Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    6. பட²மனாவாவிமானவத்து²

    6. Paṭhamanāvāvimānavatthu

    43.

    43.

    ‘‘ஸுவண்ணச்ச²த³னங் நாவங், நாரி ஆருய்ஹ திட்ட²ஸி;

    ‘‘Suvaṇṇacchadanaṃ nāvaṃ, nāri āruyha tiṭṭhasi;

    ஓகா³ஹஸி பொக்க²ரணிங், பத்³மங் 1 சி²ந்த³ஸி பாணினா.

    Ogāhasi pokkharaṇiṃ, padmaṃ 2 chindasi pāṇinā.

    44.

    44.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    45.

    45.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    46.

    46.

    ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    47.

    47.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, புரிமாய ஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke;

    தி³ஸ்வான பி⁴க்கூ² தஸிதே கிலந்தே, உட்டா²ய பாதுங் உத³கங் அதா³ஸிங்.

    Disvāna bhikkhū tasite kilante, uṭṭhāya pātuṃ udakaṃ adāsiṃ.

    48.

    48.

    ‘‘யோ வே கிலந்தான பிபாஸிதானங், உட்டா²ய பாதுங் உத³கங் த³தா³தி;

    ‘‘Yo ve kilantāna pipāsitānaṃ, uṭṭhāya pātuṃ udakaṃ dadāti;

    ஸீதோத³கா 3 தஸ்ஸ ப⁴வந்தி நஜ்ஜோ, பஹூதமல்யா ப³ஹுபுண்ட³ரீகா.

    Sītodakā 4 tassa bhavanti najjo, pahūtamalyā bahupuṇḍarīkā.

    49.

    49.

    ‘‘தங் ஆபகா³ 5 அனுபரியந்தி ஸப்³ப³தா³, ஸீதோத³கா வாலுகஸந்த²தா நதீ³;

    ‘‘Taṃ āpagā 6 anupariyanti sabbadā, sītodakā vālukasanthatā nadī;

    அம்பா³ ச ஸாலா திலகா ச ஜம்பு³யோ, உத்³தா³லகா பாடலியோ ச பு²ல்லா.

    Ambā ca sālā tilakā ca jambuyo, uddālakā pāṭaliyo ca phullā.

    50.

    50.

    ‘‘தங் பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி உபேதரூபங், விமானஸெட்ட²ங் பு⁴ஸஸோப⁴மானங்;

    ‘‘Taṃ bhūmibhāgehi upetarūpaṃ, vimānaseṭṭhaṃ bhusasobhamānaṃ;

    தஸ்ஸீத⁴ 7 கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ, ஏதாதி³ஸங் புஞ்ஞகதா 8 லப⁴ந்தி.

    Tassīdha 9 kammassa ayaṃ vipāko, etādisaṃ puññakatā 10 labhanti.

    51.

    51.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.

    52.

    52.

    ‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;

    தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    பட²மனாவாவிமானங் ச²ட்ட²ங்.

    Paṭhamanāvāvimānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. பது³மங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. padumaṃ (sī. syā.)
    3. ஸீதோதி³கா (ஸீ॰)
    4. sītodikā (sī.)
    5. தமாபகா³ (ஸீ॰ க॰)
    6. tamāpagā (sī. ka.)
    7. தஸ்ஸேவ (ஸ்யா॰)
    8. கதபுஞ்ஞா (ஸீ॰)
    9. tasseva (syā.)
    10. katapuññā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 6. பட²மனாவாவிமானவண்ணனா • 6. Paṭhamanāvāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact