Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    6. பட²மனாவாவிமானவண்ணனா

    6. Paṭhamanāvāvimānavaṇṇanā

    ஸுவண்ணச்ச²த³னங் நாவந்தி நாவாவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே ஸோளஸமத்தா பி⁴க்கூ² அஞ்ஞதரஸ்மிங் கா³மகாவாஸே வஸித்வா வுத்த²வஸ்ஸா ‘‘ப⁴க³வந்தங் பஸ்ஸிஸ்ஸாம, த⁴ம்மஞ்ச ஸுணிஸ்ஸாமா’’தி ஸாவத்தி²ங் உத்³தி³ஸ்ஸ கி³ம்ஹஸமயே அத்³தா⁴னமக்³க³ங் படிபன்னா, அந்தராமக்³கே³ ச நிருத³கோ கந்தாரோ, தே ச தத்த² க⁴ம்மாபி⁴தத்தா கிலந்தா தஸிதா பானீயங் அலப⁴மானா அஞ்ஞதரஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ அவிதூ³ரேன க³ச்ச²ந்தி. தத்த² அஞ்ஞதரா இத்தீ² உத³கபா⁴ஜனங் க³ஹெத்வா உத³கத்தா²ய உத³பானாபி⁴முகீ² க³ச்ச²தி. அத² தே பி⁴க்கூ² தங் தி³ஸ்வா ‘‘யத்தா²யங் இத்தீ² க³ச்ச²தி, தத்த² க³தே பானீயங் லத்³து⁴ங் ஸக்கா’’தி பிபாஸாபரேதா தங்தி³ஸாபி⁴முகா² க³ந்த்வா உத³பானங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸா அவிதூ³ரே அட்ட²ங்ஸு. ஸா இத்தீ² ததோ உத³கங் க³ஹெத்வா நிவத்திதுகாமா தே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா ‘‘இமே அய்யா உத³கேன அத்தி²கா பிபாஸிதா’’தி ஞத்வா க³ருசித்தீகாரங் உபட்ட²பெத்வா உத³கேன நிமந்தேஸி. தே பத்தத²விகதோ பரிஸ்ஸாவனங் நீஹரித்வா பரிஸ்ஸாவெத்வா யாவத³த்த²ங் பானீயங் பிவித்வா ஹத்த²பாதே³ ஸீதலே கத்வா தஸ்ஸா இத்தி²யா பானீயதா³னே அனுமோத³னங் வத்வா அக³மங்ஸு.

    Suvaṇṇacchadanaṃnāvanti nāvāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavati sāvatthiyaṃ viharante soḷasamattā bhikkhū aññatarasmiṃ gāmakāvāse vasitvā vutthavassā ‘‘bhagavantaṃ passissāma, dhammañca suṇissāmā’’ti sāvatthiṃ uddissa gimhasamaye addhānamaggaṃ paṭipannā, antarāmagge ca nirudako kantāro, te ca tattha ghammābhitattā kilantā tasitā pānīyaṃ alabhamānā aññatarassa gāmassa avidūrena gacchanti. Tattha aññatarā itthī udakabhājanaṃ gahetvā udakatthāya udapānābhimukhī gacchati. Atha te bhikkhū taṃ disvā ‘‘yatthāyaṃ itthī gacchati, tattha gate pānīyaṃ laddhuṃ sakkā’’ti pipāsāparetā taṃdisābhimukhā gantvā udapānaṃ disvā tassā avidūre aṭṭhaṃsu. Sā itthī tato udakaṃ gahetvā nivattitukāmā te bhikkhū disvā ‘‘ime ayyā udakena atthikā pipāsitā’’ti ñatvā garucittīkāraṃ upaṭṭhapetvā udakena nimantesi. Te pattathavikato parissāvanaṃ nīharitvā parissāvetvā yāvadatthaṃ pānīyaṃ pivitvā hatthapāde sītale katvā tassā itthiyā pānīyadāne anumodanaṃ vatvā agamaṃsu.

    ஸா தங் புஞ்ஞங் ஹத³யே ட²பெத்வா அந்தரந்தரா அனுஸ்ஸரந்தீ அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸா புஞ்ஞானுபா⁴வேன கப்பருக்கோ²பஸோபி⁴தங் மஹந்தங் விமானங் உப்பஜ்ஜி. தங் விமானங் பரிக்கி²பித்வா முத்தஜாலரஜதவிபூ⁴ஸிதா விய ஸிகதாவகிண்ணபண்ட³ரபுலினதடா மணிக்க²ந்த⁴னிம்மலஸலிலவாஹினீ ஸரிதா. தஸ்ஸா உபோ⁴ஸு தீரேஸு உய்யானவிமானத்³வாரே ச மஹதீ பொக்க²ரணீ பஞ்சவண்ணபது³மஸண்ட³மண்டி³தா ஸஹ ஸுவண்ணனாவாய நிப்³ப³த்தி. ஸா தத்த² தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தீ நாவாய கீளந்தீ லளந்தீ விசரதி. அதே²கதி³வஸங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தே³வசாரிகங் சரந்தோ தங் தே³வதீ⁴தரங் நாவாய கீளந்திங் தி³ஸ்வா தாய கதபுஞ்ஞகம்மங் புச்ச²ந்தோ –

    Sā taṃ puññaṃ hadaye ṭhapetvā antarantarā anussarantī aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbatti. Tassā puññānubhāvena kapparukkhopasobhitaṃ mahantaṃ vimānaṃ uppajji. Taṃ vimānaṃ parikkhipitvā muttajālarajatavibhūsitā viya sikatāvakiṇṇapaṇḍarapulinataṭā maṇikkhandhanimmalasalilavāhinī saritā. Tassā ubhosu tīresu uyyānavimānadvāre ca mahatī pokkharaṇī pañcavaṇṇapadumasaṇḍamaṇḍitā saha suvaṇṇanāvāya nibbatti. Sā tattha dibbasampattiṃ anubhavantī nāvāya kīḷantī laḷantī vicarati. Athekadivasaṃ āyasmā mahāmoggallāno devacārikaṃ caranto taṃ devadhītaraṃ nāvāya kīḷantiṃ disvā tāya katapuññakammaṃ pucchanto –

    43.

    43.

    ‘‘ஸுவண்ணச்ச²த³னங் நாவங், நாரி ஆருய்ஹ திட்ட²ஸி;

    ‘‘Suvaṇṇacchadanaṃ nāvaṃ, nāri āruyha tiṭṭhasi;

    ஓகா³ஹஸி பொக்க²ரணிங், பத்³மங் சி²ந்த³ஸி பாணினா.

    Ogāhasi pokkharaṇiṃ, padmaṃ chindasi pāṇinā.

    44.

    44.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    45.

    45.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே,

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve,

    மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    Manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா,

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā,

    வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. – ஆஹ;

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. – āha;

    ததோ தே²ரேன புட்டா²ய தே³வதாய விஸ்ஸஜ்ஜிதாகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸங்கீ³திகாரேஹி –

    Tato therena puṭṭhāya devatāya vissajjitākāraṃ dassetuṃ saṅgītikārehi –

    46.

    46.

    ‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    ‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி. –

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phala’’nti. –

    அயங் கா³தா² வுத்தா.

    Ayaṃ gāthā vuttā.

    47.

    47.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, புரிமாய ஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke;

    தி³ஸ்வான பி⁴க்கூ² தஸிதே கிலந்தே, உட்டா²ய பாதுங் உத³கங் அதா³ஸிங்.

    Disvāna bhikkhū tasite kilante, uṭṭhāya pātuṃ udakaṃ adāsiṃ.

    48.

    48.

    ‘‘யோ வே கிலந்தான பிபாஸிதானங், உட்டா²ய பாதுங் உத³கங் த³தா³தி;

    ‘‘Yo ve kilantāna pipāsitānaṃ, uṭṭhāya pātuṃ udakaṃ dadāti;

    ஸீதோத³கா தஸ்ஸ ப⁴வந்தி நஜ்ஜோ, பஹூதமல்யா ப³ஹுபுண்ட³ரீகா.

    Sītodakā tassa bhavanti najjo, pahūtamalyā bahupuṇḍarīkā.

    49.

    49.

    ‘‘தங் ஆபகா³ அனுபரியந்தி ஸப்³ப³தா³, ஸீதோத³கா வாலுகஸந்த²தா நதீ³;

    ‘‘Taṃ āpagā anupariyanti sabbadā, sītodakā vālukasanthatā nadī;

    அம்பா³ ச ஸாலா திலகா ச ஜம்பு³யோ, உத்³தா³லகா பாடலியோ ச பு²ல்லா.

    Ambā ca sālā tilakā ca jambuyo, uddālakā pāṭaliyo ca phullā.

    50.

    50.

    ‘‘தங்பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி உபேதரூபங், விமானஸெட்ட²ங் பு⁴ஸ ஸோப⁴மானங்;

    ‘‘Taṃbhūmibhāgehi upetarūpaṃ, vimānaseṭṭhaṃ bhusa sobhamānaṃ;

    தஸ்ஸீத⁴ கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ, ஏதாதி³ஸங் புஞ்ஞகதா லப⁴ந்தி.

    Tassīdha kammassa ayaṃ vipāko, etādisaṃ puññakatā labhanti.

    51.

    51.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    52.

    52.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –

    அயங் தே³வதாய விஸ்ஸஜ்ஜிதாகாரோ.

    Ayaṃ devatāya vissajjitākāro.

    43. தத்த² ஸுவண்ணச்ச²த³னந்தி விசித்தபி⁴த்திவிரசனேஹி ரத்தஸுவண்ணமயேஹி உபோ⁴ஹி பஸ்ஸேஹி படிச்சா²தி³தப்³ப⁴ந்தரதாய சேவ நானாரதனஸமுஜ்ஜலிதேன கனகமயாலங்காரேன உபரி சா²தி³ததாய ச ஸுவண்ணச்ச²த³னங். நாவந்தி போதங். ஸோ ஹி ஓரதோ பாரங் பவதி க³ச்ச²தீதி போதோ, ஸத்தே நேதீதி நாவாதி ச வுச்சதி. நாரீதி தஸ்ஸா தே³வதீ⁴தாய ஆலபனங். நரதி நேதீதி நரோ, புரிஸோ. யதா² ஹி பட²மபகதிபூ⁴தோ ஸத்தோ இதராய பகதியா ஸெட்ட²த்தே²ன புரி ஸேதீதி ‘‘புரிஸோ’’தி வுச்சதி, ஏவங் நயனட்டே²ன ‘‘நரோ’’தி. புத்தபா⁴துபூ⁴தோபி ஹி புக்³க³லோ மாதுஜெட்ட²ப⁴கி³னீனங் பிதுட்டா²னே திட்ட²தி, பகே³வ ப⁴த்துபூ⁴தோ. நரஸ்ஸ ஏஸாதி நாரீ, அயஞ்ச ஸமஞ்ஞா மனுஸ்ஸித்தீ²ஸு பவத்தா ருள்ஹிவஸேன இதராஸுபி ததா² வுச்சதி. ஓகா³ஹஸி பொக்க²ரணிந்தி ஸதிபி ரத்துப்பலனீலுப்பலாதி³கே ப³ஹுவிதே⁴ ரதனமயே ஜலஜகுஸுமே பொக்க²ரஸங்கா²தானங் தி³ப்³ப³பது³மானங் தத்த² யேபு⁴ய்யேன அத்தி²தாய ‘‘பொக்க²ரணீ’’தி லத்³த⁴னாமங் தி³ப்³ப³ஸரங் ஜலவிஹாரரதியா அனுபவிஸஸி . பத்³மங் சி²ந்த³ஸி பாணினாதி ரஜதமயனாளங் பது³மராக³ரதனமயபத்தஸங்கா⁴தங் கனகமயகண்ணிகாகிஞ்ஜக்க²கேஸரங் தி³ப்³ப³கமலங் லீலாரவிந்த³ங் கத்துகாமதாய தவ ஹத்தே²ன ப⁴ஞ்ஜஸி.

    43. Tattha suvaṇṇacchadananti vicittabhittiviracanehi rattasuvaṇṇamayehi ubhohi passehi paṭicchāditabbhantaratāya ceva nānāratanasamujjalitena kanakamayālaṅkārena upari chāditatāya ca suvaṇṇacchadanaṃ. Nāvanti potaṃ. So hi orato pāraṃ pavati gacchatīti poto, satte netīti nāvāti ca vuccati. Nārīti tassā devadhītāya ālapanaṃ. Narati netīti naro, puriso. Yathā hi paṭhamapakatibhūto satto itarāya pakatiyā seṭṭhatthena puri setīti ‘‘puriso’’ti vuccati, evaṃ nayanaṭṭhena ‘‘naro’’ti. Puttabhātubhūtopi hi puggalo mātujeṭṭhabhaginīnaṃ pituṭṭhāne tiṭṭhati, pageva bhattubhūto. Narassa esāti nārī, ayañca samaññā manussitthīsu pavattā ruḷhivasena itarāsupi tathā vuccati. Ogāhasi pokkharaṇinti satipi rattuppalanīluppalādike bahuvidhe ratanamaye jalajakusume pokkharasaṅkhātānaṃ dibbapadumānaṃ tattha yebhuyyena atthitāya ‘‘pokkharaṇī’’ti laddhanāmaṃ dibbasaraṃ jalavihāraratiyā anupavisasi . Padmaṃ chindasi pāṇināti rajatamayanāḷaṃ padumarāgaratanamayapattasaṅghātaṃ kanakamayakaṇṇikākiñjakkhakesaraṃ dibbakamalaṃ līlāravindaṃ kattukāmatāya tava hatthena bhañjasi.

    47. தஸிதேதி பிபாஸிதே. கிலந்தேதி தாய பிபாஸாய அத்³தா⁴னபரிஸ்ஸமேன ச கிலந்தகாயே. உட்டா²யாதி உட்டா²னவீரியங் கத்வா, ஆலஸியங் அனாபஜ்ஜித்வாதி அத்தோ².

    47.Tasiteti pipāsite. Kilanteti tāya pipāsāya addhānaparissamena ca kilantakāye. Uṭṭhāyāti uṭṭhānavīriyaṃ katvā, ālasiyaṃ anāpajjitvāti attho.

    48. யோ வேதிஆதி³னா யதா² அஹங், ஏவங் அஞ்ஞேபி ஆயதனக³தேன உத³கதா³னபுஞ்ஞேன ஏதாதி³ஸங் ப²லங் படிலப⁴ந்தீதி தி³ட்டே²ன அதி³ட்ட²ஸ்ஸ அனுமானவிதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தீ தே²ரேன புட்ட²மத்த²ங் ஸாதா⁴ரணதோ விஸ்ஸஜ்ஜேதி. தத்த² தஸ்ஸாதி ந்தி ச யதா²வுத்தபுஞ்ஞகாரினங் பச்சாமஸதி.

    48.Yo vetiādinā yathā ahaṃ, evaṃ aññepi āyatanagatena udakadānapuññena etādisaṃ phalaṃ paṭilabhantīti diṭṭhena adiṭṭhassa anumānavidhiṃ dassentī therena puṭṭhamatthaṃ sādhāraṇato vissajjeti. Tattha tassāti tanti ca yathāvuttapuññakārinaṃ paccāmasati.

    49. அனுபரியந்தீதி அனுரூபவஸேன பரிக்கி²பந்தி. தஸ்ஸ வஸனட்டா²னபரிக்கி²பனேன ஸோபி பரிக்கி²த்தோ நாம ஹோதி. திலகாதி ப³ந்து⁴ஜீவகபுப்ப²ஸதி³ஸபுப்பா² ஏகா ருக்க²ஜாதி. உத்³தா³லகாதி வாதகா⁴தகா, யே ‘‘ராஜருக்கா²’’திபி வுச்சந்தி.

    49.Anupariyantīti anurūpavasena parikkhipanti. Tassa vasanaṭṭhānaparikkhipanena sopi parikkhitto nāma hoti. Tilakāti bandhujīvakapupphasadisapupphā ekā rukkhajāti. Uddālakāti vātaghātakā, ye ‘‘rājarukkhā’’tipi vuccanti.

    50. தங்பூ⁴மிபா⁴கே³ஹீதி தாதி³ஸேஹி பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி, யதா²வுத்தபொக்க²ரணீனதீ³உய்யானவந்தேஹி பூ⁴மிபதே³ஸேஹீதி அத்தோ². உபேதரூபந்தி பாஸங்ஸியபா⁴வேன உபேதங், தேஸங் பொக்க²ரணீஆதீ³னங் வஸேன ரமணீயஸன்னிவேஸந்தி வுத்தங் ஹோதி. பு⁴ஸ ஸோப⁴மானந்தி பு⁴ஸங் அதிவிய விரோசமானங் விமானஸெட்ட²ங் லப⁴ந்தீதி யோஜனா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவாதி.

    50.Taṃbhūmibhāgehīti tādisehi bhūmibhāgehi, yathāvuttapokkharaṇīnadīuyyānavantehi bhūmipadesehīti attho. Upetarūpanti pāsaṃsiyabhāvena upetaṃ, tesaṃ pokkharaṇīādīnaṃ vasena ramaṇīyasannivesanti vuttaṃ hoti. Bhusa sobhamānanti bhusaṃ ativiya virocamānaṃ vimānaseṭṭhaṃ labhantīti yojanā. Sesaṃ vuttanayamevāti.

    பட²மனாவாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paṭhamanāvāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 6. பட²மனாவாவிமானவத்து² • 6. Paṭhamanāvāvimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact