Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
2. ஸங்கா⁴தி³ஸேஸகண்ட³வண்ணனா
2. Saṅghādisesakaṇḍavaṇṇanā
1. பட²மஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā
681. ஆஹதகோதி ஆனீதோ, நியதகோதி அதி⁴ப்பாயோ. அகப்பியஅட்³டோ³ நாம ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா ஆராமிகபுக்³க³லஸ்ஸ வா வத்து²ஸ்ஸ காரணா ஸங்க⁴ஸ்ஸ வாரிகபா⁴வேன ஸயமேவ வா அதி⁴கரணட்டா²னங் க³ந்த்வா ‘‘அம்ஹாகங் ஏஸோ தா³ஸோ, தா³ஸீ, வாபீ, கெ²த்தங், ஆராமோ, ஆராமவத்து², கா³வோ, கா³வீ, மஹிங்ஸீ, அஜா, குக்குடா’’திஆதி³னா வோஹரதி, அகப்பியங். ‘‘அயங் அம்ஹாகங் ஆராமிகோ ஆராமிகா, அயங் வாபீ இத்த²ன்னாமேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஹத்தே² தோ³ஹனத்தா²ய தி³ன்னா. இதோ கெ²த்ததோ ஆராமதோ உப்பஜ்ஜனகசதுபச்சயா இதோ கா³விதோ மஹிங்ஸிதோ அஜாதோ உப்பஜ்ஜனககோ³ரஸா இத்த²ன்னாமேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ன்னா’’தி புச்சி²தே வா அபுச்சி²தே வா வத்துங் வட்டதி. ‘‘கத’’ந்தி அவத்வா ‘‘கரொந்தீ’’தி வசனேன கிர அனேனகதங் ஆரப்³ப⁴ ஆசிக்கி²தா நாம ஹோதி. கீ³வாதி கேவலங் கீ³வா ஏவ ஹோதி, ந பாராஜிகங். காராபெத்வா தா³தப்³பா³தி எத்த² ஸசே ஆவுத⁴ப⁴ண்ட³ங் ஹோதி, தஸ்ஸ தா⁴ரா ந காரேதப்³பா³, அஞ்ஞேன பன ஆகாரேன ஸஞ்ஞாபேதப்³ப³ங். ‘‘திசித்தங் திவேத³ன’’ந்தி வுத்தத்தா ‘‘மானுஸ்ஸயவஸேன கோது⁴ஸ்ஸயவஸேனா’’தி தப்³ப³ஹுலனயேன வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
681.Āhatakoti ānīto, niyatakoti adhippāyo. Akappiyaaḍḍo nāma saṅghassa vā ārāmikapuggalassa vā vatthussa kāraṇā saṅghassa vārikabhāvena sayameva vā adhikaraṇaṭṭhānaṃ gantvā ‘‘amhākaṃ eso dāso, dāsī, vāpī, khettaṃ, ārāmo, ārāmavatthu, gāvo, gāvī, mahiṃsī, ajā, kukkuṭā’’tiādinā voharati, akappiyaṃ. ‘‘Ayaṃ amhākaṃ ārāmiko ārāmikā, ayaṃ vāpī itthannāmena saṅghassa hatthe dohanatthāya dinnā. Ito khettato ārāmato uppajjanakacatupaccayā ito gāvito mahiṃsito ajāto uppajjanakagorasā itthannāmena saṅghassa dinnā’’ti pucchite vā apucchite vā vattuṃ vaṭṭati. ‘‘Kata’’nti avatvā ‘‘karontī’’ti vacanena kira anenakataṃ ārabbha ācikkhitā nāma hoti. Gīvāti kevalaṃ gīvā eva hoti, na pārājikaṃ. Kārāpetvā dātabbāti ettha sace āvudhabhaṇḍaṃ hoti, tassa dhārā na kāretabbā, aññena pana ākārena saññāpetabbaṃ. ‘‘Ticittaṃ tivedana’’nti vuttattā ‘‘mānussayavasena kodhussayavasenā’’ti tabbahulanayena vuttanti veditabbaṃ.
பட²மஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 1. பட²மஸங்கா⁴தி³ஸேஸஸிக்கா²பத³ங் • 1. Paṭhamasaṅghādisesasikkhāpadaṃ