Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
10. பத²வீக²ணனஸிக்கா²பத³வண்ணனா
10. Pathavīkhaṇanasikkhāpadavaṇṇanā
86. த³ஸமஸிக்கா²பதே³ – ஜாதா ச பத²வீ அஜாதா ச பத²வீதி இமேஹி பதே³ஹி ஜாதபத²விஞ்ச அஜாதபத²விஞ்ச த³ஸ்ஸேதி. அப்பபாஸாணாதீ³ஸு அப்பா பாஸாணா எத்தா²தி அப்பபாஸாணாதி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. தத்த² முட்டி²ப்பமாணதோ உபரி பாஸாணாதி வேதி³தப்³பா³, முட்டி²ப்பமாணா ஸக்க²ரா. கத²லாதி கபாலக²ண்டா³னி. மரும்பா³தி கடஸக்க²ரா. வாலிகாதி வாலுகாயேவ. யேபு⁴ய்யேன பங்ஸுகாதி தீஸு கொட்டா²ஸேஸு த்³வே கொட்டா²ஸா பங்ஸு, ஏகோ பாஸாணாதீ³ஸு அஞ்ஞதரோ. அத³ட்³டா⁴பீதி உத்³த⁴னபத்தபசனகும்ப⁴காராவாபாதி³வஸேன ததா² ததா² அத³ட்³டா⁴. ஸா பன விஸுங் நத்தி², ஸுத்³த⁴பங்ஸுஆதீ³ஸு அஞ்ஞதராவ வேதி³தப்³பா³. யேபு⁴ய்யேனஸக்க²ராதி ப³ஹுதரா ஸக்க²ரா. ஹத்தி²குச்சி²யங் கிர ஏகபச்சி²பூரங் ஆஹராபெத்வா தோ³ணியங் தோ⁴வித்வா பத²வியா யேபு⁴ய்யேன ஸக்க²ரபா⁴வங் ஞத்வா ஸயங் பி⁴க்கூ² பொக்க²ரணிங் க²ணிங்ஸு. யானி பன மஜ்ஜே² ‘‘அப்பபங்ஸு அப்பமத்திகா’’தி த்³வே பதா³னி, தானி யேபு⁴ய்யேனபாஸாணாதி³பஞ்சகமேவ பவிஸந்தி தேஸங்யேவ ஹி த்³வின்னங் பபே⁴த³த³ஸ்ஸனமேதங். ஸயங் க²ணதி ஆபத்தி பாசித்தியஸ்ஸாதி எத்த² பஹாரே பஹாரே பாசித்தியங் வேதி³தப்³ப³ங். ஸகிங் ஆணத்தோ ப³ஹுகம்பி க²ணதீதி ஸசேபி ஸகலதி³வஸங் க²ணதி, ஆணாபகஸ்ஸ ஏகங்யேவ பாசித்தியங். ஸசே பன குஸிதோ ஹோதி, புனப்புனங் ஆணாபேதப்³போ³. தங் ஆணாபெத்வா க²ணாபெந்தஸ்ஸ வாசாய வாசாய பாசித்தியங். அயங் தாவ பாளிவண்ணனா.
86. Dasamasikkhāpade – jātā ca pathavī ajātā ca pathavīti imehi padehi jātapathaviñca ajātapathaviñca dasseti. Appapāsāṇādīsu appā pāsāṇā etthāti appapāsāṇāti evamattho daṭṭhabbo. Tattha muṭṭhippamāṇato upari pāsāṇāti veditabbā, muṭṭhippamāṇā sakkharā. Kathalāti kapālakhaṇḍāni. Marumbāti kaṭasakkharā. Vālikāti vālukāyeva. Yebhuyyena paṃsukāti tīsu koṭṭhāsesu dve koṭṭhāsā paṃsu, eko pāsāṇādīsu aññataro. Adaḍḍhāpīti uddhanapattapacanakumbhakārāvāpādivasena tathā tathā adaḍḍhā. Sā pana visuṃ natthi, suddhapaṃsuādīsu aññatarāva veditabbā. Yebhuyyenasakkharāti bahutarā sakkharā. Hatthikucchiyaṃ kira ekapacchipūraṃ āharāpetvā doṇiyaṃ dhovitvā pathaviyā yebhuyyena sakkharabhāvaṃ ñatvā sayaṃ bhikkhū pokkharaṇiṃ khaṇiṃsu. Yāni pana majjhe ‘‘appapaṃsu appamattikā’’ti dve padāni, tāni yebhuyyenapāsāṇādipañcakameva pavisanti tesaṃyeva hi dvinnaṃ pabhedadassanametaṃ. Sayaṃ khaṇati āpatti pācittiyassāti ettha pahāre pahāre pācittiyaṃ veditabbaṃ. Sakiṃ āṇatto bahukampi khaṇatīti sacepi sakaladivasaṃ khaṇati, āṇāpakassa ekaṃyeva pācittiyaṃ. Sace pana kusito hoti, punappunaṃ āṇāpetabbo. Taṃ āṇāpetvā khaṇāpentassa vācāya vācāya pācittiyaṃ. Ayaṃ tāva pāḷivaṇṇanā.
அயங் பன பாளிமுத்தகவினிச்ச²யோ – ‘‘பொக்க²ரணிங் க²ணா’’தி வத³தி, வட்டதி. க²தாயேவ ஹி பொக்க²ரணீ நாம ஹோதி, தஸ்மா அயங் கப்பியவோஹாரோ. ஏஸ நயோ ‘‘வாபிங் தளாகங் ஆவாடங் க²ணா’’திஆதீ³ஸுபி. ‘‘இமங் ஓகாஸங் க²ண, இமஸ்மிங் ஓகாஸே பொக்க²ரணிங் க²ணா’’தி வத்துங் பன ந வட்டதி. ‘‘கந்த³ங் க²ண, மூலங் க²ணா’’தி அனியாமெத்வா வத்துங் வட்டதி. ‘‘இமங் வல்லிங் க²ண, இமஸ்மிங் ஓகாஸே கந்த³ங் வா மூலங் வா க²ணா’’தி வத்துங் ந வட்டதி. பொக்க²ரணிங் ஸோதெ⁴ந்தேஹி யோ குடேஹி உஸ்ஸிஞ்சிதுங் ஸக்கா ஹோதி தனுககத்³த³மோ, தங் அபனேதுங் வட்டதி, ப³ஹலங் ந வட்டதி. ஆதபேன ஸுக்க²கத்³த³மோ ப²லதி, தத்ர யோ ஹெட்டா² பத²வியா அஸம்ப³த்³தோ⁴, தமேவ அபனேதுங் வட்டதி. உத³கேன க³தட்டா²னே உத³கபப்படகோ நாம ஹோதி, வாதப்பஹாரேன சலதி, தங் அபனேதுங் வட்டதி.
Ayaṃ pana pāḷimuttakavinicchayo – ‘‘pokkharaṇiṃ khaṇā’’ti vadati, vaṭṭati. Khatāyeva hi pokkharaṇī nāma hoti, tasmā ayaṃ kappiyavohāro. Esa nayo ‘‘vāpiṃ taḷākaṃ āvāṭaṃ khaṇā’’tiādīsupi. ‘‘Imaṃ okāsaṃ khaṇa, imasmiṃ okāse pokkharaṇiṃ khaṇā’’ti vattuṃ pana na vaṭṭati. ‘‘Kandaṃ khaṇa, mūlaṃ khaṇā’’ti aniyāmetvā vattuṃ vaṭṭati. ‘‘Imaṃ valliṃ khaṇa, imasmiṃ okāse kandaṃ vā mūlaṃ vā khaṇā’’ti vattuṃ na vaṭṭati. Pokkharaṇiṃ sodhentehi yo kuṭehi ussiñcituṃ sakkā hoti tanukakaddamo, taṃ apanetuṃ vaṭṭati, bahalaṃ na vaṭṭati. Ātapena sukkhakaddamo phalati, tatra yo heṭṭhā pathaviyā asambaddho, tameva apanetuṃ vaṭṭati. Udakena gataṭṭhāne udakapappaṭako nāma hoti, vātappahārena calati, taṃ apanetuṃ vaṭṭati.
பொக்க²ரணீஆதீ³னங் தடங் பி⁴ஜ்ஜித்வா உத³கஸாமந்தா பததி, ஸசே ஓமகசாதுமாஸங் ஓவட்ட²ங், சி²ந்தி³துங் வா பி⁴ந்தி³துங் வா வட்டதி, சாதுமாஸதோ உத்³த⁴ங் ந வட்டதி. ஸசே பன உத³கேயேவ பததி, தே³வே அதிரேகசாதுமாஸங் ஓவட்டே²பி உத³கேயேவ உத³கஸ்ஸ பதிதத்தா வட்டதி. பாஸாணபிட்டி²யங் ஸொண்டி³ங் க²ணந்தி, ஸசே தத்த² பட²மமேவ ஸுகு²மரஜங் பததி, தஞ்சே தே³வேன ஓவட்ட²ங் ஹோதி, சாதுமாஸச்சயேன அகப்பியபத²வீஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. உத³கே பரியாதி³ண்ணே ஸொண்டி³ங் ஸோதெ⁴ந்தேஹி தங் விகோபேதுங் ந வட்டதி. ஸசே பட²மமேவ உத³கேன பூரதி, பச்சா² ரஜங் பததி, தங் விகோபேதுங் வட்டதி. தத்த² ஹி தே³வே வஸ்ஸந்தேபி உத³கேயேவ உத³கங் பததீதி. பிட்டி²பாஸாணே ஸுகு²மரஜங் ஹோதி, தே³வே பு²ஸாயந்தே அல்லீயதி, தம்பி சாதுமாஸச்சயேன விகோபேதுங் ந வட்டதி. ஸசே பன அகதபப்³பா⁴ரே வம்மிகோ உட்டி²தோ ஹோதி, யதா²ஸுக²ங் விகோபேதுங் வட்டதி. ஸசே அப்³போ⁴காஸே உட்ட²ஹதி, ஓமகசாதுமாஸங் ஓவட்டோ²யேவ வட்டதி. ருக்கா²தீ³ஸு ஆருள்ஹஉபசிகாமத்திகாயபி ஏஸேவ நயோ. க³ண்டு³ப்பாத³கூ³த²மூஸிகுக்கரகோ³கண்டகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Pokkharaṇīādīnaṃ taṭaṃ bhijjitvā udakasāmantā patati, sace omakacātumāsaṃ ovaṭṭhaṃ, chindituṃ vā bhindituṃ vā vaṭṭati, cātumāsato uddhaṃ na vaṭṭati. Sace pana udakeyeva patati, deve atirekacātumāsaṃ ovaṭṭhepi udakeyeva udakassa patitattā vaṭṭati. Pāsāṇapiṭṭhiyaṃ soṇḍiṃ khaṇanti, sace tattha paṭhamameva sukhumarajaṃ patati, tañce devena ovaṭṭhaṃ hoti, cātumāsaccayena akappiyapathavīsaṅkhyaṃ gacchati. Udake pariyādiṇṇe soṇḍiṃ sodhentehi taṃ vikopetuṃ na vaṭṭati. Sace paṭhamameva udakena pūrati, pacchā rajaṃ patati, taṃ vikopetuṃ vaṭṭati. Tattha hi deve vassantepi udakeyeva udakaṃ patatīti. Piṭṭhipāsāṇe sukhumarajaṃ hoti, deve phusāyante allīyati, tampi cātumāsaccayena vikopetuṃ na vaṭṭati. Sace pana akatapabbhāre vammiko uṭṭhito hoti, yathāsukhaṃ vikopetuṃ vaṭṭati. Sace abbhokāse uṭṭhahati, omakacātumāsaṃ ovaṭṭhoyeva vaṭṭati. Rukkhādīsu āruḷhaupacikāmattikāyapi eseva nayo. Gaṇḍuppādagūthamūsikukkaragokaṇṭakādīsupi eseva nayo.
கோ³கண்டகோ நாம கா³வீனங் கு²ரச்சி²ன்னகத்³த³மோ வுச்சதி. ஸசே பன ஹெட்டி²மதலேன பூ⁴மிஸம்ப³ந்தோ⁴ ஹோதி, ஏகதி³வஸம்பி ந வட்டதி. கஸிதட்டா²னேபி நங்க³லச்சி²ன்னமத்திகாபிண்ட³ங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஏஸேவ நயோ. புராணஸேனாஸனங் ஹோதி அச்ச²த³னங் வா வினட்ட²ச்ச²த³னங் வா, அதிரேகசாதுமாஸங் ஓவட்ட²ங் ஜாதபத²வீஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி. ததோ அவஸேஸங் ச²த³னிட்ட²கங் வா கோ³பானஸீஆதி³கங் உபகரணங் வா ‘‘இட்ட²கங் க³ண்ஹாமி கோ³பனஸிங் பி⁴த்திபாத³ங் பத³ரத்த²ரணங் பாஸாணத்த²ம்ப⁴ங் க³ண்ஹாமீ’’தி ஸஞ்ஞாய க³ண்ஹிதுங் வட்டதி. தேன ஸத்³தி⁴ங் மத்திகா பததி, அனாபத்தி. பி⁴த்திமத்திகங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ பன ஆபத்தி. ஸசே யா யா அதிந்தா தங் தங் க³ண்ஹாதி, அனாபத்தி.
Gokaṇṭako nāma gāvīnaṃ khuracchinnakaddamo vuccati. Sace pana heṭṭhimatalena bhūmisambandho hoti, ekadivasampi na vaṭṭati. Kasitaṭṭhānepi naṅgalacchinnamattikāpiṇḍaṃ gaṇhantassa eseva nayo. Purāṇasenāsanaṃ hoti acchadanaṃ vā vinaṭṭhacchadanaṃ vā, atirekacātumāsaṃ ovaṭṭhaṃ jātapathavīsaṅkhyameva gacchati. Tato avasesaṃ chadaniṭṭhakaṃ vā gopānasīādikaṃ upakaraṇaṃ vā ‘‘iṭṭhakaṃ gaṇhāmi gopanasiṃ bhittipādaṃ padarattharaṇaṃ pāsāṇatthambhaṃ gaṇhāmī’’ti saññāya gaṇhituṃ vaṭṭati. Tena saddhiṃ mattikā patati, anāpatti. Bhittimattikaṃ gaṇhantassa pana āpatti. Sace yā yā atintā taṃ taṃ gaṇhāti, anāpatti.
அந்தோகே³ஹே மத்திகாபுஞ்ஜோ ஹோதி, தஸ்மிங் ஏகதி³வஸங் ஓவட்டே² கே³ஹங் சா²தெ³ந்தி, ஸசே ஸப்³போ³ திந்தோ சாதுமாஸச்சயேன ஜாதபத²வீயேவ. அத²ஸ்ஸ உபரிபா⁴கோ³யேவ திந்தோ, அந்தோ அதிந்தோ, யத்தகங் திந்தங் தங் கப்பியகாரகேஹி கப்பியவோஹாரேன அபனாமெத்வா ஸேஸங் யதா²ஸுக²ங் வளஞ்ஜேதுங் வட்டதி. உத³கேன தேமெத்வா ஏகாப³த்³தா⁴யேவ ஹி ஜாதபத²வீ ஹோதி, ந இதராதி.
Antogehe mattikāpuñjo hoti, tasmiṃ ekadivasaṃ ovaṭṭhe gehaṃ chādenti, sace sabbo tinto cātumāsaccayena jātapathavīyeva. Athassa uparibhāgoyeva tinto, anto atinto, yattakaṃ tintaṃ taṃ kappiyakārakehi kappiyavohārena apanāmetvā sesaṃ yathāsukhaṃ vaḷañjetuṃ vaṭṭati. Udakena temetvā ekābaddhāyeva hi jātapathavī hoti, na itarāti.
அப்³போ⁴காஸே மத்திகாபாகாரோ ஹோதி, அதிரேகசாதுமாஸங் சே ஓவட்டோ² ஜாதபத²வீஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. தத்த² லக்³க³பங்ஸுங் பன அல்லஹத்தே²ன சு²பித்வா க³ஹேதுங் வட்டதி. ஸசே இட்ட²கபாகாரோ ஹோதி, யேபு⁴ய்யேனகத²லட்டா²னே திட்ட²தி, யதா²ஸுக²ங் விகோபேதுங் வட்டதி. அப்³போ⁴காஸே டி²தமண்ட³பத்த²ம்ப⁴ங் இதோ சிதோ ச ஸஞ்சாலெத்வா பத²விங் விகோபெந்தேன க³ஹேதுங் ந வட்டதி, உஜுகமேவ உத்³த⁴ரிதுங் வட்டதி. அஞ்ஞம்பி ஸுக்க²ருக்க²ங் வா ஸுக்க²கா²ணுகங் வா க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஏஸேவ நயோ. நவகம்மத்த²ங் பாஸாணங் வா ருக்க²ங் வா த³ண்ட³கேஹி உச்சாலெத்வா பவட்டெந்தா க³ச்ச²ந்தி, தத்த² பத²வீ பி⁴ஜ்ஜதி, ஸசே ஸுத்³த⁴சித்தா பவட்டெந்தி, அனாபத்தி. அத² பன தேன அபதே³ஸேன பத²விங் பி⁴ந்தி³துகாமாயேவ ஹொந்தி, ஆபத்தி. ஸாகா²தீ³னி கட்³ட⁴ந்தானம்பி பத²வியங் தா³ரூனி பா²லெந்தானம்பி ஏஸேவ நயோ.
Abbhokāse mattikāpākāro hoti, atirekacātumāsaṃ ce ovaṭṭho jātapathavīsaṅkhyaṃ gacchati. Tattha laggapaṃsuṃ pana allahatthena chupitvā gahetuṃ vaṭṭati. Sace iṭṭhakapākāro hoti, yebhuyyenakathalaṭṭhāne tiṭṭhati, yathāsukhaṃ vikopetuṃ vaṭṭati. Abbhokāse ṭhitamaṇḍapatthambhaṃ ito cito ca sañcāletvā pathaviṃ vikopentena gahetuṃ na vaṭṭati, ujukameva uddharituṃ vaṭṭati. Aññampi sukkharukkhaṃ vā sukkhakhāṇukaṃ vā gaṇhantassa eseva nayo. Navakammatthaṃ pāsāṇaṃ vā rukkhaṃ vā daṇḍakehi uccāletvā pavaṭṭentā gacchanti, tattha pathavī bhijjati, sace suddhacittā pavaṭṭenti, anāpatti. Atha pana tena apadesena pathaviṃ bhinditukāmāyeva honti, āpatti. Sākhādīni kaḍḍhantānampi pathaviyaṃ dārūni phālentānampi eseva nayo.
பத²வியங் அட்டி²ஸூசிகண்டகாதீ³ஸுபி யங்கிஞ்சி ஆகோடேதுங் வா பவேஸேதுங் வா ந வட்டதி. பஸ்ஸாவதா⁴ராய வேகே³ன பத²விங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமீதி ஏவங் பஸ்ஸாவம்பி காதுங் ந வட்டதி, கரொந்தஸ்ஸ பி⁴ஜ்ஜதி, ஆபத்தி. விஸமபூ⁴மிங் ஸமங் கரிஸ்ஸாமீதி ஸம்முஞ்ஜனியா க⁴ங்ஸிதும்பி ந வட்டதி, வத்தஸீஸேனேவ ஹி ஸம்மஜ்ஜிதப்³ப³ங். கேசி கத்தரயட்டி²யா பூ⁴மிங் கொட்டெந்தி, பாத³ங்கு³ட்ட²கேன விலிக²ந்தி, ‘‘சங்கமிதட்டா²னங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமா’’தி புனப்புனங் பூ⁴மிங் பி⁴ந்த³ந்தா சங்கமந்தி, ஸப்³ப³ங் ந வட்டதி. வீரியஸம்பக்³க³ஹத்த²ங் பன ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தேன ஸுத்³த⁴சித்தேன சங்கமிதுங் வட்டதி, ‘‘ஹத்த²ங் தோ⁴விஸ்ஸாமா’’தி பத²வியங் க⁴ங்ஸந்தி, ந வட்டதி. அக⁴ங்ஸந்தேன பன அல்லஹத்த²ங் பத²வியங் ட²பெத்வா ரஜங் க³ஹேதுங் வட்டதி. கேசி கண்டு³கச்சு²ஆதீ³ஹி ஆபா³தி⁴கா சி²ன்னதடாதீ³ஸு அங்க³பச்சங்கா³னி க⁴ங்ஸந்தி ந வட்டதி.
Pathaviyaṃ aṭṭhisūcikaṇṭakādīsupi yaṃkiñci ākoṭetuṃ vā pavesetuṃ vā na vaṭṭati. Passāvadhārāya vegena pathaviṃ bhindissāmīti evaṃ passāvampi kātuṃ na vaṭṭati, karontassa bhijjati, āpatti. Visamabhūmiṃ samaṃ karissāmīti sammuñjaniyā ghaṃsitumpi na vaṭṭati, vattasīseneva hi sammajjitabbaṃ. Keci kattarayaṭṭhiyā bhūmiṃ koṭṭenti, pādaṅguṭṭhakena vilikhanti, ‘‘caṅkamitaṭṭhānaṃ dassessāmā’’ti punappunaṃ bhūmiṃ bhindantā caṅkamanti, sabbaṃ na vaṭṭati. Vīriyasampaggahatthaṃ pana samaṇadhammaṃ karontena suddhacittena caṅkamituṃ vaṭṭati, ‘‘hatthaṃ dhovissāmā’’ti pathaviyaṃ ghaṃsanti, na vaṭṭati. Aghaṃsantena pana allahatthaṃ pathaviyaṃ ṭhapetvā rajaṃ gahetuṃ vaṭṭati. Keci kaṇḍukacchuādīhi ābādhikā chinnataṭādīsu aṅgapaccaṅgāni ghaṃsanti na vaṭṭati.
87. க²ணதி வா க²ணாபேதி வாதி அந்தமஸோ பாத³ங்கு³ட்ட²கேனபி ஸம்மஜ்ஜனீஸலாகாயபி ஸயங் வா க²ணதி, அஞ்ஞேன வா க²ணாபேதி. பி⁴ந்த³தி வா பே⁴தா³பேதி வாதி அந்தமஸோ உத³கம்பி ச²ட்³டெ³ந்தோ ஸயங் வா பி⁴ந்த³தி, அஞ்ஞேன வா பி⁴ந்தா³பேதி. த³ஹதி வா த³ஹாபேதி வாதி அந்தமஸோ பத்தம்பி பசந்தோ ஸயங் வா த³ஹதி, அஞ்ஞேன வா த³ஹாபேதி. யத்தகேஸு டா²னேஸு அக்³கி³ங் தே³தி வா தா³பேதி வா தத்தகானி பாசித்தியானி. பத்தங் பசந்தேனபி ஹி புப்³பே³ பக்கட்டா²னேயேவ ஹி பசிதப்³போ³. அத³ட்³டா⁴ய பத²வியா அக்³கி³ங் ட²பேதுங் ந வட்டதி. பத்தபசனகபாலஸ்ஸ பன உபரி அக்³கி³ங் ட²பேதுங் வட்டதி. தா³ரூனங் உபரி ட²பேதி , ஸோ அக்³கி³ தானி த³ஹந்தோ க³ந்த்வா பத²விங் த³ஹதி, ந வட்டதி. இட்ட²ககபாலாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
87.Khaṇati vā khaṇāpeti vāti antamaso pādaṅguṭṭhakenapi sammajjanīsalākāyapi sayaṃ vā khaṇati, aññena vā khaṇāpeti. Bhindati vā bhedāpeti vāti antamaso udakampi chaḍḍento sayaṃ vā bhindati, aññena vā bhindāpeti. Dahati vā dahāpeti vāti antamaso pattampi pacanto sayaṃ vā dahati, aññena vā dahāpeti. Yattakesu ṭhānesu aggiṃ deti vā dāpeti vā tattakāni pācittiyāni. Pattaṃ pacantenapi hi pubbe pakkaṭṭhāneyeva hi pacitabbo. Adaḍḍhāya pathaviyā aggiṃ ṭhapetuṃ na vaṭṭati. Pattapacanakapālassa pana upari aggiṃ ṭhapetuṃ vaṭṭati. Dārūnaṃ upari ṭhapeti , so aggi tāni dahanto gantvā pathaviṃ dahati, na vaṭṭati. Iṭṭhakakapālādīsupi eseva nayo.
தத்ராபி ஹி இட்ட²காதீ³னங்யேவ உபரி ட²பேதுங் வட்டதி. கஸ்மா? தேஸங் அனுபாதா³னத்தா. ந ஹி தானி அக்³கி³ஸ்ஸ உபாதா³னஸங்க்²யங் க³ச்ச²ந்தி. ஸுக்க²கா²ணுஸுக்க²ருக்கா²தீ³ஸுபி அக்³கி³ங் தா³துங் ந வட்டதி. ஸசே பன பத²விங் அப்பத்தமேவ நிப்³பா³பெத்வா க³மிஸ்ஸாமீதி தே³தி, வட்டதி. பச்சா² நிப்³பா³பேதுங் ந ஸக்கோதி, அவிஸயத்தா அனாபத்தி. திணுக்கங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தோ ஹத்தே² ட³ய்ஹமானே பூ⁴மியங் பாதேதி, அனாபத்தி. பதிதட்டா²னேயேவ உபாதா³னங் த³த்வா அக்³கி³ங் காதுங் வட்டதீதி மஹாபச்சரியங் வுத்தங். த³ட்³ட⁴பத²வியா ச யத்தகங் டா²னங் உஸுமாய அனுக³தங், ஸப்³ப³ங் விகோபேதுங் வட்டதீதி தத்தே²வ வுத்தங். யோ பன அஜானநகோ பி⁴க்கு² அரணீஸஹிதேன அக்³கி³ங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஹத்தே²ன உக்கி²பித்வா ‘‘கிங் கரோமீ’’தி வத³தி, ‘‘ஜாலேஹீ’’தி வத்தப்³போ³, ‘‘ஹத்தோ² ட³ய்ஹதீ’’தி வத³தி, ‘‘யதா² ந ட³ய்ஹதி ததா² கரோஹீ’’தி வத்தப்³போ³. ‘‘பூ⁴மியங் பாதேஹீ’’தி பன ந வத்தப்³போ³. ஸசே ஹத்தே² ட³ய்ஹமானே பாதேதி ‘‘பத²விங் த³ஹிஸ்ஸாமீ’’தி அபாதிதத்தா அனாபத்தி. பதிதட்டா²னே பன அக்³கி³ங் காதுங் வட்டதீதி குருந்தி³யங் வுத்தங்.
Tatrāpi hi iṭṭhakādīnaṃyeva upari ṭhapetuṃ vaṭṭati. Kasmā? Tesaṃ anupādānattā. Na hi tāni aggissa upādānasaṅkhyaṃ gacchanti. Sukkhakhāṇusukkharukkhādīsupi aggiṃ dātuṃ na vaṭṭati. Sace pana pathaviṃ appattameva nibbāpetvā gamissāmīti deti, vaṭṭati. Pacchā nibbāpetuṃ na sakkoti, avisayattā anāpatti. Tiṇukkaṃ gahetvā gacchanto hatthe ḍayhamāne bhūmiyaṃ pāteti, anāpatti. Patitaṭṭhāneyeva upādānaṃ datvā aggiṃ kātuṃ vaṭṭatīti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Daḍḍhapathaviyā ca yattakaṃ ṭhānaṃ usumāya anugataṃ, sabbaṃ vikopetuṃ vaṭṭatīti tattheva vuttaṃ. Yo pana ajānanako bhikkhu araṇīsahitena aggiṃ nibbattetvā hatthena ukkhipitvā ‘‘kiṃ karomī’’ti vadati, ‘‘jālehī’’ti vattabbo, ‘‘hattho ḍayhatī’’ti vadati, ‘‘yathā na ḍayhati tathā karohī’’ti vattabbo. ‘‘Bhūmiyaṃ pātehī’’ti pana na vattabbo. Sace hatthe ḍayhamāne pāteti ‘‘pathaviṃ dahissāmī’’ti apātitattā anāpatti. Patitaṭṭhāne pana aggiṃ kātuṃ vaṭṭatīti kurundiyaṃ vuttaṃ.
88. அனாபத்தி இமங் ஜானாதிஆதீ³ஸு ‘‘இமஸ்ஸ த²ம்ப⁴ஸ்ஸ ஆவாடங் ஜான, மஹாமத்திகங் ஜான, து²ஸமத்திகங் ஜான, மஹாமத்திகங் தே³ஹி, து²ஸமத்திகங் தே³ஹி, மத்திகங் ஆஹர, பங்ஸுங் ஆஹர, மத்திகாய அத்தோ², பங்ஸுனா அத்தோ², இமஸ்ஸ த²ம்ப⁴ஸ்ஸ ஆவாடங் கப்பியங் கரோஹி, இமங் மத்திகங் கப்பியங் கரோஹி, இமங் பங்ஸுங் கப்பியங் கரோஹீ’’தி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
88.Anāpatti imaṃ jānātiādīsu ‘‘imassa thambhassa āvāṭaṃ jāna, mahāmattikaṃ jāna, thusamattikaṃ jāna, mahāmattikaṃ dehi, thusamattikaṃ dehi, mattikaṃ āhara, paṃsuṃ āhara, mattikāya attho, paṃsunā attho, imassa thambhassa āvāṭaṃ kappiyaṃ karohi, imaṃ mattikaṃ kappiyaṃ karohi, imaṃ paṃsuṃ kappiyaṃ karohī’’ti evamattho veditabbo.
அஸஞ்சிச்சாதி பாஸாணருக்கா²தீ³னி வா பவட்டெந்தஸ்ஸ கத்தரத³ண்டே³ன வா ஆஹச்ச ஆஹச்ச க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ பத²வீ பி⁴ஜ்ஜதி, ஸா ‘‘தேன பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ஸஞ்சிச்ச அபி⁴ன்னத்தா அஸஞ்சிச்ச பி⁴ன்னா நாம ஹோதி. இதி அஸஞ்சிச்ச பி⁴ந்த³ந்தஸ்ஸ அனாபத்தி. அஸதியாதி அஞ்ஞவிஹிதோ கேனசி ஸத்³தி⁴ங் கிஞ்சி கதெ²ந்தோ பாத³ங்கு³ட்ட²கேன வா கத்தரயட்டி²யா வா பத²விங் விலிக²ந்தோ திட்ட²தி, ஏவங் அஸதியா விலிக²ந்தஸ்ஸ வா பி⁴ந்த³ந்தஸ்ஸ வா அனாபத்தி. அஜானந்தஸ்ஸாதி அந்தோகே³ஹே ஓவட்ட²ங் ச²ன்னங் பத²விங் ‘‘அகப்பியபத²வீ’’தி ந ஜானாதி, ‘‘கப்பியபத²வீ’’தி ஸஞ்ஞாய விகோபேதி, ‘‘க²ணாமி பி⁴ந்தா³மி த³ஹாமீ’’தி வா ந ஜானாதி , கேவலங் ஸங்கோ³பனத்தா²ய க²ணித்தாதீ³னி வா ட²பேதி, ட³ய்ஹமானஹத்தோ² வா அக்³கி³ங் பாதேதி, ஏவங் அஜானந்தஸ்ஸ அனாபத்தி. ஸேஸங் உத்தானமேவ.
Asañciccāti pāsāṇarukkhādīni vā pavaṭṭentassa kattaradaṇḍena vā āhacca āhacca gacchantassa pathavī bhijjati, sā ‘‘tena bhindissāmī’’ti evaṃ sañcicca abhinnattā asañcicca bhinnā nāma hoti. Iti asañcicca bhindantassa anāpatti. Asatiyāti aññavihito kenaci saddhiṃ kiñci kathento pādaṅguṭṭhakena vā kattarayaṭṭhiyā vā pathaviṃ vilikhanto tiṭṭhati, evaṃ asatiyā vilikhantassa vā bhindantassa vā anāpatti. Ajānantassāti antogehe ovaṭṭhaṃ channaṃ pathaviṃ ‘‘akappiyapathavī’’ti na jānāti, ‘‘kappiyapathavī’’ti saññāya vikopeti, ‘‘khaṇāmi bhindāmi dahāmī’’ti vā na jānāti , kevalaṃ saṅgopanatthāya khaṇittādīni vā ṭhapeti, ḍayhamānahattho vā aggiṃ pāteti, evaṃ ajānantassa anāpatti. Sesaṃ uttānameva.
திஸமுட்டா²னங் – காயசித்ததோ வாசாசித்ததோ காயவாசாசித்ததோ ச ஸமுட்டா²தி. கிரியங், ஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், ஸசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங், வசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.
Tisamuṭṭhānaṃ – kāyacittato vācācittato kāyavācācittato ca samuṭṭhāti. Kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
பத²வீக²ணனஸிக்கா²பத³ங் த³ஸமங்.
Pathavīkhaṇanasikkhāpadaṃ dasamaṃ.
ஸமத்தோ வண்ணனாக்கமேன முஸாவாத³வக்³கோ³ பட²மோ.
Samatto vaṇṇanākkamena musāvādavaggo paṭhamo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. முஸாவாத³வக்³கோ³ • 1. Musāvādavaggo
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 10. பத²வீக²ணனஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pathavīkhaṇanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 10. பத²வீக²ணனஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pathavīkhaṇanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 10. பத²வீக²ணனஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Pathavīkhaṇanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 10. பத²வீக²ணனஸிக்கா²பத³ங் • 10. Pathavīkhaṇanasikkhāpadaṃ