vāyaṃ kumārako mattamaññāsī’’ti. Ettha ca -saddo padapūraṇo, ayaṃ kumāro attano pamāṇaṃ na paṭijānātīti theraṃ tajjento āha. Tatrāti evaṃ sati.

    கிஞ்சாபி ஸெக்கோ²தி இத³ங் ந ஸெக்கா²னங் அக³திக³மனஸப்³பா⁴வேன வுத்தங், அஸெக்கா²னஞ்ஞேவ பன உச்சினித்வா க³ஹிதத்தாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தஸ்மா ‘‘கிஞ்சாபி ஸெக்கோ², ததா²பி தே²ரோ ஆயஸ்மந்தம்பி ஆனந்த³ங் உச்சினதூ’’தி ஏவமெத்த² ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³, ந பன கிஞ்சாபி ஸெக்கோ², ததா²பி அப⁴ப்³போ³ அக³திங் க³ந்துந்தி யோஜேதப்³ப³ங். அப⁴ப்³போ³திஆதி³ பனஸ்ஸ ஸபா⁴வகத²னங். தத்த² ச²ந்தா³தி ச²ந்தே³ன ஸினேஹேன. அக³திங் க³ந்துந்தி அகத்தப்³ப³ங் காதுங். பரியத்தோதி அதீ⁴தோ உக்³க³ஹிதோ.

    Kiñcāpi sekkhoti idaṃ na sekkhānaṃ agatigamanasabbhāvena vuttaṃ, asekkhānaññeva pana uccinitvā gahitattāti daṭṭhabbaṃ. Tasmā ‘‘kiñcāpi sekkho, tathāpi thero āyasmantampi ānandaṃ uccinatū’’ti evamettha sambandho veditabbo, na pana kiñcāpi sekkho, tathāpi abhabbo agatiṃ gantunti yojetabbaṃ. Abhabbotiādi panassa sabhāvakathanaṃ. Tattha chandāti chandena sinehena. Agatiṃ gantunti akattabbaṃ kātuṃ. Pariyattoti adhīto uggahito.

    ராஜக³ஹங் கோ² மஹாகோ³சரந்தி எத்த² கா³வோ சரந்தி எத்தா²தி கோ³சரோ, கு³ன்னங் கோ³சரட்டா²னங். கோ³சரோ வியாதி கோ³சரோ, பி⁴க்கா²சரணட்டா²னங். ஸோ மஹந்தோ அஸ்ஸாதி மஹாகோ³சரங், ராஜக³ஹங். உக்கோடெய்யாதி நிவாரெய்ய.

    Rājagahaṃkho mahāgocaranti ettha gāvo caranti etthāti gocaro, gunnaṃ gocaraṭṭhānaṃ. Gocaro viyāti gocaro, bhikkhācaraṇaṭṭhānaṃ. So mahanto assāti mahāgocaraṃ, rājagahaṃ. Ukkoṭeyyāti nivāreyya.

    ஸத்தஸு ஸாது⁴கீளனதி³வஸேஸூதி எத்த² ஸங்வேக³வத்து²ங் கித்தெத்வா கித்தெத்வா ஸாது⁴கங் ஏவ பூஜாவஸேன கீளனதோ ஸாது⁴கீளனங். உபகட்டா²தி ஆஸன்னா. வஸ்ஸங் உபனேதி உபக³ச்ச²தி எத்தா²தி வஸ்ஸூபனாயிகா.

    Sattasu sādhukīḷanadivasesūti ettha saṃvegavatthuṃ kittetvā kittetvā sādhukaṃ eva pūjāvasena kīḷanato sādhukīḷanaṃ. Upakaṭṭhāti āsannā. Vassaṃ upaneti upagacchati etthāti vassūpanāyikā.

    தத்ர ஸுத³ந்தி தஸ்ஸங் ஸாவத்தி²யங், ஸுத³ந்தி நிபாதமத்தங். உஸ்ஸன்னதா⁴துகந்தி உபசிதபித்தஸெம்ஹாதி³தா⁴துகங். ஸமஸ்ஸாஸேதுந்தி ஸந்தப்பேதுங். து³தியதி³வஸேதி ஜேதவனவிஹாரங் பவிட்ட²தி³வஸதோ து³தியதி³வஸேதி வத³ந்தி. விரிச்சதி ஏதேனாதி விரேசனங். ஓஸத⁴பரிபா⁴விதங் கீ²ரமேவ விரேசனந்தி கீ²ரவிரேசனங். யங் ஸந்தா⁴யாதி யங் பே⁴ஸஜ்ஜபானங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். பே⁴ஸஜ்ஜமத்தாதி அப்பமத்தகங் பே⁴ஸஜ்ஜங். அப்பத்தோ² ஹி அயங் மத்தா-ஸத்³தோ³ மத்தா ஸுக²பரிச்சாகா³திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 290) விய.

    Tatra sudanti tassaṃ sāvatthiyaṃ, sudanti nipātamattaṃ. Ussannadhātukanti upacitapittasemhādidhātukaṃ. Samassāsetunti santappetuṃ. Dutiyadivaseti jetavanavihāraṃ paviṭṭhadivasato dutiyadivaseti vadanti. Viriccati etenāti virecanaṃ. Osadhaparibhāvitaṃ khīrameva virecananti khīravirecanaṃ. Yaṃ sandhāyāti yaṃ bhesajjapānaṃ sandhāya vuttaṃ. Bhesajjamattāti appamattakaṃ bhesajjaṃ. Appattho hi ayaṃ mattā-saddo mattā sukhapariccāgātiādīsu (dha. pa. 290) viya.

    க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணந்தி எத்த² க²ண்ட³ந்தி சி²ன்னங், பு²ல்லந்தி பி⁴ன்னங், தேஸங் படிஸங்க²ரணங் அபி⁴னவகரணங்.

    Khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇanti ettha khaṇḍanti chinnaṃ, phullanti bhinnaṃ, tesaṃ paṭisaṅkharaṇaṃ abhinavakaraṇaṃ.

    பரிச்சே²த³வஸேன வேதி³யதி தி³ஸ்ஸதீதி பரிவேணங். தத்தா²தி தேஸு விஹாரேஸு க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பட²மங் மாஸந்தி வஸ்ஸானஸ்ஸ பட²மங் மாஸங், அச்சந்தஸங்யோகே³ சேதங் உபயோக³வசனங். ஸேனாஸனவத்தானங் ப³ஹூனங் பஞ்ஞத்தத்தா, ஸேனாஸனக்க²ந்த⁴கே (சூளவ॰ 294 ஆத³யோ) ஸேனாஸனபடிப³த்³தா⁴னங் ப³ஹூனங் கம்மானங் விஹிதத்தா ‘‘ப⁴க³வதா…பே॰… வண்ணித’’ந்தி வுத்தங்.

    Paricchedavasena vediyati dissatīti pariveṇaṃ. Tatthāti tesu vihāresu khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇanti sambandho. Paṭhamaṃ māsanti vassānassa paṭhamaṃ māsaṃ, accantasaṃyoge cetaṃ upayogavacanaṃ. Senāsanavattānaṃ bahūnaṃ paññattattā, senāsanakkhandhake (cūḷava. 294 ādayo) senāsanapaṭibaddhānaṃ bahūnaṃ kammānaṃ vihitattā ‘‘bhagavatā…pe… vaṇṇita’’nti vuttaṃ.

    து³தியதி³வஸேதி ‘‘க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணங் கரோமா’’தி சிந்திததி³வஸதோ து³தியதி³வஸே. வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸேயேவ தே ஏவங் சிந்தேஸுங். ஸிரியா நிகேதனமிவாதி ஸிரியா நிவாஸனட்டா²னங் விய. ஏகஸ்மிங் பானீயதித்தே² ஸன்னிபதந்தா பக்கி²னோ விய ஸப்³பே³ஸங் ஜனானங் சக்கூ²னி மண்ட³பேயேவ நிபதந்தீதி வுத்தங் ‘ஏகனிபாததித்த²மிவ ச தே³வமனுஸ்ஸனயனவிஹங்கா³ன’’ந்தி. லோகராமணெய்யகந்தி லோகே ரமணீயபா⁴வங், ரமணங் அரஹதீதி வா லோகராமணெய்யகங் . த³ட்ட²ப்³ப³ஸாரமண்ட³ந்தி த³ட்ட²ப்³பே³ஸு ஸாரங் த³ட்ட²ப்³ப³ஸாரங், ததோ விப்பஸன்னந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ஸாரமண்ட³ங். அத² வா த³ட்ட²ப்³போ³ ஸாரபூ⁴தோ விஸிட்ட²தரோ மண்டோ³ மண்ட³னங் அலங்காரோ ஏதஸ்ஸாதி த³ட்ட²ப்³ப³ஸாரமண்டோ³, மண்ட³போ. மண்ட³ங் ஸூரியரஸ்மிங் பாதி நிவாரேதீதி மண்ட³போ. விவிதா⁴னி குஸுமதா³மானி சேவ முத்தோலம்ப³கானி ச வினிக்³க³லந்தங் வமெந்தங் நிக்கா²மெந்தமிவ சாரு ஸோப⁴னங் விதானங் எத்தா²தி விவித⁴குஸுமதா³மோலம்ப³கவினிக்³க³லந்தசாருவிதானோ. நானாபுப்பூ²பஹாரவிசித்தஸுபரினிட்டி²தபூ⁴மிகம்மத்தா ஏவ ‘‘ரதனவிசித்தமணிகொட்டிமதலமிவா’’தி வுத்தங். எத்த² ச மணியோ கொட்டெத்வா கததலங் மணிகொட்டிமதலங் நாம, தமிவாதி வுத்தங் ஹோதி. ஆஸனாரஹந்தி நிஸீத³னாரஹங். த³ந்தக²சிதந்தி த³ந்தேஹி க²சிதங்.

    Dutiyadivaseti ‘‘khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇaṃ karomā’’ti cintitadivasato dutiyadivase. Vassūpanāyikadivaseyeva te evaṃ cintesuṃ. Siriyā niketanamivāti siriyā nivāsanaṭṭhānaṃ viya. Ekasmiṃ pānīyatitthe sannipatantā pakkhino viya sabbesaṃ janānaṃ cakkhūni maṇḍapeyeva nipatantīti vuttaṃ ‘ekanipātatitthamiva ca devamanussanayanavihaṅgāna’’nti. Lokarāmaṇeyyakanti loke ramaṇīyabhāvaṃ, ramaṇaṃ arahatīti vā lokarāmaṇeyyakaṃ . Daṭṭhabbasāramaṇḍanti daṭṭhabbesu sāraṃ daṭṭhabbasāraṃ, tato vippasannanti daṭṭhabbasāramaṇḍaṃ. Atha vā daṭṭhabbo sārabhūto visiṭṭhataro maṇḍo maṇḍanaṃ alaṅkāro etassāti daṭṭhabbasāramaṇḍo, maṇḍapo. Maṇḍaṃ sūriyarasmiṃ pāti nivāretīti maṇḍapo. Vividhāni kusumadāmāni ceva muttolambakāni ca viniggalantaṃ vamentaṃ nikkhāmentamiva cāru sobhanaṃ vitānaṃ etthāti vividhakusumadāmolambakaviniggalantacāruvitāno. Nānāpupphūpahāravicittasupariniṭṭhitabhūmikammattā eva ‘‘ratanavicittamaṇikoṭṭimatalamivā’’ti vuttaṃ. Ettha ca maṇiyo koṭṭetvā katatalaṃ maṇikoṭṭimatalaṃ nāma, tamivāti vuttaṃ hoti. Āsanārahanti nisīdanārahaṃ. Dantakhacitanti dantehi khacitaṃ.

    ஆவஜ்ஜேஸீதி உபனாமேஸி. அனுபாதா³யாதி தண்ஹாதி³ட்டி²வஸேன கஞ்சி த⁴ம்மங் அக்³க³ஹெத்வா. கதா²தோ³ஸோதி கதா²ய அஸச்சங் நாம நத்தி².

    Āvajjesīti upanāmesi. Anupādāyāti taṇhādiṭṭhivasena kañci dhammaṃ aggahetvā. Kathādosoti kathāya asaccaṃ nāma natthi.

    யதா²வுட்³ட⁴ந்தி வுட்³ட⁴படிபாடிங் அனதிக்கமித்வா. ஏகேதி மஜ்ஜி²மபா⁴ணகானங்யேவ ஏகே. புப்³பே³ வுத்தம்பி ஹி ஸப்³ப³ங் மஜ்ஜி²மபா⁴ணகா வத³ந்தியேவாதி வேதி³தப்³ப³ங். தீ³க⁴பா⁴ணகா பன ‘‘பத³ஸாவ தே²ரோ ஸன்னிபாதமாக³தோ’’தி வத³ந்தி. தேஸு கேசி ‘‘ஆகாஸேனா’’தி, ‘‘தே ஸப்³பே³பி ததா² ததா² ஆக³ததி³வஸானம்பி அத்தி²தாய ஏகமேகங் க³ஹெத்வா ததா² ததா² வதி³ங்ஸூ’’தி வத³ந்தி.

    Yathāvuḍḍhanti vuḍḍhapaṭipāṭiṃ anatikkamitvā. Eketi majjhimabhāṇakānaṃyeva eke. Pubbe vuttampi hi sabbaṃ majjhimabhāṇakā vadantiyevāti veditabbaṃ. Dīghabhāṇakā pana ‘‘padasāva thero sannipātamāgato’’ti vadanti. Tesu keci ‘‘ākāsenā’’ti, ‘‘te sabbepi tathā tathā āgatadivasānampi atthitāya ekamekaṃ gahetvā tathā tathā vadiṃsū’’ti vadanti.

    கங் து⁴ரங் கத்வாதி கங் ஜெட்ட²கங் கத்வா. பீ³ஜனிங் க³ஹெத்வாதி எத்த² பீ³ஜனீக³ஹணங் பரிஸாய த⁴ம்மகதி²கானங் ஹத்த²குக்குச்சவினோத³னமுக²விகாரபடிச்சா²த³னத்த²ங் த⁴ம்மதாவஸேன ஆசிண்ணந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தேனேவ ஹி அச்சந்தஸஞ்ஞதப்பத்தா பு³த்³தா⁴பி ஸாவகாபி த⁴ம்மகதி²கானங் த⁴ம்மதாத³ஸ்ஸனத்த²மேவ சித்தபீ³ஜனிங் க³ண்ஹந்தி. பட²மங், ஆவுஸோ உபாலி, பாராஜிகங் கத்த² பஞ்ஞத்தந்தி எத்த² கத²ங் ஸங்கீ³தியா புப்³பே³ பட²மபா⁴வோ ஸித்³தோ⁴தி? பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸானுக்கமாதி³னா புப்³பே³ பட²மபா⁴வஸ்ஸ ஸித்³த⁴த்தா. யேபு⁴ய்யேன ஹி தீணி பிடகானி ப⁴க³வதோ த⁴ரமானகாலேயேவ இமினா அனுக்கமேன ஸஜ்ஜா²யிதானி, தேனேவ கமேன பச்சா²பி ஸங்கீ³தானி விஸேஸதோ வினயாபி⁴த⁴ம்மபிடகானீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். கிஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிந்தி நிமித்தத்தே² பு⁴ம்மங். அந்தரா ச, ப⁴ந்தே, ராஜக³ஹங் அந்தரா ச நாளந்த³ந்தி ராஜக³ஹஸ்ஸ ச நாளந்தா³ய ச அந்தரா, விவரே மஜ்ஜே²தி அத்தோ². அந்தரா-ஸத்³தே³ன பன யுத்தத்தா உபயோக³வசனங் கதங். ராஜாகா³ரகேதி ரஞ்ஞோ கீளனத்தா²ய கதே அகா³ரகே. அம்ப³லட்டி²காயந்தி ரஞ்ஞோ ஏவங்னாமகங் உய்யானங். கேன ஸத்³தி⁴ந்தி இத⁴ கஸ்மா வுத்தந்தி? யஸ்மா பனேதங் ந ப⁴க³வதா ஏவ வுத்தங், ரஞ்ஞாபி கிஞ்சி கிஞ்சி வுத்தமத்தி², தஸ்மா ‘‘கமாரப்³பா⁴’’தி அவத்வா ஏவங் வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். வேதே³ஹிபுத்தேனாதி அயங் கோஸலரஞ்ஞோ தீ⁴தாய புத்தோ, ந விதே³ஹரஞ்ஞோ தீ⁴தாய. யஸ்மா மாதா பனஸ்ஸ பண்டி³தா, தஸ்மா ஸா வேதே³ன ஞாணேன ஈஹதி க⁴டதி வாயமதீதி ‘‘வேதே³ஹீ’’தி பாகடனாமா ஜாதாதி வேதி³தப்³பா³.

    Kaṃ dhuraṃ katvāti kaṃ jeṭṭhakaṃ katvā. Bījaniṃ gahetvāti ettha bījanīgahaṇaṃ parisāya dhammakathikānaṃ hatthakukkuccavinodanamukhavikārapaṭicchādanatthaṃ dhammatāvasena āciṇṇanti veditabbaṃ. Teneva hi accantasaññatappattā buddhāpi sāvakāpi dhammakathikānaṃ dhammatādassanatthameva cittabījaniṃ gaṇhanti. Paṭhamaṃ, āvuso upāli, pārājikaṃ kattha paññattanti ettha kathaṃ saṅgītiyā pubbe paṭhamabhāvo siddhoti? Pātimokkhuddesānukkamādinā pubbe paṭhamabhāvassa siddhattā. Yebhuyyena hi tīṇi piṭakāni bhagavato dharamānakāleyeva iminā anukkamena sajjhāyitāni, teneva kamena pacchāpi saṅgītāni visesato vinayābhidhammapiṭakānīti daṭṭhabbaṃ. Kismiṃ vatthusminti nimittatthe bhummaṃ. Antarā ca, bhante, rājagahaṃ antarā ca nāḷandanti rājagahassa ca nāḷandāya ca antarā, vivare majjheti attho. Antarā-saddena pana yuttattā upayogavacanaṃ kataṃ. Rājāgāraketi rañño kīḷanatthāya kate agārake. Ambalaṭṭhikāyanti rañño evaṃnāmakaṃ uyyānaṃ. Kena saddhinti idha kasmā vuttanti? Yasmā panetaṃ na bhagavatā eva vuttaṃ, raññāpi kiñci kiñci vuttamatthi, tasmā ‘‘kamārabbhā’’ti avatvā evaṃ vuttanti daṭṭhabbaṃ. Vedehiputtenāti ayaṃ kosalarañño dhītāya putto, na videharañño dhītāya. Yasmā mātā panassa paṇḍitā, tasmā sā vedena ñāṇena īhati ghaṭati vāyamatīti ‘‘vedehī’’ti pākaṭanāmā jātāti veditabbā.

    ஏவங் நிமித்தபயோஜனகாலதே³ஸதே³ஸககாரககரணப்பகாரேஹி பட²மமஹாஸங்கீ³திங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தத்த² வவத்தா²பிதேஸு த⁴ம்மவினயேஸு நானப்பகாரகோஸல்லத்த²ங் ஏகவிதா⁴தி³பே⁴தே³ த³ஸ்ஸேதுங் ததே³தங் ஸப்³ப³ம்பீதிஆதி³மாஹ. தத்த² அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ந்தி எத்த² அனாவரணஞாணபத³ட்டா²னங் மக்³க³ஞாணங், மக்³க³ஞாணபத³ட்டா²னஞ்ச அனாவரணஞாணங் ‘‘ஸம்மாஸம்போ³தீ⁴’’தி வுச்சதி. பச்சவெக்க²ந்தேன வாதி உதா³னாதி³வஸேன பவத்தத⁴ம்மங் ஸந்தா⁴யாஹ. விமுத்திரஸந்தி அரஹத்தப²லஸ்ஸாத³ங், விமுத்திஸம்பத்திகங் வா அக்³க³ப²லனிப்பா²த³னதோ, விமுத்திகிச்சங் வா கிலேஸானங் அச்சந்தவிமுத்திஸம்பாத³னதோ. அவஸேஸங் பு³த்³த⁴வசனங் த⁴ம்மோதி எத்த² யதி³பி த⁴ம்மோ ஏவ வினயோபி பரியத்தியாதி³பா⁴வதோ, ததா²பி வினயஸத்³த³ஸன்னிதா⁴னேன பி⁴ன்னாதி⁴கரணபா⁴வேன பயுத்தோ த⁴ம்ம-ஸத்³தோ³ வினயதந்திவிரஹிதங் தந்திங் தீ³பேதி, யதா² புஞ்ஞஞாணஸம்பா⁴ரோ கோ³ப³லிப³த்³த³ந்திஆதி³.

    Evaṃ nimittapayojanakāladesadesakakārakakaraṇappakārehi paṭhamamahāsaṅgītiṃ dassetvā idāni tattha vavatthāpitesu dhammavinayesu nānappakārakosallatthaṃ ekavidhādibhede dassetuṃ tadetaṃ sabbampītiādimāha. Tattha anuttaraṃ sammāsambodhinti ettha anāvaraṇañāṇapadaṭṭhānaṃ maggañāṇaṃ, maggañāṇapadaṭṭhānañca anāvaraṇañāṇaṃ ‘‘sammāsambodhī’’ti vuccati. Paccavekkhantena vāti udānādivasena pavattadhammaṃ sandhāyāha. Vimuttirasanti arahattaphalassādaṃ, vimuttisampattikaṃ vā aggaphalanipphādanato, vimuttikiccaṃ vā kilesānaṃ accantavimuttisampādanato. Avasesaṃ buddhavacanaṃ dhammoti ettha yadipi dhammo eva vinayopi pariyattiyādibhāvato, tathāpi vinayasaddasannidhānena bhinnādhikaraṇabhāvena payutto dhamma-saddo vinayatantivirahitaṃ tantiṃ dīpeti, yathā puññañāṇasambhāro gobalibaddantiādi.

    அனேகஜாதிஸங்ஸாரந்தி இமிஸ்ஸா கா³தா²ய அயங் ஸங்கே²பத்தோ² – அஹங் இமஸ்ஸ அத்தபா⁴வகே³ஹஸ்ஸ காரகங் தண்ஹாவட்³ட⁴கிங் க³வேஸந்தோ யேன ஞாணேன தங் த³ட்டு²ங் ஸக்கா, தங் போ³தி⁴ஞாணங் அனிப்³பி³ஸங் அலப⁴ந்தோ ஏவ அபி⁴னீஹாரதோ பபு⁴தி எத்தகங் காலங் அனேகஜாதிஸதஸஹஸ்ஸஸங்க்²யங் இமங் ஸங்ஸாரவட்டங் ஸந்தா⁴விஸ்ஸங் ஸங்ஸரிங், யஸ்மா ஜராப்³யாதி⁴மரணமிஸ்ஸதாய ஜாதி நாமேஸா புனப்புனங் உபக³ந்துங் து³க்கா², ந ச ஸா தஸ்மிங் அதி³ட்டே² நிவத்ததி, தஸ்மா தங் க³வேஸந்தோ ஸந்தா⁴விஸ்ஸந்தி அத்தோ². தி³ட்டோ²ஸீதி இதா³னி மயா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் படிவிஜ்ஜ²ந்தேன தி³ட்டோ² அஸி. புன கே³ஹந்தி புன இமங் அத்தபா⁴வஸங்கா²தங் மம கே³ஹங். ந காஹஸீதி ந கரிஸ்ஸஸி. காரணமாஹ ஸப்³பா³ தேதிஆதி³. தவ ஸப்³பா³ அவஸேஸகிலேஸபா²ஸுகா மயா ப⁴க்³கா³. இமஸ்ஸ தயா கதஸ்ஸ அத்தபா⁴வகே³ஹஸ்ஸ அவிஜ்ஜாஸங்கா²தங் கூடங் கண்ணிகமண்ட³லங் விஸங்க²தங் வித்³த⁴ங்ஸிதங். விஸங்கா²ரங் நிப்³பா³னங் ஆரம்மணகரணவஸேன க³தங் மம சித்தங். அஹஞ்ச தண்ஹானங் க²யஸங்கா²தங் அரஹத்தமக்³க³ப²லங் அஜ்ஜ²கா³ பத்தொஸ்மீதி அத்தோ². கேசி பன ‘‘விஸங்கா²ரக³தங் சித்தமேவ தண்ஹானங் க²யங் அஜ்ஜ²கா³’’தி ஏவம்பி அத்த²ங் வத³ந்தி.
