Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
13. பட²மஸுணிஸாவிமானவண்ணனா
13. Paṭhamasuṇisāvimānavaṇṇanā
அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனாதி ஸுணிஸாவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் கே³ஹே ஏகா குலஸுண்ஹா கே³ஹங் பிண்டா³ய பவிட்ட²ங் கீ²ணாஸவத்தே²ரங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதபீதிஸோமனஸ்ஸா ‘‘இத³ங் மய்ஹங் உத்தமங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் உபட்டி²த’’ந்தி அத்தனா லத்³த⁴ங் பூவபா⁴க³ங் ஆதா³ய ஆத³ரேன தே²ரஸ்ஸ உபனேஸி, தே²ரோ தங் படிக்³க³ஹெத்வா அனுமோத³னங் கத்வா க³தோ. ஸா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே உப்பஜ்ஜி. ஸேஸங் ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² வுத்தஸதி³ஸமேவ. தேன வுத்தங் –
Abhikkantena vaṇṇenāti suṇisāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Sāvatthiyaṃ aññatarasmiṃ gehe ekā kulasuṇhā gehaṃ piṇḍāya paviṭṭhaṃ khīṇāsavattheraṃ disvā sañjātapītisomanassā ‘‘idaṃ mayhaṃ uttamaṃ puññakkhettaṃ upaṭṭhita’’nti attanā laddhaṃ pūvabhāgaṃ ādāya ādarena therassa upanesi, thero taṃ paṭiggahetvā anumodanaṃ katvā gato. Sā aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane uppajji. Sesaṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttasadisameva. Tena vuttaṃ –
108.
108.
‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;
‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;
ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.
Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.
109.
109.
‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;
‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;
உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.
Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.
110.
110.
‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;
‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;
கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.
Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.
111.
111.
‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;
‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;
பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
112.
112.
‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, ஸுணிஸா அஹோஸிங் ஸஸுரஸ்ஸ கே³ஹே.
‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, suṇisā ahosiṃ sasurassa gehe.
113.
113.
‘‘அத்³த³ஸங் விரஜங் பி⁴க்கு²ங், விப்பஸன்னமனாவிலங்;
‘‘Addasaṃ virajaṃ bhikkhuṃ, vippasannamanāvilaṃ;
தஸ்ஸ அதா³ஸஹங் பூவங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴;
Tassa adāsahaṃ pūvaṃ, pasannā sehi pāṇibhi;
பா⁴க³ட்³ட⁴பா⁴க³ங் த³த்வான, மோதா³மி நந்த³னே வனே.
Bhāgaḍḍhabhāgaṃ datvāna, modāmi nandane vane.
114.
114.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;
‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;
உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.
Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.
115.
115.
‘‘அக்கா²மி தே பி⁴க்கு² மஹானுபா⁴வ, மனுஸ்ஸபூ⁴தா யமகாஸி புஞ்ஞங்;
‘‘Akkhāmi te bhikkhu mahānubhāva, manussabhūtā yamakāsi puññaṃ;
தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.
Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.
112. தத்த² ஸுணிஸாதி புத்தஸ்ஸ ப⁴ரியா. இத்தி²யா ஹி ஸாமிகஸ்ஸ பிதா ‘‘ஸஸுரோ’’தி வுச்சதி, தஸ்ஸ ச ஸா ‘‘ஸுணிஸா’’தி. தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸுணிஸா அஹோஸிங் ஸஸுரஸ்ஸ கே³ஹே’’தி.
112. Tattha suṇisāti puttassa bhariyā. Itthiyā hi sāmikassa pitā ‘‘sasuro’’ti vuccati, tassa ca sā ‘‘suṇisā’’ti. Taṃ sandhāya ‘‘suṇisā ahosiṃ sasurassa gehe’’ti.
113. பா⁴க³ட்³ட⁴பா⁴க³ந்தி அத்தனா லத்³த⁴படிவீஸதோ உபட்³ட⁴பா⁴க³ங். மோதா³மி நந்த³னே வனேதி தே²ரேன நந்த³னவனே தி³ட்ட²தாய ஆஹ. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
113.Bhāgaḍḍhabhāganti attanā laddhapaṭivīsato upaḍḍhabhāgaṃ. Modāmi nandane vaneti therena nandanavane diṭṭhatāya āha. Sesaṃ vuttanayameva.
ஸுணிஸாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Suṇisāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 13. பட²மஸுணிஸாவிமானவத்து² • 13. Paṭhamasuṇisāvimānavatthu