Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
4. துவட்டவக்³க³வண்ணனா
4. Tuvaṭṭavaggavaṇṇanā
1. பட²மஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Paṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
934-5. ஏகாய நிபன்னாய அபரா நிபஜ்ஜதி, ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸாதி ‘‘உபி⁴ன்னம்பி பட²மனிபன்னாய அனுட்டா²பனா’’தி வத்வா எத்த² கிரியாகிரியந்தி ஏகே, தங் அட்ட²கதா²ய விருஜ்ஜ²தி. ‘‘கிரிய’’ந்தி ஹி அட்ட²கதா²யங் வுத்தங். அத² கஸ்ஸா ஆபத்தீதி? உபி⁴ன்னம்பி நிபஜ்ஜனகிரியங் படிச்ச. இமஸ்ஸ அனாபத்திவாரே ‘‘வவத்தா²னங் த³ஸ்ஸெத்வா’’தி நத்தி², தஸ்மா வவத்தா²னங் கத்வா நிபஜ்ஜிதுங் ந வட்டதீதி ஏகே. விபுலதரே வட்டதீதி ஏகே. ‘‘அந்தரங் கத்வா நிபஜ்ஜிதுங் வட்டதீ’’தி போராணக³ண்டி²பதே³ லிகி²தங்.
934-5.Ekāya nipannāya aparā nipajjati, āpatti pācittiyassāti ‘‘ubhinnampi paṭhamanipannāya anuṭṭhāpanā’’ti vatvā ettha kiriyākiriyanti eke, taṃ aṭṭhakathāya virujjhati. ‘‘Kiriya’’nti hi aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Atha kassā āpattīti? Ubhinnampi nipajjanakiriyaṃ paṭicca. Imassa anāpattivāre ‘‘vavatthānaṃ dassetvā’’ti natthi, tasmā vavatthānaṃ katvā nipajjituṃ na vaṭṭatīti eke. Vipulatare vaṭṭatīti eke. ‘‘Antaraṃ katvā nipajjituṃ vaṭṭatī’’ti porāṇagaṇṭhipade likhitaṃ.
பட²மஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 1. பட²மஸிக்கா²பத³ங் • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ