Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    3. பட²மஸத்தகஸுத்தவண்ணனா

    3. Paṭhamasattakasuttavaṇṇanā

    23. ததியே அபி⁴ண்ஹங் ஸன்னிபாதாதி இத³ங் வஜ்ஜிஸத்தகே வுத்தஸதி³ஸமேவ. இதா⁴பி ச அபி⁴ண்ஹங் அஸன்னிபதந்தா தி³ஸாஸு ஆக³தஸாஸனங் ந ஸுணந்தி, ததோ ‘‘அஸுகவிஹாரஸீமா ஆகுலா, உபோஸத²ப்பவாரணா டி²தா, அஸுகஸ்மிங் டா²னே பி⁴க்கூ² வேஜ்ஜகம்மதூ³தகம்மாதீ³னி கரொந்தி, விஞ்ஞத்திப³ஹுலா ப²லபுப்ப²தா³னாதீ³ஹி ஜீவிகங் கப்பெந்தீ’’திஆதீ³னி ந ஜானந்தி. பாபபி⁴க்கூ²பி ‘‘பமத்தோ ஸங்கோ⁴’’தி ஞத்வா ராஸிபூ⁴தா ஸாஸனங் ஓஸக்காபெந்தி. அபி⁴ண்ஹங் ஸன்னிபதந்தா பன தங் பவத்திங் ஸுணந்தி, ததோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பேஸெத்வா ஸீமங் உஜுங் காரெந்தி, உபோஸத²ப்பவாரணாயோ பவத்தாபெந்தி, மிச்சா²ஜீவானங் உஸ்ஸன்னட்டா²னே அரியவங்ஸிகே பேஸெத்வா அரியவங்ஸங் கதா²பெந்தி, பாபபி⁴க்கூ²னங் வினயத⁴ரேஹி நிக்³க³ஹங் காராபெந்தி. பாபபி⁴க்கூ²பி ‘‘அப்பமத்தோ ஸங்கோ⁴, ந ஸக்கா அம்ஹேஹி வக்³க³ப³ந்த⁴னேன விசரிது’’ந்தி பி⁴ஜ்ஜித்வா பலாயந்தி. ஏவமெத்த² வுத்³தி⁴ஹானியோ வேதி³தப்³பா³.

    23. Tatiye abhiṇhaṃ sannipātāti idaṃ vajjisattake vuttasadisameva. Idhāpi ca abhiṇhaṃ asannipatantā disāsu āgatasāsanaṃ na suṇanti, tato ‘‘asukavihārasīmā ākulā, uposathappavāraṇā ṭhitā, asukasmiṃ ṭhāne bhikkhū vejjakammadūtakammādīni karonti, viññattibahulā phalapupphadānādīhi jīvikaṃ kappentī’’tiādīni na jānanti. Pāpabhikkhūpi ‘‘pamatto saṅgho’’ti ñatvā rāsibhūtā sāsanaṃ osakkāpenti. Abhiṇhaṃ sannipatantā pana taṃ pavattiṃ suṇanti, tato bhikkhusaṅghaṃ pesetvā sīmaṃ ujuṃ kārenti, uposathappavāraṇāyo pavattāpenti, micchājīvānaṃ ussannaṭṭhāne ariyavaṃsike pesetvā ariyavaṃsaṃ kathāpenti, pāpabhikkhūnaṃ vinayadharehi niggahaṃ kārāpenti. Pāpabhikkhūpi ‘‘appamatto saṅgho, na sakkā amhehi vaggabandhanena vicaritu’’nti bhijjitvā palāyanti. Evamettha vuddhihāniyo veditabbā.

    ஸமக்³கா³திஆதீ³ஸு சேதியபடிஜக்³க³னத்த²ங் வா போ³தி⁴க⁴ரஉபோஸதா²கா³ரச்சா²த³னத்த²ங் வா கதிகவத்தங் வா ட²பேதுகாமதாய ‘‘ஸங்கோ⁴ ஸன்னிபததூ’’தி பே⁴ரியா வா க⁴ண்டியா வா ஆகோடிதமத்தாய ‘‘மய்ஹங் சீவரகம்மங் அத்தி², மய்ஹங் பத்தோ பசிதப்³போ³, மய்ஹங் நவகம்மங் அத்தீ²’’தி விக்கே²பங் கரொந்தா ந ஸமக்³கா³ ஸன்னிபதந்தி நாம. ஸப்³ப³ங் பன தங் கம்மங் ட²பெத்வா ‘‘அஹங் புரிமதரங், அஹங் புரிமதர’’ந்தி ஏகப்பஹாரேனேவ ஸன்னிபதந்தா ஸமக்³கா³ ஸன்னிபதந்தி நாம. ஸன்னிபதிதா பன சிந்தெத்வா மந்தெத்வா கத்தப்³ப³ங் கத்வா ஏகதோவ அவுட்ட²ஹந்தா ந ஸமக்³கா³ வுட்ட²ஹந்தி நாம. ஏவங் வுட்டி²தேஸு ஹி யே பட²மங் க³ச்ச²ந்தி, தேஸங் ஏவங் ஹோதி ‘‘அம்ஹேஹி பா³ஹிரகதா²வ ஸுதா, இதா³னி வினிச்ச²யகதா² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஏகப்பஹாரேனேவ வுட்ட²ஹந்தா ஸமக்³கா³ வுட்ட²ஹந்தி நாம. அபிச ‘‘அஸுகட்டா²னே விஹாரஸீமா ஆகுலா, உபோஸத²ப்பவாரணா டி²தா, அஸுகட்டா²னே வேஜ்ஜகம்மாதி³காரகா பாபபி⁴க்கூ² உஸ்ஸன்னா’’தி ஸுத்வா ‘‘கோ க³ந்த்வா தேஸங் நிக்³க³ஹங் கரிஸ்ஸதீ’’தி வுத்தே ‘‘அஹங் பட²மங், அஹங் பட²ம’’ந்தி வத்வா க³ச்ச²ந்தாபி ஸமக்³கா³ வுட்ட²ஹந்தி நாம.

    Samaggātiādīsu cetiyapaṭijagganatthaṃ vā bodhigharauposathāgāracchādanatthaṃ vā katikavattaṃ vā ṭhapetukāmatāya ‘‘saṅgho sannipatatū’’ti bheriyā vā ghaṇṭiyā vā ākoṭitamattāya ‘‘mayhaṃ cīvarakammaṃ atthi, mayhaṃ patto pacitabbo, mayhaṃ navakammaṃ atthī’’ti vikkhepaṃ karontā na samaggā sannipatanti nāma. Sabbaṃ pana taṃ kammaṃ ṭhapetvā ‘‘ahaṃ purimataraṃ, ahaṃ purimatara’’nti ekappahāreneva sannipatantā samaggā sannipatanti nāma. Sannipatitā pana cintetvā mantetvā kattabbaṃ katvā ekatova avuṭṭhahantā na samaggā vuṭṭhahanti nāma. Evaṃ vuṭṭhitesu hi ye paṭhamaṃ gacchanti, tesaṃ evaṃ hoti ‘‘amhehi bāhirakathāva sutā, idāni vinicchayakathā bhavissatī’’ti. Ekappahāreneva vuṭṭhahantā samaggā vuṭṭhahanti nāma. Apica ‘‘asukaṭṭhāne vihārasīmā ākulā, uposathappavāraṇā ṭhitā, asukaṭṭhāne vejjakammādikārakā pāpabhikkhū ussannā’’ti sutvā ‘‘ko gantvā tesaṃ niggahaṃ karissatī’’ti vutte ‘‘ahaṃ paṭhamaṃ, ahaṃ paṭhama’’nti vatvā gacchantāpi samaggā vuṭṭhahanti nāma.

    ஆக³ந்துகங் பன தி³ஸ்வா ‘‘இமங் பரிவேணங் யாஹி, ஏதங் பரிவேணங் யாஹி, அயங் கோ’’தி அவத்வா ஸப்³பே³ வத்தங் கரொந்தாபி, ஜிண்ணபத்தசீவரகங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ பி⁴க்கா²சாரவத்தேன பத்தசீவரங் பரியேஸந்தாபி, கி³லானஸ்ஸ கி³லானபே⁴ஸஜ்ஜங் பரியேஸமானாபி, கி³லானமேவ அனாத²ங் ‘‘அஸுகபரிவேணங் யாஹீ’’தி அவத்வா அத்தனோ அத்தனோ பரிவேணே படிஜக்³க³ந்தாபி, ஏகோ ஓலீயமானகோ க³ந்தோ² ஹோதி, பஞ்ஞவந்தங் பி⁴க்கு²ங் ஸங்க³ண்ஹித்வா தேன தங் க³ந்த²ங் உக்கி²பாபெந்தாபி ஸமக்³கா³ ஸங்க⁴கரணீயானி கரொந்தி நாம.

    Āgantukaṃ pana disvā ‘‘imaṃ pariveṇaṃ yāhi, etaṃ pariveṇaṃ yāhi, ayaṃ ko’’ti avatvā sabbe vattaṃ karontāpi, jiṇṇapattacīvarakaṃ disvā tassa bhikkhācāravattena pattacīvaraṃ pariyesantāpi, gilānassa gilānabhesajjaṃ pariyesamānāpi, gilānameva anāthaṃ ‘‘asukapariveṇaṃ yāhī’’ti avatvā attano attano pariveṇe paṭijaggantāpi, eko olīyamānako gantho hoti, paññavantaṃ bhikkhuṃ saṅgaṇhitvā tena taṃ ganthaṃ ukkhipāpentāpi samaggā saṅghakaraṇīyāni karonti nāma.

    அப்பஞ்ஞத்தந்திஆதீ³ஸு நவங் அத⁴ம்மிகங் கதிகவத்தங் வா ஸிக்கா²பத³ங் வா க³ண்ஹந்தா அப்பஞ்ஞத்தங் பஞ்ஞாபெந்தி நாம புராணஸந்த²தவத்து²ஸ்மிங் ஸாவத்தி²யங் பி⁴க்கூ² விய. உத்³த⁴ம்மங் உப்³பி³னயங் ஸாஸனங் தீ³பெந்தா பஞ்ஞத்தங் ஸமுச்சி²ந்த³ந்தி நாம, வஸ்ஸஸதபரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதி வேஸாலிகா வஜ்ஜிபுத்தகா விய. கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கா பன ஆபத்தியோ ஸஞ்சிச்ச வீதிக்கமந்தா யதா²பஞ்ஞத்தேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு ஸமாதா³ய ந வத்தந்தி நாம அஸ்ஸஜிபுனப்³ப³ஸுகா விய. ததா² அகரொந்தா பன அபஞ்ஞத்தங் ந பஞ்ஞாபெந்தி, பஞ்ஞத்தங் ந ஸமுச்சி²ந்த³ந்தி , யதா²பஞ்ஞத்தேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு ஸமாதா³ய வத்தந்தி நாம ஆயஸ்மா உபஸேனோ விய, ஆயஸ்மா யஸோ காகண்ட³கபுத்தோ விய, ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ விய ச. வுத்³தி⁴யேவாதி ஸீலாதி³கு³ணேஹி வுத்³தி⁴யேவ, நோ பரிஹானி.

    Appaññattantiādīsu navaṃ adhammikaṃ katikavattaṃ vā sikkhāpadaṃ vā gaṇhantā appaññattaṃ paññāpenti nāma purāṇasanthatavatthusmiṃ sāvatthiyaṃ bhikkhū viya. Uddhammaṃ ubbinayaṃ sāsanaṃ dīpentā paññattaṃ samucchindanti nāma, vassasataparinibbute bhagavati vesālikā vajjiputtakā viya. Khuddānukhuddakā pana āpattiyo sañcicca vītikkamantā yathāpaññattesu sikkhāpadesu samādāya na vattanti nāma assajipunabbasukā viya. Tathā akarontā pana apaññattaṃ na paññāpenti, paññattaṃ na samucchindanti , yathāpaññattesu sikkhāpadesu samādāya vattanti nāma āyasmā upaseno viya, āyasmā yaso kākaṇḍakaputto viya, āyasmā mahākassapo viya ca. Vuddhiyevāti sīlādiguṇehi vuddhiyeva, no parihāni.

    தே²ராதி தி²ரபா⁴வப்பத்தா தே²ரகாரகேஹி கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தா. ப³ஹூ ரத்தியோ ஜானந்தீதி ரத்தஞ்ஞூ. சிரங் பப்³ப³ஜிதானங் ஏதேஸந்தி சிரபப்³ப³ஜிதா. ஸங்க⁴ஸ்ஸ பிதிட்டா²னே டி²தாதி ஸங்க⁴பிதரோ. பிதிட்டா²னே டி²தத்தா ஸங்க⁴ங் பரிணெந்தி, புப்³ப³ங்க³மா ஹுத்வா தீஸு ஸிக்கா²ஸு பவத்தெந்தீதி ஸங்க⁴பரிணாயகா.

    Therāti thirabhāvappattā therakārakehi guṇehi samannāgatā. Bahū rattiyo jānantīti rattaññū. Ciraṃ pabbajitānaṃ etesanti cirapabbajitā. Saṅghassa pitiṭṭhāne ṭhitāti saṅghapitaro. Pitiṭṭhāne ṭhitattā saṅghaṃ pariṇenti, pubbaṅgamā hutvā tīsu sikkhāsu pavattentīti saṅghapariṇāyakā.

    யே தேஸங் ஸக்காராதீ³னி ந கரொந்தி, ஓவாத³த்தா²ய த்³வே தயோ வாரே உபட்டா²னங் ந க³ச்ச²ந்தி, தேபி தேஸங் ஓவாத³ங் ந தெ³ந்தி, பவேணிகத²ங் ந கதெ²ந்தி, ஸாரபூ⁴தங் த⁴ம்மபரியாயங் ந ஸிக்கா²பெந்தி. தே தேஹி விஸ்ஸட்டா² ஸீலாதீ³ஹி த⁴ம்மக்க²ந்தே⁴ஹி ஸத்தஹி ச அரியத⁴னேஹீதி ஏவமாதீ³ஹி கு³ணேஹி பரிஹாயந்தி. யே பன தேஸங் ஸக்காராதீ³னி கரொந்தி, உபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தி, தேஸங் தே ‘‘ஏவங் தே அபி⁴க்கமிதப்³ப³’’ந்திஆதி³கங் ஓவாத³ங் தெ³ந்தி, பவேணிகத²ங் கதெ²ந்தி, ஸாரபூ⁴தங் த⁴ம்மபரியாயங் ஸிக்கா²பெந்தி, தேரஸஹி து⁴தங்கே³ஹி த³ஸஹி கதா²வத்தூ²ஹி அனுஸாஸந்தி. தே தேஸங் ஓவாதே³ ட²த்வா ஸீலாதீ³ஹி கு³ணேஹி வட்³ட⁴மானா ஸாமஞ்ஞத்த²ங் அனுபாபுணந்தி. ஏவமெத்த² ஹானிவுத்³தி⁴யோ த³ட்ட²ப்³பா³.

    Ye tesaṃ sakkārādīni na karonti, ovādatthāya dve tayo vāre upaṭṭhānaṃ na gacchanti, tepi tesaṃ ovādaṃ na denti, paveṇikathaṃ na kathenti, sārabhūtaṃ dhammapariyāyaṃ na sikkhāpenti. Te tehi vissaṭṭhā sīlādīhi dhammakkhandhehi sattahi ca ariyadhanehīti evamādīhi guṇehi parihāyanti. Ye pana tesaṃ sakkārādīni karonti, upaṭṭhānaṃ gacchanti, tesaṃ te ‘‘evaṃ te abhikkamitabba’’ntiādikaṃ ovādaṃ denti, paveṇikathaṃ kathenti, sārabhūtaṃ dhammapariyāyaṃ sikkhāpenti, terasahi dhutaṅgehi dasahi kathāvatthūhi anusāsanti. Te tesaṃ ovāde ṭhatvā sīlādīhi guṇehi vaḍḍhamānā sāmaññatthaṃ anupāpuṇanti. Evamettha hānivuddhiyo daṭṭhabbā.

    புனப்³ப⁴வோ ஸீலமஸ்ஸாதி போனொப்³ப⁴விகா, புனப்³ப⁴வதா³யிகாதி அத்தோ², தஸ்ஸா போனொப்³ப⁴விகாய. ந வஸங் க³ச்சி²ஸ்ஸந்தீதி எத்த² யே சதுன்னங் பச்சயானங் காரணா உபட்டா²கானங் பதா³னுபதி³கா ஹுத்வா கா³மதோ கா³மங் விசரந்தி , தே தஸ்ஸா வஸங் க³ச்ச²ந்தி நாம. இதரே ந க³ச்ச²ந்தி. தத்த² ஹானிவுத்³தி⁴யோ பாகடாயேவ.

    Punabbhavo sīlamassāti ponobbhavikā, punabbhavadāyikāti attho, tassā ponobbhavikāya. Na vasaṃ gacchissantīti ettha ye catunnaṃ paccayānaṃ kāraṇā upaṭṭhākānaṃ padānupadikā hutvā gāmato gāmaṃ vicaranti , te tassā vasaṃ gacchanti nāma. Itare na gacchanti. Tattha hānivuddhiyo pākaṭāyeva.

    ஆரஞ்ஞகேஸூதி பஞ்சத⁴னுஸதிகபச்சி²மேஸு. ஸாபெக்கா²தி ஸாலயா. கா³மந்தஸேனாஸனேஸு ஹி ஜா²னங் அப்பெத்வாபி ததோ வுட்டி²தமத்தோவ இத்தி²புரிஸதா³ரகதா³ரிகாதி³ஸத்³த³ங் ஸுணாதி, யேனஸ்ஸ அதி⁴க³தவிஸேஸோபி ஹாயதியேவ. அரஞ்ஞஸேனாஸனே நித்³தா³யித்வாபி பபு³த்³த⁴மத்தோ ஸீஹப்³யக்³க⁴மோராதீ³னங் ஸத்³த³ங் ஸுணாதி, யேன அரஞ்ஞே பீதிங் படிலபி⁴த்வா தமேவ ஸம்மஸந்தோ அக்³க³ப²லே பதிட்டா²தி. இதி ப⁴க³வா கா³மந்தஸேனாஸனே ஜா²னங் அப்பெத்வா நிஸின்னபி⁴க்கு²தோ அரஞ்ஞே நித்³தா³யமானமேவ பஸங்ஸதி. தஸ்மா தமேவ அத்த²வஸங் படிச்ச ‘‘ஆரஞ்ஞகேஸு ஸேனாஸனேஸு ஸாபெக்கா² ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி ஆஹ.

    Āraññakesūti pañcadhanusatikapacchimesu. Sāpekkhāti sālayā. Gāmantasenāsanesu hi jhānaṃ appetvāpi tato vuṭṭhitamattova itthipurisadārakadārikādisaddaṃ suṇāti, yenassa adhigatavisesopi hāyatiyeva. Araññasenāsane niddāyitvāpi pabuddhamatto sīhabyagghamorādīnaṃ saddaṃ suṇāti, yena araññe pītiṃ paṭilabhitvā tameva sammasanto aggaphale patiṭṭhāti. Iti bhagavā gāmantasenāsane jhānaṃ appetvā nisinnabhikkhuto araññe niddāyamānameva pasaṃsati. Tasmā tameva atthavasaṃ paṭicca ‘‘āraññakesu senāsanesu sāpekkhā bhavissantī’’ti āha.

    பச்சத்தஞ்ஞேவ ஸதிங் உபட்டா²பெஸ்ஸந்தீதி அத்தனாவ அத்தனோ அப்³ப⁴ந்தரே ஸதிங் உபட்ட²பெஸ்ஸந்தி. பேஸலாதி பியஸீலா. இதா⁴பி ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் ஆக³மனங் அனிச்ச²ந்தா நேவாஸிகா அஸ்ஸத்³தா⁴ ஹொந்தி அப்பஸன்னா, விஹாரங் ஸம்பத்தபி⁴க்கூ²னங் பச்சுக்³க³மன-பத்தசீவரபடிக்³க³ஹண-ஆஸனபஞ்ஞாபனதாலவண்டக்³க³ஹணாதீ³னி ந கரொந்தி. அத² நேஸங் அவண்ணோ உக்³க³ச்ச²தி ‘‘அஸுகவிஹாரவாஸினோ பி⁴க்கூ² அஸ்ஸத்³தா⁴ அப்பஸன்னா விஹாரங் பவிட்டா²னங் வத்தப்படிவத்தம்பி ந கரொந்தீ’’தி. தங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜிதா விஹாரத்³வாரேன க³ச்ச²ந்தாபி விஹாரங் ந பவிஸந்தி. ஏவங் அனாக³தானங் அனாக³மனமேவ ஹோதி. ஆக³தானங் பன பா²ஸுவிஹாரே அஸதி யேபி அஜானித்வா ஆக³தா, தே ‘‘வஸிஸ்ஸாமாதி தாவசிந்தெத்வா ஆக³தம்ஹா, இமேஸங் பன நேவாஸிகானங் இமினா நீஹாரேன கோ வஸிஸ்ஸதீ’’தி நிக்க²மித்வா க³ச்ச²ந்தி. ஏவங் ஸோ விஹாரோ அஞ்ஞேஸங் பி⁴க்கூ²னங் அனாவாஸோவ ஹோதி. ததோ நேவாஸிகா ஸீலவந்தானங் த³ஸ்ஸனங் அலப⁴ந்தா கங்கா²வினோத³கங் வா ஆசாரஸிக்கா²பகங் வா மது⁴ரத⁴ம்மஸவனங் வா ந லப⁴ந்தி. தேஸங் நேவ அக்³க³ஹிதத⁴ம்மக்³க³ஹணங் ந க³ஹிதஸஜ்ஜா²யகரணங் ஹோதி. இதி நேஸங் ஹானியேவ ஹோதி, ந வுத்³தி⁴.

    Paccattaññeva satiṃ upaṭṭhāpessantīti attanāva attano abbhantare satiṃ upaṭṭhapessanti. Pesalāti piyasīlā. Idhāpi sabrahmacārīnaṃ āgamanaṃ anicchantā nevāsikā assaddhā honti appasannā, vihāraṃ sampattabhikkhūnaṃ paccuggamana-pattacīvarapaṭiggahaṇa-āsanapaññāpanatālavaṇṭaggahaṇādīni na karonti. Atha nesaṃ avaṇṇo uggacchati ‘‘asukavihāravāsino bhikkhū assaddhā appasannā vihāraṃ paviṭṭhānaṃ vattappaṭivattampi na karontī’’ti. Taṃ sutvā pabbajitā vihāradvārena gacchantāpi vihāraṃ na pavisanti. Evaṃ anāgatānaṃ anāgamanameva hoti. Āgatānaṃ pana phāsuvihāre asati yepi ajānitvā āgatā, te ‘‘vasissāmāti tāvacintetvā āgatamhā, imesaṃ pana nevāsikānaṃ iminā nīhārena ko vasissatī’’ti nikkhamitvā gacchanti. Evaṃ so vihāro aññesaṃ bhikkhūnaṃ anāvāsova hoti. Tato nevāsikā sīlavantānaṃ dassanaṃ alabhantā kaṅkhāvinodakaṃ vā ācārasikkhāpakaṃ vā madhuradhammasavanaṃ vā na labhanti. Tesaṃ neva aggahitadhammaggahaṇaṃ na gahitasajjhāyakaraṇaṃ hoti. Iti nesaṃ hāniyeva hoti, na vuddhi.

    யே பன ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் ஆக³மனங் இச்ச²ந்தி, தே ஸத்³தா⁴ ஹொந்தி பஸன்னா, ஆக³தானங் ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் பச்சுக்³க³மனாதீ³னி கத்வா ஸேனாஸனங் பஞ்ஞபெத்வா தெ³ந்தி , தே க³ஹெத்வா பி⁴க்கா²சாரங் பவிஸந்தி, கங்க²ங் வினோதெ³ந்தி, மது⁴ரத⁴ம்மஸ்ஸவனங் லப⁴ந்தி. அத² நேஸங் கித்திஸத்³தோ³ உக்³க³ச்ச²தி ‘‘அஸுகவிஹாரே பி⁴க்கூ² ஏவங் ஸத்³தா⁴ பஸன்னா வத்தஸம்பன்னா ஸங்கா³ஹகா’’தி. தங் ஸுத்வா பி⁴க்கூ² தூ³ரதோபி ஆக³ச்ச²ந்தி. தேஸங் நேவாஸிகா வத்தங் கரொந்தி, ஸமீபங் க³ந்த்வா வுட்³ட⁴தரங் ஆக³ந்துகங் வந்தி³த்வா நிஸீத³ந்தி, நவகதரஸ்ஸ ஸந்திகே ஆஸனங் க³ஹெத்வா நிஸீதி³த்வா ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே வஸிஸ்ஸத², க³மிஸ்ஸதா²’’தி புச்ச²ந்தி. ‘‘க³மிஸ்ஸாமா’’தி வுத்தே ‘‘ஸப்பாயங் ஸேனாஸனங், ஸுலபா⁴ பி⁴க்கா²’’திஆதீ³னி வத்வா க³ந்துங் ந தெ³ந்தி. வினயத⁴ரோ சே ஹோதி, தஸ்ஸ ஸந்திகே வினயங் ஸஜ்ஜா²யந்தி. ஸுத்தந்தாதி³த⁴ரோ சே, தஸ்ஸ ஸந்திகே தங் தங் த⁴ம்மங் ஸஜ்ஜா²யந்தி. தே ஆக³ந்துகதே²ரானங் ஓவாதே³ ட²த்வா ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணந்தி. ஆக³ந்துகா ‘‘ஏகங் த்³வே தி³வஸானி வஸிஸ்ஸாமாதி ஆக³தம்ஹா, இமேஸங் பன ஸுக²ஸங்வாஸதாய த³ஸ த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி வஸிம்ஹா’’தி வத்தாரோ ஹொந்தி. ஏவமெத்த² ஹானிவுத்³தி⁴யோ வேதி³தப்³பா³.

    Ye pana sabrahmacārīnaṃ āgamanaṃ icchanti, te saddhā honti pasannā, āgatānaṃ sabrahmacārīnaṃ paccuggamanādīni katvā senāsanaṃ paññapetvā denti , te gahetvā bhikkhācāraṃ pavisanti, kaṅkhaṃ vinodenti, madhuradhammassavanaṃ labhanti. Atha nesaṃ kittisaddo uggacchati ‘‘asukavihāre bhikkhū evaṃ saddhā pasannā vattasampannā saṅgāhakā’’ti. Taṃ sutvā bhikkhū dūratopi āgacchanti. Tesaṃ nevāsikā vattaṃ karonti, samīpaṃ gantvā vuḍḍhataraṃ āgantukaṃ vanditvā nisīdanti, navakatarassa santike āsanaṃ gahetvā nisīditvā ‘‘imasmiṃ vihāre vasissatha, gamissathā’’ti pucchanti. ‘‘Gamissāmā’’ti vutte ‘‘sappāyaṃ senāsanaṃ, sulabhā bhikkhā’’tiādīni vatvā gantuṃ na denti. Vinayadharo ce hoti, tassa santike vinayaṃ sajjhāyanti. Suttantādidharo ce, tassa santike taṃ taṃ dhammaṃ sajjhāyanti. Te āgantukatherānaṃ ovāde ṭhatvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇanti. Āgantukā ‘‘ekaṃ dve divasāni vasissāmāti āgatamhā, imesaṃ pana sukhasaṃvāsatāya dasa dvādasa vassāni vasimhā’’ti vattāro honti. Evamettha hānivuddhiyo veditabbā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 3. பட²மஸத்தகஸுத்தங் • 3. Paṭhamasattakasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 2. பட²மஸத்தகஸுத்தவண்ணனா • 2. Paṭhamasattakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact