Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā

    14. பத²வீக²ணனவினிச்ச²யகதா²

    14. Pathavīkhaṇanavinicchayakathā

    72. பத²வீதி த்³வே பத²வீ ஜாதா ச பத²வீ அஜாதா ச பத²வீதி. தத்த² ஜாதா நாம பத²வீ ஸுத்³த⁴பங்ஸுகா ஸுத்³த⁴மத்திகா அப்பபாஸாணா அப்பஸக்க²ரா அப்பகட²லா அப்பமரும்பா³ அப்பவாலுகா யேபு⁴ய்யேனபங்ஸுகா யேபு⁴ய்யேனமத்திகா, அத³ட்³டா⁴பி வுச்சதி ‘‘ஜாதா பத²வீ’’தி. யோபி பங்ஸுபுஞ்ஜோ வா மத்திகாபுஞ்ஜோ வா அதிரேகசாதுமாஸங் ஓவட்டோ², ஸோபி வுச்சதி ‘‘ஜாதா பத²வீ’’தி. அஜாதா நாம பத²வீ ஸுத்³த⁴பாஸாணா ஸுத்³த⁴ஸக்க²ரா ஸுத்³த⁴கட²லா ஸுத்³த⁴மரும்பா³ ஸுத்³த⁴வாலுகா அப்பபங்ஸுகா அப்பமத்திகா யேபு⁴ய்யேனபாஸாணா யேபு⁴ய்யேனஸக்க²ரா யேபு⁴ய்யேனகட²லா யேபு⁴ய்யேனமரும்பா³ யேபு⁴ய்யேனவாலுகா, த³ட்³டா⁴பி வுச்சதி ‘‘அஜாதா பத²வீ’’தி. யோபி பங்ஸுபுஞ்ஜோ வா மத்திகாபுஞ்ஜோ வா ஓமகசாதுமாஸங் ஓவட்டோ², ஸோபி வுச்சதி ‘‘அஜாதா பத²வீ’’தி (பாசி॰ 84-86).

    72.Pathavīti dve pathavī jātā ca pathavī ajātā ca pathavīti. Tattha jātā nāma pathavī suddhapaṃsukā suddhamattikā appapāsāṇā appasakkharā appakaṭhalā appamarumbā appavālukā yebhuyyenapaṃsukā yebhuyyenamattikā, adaḍḍhāpi vuccati ‘‘jātā pathavī’’ti. Yopi paṃsupuñjo vā mattikāpuñjo vā atirekacātumāsaṃ ovaṭṭho, sopi vuccati ‘‘jātā pathavī’’ti. Ajātā nāma pathavī suddhapāsāṇā suddhasakkharā suddhakaṭhalā suddhamarumbā suddhavālukā appapaṃsukā appamattikā yebhuyyenapāsāṇā yebhuyyenasakkharā yebhuyyenakaṭhalā yebhuyyenamarumbā yebhuyyenavālukā, daḍḍhāpi vuccati ‘‘ajātā pathavī’’ti. Yopi paṃsupuñjo vā mattikāpuñjo vā omakacātumāsaṃ ovaṭṭho, sopi vuccati ‘‘ajātā pathavī’’ti (pāci. 84-86).

    தத்த² ஜாதபத²விங் க²ணந்தஸ்ஸ க²ணாபெந்தஸ்ஸ வா பாசித்தியங். தத்ராயங் வினிச்ச²யோ (பாசி॰ அட்ட²॰ 86) – ஸசே ஸயங் க²ணதி, பஹாரே பஹாரே பாசித்தியங். ஸசே அஞ்ஞங் ஆணாபேதி, ஸகிங் ஆணத்தோ ஸசேபி ஸகலதி³வஸங் க²ணதி, ஆணாபகஸ்ஸ ஏகமேவ பாசித்தியங். ஸசே பன குஸீதோ ஹோதி, புனப்புனங் ஆணாபேதப்³போ³, தங் ஆணாபெத்வா க²ணாபெந்தஸ்ஸ வாசாய வாசாய பாசித்தியங். ஸசே ‘‘பொக்க²ரணிங் க²ணாஹீ’’தி வத³தி, வட்டதி. க²தாயேவ ஹி பொக்க²ரணீ நாம ஹோதி. தஸ்மா அயங் கப்பியவோஹாரோ. ஏஸ நயோ ‘‘வாபிங் தளாகங் ஆவாடங் க²ணா’’திஆதீ³ஸுபி. ‘‘இமங் ஓகாஸங் க²ண, இமஸ்மிங் ஓகாஸே பொக்க²ரணிங் க²ணா’’தி வத்துங் பன ந வட்டதி. ‘‘கந்த³ங் க²ண, மூலங் க²ணா’’தி அனியமெத்வா வத்துங் வட்டதி, ‘‘இமங் வல்லிங் க²ண, இமஸ்மிங் ஓகாஸே கந்த³ங் வா மூலங் வா க²ணா’’தி வத்துங் ந வட்டதி.

    Tattha jātapathaviṃ khaṇantassa khaṇāpentassa vā pācittiyaṃ. Tatrāyaṃ vinicchayo (pāci. aṭṭha. 86) – sace sayaṃ khaṇati, pahāre pahāre pācittiyaṃ. Sace aññaṃ āṇāpeti, sakiṃ āṇatto sacepi sakaladivasaṃ khaṇati, āṇāpakassa ekameva pācittiyaṃ. Sace pana kusīto hoti, punappunaṃ āṇāpetabbo, taṃ āṇāpetvā khaṇāpentassa vācāya vācāya pācittiyaṃ. Sace ‘‘pokkharaṇiṃ khaṇāhī’’ti vadati, vaṭṭati. Khatāyeva hi pokkharaṇī nāma hoti. Tasmā ayaṃ kappiyavohāro. Esa nayo ‘‘vāpiṃ taḷākaṃ āvāṭaṃ khaṇā’’tiādīsupi. ‘‘Imaṃ okāsaṃ khaṇa, imasmiṃ okāse pokkharaṇiṃ khaṇā’’ti vattuṃ pana na vaṭṭati. ‘‘Kandaṃ khaṇa, mūlaṃ khaṇā’’ti aniyametvā vattuṃ vaṭṭati, ‘‘imaṃ valliṃ khaṇa, imasmiṃ okāse kandaṃ vā mūlaṃ vā khaṇā’’ti vattuṃ na vaṭṭati.

    73. பொக்க²ரணிங் ஸோதெ⁴ந்தேஹி யோ குடேஹி உஸ்ஸிஞ்சிதுங் ஸக்கா ஹோதி தனுககத்³த³மோ, தங் அபனேதுங் வட்டதி, ப³ஹலோ ந வட்டதி. ஆதபேன ஸுக்க²கத்³த³மோ ப²லதி, தத்ர யோ ஹெட்டா² பத²வியா அஸம்ப³ந்தோ⁴, தமேவ அபனேதுங் வட்டதி. உத³கேன க³தட்டா²னே உத³கபப்படகோ நாம ஹோதி, வாதபஹாரேன சலதி, தங் அபனேதுங் வட்டதி. பொக்க²ரணீஆதீ³னங் தடங் பி⁴ஜ்ஜித்வா உத³கஸாமந்தா பததி. ஸசே ஓமகசாதுமாஸங் ஓவட்ட²ங், சி²ந்தி³துங் பி⁴ந்தி³துங் வா வட்டதி, சாதுமாஸதோ உத்³த⁴ங் ந வட்டதி. ஸசே பன உத³கேயேவ பததி, தே³வேன அதிரேகசாதுமாஸங் ஓவட்டே²பி உத³கேயேவ உத³கஸ்ஸ பதிதத்தா வட்டதி.

    73. Pokkharaṇiṃ sodhentehi yo kuṭehi ussiñcituṃ sakkā hoti tanukakaddamo, taṃ apanetuṃ vaṭṭati, bahalo na vaṭṭati. Ātapena sukkhakaddamo phalati, tatra yo heṭṭhā pathaviyā asambandho, tameva apanetuṃ vaṭṭati. Udakena gataṭṭhāne udakapappaṭako nāma hoti, vātapahārena calati, taṃ apanetuṃ vaṭṭati. Pokkharaṇīādīnaṃ taṭaṃ bhijjitvā udakasāmantā patati. Sace omakacātumāsaṃ ovaṭṭhaṃ, chindituṃ bhindituṃ vā vaṭṭati, cātumāsato uddhaṃ na vaṭṭati. Sace pana udakeyeva patati, devena atirekacātumāsaṃ ovaṭṭhepi udakeyeva udakassa patitattā vaṭṭati.

    பாஸாணபிட்டி²யங் ஸொண்டி³ங் க²ணந்தி, ஸசே தத்த² பட²மமேவ ஸுகு²மரஜங் பததி, தங் தே³வேன ஓவட்ட²ங் ஹோதி, சாதுமாஸச்சயேன அகப்பியபத²வீஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. உத³கே பரியாதி³ன்னே ஸொண்டி³ங் ஸோதெ⁴ந்தேஹி விகோபேதுங் ந வட்டதி. ஸசே பட²மமேவ உத³கேன பூரதி, பச்சா² ரஜங் பததி, தங் விகோபேதுங் வட்டதி. தத்த² ஹி தே³வே வஸ்ஸந்தேபி உத³கேயேவ உத³கங் பததி. பிட்டி²பாஸாணே ஸுகு²மரஜங் ஹோதி, தே³வே பு²ஸாயந்தே அல்லீயதி, தம்பி சாதுமாஸச்சயேன விகோபேதுங் ந வட்டதி. அகதபப்³பா⁴ரே வம்மிகோ உட்டி²தோ ஹோதி, யதா²ஸுக²ங் விகோபேதுங் வட்டதி. ஸசே அப்³போ⁴காஸே உட்ட²ஹதி, ஓமகசாதுமாஸங் ஓவட்டோ²யேவ வட்டதி. ருக்கா²தீ³ஸு ஆருள்ஹஉபசிகமத்திகாயம்பி ஏஸேவ நயோ. க³ண்டு³ப்பாத³கூ³த²மூஸிகுக்கரகோ³கண்டகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. கோ³கண்டகோ நாம கா³வீனங் கு²ரச்சி²ன்னகத்³த³மோ வுச்சதி. ஸசே பன ஹெட்டி²மதலேன பூ⁴மிஸம்ப³ந்தோ⁴ ஹோதி, ஏகதி³வஸம்பி ந வட்டதி. கஸிதட்டா²னே நங்க³லச்சி²ன்னமத்திகாபிண்ட³ங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஏஸேவ நயோ.

    Pāsāṇapiṭṭhiyaṃ soṇḍiṃ khaṇanti, sace tattha paṭhamameva sukhumarajaṃ patati, taṃ devena ovaṭṭhaṃ hoti, cātumāsaccayena akappiyapathavīsaṅkhyaṃ gacchati. Udake pariyādinne soṇḍiṃ sodhentehi vikopetuṃ na vaṭṭati. Sace paṭhamameva udakena pūrati, pacchā rajaṃ patati, taṃ vikopetuṃ vaṭṭati. Tattha hi deve vassantepi udakeyeva udakaṃ patati. Piṭṭhipāsāṇe sukhumarajaṃ hoti, deve phusāyante allīyati, tampi cātumāsaccayena vikopetuṃ na vaṭṭati. Akatapabbhāre vammiko uṭṭhito hoti, yathāsukhaṃ vikopetuṃ vaṭṭati. Sace abbhokāse uṭṭhahati, omakacātumāsaṃ ovaṭṭhoyeva vaṭṭati. Rukkhādīsu āruḷhaupacikamattikāyampi eseva nayo. Gaṇḍuppādagūthamūsikukkaragokaṇṭakādīsupi eseva nayo. Gokaṇṭako nāma gāvīnaṃ khuracchinnakaddamo vuccati. Sace pana heṭṭhimatalena bhūmisambandho hoti, ekadivasampi na vaṭṭati. Kasitaṭṭhāne naṅgalacchinnamattikāpiṇḍaṃ gaṇhantassa eseva nayo.

    புராணஸேனாஸனங் ஹோதி அச்ச²த³னங் வா வினட்ட²ச்ச²த³னங் வா அதிரேகசாதுமாஸங் ஓவட்ட²ங் ஜாதபத²வீஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி, ததோ அவஸேஸங் ச²த³னிட்ட²கங் வா கோ³பானஸீஆதி³கங் உபகரணங் வா ‘‘இட்ட²கங் க³ண்ஹாமி, கோ³பானஸிங் பி⁴த்திபாத³ங் பத³ரத்த²ரணங் பாஸாத³த்த²ம்ப⁴ங் க³ண்ஹாமீ’’தி ஸஞ்ஞாய க³ண்ஹிதுங் வட்டதி, தேன ஸத்³தி⁴ங் மத்திகா பததி, அனாபத்தி, பி⁴த்திமத்திகங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸ பன ஆபத்தி. ஸசே யா யா அதிந்தா, தங் தங் க³ண்ஹாதி, அனாபத்தி. அந்தோகே³ஹே மத்திகாபுஞ்ஜோ ஹோதி, தஸ்மிங் ஏகதி³வஸங் ஓவட்டே² கே³ஹங் சா²தெ³ந்தி. ஸசே ஸப்³போ³ திந்தோ, சாதுமாஸச்சயேன ஜாதபத²வீயேவ. அத²ஸ்ஸ உபரிபா⁴கோ³யேவ திந்தோ, அந்தோ அதிந்தோ, யத்தகங் திந்தங், தங் கப்பியகாரகேஹி கப்பியவோஹாரேன அபனாமெத்வா ஸேஸங் யதா²ஸுக²ங் வளஞ்ஜேதுங் வட்டதி உத³கேன தேமிதத்தா. ஏகாப³த்³தா⁴யேவ ஹி ஜாதபத²வீ ஹோதி, ந இதராதி. அப்³போ⁴காஸே மத்திகாபாகாரோ ஹோதி, அதிரேகசாதுமாஸங் ஓவட்டோ² ஜாதபத²வீஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி, தத்த² லக்³க³பங்ஸுங் பன அல்லஹத்தே²ன சு²பித்வா க³ஹேதுங் வட்டதி. ஸசே இட்ட²கபாகாரோ ஹோதி, யேபு⁴ய்யேனகட²லட்டா²னே திட்ட²தி, யதா²ஸுக²ங் விகோபேதுங் வட்டதி. அப்³போ⁴காஸே டி²தமண்ட³பத்த²ம்ப⁴ங் இதோ சிதோ ச ஸஞ்சாலெத்வா பத²விங் விகோபெந்தேன க³ஹேதுங் ந வட்டதி, உஜுகமேவ உத்³த⁴ரிதுங் வட்டதி. அஞ்ஞம்பி ஸுக்க²ருக்க²ங் ஸுக்க²கா²ணுகங் வா க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஏஸேவ நயோ.

    Purāṇasenāsanaṃ hoti acchadanaṃ vā vinaṭṭhacchadanaṃ vā atirekacātumāsaṃ ovaṭṭhaṃ jātapathavīsaṅkhyameva gacchati, tato avasesaṃ chadaniṭṭhakaṃ vā gopānasīādikaṃ upakaraṇaṃ vā ‘‘iṭṭhakaṃ gaṇhāmi, gopānasiṃ bhittipādaṃ padarattharaṇaṃ pāsādatthambhaṃ gaṇhāmī’’ti saññāya gaṇhituṃ vaṭṭati, tena saddhiṃ mattikā patati, anāpatti, bhittimattikaṃ gaṇhantassa pana āpatti. Sace yā yā atintā, taṃ taṃ gaṇhāti, anāpatti. Antogehe mattikāpuñjo hoti, tasmiṃ ekadivasaṃ ovaṭṭhe gehaṃ chādenti. Sace sabbo tinto, cātumāsaccayena jātapathavīyeva. Athassa uparibhāgoyeva tinto, anto atinto, yattakaṃ tintaṃ, taṃ kappiyakārakehi kappiyavohārena apanāmetvā sesaṃ yathāsukhaṃ vaḷañjetuṃ vaṭṭati udakena temitattā. Ekābaddhāyeva hi jātapathavī hoti, na itarāti. Abbhokāse mattikāpākāro hoti, atirekacātumāsaṃ ovaṭṭho jātapathavīsaṅkhyaṃ gacchati, tattha laggapaṃsuṃ pana allahatthena chupitvā gahetuṃ vaṭṭati. Sace iṭṭhakapākāro hoti, yebhuyyenakaṭhalaṭṭhāne tiṭṭhati, yathāsukhaṃ vikopetuṃ vaṭṭati. Abbhokāse ṭhitamaṇḍapatthambhaṃ ito cito ca sañcāletvā pathaviṃ vikopentena gahetuṃ na vaṭṭati, ujukameva uddharituṃ vaṭṭati. Aññampi sukkharukkhaṃ sukkhakhāṇukaṃ vā gaṇhantassa eseva nayo.

    74. நவகம்மத்த²ங் த²ம்ப⁴ங் வா பாஸாணங் வா ருக்க²ங் வா த³ண்ட³கேஹி உச்சாலெத்வா பவட்டெந்தா க³ச்ச²ந்தி , தத்த² ஜாதபத²வீ பி⁴ஜ்ஜதி, ஸசே ஸுத்³த⁴சித்தா பவட்டெந்தி, அனாபத்தி. அத² பன தேன அபதே³ஸேன பத²விங் பி⁴ந்தி³துகாமாயேவ ஹொந்தி, ஆபத்தி. ஸாகா²தீ³னி கட்³ட⁴ந்தானம்பி பத²வியங் தா³ரூனி பா²லெந்தானம்பி ஏஸேவ நயோ. பத²வியங் அட்டி²ஸூசிகண்டகாதீ³ஸுபி யங் கிஞ்சி ஆகோடேதுங் வா பவேஸேதுங் வா ந வட்டதி, ‘‘பஸ்ஸாவதா⁴ராய வேகே³ன பத²விங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் பஸ்ஸாவம்பி காதுங் ந வட்டதி. கரொந்தஸ்ஸ பி⁴ஜ்ஜதி, ஆபத்தி, ‘‘விஸமபூ⁴மிங் ஸமங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸம்மஜ்ஜனியா க⁴ங்ஸிதும்பி ந வட்டதி. வத்தஸீஸேனேவ ஹி ஸம்மஜ்ஜிதப்³ப³ங். கேசி கத்தரயட்டி²யா பூ⁴மிங் கொட்டெந்தி, பாத³ங்கு³ட்ட²கேன விலிக²ந்தி, ‘‘சங்கமிதட்டா²னங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமா’’தி புனப்புனங் பூ⁴மிங் பி⁴ந்த³ந்தா சங்கமந்தி, ஸப்³ப³ங் ந வட்டதி, வீரியஸம்பக்³க³ஹத்த²ங் பன ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தேன ஸுத்³த⁴சித்தேன சங்கமிதுங் வட்டதி. ‘‘ஹத்த²ங் கோ²விஸ்ஸாமா’’தி பத²வியங் க⁴ங்ஸந்தி, ந வட்டதி, அக⁴ங்ஸந்தேன பன அல்லஹத்த²ங் பத²வியங் ட²பெத்வா ரஜங் க³ஹேதுங் வட்டதி.

    74. Navakammatthaṃ thambhaṃ vā pāsāṇaṃ vā rukkhaṃ vā daṇḍakehi uccāletvā pavaṭṭentā gacchanti , tattha jātapathavī bhijjati, sace suddhacittā pavaṭṭenti, anāpatti. Atha pana tena apadesena pathaviṃ bhinditukāmāyeva honti, āpatti. Sākhādīni kaḍḍhantānampi pathaviyaṃ dārūni phālentānampi eseva nayo. Pathaviyaṃ aṭṭhisūcikaṇṭakādīsupi yaṃ kiñci ākoṭetuṃ vā pavesetuṃ vā na vaṭṭati, ‘‘passāvadhārāya vegena pathaviṃ bhindissāmī’’ti evaṃ passāvampi kātuṃ na vaṭṭati. Karontassa bhijjati, āpatti, ‘‘visamabhūmiṃ samaṃ karissāmī’’ti sammajjaniyā ghaṃsitumpi na vaṭṭati. Vattasīseneva hi sammajjitabbaṃ. Keci kattarayaṭṭhiyā bhūmiṃ koṭṭenti, pādaṅguṭṭhakena vilikhanti, ‘‘caṅkamitaṭṭhānaṃ dassessāmā’’ti punappunaṃ bhūmiṃ bhindantā caṅkamanti, sabbaṃ na vaṭṭati, vīriyasampaggahatthaṃ pana samaṇadhammaṃ karontena suddhacittena caṅkamituṃ vaṭṭati. ‘‘Hatthaṃ khovissāmā’’ti pathaviyaṃ ghaṃsanti, na vaṭṭati, aghaṃsantena pana allahatthaṃ pathaviyaṃ ṭhapetvā rajaṃ gahetuṃ vaṭṭati.

    கேசி கண்டு³கச்சு²ஆதீ³ஹி ஆபா³தி⁴கா சி²ன்னதடாதீ³ஸு அங்க³பச்சங்கா³னி க⁴ங்ஸந்தி, ந வட்டதி. ஜாதபத²விங் த³ஹதி வா த³ஹாபேதி வா, பாசித்தியங், அந்தமஸோ பத்தம்பி பசந்தோ யத்தகேஸு டா²னேஸு அக்³கி³ங் தே³தி வா தா³பேதி வா, தத்தகானி பாசித்தியானி, தஸ்மா பத்தங் பசந்தேனபி புப்³பே³ பக்கட்டா²னேயேவ பசிதப்³போ³. அத³ட்³டா⁴ய பத²வியா அக்³கி³ங் ட²பேதுங் ந வட்டதி, பத்தபசனகபாலஸ்ஸ பன உபரி அக்³கி³ங் ட²பேதுங் வட்டதி. தா³ரூனங் உபரி ட²பேதி, ஸோ அக்³கி³ தானி த³ஹந்தோ க³ந்த்வா பத²விங் த³ஹதி, ந வட்டதி. இட்ட²ககபாலாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. தத்ராபி ஹி இட்ட²காதீ³னங்யேவ உபரி ட²பேதுங் வட்டதி. கஸ்மா? தேஸங் அனுபாதா³னத்தா. ந ஹி தானி அக்³கி³ஸ்ஸ உபாதா³னஸங்க்²யங் க³ச்ச²ந்தி, ஸுக்க²கா²ணுஸுக்க²ருக்கா²தீ³ஸுபி அக்³கி³ங் தா³துங் ந வட்டதி. ஸசே பன ‘‘பத²விங் அப்பத்தமேவ நிப்³பா³பெத்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி தே³தி, வட்டதி. பச்சா² நிப்³பா³பேதுங் ந ஸக்கோதி, அவிஸயத்தா அனாபத்தி. திணுக்கங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தோ ஹத்தே² ட³ய்ஹமானே பூ⁴மியங் பாதேதி, அனாபத்தி. பதிதட்டா²னேயேவ உபாதா³னங் த³த்வா அக்³கி³ங் காதுங் வட்டதி. த³ட்³ட⁴பத²வியா ச யத்தகங் டா²னங் உஸுமாய அனுக³தங், ஸப்³ப³ங் விகோபேதுங் வட்டதி.

    Keci kaṇḍukacchuādīhi ābādhikā chinnataṭādīsu aṅgapaccaṅgāni ghaṃsanti, na vaṭṭati. Jātapathaviṃ dahati vā dahāpeti vā, pācittiyaṃ, antamaso pattampi pacanto yattakesu ṭhānesu aggiṃ deti vā dāpeti vā, tattakāni pācittiyāni, tasmā pattaṃ pacantenapi pubbe pakkaṭṭhāneyeva pacitabbo. Adaḍḍhāya pathaviyā aggiṃ ṭhapetuṃ na vaṭṭati, pattapacanakapālassa pana upari aggiṃ ṭhapetuṃ vaṭṭati. Dārūnaṃ upari ṭhapeti, so aggi tāni dahanto gantvā pathaviṃ dahati, na vaṭṭati. Iṭṭhakakapālādīsupi eseva nayo. Tatrāpi hi iṭṭhakādīnaṃyeva upari ṭhapetuṃ vaṭṭati. Kasmā? Tesaṃ anupādānattā. Na hi tāni aggissa upādānasaṅkhyaṃ gacchanti, sukkhakhāṇusukkharukkhādīsupi aggiṃ dātuṃ na vaṭṭati. Sace pana ‘‘pathaviṃ appattameva nibbāpetvā gamissāmī’’ti deti, vaṭṭati. Pacchā nibbāpetuṃ na sakkoti, avisayattā anāpatti. Tiṇukkaṃ gahetvā gacchanto hatthe ḍayhamāne bhūmiyaṃ pāteti, anāpatti. Patitaṭṭhāneyeva upādānaṃ datvā aggiṃ kātuṃ vaṭṭati. Daḍḍhapathaviyā ca yattakaṃ ṭhānaṃ usumāya anugataṃ, sabbaṃ vikopetuṃ vaṭṭati.

    யோ பன அஜானநகோ பி⁴க்கு² அரணிஸஹிதேன அக்³கி³ங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஹத்தே²ன உக்கி²பித்வா ‘‘கிங் கரோமீ’’தி வத³தி, ‘‘ஜாலேஹீ’’தி வத்தப்³போ³. ‘‘ஹத்தோ² ட³ய்ஹதீ’’தி வத³தி, ‘‘யதா² ந ட³ய்ஹதி, ததா² கரோஹீ’’தி வத்தப்³போ³. ‘‘பூ⁴மியங் பாதேஹீ’’தி பன ந வத்தப்³போ³. ஸசே ஹத்தே² ட³ய்ஹமானே பாதேதி, ‘‘பத²விங் த³ஹிஸ்ஸாமீ’’தி அபாதிதத்தா அனாபத்தி, பதிதட்டா²னே பன அக்³கி³ங் காதுங் வட்டதி. ‘‘இமஸ்ஸ த²ம்ப⁴ஸ்ஸ ஆவாடங் ஜான, மஹாமத்திகங் ஜான, து²ஸமத்திகங் ஜான, மஹாமத்திகங் தே³ஹி, து²ஸமத்திகங் தே³ஹி, மத்திகங் ஆஹர, பங்ஸுங் ஆஹர, மத்திகாய அத்தோ², பங்ஸுனா அத்தோ² , இமஸ்ஸ த²ம்ப⁴ஸ்ஸ ஆவாடங் கப்பியங் கரோஹி, இமங் மத்திகங் கப்பியங் கரோஹி, இமங் பங்ஸுங் கப்பியங் கரோஹீ’’தி ஏவங் கப்பியவோஹாரேன யங் கிஞ்சி காராபேதுங் வட்டதி. அஞ்ஞவிஹிதோ கேனசி ஸத்³தி⁴ங் கிஞ்சி கதெ²ந்தோ பாத³ங்கு³ட்ட²கேன கத்தரயட்டி²யா வா பத²விங் விலிக²ந்தோ திட்ட²தி, ஏவங் அஸதியா விலிக²ந்தஸ்ஸ பி⁴ந்த³ந்தஸ்ஸ வா அனாபத்தி.

    Yo pana ajānanako bhikkhu araṇisahitena aggiṃ nibbattetvā hatthena ukkhipitvā ‘‘kiṃ karomī’’ti vadati, ‘‘jālehī’’ti vattabbo. ‘‘Hattho ḍayhatī’’ti vadati, ‘‘yathā na ḍayhati, tathā karohī’’ti vattabbo. ‘‘Bhūmiyaṃ pātehī’’ti pana na vattabbo. Sace hatthe ḍayhamāne pāteti, ‘‘pathaviṃ dahissāmī’’ti apātitattā anāpatti, patitaṭṭhāne pana aggiṃ kātuṃ vaṭṭati. ‘‘Imassa thambhassa āvāṭaṃ jāna, mahāmattikaṃ jāna, thusamattikaṃ jāna, mahāmattikaṃ dehi, thusamattikaṃ dehi, mattikaṃ āhara, paṃsuṃ āhara, mattikāya attho, paṃsunā attho , imassa thambhassa āvāṭaṃ kappiyaṃ karohi, imaṃ mattikaṃ kappiyaṃ karohi, imaṃ paṃsuṃ kappiyaṃ karohī’’ti evaṃ kappiyavohārena yaṃ kiñci kārāpetuṃ vaṭṭati. Aññavihito kenaci saddhiṃ kiñci kathento pādaṅguṭṭhakena kattarayaṭṭhiyā vā pathaviṃ vilikhanto tiṭṭhati, evaṃ asatiyā vilikhantassa bhindantassa vā anāpatti.

    இதி பாளிமுத்தகவினயவினிச்ச²யஸங்க³ஹே

    Iti pāḷimuttakavinayavinicchayasaṅgahe

    பத²வீக²ணனவினிச்ச²யகதா² ஸமத்தா.

    Pathavīkhaṇanavinicchayakathā samattā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact