Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    2. ஸாரணீயவக்³கோ³

    2. Sāraṇīyavaggo

    1. பட²மஸாரணீயஸுத்தவண்ணனா

    1. Paṭhamasāraṇīyasuttavaṇṇanā

    11. து³தியஸ்ஸ பட²மே ஸாரணீயாதி ஸரிதப்³ப³யுத்தகா. மெத்தங் காயகம்மந்தி மெத்தேன சித்தேன காதப்³ப³ங் காயகம்மங். வசீகம்மமனோகம்மேஸுபி ஏஸேவ நயோ. இமானி ச பன பி⁴க்கூ²னங் வஸேன ஆக³தானி, கி³ஹீஸுபி லப்³ப⁴ந்தி. பி⁴க்கூ²னஞ்ஹி மெத்தேன சித்தேன ஆபி⁴ஸமாசாரிகத⁴ம்மபூரணங் மெத்தங் காயகம்மங் நாம. கி³ஹீனங் சேதியவந்த³னத்தா²ய போ³தி⁴வந்த³னத்தா²ய ஸங்க⁴னிமந்தனத்தா²ய க³மனங், கா³மங் பிண்டா³ய பவிட்டே² பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா பச்சுக்³க³மனங், பத்தபடிக்³க³ஹணங், ஆஸனபஞ்ஞாபனங், அனுக³மனந்தி ஏவமாதி³கங் மெத்தங் காயகம்மங் நாம.

    11. Dutiyassa paṭhame sāraṇīyāti saritabbayuttakā. Mettaṃ kāyakammanti mettena cittena kātabbaṃ kāyakammaṃ. Vacīkammamanokammesupi eseva nayo. Imāni ca pana bhikkhūnaṃ vasena āgatāni, gihīsupi labbhanti. Bhikkhūnañhi mettena cittena ābhisamācārikadhammapūraṇaṃ mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Gihīnaṃ cetiyavandanatthāya bodhivandanatthāya saṅghanimantanatthāya gamanaṃ, gāmaṃ piṇḍāya paviṭṭhe bhikkhū disvā paccuggamanaṃ, pattapaṭiggahaṇaṃ, āsanapaññāpanaṃ, anugamananti evamādikaṃ mettaṃ kāyakammaṃ nāma.

    பி⁴க்கூ²னங் மெத்தேன சித்தேன ஆசாரபண்ணத்திஸிக்கா²பனங், கம்மட்டா²னகத²னங், த⁴ம்மதே³ஸனா, தேபிடகம்பி பு³த்³த⁴வசனங் மெத்தங் வசீகம்மங் நாம. கி³ஹீனங் ‘‘சேதியவந்த³னாய க³ச்சா²ம, போ³தி⁴வந்த³னாய க³ச்சா²ம, த⁴ம்மஸ்ஸவனங் கரிஸ்ஸாம, தீ³பமாலாபுப்ப²பூஜங் கரிஸ்ஸாம, தீணி ஸுசரிதானி ஸமாதா³ய வத்திஸ்ஸாம, ஸலாகப⁴த்தாதீ³னி த³ஸ்ஸாம, வஸ்ஸாவாஸிகங் த³ஸ்ஸாம, அஜ்ஜ ஸங்க⁴ஸ்ஸ சத்தாரோ பச்சயே த³ஸ்ஸாம, ஸங்க⁴ங் நிமந்தெத்வா கா²த³னீயாதீ³னி ஸங்வித³ஹத², ஆஸனானி பஞ்ஞாபேத², பானீயங் உபட்டா²பேத², ஸங்க⁴ங் பச்சுக்³க³ந்த்வா ஆனேத², பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதா³பெத்வா உஸ்ஸாஹஜாதா வெய்யாவச்சங் கரோதா²’’திஆதி³வசனகாலே மெத்தங் வசீகம்மங் நாம.

    Bhikkhūnaṃ mettena cittena ācārapaṇṇattisikkhāpanaṃ, kammaṭṭhānakathanaṃ, dhammadesanā, tepiṭakampi buddhavacanaṃ mettaṃ vacīkammaṃ nāma. Gihīnaṃ ‘‘cetiyavandanāya gacchāma, bodhivandanāya gacchāma, dhammassavanaṃ karissāma, dīpamālāpupphapūjaṃ karissāma, tīṇi sucaritāni samādāya vattissāma, salākabhattādīni dassāma, vassāvāsikaṃ dassāma, ajja saṅghassa cattāro paccaye dassāma, saṅghaṃ nimantetvā khādanīyādīni saṃvidahatha, āsanāni paññāpetha, pānīyaṃ upaṭṭhāpetha, saṅghaṃ paccuggantvā ānetha, paññattāsane nisīdāpetvā ussāhajātā veyyāvaccaṃ karothā’’tiādivacanakāle mettaṃ vacīkammaṃ nāma.

    பி⁴க்கூ²னங் பாதோவ உட்டா²ய ஸரீரபடிஜக்³க³னங் சேதியங்க³ணவத்தாதீ³னி ச கத்வா விவித்தாஸனே நிஸீதி³த்வா ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே பி⁴க்கூ² ஸுகீ² ஹொந்து அவேரா அப்³யாபஜ்ஜா²’’தி சிந்தனங் மெத்தங் மனோகம்மங் நாம. கி³ஹீனங் ‘‘அய்யா ஸுகீ² ஹொந்து அவேரா அப்³யாபஜ்ஜா²’’தி சிந்தனங் மெத்தங் மனோகம்மங் நாம.

    Bhikkhūnaṃ pātova uṭṭhāya sarīrapaṭijagganaṃ cetiyaṅgaṇavattādīni ca katvā vivittāsane nisīditvā ‘‘imasmiṃ vihāre bhikkhū sukhī hontu averā abyāpajjhā’’ti cintanaṃ mettaṃ manokammaṃ nāma. Gihīnaṃ ‘‘ayyā sukhī hontu averā abyāpajjhā’’ti cintanaṃ mettaṃ manokammaṃ nāma.

    ஆவி சேவ ரஹோ சாதி ஸம்முகா² ச பரம்முகா² ச. தத்த² நவகானங் சீவரகம்மாதீ³ஸு ஸஹாயபா⁴வக³மனங் ஸம்முகா² மெத்தங் காயகம்மங் நாம, தே²ரானங் பன பாத³தோ⁴வனதா³னாதி³பே⁴த³ங் ஸப்³ப³ம்பி ஸாமீசிகம்மங் ஸம்முகா² மெத்தங் காயகம்மங் நாம. உப⁴யேஹிபி து³ன்னிக்கி²த்தானங் தா³ருப⁴ண்டா³தீ³னங் தேஸு அவஞ்ஞங் அகத்வா அத்தனா து³ன்னிக்கி²த்தானங் விய படிஸாமனங் பரம்முகா² மெத்தங் காயகம்மங் நாம. ‘‘தே³வத்தே²ரோ திஸ்ஸத்தே²ரோ’’தி ஏவங் பக்³க³ய்ஹ வசனங் ஸம்முகா² மெத்தங் வசீகம்மங் நாம. விஹாரே அஸந்தங் பன படிபுச்ச²ந்தஸ்ஸ ‘‘கஹங் அம்ஹாகங் தே³வத்தே²ரோ, கஹங் அம்ஹாகங் திஸ்ஸத்தே²ரோ, கதா³ நு கோ² ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் மமாயனவசனங் பரம்முகா² மெத்தங் வசீகம்மங் நாம. மெத்தாஸினேஹஸினித்³தா⁴னி பன நயனானி உம்மீலெத்வா பஸன்னேன முகே²ன ஓலோகனங் ஸம்முகா² மெத்தங் மனோகம்மங் நாம. ‘‘தே³வத்தே²ரோ திஸ்ஸத்தே²ரோ அரோகோ³ ஹோது அப்பாபா³தோ⁴’’தி ஸமன்னாஹரணங் பரம்முகா² மெத்தங் மனோகம்மங் நாம.

    Āvi ceva raho cāti sammukhā ca parammukhā ca. Tattha navakānaṃ cīvarakammādīsu sahāyabhāvagamanaṃ sammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma, therānaṃ pana pādadhovanadānādibhedaṃ sabbampi sāmīcikammaṃ sammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Ubhayehipi dunnikkhittānaṃ dārubhaṇḍādīnaṃ tesu avaññaṃ akatvā attanā dunnikkhittānaṃ viya paṭisāmanaṃ parammukhā mettaṃ kāyakammaṃ nāma. ‘‘Devatthero tissatthero’’ti evaṃ paggayha vacanaṃ sammukhā mettaṃ vacīkammaṃ nāma. Vihāre asantaṃ pana paṭipucchantassa ‘‘kahaṃ amhākaṃ devatthero, kahaṃ amhākaṃ tissatthero, kadā nu kho āgamissatī’’ti evaṃ mamāyanavacanaṃ parammukhā mettaṃ vacīkammaṃ nāma. Mettāsinehasiniddhāni pana nayanāni ummīletvā pasannena mukhena olokanaṃ sammukhā mettaṃ manokammaṃ nāma. ‘‘Devatthero tissatthero arogo hotu appābādho’’ti samannāharaṇaṃ parammukhā mettaṃ manokammaṃ nāma.

    லாபா⁴தி சீவராத³யோ லத்³த⁴பச்சயா. த⁴ம்மிகாதி குஹனாதி³பே⁴த³ங் மிச்சா²ஜீவங் வஜ்ஜெத்வா த⁴ம்மேன ஸமேன பி⁴க்கா²சரியவத்தேன உப்பன்னா. அந்தமஸோ பத்தபரியாபன்னமத்தம்பீதி பச்சி²மகோடியா பத்தபரியாபன்னங் பத்தஸ்ஸ அந்தோக³தங் த்³வத்திகடச்சு²பி⁴க்கா²மத்தம்பி. அப்படிவிப⁴த்தபோ⁴கீ³தி எத்த² த்³வே படிவிப⁴த்தானி நாம ஆமிஸபடிவிப⁴த்தங் பன புக்³க³லபடிவிப⁴த்தஞ்ச. தத்த² ‘‘எத்தகங் த³ஸ்ஸாமி, எத்தகங் ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் சித்தேன படிவிப⁴ஜனங் ஆமிஸபடிவிப⁴த்தங் நாம. ‘‘அஸுகஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமி, அஸுகஸ்ஸ ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் சித்தேன விப⁴ஜனங் பன புக்³க³லபடிவிப⁴த்தங் நாம. தது³ப⁴யம்பி அகத்வா யோ அப்படிவிப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி, அயங் அப்படிவிப⁴த்தபோ⁴கீ³ நாம. ஸீலவந்தேஹி ஸப்³ரஹ்மசாரீஹி ஸாதா⁴ரணபோ⁴கீ³தி எத்த² ஸாதா⁴ரணபோ⁴கி³னோ இத³ங் லக்க²ணங் – யங் யங் பணீதங் லப⁴தி, தங் தங் நேவ லாபே⁴னலாப⁴ங்-நிஜிகீ³ஸனதாமுகே²ன கி³ஹீனங் தே³தி, ந அத்தனா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, படிக்³க³ண்ஹந்தோ ச ‘‘ஸங்கே⁴ன ஸாதா⁴ரணங் ஹோதூ’’தி க³ஹெத்வா க⁴ண்டிங் பஹரித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் ஸங்க⁴ஸந்தகங் விய பஸ்ஸதி.

    Lābhāti cīvarādayo laddhapaccayā. Dhammikāti kuhanādibhedaṃ micchājīvaṃ vajjetvā dhammena samena bhikkhācariyavattena uppannā. Antamaso pattapariyāpannamattampīti pacchimakoṭiyā pattapariyāpannaṃ pattassa antogataṃ dvattikaṭacchubhikkhāmattampi. Appaṭivibhattabhogīti ettha dve paṭivibhattāni nāma āmisapaṭivibhattaṃ pana puggalapaṭivibhattañca. Tattha ‘‘ettakaṃ dassāmi, ettakaṃ na dassāmī’’ti evaṃ cittena paṭivibhajanaṃ āmisapaṭivibhattaṃ nāma. ‘‘Asukassa dassāmi, asukassa na dassāmī’’ti evaṃ cittena vibhajanaṃ pana puggalapaṭivibhattaṃ nāma. Tadubhayampi akatvā yo appaṭivibhattaṃ bhuñjati, ayaṃ appaṭivibhattabhogī nāma. Sīlavantehi sabrahmacārīhi sādhāraṇabhogīti ettha sādhāraṇabhogino idaṃ lakkhaṇaṃ – yaṃ yaṃ paṇītaṃ labhati, taṃ taṃ neva lābhenalābhaṃ-nijigīsanatāmukhena gihīnaṃ deti, na attanā paribhuñjati, paṭiggaṇhanto ca ‘‘saṅghena sādhāraṇaṃ hotū’’ti gahetvā ghaṇṭiṃ paharitvā paribhuñjitabbaṃ saṅghasantakaṃ viya passati.

    இமங் பன ஸாரணீயத⁴ம்மங் கோ பூரேதி, கோ ந பூரேதி? து³ஸ்ஸீலோ தாவ ந பூரேதி. ந ஹி தஸ்ஸ ஸந்தகங் ஸீலவந்தா க³ண்ஹந்தி. பரிஸுத்³த⁴ஸீலோ பன வத்தங் அக²ண்டெ³ந்தோ பூரேதி. தத்ரித³ங் வத்தங் – யோ ஹி ஓதி³ஸ்ஸகங் கத்வா மாது வா பிது வா ஆசரியுபஜ்ஜா²யாதீ³னங் வா தே³தி, ஸோ தா³தப்³ப³ங் தே³தி. ஸாரணீயத⁴ம்மோ பனஸ்ஸ ந ஹோதி, பலிபோ³த⁴ஜக்³க³னங் நாம ஹோதி. ஸாரணீயத⁴ம்மோ ஹி முத்தபலிபோ³த⁴ஸ்ஸ வட்டதி. தேன பன ஓதி³ஸ்ஸகங் தெ³ந்தேன கி³லானகி³லானுபட்டா²கஆக³ந்துகக³மிகானஞ்சேவ நவபப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ச ஸங்கா⁴டிபத்தக்³க³ஹணங் அஜானந்தஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங். ஏதேஸங் த³த்வா அவஸேஸங் தே²ராஸனதோ பட்டா²ய தோ²கங் தோ²கங் அத³த்வா யோ யத்தகங் க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸ தத்தகங் தா³தப்³ப³ங். அவஸிட்டே² அஸதி புன பிண்டா³ய சரித்வா தே²ராஸனதோ பட்டா²ய யங் யங் பணீதங், தங் தங் த³த்வா ஸேஸங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். ‘‘ஸீலவந்தேஹீ’’தி வசனதோ து³ஸ்ஸீலஸ்ஸ அதா³தும்பி வட்டதி.

    Imaṃ pana sāraṇīyadhammaṃ ko pūreti, ko na pūreti? Dussīlo tāva na pūreti. Na hi tassa santakaṃ sīlavantā gaṇhanti. Parisuddhasīlo pana vattaṃ akhaṇḍento pūreti. Tatridaṃ vattaṃ – yo hi odissakaṃ katvā mātu vā pitu vā ācariyupajjhāyādīnaṃ vā deti, so dātabbaṃ deti. Sāraṇīyadhammo panassa na hoti, palibodhajagganaṃ nāma hoti. Sāraṇīyadhammo hi muttapalibodhassa vaṭṭati. Tena pana odissakaṃ dentena gilānagilānupaṭṭhākaāgantukagamikānañceva navapabbajitassa ca saṅghāṭipattaggahaṇaṃ ajānantassa dātabbaṃ. Etesaṃ datvā avasesaṃ therāsanato paṭṭhāya thokaṃ thokaṃ adatvā yo yattakaṃ gaṇhāti, tassa tattakaṃ dātabbaṃ. Avasiṭṭhe asati puna piṇḍāya caritvā therāsanato paṭṭhāya yaṃ yaṃ paṇītaṃ, taṃ taṃ datvā sesaṃ bhuñjitabbaṃ. ‘‘Sīlavantehī’’ti vacanato dussīlassa adātumpi vaṭṭati.

    அயங் பன ஸாரணீயத⁴ம்மோ ஸுஸிக்கி²தாய பரிஸாய ஸுபூரோ ஹோதி, ஸுஸிக்கி²தாய ஹி பரிஸாய யோ அஞ்ஞதோ லப⁴தி, ஸோ ந க³ண்ஹாதி. அஞ்ஞதோ அலப⁴ந்தோபி பமாணயுத்தமேவ க³ண்ஹதி, ந அதிரேகங். அயங் பன ஸாரணீயத⁴ம்மோ ஏவங் புனப்புனங் பிண்டா³ய சரித்வா லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் தெ³ந்தஸ்ஸாபி த்³வாத³ஸஹி வஸ்ஸேஹி பூரேதி, ந ததோ ஓரங். ஸசே ஹி த்³வாத³ஸமே வஸ்ஸே ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ பிண்ட³பாதபூரங் பத்தங் ஆஸனஸாலாயங் ட²பெத்வா ந்ஹாயிதுங் க³ச்ச²தி, ஸங்க⁴த்தே²ரோ ச ‘‘கஸ்ஸேஸோ பத்தோ’’தி வத்வா ‘‘ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகஸ்ஸா’’தி வுத்தே ‘‘ஆஹரத² ந’’ந்தி ஸப்³ப³ங் பிண்ட³பாதங் விசாரெத்வாவ பு⁴ஞ்ஜித்வா ரித்தபத்தங் ட²பேதி. அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² ரித்தபத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘மய்ஹங் அஸேஸெத்வாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸூ’’தி தோ³மனஸ்ஸங் உப்பாதே³தி, ஸாரணீயத⁴ம்மோ பி⁴ஜ்ஜதி, புன த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி பூரேதப்³போ³ ஹோதி. தித்தி²யபரிவாஸஸதி³ஸோ ஹேஸ, ஸகிங் க²ண்டே³ ஜாதே புன பூரேதப்³போ³வ. யோ பன ‘‘லாபா⁴ வத மே, ஸுலத்³த⁴ங் வத மே, யஸ்ஸ மே பத்தக³தங் அனாபுச்சா²வ ஸப்³ரஹ்மசாரீ பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி ஸோமனஸ்ஸங் ஜனேதி, தஸ்ஸ புண்ணோ நாம ஹோதி.

    Ayaṃ pana sāraṇīyadhammo susikkhitāya parisāya supūro hoti, susikkhitāya hi parisāya yo aññato labhati, so na gaṇhāti. Aññato alabhantopi pamāṇayuttameva gaṇhati, na atirekaṃ. Ayaṃ pana sāraṇīyadhammo evaṃ punappunaṃ piṇḍāya caritvā laddhaṃ laddhaṃ dentassāpi dvādasahi vassehi pūreti, na tato oraṃ. Sace hi dvādasame vasse sāraṇīyadhammapūrako piṇḍapātapūraṃ pattaṃ āsanasālāyaṃ ṭhapetvā nhāyituṃ gacchati, saṅghatthero ca ‘‘kasseso patto’’ti vatvā ‘‘sāraṇīyadhammapūrakassā’’ti vutte ‘‘āharatha na’’nti sabbaṃ piṇḍapātaṃ vicāretvāva bhuñjitvā rittapattaṃ ṭhapeti. Atha kho so bhikkhu rittapattaṃ disvā ‘‘mayhaṃ asesetvāva paribhuñjiṃsū’’ti domanassaṃ uppādeti, sāraṇīyadhammo bhijjati, puna dvādasa vassāni pūretabbo hoti. Titthiyaparivāsasadiso hesa, sakiṃ khaṇḍe jāte puna pūretabbova. Yo pana ‘‘lābhā vata me, suladdhaṃ vata me, yassa me pattagataṃ anāpucchāva sabrahmacārī paribhuñjantī’’ti somanassaṃ janeti, tassa puṇṇo nāma hoti.

    ஏவங் பூரிதஸாரணீயத⁴ம்மஸ்ஸ பன நேவ இஸ்ஸா ந மச்ச²ரியங் ஹோதி, மனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதி, அமனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதி, ஸுலப⁴பச்சயோ. பத்தக³தமஸ்ஸ தி³ய்யமானம்பி ந கீ²யதி, பா⁴ஜனீயப⁴ண்ட³ட்டா²னே அக்³க³ப⁴ண்ட³ங் லப⁴தி, ப⁴யே வா சா²தகே வா பத்தே தே³வதா உஸ்ஸுக்கங் ஆபஜ்ஜந்தி.

    Evaṃ pūritasāraṇīyadhammassa pana neva issā na macchariyaṃ hoti, manussānaṃ piyo hoti, amanussānaṃ piyo hoti, sulabhapaccayo. Pattagatamassa diyyamānampi na khīyati, bhājanīyabhaṇḍaṭṭhāne aggabhaṇḍaṃ labhati, bhaye vā chātake vā patte devatā ussukkaṃ āpajjanti.

    தத்ரிமானி வத்தூ²னி – ஸேனகி³ரிவாஸீ திஸ்ஸத்தே²ரோ கிர மஹாகி³ரிகா³மங் உபனிஸ்ஸாய வஸதி, பஞ்ஞாஸ மஹாதே²ரா நாக³தீ³பங் சேதியவந்த³னத்தா²ய க³ச்ச²ந்தா கி³ரிகா³மே பிண்டா³ய சரித்வா கிஞ்சி அலத்³தா⁴ நிக்க²மிங்ஸு. தே²ரோ பவிஸந்தோ தே தி³ஸ்வா புச்சி² – ‘‘லத்³த⁴ங், ப⁴ந்தே’’தி? விசரிம்ஹா, ஆவுஸோதி. ஸோ அலத்³த⁴பா⁴வங் ஞத்வா ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, யாவாஹங் ஆக³ச்சா²மி, தாவ இதே⁴வ ஹோதா²’’தி. மயங், ஆவுஸோ, பஞ்ஞாஸ ஜனா பத்ததேமனமத்தம்பி ந லபி⁴ம்ஹாதி. ப⁴ந்தே, நேவாஸிகா நாம படிப³லா ஹொந்தி, அலப⁴ந்தாபி பி⁴க்கா²சாரமக்³க³ஸபா⁴க³ங் ஜானந்தீதி. தே²ரா ஆக³மேஸுங். தே²ரோ கா³மங் பாவிஸி. து⁴ரகே³ஹேயேவ மஹாஉபாஸிகா கீ²ரப⁴த்தங் ஸஜ்ஜெத்வா தே²ரங் ஓலோகயமானா டி²தா தே²ரஸ்ஸ த்³வாரங் ஸம்பத்தஸ்ஸேவ பத்தங் பூரெத்வா அதா³ஸி. ஸோ தங் ஆதா³ய தே²ரானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘க³ண்ஹத² , ப⁴ந்தே’’தி ஸங்க⁴த்தே²ரங் ஆஹ. தே²ரோ ‘‘அம்ஹேஹி எத்தகேஹி கிஞ்சி ந லத்³த⁴ங், அயங் ஸீக⁴மேவ க³ஹெத்வா ஆக³தோ, கிங் நு கோ²’’தி ஸேஸானங் முக²ங் ஓலோகேஸி. தே²ரோ ஓலோகனாகாரேனேவ ஞத்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, த⁴ம்மேன ஸமேன லத்³தோ⁴, நிக்குக்குச்சா க³ண்ஹதா²’’தி ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸப்³பே³ஸங் யாவத³த்த²ங் த³த்வா அத்தனாபி யாவத³த்த²ங் பு⁴ஞ்ஜி.

    Tatrimāni vatthūni – senagirivāsī tissatthero kira mahāgirigāmaṃ upanissāya vasati, paññāsa mahātherā nāgadīpaṃ cetiyavandanatthāya gacchantā girigāme piṇḍāya caritvā kiñci aladdhā nikkhamiṃsu. Thero pavisanto te disvā pucchi – ‘‘laddhaṃ, bhante’’ti? Vicarimhā, āvusoti. So aladdhabhāvaṃ ñatvā āha – ‘‘bhante, yāvāhaṃ āgacchāmi, tāva idheva hothā’’ti. Mayaṃ, āvuso, paññāsa janā pattatemanamattampi na labhimhāti. Bhante, nevāsikā nāma paṭibalā honti, alabhantāpi bhikkhācāramaggasabhāgaṃ jānantīti. Therā āgamesuṃ. Thero gāmaṃ pāvisi. Dhurageheyeva mahāupāsikā khīrabhattaṃ sajjetvā theraṃ olokayamānā ṭhitā therassa dvāraṃ sampattasseva pattaṃ pūretvā adāsi. So taṃ ādāya therānaṃ santikaṃ gantvā ‘‘gaṇhatha , bhante’’ti saṅghattheraṃ āha. Thero ‘‘amhehi ettakehi kiñci na laddhaṃ, ayaṃ sīghameva gahetvā āgato, kiṃ nu kho’’ti sesānaṃ mukhaṃ olokesi. Thero olokanākāreneva ñatvā, ‘‘bhante, dhammena samena laddho, nikkukkuccā gaṇhathā’’ti ādito paṭṭhāya sabbesaṃ yāvadatthaṃ datvā attanāpi yāvadatthaṃ bhuñji.

    அத² நங் ப⁴த்தகிச்சாவஸானே தே²ரா புச்சி²ங்ஸு – ‘‘கதா³, ஆவுஸோ, லோகுத்தரத⁴ம்மங் படிவிஜ்ஜீ²’’தி? நத்தி² மே, ப⁴ந்தே, லோகுத்தரத⁴ம்மோதி. ஜா²னலாபீ⁴ஸி, ஆவுஸோதி. ஏதம்பி, ப⁴ந்தே, நத்தீ²தி? நனு, ஆவுஸோ, பாடிஹாரியந்தி. ஸாரணீயத⁴ம்மோ மே, ப⁴ந்தே, பூரிதோ, தஸ்ஸ மே பூரிதகாலதோ பட்டா²ய ஸசேபி பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸங் ஹோதி, பத்தக³தங் ந கீ²யதீதி. ஸாது⁴ ஸாது⁴, ஸப்புரிஸ, அனுச்ச²விகமித³ங் துய்ஹந்தி. இத³ங் தாவ பத்தக³தங் ந கீ²யதீதி எத்த² வத்து².

    Atha naṃ bhattakiccāvasāne therā pucchiṃsu – ‘‘kadā, āvuso, lokuttaradhammaṃ paṭivijjhī’’ti? Natthi me, bhante, lokuttaradhammoti. Jhānalābhīsi, āvusoti. Etampi, bhante, natthīti? Nanu, āvuso, pāṭihāriyanti. Sāraṇīyadhammo me, bhante, pūrito, tassa me pūritakālato paṭṭhāya sacepi bhikkhusatasahassaṃ hoti, pattagataṃ na khīyatīti. Sādhu sādhu, sappurisa, anucchavikamidaṃ tuyhanti. Idaṃ tāva pattagataṃ na khīyatīti ettha vatthu.

    அயமேவ பன தே²ரோ சேதியபப்³ப³தே கி³ரிப⁴ண்ட³மஹாபூஜாய தா³னட்டா²னங் க³ந்த்வா ‘‘இமஸ்மிங் தா³னே கிங் வரப⁴ண்ட³’’ந்தி புச்சி². த்³வே ஸாடகா, ப⁴ந்தேதி. ஏதே மய்ஹங் பாபுணிஸ்ஸந்தீதி? தங் ஸுத்வா அமச்சோ ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி – ‘‘ஏகோ த³ஹரோ ஏவங் வத³தீ’’தி. ‘‘த³ஹரஸ்ஸ ஏவங் சித்தங், மஹாதே²ரானங் பன ஸுகு²மஸாடகா வட்டந்தீ’’தி வத்வா ‘‘மஹாதே²ரானங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ட²பேஸி. தஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ படிபாடியா டி²தே தெ³ந்தஸ்ஸ மத்த²கே ட²பிதாபி தே ஸாடகா ஹத்த²ங் நாரோஹந்தி, அஞ்ஞேவ ஆரோஹந்தி. த³ஹரஸ்ஸ தா³னகாலே பன ஹத்த²ங் ஆருள்ஹா. ஸோ தஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பெத்வா அமச்சஸ்ஸ முக²ங் ஓலோகெத்வா த³ஹரங் நிஸீதா³பெத்வா தா³னங் த³த்வா ஸங்க⁴ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா த³ஹரஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸீதி³த்வா ‘‘கதா³, ப⁴ந்தே, இமங் த⁴ம்மங் படிவிஜ்ஜி²த்தா²’’தி ஆஹ. ஸோ பரியாயேனபி அஸந்தங் அவத³ந்தோ ‘‘நத்தி² மய்ஹங், மஹாராஜ, லோகுத்தரத⁴ம்மோ’’தி ஆஹ. நனு, ப⁴ந்தே, புப்³பே³வ அவசுத்தா²தி. ஆம, மஹாராஜ, ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ அஹங், தஸ்ஸ மே த⁴ம்மஸ்ஸ பூரிதகாலதோ பட்டா²ய பா⁴ஜனீயப⁴ண்ட³ட்டா²னே அக்³க³ப⁴ண்ட³ங் பாபுணாதீதி. ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, அனுச்ச²விகமித³ங் தும்ஹாக’’ந்தி வத்வா பக்காமி. இத³ங் பா⁴ஜனீயப⁴ண்ட³ட்டா²னே அக்³க³ப⁴ண்ட³ங் பாபுணாதீதி எத்த² வத்து².

    Ayameva pana thero cetiyapabbate giribhaṇḍamahāpūjāya dānaṭṭhānaṃ gantvā ‘‘imasmiṃ dāne kiṃ varabhaṇḍa’’nti pucchi. Dve sāṭakā, bhanteti. Ete mayhaṃ pāpuṇissantīti? Taṃ sutvā amacco rañño ārocesi – ‘‘eko daharo evaṃ vadatī’’ti. ‘‘Daharassa evaṃ cittaṃ, mahātherānaṃ pana sukhumasāṭakā vaṭṭantī’’ti vatvā ‘‘mahātherānaṃ dassāmī’’ti ṭhapesi. Tassa bhikkhusaṅghe paṭipāṭiyā ṭhite dentassa matthake ṭhapitāpi te sāṭakā hatthaṃ nārohanti, aññeva ārohanti. Daharassa dānakāle pana hatthaṃ āruḷhā. So tassa hatthe ṭhapetvā amaccassa mukhaṃ oloketvā daharaṃ nisīdāpetvā dānaṃ datvā saṅghaṃ vissajjetvā daharassa santike nisīditvā ‘‘kadā, bhante, imaṃ dhammaṃ paṭivijjhitthā’’ti āha. So pariyāyenapi asantaṃ avadanto ‘‘natthi mayhaṃ, mahārāja, lokuttaradhammo’’ti āha. Nanu, bhante, pubbeva avacutthāti. Āma, mahārāja, sāraṇīyadhammapūrako ahaṃ, tassa me dhammassa pūritakālato paṭṭhāya bhājanīyabhaṇḍaṭṭhāne aggabhaṇḍaṃ pāpuṇātīti. ‘‘Sādhu sādhu, bhante, anucchavikamidaṃ tumhāka’’nti vatvā pakkāmi. Idaṃ bhājanīyabhaṇḍaṭṭhāne aggabhaṇḍaṃ pāpuṇātīti ettha vatthu.

    ப்³ராஹ்மணதிஸ்ஸப⁴யே பன பா⁴தரகா³மவாஸினோ நாக³த்தே²ரியா அனாரோசெத்வாவ பலாயிங்ஸு. தே²ரீ பச்சூஸஸமயே ‘‘அதிவிய அப்பனிக்³கோ⁴ஸோ கா³மோ, உபதா⁴ரேத² தாவா’’தி த³ஹரபி⁴க்கு²னியோ ஆஹ. தா க³ந்த்வா ஸப்³பே³ஸங் க³தபா⁴வங் ஞத்வா ஆக³ம்ம தே²ரியா ஆரோசேஸுங். ஸா ஸுத்வா ‘‘மா தும்ஹே தேஸங் க³தபா⁴வங் சிந்தயித்த², அத்தனோ உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²யோனிஸோமனஸிகாரேஸுயேவ யோக³ங் கரோதா²’’தி வத்வா பி⁴க்கா²சாரவேலாயங் பாருபித்வா அத்தத்³வாத³ஸமா கா³மத்³வாரே நிக்³ரோத⁴ருக்க²மூலே அட்டா²ஸி. ருக்கே² அதி⁴வத்தா² தே³வதா த்³வாத³ஸன்னம்பி பி⁴க்கு²னீனங் பிண்ட³பாதங் த³த்வா, ‘‘அய்யே, அஞ்ஞத்த² மா க³ச்ச²த², நிச்சங் இதே⁴வ ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி ஆஹ. தே²ரியா பன கனிட்ட²பா⁴தா நாக³த்தே²ரோ நாம அத்தி². ஸோ ‘‘மஹந்தங் ப⁴யங், ந ஸக்கா யாபேதுங், பரதீரங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி அத்தத்³வாத³ஸமோவ அத்தனோ வஸனட்டா²னா நிக்க²ந்தோ ‘‘தே²ரிங் தி³ஸ்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி பா⁴தரகா³மங் ஆக³தோ. தே²ரீ ‘‘தே²ரா ஆக³தா’’தி ஸுத்வா தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘கிங் அய்யா’’தி புச்சி². ஸோ தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. ஸா ‘‘அஜ்ஜ ஏகதி³வஸங் விஹாரேவ வஸித்வா ஸ்வே க³மிஸ்ஸதா²’’தி ஆஹ. தே²ரா விஹாரங் அக³மிங்ஸு.

    Brāhmaṇatissabhaye pana bhātaragāmavāsino nāgattheriyā anārocetvāva palāyiṃsu. Therī paccūsasamaye ‘‘ativiya appanigghoso gāmo, upadhāretha tāvā’’ti daharabhikkhuniyo āha. Tā gantvā sabbesaṃ gatabhāvaṃ ñatvā āgamma theriyā ārocesuṃ. Sā sutvā ‘‘mā tumhe tesaṃ gatabhāvaṃ cintayittha, attano uddesaparipucchāyonisomanasikāresuyeva yogaṃ karothā’’ti vatvā bhikkhācāravelāyaṃ pārupitvā attadvādasamā gāmadvāre nigrodharukkhamūle aṭṭhāsi. Rukkhe adhivatthā devatā dvādasannampi bhikkhunīnaṃ piṇḍapātaṃ datvā, ‘‘ayye, aññattha mā gacchatha, niccaṃ idheva āgaccheyyāthā’’ti āha. Theriyā pana kaniṭṭhabhātā nāgatthero nāma atthi. So ‘‘mahantaṃ bhayaṃ, na sakkā yāpetuṃ, paratīraṃ gamissāmī’’ti attadvādasamova attano vasanaṭṭhānā nikkhanto ‘‘theriṃ disvā gamissāmī’’ti bhātaragāmaṃ āgato. Therī ‘‘therā āgatā’’ti sutvā tesaṃ santikaṃ gantvā ‘‘kiṃ ayyā’’ti pucchi. So taṃ pavattiṃ ārocesi. Sā ‘‘ajja ekadivasaṃ vihāreva vasitvā sve gamissathā’’ti āha. Therā vihāraṃ agamiṃsu.

    தே²ரீ புனதி³வஸே ருக்க²மூலே பிண்டா³ய சரித்வா தே²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘இமங் பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி ஆஹ. தே²ரோ ‘‘வட்டிஸ்ஸதி தே²ரீ’’தி வத்வா துண்ஹீ அட்டா²ஸி. த⁴ம்மிகோ, தாத, பிண்ட³பாதோ, குக்குச்சங் அகத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதா²தி . வட்டிஸ்ஸதி தே²ரீதி? ஸா பத்தங் க³ஹெத்வா ஆகாஸே கி²பி, பத்தோ ஆகாஸே அட்டா²ஸி. தே²ரோ ‘‘ஸத்ததாலமத்தே டி²தம்பி பி⁴க்கு²னீப⁴த்தமேவ தே²ரீ’’தி வத்வா ‘‘ப⁴யங் நாம ஸப்³ப³காலங் ந ஹோதி, ப⁴யே வூபஸந்தே அரியவங்ஸங் கத²யமானோ, ‘போ⁴ பிண்ட³பாதிக, பி⁴க்கு²னீப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா வீதினாமயித்தா²’தி சித்தேன அனுவதி³யமானோ ஸந்த²ம்பி⁴துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, அப்பமத்தா ஹோத² தே²ரியோ’’தி மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி.

    Therī punadivase rukkhamūle piṇḍāya caritvā theraṃ upasaṅkamitvā ‘‘imaṃ piṇḍapātaṃ paribhuñjathā’’ti āha. Thero ‘‘vaṭṭissati therī’’ti vatvā tuṇhī aṭṭhāsi. Dhammiko, tāta, piṇḍapāto, kukkuccaṃ akatvā paribhuñjathāti . Vaṭṭissati therīti? Sā pattaṃ gahetvā ākāse khipi, patto ākāse aṭṭhāsi. Thero ‘‘sattatālamatte ṭhitampi bhikkhunībhattameva therī’’ti vatvā ‘‘bhayaṃ nāma sabbakālaṃ na hoti, bhaye vūpasante ariyavaṃsaṃ kathayamāno, ‘bho piṇḍapātika, bhikkhunībhattaṃ bhuñjitvā vītināmayitthā’ti cittena anuvadiyamāno santhambhituṃ na sakkhissāmi, appamattā hotha theriyo’’ti maggaṃ paṭipajji.

    ருக்க²தே³வதாபி ‘‘ஸசே தே²ரோ தே²ரியா ஹத்த²தோ பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸதி, ந தங் நிவத்தெஸ்ஸாமி. ஸசே ந பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸதி, நிவத்தெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தயமானா ட²த்வா தே²ரஸ்ஸ க³மனங் தி³ஸ்வா ருக்கா² ஓருய்ஹ ‘‘பத்தங், ப⁴ந்தே, தே³தா²’’தி வத்வா பத்தங் க³ஹெத்வா தே²ரங் ருக்க²மூலங்யேவ ஆனெத்வா ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா பிண்ட³பாதங் த³த்வா கதப⁴த்தகிச்சங் படிஞ்ஞங் காரெத்வா த்³வாத³ஸ பி⁴க்கு²னியோ த்³வாத³ஸ ச பி⁴க்கூ² ஸத்த வஸ்ஸானி உபட்ட²ஹி. இத³ங் தே³வதா உஸ்ஸுக்கங் ஆபஜ்ஜந்தீதி எத்த² வத்து². தத்ர ஹி தே²ரீ ஸாரணீயத⁴ம்மபூரிகா அஹோஸி.

    Rukkhadevatāpi ‘‘sace thero theriyā hatthato piṇḍapātaṃ paribhuñjissati, na taṃ nivattessāmi. Sace na paribhuñjissati, nivattessāmī’’ti cintayamānā ṭhatvā therassa gamanaṃ disvā rukkhā oruyha ‘‘pattaṃ, bhante, dethā’’ti vatvā pattaṃ gahetvā theraṃ rukkhamūlaṃyeva ānetvā āsanaṃ paññāpetvā piṇḍapātaṃ datvā katabhattakiccaṃ paṭiññaṃ kāretvā dvādasa bhikkhuniyo dvādasa ca bhikkhū satta vassāni upaṭṭhahi. Idaṃ devatā ussukkaṃ āpajjantīti ettha vatthu. Tatra hi therī sāraṇīyadhammapūrikā ahosi.

    அக²ண்டா³னீதிஆதீ³ஸு யஸ்ஸ ஸத்தஸு ஆபத்திக்க²ந்தே⁴ஸு ஆதி³ம்ஹி வா அந்தே வா ஸிக்கா²பத³ங் பி⁴ன்னங் ஹோதி, தஸ்ஸ ஸீலங் பரியந்தே சி²ன்னஸாடகோ விய க²ண்ட³ங் நாம. யஸ்ஸ பன வேமஜ்ஜே² பி⁴ன்னங், தஸ்ஸ சி²த்³த³ஸாடகோ விய சி²த்³த³ங் நாம ஹோதி. யஸ்ஸ படிபாடியா த்³வே தீணி பி⁴ன்னானி, தஸ்ஸ பிட்டி²யங் வா குச்சி²யங் வா உட்டி²தேன விஸபா⁴க³வண்ணேன காளரத்தாதீ³னங் அஞ்ஞதரவண்ணா கா³வீ விய ஸப³லங் நாம ஹோதி. யஸ்ஸ அந்தரந்தரா பி⁴ன்னானி, தஸ்ஸ அந்தரந்தரா விஸபா⁴க³பி³ந்து³விசித்ரா கா³வீ விய கம்மாஸங் நாம ஹோதி. யஸ்ஸ பன ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் அபி⁴ன்னானி, தஸ்ஸ தானி ஸீலானி அக²ண்டா³னி அச்சி²த்³தா³னி அஸப³லானி அகம்மாஸானி நாம ஹொந்தி. தானி பனேதானி தண்ஹாதா³ஸப்³யதோ மோசெத்வா பு⁴ஜிஸ்ஸபா⁴வகரணதோ பு⁴ஜிஸ்ஸானி, பு³த்³தா⁴தீ³ஹி விஞ்ஞூஹி பஸத்த²த்தா விஞ்ஞுப்பஸத்தா²னி, தண்ஹாதி³ட்டீ²ஹி அபராமட்ட²த்தா ‘‘இத³ங் நாம த்வங் ஆபன்னபுப்³போ³’’தி கேனசி பராமட்டு²ங் அஸக்குணெய்யத்தா ச அபராமட்டா²னி, உபசாரஸமாதி⁴ங் அப்பனாஸமாதி⁴ங் வா ஸங்வத்தயந்தீதி ஸமாதி⁴ஸங்வத்தனிகானீதி வுச்சந்தி.

    Akhaṇḍānītiādīsu yassa sattasu āpattikkhandhesu ādimhi vā ante vā sikkhāpadaṃ bhinnaṃ hoti, tassa sīlaṃ pariyante chinnasāṭako viya khaṇḍaṃ nāma. Yassa pana vemajjhe bhinnaṃ, tassa chiddasāṭako viya chiddaṃ nāma hoti. Yassa paṭipāṭiyā dve tīṇi bhinnāni, tassa piṭṭhiyaṃ vā kucchiyaṃ vā uṭṭhitena visabhāgavaṇṇena kāḷarattādīnaṃ aññataravaṇṇā gāvī viya sabalaṃ nāma hoti. Yassa antarantarā bhinnāni, tassa antarantarā visabhāgabinduvicitrā gāvī viya kammāsaṃ nāma hoti. Yassa pana sabbena sabbaṃ abhinnāni, tassa tāni sīlāni akhaṇḍāni acchiddāni asabalāni akammāsāni nāma honti. Tāni panetāni taṇhādāsabyato mocetvā bhujissabhāvakaraṇato bhujissāni, buddhādīhi viññūhi pasatthattā viññuppasatthāni, taṇhādiṭṭhīhi aparāmaṭṭhattā ‘‘idaṃ nāma tvaṃ āpannapubbo’’ti kenaci parāmaṭṭhuṃ asakkuṇeyyattā ca aparāmaṭṭhāni, upacārasamādhiṃ appanāsamādhiṃ vā saṃvattayantīti samādhisaṃvattanikānīti vuccanti.

    ஸீலஸாமஞ்ஞக³தோ விஹரதீதி தேஸு தேஸு தி³ஸாபா⁴கே³ஸு விஹரந்தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸமானபா⁴வூபக³தஸீலோ விஹரதி. ஸோதாபன்னாதீ³னஞ்ஹி ஸீலங் ஸமுத்³த³ந்தரேபி தே³வலோகேபி வஸந்தானங் அஞ்ஞேஸங் ஸோதாபன்னாதீ³னங் ஸீலேன ஸமானமேவ ஹோதி, நத்தி² மக்³க³ஸீலே நானத்தங். தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங்.

    Sīlasāmaññagatoviharatīti tesu tesu disābhāgesu viharantehi bhikkhūhi saddhiṃ samānabhāvūpagatasīlo viharati. Sotāpannādīnañhi sīlaṃ samuddantarepi devalokepi vasantānaṃ aññesaṃ sotāpannādīnaṃ sīlena samānameva hoti, natthi maggasīle nānattaṃ. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ.

    யாயங் தி³ட்டீ²தி மக்³க³ஸம்பயுத்தா ஸம்மாதி³ட்டி². அரியாதி நித்³தோ³ஸா. நிய்யாதீதி நிய்யானிகா. தக்கரஸ்ஸாதி யோ ததா²காரீ ஹோதி. து³க்க²க்க²யாயாதி ஸப்³ப³து³க்க²க்க²யத்த²ங். தி³ட்டி²ஸாமஞ்ஞக³தோதி ஸமானதி³ட்டி²பா⁴வங் உபக³தோ ஹுத்வா விஹரதீதி.

    Yāyaṃ diṭṭhīti maggasampayuttā sammādiṭṭhi. Ariyāti niddosā. Niyyātīti niyyānikā. Takkarassāti yo tathākārī hoti. Dukkhakkhayāyāti sabbadukkhakkhayatthaṃ. Diṭṭhisāmaññagatoti samānadiṭṭhibhāvaṃ upagato hutvā viharatīti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 1. பட²மஸாரணீயஸுத்தங் • 1. Paṭhamasāraṇīyasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. பட²மஸாரணீயஸுத்தவண்ணனா • 1. Paṭhamasāraṇīyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact