Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்கோ³
Bhikkhunīvibhaṅgo
1. பாராஜிககண்ட³அத்த²யோஜனா
1. Pārājikakaṇḍaatthayojanā
ஏவங் பி⁴க்கு²விப⁴ங்க³ஸ்ஸ, கத்வான யோஜனானயங்;
Evaṃ bhikkhuvibhaṅgassa, katvāna yojanānayaṃ;
பி⁴க்கு²னீனங் விப⁴ங்க³ஸ்ஸ, கரிஸ்ஸங் யோஜனானயங்.
Bhikkhunīnaṃ vibhaṅgassa, karissaṃ yojanānayaṃ.
யோதி விப⁴ங்கோ³. விப⁴ங்க³ஸ்ஸாதி விப⁴ங்கோ³ அஸ்ஸ. அஸ்ஸாதி ஹோதி. தஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²னீனங் விப⁴ங்க³ஸ்ஸ. யதோதி யஸ்மா. அயங் பனெத்த² யோஜனா – பி⁴க்கூ²னங் விப⁴ங்க³ஸ்ஸ அனந்தரங் பி⁴க்கு²னீனங் யோ விப⁴ங்கோ³ ஸங்க³ஹிதோ அஸ்ஸ, தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னீனங் விப⁴ங்க³ஸ்ஸ ஸங்வண்ணனாக்கமோ பத்தோ யதோ, ததோ தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னீனங் விப⁴ங்க³ஸ்ஸ அபுப்³ப³பத³வண்ணனங் காதுங் தாவ பாராஜிகே அயங் ஸங்வண்ணனா ஹோதீதி. அபுப்³பா³னங் பதா³னங் வண்ணனா அபுப்³ப³பத³வண்ணனா, தங்.
Yoti vibhaṅgo. Vibhaṅgassāti vibhaṅgo assa. Assāti hoti. Tassāti bhikkhunīnaṃ vibhaṅgassa. Yatoti yasmā. Ayaṃ panettha yojanā – bhikkhūnaṃ vibhaṅgassa anantaraṃ bhikkhunīnaṃ yo vibhaṅgo saṅgahito assa, tassa bhikkhunīnaṃ vibhaṅgassa saṃvaṇṇanākkamo patto yato, tato tassa bhikkhunīnaṃ vibhaṅgassa apubbapadavaṇṇanaṃ kātuṃ tāva pārājike ayaṃ saṃvaṇṇanā hotīti. Apubbānaṃ padānaṃ vaṇṇanā apubbapadavaṇṇanā, taṃ.
1. பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³ங்
1. Paṭhamapārājikasikkhāpadaṃ
656. ‘‘தேன…பே॰… ஸாள்ஹோ’’தி எத்த² ‘‘எத்தா²’’தி பாட²ஸேஸோ யோஜேதப்³போ³. த³ப்³ப³கு³ணகிரியாஜாதினாமஸங்கா²தேஸு பஞ்சஸு ஸத்³தே³ஸு ஸாள்ஹஸத்³த³ஸ்ஸ நாமஸத்³த³பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘ஸாள்ஹோதி தஸ்ஸ நாம’’ந்தி. மிகா³ரமாதுயாதி விஸாகா²ய. ஸா ஹி மிகா³ரஸெட்டி²னா மாதுட்டா²னே ட²பிதத்தா மிகா³ரமாதா நாம. நவகம்மங் அதி⁴ட்டா²தீதி நவகம்மிகந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘நவகம்மாதி⁴ட்டா²யிக’’ந்தி. ‘‘பண்டி³ச்சேன ஸமன்னாக³தா’’திஇமினா பண்டா³ வுச்சதி பஞ்ஞா, ஸா ஸஞ்ஜாதா இமிஸ்ஸாதி பண்டி³தாதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. வெய்யத்திகேனாதி விஸேஸேன அஞ்ஜதி பாகடங் க³ச்ச²தீதி வியத்தோ, புக்³க³லோ, தஸ்ஸ இத³ங் வெய்யத்திகங், ஞாணங், தேன. ‘‘பண்டா³’’தி வுத்தபஞ்ஞாய ‘‘மேதா⁴’’தி வுத்தபஞ்ஞாய விஸேஸபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘பாளிக³ஹணே’’திஆதி³. ‘‘மேதா⁴’’தி ஹி வுத்தபஞ்ஞா ‘‘பண்டா³’’தி வுத்தபஞ்ஞாய விஸேஸோ ஹோதி ஸதிஸஹாயத்தா. தத்ருபாயாயாதி அலுத்தஸமாஸோ ‘‘தத்ரமஜ்ஜ²த்ததா’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ யேவாபனகவண்ணனா) விய. ‘‘கம்மேஸூ’’தி இமினா தஸத்³த³ஸ்ஸ விஸயங் த³ஸ்ஸேதி . கத்தப்³ப³கம்முபபரிக்கா²யாதி கத்தப்³ப³கம்மேஸு விசாரணாய. சஸத்³தே³ன ‘‘கதாகத’’ந்தி பத³ஸ்ஸ த்³வந்த³வாக்யங் த³ஸ்ஸேதி. பரிவேஸனட்டா²னேதி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் விஸந்தி பவிஸந்தி எத்தா²தி பரிவேஸனங், தமேவ டா²னங் பரிவேஸனட்டா²னங், தஸ்மிங். நிகூடேதி எத்த² கூடஸங்கா²தஸிக²ரவிரஹிதே ஓகாஸேதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘கோணஸதி³ஸங் கத்வா த³ஸ்ஸிதே க³ம்பீ⁴ரே’’தி. வித்யூபஸக்³கோ³ விகாரவாசகோ, ஸரஸத்³தோ³ ஸத்³த³வாசகோதி ஆஹ ‘‘விப்பகாரஸத்³தோ³’’தி. சரதி அனேனாதி சரணங் பாதோ³, தஸ்மிங் உட்டி²தோ கி³லானோ ஏதிஸ்ஸாதி சரணகி³லானாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பாத³ரோகே³ன ஸமன்னாக³தா’’தி.
656. ‘‘Tena…pe… sāḷho’’ti ettha ‘‘etthā’’ti pāṭhaseso yojetabbo. Dabbaguṇakiriyājātināmasaṅkhātesu pañcasu saddesu sāḷhasaddassa nāmasaddabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘sāḷhoti tassa nāma’’nti. Migāramātuyāti visākhāya. Sā hi migāraseṭṭhinā mātuṭṭhāne ṭhapitattā migāramātā nāma. Navakammaṃ adhiṭṭhātīti navakammikanti dassento āha ‘‘navakammādhiṭṭhāyika’’nti. ‘‘Paṇḍiccena samannāgatā’’tiiminā paṇḍā vuccati paññā, sā sañjātā imissāti paṇḍitāti vacanatthaṃ dasseti. Veyyattikenāti visesena añjati pākaṭaṃ gacchatīti viyatto, puggalo, tassa idaṃ veyyattikaṃ, ñāṇaṃ, tena. ‘‘Paṇḍā’’ti vuttapaññāya ‘‘medhā’’ti vuttapaññāya visesabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘pāḷigahaṇe’’tiādi. ‘‘Medhā’’ti hi vuttapaññā ‘‘paṇḍā’’ti vuttapaññāya viseso hoti satisahāyattā. Tatrupāyāyāti aluttasamāso ‘‘tatramajjhattatā’’tiādīsu (dha. sa. aṭṭha. yevāpanakavaṇṇanā) viya. ‘‘Kammesū’’ti iminā tasaddassa visayaṃ dasseti . Kattabbakammupaparikkhāyāti kattabbakammesu vicāraṇāya. Casaddena ‘‘katākata’’nti padassa dvandavākyaṃ dasseti. Parivesanaṭṭhāneti paribhuñjituṃ visanti pavisanti etthāti parivesanaṃ, tameva ṭhānaṃ parivesanaṭṭhānaṃ, tasmiṃ. Nikūṭeti ettha kūṭasaṅkhātasikharavirahite okāseti dassento āha ‘‘koṇasadisaṃ katvā dassite gambhīre’’ti. Vityūpasaggo vikāravācako, sarasaddo saddavācakoti āha ‘‘vippakārasaddo’’ti. Carati anenāti caraṇaṃ pādo, tasmiṃ uṭṭhito gilāno etissāti caraṇagilānāti dassento āha ‘‘pādarogena samannāgatā’’ti.
657. ‘‘திந்தா’’தி இமினா அவஸ்ஸுதஸத்³தோ³ இத⁴ கிலின்னத்தே² ஏவ வத்ததி, ந அஞ்ஞத்தே²தி த³ஸ்ஸேதி. அஸ்ஸாதி ‘‘அவஸ்ஸுதா’’திபத³ஸ்ஸ. பத³பா⁴ஜனே வுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்தா²தி பத³பா⁴ஜனே. வத்த²ங் ரங்க³ஜாதேன ரத்தங் விய, ததா² காயஸங்ஸக்³க³ராகே³ன ஸுட்டு² ரத்தாதி யோஜனா. ‘‘அபெக்கா²ய ஸமன்னாக³தா’’தி இமினா அபெக்கா² ஏதிஸ்ஸமத்தீ²தி அபெக்க²வதீதி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. படிப³த்³த⁴ங் சித்தங் இமிஸ்ஸந்தி படிப³த்³த⁴சித்தாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘படிப³ந்தி⁴த்வா ட²பிதசித்தா வியா’’தி. து³தியபத³விப⁴ங்கே³பீதி ‘‘அவஸ்ஸுதோ’’தி து³தியபத³பா⁴ஜனேபி. புக்³க³லஸத்³த³ஸ்ஸ ஸத்தஸாமஞ்ஞவாசகத்தா புரிஸஸத்³தே³ன விஸேஸேதி. அதோ⁴உப்³ப⁴இதி நிபாதானங் ச²ட்டி²யா ஸமஸிதப்³ப³பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘அக்க²கானங் அதோ⁴’’திஆதி³. நனு யதா² இத⁴ ‘‘அக்க²கானங் அதோ⁴’’தி வுத்தங், ஏவங் பத³பா⁴ஜனேபி வத்தப்³ப³ங், கஸ்மா ந வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘பத³பா⁴ஜனே’’திஆதி³. பத³படிபாடியாதி ‘‘அதோ⁴’’தி ச ‘‘அக்க²க’’ந்தி ச பதா³னங் அனுக்கமேன. எத்தா²தி அத⁴க்க²கஉப்³ப⁴ஜாணுமண்ட³லேஸு. ஸாதா⁴ரணபாராஜிகேஹீதி பி⁴க்கு²பி⁴க்கு²னீனங் ஸாதா⁴ரணேஹி பாராஜிகேஹி. நாமமத்தந்தி நாமமேவ.
657. ‘‘Tintā’’ti iminā avassutasaddo idha kilinnatthe eva vattati, na aññattheti dasseti. Assāti ‘‘avassutā’’tipadassa. Padabhājane vuttanti sambandho. Tatthāti padabhājane. Vatthaṃ raṅgajātena rattaṃ viya, tathā kāyasaṃsaggarāgena suṭṭhu rattāti yojanā. ‘‘Apekkhāya samannāgatā’’ti iminā apekkhā etissamatthīti apekkhavatīti atthaṃ dasseti. Paṭibaddhaṃ cittaṃ imissanti paṭibaddhacittāti dassento āha ‘‘paṭibandhitvā ṭhapitacittā viyā’’ti. Dutiyapadavibhaṅgepīti ‘‘avassuto’’ti dutiyapadabhājanepi. Puggalasaddassa sattasāmaññavācakattā purisasaddena viseseti. Adhoubbhaiti nipātānaṃ chaṭṭhiyā samasitabbabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘akkhakānaṃ adho’’tiādi. Nanu yathā idha ‘‘akkhakānaṃ adho’’ti vuttaṃ, evaṃ padabhājanepi vattabbaṃ, kasmā na vuttanti āha ‘‘padabhājane’’tiādi. Padapaṭipāṭiyāti ‘‘adho’’ti ca ‘‘akkhaka’’nti ca padānaṃ anukkamena. Etthāti adhakkhakaubbhajāṇumaṇḍalesu. Sādhāraṇapārājikehīti bhikkhubhikkhunīnaṃ sādhāraṇehi pārājikehi. Nāmamattanti nāmameva.
659. ஏவந்தி இமாய பாளியா விப⁴ஜித்வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்தா²தி ‘‘உப⁴தோஅவஸ்ஸுதே’’திஆதி³வசனே. ‘‘உப⁴தோஅவஸ்ஸுதே’’தி பாடோ² மூலபாடோ²யேவ, நாஞ்ஞோதி த³ஸ்ஸெந்தேன விஸேஸமகத்வா ‘‘உப⁴தோஅவஸ்ஸுதேதி உப⁴தோ அவஸ்ஸுதே’’தி வுத்தங். உப⁴தோதி எத்த² உப⁴ஸரூபஞ்ச தோஸத்³த³ஸ்ஸ ச²ட்ட்²யத்தே² பவத்திஞ்ச த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘பி⁴க்கு²னியா சேவ புரிஸஸ்ஸ சா’’தி. தத்த² பி⁴க்கு²னீபுரிஸஸத்³தே³ஹி உப⁴ஸரூபங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘யா’’தி ச ‘‘ஸ’’இதி ச த்³வீஹி ஸத்³தே³ஹி தோபச்சயஸ்ஸ ச²ட்ட்²யத்த²ங், உபி⁴ன்னங் அவஸ்ஸுதபா⁴வே ஸதீதி அத்தோ². பா⁴வபச்சயேன வினா பா⁴வத்தோ² ஞாதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘அவஸ்ஸுதபா⁴வே’’தி. யதா²பரிச்சி²ன்னேனாதி ‘‘அத⁴க்க²கங், உப்³ப⁴ஜாணுமண்ட³ல’’ந்தி யேன யேன பரிச்சி²ன்னேன. அத்தனோதி பி⁴க்கு²னியா. தஸ்ஸ வாதி புரிஸஸ்ஸ வா. இதா⁴பீதி காயபடிப³த்³தே⁴ன காயாமஸனேபி.
659.Evanti imāya pāḷiyā vibhajitvāti sambandho. Tatthāti ‘‘ubhatoavassute’’tiādivacane. ‘‘Ubhatoavassute’’ti pāṭho mūlapāṭhoyeva, nāññoti dassentena visesamakatvā ‘‘ubhatoavassuteti ubhato avassute’’ti vuttaṃ. Ubhatoti ettha ubhasarūpañca tosaddassa chaṭṭhyatthe pavattiñca dassetuṃ vuttaṃ ‘‘bhikkhuniyā ceva purisassa cā’’ti. Tattha bhikkhunīpurisasaddehi ubhasarūpaṃ dasseti. ‘‘Yā’’ti ca ‘‘sa’’iti ca dvīhi saddehi topaccayassa chaṭṭhyatthaṃ, ubhinnaṃ avassutabhāve satīti attho. Bhāvapaccayena vinā bhāvattho ñātabboti āha ‘‘avassutabhāve’’ti. Yathāparicchinnenāti ‘‘adhakkhakaṃ, ubbhajāṇumaṇḍala’’nti yena yena paricchinnena. Attanoti bhikkhuniyā. Tassa vāti purisassa vā. Idhāpīti kāyapaṭibaddhena kāyāmasanepi.
தத்ராதி தேஸு பி⁴க்கு²பி⁴க்கு²னீஸு. ந காரேதப்³போ³ ‘‘காயஸங்ஸக்³க³ங் ஸாதி³யெய்யா’’தி அவுத்தத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. அசோபயமானாபீதி அசாலயமானாபி, பிஸத்³தோ³ ஸம்பா⁴வனத்தோ², தேன சோபயமானா பகே³வாதி த³ஸ்ஸேதி. ஏவங் பன ஸதீதி சித்தேனேவ அதி⁴வாஸயமானாய ஸதி பன. கிரியஸமுட்டா²னதாதி இமஸ்ஸ ஸிக்கா²பத³ஸ்ஸ கிரியஸமுட்டா²னபா⁴வோ. தப்³ப³ஹுலனயேனாதி ‘‘வனசரகோ (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.201; 3.133), ஸங்கா³மாவசரோ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.108) விய தஸ்ஸங் கிரியாயங் ப³ஹுலதோ ஸமுட்டா²னநயேன. ஸாதி கிரியஸமுட்டா²னதா.
Tatrāti tesu bhikkhubhikkhunīsu. Na kāretabbo ‘‘kāyasaṃsaggaṃ sādiyeyyā’’ti avuttattāti adhippāyo. Acopayamānāpīti acālayamānāpi, pisaddo sambhāvanattho, tena copayamānā pagevāti dasseti. Evaṃ pana satīti citteneva adhivāsayamānāya sati pana. Kiriyasamuṭṭhānatāti imassa sikkhāpadassa kiriyasamuṭṭhānabhāvo. Tabbahulanayenāti ‘‘vanacarako (ma. ni. aṭṭha. 2.201; 3.133), saṅgāmāvacaro’’tiādīsu (ma. ni. 2.108) viya tassaṃ kiriyāyaṃ bahulato samuṭṭhānanayena. Sāti kiriyasamuṭṭhānatā.
660. எத்தா²தி உப்³ப⁴க்க²கஅதோ⁴ஜாணுமண்ட³லேஸு.
660.Etthāti ubbhakkhakaadhojāṇumaṇḍalesu.
662. ‘‘ஏகதோ அவஸ்ஸுதே’’தி எத்தா²பி தோபச்சயோ ச²ட்ட்²யத்தே² ஹோதி. ஸாமஞ்ஞவசனஸ்ஸாபி விஸேஸே அவட்டா²னதோ, விஸேஸத்தி²னா ச விஸேஸஸ்ஸ அனுபயோஜிதப்³ப³தோ ஆஹ ‘‘பி⁴க்கு²னியா ஏவா’’தி. தத்ராதி ‘‘ஏகதோ அவஸ்ஸுதே’’திஆதி³வசனே. ‘‘ததே²வா’’திஇமினா காயஸங்ஸக்³க³ராகே³ன அவஸ்ஸுதோதி அத்த²ங் அதிதி³ஸதி. சதூஸூதி மேது²னராக³ காயஸங்ஸக்³க³ராக³கே³ஹஸிதபேம ஸுத்³த⁴சித்தஸங்கா²தேஸு சதூஸு. யத்தா²தி யஸ்மிங் டா²னே.
662.‘‘Ekato avassute’’ti etthāpi topaccayo chaṭṭhyatthe hoti. Sāmaññavacanassāpi visese avaṭṭhānato, visesatthinā ca visesassa anupayojitabbato āha ‘‘bhikkhuniyā evā’’ti. Tatrāti ‘‘ekato avassute’’tiādivacane. ‘‘Tathevā’’tiiminā kāyasaṃsaggarāgena avassutoti atthaṃ atidisati. Catūsūti methunarāga kāyasaṃsaggarāgagehasitapema suddhacittasaṅkhātesu catūsu. Yatthāti yasmiṃ ṭhāne.
663. அயங் புரிஸோ இதி வா இத்தீ² இதி வா அஜானந்தியா வாதி யோஜனாதி. பட²மங்.
663. Ayaṃ puriso iti vā itthī iti vā ajānantiyā vāti yojanāti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 1. பட²மபாராஜிகங் • 1. Paṭhamapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 1. பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. உப்³ப⁴ஜாணுமண்ட³லிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Ubbhajāṇumaṇḍalikasikkhāpadavaṇṇanā