Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
5. பட²மபவாரணாஸிக்கா²பத³வண்ணனா
5. Paṭhamapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā
237. பஞ்சமே ‘‘தி-காரங் அவத்வா’’தி இமினா காதப்³ப³ஸத்³த³ஸாமத்தி²யா லத்³த⁴ங் இதி-பத³ங் கதகாலே ந வத்தப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. இத⁴ பன அஜானந்தேஹி இதி-ஸத்³தே³ பயுத்தேபி அதிரித்தங் கதமேவ ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
237. Pañcame ‘‘ti-kāraṃ avatvā’’ti iminā kātabbasaddasāmatthiyā laddhaṃ iti-padaṃ katakāle na vattabbanti dasseti. Idha pana ajānantehi iti-sadde payuttepi atirittaṃ katameva hotīti daṭṭhabbaṃ.
238-9. ‘‘பவாரிதோ’’தி இத³ஞ்ச கத்துஅத்தே² நிப்ப²ன்னந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கதபவாரணோ’’திஆதி³ வுத்தங். பு⁴த்தாவீ-பத³ஸ்ஸ நிரத்த²கபா⁴வமேவ ஸாதே⁴துங் ‘‘வுத்தம்பி சேத’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தாஹீதி புது²காஹி. ஸத்துமோத³கோதி ஸத்துங் தேமெத்வா கதோ அபக்கோ. ஸத்துங் பன பிஸித்வா பிட்ட²ங் கத்வா தேமெத்வா பூவங் கத்வா பசந்தி, தங் ந பவாரேதி. ‘‘படிக்கி²பிதப்³ப³ட்டா²னே டி²தமேவ படிக்கி²பதி நாமா’’தி வுத்தத்தா யங் யங் அலஜ்ஜிஸந்தகங் வா அத்தனோ அபாபுணகஸங்கி⁴காதி³ங் வா படிக்கே²பதோ பவாரணா ந ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
238-9. ‘‘Pavārito’’ti idañca kattuatthe nipphannanti dassetuṃ ‘‘katapavāraṇo’’tiādi vuttaṃ. Bhuttāvī-padassa niratthakabhāvameva sādhetuṃ ‘‘vuttampi ceta’’ntiādi vuttaṃ. Tāhīti puthukāhi. Sattumodakoti sattuṃ temetvā kato apakko. Sattuṃ pana pisitvā piṭṭhaṃ katvā temetvā pūvaṃ katvā pacanti, taṃ na pavāreti. ‘‘Paṭikkhipitabbaṭṭhāne ṭhitameva paṭikkhipati nāmā’’ti vuttattā yaṃ yaṃ alajjisantakaṃ vā attano apāpuṇakasaṅghikādiṃ vā paṭikkhepato pavāraṇā na hotīti daṭṭhabbaṃ.
ஆஸன்னதரங் அங்க³ந்தி ஹத்த²பாஸதோ ப³ஹி ட²த்வா ஓனமித்வா தெ³ந்தஸ்ஸ ஸீஸங் ஆஸன்னதரங் ஹோதி, தஸ்ஸ ஓரிமந்தேன பரிச்சி²ந்தி³தப்³ப³ங்.
Āsannataraṃ aṅganti hatthapāsato bahi ṭhatvā onamitvā dentassa sīsaṃ āsannataraṃ hoti, tassa orimantena paricchinditabbaṃ.
அபனாமெத்வாதி அபி⁴முக²ங் ஹரித்வா. ‘‘இமங் ப⁴த்தங் க³ண்ஹா’’தி வத³தீதி கிஞ்சி அனாமெத்வா வத³தி. கேவலங் வாசாபி⁴ஹாரஸ்ஸ அனதி⁴ப்பேதத்தா க³ண்ஹதா²தி க³ஹேதுங் ஆரத்³த⁴ங் கடச்சு²னா அனுக்கி²த்தம்பி புப்³பே³பி ஏவங் அபி⁴ஹடத்தா பவாரணா ஹோதீதி ‘‘அபி⁴ஹடாவ ஹோதீ’’தி வுத்தங். உத்³த⁴டமத்தேதி பா⁴ஜனதோ வியோஜிதமத்தே. த்³வின்னங் ஸமபா⁴ரேபீதி பரிவேஸகஸ்ஸ ச அஞ்ஞஸ்ஸ ச ப⁴த்தபச்சி²பா⁴ஜனவஹனே ஸமகேபீதி அத்தோ².
Apanāmetvāti abhimukhaṃ haritvā. ‘‘Imaṃ bhattaṃ gaṇhā’’ti vadatīti kiñci anāmetvā vadati. Kevalaṃ vācābhihārassa anadhippetattā gaṇhathāti gahetuṃ āraddhaṃ kaṭacchunā anukkhittampi pubbepi evaṃ abhihaṭattā pavāraṇā hotīti ‘‘abhihaṭāva hotī’’ti vuttaṃ. Uddhaṭamatteti bhājanato viyojitamatte. Dvinnaṃ samabhārepīti parivesakassa ca aññassa ca bhattapacchibhājanavahane samakepīti attho.
ரஸங் க³ண்ஹதா²தி எத்த² கேவலங் மங்ஸரஸஸ்ஸ அபவாரணாஜனகஸ்ஸ நாமேன வுத்தத்தா படிக்கி²பதோ பவாரணா ந ஹோதி. மச்ச²ரஸந்திஆதீ³ஸு மச்சோ² ச ரஸஞ்சாதி அத்த²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வதோ வத்து²னோபி தாதி³ஸத்தா பவாரணா ஹோதி, ‘‘இத³ங் க³ண்ஹதா²’’திபி அவத்வா துண்ஹீபா⁴வேன அபி⁴ஹடங் படிக்கி²பதோபி ஹோதி ஏவ. கரம்ப³கோதி மிஸ்ஸகாதி⁴வசனமேதங். யஞ்ஹி ப³ஹூஹி மிஸ்ஸெத்வா கரொந்தி, ஸோ ‘‘கரம்ப³கோ’’தி வுச்சதி.
Rasaṃ gaṇhathāti ettha kevalaṃ maṃsarasassa apavāraṇājanakassa nāmena vuttattā paṭikkhipato pavāraṇā na hoti. Maccharasantiādīsu maccho ca rasañcāti atthassa sambhavato vatthunopi tādisattā pavāraṇā hoti, ‘‘idaṃ gaṇhathā’’tipi avatvā tuṇhībhāvena abhihaṭaṃ paṭikkhipatopi hoti eva. Karambakoti missakādhivacanametaṃ. Yañhi bahūhi missetvā karonti, so ‘‘karambako’’ti vuccati.
‘‘உத்³தி³ஸ்ஸ கத’’ந்தி மஞ்ஞமானோதி எத்த² வத்து²னோ கப்பியத்தா ‘‘பவாரிதோவ ஹோதீ’’தி வுத்தங். தஞ்சே உத்³தி³ஸ்ஸ கதமேவ ஹோதி, படிக்கே²போ நத்தி². அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோதி ‘‘யேனாபுச்சி²தோ’’திஆதி³னா வுத்தமேவத்த²ங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. காரணங் பனெத்த² து³த்³த³ஸந்தி ப⁴த்தஸ்ஸ ப³ஹுதரபா⁴வேன பவாரணாஸம்ப⁴வகாரணங் து³த்³த³ஸங், அஞ்ஞதா² கரம்ப³கேபி மச்சா²தி³ப³ஹுபா⁴வே பவாரணா ப⁴வெய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ. யதா² செத்த² காரணங் து³த்³த³ஸங், ஏவங் பரதோ ‘‘மிஸ்ஸகங் க³ண்ஹதா²’’தி எத்தா²பி காரணங் து³த்³த³ஸமேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். யஞ்ச ‘‘இத³ங் பன ப⁴த்தமிஸ்ஸகமேவா’’திஆதி³ காரணங் வுத்தங், தம்பி ‘‘அப்பதரங் ந பவாரேதீ’’தி வசனேன ந ஸமேதி. விஸுங் கத்வா தே³தீதி ‘‘ரஸங் க³ண்ஹதா²’’திஆதி³னா வாசாய விஸுங் கத்வா தே³தீதி அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. ந பன காயேன ரஸாதி³ங் வியோஜெத்வாதி. ததா² அவியோஜிதேபி படிக்கி²பதோ பவாரணாய அஸம்ப⁴வதோ அப்பவாரணாபஹோணகஸ்ஸ நாமேன வுத்தத்தா ப⁴த்தமிஸ்ஸகயாகு³ங் ஆஹரித்வா ‘‘யாகு³ங் க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தட்டா²னாதீ³ஸு விய, அஞ்ஞதா² வா எத்த² யதா² புப்³பா³பரங் ந விருஜ்ஜ²தி, ததா² அதி⁴ப்பாயோ க³ஹேதப்³போ³.
‘‘Uddissa kata’’nti maññamānoti ettha vatthuno kappiyattā ‘‘pavāritova hotī’’ti vuttaṃ. Tañce uddissa katameva hoti, paṭikkhepo natthi. Ayamettha adhippāyoti ‘‘yenāpucchito’’tiādinā vuttamevatthaṃ sandhāya vadati. Kāraṇaṃ panettha duddasanti bhattassa bahutarabhāvena pavāraṇāsambhavakāraṇaṃ duddasaṃ, aññathā karambakepi macchādibahubhāve pavāraṇā bhaveyyāti adhippāyo. Yathā cettha kāraṇaṃ duddasaṃ, evaṃ parato ‘‘missakaṃ gaṇhathā’’ti etthāpi kāraṇaṃ duddasamevāti daṭṭhabbaṃ. Yañca ‘‘idaṃ pana bhattamissakamevā’’tiādi kāraṇaṃ vuttaṃ, tampi ‘‘appataraṃ na pavāretī’’ti vacanena na sameti. Visuṃ katvā detīti ‘‘rasaṃ gaṇhathā’’tiādinā vācāya visuṃ katvā detīti attho gahetabbo. Na pana kāyena rasādiṃ viyojetvāti. Tathā aviyojitepi paṭikkhipato pavāraṇāya asambhavato appavāraṇāpahoṇakassa nāmena vuttattā bhattamissakayāguṃ āharitvā ‘‘yāguṃ gaṇhathā’’ti vuttaṭṭhānādīsu viya, aññathā vā ettha yathā pubbāparaṃ na virujjhati, tathā adhippāyo gahetabbo.
நாவா வா ஸேது வாதிஆதி³ம்ஹி நாவாதி³அபி⁴ருஹனாதி³க்க²ணே கிஞ்சி ட²த்வாபி அபி⁴ருஹனாதி³காதப்³ப³த்தேபி க³மனதப்பரதாய டா²னங் நாம ந ஹோதி, ஜனஸம்மத்³தே³ன பன அனோகாஸாதி³பா⁴வேன காதுங் ந வட்டதி. அசாலெத்வாதி வுத்தட்டா²னதோ அஞ்ஞஸ்மிம்பி பதே³ஸே வா உத்³த⁴ங் வா அபேஸெத்வா தஸ்மிங் ஏவ பன டா²னே பரிவத்தேதுங் லப⁴தி. தேனாஹ ‘‘யேன பஸ்ஸேனா’’திஆதி³.
Nāvā vā setu vātiādimhi nāvādiabhiruhanādikkhaṇe kiñci ṭhatvāpi abhiruhanādikātabbattepi gamanatapparatāya ṭhānaṃ nāma na hoti, janasammaddena pana anokāsādibhāvena kātuṃ na vaṭṭati. Acāletvāti vuttaṭṭhānato aññasmimpi padese vā uddhaṃ vā apesetvā tasmiṃ eva pana ṭhāne parivattetuṃ labhati. Tenāha ‘‘yena passenā’’tiādi.
அகப்பியபோ⁴ஜனங் வாதி குலதூ³ஸனாதி³னா உப்பன்னங், தங் ‘‘அகப்பிய’’ந்தி இமினா தேன மிஸ்ஸங் ஓத³னாதி³ அதிரித்தங் ஹோதி ஏவாதி த³ஸ்ஸேதி. தஸ்மா யங் தத்த² அகப்பகதங் கந்த³ப²லாதி³, தங் அபனெத்வா ஸேஸங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³மேவ.
Akappiyabhojanaṃ vāti kuladūsanādinā uppannaṃ, taṃ ‘‘akappiya’’nti iminā tena missaṃ odanādi atirittaṃ hoti evāti dasseti. Tasmā yaṃ tattha akappakataṃ kandaphalādi, taṃ apanetvā sesaṃ bhuñjitabbameva.
ஸோ புன காதுங் ந லப⁴தீதி தஸ்மிஞ்ஞேவ பா⁴ஜனே கரியமானங் பட²மகதேன ஸத்³தி⁴ங் கதங் ஹோதீதி புன ஸோ ஏவ காதுங் ந லப⁴தி, அஞ்ஞோ லப⁴தி. அஞ்ஞேன ஹி கததோ அஞ்ஞோ புன காதுங் லப⁴தி. அஞ்ஞஸ்மிங் பன பா⁴ஜனே தேன வா அஞ்ஞேன வா காதுங் வட்டதி. தேனாஹ ‘‘யேன அகதங், தேன காதப்³ப³ங், யஞ்ச அகதங், தங் காதப்³ப³’’ந்தி. ஏவங் கதந்தி அஞ்ஞஸ்மிங் பா⁴ஜனே கதங். ஸசே பன ஆமிஸஸங்ஸட்டா²னீதி எத்த² முகா²தீ³ஸு லக்³க³ம்பி ஆமிஸங் ஸோதெ⁴த்வாவ அதிரித்தங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
So puna kātuṃ na labhatīti tasmiññeva bhājane kariyamānaṃ paṭhamakatena saddhiṃ kataṃ hotīti puna so eva kātuṃ na labhati, añño labhati. Aññena hi katato añño puna kātuṃ labhati. Aññasmiṃ pana bhājane tena vā aññena vā kātuṃ vaṭṭati. Tenāha ‘‘yena akataṃ, tena kātabbaṃ, yañca akataṃ, taṃ kātabba’’nti. Evaṃ katanti aññasmiṃ bhājane kataṃ. Sace pana āmisasaṃsaṭṭhānīti ettha mukhādīsu laggampi āmisaṃ sodhetvāva atirittaṃ bhuñjitabbanti veditabbaṃ.
241. வாசாய ஆணாபெத்வா அதிரித்தங் அகாராபனதோ அகிரியஸமுட்டா²னந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். பவாரிதபா⁴வோ, ஆமிஸஸ்ஸ அனதிரித்ததா, காலே அஜ்ஜோ²ஹரணந்தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி.
241. Vācāya āṇāpetvā atirittaṃ akārāpanato akiriyasamuṭṭhānanti daṭṭhabbaṃ. Pavāritabhāvo, āmisassa anatirittatā, kāle ajjhoharaṇanti imānettha tīṇi aṅgāni.
பட²மபவாரணாஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. போ⁴ஜனவக்³கோ³ • 4. Bhojanavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 5. பட²மபவாரணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Paṭhamapavāraṇasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 5. பட²மபவாரணாஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Paṭhamapavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 5. பட²மபவாரணஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Paṭhamapavāraṇasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 5. பட²மபவாரணஸிக்கா²பத³ங் • 5. Paṭhamapavāraṇasikkhāpadaṃ