Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
1. பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Paṭhamapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
656-7. தத்த² தத்த² டா²னுப்பத்திகபஞ்ஞா வீமங்ஸா. பத³படிபாடியா ஏவாதி மாதிகாபத³படிபாடியா ஏவ. ‘‘வுத்தந்தி ஸங்கீ³திகானங் உபஸங்கப்பனானங் விபா⁴ஜனங் வுத்த’’ந்தி லிகி²தங்.
656-7. Tattha tattha ṭhānuppattikapaññā vīmaṃsā. Padapaṭipāṭiyā evāti mātikāpadapaṭipāṭiyā eva. ‘‘Vuttanti saṅgītikānaṃ upasaṅkappanānaṃ vibhājanaṃ vutta’’nti likhitaṃ.
658. ‘‘ஏஹிபி⁴க்கு²னீதி பி⁴க்கு²னீ, தீஹி ஸரணக³மனேஹி உபஸம்பன்னாதி பி⁴க்கு²னீ’’தி இத³ங் பன தே³ஸனாவிலாஸவஸேன வுத்தந்தி ஏகே. அஞ்ஞபு³த்³த⁴காலே அத்தீ²தி ஏகே, தங் ந யுத்தங் விய தி³ஸ்ஸதி அம்ஹாகம்பி பு³த்³த⁴காலே ஸம்ப⁴வப்பஸங்க³தோ, ஏஹிபி⁴க்கு²னியா படிஸேத⁴சா²யாதி³ஸ்ஸனதோ ச. யதா²ஹ த⁴ம்மபதே³ விஸாகா²வத்து²ஸ்மிங் (த⁴॰ ப॰ அட்ட²॰ 1. விஸாகா²வத்து²) ‘‘தஸ்ஸ சீவரதா³னஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³ன இமங் மஹாலதாபஸாத⁴னங் லபி⁴. இத்தீ²னஞ்ஹி சீவரதா³னங் மஹாலதாபஸாத⁴னப⁴ண்டே³ன மத்த²கங் பப்போதி, புரிஸானங் இத்³தி⁴மயபத்தசீவரேனா’’தி. தீஹி ஸரணக³மனேஹி உபஸம்பன்னாய பன பி⁴க்கு²னியா ஸம்ப⁴வோ அஞ்ஞபு³த்³த⁴காலே கதா³சி ஸியா, நத்தே²வ அம்ஹாகங் பு³த்³த⁴காலே. தே³ஸனாவிலாஸேன பன பி⁴க்கு²தே³ஸனாக்கமேனேவ பி⁴க்கு²னினித்³தே³ஸோ வுத்தோ, தேனேவ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴வஸேன ஏகதோஉபஸம்பன்னா பி⁴க்கு²னியோ விஜ்ஜமானாபி தத்த² ந வுத்தா. தாஸங் அத்தி²தா இமாய பரிவாரகதா²ய வேதி³தப்³பா³ –
658. ‘‘Ehibhikkhunīti bhikkhunī, tīhi saraṇagamanehi upasampannāti bhikkhunī’’ti idaṃ pana desanāvilāsavasena vuttanti eke. Aññabuddhakāle atthīti eke, taṃ na yuttaṃ viya dissati amhākampi buddhakāle sambhavappasaṅgato, ehibhikkhuniyā paṭisedhachāyādissanato ca. Yathāha dhammapade visākhāvatthusmiṃ (dha. pa. aṭṭha. 1. visākhāvatthu) ‘‘tassa cīvaradānassa nissandena imaṃ mahālatāpasādhanaṃ labhi. Itthīnañhi cīvaradānaṃ mahālatāpasādhanabhaṇḍena matthakaṃ pappoti, purisānaṃ iddhimayapattacīvarenā’’ti. Tīhi saraṇagamanehi upasampannāya pana bhikkhuniyā sambhavo aññabuddhakāle kadāci siyā, nattheva amhākaṃ buddhakāle. Desanāvilāsena pana bhikkhudesanākkameneva bhikkhuniniddeso vutto, teneva bhikkhusaṅghavasena ekatoupasampannā bhikkhuniyo vijjamānāpi tattha na vuttā. Tāsaṃ atthitā imāya parivārakathāya veditabbā –
‘‘உபோ⁴ ஏகதோ உபஸம்பன்னா,
‘‘Ubho ekato upasampannā,
உபி⁴ன்னங் ஹத்த²தோ சீவரங் படிக்³க³ண்ஹெய்ய;
Ubhinnaṃ hatthato cīvaraṃ paṭiggaṇheyya;
ஸியா ஆபத்தியோ நானா,
Siyā āpattiyo nānā,
பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதா’’தி. (பரி॰ 479);
Pañhā mesā kusalehi cintitā’’ti. (pari. 479);
அத² வா புது²ஜ்ஜனகாலே ஏஹிபி⁴க்கு²ஸரணக³மனேன உபஸம்பன்னோவ இத்தி²லிங்க³பாதுபா⁴வேன பி⁴க்கு²னிபா⁴வே டி²தா புரிஸூபஸம்பன்னங் உபாதா³ய ‘‘ஏஹிபி⁴க்கு²னீ’’தி, ‘‘தீஹி ஸரணக³மனேஹி உபஸம்பன்னா பி⁴க்கு²னீ’’தி ச ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. நோ சே, தங் வசனங் விருஜ்ஜெ²ய்யாதி ஏகே, விசாரெத்வா க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘விஞ்ஞூ படிப³லோ’’தி த்³வின்னங் அவஸ்ஸவபா⁴வஸ்ஸ இஜ்ஜ²னதோ வுத்தங். எத்த² யஸ்மா யங் கிஞ்சி ஆமிஸங் படிக்³க³ண்ஹந்தீனங் அக்³க³ஹத்தா² புரிஸானங் ஹத்தே²ஹி கதா³சி மிஸ்ஸீபா⁴வங் க³ச்ச²ந்தி, வந்த³ந்தானங் வா புரிஸானங் ஸிரானி அக்³க³பாதே³ஹி மிஸ்ஸிதானி கதா³சி ஹொந்தி, கேஸச்சே²த³னகாலே வா ஸிரங் புரிஸானங் ஹத்தே²ஹி மிஸ்ஸிதங் ஹோதி, சித்தங் நாமேதங் அதிரத்³த⁴க³வேஸி, து³ரக்கி²யங் வா, தஸ்மா ‘‘மா அதிலஹுங் பாராஜிகாபத்தி பி⁴க்கு²னீனங் ஹோதூ’’தி பு³த்³தா⁴ ப⁴க³வந்தோ காருஞ்ஞேன பாராஜிகக்கெ²த்தபரிச்சே²த³ங், து²ல்லச்சயக்கெ²த்தபரிச்சே²த³ஞ்ச விஸுங் விஸுங் தே³ஸேஸுந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Atha vā puthujjanakāle ehibhikkhusaraṇagamanena upasampannova itthiliṅgapātubhāvena bhikkhunibhāve ṭhitā purisūpasampannaṃ upādāya ‘‘ehibhikkhunī’’ti, ‘‘tīhi saraṇagamanehi upasampannā bhikkhunī’’ti ca saṅkhyaṃ gacchati. No ce, taṃ vacanaṃ virujjheyyāti eke, vicāretvā gahetabbaṃ. ‘‘Viññū paṭibalo’’ti dvinnaṃ avassavabhāvassa ijjhanato vuttaṃ. Ettha yasmā yaṃ kiñci āmisaṃ paṭiggaṇhantīnaṃ aggahatthā purisānaṃ hatthehi kadāci missībhāvaṃ gacchanti, vandantānaṃ vā purisānaṃ sirāni aggapādehi missitāni kadāci honti, kesacchedanakāle vā siraṃ purisānaṃ hatthehi missitaṃ hoti, cittaṃ nāmetaṃ atiraddhagavesi, durakkhiyaṃ vā, tasmā ‘‘mā atilahuṃ pārājikāpatti bhikkhunīnaṃ hotū’’ti buddhā bhagavanto kāruññena pārājikakkhettaparicchedaṃ, thullaccayakkhettaparicchedañca visuṃ visuṃ desesunti veditabbaṃ.
659. தப்³ப³ஹுலனயேன ஸா வுத்தாதி எத்த² அயமனுக³ண்டி²பத³க்கமோ – யேபு⁴ய்யேன கிரியஸமுட்டா²னத்தா ‘‘கிரியஸமுட்டா²ன’’ந்தி வுத்தங். ‘‘காயஸங்ஸக்³க³ங் ஸமாபஜ்ஜெய்யா’’தி அவத்வா பன ‘‘ஸாதி³யெய்யா’’தி வுத்தத்தா அகிரியதோபி ஸமுட்டா²தீதி வேதி³தப்³ப³ங். யதா² செத்த², ஏவங் ஹெட்டா² ‘‘மனுஸ்ஸித்தி²யா தயோ மக்³கே³ மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவந்தஸ்ஸ ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’திஆதி³னா நயேன கிரியஸமுட்டா²னதங் வத்வா தத³னந்தரங் ‘‘பி⁴க்கு²பச்சத்தி²கா…பே॰… ஸோ சே பவேஸனங் ஸாதி³யதி, ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’திஆதி³னா (பாரா॰ 56) நயேன அகிரியஸமுட்டா²னதாயபி வுத்தத்தா பட²மபாராஜிகஸ்ஸாபி தப்³ப³ஹுலனயேனேவ கிரியஸமுட்டா²னதா வேதி³தப்³பா³. ந ஹி பவேஸனஸாதி³யனாதி³ம்ஹி கிரியஸமுட்டா²னதா தி³ஸ்ஸதி. அங்க³ஜாதசலனஞ்செத்த² ந ஸாரதோ த³ட்ட²ப்³ப³ங் ‘‘ஸோ சே பவேஸனங் ந ஸாதி³யதி, பவிட்ட²ங் ந ஸாதி³யதி, டி²தங் ந ஸாதி³யதி, உத்³த⁴ரணங் ஸாதி³யதி, ஆபத்தி பாராஜிகஸ்ஸா’’தி (பாரா॰ 58) எத்த² டி²த ந ஸாதி³யனே பகதியாபி பரிபுண்ணசலனத்தா. ஸாதி³யனபச்சயா ஹி ஸேவனசலனஞ்செத்த² ந தி³ஸ்ஸதேவாதி தப்³ப³ஹுலனயேனேவ கிரியஸமுட்டா²னதா க³ஹேதப்³பா³. தத்த² தத்த² அட்ட²கதா²ஸு கஸ்மா தப்³ப³ஹுலனயோ அவுத்தோதி சே? ‘‘யோ பன பி⁴க்கு² மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவெய்யா’’தி (பாரா॰ 39, 42) மாதிகாயங் கிரியஸமுட்டா²னஸ்ஸ ஸரூபேன வுத்தத்தா தத³னுரூபவஸேன விப⁴ங்க³னயமனோலோகெத்வா ‘‘கிரியஸமுட்டா²ன’’மிச்சேவ வுத்தங். யதா² சேதேஸு தப்³ப³ஹுலனயேன கிரியஸமுட்டா²னதா வுத்தா, ததா² ஸுராதீ³னங் அகுஸலேனேவ பாதப்³ப³தா, ந இதரதா² ‘‘யங் அகுஸலேனேவ ஆபஜ்ஜதி, அயங் லோகவஜ்ஜா, ஸேஸா பண்ணத்திவஜ்ஜா’’தி (கங்கா²॰ அட்ட²॰ பட²மபாராஜிகவண்ணனா) வுத்தே லோகவஜ்ஜபண்ணத்திவஜ்ஜானங் நியமனலக்க²ணஸித்³தி⁴ ஹோதி, ததா² தங் அவத்வா ‘‘யஸ்ஸா ஸசித்தகபக்கே² சித்தங் அகுஸலமேவ ஹோதி, அயங் லோகவஜ்ஜா. ஸேஸா பண்ணத்திவஜ்ஜா’’தி வுத்தே லோகவஜ்ஜவசனங் நிரத்த²கங் ஸியா வத்து²அஜானநபக்கே²பி அகுஸலேனேவ பாதப்³ப³த்தா. யஸ்மா தத்த² ஸுராபானவீதிக்கமஸ்ஸ அகுஸலசித்துப்பாதோ³ நத்தி², தஸ்மா க²ந்த⁴கட்ட²கதா²யங் (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 108) ‘‘மஜ்ஜபானே பன பி⁴க்கு²னோ அஜானித்வாபி பீ³ஜதோ பட்டா²ய மஜ்ஜங் பிவந்தஸ்ஸ பாசித்தியங், ஸாமணேரோ ஜானித்வா பிவந்தோ ஸீலபே⁴த³ங் ஆபஜ்ஜதி, ந அஜானித்வா’’தி வுத்தங், ந வுத்தங் ‘‘வத்து²அஜானநபக்கே² பாணாதிபாதாதீ³னங் ஸித்³தி⁴கரஅகுஸலசித்துப்பாத³ஸதி³ஸே சித்துப்பாதே³ ஸதிபி ஸாமணேரோ ஸீலபே⁴த³ங் நாபஜ்ஜதீ’’தி. அபி⁴னிவேஸவசனங் பாணாதிபாதாதீ³ஹி ஸமானஜாதிகத்தா ஸாமணேரானங் ஸுராபானஸ்ஸ. ‘‘ஸுராத³யோ பனிமே’’தி வத்து²ங் ஜானித்வா பாதப்³ப³தாதி³வஸேன வீதிக்கமந்தஸ்ஸ அகுஸலஸ்ஸ அஸம்ப⁴வோ நத்தி². தேன வுத்தங் ‘‘யஸ்ஸ ஸசித்தகபக்கே²’’திஆதி³.
659.Tabbahulanayenasā vuttāti ettha ayamanugaṇṭhipadakkamo – yebhuyyena kiriyasamuṭṭhānattā ‘‘kiriyasamuṭṭhāna’’nti vuttaṃ. ‘‘Kāyasaṃsaggaṃ samāpajjeyyā’’ti avatvā pana ‘‘sādiyeyyā’’ti vuttattā akiriyatopi samuṭṭhātīti veditabbaṃ. Yathā cettha, evaṃ heṭṭhā ‘‘manussitthiyā tayo magge methunaṃ dhammaṃ paṭisevantassa āpatti pārājikassā’’tiādinā nayena kiriyasamuṭṭhānataṃ vatvā tadanantaraṃ ‘‘bhikkhupaccatthikā…pe… so ce pavesanaṃ sādiyati, āpatti pārājikassā’’tiādinā (pārā. 56) nayena akiriyasamuṭṭhānatāyapi vuttattā paṭhamapārājikassāpi tabbahulanayeneva kiriyasamuṭṭhānatā veditabbā. Na hi pavesanasādiyanādimhi kiriyasamuṭṭhānatā dissati. Aṅgajātacalanañcettha na sārato daṭṭhabbaṃ ‘‘so ce pavesanaṃ na sādiyati, paviṭṭhaṃ na sādiyati, ṭhitaṃ na sādiyati, uddharaṇaṃ sādiyati, āpatti pārājikassā’’ti (pārā. 58) ettha ṭhita na sādiyane pakatiyāpi paripuṇṇacalanattā. Sādiyanapaccayā hi sevanacalanañcettha na dissatevāti tabbahulanayeneva kiriyasamuṭṭhānatā gahetabbā. Tattha tattha aṭṭhakathāsu kasmā tabbahulanayo avuttoti ce? ‘‘Yo pana bhikkhu methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyyā’’ti (pārā. 39, 42) mātikāyaṃ kiriyasamuṭṭhānassa sarūpena vuttattā tadanurūpavasena vibhaṅganayamanoloketvā ‘‘kiriyasamuṭṭhāna’’micceva vuttaṃ. Yathā cetesu tabbahulanayena kiriyasamuṭṭhānatā vuttā, tathā surādīnaṃ akusaleneva pātabbatā, na itarathā ‘‘yaṃ akusaleneva āpajjati, ayaṃ lokavajjā, sesā paṇṇattivajjā’’ti (kaṅkhā. aṭṭha. paṭhamapārājikavaṇṇanā) vutte lokavajjapaṇṇattivajjānaṃ niyamanalakkhaṇasiddhi hoti, tathā taṃ avatvā ‘‘yassā sacittakapakkhe cittaṃ akusalameva hoti, ayaṃ lokavajjā. Sesā paṇṇattivajjā’’ti vutte lokavajjavacanaṃ niratthakaṃ siyā vatthuajānanapakkhepi akusaleneva pātabbattā. Yasmā tattha surāpānavītikkamassa akusalacittuppādo natthi, tasmā khandhakaṭṭhakathāyaṃ (mahāva. aṭṭha. 108) ‘‘majjapāne pana bhikkhuno ajānitvāpi bījato paṭṭhāya majjaṃ pivantassa pācittiyaṃ, sāmaṇero jānitvā pivanto sīlabhedaṃ āpajjati, na ajānitvā’’ti vuttaṃ, na vuttaṃ ‘‘vatthuajānanapakkhe pāṇātipātādīnaṃ siddhikaraakusalacittuppādasadise cittuppāde satipi sāmaṇero sīlabhedaṃ nāpajjatī’’ti. Abhinivesavacanaṃ pāṇātipātādīhi samānajātikattā sāmaṇerānaṃ surāpānassa. ‘‘Surādayo panime’’ti vatthuṃ jānitvā pātabbatādivasena vītikkamantassa akusalassa asambhavo natthi. Tena vuttaṃ ‘‘yassa sacittakapakkhe’’tiādi.
கிஞ்செத்த² யுத்திவசனேன அரஹந்தானங் அப்பவிஸனதோ ஸசித்தகாசித்தகபக்கே²ஸு அகுஸலனியமோதி சே? ந, த⁴ம்மதாவஸேன ஸெக்கா²னம்பி அப்பவிஸனதோ. அசித்தகபக்கே² அகுஸலனியமாபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் ஸுபந்தஸ்ஸ முகே² பக்கி²த்தஜலபி³ந்து³மிவ ஸுராபி³ந்து³ஆத³யோ உதா³ஹரிதப்³பா³தி. தப்³ப³ஹுலனயேன ஹி அத்தே² க³ஹிதே புப்³பே³னாபரங் அட்ட²கதா²ய ஸமேதி. ‘‘ஸத்³தி⁴ங் பாளியா அவிஸேஸத்தோ² பரதோ ஆவி ப⁴விஸ்ஸதீதி அபரே’’தி வுத்தங். இத³மெத்த² விசாரேதப்³ப³ங் . யதி³ வத்து²ஜானநபக்கே² வினா அகுஸலேன மஜ்ஜபானங் ஸியா, கஸ்மா நாளிமஜ்ஜ²ங் நாதிக்கமதி அரியானங் பானகாதி³ஸஞ்ஞீனந்தி? ஸீலபே⁴த³வத்து²வீதிக்கமோ வினாபி சித்தேன அரியானங் த⁴ம்மதாவஸேனேவ ந ஸம்ப⁴வதீதி சே, ந, சக்கு²பாலத்தே²ரவத்து² (த⁴॰ ப॰ அட்ட²॰ 1.1) ஆதி³விரோத⁴தோதி. அபிச பி⁴க்கு²னோபி ஸாமணேரஸ்ஸ விய ஸுராபானங் ஸசித்தகமேவ கஸ்மா ந ஜாதந்தி? அப்பதிரூபத்தாதி சே, ஸாமணேரானம்பி அப்பதிரூபமேவ. ஸஹத⁴ம்மிகா ஏவ ஹி தே. மஹாஸாவஜ்ஜத்தாதி சே? ஸாமணேரானம்பி தாதி³ஸமேவ. ஸாமணேரானங் ஸசித்தகமேவ பாராஜிகங், இதரங் த³ண்ட³கம்மவத்தூ²தி சே? பி⁴க்கூ²னம்பி மஜ்ஜபானே நத்தி². எத்த² திகபாசித்தியேன ந ப⁴விதப்³ப³ங். மஜ்ஜே அமஜ்ஜஸஞ்ஞிஸ்ஸ து³க்கடாபத்தி பஞ்ஞாபேதப்³பா³ ஸியா. பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பாசித்தியவத்து² ஸாமணேரானங் பாராஜிகங் ஹோதி திரச்சா²னக³தஸாமணேரானங் வியாதி சே? அசித்தகம்பி மஜ்ஜபானாதீ³னங் ஸாமணேரானங் பாராஜிகங் பஞ்ஞாபேதப்³ப³ங் ஸியா. நாசித்தகங் பாராஜிகங் ஸம்ப⁴வதீதி சே? ந, பண்ணத்திவஜ்ஜம்பி பாராஜிகங் ஸம்ப⁴வதீதி. நிகாயந்தரபக்கே² அயமேவ தோ³ஸோ. அம்ஹாகஞ்ஹி லோகவஜ்ஜமேவ மஜ்ஜபானந்தி. கஸ்மா பனெத்த² ஸுராபானமேவ த⁴ம்மதாவஸேன அரியா ந கரொந்தீதி? ந கேவலங் ஸுராபானமேவ த⁴ம்மதாவஸேன அரியா ந கரொந்தி, பாணேஸுபி கோத⁴வஸேன பாணஸஞ்ஞிதாய ஸீஸச்சே²த³னாதீ³னி ந கரொந்தி, ஸதா³ரஸஞ்ஞாய பரதா³ரங் ந வீதிக்கமந்தி, அனத்த²ப⁴ஞ்ஜகஸஞ்ஞாய அத்த²ப⁴ஞ்ஜகமுஸா ந வத³ந்தி, ஸம்மாதி³ட்டி²ஸஞ்ஞாய மிச்சா²தி³ட்டி²ங் ந படிபஜ்ஜந்தீதி வேதி³தப்³பா³. ஆசரியாபி ஸுராபானே அகுஸலனியமாபா⁴வமேவ வத³ந்தி, தஸ்மா ஏவ மாதிகாட்ட²கதா²ய க³ண்டி²பதே³ லோகவஜ்ஜபண்ணத்திவஜ்ஜாதி⁴காரே ‘‘ஸசித்தகபக்கே²அகுஸலந்தி ஸுராபானாதி³ஸங்க³ஹத்த²ங், இதரதா² யஸ்ஸ அகுஸலமேவாதி வதெ³ய்யா’’தி லிகி²தங். கிரியஸமுட்டா²னதா பனஸ்ஸ தப்³ப³ஹுலனயமேவ, ந பட²மபாராஜிகே. கத²ங்? காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²பத³ங் பட²மபாராஜிகஸமுட்டா²னங். எத்த² பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ச பி⁴க்கு²னியா ச காயஸங்ஸக்³க³பா⁴வே ஸதி பி⁴க்கு²னீ காயங்க³மசோபயமானாபி சித்தேனேவ அதி⁴வாஸெந்தீ ஆபஜ்ஜதி, ந ஏவங் பி⁴க்கு². பி⁴க்கு² பன சோபயமானோவ ஆபஜ்ஜதி, ஏவமேவ பட²மபாராஜிகேபி சோபனே ஸதி ஏவ ஆபஜ்ஜதி, நாஸதி. பவேஸனங் ஸாதி³யதீதி எத்த² பவேஸனஸாதி³யனங் நாம ஸேவனசித்தஸ்ஸுப்பாத³னந்தி, ஏவங் ஸந்தேபி ‘‘வீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங்.
Kiñcettha yuttivacanena arahantānaṃ appavisanato sacittakācittakapakkhesu akusalaniyamoti ce? Na, dhammatāvasena sekkhānampi appavisanato. Acittakapakkhe akusalaniyamābhāvadassanatthaṃ supantassa mukhe pakkhittajalabindumiva surābinduādayo udāharitabbāti. Tabbahulanayena hi atthe gahite pubbenāparaṃ aṭṭhakathāya sameti. ‘‘Saddhiṃ pāḷiyā avisesattho parato āvi bhavissatīti apare’’ti vuttaṃ. Idamettha vicāretabbaṃ . Yadi vatthujānanapakkhe vinā akusalena majjapānaṃ siyā, kasmā nāḷimajjhaṃ nātikkamati ariyānaṃ pānakādisaññīnanti? Sīlabhedavatthuvītikkamo vināpi cittena ariyānaṃ dhammatāvaseneva na sambhavatīti ce, na, cakkhupālattheravatthu (dha. pa. aṭṭha. 1.1) ādivirodhatoti. Apica bhikkhunopi sāmaṇerassa viya surāpānaṃ sacittakameva kasmā na jātanti? Appatirūpattāti ce, sāmaṇerānampi appatirūpameva. Sahadhammikā eva hi te. Mahāsāvajjattāti ce? Sāmaṇerānampi tādisameva. Sāmaṇerānaṃ sacittakameva pārājikaṃ, itaraṃ daṇḍakammavatthūti ce? Bhikkhūnampi majjapāne natthi. Ettha tikapācittiyena na bhavitabbaṃ. Majje amajjasaññissa dukkaṭāpatti paññāpetabbā siyā. Bhikkhussa pācittiyavatthu sāmaṇerānaṃ pārājikaṃ hoti tiracchānagatasāmaṇerānaṃ viyāti ce? Acittakampi majjapānādīnaṃ sāmaṇerānaṃ pārājikaṃ paññāpetabbaṃ siyā. Nācittakaṃ pārājikaṃ sambhavatīti ce? Na, paṇṇattivajjampi pārājikaṃ sambhavatīti. Nikāyantarapakkhe ayameva doso. Amhākañhi lokavajjameva majjapānanti. Kasmā panettha surāpānameva dhammatāvasena ariyā na karontīti? Na kevalaṃ surāpānameva dhammatāvasena ariyā na karonti, pāṇesupi kodhavasena pāṇasaññitāya sīsacchedanādīni na karonti, sadārasaññāya paradāraṃ na vītikkamanti, anatthabhañjakasaññāya atthabhañjakamusā na vadanti, sammādiṭṭhisaññāya micchādiṭṭhiṃ na paṭipajjantīti veditabbā. Ācariyāpi surāpāne akusalaniyamābhāvameva vadanti, tasmā eva mātikāṭṭhakathāya gaṇṭhipade lokavajjapaṇṇattivajjādhikāre ‘‘sacittakapakkheakusalanti surāpānādisaṅgahatthaṃ, itarathā yassa akusalamevāti vadeyyā’’ti likhitaṃ. Kiriyasamuṭṭhānatā panassa tabbahulanayameva, na paṭhamapārājike. Kathaṃ? Kāyasaṃsaggasikkhāpadaṃ paṭhamapārājikasamuṭṭhānaṃ. Ettha bhikkhussa ca bhikkhuniyā ca kāyasaṃsaggabhāve sati bhikkhunī kāyaṅgamacopayamānāpi citteneva adhivāsentī āpajjati, na evaṃ bhikkhu. Bhikkhu pana copayamānova āpajjati, evameva paṭhamapārājikepi copane sati eva āpajjati, nāsati. Pavesanaṃ sādiyatīti ettha pavesanasādiyanaṃ nāma sevanacittassuppādananti, evaṃ santepi ‘‘vīmaṃsitvā gahetabba’’nti vuttaṃ.
பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamapārājikasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 1. பட²மபாராஜிகங் • 1. Paṭhamapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. உப்³ப⁴ஜாணுமண்ட³லிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Ubbhajāṇumaṇḍalikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. பட²மபாராஜிகஸிக்கா²பத³ங் • 1. Paṭhamapārājikasikkhāpadaṃ