Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
8. பட²மஉபக்க²டஸிக்கா²பத³வண்ணனா
8. Paṭhamaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā
527. அட்ட²மே அபி மய்யாதி பாடே²பி ஸோயேவத்தோ². அய்யாதி பன ப³ஹுவசனேன ஆமந்தனங் கதங்.
527. Aṭṭhame api mayyāti pāṭhepi soyevattho. Ayyāti pana bahuvacanena āmantanaṃ kataṃ.
528-529. அபதி³ஸ்ஸாதி ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் அபதி³ஸித்வா. பச்சயங் கத்வாதி காரணங் கத்வா. உத்³தி³ஸ்ஸாதி எத்த² யோ கத்தாதி ‘‘உத்³தி³ஸ்ஸா’’தி இமினா வுத்தஉத்³தி³ஸனகிரியாய யோ கத்தா. சீவரங் சேதாபெந்தி பரிவத்தெந்தி ஏதேனாதி சீவரசேதாபன்னங். ந-காராக³மங் கத்வா சீவரசேதாபன்னந்தி வுத்தங், ‘‘சீவரசேதாபன’’ந்திபி பட²ந்தி. பசுரவோஹாரவஸேனாதி யேபு⁴ய்யவோஹாரவஸேன. யேபு⁴ய்யவஸேன ஹி க⁴ரஸாமிகங் த³ட்டு²காமா தஸ்ஸ க⁴ரங் க³ச்ச²ந்தீதி ததே²வ ப³ஹுலங் வோஹாரோ. ப்³யஞ்ஜனமத்தமேவாதி அத்தோ² நேதப்³போ³ நத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ.
528-529.Apadissāti ‘‘itthannāmassa bhikkhuno dassāmī’’ti evaṃ apadisitvā. Paccayaṃ katvāti kāraṇaṃ katvā. Uddissāti ettha yo kattāti ‘‘uddissā’’ti iminā vuttauddisanakiriyāya yo kattā. Cīvaraṃ cetāpenti parivattenti etenāti cīvaracetāpannaṃ. Na-kārāgamaṃ katvā cīvaracetāpannanti vuttaṃ, ‘‘cīvaracetāpana’’ntipi paṭhanti. Pacuravohāravasenāti yebhuyyavohāravasena. Yebhuyyavasena hi gharasāmikaṃ daṭṭhukāmā tassa gharaṃ gacchantīti tatheva bahulaṃ vohāro. Byañjanamattamevāti attho netabbo natthīti adhippāyo.
531. ஸமகேபி பன அனாபத்தீதி யத³க்³க⁴னகங் ஸோ தா³துகாமோ ஹோதி, தத³க்³க⁴னகே அனாபத்தி மூலங் வட்³டெ⁴த்வா அதி⁴கவிதா⁴னங் அனாபன்னத்தா. எத்த² ச ‘‘தா³துகாமொம்ஹீ’’தி அத்தனோ ஸந்திகே அவுத்தேபி தா³துகாமதங் ஸுத்வா யத³க்³க⁴னகங் ஸோ தா³துகாமோ ஹோதி, தத³க்³க⁴னகங் ஆஹராபேதுங் வட்டதி. அக்³க⁴வட்³ட⁴னகஞ்ஹி இத³ங் ஸிக்கா²பத³ந்தி எத்த² அக்³க⁴வட்³ட⁴னங் ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி அக்³க⁴வட்³ட⁴னகங், அக்³க⁴வட்³ட⁴னங் ஸந்தா⁴ய இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ. சீவரங் தே³ஹீதி ஸங்கா⁴டிஆதீ³ஸு யங்கிஞ்சி சீவரங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. சீவரே பி⁴ய்யோகம்யதா, அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்தி, தாய ச படிலாபோ⁴தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி.
531.Samakepi pana anāpattīti yadagghanakaṃ so dātukāmo hoti, tadagghanake anāpatti mūlaṃ vaḍḍhetvā adhikavidhānaṃ anāpannattā. Ettha ca ‘‘dātukāmomhī’’ti attano santike avuttepi dātukāmataṃ sutvā yadagghanakaṃ so dātukāmo hoti, tadagghanakaṃ āharāpetuṃ vaṭṭati. Agghavaḍḍhanakañhi idaṃ sikkhāpadanti ettha agghavaḍḍhanaṃ etassa atthīti agghavaḍḍhanakaṃ, agghavaḍḍhanaṃ sandhāya idaṃ sikkhāpadaṃ paññattanti adhippāyo. Cīvaraṃ dehīti saṅghāṭiādīsu yaṃkiñci cīvaraṃ sandhāya vadati. Cīvare bhiyyokamyatā, aññātakaviññatti, tāya ca paṭilābhoti imānettha tīṇi aṅgāni.
பட²மஉபக்க²டஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
532. து³தியஉபக்க²டே வத்தப்³ப³ங் நத்தி².
532. Dutiyaupakkhaṭe vattabbaṃ natthi.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga
8. உபக்க²டஸிக்கா²பத³ங் • 8. Upakkhaṭasikkhāpadaṃ
9. து³தியஉபக்க²டஸிக்கா²பத³ங் • 9. Dutiyaupakkhaṭasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā
8. பட²மஉபக்க²டஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Paṭhamaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā
9. து³தியஉபக்க²டஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 9. Dutiyaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā
8. பட²மஉபக்க²டஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Paṭhamaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā
9. து³தியஉபக்க²டஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 9. Dutiyaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 8. பட²மஉபக்க²டஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Paṭhamaupakkhaṭasikkhāpadavaṇṇanā