Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    8. பட²மஸூசிவிமானவண்ணனா

    8. Paṭhamasūcivimānavaṇṇanā

    உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானந்தி ஸூசிவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே. தேன ஸமயேன ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ சீவரகம்மங் காதப்³ப³ங் ஹோதி, அத்தோ² ச ஹோதி ஸூசியா. ஸோ ராஜக³ஹே பிண்டா³ய சரந்தோ கம்மாரஸ்ஸ கே³ஹத்³வாரே அட்டா²ஸி. தங் தி³ஸ்வா கம்மாரோ ஆஹ ‘‘கேன, ப⁴ந்தே, அத்தோ²’’தி? ‘‘சீவரகம்மங் காதப்³ப³ங் அத்தி², ஸூசியா அத்தோ²’’தி. கம்மாரோ பஸன்னமானஸோ கதபரியோஸிதா த்³வே ஸூசியோ த³த்வா ‘‘புனபி, ப⁴ந்தே, ஸூசியா அத்தே² ஸதி மம ஆசிக்கெ²ய்யாதா²’’தி வத்வா பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³. தே²ரோ தஸ்ஸ அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி. ஸோ அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு உப்பஜ்ஜி. அத² ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தே³வசாரிகங் சரந்தோ தங் தே³வபுத்தங் இமாஹி கா³தா²ஹி புச்சி² –

    Uccamidaṃmaṇithūṇaṃ vimānanti sūcivimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane. Tena samayena āyasmato sāriputtassa cīvarakammaṃ kātabbaṃ hoti, attho ca hoti sūciyā. So rājagahe piṇḍāya caranto kammārassa gehadvāre aṭṭhāsi. Taṃ disvā kammāro āha ‘‘kena, bhante, attho’’ti? ‘‘Cīvarakammaṃ kātabbaṃ atthi, sūciyā attho’’ti. Kammāro pasannamānaso katapariyositā dve sūciyo datvā ‘‘punapi, bhante, sūciyā atthe sati mama ācikkheyyāthā’’ti vatvā pañcapatiṭṭhitena vandi. Thero tassa anumodanaṃ katvā pakkāmi. So aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsesu uppajji. Atha āyasmā mahāmoggallāno devacārikaṃ caranto taṃ devaputtaṃ imāhi gāthāhi pucchi –

    944.

    944.

    ‘‘உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானங்…பே॰…

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ…pe…

    வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    948. ‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    948. ‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    949.

    949.

    ‘‘யங் த³தா³தி ந தங் ஹோதி, யஞ்சேவ த³ஜ்ஜா தஞ்சேவ ஸெய்யோ;

    ‘‘Yaṃ dadāti na taṃ hoti, yañceva dajjā tañceva seyyo;

    ஸூசி தி³ன்னா ஸூசிமேவ ஸெய்யோ.

    Sūci dinnā sūcimeva seyyo.

    950.

    950.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    949. தத்த² யங் த³தா³தீதி யாதி³ஸங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் த³தா³தி. ந தங் ஹோதீதி தஸ்ஸ தாதி³ஸமேவ ப²லங் ந ஹோதி. அத² கோ² கெ²த்தஸம்பத்தியா ச சித்தஸம்பத்தியா ச ததோ விபுலதரங் உளாரதரமேவ ப²லங் ஹோதி. தஸ்மா யஞ்சேவ த³ஜ்ஜா தஞ்சேவ ஸெய்யோதி யங்கிஞ்சிதே³வ விஜ்ஜமானங் த³ஜ்ஜா த³தெ³ய்ய, தஞ்சேவ ததே³வ ஸெய்யோ, யஸ்ஸ கஸ்ஸசி அனவஜ்ஜஸ்ஸ தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ தா³னமேவ ஸெய்யோ, கஸ்மா? மயா ஹி ஸூசி தி³ன்னா ஸூசிமேவ ஸெய்யோ, ஸூசிதா³னமேவ மய்ஹங் ஸெய்யங் ஜாதங், யதோ அயமீதி³ஸீ ஸம்பத்தி லத்³தா⁴தி அதி⁴ப்பாயோ.

    949. Tattha yaṃ dadātīti yādisaṃ deyyadhammaṃ dadāti. Na taṃ hotīti tassa tādisameva phalaṃ na hoti. Atha kho khettasampattiyā ca cittasampattiyā ca tato vipulataraṃ uḷāratarameva phalaṃ hoti. Tasmā yañceva dajjā tañceva seyyoti yaṃkiñcideva vijjamānaṃ dajjā dadeyya, tañceva tadeva seyyo, yassa kassaci anavajjassa deyyadhammassa dānameva seyyo, kasmā? Mayā hi sūci dinnā sūcimeva seyyo, sūcidānameva mayhaṃ seyyaṃ jātaṃ, yato ayamīdisī sampatti laddhāti adhippāyo.

    ஸூசிவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sūcivimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 8. பட²மஸூசிவிமானவத்து² • 8. Paṭhamasūcivimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact