Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
1. பாராஜிககண்ட³ங்
1. Pārājikakaṇḍaṃ
1. பட²மபாராஜிகங்
1. Paṭhamapārājikaṃ
ஸுதி³ன்னபா⁴ணவாரவண்ணனா
Sudinnabhāṇavāravaṇṇanā
24. இதோ பரங் தேன கோ² பன ஸமயேன வேஸாலியா அவிதூ³ரேதிஆதி³ யேபு⁴ய்யேன உத்தானத்த²ங். தஸ்மா அனுபத³வண்ணனங் பஹாய யத்த² யத்த² வத்தப்³ப³ங் அத்தி², தங் ததே³வ வண்ணயிஸ்ஸாம. கலந்த³கா³மோதி கலந்த³கா வுச்சந்தி காளகா, தேஸங் வஸேன லத்³த⁴னாமோ கா³மோ. கலந்த³புத்தோதி கா³மவஸேன லத்³த⁴னாமஸ்ஸ ராஜஸம்மதஸ்ஸ சத்தாலீஸகோடிவிப⁴வஸ்ஸ கலந்த³ஸெட்டி²னோ புத்தோ. யஸ்மா பன தஸ்மிங் கா³மே அஞ்ஞேபி கலந்த³னாமகா மனுஸ்ஸா அத்தி², தஸ்மா கலந்த³புத்தோதி வத்வா புன ஸெட்டி²புத்தோதி வுத்தங். ஸம்ப³ஹுலேஹீதி ப³ஹுகேஹி. ஸஹாயகேஹீதி ஸுக²து³க்கா²னி ஸஹ ஆயந்தி உபக³ச்ச²ந்தீதி ஸஹாயா, ஸஹாயா ஏவ ஸஹாயகா, தேஹி ஸஹாயகேஹி. ஸத்³தி⁴ந்தி ஏகதோ. கேனசிதே³வ கரணீயேனாதி கேனசிதே³வ ப⁴ண்ட³ப்பயோஜனஉத்³தா⁴ரஸாரணாதி³னா கிச்சேன; கத்திகனக்க²த்தகீளாகிச்சேனாதிபி வத³ந்தி. ப⁴க³வா ஹி கத்திகஜுண்ஹபக்கே² வேஸாலிங் ஸம்பாபுணி. கத்திகனக்க²த்தகீளா செத்த² உளாரா ஹோதி. தத³த்த²ங் க³தோதி வேதி³தப்³போ³.
24. Ito paraṃ tena kho pana samayena vesāliyā avidūretiādi yebhuyyena uttānatthaṃ. Tasmā anupadavaṇṇanaṃ pahāya yattha yattha vattabbaṃ atthi, taṃ tadeva vaṇṇayissāma. Kalandagāmoti kalandakā vuccanti kāḷakā, tesaṃ vasena laddhanāmo gāmo. Kalandaputtoti gāmavasena laddhanāmassa rājasammatassa cattālīsakoṭivibhavassa kalandaseṭṭhino putto. Yasmā pana tasmiṃ gāme aññepi kalandanāmakā manussā atthi, tasmā kalandaputtoti vatvā puna seṭṭhiputtoti vuttaṃ. Sambahulehīti bahukehi. Sahāyakehīti sukhadukkhāni saha āyanti upagacchantīti sahāyā, sahāyā eva sahāyakā, tehi sahāyakehi. Saddhinti ekato. Kenacideva karaṇīyenāti kenacideva bhaṇḍappayojanauddhārasāraṇādinā kiccena; kattikanakkhattakīḷākiccenātipi vadanti. Bhagavā hi kattikajuṇhapakkhe vesāliṃ sampāpuṇi. Kattikanakkhattakīḷā cettha uḷārā hoti. Tadatthaṃ gatoti veditabbo.
அத்³த³ஸ கோ²தி கத²ங் அத்³த³ஸ? ஸோ கிர நக³ரதோ பு⁴த்தபாதராஸங் ஸுத்³து⁴த்தராஸங்க³ங் மாலாக³ந்த⁴விலேபனஹத்த²ங் பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனத்த²ங் த⁴ம்மஸவனத்த²ஞ்ச நிக்க²மந்தங் மஹாஜனங் தி³ஸ்வா ‘‘க்வ க³ச்ச²தா²’’தி புச்சி². ‘‘பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனத்த²ங் த⁴ம்மஸவனத்த²ஞ்சா’’தி. தேன ஹி ‘‘அஹம்பி க³ச்சா²மீ’’தி க³ந்த்வா சதுப்³பி³தா⁴ய பரிஸாய பரிவுதங் ப்³ரஹ்மஸ்ஸரேன த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங் ப⁴க³வந்தங் அத்³த³ஸ. தேன வுத்தங் – ‘‘அத்³த³ஸ கோ²…பே॰… தே³ஸெந்த’’ந்தி. தி³ஸ்வானஸ்ஸாதி தி³ஸ்வான அஸ்ஸ. ஏதத³ஹோஸீதி புப்³பே³ கதபுஞ்ஞதாய சோதி³யமானஸ்ஸ ப⁴ப்³ப³குலபுத்தஸ்ஸ ஏதங் அஹோஸி. கிங் அஹோஸி? யங்னூனாஹம்பி த⁴ம்மங் ஸுணெய்யந்தி . தத்த² யன்னூனாதி பரிவிதக்கத³ஸ்ஸனமேதங். ஏவங் கிரஸ்ஸ பரிவிதக்கோ உப்பன்னோ ‘‘யமயங் பரிஸா ஏகக்³க³சித்தா த⁴ம்மங் ஸுணாதி, அஹோ வதாஹம்பி தங் ஸுணெய்ய’’ந்தி.
Addasa khoti kathaṃ addasa? So kira nagarato bhuttapātarāsaṃ suddhuttarāsaṅgaṃ mālāgandhavilepanahatthaṃ buddhadassanatthaṃ dhammasavanatthañca nikkhamantaṃ mahājanaṃ disvā ‘‘kva gacchathā’’ti pucchi. ‘‘Buddhadassanatthaṃ dhammasavanatthañcā’’ti. Tena hi ‘‘ahampi gacchāmī’’ti gantvā catubbidhāya parisāya parivutaṃ brahmassarena dhammaṃ desentaṃ bhagavantaṃ addasa. Tena vuttaṃ – ‘‘addasa kho…pe… desenta’’nti. Disvānassāti disvāna assa. Etadahosīti pubbe katapuññatāya codiyamānassa bhabbakulaputtassa etaṃ ahosi. Kiṃ ahosi? Yaṃnūnāhampi dhammaṃ suṇeyyanti . Tattha yannūnāti parivitakkadassanametaṃ. Evaṃ kirassa parivitakko uppanno ‘‘yamayaṃ parisā ekaggacittā dhammaṃ suṇāti, aho vatāhampi taṃ suṇeyya’’nti.
அத² கோ² ஸுதி³ன்னோ கலந்த³புத்தோ யேன ஸா பரிஸாதி இத⁴ கஸ்மா ‘‘யேன ப⁴க³வா’’தி அவத்வா ‘‘யேன ஸா பரிஸா’’தி வுத்தந்தி சே. ப⁴க³வந்தஞ்ஹி பரிவாரெத்வா உளாருளாரஜனா மஹதீ பரிஸா நிஸின்னா, தத்ர ந ஸக்கா இமினா பச்சா² ஆக³தேன ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா நிஸீதி³துங். பரிஸாய பன ஏகஸ்மிங் பதே³ஸே ஸக்காதி ஸோ தங் பரிஸங்யேவ உபஸங்கமந்தோ. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஸுதி³ன்னோ கலந்த³புத்தோ யேன ஸா பரிஸா’’தி. ஏகமந்தங் நிஸின்னஸ்ஸ கோ² ஸுதி³ன்னஸ்ஸ கலந்த³புத்தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸீதி ந நிஸின்னமத்தஸ்ஸேவ அஹோஸி, அத² கோ² ப⁴க³வதோ ஸித்தயூபஸங்ஹிதங் தோ²கங் த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா; தங் பனஸ்ஸ யஸ்மா ஏகமந்தங் நிஸின்னஸ்ஸேவ அஹோஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘ஏகமந்தங் நிஸின்னஸ்ஸ கோ² ஸுதி³ன்னஸ்ஸ கலந்த³புத்தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸீ’’தி. கிங் அஹோஸீதி? யதா² யதா² கோ²திஆதி³.
Athakho sudinno kalandaputto yena sā parisāti idha kasmā ‘‘yena bhagavā’’ti avatvā ‘‘yena sā parisā’’ti vuttanti ce. Bhagavantañhi parivāretvā uḷāruḷārajanā mahatī parisā nisinnā, tatra na sakkā iminā pacchā āgatena bhagavantaṃ upasaṅkamitvā nisīdituṃ. Parisāya pana ekasmiṃ padese sakkāti so taṃ parisaṃyeva upasaṅkamanto. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho sudinno kalandaputto yena sā parisā’’ti. Ekamantaṃ nisinnassa kho sudinnassa kalandaputtassa etadahosīti na nisinnamattasseva ahosi, atha kho bhagavato sittayūpasaṃhitaṃ thokaṃ dhammakathaṃ sutvā; taṃ panassa yasmā ekamantaṃ nisinnasseva ahosi. Tena vuttaṃ – ‘‘ekamantaṃ nisinnassa kho sudinnassa kalandaputtassa etadahosī’’ti. Kiṃ ahosīti? Yathā yathā khotiādi.
தத்ராயங் ஸங்கே²பகதா² – அஹங் கோ² யேன யேன ஆகாரேன ப⁴க³வதா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாமி, தேன தேன மே உபபரிக்க²தோ ஏவங் ஹோதி யதே³தங் ஸித்தயப்³ரஹ்மசரியங் ஏகம்பி தி³வஸங் அக²ண்ட³ங் கத்வா சரிமகசித்தங் பாபேதப்³ப³தாய ஏகந்தபரிபுண்ணங் சரிதப்³ப³ங், ஏகதி³வஸம்பி ச கிலேஸமலேன அமலீனங் கத்வா சரிமகசித்தங் பாபேதப்³ப³தாய ஏகந்தபரிஸுத்³த⁴ங். ஸங்க²லிகி²தங் லிகி²தஸங்க²ஸதி³ஸங் தோ⁴தஸங்க²ஸப்படிபா⁴க³ங் சரிதப்³ப³ங். இத³ங் ந ஸுகரங் அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதா அகா³ரமஜ்ஜே² வஸந்தேன ஏகந்தபரிபுண்ணங்…பே॰… சரிதுங். யங்னூனாஹங் கேஸே ச மஸ்ஸுஞ்ச ஓஹாரெத்வா கஸாயரஸபீததாய காஸாயானி ப்³ரஹ்மசரியங் சரந்தானங் அனுச்ச²விகானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா பரித³ஹித்வா அகா³ரஸ்மா நிக்க²மித்வா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜெய்யந்தி. எத்த² ச யஸ்மா அகா³ரஸ்ஸ ஹிதங் கஸிவாணிஜ்ஜாதி³கம்மங் அகா³ரியந்தி வுச்சதி, தஞ்ச பப்³ப³ஜ்ஜாய நத்தி²; தஸ்மா பப்³ப³ஜ்ஜா ‘‘அனகா³ரியா’’தி ஞாதப்³பா³. தங் அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜ்ஜங். பப்³ப³ஜெய்யந்தி பரிப்³ப³ஜெய்யங்.
Tatrāyaṃ saṅkhepakathā – ahaṃ kho yena yena ākārena bhagavatā dhammaṃ desitaṃ ājānāmi, tena tena me upaparikkhato evaṃ hoti yadetaṃ sittayabrahmacariyaṃ ekampi divasaṃ akhaṇḍaṃ katvā carimakacittaṃ pāpetabbatāya ekantaparipuṇṇaṃ caritabbaṃ, ekadivasampi ca kilesamalena amalīnaṃ katvā carimakacittaṃ pāpetabbatāya ekantaparisuddhaṃ. Saṅkhalikhitaṃ likhitasaṅkhasadisaṃ dhotasaṅkhasappaṭibhāgaṃ caritabbaṃ. Idaṃ na sukaraṃ agāraṃ ajjhāvasatā agāramajjhe vasantena ekantaparipuṇṇaṃ…pe… carituṃ. Yaṃnūnāhaṃ kese ca massuñca ohāretvā kasāyarasapītatāya kāsāyāni brahmacariyaṃ carantānaṃ anucchavikāni vatthāni acchādetvā paridahitvā agārasmā nikkhamitvā anagāriyaṃ pabbajeyyanti. Ettha ca yasmā agārassa hitaṃ kasivāṇijjādikammaṃ agāriyanti vuccati, tañca pabbajjāya natthi; tasmā pabbajjā ‘‘anagāriyā’’ti ñātabbā. Taṃ anagāriyaṃ pabbajjaṃ. Pabbajeyyanti paribbajeyyaṃ.
25. அசிரவுட்டி²தாய பரிஸாய யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி ஸுதி³ன்னோ அவுட்டி²தாய பரிஸாய ந ப⁴க³வந்தங் பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. கஸ்மா? தத்ரஸ்ஸ ப³ஹூ ஞாதிஸாலோஹிதா மித்தாமச்சா ஸந்தி, தே ‘‘‘த்வங் மாதாபிதூனங் ஏகபுத்தகோ, ந லப்³பா⁴ தயா பப்³ப³ஜிது’ந்தி பா³ஹாயம்பி க³ஹெத்வா ஆகட்³டெ⁴ய்யுங், ததோ பப்³ப³ஜ்ஜாய அந்தராயோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸஹேவ பரிஸாய உட்ட²ஹித்வா தோ²கங் க³ந்த்வா புன கேனசி ஸரீரகிச்சலேஸேன நிவத்தித்வா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கம்ம பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஸுதி³ன்னோ கலந்த³புத்தோ அசிரவுட்டி²தாய பரிஸாய…பே॰… பப்³பா³ஜேது மங் ப⁴க³வா’’தி.
25.Aciravuṭṭhitāya parisāya yena bhagavā tenupasaṅkamīti sudinno avuṭṭhitāya parisāya na bhagavantaṃ pabbajjaṃ yāci. Kasmā? Tatrassa bahū ñātisālohitā mittāmaccā santi, te ‘‘‘tvaṃ mātāpitūnaṃ ekaputtako, na labbhā tayā pabbajitu’nti bāhāyampi gahetvā ākaḍḍheyyuṃ, tato pabbajjāya antarāyo bhavissatī’’ti saheva parisāya uṭṭhahitvā thokaṃ gantvā puna kenaci sarīrakiccalesena nivattitvā bhagavantaṃ upasaṅkamma pabbajjaṃ yāci. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho sudinno kalandaputto aciravuṭṭhitāya parisāya…pe… pabbājetu maṃ bhagavā’’ti.
ப⁴க³வா பன யஸ்மா ராஹுலகுமாரஸ்ஸ பப்³ப³ஜிததோ பபு⁴தி மாதாபிதூஹி அனநுஞ்ஞாதங் புத்தங் ந பப்³பா³ஜேதி, தஸ்மா நங் புச்சி² – ‘‘அனுஞ்ஞாதோஸி பன த்வங் ஸுதி³ன்ன மாதாபிதூஹி…பே॰… பப்³ப³ஜ்ஜாயா’’தி.
Bhagavā pana yasmā rāhulakumārassa pabbajitato pabhuti mātāpitūhi ananuññātaṃ puttaṃ na pabbājeti, tasmā naṃ pucchi – ‘‘anuññātosi pana tvaṃ sudinna mātāpitūhi…pe… pabbajjāyā’’ti.
26. இதோ பரங் பாடா²னுஸாரேனேவ க³ந்த்வா தங் கரணீயங் தீரெத்வாதி எத்த² ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³ – து⁴ரனிக்கே²பேனேவ தங் கரணீயங் நிட்டா²பெத்வாதி; ந ஹி பப்³ப³ஜ்ஜாய திப்³ப³ச்ச²ந்த³ஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ப்பயோஜனஉத்³தா⁴ரஸாரணாதீ³ஸு வா நக்க²த்தகீளாயங் வா சித்தங் நமதி. அம்ம தாதாதி எத்த² பன அம்மாதி மாதரங் ஆலபதி; தாதாதி பிதரங். த்வங் கோ²ஸீதி த்வங் கோ² அஸி. ஏகபுத்தகோதி ஏகோவ புத்தகோ; அஞ்ஞோ தே ஜெட்டோ² வா கனிட்டோ² வா நத்தி². எத்த² ச ‘‘ஏகபுத்தோ’’தி வத்தப்³பே³ அனுகம்பாவஸேன ‘‘ஏகபுத்தகோ’’தி வுத்தங். பியோதி பீதிஜனநகோ. மனாபோதி மனவட்³ட⁴னகோ. ஸுகே²தி⁴தோதி ஸுகே²ன ஏதி⁴தோ; ஸுக²ஸங்வட்³டி⁴தோதி அத்தோ². ஸுக²பரிஹதோதி ஸுகே²ன பரிஹதோ; ஜாதகாலதோ பபு⁴தி தா⁴தீஹி அங்கதோ அங்கங் ஹரித்வா தா⁴ரியமானோ அஸ்ஸகரத²காதீ³ஹி பா³லகீளனகேஹி கீளமானோ ஸாது³ரஸபோ⁴ஜனங் போ⁴ஜியமானோ ஸுகே²ன பரிஹதோ.
26. Ito paraṃ pāṭhānusāreneva gantvā taṃ karaṇīyaṃ tīretvāti ettha evamattho veditabbo – dhuranikkhepeneva taṃ karaṇīyaṃ niṭṭhāpetvāti; na hi pabbajjāya tibbacchandassa bhaṇḍappayojanauddhārasāraṇādīsu vā nakkhattakīḷāyaṃ vā cittaṃ namati. Amma tātāti ettha pana ammāti mātaraṃ ālapati; tātāti pitaraṃ. Tvaṃ khosīti tvaṃ kho asi. Ekaputtakoti ekova puttako; añño te jeṭṭho vā kaniṭṭho vā natthi. Ettha ca ‘‘ekaputto’’ti vattabbe anukampāvasena ‘‘ekaputtako’’ti vuttaṃ. Piyoti pītijananako. Manāpoti manavaḍḍhanako. Sukhedhitoti sukhena edhito; sukhasaṃvaḍḍhitoti attho. Sukhaparihatoti sukhena parihato; jātakālato pabhuti dhātīhi aṅkato aṅkaṃ haritvā dhāriyamāno assakarathakādīhi bālakīḷanakehi kīḷamāno sādurasabhojanaṃ bhojiyamāno sukhena parihato.
ந த்வங், தாத ஸுதி³ன்ன, கிஞ்சி து³க்க²ஸ்ஸ ஜானாஸீதி த்வங் தாத ஸுதி³ன்ன கிஞ்சி அப்பமத்தகம்பி கலபா⁴க³ங் து³க்க²ஸ்ஸ ந ஜானாஸி; அத² வா கிஞ்சி து³க்கே²ன நானுபோ⁴ஸீதி அத்தோ². கரணத்தே² ஸாமிவசனங், அனுப⁴வனத்தே² ச ஜானநா; அத² வா கிஞ்சி து³க்க²ங் நஸ்ஸரஸீதி அத்தோ². உபயோக³த்தே² ஸாமிவசனங், ஸரணத்தே² ச ஜானநா. விகப்பத்³வயேபி புரிமபத³ஸ்ஸ உத்தரபதே³ன ஸமானவிப⁴த்திலோபோ த³ட்ட²ப்³போ³. தங் ஸப்³ப³ங் ஸத்³த³ஸத்தா²னுஸாரேன ஞாதப்³ப³ங். மரணேனபி மயங் தே அகாமகா வினா ப⁴விஸ்ஸாமாதி ஸசேபி தவ அம்ஹேஸு ஜீவமானேஸு மரணங் ப⁴வெய்ய, தேன தே மரணேனபி மயங் அகாமகா அனிச்ச²கா ந அத்தனோ ருசியா, வினா ப⁴விஸ்ஸாம; தயா வியோக³ங் வா பாபுணிஸ்ஸாமாதி அத்தோ². கிங் பன மயங் தந்தி ஏவங் ஸந்தே கிங் பன கிங் நாம தங் காரணங் யேன மயங் தங் ஜீவந்தங் அனுஜானிஸ்ஸாம; அத² வா கிங் பன மயங் தந்தி கேன பன காரணேன மயங் தங் ஜீவந்தங் அனுஜானிஸ்ஸாமாதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Na tvaṃ, tāta sudinna, kiñci dukkhassa jānāsīti tvaṃ tāta sudinna kiñci appamattakampi kalabhāgaṃ dukkhassa na jānāsi; atha vā kiñci dukkhena nānubhosīti attho. Karaṇatthe sāmivacanaṃ, anubhavanatthe ca jānanā; atha vā kiñci dukkhaṃ nassarasīti attho. Upayogatthe sāmivacanaṃ, saraṇatthe ca jānanā. Vikappadvayepi purimapadassa uttarapadena samānavibhattilopo daṭṭhabbo. Taṃ sabbaṃ saddasatthānusārena ñātabbaṃ. Maraṇenapi mayaṃ te akāmakā vinā bhavissāmāti sacepi tava amhesu jīvamānesu maraṇaṃ bhaveyya, tena te maraṇenapi mayaṃ akāmakā anicchakā na attano ruciyā, vinā bhavissāma; tayā viyogaṃ vā pāpuṇissāmāti attho. Kiṃ pana mayaṃ tanti evaṃ sante kiṃ pana kiṃ nāma taṃ kāraṇaṃ yena mayaṃ taṃ jīvantaṃ anujānissāma; atha vā kiṃ pana mayaṃ tanti kena pana kāraṇena mayaṃ taṃ jīvantaṃ anujānissāmāti evamettha attho daṭṭhabbo.
27. தத்தே²வாதி யத்த² நங் டி²தங் மாதாபிதரோ நானுஜானிங்ஸு, தத்தே²வ டா²னே. அனந்தரஹிதாயாதி கேனசி அத்த²ரணேன அனத்த²தாய.
27.Tatthevāti yattha naṃ ṭhitaṃ mātāpitaro nānujāniṃsu, tattheva ṭhāne. Anantarahitāyāti kenaci attharaṇena anatthatāya.
28. பரிசாரேஹீதி க³ந்த⁴ப்³ப³னடனாடகாதீ³னி பச்சுபட்டா²பெத்வா தத்த² ஸஹாயகேஹி ஸத்³தி⁴ங் யதா²ஸுக²ங் இந்த்³ரியானி சாரேஹி ஸஞ்சாரேஹி; இதோ சிதோ ச உபனேஹீதி வுத்தங் ஹோதி. அத² வா பரிசாரேஹீதி க³ந்த⁴ப்³ப³னடனாடகாதீ³னி பச்சுபட்டா²பெத்வா தத்த² ஸஹாயகேஹி ஸத்³தி⁴ங் லள, உபலள, ரம, கீளஸ்ஸூதிபி வுத்தங் ஹோதி. காமே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தோதி அத்தனோ புத்ததா³ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜந்தோ. புஞ்ஞானி கரொந்தோதி பு³த்³த⁴ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச ஸங்க⁴ஞ்ச ஆரப்³ப⁴ தா³னப்பதா³னாதீ³னி ஸுக³திமக்³க³ஸோத⁴கானி குஸலகம்மானி கரொந்தோ. துண்ஹீ அஹோஸீதி கதா²னுப்பப³ந்த⁴விச்சே²த³னத்த²ங் நிராலாபஸல்லாபோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ மாதாபிதரோ திக்க²த்துங் வத்வா படிவசனம்பி அலப⁴மானா ஸஹாயகே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஏஸ வோ ஸஹாயகோ பப்³ப³ஜிதுகாமோ, நிவாரேத² ந’’ந்தி ஆஹங்ஸு. தேபி தங் உபஸங்கமித்வா திக்க²த்துங் அவோசுங், தேஸம்பி துண்ஹீ அஹோஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஸுதி³ன்னஸ்ஸ கலந்த³புத்தஸ்ஸ ஸஹாயகா…பே॰… துண்ஹீ அஹோஸீ’’தி.
28.Paricārehīti gandhabbanaṭanāṭakādīni paccupaṭṭhāpetvā tattha sahāyakehi saddhiṃ yathāsukhaṃ indriyāni cārehi sañcārehi; ito cito ca upanehīti vuttaṃ hoti. Atha vā paricārehīti gandhabbanaṭanāṭakādīni paccupaṭṭhāpetvā tattha sahāyakehi saddhiṃ laḷa, upalaḷa, rama, kīḷassūtipi vuttaṃ hoti. Kāme paribhuñjantoti attano puttadārehi saddhiṃ bhoge bhuñjanto. Puññāni karontoti buddhañca dhammañca saṅghañca ārabbha dānappadānādīni sugatimaggasodhakāni kusalakammāni karonto. Tuṇhī ahosīti kathānuppabandhavicchedanatthaṃ nirālāpasallāpo ahosi. Athassa mātāpitaro tikkhattuṃ vatvā paṭivacanampi alabhamānā sahāyake pakkosāpetvā ‘‘esa vo sahāyako pabbajitukāmo, nivāretha na’’nti āhaṃsu. Tepi taṃ upasaṅkamitvā tikkhattuṃ avocuṃ, tesampi tuṇhī ahosi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho sudinnassa kalandaputtassa sahāyakā…pe… tuṇhī ahosī’’ti.
29. அத²ஸ்ஸ ஸஹாயகானங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஸசே அயங் பப்³ப³ஜ்ஜங் அலப⁴மானோ மரிஸ்ஸதி ந கோசி கு³ணோ ப⁴விஸ்ஸதி. பப்³ப³ஜிதங் பன நங் மாதாபிதரோபி காலேன காலங் பஸ்ஸிஸ்ஸந்தி. மயம்பி பஸ்ஸிஸ்ஸாம. பப்³ப³ஜ்ஜாபி ச நாமேஸா பா⁴ரியா, தி³வஸே தி³வஸே மத்திகாபத்தங் க³ஹெத்வா பிண்டா³ய சரிதப்³ப³ங். ஏகஸெய்யங் ஏகப⁴த்தங் ப்³ரஹ்மசரியங் அதிது³க்கரங். அயஞ்ச ஸுகு²மாலோ நாக³ரிகஜாதியோ, ஸோ தங் சரிதுங் அஸக்கொந்தோ புன இதே⁴வ ஆக³மிஸ்ஸதி. ஹந்த³ஸ்ஸ மாதாபிதரோ அனுஜானாபெஸ்ஸாமா’’தி. தே ததா² அகங்ஸு. மாதாபிதரோபி நங் அனுஜானிங்ஸு. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஸுதி³ன்னஸ்ஸ கலந்த³புத்தஸ்ஸ ஸஹாயகா யேன ஸுதி³ன்னஸ்ஸ கலந்த³புத்தஸ்ஸ மாதாபிதரோ…பே॰… அனுஞ்ஞாதோஸி மாதாபிதூஹி அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜ்ஜாயா’’தி.
29. Athassa sahāyakānaṃ etadahosi – ‘‘sace ayaṃ pabbajjaṃ alabhamāno marissati na koci guṇo bhavissati. Pabbajitaṃ pana naṃ mātāpitaropi kālena kālaṃ passissanti. Mayampi passissāma. Pabbajjāpi ca nāmesā bhāriyā, divase divase mattikāpattaṃ gahetvā piṇḍāya caritabbaṃ. Ekaseyyaṃ ekabhattaṃ brahmacariyaṃ atidukkaraṃ. Ayañca sukhumālo nāgarikajātiyo, so taṃ carituṃ asakkonto puna idheva āgamissati. Handassa mātāpitaro anujānāpessāmā’’ti. Te tathā akaṃsu. Mātāpitaropi naṃ anujāniṃsu. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho sudinnassa kalandaputtassa sahāyakā yena sudinnassa kalandaputtassa mātāpitaro…pe… anuññātosi mātāpitūhi agārasmā anagāriyaṃ pabbajjāyā’’ti.
30. ஹட்டோ²தி துட்டோ². உத³க்³கோ³தி பீதிவஸேன அப்³பு⁴ன்னதகாயசித்தோ. கதிபாஹந்தி கதிபயானி தி³வஸானி. ப³லங் கா³ஹெத்வாதி ஸப்பாயபோ⁴ஜனானி பு⁴ஞ்ஜந்தோ, உச்சா²த³னந்ஹாபனாதீ³ஹி ச காயங் பரிஹரந்தோ, காயப³லங் ஜனெத்வா மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா அஸ்ஸுமுக²ங் ஞாதிபரிவட்டங் பஹாய யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி…பே॰… பப்³பா³ஜேது மங் ப⁴ந்தே ப⁴க³வாதி. ப⁴க³வா ஸமீபே டி²தங் அஞ்ஞதரங் பிண்ட³சாரிகங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘தேன ஹி பி⁴க்கு² ஸுதி³ன்னங் பப்³பா³ஜேஹி சேவ உபஸம்பாதே³ஹி சா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுணித்வா ஸுதி³ன்னங் கலந்த³புத்தங் ஜினத³த்தியங் ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் லத்³தா⁴ பப்³பா³ஜேஸி சேவ உபஸம்பாதே³ஸி ச. தேன வுத்தங் – ‘‘அலத்த² கோ² ஸுதி³ன்னோ கலந்த³புத்தோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜங், அலத்த² உபஸம்பத³’’ந்தி.
30.Haṭṭhoti tuṭṭho. Udaggoti pītivasena abbhunnatakāyacitto. Katipāhanti katipayāni divasāni. Balaṃ gāhetvāti sappāyabhojanāni bhuñjanto, ucchādananhāpanādīhi ca kāyaṃ pariharanto, kāyabalaṃ janetvā mātāpitaro vanditvā assumukhaṃ ñātiparivaṭṭaṃ pahāya yena bhagavā tenupasaṅkami…pe… pabbājetu maṃ bhante bhagavāti. Bhagavā samīpe ṭhitaṃ aññataraṃ piṇḍacārikaṃ bhikkhuṃ āmantesi – ‘‘tena hi bhikkhu sudinnaṃ pabbājehi ceva upasampādehi cā’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti kho so bhikkhu bhagavato paṭissuṇitvā sudinnaṃ kalandaputtaṃ jinadattiyaṃ saddhivihārikaṃ laddhā pabbājesi ceva upasampādesi ca. Tena vuttaṃ – ‘‘alattha khosudinno kalandaputto bhagavato santike pabbajjaṃ, alattha upasampada’’nti.
எத்த² பன ட²த்வா ஸப்³ப³அட்ட²கதா²ஸு பப்³ப³ஜ்ஜா ச உபஸம்பதா³ ச கதி²தா. மயங் பன யதா²டி²தபாளிவஸேனேவ க²ந்த⁴கே கத²யிஸ்ஸாம. ந கேவலஞ்சேதங், அஞ்ஞம்பி யங் க²ந்த⁴கே வா பரிவாரே வா கதே²தப்³ப³ங் அட்ட²கதா²சரியேஹி விப⁴ங்கே³கதி²தங், தங் ஸப்³ப³ங் தத்த² தத்தே²வ கத²யிஸ்ஸாம. ஏவஞ்ஹி கதி²யமானே பாளிக்கமேனேவ வண்ணனா கதா ஹோதி. ததோ தேன தேன வினிச்ச²யேன அத்தி²கானங் பாளிக்கமேனேவ இமங் வினயஸங்வண்ணனங் ஓலோகெத்வா ஸோ ஸோ வினிச்ச²யோ ஸுவிஞ்ஞெய்யோ ப⁴விஸ்ஸதீதி.
Ettha pana ṭhatvā sabbaaṭṭhakathāsu pabbajjā ca upasampadā ca kathitā. Mayaṃ pana yathāṭhitapāḷivaseneva khandhake kathayissāma. Na kevalañcetaṃ, aññampi yaṃ khandhake vā parivāre vā kathetabbaṃ aṭṭhakathācariyehi vibhaṅgekathitaṃ, taṃ sabbaṃ tattha tattheva kathayissāma. Evañhi kathiyamāne pāḷikkameneva vaṇṇanā katā hoti. Tato tena tena vinicchayena atthikānaṃ pāḷikkameneva imaṃ vinayasaṃvaṇṇanaṃ oloketvā so so vinicchayo suviññeyyo bhavissatīti.
அசிரூபஸம்பன்னோதி அசிரங் உபஸம்பன்னோ ஹுத்வா; உபஸம்பத³தோ நசிரகாலேயேவாதி வுத்தங் ஹோதி. ஏவரூபேதி ஏவங்விதே⁴ ஏவங்ஜாதிகே. து⁴தகு³ணேதி கிலேஸனித்³து⁴னநகே கு³ணே. ஸமாதா³ய வத்ததீதி ஸமாதி³யித்வா க³ண்ஹித்வா வத்ததி சரதி விஹரதி. ஆரஞ்ஞிகோ ஹோதீதி கா³மந்தஸேனாஸனங் படிக்கி²பித்வா ஆரஞ்ஞிகது⁴தங்க³வஸேன அரஞ்ஞவாஸிகோ ஹோதி. பிண்ட³பாதிகோதி அதிரேகலாப⁴படிக்கே²பேன சுத்³த³ஸ ப⁴த்தானி படிக்கி²பித்வா பிண்ட³பாதிகது⁴தங்க³வஸேன பிண்ட³பாதிகோ ஹோதி. பங்ஸுகூலிகோதி க³ஹபதிசீவரங் படிக்கி²பித்வா பங்ஸுகூலிகது⁴தங்க³வஸேன பங்ஸுகூலிகோ ஹோதி. ஸபதா³னசாரிகோதி லோலுப்பசாரங் படிக்கி²பித்வா ஸபதா³னசாரிகது⁴தங்க³வஸேன ஸபதா³னசாரிகோ ஹோதி; க⁴ரபடிபாடியா பி⁴க்கா²ய பவிஸதி. வஜ்ஜிகா³மந்தி வஜ்ஜீனங் கா³மங் வஜ்ஜீஸு வா கா³மங்.
Acirūpasampannoti aciraṃ upasampanno hutvā; upasampadato nacirakāleyevāti vuttaṃ hoti. Evarūpeti evaṃvidhe evaṃjātike. Dhutaguṇeti kilesaniddhunanake guṇe. Samādāya vattatīti samādiyitvā gaṇhitvā vattati carati viharati. Āraññiko hotīti gāmantasenāsanaṃ paṭikkhipitvā āraññikadhutaṅgavasena araññavāsiko hoti. Piṇḍapātikoti atirekalābhapaṭikkhepena cuddasa bhattāni paṭikkhipitvā piṇḍapātikadhutaṅgavasena piṇḍapātiko hoti. Paṃsukūlikoti gahapaticīvaraṃ paṭikkhipitvā paṃsukūlikadhutaṅgavasena paṃsukūliko hoti. Sapadānacārikoti loluppacāraṃ paṭikkhipitvā sapadānacārikadhutaṅgavasena sapadānacāriko hoti; gharapaṭipāṭiyā bhikkhāya pavisati. Vajjigāmanti vajjīnaṃ gāmaṃ vajjīsu vā gāmaṃ.
அட்³டா⁴ மஹத்³த⁴னாதிஆதீ³ஸு உபபோ⁴க³பரிபோ⁴கூ³பகரணமஹந்ததாய அட்³டா⁴; யே ஹி தேஸங் உபபோ⁴கா³ யானி ச உபபோ⁴கூ³பகரணானி, தானி மஹந்தானி ப³ஹுலானி ஸாரகானீதி வுத்தங் ஹோதி. நிதெ⁴த்வா ட²பிதத⁴னமஹந்ததாய மஹத்³த⁴னா. மஹாபோ⁴கா³தி தி³வஸபரிப்³ப³யஸங்கா²தபோ⁴க³மஹந்ததாய மஹாபோ⁴கா³. அஞ்ஞேஹி உபபோ⁴கே³ஹி ஜாதரூபரஜதஸ்ஸேவ பஹூததாய பஹூதஜாதரூபரஜதா. அலங்காரபூ⁴தஸ்ஸ வித்தூபகரணஸ்ஸ பீதிபாமோஜ்ஜகரணஸ்ஸ பஹூததாய பஹூதவித்தூபகரணா. வோஹாரவஸேன பரிவத்தெந்தஸ்ஸ த⁴னத⁴ஞ்ஞஸ்ஸ பஹூததாய பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞாதி வேதி³தப்³பா³.
Aḍḍhā mahaddhanātiādīsu upabhogaparibhogūpakaraṇamahantatāya aḍḍhā; ye hi tesaṃ upabhogā yāni ca upabhogūpakaraṇāni, tāni mahantāni bahulāni sārakānīti vuttaṃ hoti. Nidhetvā ṭhapitadhanamahantatāya mahaddhanā. Mahābhogāti divasaparibbayasaṅkhātabhogamahantatāya mahābhogā. Aññehi upabhogehi jātarūparajatasseva pahūtatāya pahūtajātarūparajatā. Alaṅkārabhūtassa vittūpakaraṇassa pītipāmojjakaraṇassa pahūtatāya pahūtavittūpakaraṇā. Vohāravasena parivattentassa dhanadhaññassa pahūtatāya pahūtadhanadhaññāti veditabbā.
ஸேனாஸனங் ஸங்ஸாமெத்வாதி ஸேனாஸனங் படிஸாமெத்வா; யதா² ந வினஸ்ஸதி ததா² நங் ஸுட்டு² ட²பெத்வாதி அத்தோ². ஸட்டி²மத்தே தா²லிபாகேதி க³ணனபரிச்சே²த³தோ ஸட்டி²தா²லிபாகே. ஏகமேகோ செத்த² தா²லிபாகோ த³ஸன்னங் பி⁴க்கூ²னங் ப⁴த்தங் க³ண்ஹாதி. தங் ஸப்³ப³ம்பி ச²ன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் ப⁴த்தங் ஹோதி. ப⁴த்தாபி⁴ஹாரங் அபி⁴ஹரிங்ஸூதி எத்த² அபி⁴ஹரீயதீதி அபி⁴ஹாரோ. கிங் அபி⁴ஹரீயதி? ப⁴த்தங். ப⁴த்தமேவ அபி⁴ஹாரோ ப⁴த்தாபி⁴ஹாரோ, தங் ப⁴த்தாபி⁴ஹாரங். அபி⁴ஹரிங்ஸூதி அபி⁴முகா² ஹரிங்ஸு. தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ஹெத்வா ஆக³மங்ஸூதி அத்தோ². ஏதஸ்ஸ கிங் பமாணந்தி? ஸட்டி² தா²லிபாகா. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸட்டி²மத்தே தா²லிபாகே ப⁴த்தாபி⁴ஹாரங் அபி⁴ஹரிங்ஸூ’’தி. பி⁴க்கூ²னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வாதி ஸயங் உக்கட்ட²பிண்ட³பாதிகத்தா ஸபதா³னசாரங் சரிதுகாமோ பி⁴க்கூ²னங் பரிபோ⁴க³த்தா²ய பரிச்சஜித்வா த³த்வா. அயங் ஹி ஆயஸ்மா ‘‘பி⁴க்கூ² ச லாப⁴ங் லச்ச²ந்தி அஹஞ்ச பிண்ட³கேன ந கிலமிஸ்ஸாமீ’’தி ஏதத³த்த²மேவ ஆக³தோ. தஸ்மா அத்தனோ ஆக³மனானுரூபங் கரொந்தோ பி⁴க்கூ²னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸயங் பிண்டா³ய பாவிஸி.
Senāsanaṃsaṃsāmetvāti senāsanaṃ paṭisāmetvā; yathā na vinassati tathā naṃ suṭṭhu ṭhapetvāti attho. Saṭṭhimatte thālipāketi gaṇanaparicchedato saṭṭhithālipāke. Ekameko cettha thālipāko dasannaṃ bhikkhūnaṃ bhattaṃ gaṇhāti. Taṃ sabbampi channaṃ bhikkhusatānaṃ bhattaṃ hoti. Bhattābhihāraṃ abhihariṃsūti ettha abhiharīyatīti abhihāro. Kiṃ abhiharīyati? Bhattaṃ. Bhattameva abhihāro bhattābhihāro, taṃ bhattābhihāraṃ. Abhihariṃsūti abhimukhā hariṃsu. Tassa santikaṃ gahetvā āgamaṃsūti attho. Etassa kiṃ pamāṇanti? Saṭṭhi thālipākā. Tena vuttaṃ – ‘‘saṭṭhimatte thālipāke bhattābhihāraṃ abhihariṃsū’’ti. Bhikkhūnaṃ vissajjetvāti sayaṃ ukkaṭṭhapiṇḍapātikattā sapadānacāraṃ caritukāmo bhikkhūnaṃ paribhogatthāya pariccajitvā datvā. Ayaṃ hi āyasmā ‘‘bhikkhū ca lābhaṃ lacchanti ahañca piṇḍakena na kilamissāmī’’ti etadatthameva āgato. Tasmā attano āgamanānurūpaṃ karonto bhikkhūnaṃ vissajjetvā sayaṃ piṇḍāya pāvisi.
31. ஞாதிதா³ஸீதி ஞாதகானங் தா³ஸீ. ஆபி⁴தோ³ஸிகந்தி பாரிவாஸிகங் ஏகரத்தாதிக்கந்தங் பூதிபூ⁴தங். தத்ராயங் பத³த்தோ² – பூதிபா⁴வதோ³ஸேன அபி⁴பூ⁴தோதி அபி⁴தோ³ஸோ, அபி⁴தோ³ஸோவ ஆபி⁴தோ³ஸிகோ, ஏகரத்தாதிக்கந்தஸ்ஸ வா நாமஸஞ்ஞா ஏஸா, யதி³த³ங் ஆபி⁴தோ³ஸிகோதி, தங் ஆபி⁴தோ³ஸிகங். கும்மாஸந்தி யவகும்மாஸங். ச²ட்³டே³துகாமா ஹோதீதி யஸ்மா அந்தமஸோ தா³ஸகம்மகரானம்பி கோ³ரூபானம்பி அபரிபோ⁴கா³ரஹோ, தஸ்மா தங் கசவரங் விய ப³ஹி ச²ட்³டே³துகாமா ஹோதி. ஸசேதந்தி ஸசே ஏதங். ப⁴கி³னீதி அரியவோஹாரேன ஞாதிதா³ஸிங் ஆலபதி. ச²ட்³ட³னீயத⁴ம்மந்தி ச²ட்³டே³தப்³ப³ஸபா⁴வங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘ப⁴கி³னி, ஏதங் ஸசே ப³ஹி ச²ட்³ட³னீயத⁴ம்மங் நிஸ்ஸட்ட²பரிக்³க³ஹங், தங் இத⁴ மே பத்தே ஆகிரா’’தி.
31.Ñātidāsīti ñātakānaṃ dāsī. Ābhidosikanti pārivāsikaṃ ekarattātikkantaṃ pūtibhūtaṃ. Tatrāyaṃ padattho – pūtibhāvadosena abhibhūtoti abhidoso, abhidosova ābhidosiko, ekarattātikkantassa vā nāmasaññā esā, yadidaṃ ābhidosikoti, taṃ ābhidosikaṃ. Kummāsanti yavakummāsaṃ. Chaḍḍetukāmā hotīti yasmā antamaso dāsakammakarānampi gorūpānampi aparibhogāraho, tasmā taṃ kacavaraṃ viya bahi chaḍḍetukāmā hoti. Sacetanti sace etaṃ. Bhaginīti ariyavohārena ñātidāsiṃ ālapati. Chaḍḍanīyadhammanti chaḍḍetabbasabhāvaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘bhagini, etaṃ sace bahi chaḍḍanīyadhammaṃ nissaṭṭhapariggahaṃ, taṃ idha me patte ākirā’’ti.
கிங் பன ஏவங் வத்துங் லப்³ப⁴தி, விஞ்ஞத்தி வா பயுத்தவாசா வா ந ஹோதீதி? ந ஹோதி. கஸ்மா? நிஸ்ஸட்ட²பரிக்³க³ஹத்தா. யஞ்ஹி ச²ட்³ட³னீயத⁴ம்மங் நிஸ்ஸட்ட²பரிக்³க³ஹங், யத்த² ஸாமிகா அனாலயா ஹொந்தி, தங் ஸப்³ப³ங் ‘‘தே³த² ஆஹரத² இத⁴ ஆகிரதா²’’தி வத்துங் வட்டதி. ததா² ஹி அக்³க³அரியவங்ஸிகோ ஆயஸ்மா ரட்ட²பாலோபி ‘‘ச²ட்³ட³னீயத⁴ம்மங் கும்மாஸங் இத⁴ மே பத்தே ஆகிரா’’தி (ம॰ நி॰ 2.299) அவச. தஸ்மா யங் ஏவரூபங் ச²ட்³ட³னீயத⁴ம்மங் அஞ்ஞங் வா அபரிக்³க³ஹிதங் வனமூலப²லபே⁴ஸஜ்ஜாதி³கங் தங் ஸப்³ப³ங் யதா²ஸுக²ங் ஆஹராபெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், ந குக்குச்சாயிதப்³ப³ங். ஹத்தா²னந்தி பி⁴க்கா²க்³க³ஹணத்த²ங் பத்தங் உபனாமயதோ மணிப³ந்த⁴தோ பபு⁴தி த்³வின்னம்பி ஹத்தா²னங். பாதா³னந்தி நிவாஸனந்ததோ பட்டா²ய த்³வின்னம்பி பாதா³னங். ஸரஸ்ஸாதி ‘‘ஸசேதங் ப⁴கி³னீ’’தி வாசங் நிச்சா²ரயதோ ஸரஸ்ஸ ச. நிமித்தங் அக்³க³ஹேஸீதி கி³ஹிகாலே ஸல்லக்கி²தபுப்³ப³ங் ஆகாரங் அக்³க³ஹேஸி ஸஞ்ஜானி ஸல்லக்கே²ஸி. ஸுதி³ன்னோ ஹி ப⁴க³வதோ த்³வாத³ஸமே வஸ்ஸே பப்³ப³ஜிதோ வீஸதிமே வஸ்ஸே ஞாதிகுலங் பிண்டா³ய பவிட்டோ² ஸயங் பப்³ப³ஜ்ஜாய அட்ட²வஸ்ஸிகோ ஹுத்வா; தேன நங் ஸா ஞாதிதா³ஸீ தி³ஸ்வாவ ந ஸஞ்ஜானி, நிமித்தங் பன அக்³க³ஹேஸீதி.
Kiṃ pana evaṃ vattuṃ labbhati, viññatti vā payuttavācā vā na hotīti? Na hoti. Kasmā? Nissaṭṭhapariggahattā. Yañhi chaḍḍanīyadhammaṃ nissaṭṭhapariggahaṃ, yattha sāmikā anālayā honti, taṃ sabbaṃ ‘‘detha āharatha idha ākirathā’’ti vattuṃ vaṭṭati. Tathā hi aggaariyavaṃsiko āyasmā raṭṭhapālopi ‘‘chaḍḍanīyadhammaṃ kummāsaṃ idha me patte ākirā’’ti (ma. ni. 2.299) avaca. Tasmā yaṃ evarūpaṃ chaḍḍanīyadhammaṃ aññaṃ vā apariggahitaṃ vanamūlaphalabhesajjādikaṃ taṃ sabbaṃ yathāsukhaṃ āharāpetvā paribhuñjitabbaṃ, na kukkuccāyitabbaṃ. Hatthānanti bhikkhāggahaṇatthaṃ pattaṃ upanāmayato maṇibandhato pabhuti dvinnampi hatthānaṃ. Pādānanti nivāsanantato paṭṭhāya dvinnampi pādānaṃ. Sarassāti ‘‘sacetaṃ bhaginī’’ti vācaṃ nicchārayato sarassa ca. Nimittaṃ aggahesīti gihikāle sallakkhitapubbaṃ ākāraṃ aggahesi sañjāni sallakkhesi. Sudinno hi bhagavato dvādasame vasse pabbajito vīsatime vasse ñātikulaṃ piṇḍāya paviṭṭho sayaṃ pabbajjāya aṭṭhavassiko hutvā; tena naṃ sā ñātidāsī disvāva na sañjāni, nimittaṃ pana aggahesīti.
ஸுதி³ன்னஸ்ஸ மாதரங் ஏதத³வோசாதி அதிக³ருனா பப்³ப³ஜ்ஜூபக³தேன ஸாமிபுத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ‘‘த்வங் நு கோ² மே, ப⁴ந்தே, அய்யோ ஸுதி³ன்னோ’’திஆதி³வசனங் வத்துங் அவிஸஹந்தீ வேகே³ன க⁴ரங் பவிஸித்வா ஸுதி³ன்னஸ்ஸ மாதரங் ஏதங் அவோச. யக்³கே⁴தி ஆரோசனத்தே² நிபாதோ. ஸசே ஜே ஸச்சந்தி எத்த² ஜேதி ஆலபனே நிபாதோ. ஏவஞ்ஹி தஸ்மிங் தே³ஸே தா³ஸிஜனங் ஆலபந்தி, தஸ்மா ‘‘த்வங், போ⁴தி தா³ஸி, ஸசே ஸச்சங் ப⁴ணஸீ’’தி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Sudinnassa mātaraṃ etadavocāti atigarunā pabbajjūpagatena sāmiputtena saddhiṃ ‘‘tvaṃ nu kho me, bhante, ayyo sudinno’’tiādivacanaṃ vattuṃ avisahantī vegena gharaṃ pavisitvā sudinnassa mātaraṃ etaṃ avoca. Yaggheti ārocanatthe nipāto. Sace je saccanti ettha jeti ālapane nipāto. Evañhi tasmiṃ dese dāsijanaṃ ālapanti, tasmā ‘‘tvaṃ, bhoti dāsi, sace saccaṃ bhaṇasī’’ti evamettha attho daṭṭhabbo.
32. அஞ்ஞதரங் குட்டமூலந்தி தஸ்மிங் கிர தே³ஸே தா³னபதீனங் க⁴ரேஸு ஸாலா ஹொந்தி, ஆஸனானி செத்த² பஞ்ஞத்தானி ஹொந்தி, உபட்டா²பிதங் உத³ககஞ்ஜியங்; தத்த² பப்³ப³ஜிதா பிண்டா³ய சரித்வா நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜந்தி. ஸசே இச்ச²ந்தி, தா³னபதீனம்பி ஸந்தகங் க³ண்ஹந்தி. தஸ்மா தம்பி அஞ்ஞதரஸ்ஸ குலஸ்ஸ ஈதி³ஸாய ஸாலாய அஞ்ஞதரங் குட்டமூலந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ந ஹி பப்³ப³ஜிதா கபணமனுஸ்ஸா விய அஸாருப்பே டா²னே நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜந்தீதி.
32.Aññataraṃ kuṭṭamūlanti tasmiṃ kira dese dānapatīnaṃ gharesu sālā honti, āsanāni cettha paññattāni honti, upaṭṭhāpitaṃ udakakañjiyaṃ; tattha pabbajitā piṇḍāya caritvā nisīditvā bhuñjanti. Sace icchanti, dānapatīnampi santakaṃ gaṇhanti. Tasmā tampi aññatarassa kulassa īdisāya sālāya aññataraṃ kuṭṭamūlanti veditabbaṃ. Na hi pabbajitā kapaṇamanussā viya asāruppe ṭhāne nisīditvā bhuñjantīti.
அத்தி² நாம தாதாதி எத்த² அத்தீ²தி விஜ்ஜமானத்தே²; நாமாதி புச்ச²னத்தே² மஞ்ஞனத்தே² ச நிபாதோ. இத³ஞ்ஹி வுத்தங் ஹோதி – ‘‘அத்தி² நு கோ², தாத ஸுதி³ன்ன, அம்ஹாகங் த⁴னங், ந மயங் நித்³த⁴னாதி வத்தப்³பா³, யேஸங் நோ த்வங் ஈதி³ஸே டா²னே நிஸீதி³த்வா ஆபி⁴தோ³ஸிகங் கும்மாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸி’’; ததா² ‘‘அத்தி² நு கோ², தாத ஸுதி³ன்ன, அம்ஹாகங் ஜீவிதங், ந மயங் மதாதி வத்தப்³பா³, யேஸங் நோ த்வங் ஈதி³ஸே டா²னே நிஸீதி³த்வா ஆபி⁴தோ³ஸிகங் கும்மாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸி’’; ததா² ‘‘அத்தி² மஞ்ஞே, தாத ஸுதி³ன்ன, தவ அப்³ப⁴ந்தரே ஸாஸனங் நிஸ்ஸாய படிலத்³தோ⁴ ஸமணகு³ணோ, யங் த்வங் ஸுபோ⁴ஜனரஸஸங்வட்³டி⁴தோபி இமங் ஜிகு³ச்ச²னெய்யங் ஆபி⁴தோ³ஸிகங் கும்மாஸங் அமதமிவ நிப்³பி³காரோ பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸீ’’தி.
Atthi nāma tātāti ettha atthīti vijjamānatthe; nāmāti pucchanatthe maññanatthe ca nipāto. Idañhi vuttaṃ hoti – ‘‘atthi nu kho, tāta sudinna, amhākaṃ dhanaṃ, na mayaṃ niddhanāti vattabbā, yesaṃ no tvaṃ īdise ṭhāne nisīditvā ābhidosikaṃ kummāsaṃ paribhuñjissasi’’; tathā ‘‘atthi nu kho, tāta sudinna, amhākaṃ jīvitaṃ, na mayaṃ matāti vattabbā, yesaṃ no tvaṃ īdise ṭhāne nisīditvā ābhidosikaṃ kummāsaṃ paribhuñjissasi’’; tathā ‘‘atthi maññe, tāta sudinna, tava abbhantare sāsanaṃ nissāya paṭiladdho samaṇaguṇo, yaṃ tvaṃ subhojanarasasaṃvaḍḍhitopi imaṃ jigucchaneyyaṃ ābhidosikaṃ kummāsaṃ amatamiva nibbikāro paribhuñjissasī’’ti.
ஸோ பன க³ஹபதி து³க்கா²பி⁴துன்னதாய ஏதமத்த²ங் பரிபுண்ணங் கத்வா வத்துமஸக்கொந்தோ ‘‘அத்தி² நாம, தாத ஸுதி³ன்ன, ஆபி⁴தோ³ஸிகங் கும்மாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸீ’’தி எத்தகமேவ அவோச. அக்க²ரசிந்தகா பனெத்த² இமங் லக்க²ணங் வத³ந்தி – அனோகப்பனாமரிஸனத்த²வஸேன ஏதங் அத்தி²னாமஸத்³தே³ உபபதே³ ‘‘பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸீ’’தி அனாக³தவசனங் கதங். தஸ்ஸாயமத்தோ² – அத்தி² நாம…பே॰… பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸி, இத³ங் பச்சக்க²ம்பி அஹங் ந ஸத்³த³ஹாமி ந மரிஸயாமீதி. ததாயங் ஆபி⁴தோ³ஸிகோதி ததோ தவ கே³ஹதோ அயங் ஆபி⁴தோ³ஸிகோ கும்மாஸோ லத்³தோ⁴தி அத்தோ². ததோயந்திபி பாடோ². ததா³யந்திபி பட²ந்தி, தங் ந ஸுந்த³ரங். யேன ஸகபிது நிவேஸனந்தி யேன ஸகஸ்ஸ பிது அத்தனோ பிது நிவேஸனந்தி அத்தோ²; தே²ரோ பிதரி பேமேனேவ ஸுப்³ப³சோ ஹுத்வா அக³மாஸி. அதி⁴வாஸேஸீதி தே²ரோ உக்கட்ட²பிண்ட³பாதிகோபி ஸமானோ ‘‘ஸசே ஏகப⁴த்தம்பி ந க³ஹெஸ்ஸாமி, அதிவிய நேஸங் தோ³மனஸ்ஸங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞாதீனங் அனுகம்பாய அதி⁴வாஸேஸி.
So pana gahapati dukkhābhitunnatāya etamatthaṃ paripuṇṇaṃ katvā vattumasakkonto ‘‘atthi nāma, tāta sudinna, ābhidosikaṃ kummāsaṃ paribhuñjissasī’’ti ettakameva avoca. Akkharacintakā panettha imaṃ lakkhaṇaṃ vadanti – anokappanāmarisanatthavasena etaṃ atthināmasadde upapade ‘‘paribhuñjissasī’’ti anāgatavacanaṃ kataṃ. Tassāyamattho – atthi nāma…pe… paribhuñjissasi, idaṃ paccakkhampi ahaṃ na saddahāmi na marisayāmīti. Tatāyaṃ ābhidosikoti tato tava gehato ayaṃ ābhidosiko kummāso laddhoti attho. Tatoyantipi pāṭho. Tadāyantipi paṭhanti, taṃ na sundaraṃ. Yena sakapitu nivesananti yena sakassa pitu attano pitu nivesananti attho; thero pitari pemeneva subbaco hutvā agamāsi. Adhivāsesīti thero ukkaṭṭhapiṇḍapātikopi samāno ‘‘sace ekabhattampi na gahessāmi, ativiya nesaṃ domanassaṃ bhavissatī’’ti ñātīnaṃ anukampāya adhivāsesi.
33. ஓபுஞ்ஜாபெத்வாதி உபலிம்பாபெத்வா. ஏகங் ஹிரஞ்ஞஸ்ஸாதி எத்த² ஹிரஞ்ஞந்தி கஹாபணோ வேதி³தப்³போ³. புரிஸோதி நாதிதீ³கோ⁴ நாதிரஸ்ஸோ மஜ்ஜி²மப்பமாணோ வேதி³தப்³போ³. திரோகரணீயந்தி கரணத்தே² பு⁴ம்மங்; ஸாணிபாகாரேன பரிக்கி²பித்வாதி அத்தோ². அத² வா திரோ கரொந்தி ஏதேனாதி திரோகரணீயங், தங் பரிக்கி²பித்வா; ஸமந்ததோ கத்வாதி அத்தோ². தேன ஹீதி யஸ்மா அஜ்ஜ ஸுதி³ன்னோ ஆக³மிஸ்ஸதி தேன காரணேன. ஹி இதி பத³பூரணமத்தே நிபாதோ. தேனாதி அயம்பி வா உய்யோஜனத்தே² நிபாதோயேவ.
33.Opuñjāpetvāti upalimpāpetvā. Ekaṃ hiraññassāti ettha hiraññanti kahāpaṇo veditabbo. Purisoti nātidīgho nātirasso majjhimappamāṇo veditabbo. Tirokaraṇīyanti karaṇatthe bhummaṃ; sāṇipākārena parikkhipitvāti attho. Atha vā tiro karonti etenāti tirokaraṇīyaṃ, taṃ parikkhipitvā; samantato katvāti attho. Tena hīti yasmā ajja sudinno āgamissati tena kāraṇena. Hi iti padapūraṇamatte nipāto. Tenāti ayampi vā uyyojanatthe nipātoyeva.
34. புப்³ப³ண்ஹஸமயந்தி எத்த² கிஞ்சாபி பாளியங் காலாரோசனங் ந வுத்தங், அத² கோ² ஆரோசிதேயேவ காலே அக³மாஸீதி வேதி³தப்³போ³. இத³ங் தே தாதாதி த்³வே புஞ்ஜே த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ. மாதூதி ஜனெத்தியா. மத்திகந்தி மாதிதோ ஆக³தங்; இத³ங் தே மாதாமஹியா மாது இமங் கே³ஹங் ஆக³ச்ச²ந்தியா தி³ன்னத⁴னந்தி அத்தோ². இத்தி²காய இத்தி²த⁴னந்தி ஹீளெந்தோ ஆஹ . இத்தி²காய நாம இத்தி²பரிபோ⁴கா³னங்யேவ ந்ஹானசுண்ணாதீ³னங் அத்தா²ய லத்³த⁴ங் த⁴னங் கித்தகங் ப⁴வெய்ய. தஸ்ஸாபி தாவ பரிமாணங் பஸ்ஸ. அத² வா இத³ங் தே தாத ஸுதி³ன்ன மாது த⁴னங், தஞ்ச கோ² மத்திகங், ந மயா தி³ன்னங், தவ மாதுயேவ ஸந்தகந்தி வுத்தங் ஹோதி. தங் பனேதங் ந கஸியா ந வணிஜ்ஜாய ஸம்பூ⁴தங், அபிச கோ² இத்தி²காய இத்தி²த⁴னங். யங் இத்தி²காய ஞாதிகுலதோ ஸாமிககுலங் க³ச்ச²ந்தியா லத்³த⁴ப்³ப³ங் ந்ஹானசுண்ணாதீ³னங் அத்தா²ய இத்தி²த⁴னங், தங் தாவ எத்தகந்தி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.