Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā)

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    தீ³க⁴னிகாயே

    Dīghanikāye

    பாதி²கவக்³க³ட்ட²கதா²

    Pāthikavaggaṭṭhakathā

    1. பாதி²கஸுத்தவண்ணனா

    1. Pāthikasuttavaṇṇanā

    ஸுனக்க²த்தவத்து²வண்ணனா

    Sunakkhattavatthuvaṇṇanā

    1. ஏவங் மே ஸுதங்…பே॰… மல்லேஸு விஹரதீதி பாதி²கஸுத்தங். தத்ராயங் அபுப்³ப³பத³வண்ணனா. மல்லேஸு விஹரதீதி மல்லா நாம ஜானபதி³னோ ராஜகுமாரா, தேஸங் நிவாஸோ ஏகோபி ஜனபதோ³ ருள்ஹீஸத்³தே³ன ‘‘மல்லா’’தி வுச்சதி, தஸ்மிங் மல்லேஸு ஜனபதே³. ‘‘அனுபியங் நாம மல்லானங் நிக³மோ’’தி அனுபியந்தி ஏவங்னாமகோ மல்லானங் ஜனபத³ஸ்ஸ ஏகோ நிக³மோ, தங் கோ³சரகா³மங் கத்வா ஏகஸ்மிங் சா²யூத³கஸம்பன்னே வனஸண்டே³ விஹரதீதி அத்தோ². அனோபியந்திபி பாடோ². பாவிஸீதி பவிட்டோ². ப⁴க³வா பன ந தாவ பவிட்டோ², பவிஸிஸ்ஸாமீதி நிக்க²ந்தத்தா பன பாவிஸீதி வுத்தோ. யதா² கிங், யதா² ‘‘கா³மங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி நிக்க²ந்தோ புரிஸோ தங் கா³மங் அபத்தோபி ‘‘குஹிங் இத்த²ன்னாமோ’’தி வுத்தே ‘‘கா³மங் க³தோ’’தி வுச்சதி, ஏவங். ஏதத³ஹோஸீதி கா³மஸமீபே ட²த்வா ஸூரியங் ஓலோகெந்தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி. அதிப்பகோ³ கோ²தி அதிவிய பகோ³ கோ², ந தாவ குலேஸு யாகு³ப⁴த்தங் நிட்டி²தந்தி. கிங் பன ப⁴க³வா காலங் அஜானித்வா நிக்க²ந்தோதி? ந அஜானித்வா. பச்சூஸகாலேயேவ ஹி ப⁴க³வா ஞாணஜாலங் பத்த²ரித்வா லோகங் வோலோகெந்தோ ஞாணஜாலஸ்ஸ அந்தோ பவிட்ட²ங் ப⁴க்³க³வகொ³த்தங் ச²ன்னபரிப்³பா³ஜகங் தி³ஸ்வா ‘‘அஜ்ஜாஹங் இமஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ மயா புப்³பே³ கதகாரணங் ஸமாஹரித்வா த⁴ம்மங் கதெ²ஸ்ஸாமி, ஸா த⁴ம்மகதா² அஸ்ஸ மயி பஸாத³ப்படிலாப⁴வஸேன ஸப²லா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வாவ பரிப்³பா³ஜகாராமங் பவிஸிதுகாமோ அதிப்பகோ³வ நிக்க²மி. தஸ்மா தத்த² பவிஸிதுகாமதாய ஏவங் சித்தங் உப்பாதே³ஸி.

    1.Evaṃme sutaṃ…pe… mallesu viharatīti pāthikasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā. Mallesu viharatīti mallā nāma jānapadino rājakumārā, tesaṃ nivāso ekopi janapado ruḷhīsaddena ‘‘mallā’’ti vuccati, tasmiṃ mallesu janapade. ‘‘Anupiyaṃ nāma mallānaṃ nigamo’’ti anupiyanti evaṃnāmako mallānaṃ janapadassa eko nigamo, taṃ gocaragāmaṃ katvā ekasmiṃ chāyūdakasampanne vanasaṇḍe viharatīti attho. Anopiyantipi pāṭho. Pāvisīti paviṭṭho. Bhagavā pana na tāva paviṭṭho, pavisissāmīti nikkhantattā pana pāvisīti vutto. Yathā kiṃ, yathā ‘‘gāmaṃ gamissāmī’’ti nikkhanto puriso taṃ gāmaṃ apattopi ‘‘kuhiṃ itthannāmo’’ti vutte ‘‘gāmaṃ gato’’ti vuccati, evaṃ. Etadahosīti gāmasamīpe ṭhatvā sūriyaṃ olokentassa etadahosi. Atippago khoti ativiya pago kho, na tāva kulesu yāgubhattaṃ niṭṭhitanti. Kiṃ pana bhagavā kālaṃ ajānitvā nikkhantoti? Na ajānitvā. Paccūsakāleyeva hi bhagavā ñāṇajālaṃ pattharitvā lokaṃ volokento ñāṇajālassa anto paviṭṭhaṃ bhaggavagottaṃ channaparibbājakaṃ disvā ‘‘ajjāhaṃ imassa paribbājakassa mayā pubbe katakāraṇaṃ samāharitvā dhammaṃ kathessāmi, sā dhammakathā assa mayi pasādappaṭilābhavasena saphalā bhavissatī’’ti ñatvāva paribbājakārāmaṃ pavisitukāmo atippagova nikkhami. Tasmā tattha pavisitukāmatāya evaṃ cittaṃ uppādesi.

    2. ஏதத³வோசாதி ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா மானத²த்³த⁴தங் அகத்வா ஸத்தா²ரங் பச்சுக்³க³ந்த்வா ஏதங் ஏது கோ², ப⁴ந்தேதிஆதி³கங் வசனங் அவோச. இமங் பரியாயந்தி இமங் வாரங், அஜ்ஜ இமங் ஆக³மனவாரந்தி அத்தோ². கிங் பன ப⁴க³வா புப்³பே³பி தத்த² க³தபுப்³போ³தி? ந க³தபுப்³போ³, லோகஸமுதா³சாரவஸேன பன ஏவமாஹ. லோகியா ஹி சிரஸ்ஸங் ஆக³தம்பி அனாக³தபுப்³ப³ம்பி மனாபஜாதிகங் ஆக³தங் தி³ஸ்வா ‘‘குதோ ப⁴வங் ஆக³தோ, சிரஸ்ஸங் ப⁴வங் ஆக³தோ, கத²ங் தே இதா⁴க³மனமக்³கோ³ ஞாதோ, கிங் மக்³க³மூள்ஹோஸீ’’திஆதீ³னி வத³ந்தி. தஸ்மா அயம்பி லோகஸமுதா³சாரவஸேன ஏவமாஹாதி வேதி³தப்³போ³. இத³மாஸனந்தி அத்தனோ நிஸின்னாஸனங் பப்போ²டெத்வா ஸம்பாதெ³த்வா த³த³மானோ ஏவமாஹ. ஸுனக்க²த்தோ லிச்ச²விபுத்தோதி ஸுனக்க²த்தோ நாம லிச்ச²விராஜபுத்தோ. ஸோ கிர தஸ்ஸ கி³ஹிஸஹாயோ ஹோதி, காலேன காலங் தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்ச²தி. பச்சக்கா²தோதி ‘‘பச்சக்கா²மி தா³னாஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் ந தா³னாஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் உத்³தி³ஸ்ஸ விஹரிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் படிஅக்கா²தோ நிஸ்ஸட்டோ² பரிச்சத்தோ.

    2.Etadavocāti bhagavantaṃ disvā mānathaddhataṃ akatvā satthāraṃ paccuggantvā etaṃ etu kho, bhantetiādikaṃ vacanaṃ avoca. Imaṃ pariyāyanti imaṃ vāraṃ, ajja imaṃ āgamanavāranti attho. Kiṃ pana bhagavā pubbepi tattha gatapubboti? Na gatapubbo, lokasamudācāravasena pana evamāha. Lokiyā hi cirassaṃ āgatampi anāgatapubbampi manāpajātikaṃ āgataṃ disvā ‘‘kuto bhavaṃ āgato, cirassaṃ bhavaṃ āgato, kathaṃ te idhāgamanamaggo ñāto, kiṃ maggamūḷhosī’’tiādīni vadanti. Tasmā ayampi lokasamudācāravasena evamāhāti veditabbo. Idamāsananti attano nisinnāsanaṃ papphoṭetvā sampādetvā dadamāno evamāha. Sunakkhatto licchaviputtoti sunakkhatto nāma licchavirājaputto. So kira tassa gihisahāyo hoti, kālena kālaṃ tassa santikaṃ gacchati. Paccakkhātoti ‘‘paccakkhāmi dānāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ na dānāhaṃ, bhante, bhagavantaṃ uddissa viharissāmī’’ti evaṃ paṭiakkhāto nissaṭṭho pariccatto.

    3. ப⁴க³வந்தங் உத்³தி³ஸ்ஸாதி ப⁴க³வா மே ஸத்தா² ‘‘ப⁴க³வதோ அஹங் ஓவாத³ங் படிகரோமீ’’தி ஏவங் அபதி³ஸித்வா. கோ ஸந்தோ கங் பச்சாசிக்க²ஸீதி யாசகோ வா யாசிதகங் பச்சாசிக்கெ²ய்ய, யாசிதகோ வா யாசகங். த்வங் பன நேவ யாசகோ ந யாசிதகோ, ஏவங் ஸந்தே, மோக⁴புரிஸ, கோ ஸந்தோ கோ ஸமானோ கங் பச்சாசிக்க²ஸீதி த³ஸ்ஸேதி. பஸ்ஸ மோக⁴புரிஸாதி பஸ்ஸ துச்ச²புரிஸ. யாவஞ்ச தே இத³ங் அபரத்³த⁴ந்தி யத்தகங் இத³ங் தவ அபரத்³த⁴ங், யத்தகோ தே அபராதோ⁴ தத்தகோ தோ³ஸோதி ஏவாஹங் ப⁴க்³க³வ தஸ்ஸ தோ³ஸங் ஆரோபேஸிந்தி த³ஸ்ஸேதி.

    3.Bhagavantaṃ uddissāti bhagavā me satthā ‘‘bhagavato ahaṃ ovādaṃ paṭikaromī’’ti evaṃ apadisitvā. Ko santo kaṃ paccācikkhasīti yācako vā yācitakaṃ paccācikkheyya, yācitako vā yācakaṃ. Tvaṃ pana neva yācako na yācitako, evaṃ sante, moghapurisa, ko santo ko samāno kaṃ paccācikkhasīti dasseti. Passa moghapurisāti passa tucchapurisa. Yāvañca te idaṃ aparaddhanti yattakaṃ idaṃ tava aparaddhaṃ, yattako te aparādho tattako dosoti evāhaṃ bhaggava tassa dosaṃ āropesinti dasseti.

    4. உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மாதி பஞ்சஸீலத³ஸஸீலஸங்கா²தா மனுஸ்ஸத⁴ம்மாஉத்தரி. இத்³தி⁴பாடிஹாரியந்தி இத்³தி⁴பூ⁴தங் பாடிஹாரியங். கதே வாதி கதம்ஹி வா. யஸ்ஸத்தா²யாதி யஸ்ஸ து³க்க²க்க²யஸ்ஸ அத்தா²ய. ஸோ நிய்யாதி தக்கரஸ்ஸாதி ஸோ த⁴ம்மோ தக்கரஸ்ஸ யதா² மயா த⁴ம்மோ தே³ஸிதோ, ததா² காரகஸ்ஸ ஸம்மா படிபன்னஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஸப்³ப³வட்டது³க்க²க்க²யாய அமதனிப்³பா³னஸச்சி²கிரியாய க³ச்ச²தி, ந க³ச்ச²தி, ஸங்வத்ததி, ந ஸங்வத்ததீதி புச்ச²தி. தத்ர ஸுனக்க²த்தாதி தஸ்மிங் ஸுனக்க²த்த மயா தே³ஸிதே த⁴ம்மே தக்கரஸ்ஸ ஸம்மா து³க்க²க்க²யாய ஸங்வத்தமானே கிங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மா இத்³தி⁴பாடிஹாரியங் கதங் கரிஸ்ஸதி, கோ தேன கதேன அத்தோ². தஸ்மிஞ்ஹி கதேபி அகதேபி மம ஸாஸனஸ்ஸ பரிஹானி நத்தி², தே³வமனுஸ்ஸானஞ்ஹி அமதனிப்³பா³னஸம்பாபனத்தா²ய அஹங் பாரமியோ பூரேஸிங், ந பாடிஹாரியகரணத்தா²யாதி பாடிஹாரியஸ்ஸ நிரத்த²கதங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘பஸ்ஸ, மோக⁴புரிஸா’’தி து³தியங் தோ³ஸங் ஆரோபேஸி.

    4.Uttarimanussadhammāti pañcasīladasasīlasaṅkhātā manussadhammāuttari. Iddhipāṭihāriyanti iddhibhūtaṃ pāṭihāriyaṃ. Kate vāti katamhi vā. Yassatthāyāti yassa dukkhakkhayassa atthāya. Soniyyāti takkarassāti so dhammo takkarassa yathā mayā dhammo desito, tathā kārakassa sammā paṭipannassa puggalassa sabbavaṭṭadukkhakkhayāya amatanibbānasacchikiriyāya gacchati, na gacchati, saṃvattati, na saṃvattatīti pucchati. Tatra sunakkhattāti tasmiṃ sunakkhatta mayā desite dhamme takkarassa sammā dukkhakkhayāya saṃvattamāne kiṃ uttarimanussadhammā iddhipāṭihāriyaṃ kataṃ karissati, ko tena katena attho. Tasmiñhi katepi akatepi mama sāsanassa parihāni natthi, devamanussānañhi amatanibbānasampāpanatthāya ahaṃ pāramiyo pūresiṃ, na pāṭihāriyakaraṇatthāyāti pāṭihāriyassa niratthakataṃ dassetvā ‘‘passa, moghapurisā’’ti dutiyaṃ dosaṃ āropesi.

    5. அக்³க³ஞ்ஞந்தி லோகபஞ்ஞத்திங். ‘‘இத³ங் நாம லோகஸ்ஸ அக்³க³’’ந்தி ஏவங் ஜானிதப்³ப³ம்பி அக்³க³ங் மரியாத³ங் ந தங் பஞ்ஞபேதீதி வத³தி. ஸேஸமெத்த² அனந்தரவாதா³னுஸாரேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    5.Aggaññanti lokapaññattiṃ. ‘‘Idaṃ nāma lokassa agga’’nti evaṃ jānitabbampi aggaṃ mariyādaṃ na taṃ paññapetīti vadati. Sesamettha anantaravādānusāreneva veditabbaṃ.

    6. அனேகபரியாயேன கோ²தி இத³ங் கஸ்மா ஆரத்³த⁴ங். ஸுனக்க²த்தோ கிர ‘‘ப⁴க³வதோ கு³ணங் மக்கெ²ஸ்ஸாமி, ‘‘தோ³ஸங் பஞ்ஞபெஸ்ஸாமீ’’தி எத்தகங் விப்பலபித்வா ப⁴க³வதோ கத²ங் ஸுணந்தோ அப்பதிட்டோ² நிரவோ அட்டா²ஸி.

    6.Anekapariyāyena khoti idaṃ kasmā āraddhaṃ. Sunakkhatto kira ‘‘bhagavato guṇaṃ makkhessāmi, ‘‘dosaṃ paññapessāmī’’ti ettakaṃ vippalapitvā bhagavato kathaṃ suṇanto appatiṭṭho niravo aṭṭhāsi.

    அத² ப⁴க³வா – ‘‘ஸுனக்க²த்த, ஏவங் த்வங் மக்கி²பா⁴வே டி²தோ ஸயமேவ க³ரஹங் பாபுணிஸ்ஸஸீ’’தி மக்கி²பா⁴வே ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனத்த²ங் அனேகபரியாயேனாதிஆதி³மாஹ. தத்த² அனேகபரியாயேனாதி அனேககாரணேன. வஜ்ஜிகா³மேதி வஜ்ஜிராஜானங் கா³மே, வேஸாலீனக³ரே நோ விஸஹீதி நாஸக்கி². ஸோ அவிஸஹந்தோதி ஸோ ஸுனக்க²த்தோ யஸ்ஸ புப்³பே³ திண்ணங் ரதனானங் வண்ணங் கதெ²ந்தஸ்ஸ முக²ங் நப்பஹோதி, ஸோ தா³னி தேனேவ முகே²ன அவண்ணங் கதே²தி, அத்³தா⁴ அவிஸஹந்தோ அஸக்கொந்தோ ப்³ரஹ்மசரியங் சரிதுங் அத்தனோ பா³லதாய அவண்ணங் கதெ²த்வா ஹீனாயாவத்தோ. பு³த்³தோ⁴ பன ஸுபு³த்³தோ⁴வ, த⁴ம்மோ ஸ்வாக்கா²தோவ, ஸங்கோ⁴ ஸுப்படிபன்னோவ. ஏவங் தீணி ரதனானி தோ²மெந்தா மனுஸ்ஸா துய்ஹேவ தோ³ஸங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸந்தீதி. இதி கோ² தேதி ஏவங் கோ² தே, ஸுனக்க²த்த, வத்தாரோ ப⁴விஸ்ஸந்தி. ததோ ஏவங் தோ³ஸே உப்பன்னே ஸத்தா² அதீதானாக³தே அப்படிஹதஞாணோ, மய்ஹங் ஏவங் தோ³ஸோ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீதி ஜானந்தோபி புரேதரங் ந கதே²ஸீதி வத்துங் ந லச்ச²ஸீதி த³ஸ்ஸேதி. அபக்கமேவாதி அபக்கமியேவ, அபக்கந்தோ வா சுதோதி அத்தோ². யதா² தங் ஆபாயிகோதி யதா² அபாயே நிப்³ப³த்தனாரஹோ ஸத்தோ அபக்கமெய்ய, ஏவமேவ அபக்கமீதி அத்தோ².

    Atha bhagavā – ‘‘sunakkhatta, evaṃ tvaṃ makkhibhāve ṭhito sayameva garahaṃ pāpuṇissasī’’ti makkhibhāve ādīnavadassanatthaṃ anekapariyāyenātiādimāha. Tattha anekapariyāyenāti anekakāraṇena. Vajjigāmeti vajjirājānaṃ gāme, vesālīnagare no visahīti nāsakkhi. So avisahantoti so sunakkhatto yassa pubbe tiṇṇaṃ ratanānaṃ vaṇṇaṃ kathentassa mukhaṃ nappahoti, so dāni teneva mukhena avaṇṇaṃ katheti, addhā avisahanto asakkonto brahmacariyaṃ carituṃ attano bālatāya avaṇṇaṃ kathetvā hīnāyāvatto. Buddho pana subuddhova, dhammo svākkhātova, saṅgho suppaṭipannova. Evaṃ tīṇi ratanāni thomentā manussā tuyheva dosaṃ dassessantīti. Iti kho teti evaṃ kho te, sunakkhatta, vattāro bhavissanti. Tato evaṃ dose uppanne satthā atītānāgate appaṭihatañāṇo, mayhaṃ evaṃ doso uppajjissatīti jānantopi puretaraṃ na kathesīti vattuṃ na lacchasīti dasseti. Apakkamevāti apakkamiyeva, apakkanto vā cutoti attho. Yathātaṃ āpāyikoti yathā apāye nibbattanāraho satto apakkameyya, evameva apakkamīti attho.

    கோரக்க²த்தியவத்து²வண்ணனா

    Korakkhattiyavatthuvaṇṇanā

    7. ஏகமிதா³ஹந்தி இமினா கிங் த³ஸ்ஸேதி? இத³ங் ஸுத்தங் த்³வீஹி பதே³ஹி ஆப³த்³த⁴ங் இத்³தி⁴பாடிஹாரியங் ந கரோதீதி ச அக்³க³ஞ்ஞங் ந பஞ்ஞபேதீதி ச. தத்த² ‘‘அக்³க³ஞ்ஞங் ந பஞ்ஞபேதீ’’தி இத³ங் பத³ங் ஸுத்தபரியோஸானே த³ஸ்ஸெஸ்ஸதி. ‘‘பாடிஹாரியங் ந கரோதீ’’தி இமஸ்ஸ பன பத³ஸ்ஸ அனுஸந்தி⁴த³ஸ்ஸனவஸேன அயங் தே³ஸனா ஆரத்³தா⁴.

    7.Ekamidāhanti iminā kiṃ dasseti? Idaṃ suttaṃ dvīhi padehi ābaddhaṃ iddhipāṭihāriyaṃ na karotīti ca aggaññaṃ na paññapetīti ca. Tattha ‘‘aggaññaṃ na paññapetī’’ti idaṃ padaṃ suttapariyosāne dassessati. ‘‘Pāṭihāriyaṃ na karotī’’ti imassa pana padassa anusandhidassanavasena ayaṃ desanā āraddhā.

    தத்த² ஏகமிதா³ஹந்தி ஏகஸ்மிங் அஹங். ஸமயந்தி ஸமயே, ஏகஸ்மிங் காலே அஹந்தி அத்தோ². தூ²லூஸூதி தூ²லூ நாம ஜனபதோ³, தத்த² விஹராமி. உத்தரகா நாமாதி இத்தி²லிங்க³வஸேன உத்தரகாதி ஏவங்னாமகோ தூ²லூனங் ஜனபத³ஸ்ஸ நிக³மோ, தங் நிக³மங் கோ³சரகா³மங் கத்வாதி அத்தோ². அசேலோதி நக்³கோ³. கோரக்க²த்தியோதி அந்தோவங்கபாதோ³ க²த்தியோ. குக்குரவதிகோதி ஸமாதி³ன்னகுக்குரவதோ ஸுனகோ² விய கா⁴யித்வா கா²த³தி, உத்³த⁴னந்தரே நிபஜ்ஜதி, அஞ்ஞம்பி ஸுனக²கிரியமேவ கரோதி. சதுக்குண்டி³கோதி சதுஸங்க⁴ட்டிதோ த்³வே ஜாணூனி த்³வே ச கப்பரே பூ⁴மியங் ட²பெத்வா விசரதி. ச²மானிகிண்ணந்தி பூ⁴மியங் நிகிண்ணங் பக்கி²த்தங் ட²பிதங். ப⁴க்க²ஸந்தி ப⁴க்க²ங் யங்கிஞ்சி கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங். முகே²னேவாதி ஹத்தே²ன அபராமஸித்வா கா²த³னீயங் முகே²னேவ கா²த³தி, போ⁴ஜனீயம்பி முகே²னேவ பு⁴ஞ்ஜதி. ஸாது⁴ரூபோதி ஸுந்த³ரரூபோ. அயங் ஸமணோதி அயங் அரஹதங் ஸமணோ ஏகோதி. தத்த² வதாதி பத்த²னத்தே² நிபாதோ. ஏவங் கிரஸ்ஸ பத்த²னா அஹோஸி ‘‘இமினா ஸமணேன ஸதி³ஸோ அஞ்ஞோ ஸமணோ நாம நத்தி², அயஞ்ஹி அப்பிச்ச²தாய வத்த²ங் ந நிவாஸேதி, ‘ஏஸ பபஞ்சோ’தி மஞ்ஞமானோ பி⁴க்கா²பா⁴ஜனம்பி ந பரிஹரதி, ச²மானிகிண்ணமேவ கா²த³தி, அயங் ஸமணோ நாம. மயங் பன கிங் ஸமணா’’தி? ஏவங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ஸ்ஸ பச்ச²தோ சரந்தோவ இமங் பாபகங் விதக்கங் விதக்கேஸி.

    Tattha ekamidāhanti ekasmiṃ ahaṃ. Samayanti samaye, ekasmiṃ kāle ahanti attho. Thūlūsūti thūlū nāma janapado, tattha viharāmi. Uttarakā nāmāti itthiliṅgavasena uttarakāti evaṃnāmako thūlūnaṃ janapadassa nigamo, taṃ nigamaṃ gocaragāmaṃ katvāti attho. Aceloti naggo. Korakkhattiyoti antovaṅkapādo khattiyo. Kukkuravatikoti samādinnakukkuravato sunakho viya ghāyitvā khādati, uddhanantare nipajjati, aññampi sunakhakiriyameva karoti. Catukkuṇḍikoti catusaṅghaṭṭito dve jāṇūni dve ca kappare bhūmiyaṃ ṭhapetvā vicarati. Chamānikiṇṇanti bhūmiyaṃ nikiṇṇaṃ pakkhittaṃ ṭhapitaṃ. Bhakkhasanti bhakkhaṃ yaṃkiñci khādanīyaṃ bhojanīyaṃ. Mukhenevāti hatthena aparāmasitvā khādanīyaṃ mukheneva khādati, bhojanīyampi mukheneva bhuñjati. Sādhurūpoti sundararūpo. Ayaṃ samaṇoti ayaṃ arahataṃ samaṇo ekoti. Tattha vatāti patthanatthe nipāto. Evaṃ kirassa patthanā ahosi ‘‘iminā samaṇena sadiso añño samaṇo nāma natthi, ayañhi appicchatāya vatthaṃ na nivāseti, ‘esa papañco’ti maññamāno bhikkhābhājanampi na pariharati, chamānikiṇṇameva khādati, ayaṃ samaṇo nāma. Mayaṃ pana kiṃ samaṇā’’ti? Evaṃ sabbaññubuddhassa pacchato carantova imaṃ pāpakaṃ vitakkaṃ vitakkesi.

    ஏதத³வோசாதி ப⁴க³வா கிர சிந்தேஸி ‘‘அயங் ஸுனக்க²த்தோ பாபஜ்ஜா²ஸயோ, கிங் நு இமங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸீ’’தி? அதே²வங் சிந்தெந்தோ தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயங் விதி³த்வா ‘‘அயங் மோக⁴புரிஸோ மாதி³ஸஸ்ஸ ஸப்³ப³ஞ்ஞுனோ பச்ச²தோ ஆக³ச்ச²ந்தோ அசேலங் அரஹாதி மஞ்ஞதி, இதே⁴வ தா³னாயங் பா³லோ நிக்³க³ஹங் அரஹதீ’’தி அனிவத்தித்வாவ ஏதங் த்வம்பி நாமாதிஆதி³வசனமவோச. தத்த² த்வம்பி நாமாதி க³ரஹத்தே² பிகாரோ. க³ரஹந்தோ ஹி நங் ப⁴க³வா ‘‘த்வம்பி நாமா’’தி ஆஹ. ‘‘த்வம்பி நாம ஏவங் ஹீனஜ்ஜா²ஸயோ, அஹங் ஸமணோ ஸக்யபுத்தியோதி ஏவங் படிஜானிஸ்ஸஸீ’’தி அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ. கிங் பன மங், ப⁴ந்தேதி மய்ஹங், ப⁴ந்தே, கிங் கா³ரய்ஹங் தி³ஸ்வா ப⁴க³வா ‘‘ஏவமாஹா’’தி புச்ச²தி. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா ஆசிக்க²ந்தோ ‘‘நனு தே’’திஆதி³மாஹ. மச்ச²ராயதீதி ‘‘மா அஞ்ஞஸ்ஸ அரஹத்தங் ஹோதூ’’தி கிங் ப⁴க³வா ஏவங் அரஹத்தஸ்ஸ மச்ச²ராயதீதி புச்ச²தி. ந கோ² அஹந்தி அஹங், மோக⁴புரிஸ, ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ அரஹத்தப்படிலாப⁴மேவ பச்சாஸீஸாமி, ஏதத³த்த²மேவ மே ப³ஹூனி து³க்கரானி கரொந்தேன பாரமியோ பூரிதா, ந கோ² அஹங், மோக⁴புரிஸ, அரஹத்தஸ்ஸ மச்ச²ராயாமி. பாபகங் தி³ட்டி²க³தந்தி ந அரஹந்தங் அரஹாதி, அரஹந்தே ச அனரஹந்தோதி ஏவங் தஸ்ஸ தி³ட்டி² உப்பன்னா. தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘பாபகங் தி³ட்டி²க³த’’ந்தி ஆஹ. யங் கோ² பனாதி யங் ஏதங் அசேலங் ஏவங் மஞ்ஞஸி. ஸத்தமங் தி³வஸந்தி ஸத்தமே தி³வஸே. அலஸகேனாதி அலஸகப்³யாதி⁴னா. காலங்கரிஸ்ஸதீதி உத்³து⁴மாதஉத³ரோ மரிஸ்ஸதி.

    Etadavocāti bhagavā kira cintesi ‘‘ayaṃ sunakkhatto pāpajjhāsayo, kiṃ nu imaṃ disvā cintesī’’ti? Athevaṃ cintento tassa ajjhāsayaṃ viditvā ‘‘ayaṃ moghapuriso mādisassa sabbaññuno pacchato āgacchanto acelaṃ arahāti maññati, idheva dānāyaṃ bālo niggahaṃ arahatī’’ti anivattitvāva etaṃ tvampi nāmātiādivacanamavoca. Tattha tvampi nāmāti garahatthe pikāro. Garahanto hi naṃ bhagavā ‘‘tvampi nāmā’’ti āha. ‘‘Tvampi nāma evaṃ hīnajjhāsayo, ahaṃ samaṇo sakyaputtiyoti evaṃ paṭijānissasī’’ti ayañhettha adhippāyo. Kiṃ pana maṃ, bhanteti mayhaṃ, bhante, kiṃ gārayhaṃ disvā bhagavā ‘‘evamāhā’’ti pucchati. Athassa bhagavā ācikkhanto ‘‘nanu te’’tiādimāha. Maccharāyatīti ‘‘mā aññassa arahattaṃ hotū’’ti kiṃ bhagavā evaṃ arahattassa maccharāyatīti pucchati. Na kho ahanti ahaṃ, moghapurisa, sadevakassa lokassa arahattappaṭilābhameva paccāsīsāmi, etadatthameva me bahūni dukkarāni karontena pāramiyo pūritā, na kho ahaṃ, moghapurisa, arahattassa maccharāyāmi. Pāpakaṃ diṭṭhigatanti na arahantaṃ arahāti, arahante ca anarahantoti evaṃ tassa diṭṭhi uppannā. Taṃ sandhāya ‘‘pāpakaṃ diṭṭhigata’’nti āha. Yaṃ kho panāti yaṃ etaṃ acelaṃ evaṃ maññasi. Sattamaṃ divasanti sattame divase. Alasakenāti alasakabyādhinā. Kālaṅkarissatīti uddhumātaudaro marissati.

    காலகஞ்சிகாதி தேஸங் அஸுரானங் நாமங். தேஸங் கிர திகா³வுதோ அத்தபா⁴வோ அப்பமங்ஸலோஹிதோ புராணபண்ணஸதி³ஸோ கக்கடகானங் விய அக்கீ²னி நிக்க²மித்வா மத்த²கே திட்ட²ந்தி, முக²ங் ஸூசிபாஸகஸதி³ஸங் மத்த²கஸ்மிங்யேவ ஹோதி, தேன ஓணமித்வா கோ³சரங் க³ண்ஹந்தி. பீ³ரணத்த²ம்ப³கேதி பீ³ரணதிணத்த²ம்போ³ தஸ்மிங் ஸுஸானே அத்தி², தஸ்மா தங் பீ³ரணத்த²ம்ப³கந்தி வுச்சதி.

    Kālakañcikāti tesaṃ asurānaṃ nāmaṃ. Tesaṃ kira tigāvuto attabhāvo appamaṃsalohito purāṇapaṇṇasadiso kakkaṭakānaṃ viya akkhīni nikkhamitvā matthake tiṭṭhanti, mukhaṃ sūcipāsakasadisaṃ matthakasmiṃyeva hoti, tena oṇamitvā gocaraṃ gaṇhanti. Bīraṇatthambaketi bīraṇatiṇatthambo tasmiṃ susāne atthi, tasmā taṃ bīraṇatthambakanti vuccati.

    தேனுபஸங்கமீதி ப⁴க³வதி எத்தகங் வத்வா தஸ்மிங் கா³மே பிண்டா³ய சரித்வா விஹாரங் க³தே விஹாரா நிக்க²மித்வா உபஸங்கமி. யேன த்வந்தி யேன காரணேன த்வங். யஸ்மாபி ப⁴க³வதா ப்³யாகதோ, தஸ்மாதி அத்தோ². மத்தங் மத்தந்தி பமாணயுத்தங் பமாணயுத்தங். ‘‘மந்தா மந்தா’’திபி பாடோ², பஞ்ஞாய உபபரிக்கி²த்வா உபபரிக்கி²த்வாதி அத்தோ². யதா² ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸாதி யதா² ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ மிச்சா² வசனங் அஸ்ஸ, ததா² கரெய்யாஸீதி ஆஹ. ஏவங் வுத்தே அசேலோ ஸுனகோ² விய உத்³த⁴னட்டா²னே நிபன்னோ ஸீஸங் உக்கி²பித்வா அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ஓலோகெந்தோ கிங் கதே²ஸி ‘‘ஸமணோ நாம கோ³தமோ அம்ஹாகங் வேரீ விஸபா⁴கோ³, ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ உப்பன்னகாலதோ பட்டா²ய மயங் ஸூரியே உக்³க³தே க²ஜ்ஜோபனகா விய ஜாதா. ஸமணோ கோ³தமோ அம்ஹே, ஏவங் வாசங் வதெ³ய்ய அஞ்ஞதா² வா. வேரினோ பன கதா² நாம தச்சா² ந ஹோதி, க³ச்ச² த்வங் அஹமெத்த² கத்தப்³ப³ங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா புனதே³வ நிபஜ்ஜி.

    Tenupasaṅkamīti bhagavati ettakaṃ vatvā tasmiṃ gāme piṇḍāya caritvā vihāraṃ gate vihārā nikkhamitvā upasaṅkami. Yena tvanti yena kāraṇena tvaṃ. Yasmāpi bhagavatā byākato, tasmāti attho. Mattaṃmattanti pamāṇayuttaṃ pamāṇayuttaṃ. ‘‘Mantā mantā’’tipi pāṭho, paññāya upaparikkhitvā upaparikkhitvāti attho. Yathā samaṇassa gotamassāti yathā samaṇassa gotamassa micchā vacanaṃ assa, tathā kareyyāsīti āha. Evaṃ vutte acelo sunakho viya uddhanaṭṭhāne nipanno sīsaṃ ukkhipitvā akkhīni ummīletvā olokento kiṃ kathesi ‘‘samaṇo nāma gotamo amhākaṃ verī visabhāgo, samaṇassa gotamassa uppannakālato paṭṭhāya mayaṃ sūriye uggate khajjopanakā viya jātā. Samaṇo gotamo amhe, evaṃ vācaṃ vadeyya aññathā vā. Verino pana kathā nāma tacchā na hoti, gaccha tvaṃ ahamettha kattabbaṃ jānissāmī’’ti vatvā punadeva nipajji.

    8. ஏகத்³வீஹிகாயாதி ஏகங் த்³வேதி வத்வா க³ணேஸி. யதா² தந்தி யதா² அஸத்³த³ஹமானோ கோசி க³ணெய்ய, ஏவங் க³ணேஸி. ஏகதி³வஸஞ்ச திக்க²த்துங் உபஸங்கமித்வா ஏகோ தி³வஸோ அதீதோ, த்³வே தி³வஸா அதீதாதி ஆரோசேஸி. ஸத்தமங் தி³வஸந்தி ஸோ கிர ஸுனக்க²த்தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸத்தாஹங் நிராஹாரோவ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ ஸத்தமே தி³வஸே ஏகோ உபட்டா²கோ ‘‘அம்ஹாகங் குலூபகஸமணஸ்ஸ அஜ்ஜ ஸத்தமோ தி³வஸோ கே³ஹங் அனாக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அபா²ஸு நு கோ² ஜாத’’ந்தி ஸூகரமங்ஸங் பசாபெத்வா ப⁴த்தமாதா³ய க³ந்த்வா புரதோ பூ⁴மியங் நிக்கி²பி. அசேலோ தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ கதா² தச்சா² வா அதச்சா² வா ஹோது, ஆஹாரங் பன கா²தி³த்வா ஸுஹிதஸ்ஸ மே மரணம்பி ஸுமரண’’ந்தி த்³வே ஹத்தே² ஜண்ணுகானி ச பூ⁴மியங் ட²பெத்வா குச்சி²பூரங் பு⁴ஞ்ஜி. ஸோ ரத்திபா⁴கே³ ஜீராபேதுங் அஸக்கொந்தோ அலஸகேன காலமகாஸி. ஸசேபி ஹி ஸோ ‘‘ந பு⁴ஞ்ஜெய்ய’’ந்தி சிந்தெய்ய, ததா²பி தங் தி³வஸங் பு⁴ஞ்ஜித்வா அலஸகேன காலங் கரெய்ய. அத்³வெஜ்ஜ²வசனா ஹி ததா²க³தாதி.

    8.Ekadvīhikāyāti ekaṃ dveti vatvā gaṇesi. Yathā tanti yathā asaddahamāno koci gaṇeyya, evaṃ gaṇesi. Ekadivasañca tikkhattuṃ upasaṅkamitvā eko divaso atīto, dve divasā atītāti ārocesi. Sattamaṃ divasanti so kira sunakkhattassa vacanaṃ sutvā sattāhaṃ nirāhārova ahosi. Athassa sattame divase eko upaṭṭhāko ‘‘amhākaṃ kulūpakasamaṇassa ajja sattamo divaso gehaṃ anāgacchantassa aphāsu nu kho jāta’’nti sūkaramaṃsaṃ pacāpetvā bhattamādāya gantvā purato bhūmiyaṃ nikkhipi. Acelo disvā cintesi ‘‘samaṇassa gotamassa kathā tacchā vā atacchā vā hotu, āhāraṃ pana khāditvā suhitassa me maraṇampi sumaraṇa’’nti dve hatthe jaṇṇukāni ca bhūmiyaṃ ṭhapetvā kucchipūraṃ bhuñji. So rattibhāge jīrāpetuṃ asakkonto alasakena kālamakāsi. Sacepi hi so ‘‘na bhuñjeyya’’nti cinteyya, tathāpi taṃ divasaṃ bhuñjitvā alasakena kālaṃ kareyya. Advejjhavacanā hi tathāgatāti.

    பீ³ரணத்த²ம்ப³கேதி தித்தி²யா கிர ‘‘காலங்கதோ கோரக்க²த்தியோ’’தி ஸுத்வா தி³வஸானி க³ணெத்வா இத³ங் தாவ ஸச்சங் ஜாதங், இதா³னி நங் அஞ்ஞத்த² ச²ட்³டெ³த்வா ‘‘முஸாவாதே³ன ஸமணங் கோ³தமங் நிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி க³ந்த்வா தஸ்ஸ ஸரீரங் வல்லியா ப³ந்தி⁴த்வா ஆகட்³ட⁴ந்தா ‘‘எத்த² ச²ட்³டெ³ஸ்ஸாம, எத்த² ச²ட்³டெ³ஸ்ஸாமா’’தி க³ச்ச²ந்தி. க³தக³தட்டா²னங் அங்க³ணமேவ ஹோதி. தே கட்³ட⁴மானா பீ³ரணத்த²ம்ப³கஸுஸானங்யேவ க³ந்த்வா ஸுஸானபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘அஞ்ஞத்த² ச²ட்³டெ³ஸ்ஸாமா’’தி ஆகட்³டி⁴ங்ஸு. அத² நேஸங் வல்லி சி²ஜ்ஜித்த², பச்சா² சாலேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. தே ததோவ பக்கந்தா. தேன வுத்தங் – ‘‘பீ³ரணத்த²ம்ப³கே ஸுஸானே ச²ட்³டே³ஸு’’ந்தி.

    Bīraṇatthambaketi titthiyā kira ‘‘kālaṅkato korakkhattiyo’’ti sutvā divasāni gaṇetvā idaṃ tāva saccaṃ jātaṃ, idāni naṃ aññattha chaḍḍetvā ‘‘musāvādena samaṇaṃ gotamaṃ niggaṇhissāmā’’ti gantvā tassa sarīraṃ valliyā bandhitvā ākaḍḍhantā ‘‘ettha chaḍḍessāma, ettha chaḍḍessāmā’’ti gacchanti. Gatagataṭṭhānaṃ aṅgaṇameva hoti. Te kaḍḍhamānā bīraṇatthambakasusānaṃyeva gantvā susānabhāvaṃ ñatvā ‘‘aññattha chaḍḍessāmā’’ti ākaḍḍhiṃsu. Atha nesaṃ valli chijjittha, pacchā cāletuṃ nāsakkhiṃsu. Te tatova pakkantā. Tena vuttaṃ – ‘‘bīraṇatthambake susāne chaḍḍesu’’nti.

    9. தேனுபஸங்கமீதி கஸ்மா உபஸங்கமி? ஸோ கிர சிந்தேஸி ‘‘அவஸேஸங் தாவ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வசனங் ஸமேதி, மதஸ்ஸ பன உட்டா²ய அஞ்ஞேன ஸத்³தி⁴ங் கத²னங் நாம நத்தி², ஹந்தா³ஹங் க³ந்த்வா புச்சா²மி. ஸசே கதே²தி, ஸுந்த³ரங். நோ சே கதே²தி, ஸமணங் கோ³தமங் முஸாவாதே³ன நிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி இமினா காரணேன உபஸங்கமி. ஆகோடேஸீதி பஹரி. ஜானாமி ஆவுஸோதி மதஸரீரங் உட்ட²ஹித்வா கதே²துங் ஸமத்த²ங் நாம நத்தி², இத³ங் கத²ங் கதே²ஸீதி? பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன. ப⁴க³வா கிர கோரக்க²த்தியங் அஸுரயோனிதோ ஆனெத்வா ஸரீரே அதி⁴மோசெத்வா கதா²பேஸி. தமேவ வா ஸரீரங் கதா²பேஸி, அசிந்தெய்யோ ஹி பு³த்³த⁴விஸயோ.

    9.Tenupasaṅkamīti kasmā upasaṅkami? So kira cintesi ‘‘avasesaṃ tāva samaṇassa gotamassa vacanaṃ sameti, matassa pana uṭṭhāya aññena saddhiṃ kathanaṃ nāma natthi, handāhaṃ gantvā pucchāmi. Sace katheti, sundaraṃ. No ce katheti, samaṇaṃ gotamaṃ musāvādena niggaṇhissāmī’’ti iminā kāraṇena upasaṅkami. Ākoṭesīti pahari. Jānāmi āvusoti matasarīraṃ uṭṭhahitvā kathetuṃ samatthaṃ nāma natthi, idaṃ kathaṃ kathesīti? Buddhānubhāvena. Bhagavā kira korakkhattiyaṃ asurayonito ānetvā sarīre adhimocetvā kathāpesi. Tameva vā sarīraṃ kathāpesi, acinteyyo hi buddhavisayo.

    10. ததே²வ தங் விபாகந்தி தஸ்ஸ வசனஸ்ஸ விபாகங் ததே²வ, உதா³ஹு நோதி லிங்க³விபல்லாஸோ கதோ, ததே²வ ஸோ விபாகோதி அத்தோ². கேசி பன ‘‘விபக்க’’ந்திபி பட²ந்தி, நிப்³ப³த்தந்தி அத்தோ².

    10.Tatheva taṃ vipākanti tassa vacanassa vipākaṃ tatheva, udāhu noti liṅgavipallāso kato, tatheva so vipākoti attho. Keci pana ‘‘vipakka’’ntipi paṭhanti, nibbattanti attho.

    எத்த² ட²த்வா பாடிஹாரியானி ஸமானேதப்³பா³னி. ஸப்³பா³னேவ ஹேதானி பஞ்ச பாடிஹாரியானி ஹொந்தி. ‘‘ஸத்தமே தி³வஸே மரிஸ்ஸதீ’’தி வுத்தங், ஸோ ததே²வ மதோ, இத³ங் பட²மங் பாடிஹாரியங். ‘‘அலஸகேனா’’தி வுத்தங், அலஸகேனேவ மதோ, இத³ங் து³தியங். ‘‘காலகஞ்சிகேஸு நிப்³ப³த்திஸ்ஸதீ’’தி வுத்தங், தத்தே²வ நிப்³ப³த்தோ, இத³ங் ததியங். ‘‘பீ³ரணத்த²ம்ப³கே ஸுஸானே ச²ட்³டெ³ஸ்ஸந்தீ’’தி வுத்தங், தத்தே²வ ச²ட்³டி³தோ , இத³ங் சதுத்த²ங். ‘‘நிப்³ப³த்தட்டா²னதோ ஆக³ந்த்வா ஸுனக்க²த்தேன ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ஸ்ஸதீ’’தி வுத்தோ, ஸோ கதே²ஸியேவ, இத³ங் பஞ்சமங் பாடிஹாரியங்.

    Ettha ṭhatvā pāṭihāriyāni samānetabbāni. Sabbāneva hetāni pañca pāṭihāriyāni honti. ‘‘Sattame divase marissatī’’ti vuttaṃ, so tatheva mato, idaṃ paṭhamaṃ pāṭihāriyaṃ. ‘‘Alasakenā’’ti vuttaṃ, alasakeneva mato, idaṃ dutiyaṃ. ‘‘Kālakañcikesu nibbattissatī’’ti vuttaṃ, tattheva nibbatto, idaṃ tatiyaṃ. ‘‘Bīraṇatthambake susāne chaḍḍessantī’’ti vuttaṃ, tattheva chaḍḍito , idaṃ catutthaṃ. ‘‘Nibbattaṭṭhānato āgantvā sunakkhattena saddhiṃ kathessatī’’ti vutto, so kathesiyeva, idaṃ pañcamaṃ pāṭihāriyaṃ.

    அசேலகளாரமட்டகவத்து²வண்ணனா

    Acelakaḷāramaṭṭakavatthuvaṇṇanā

    11. களாரமட்டகோதி நிக்க²ந்தத³ந்தமத்தகோ. நாமமேவ வா தஸ்ஸேதங். லாப⁴க்³க³ப்பத்தோதி லாப⁴க்³க³ங் பத்தோ, அக்³க³லாப⁴ங் பத்தோதி வுத்தங் ஹோதி. யஸக்³க³ப்பத்தோதி யஸக்³க³ங் அக்³க³பரிவாரங் பத்தோ. வதபதா³னீதி வதானியேவ, வதகொட்டா²ஸா வா. ஸமத்தானீதி க³ஹிதானி. ஸமாதி³ன்னானீதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். புரத்தி²மேன வேஸாலிந்தி வேஸாலிதோ அவிதூ³ரே புரத்தி²மாய தி³ஸாய. சேதியந்தி யக்க²சேதியட்டா²னங். ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த².

    11.Kaḷāramaṭṭakoti nikkhantadantamattako. Nāmameva vā tassetaṃ. Lābhaggappattoti lābhaggaṃ patto, aggalābhaṃ pattoti vuttaṃ hoti. Yasaggappattoti yasaggaṃ aggaparivāraṃ patto. Vatapadānīti vatāniyeva, vatakoṭṭhāsā vā. Samattānīti gahitāni. Samādinnānīti tasseva vevacanaṃ. Puratthimena vesālinti vesālito avidūre puratthimāya disāya. Cetiyanti yakkhacetiyaṭṭhānaṃ. Esa nayo sabbattha.

    12. யேன அசேலகோதி ப⁴க³வதோ வத்தங் கத்வா யேன அசேலோ களாரமட்டகோ தேனுபஸங்கமி. பஞ்ஹங் அபுச்சீ²தி க³ம்பீ⁴ரங் திலக்க²ணாஹதங் பஞ்ஹங் புச்சி². ந ஸம்பாயாஸீதி ந ஸம்மா ஞாணக³தியா பாயாஸி, அந்தோ⁴ விய விஸமட்டா²னே தத்த² தத்தே²வ பக்க²லி. நேவ ஆதி³ங், ந பரியோஸானமத்³த³ஸ. அத² வா ‘‘ந ஸம்பாயாஸீ’’தி ந ஸம்பாதே³ஸி, ஸம்பாதெ³த்வா கதே²துங் நாஸக்கி². அஸம்பாயந்தோதி கப³ரக்கீ²னி பரிவத்தெத்வா ஓலோகெந்தோ ‘‘அஸிக்கி²தகஸ்ஸ ஸந்திகே வுட்டோ²ஸி, அனோகாஸேபி பப்³ப³ஜிதோ பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தோ விசரஸி, அபேஹி மா ஏதஸ்மிங் டா²னே அட்டா²ஸீ’’தி வத³ந்தோ. கோபஞ்ச தோ³ஸஞ்ச அப்பச்சயஞ்ச பாத்வாகாஸீதி குப்பனாகாரங் கோபங், து³ஸ்ஸனாகாரங் தோ³ஸங், அதுட்டா²காரபூ⁴தங் தோ³மனஸ்ஸஸங்கா²தங் அப்பச்சயஞ்ச பாகடமகாஸி. ஆஸாதி³ம்ஹஸேதி ஆஸாதி³யிம்ஹ க⁴ட்டயிம்ஹ. மா வத நோ அஹோஸீதி அஹோ வத மே ந ப⁴வெய்ய. மங் வத நோ அஹோஸீதிபி பாடோ². தத்த² ந்தி ஸாமிவசனத்தே² உபயோக³வசனங், அஹோஸி வத நு மமாதி அத்தோ². ஏவஞ்ச பன சிந்தெத்வா உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா ‘‘க²மத² மே, ப⁴ந்தே’’தி தங் க²மாபேஸி. ஸோபி இதோ பட்டா²ய அஞ்ஞங் கிஞ்சி பஞ்ஹங் நாம ந புச்சி²ஸ்ஸஸீதி. ஆம ந புச்சி²ஸ்ஸாமீதி. யதி³ ஏவங் க³ச்ச², க²மாமி தேதி தங் உய்யோஜேஸி.

    12.Yena acelakoti bhagavato vattaṃ katvā yena acelo kaḷāramaṭṭako tenupasaṅkami. Pañhaṃ apucchīti gambhīraṃ tilakkhaṇāhataṃ pañhaṃ pucchi. Na sampāyāsīti na sammā ñāṇagatiyā pāyāsi, andho viya visamaṭṭhāne tattha tattheva pakkhali. Neva ādiṃ, na pariyosānamaddasa. Atha vā ‘‘na sampāyāsī’’ti na sampādesi, sampādetvā kathetuṃ nāsakkhi. Asampāyantoti kabarakkhīni parivattetvā olokento ‘‘asikkhitakassa santike vuṭṭhosi, anokāsepi pabbajito pañhaṃ pucchanto vicarasi, apehi mā etasmiṃ ṭhāne aṭṭhāsī’’ti vadanto. Kopañca dosañca appaccayañca pātvākāsīti kuppanākāraṃ kopaṃ, dussanākāraṃ dosaṃ, atuṭṭhākārabhūtaṃ domanassasaṅkhātaṃ appaccayañca pākaṭamakāsi. Āsādimhaseti āsādiyimha ghaṭṭayimha. Mā vata no ahosīti aho vata me na bhaveyya. Maṃ vata no ahosītipi pāṭho. Tattha manti sāmivacanatthe upayogavacanaṃ, ahosi vata nu mamāti attho. Evañca pana cintetvā ukkuṭikaṃ nisīditvā ‘‘khamatha me, bhante’’ti taṃ khamāpesi. Sopi ito paṭṭhāya aññaṃ kiñci pañhaṃ nāma na pucchissasīti. Āma na pucchissāmīti. Yadi evaṃ gaccha, khamāmi teti taṃ uyyojesi.

    14. பரிஹிதோதி பரித³ஹிதோ நிவத்த²வத்தோ². ஸானுசாரிகோதி அனுசாரிகா வுச்சதி ப⁴ரியா, ஸஹ அனுசாரிகாய ஸானுசாரிகோ, தங் தங் ப்³ரஹ்மசரியங் பஹாய ஸப⁴ரியோதி அத்தோ². ஓத³னகும்மாஸந்தி ஸுராமங்ஸதோ அதிரேகங் ஓத³னம்பி கும்மாஸம்பி பு⁴ஞ்ஜமானோ. யஸா நிஹீனோதி யங் லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ங் பத்தோ, ததோ பரிஹீனோ ஹுத்வா. ‘‘கதங் ஹோதி உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மா இத்³தி⁴பாடிஹாரிய’’ந்தி இத⁴ ஸத்தவதபதா³திக்கமவஸேன ஸத்த பாடிஹாரியானி வேதி³தப்³பா³னி.

    14.Parihitoti paridahito nivatthavattho. Sānucārikoti anucārikā vuccati bhariyā, saha anucārikāya sānucāriko, taṃ taṃ brahmacariyaṃ pahāya sabhariyoti attho. Odanakummāsanti surāmaṃsato atirekaṃ odanampi kummāsampi bhuñjamāno. Yasā nihīnoti yaṃ lābhaggayasaggaṃ patto, tato parihīno hutvā. ‘‘Kataṃ hoti uttarimanussadhammā iddhipāṭihāriya’’nti idha sattavatapadātikkamavasena satta pāṭihāriyāni veditabbāni.

    அசேலபாதி²கபுத்தவத்து²வண்ணனா

    Acelapāthikaputtavatthuvaṇṇanā

    15. பாதி²கபுத்தோதி பாதி²கஸ்ஸ புத்தோ. ஞாணவாதே³னாதி ஞாணவாதே³ன ஸத்³தி⁴ங். உபட்³ட⁴பத²ந்தி யோஜனங் சே, நோ அந்தரே ப⁴வெய்ய, கோ³தமோ அட்³ட⁴யோஜனங், அஹங் அட்³ட⁴யோஜனங். ஏஸ நயோ அட்³ட⁴யோஜனாதீ³ஸு. ஏகபத³வாரம்பி அதிக்கம்ம க³ச்ச²தோ ஜயோ ப⁴விஸ்ஸதி, அனாக³ச்ச²தோ பராஜயோதி. தே தத்தா²தி தே மயங் தத்த² ஸமாக³தட்டா²னே. தத்³தி³கு³ணங் தத்³தி³கு³ணாஹந்தி ததோ ததோ தி³கு³ணங் தி³கு³ணங் அஹங் கரிஸ்ஸாமி, ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் பாடிஹாரியங் காதுங் அஸமத்த²பா⁴வங் ஜானந்தோபி ‘‘உத்தமபுரிஸேன ஸத்³தி⁴ங் பட்ட²பெத்வா அஸக்குணந்தஸ்ஸாபி பாஸங்ஸோ ஹோதீ’’தி ஞத்வா ஏவமாஹ. நக³ரவாஸினோபி தங் ஸுத்வா ‘‘அஸமத்தோ² நாம ஏவங் ந க³ஜ்ஜதி, அத்³தா⁴ அயம்பி அரஹா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தஸ்ஸ மஹந்தங் ஸக்காரமகங்ஸு.

    15.Pāthikaputtoti pāthikassa putto. Ñāṇavādenāti ñāṇavādena saddhiṃ. Upaḍḍhapathanti yojanaṃ ce, no antare bhaveyya, gotamo aḍḍhayojanaṃ, ahaṃ aḍḍhayojanaṃ. Esa nayo aḍḍhayojanādīsu. Ekapadavārampi atikkamma gacchato jayo bhavissati, anāgacchato parājayoti. Te tatthāti te mayaṃ tattha samāgataṭṭhāne. Taddiguṇaṃ taddiguṇāhanti tato tato diguṇaṃ diguṇaṃ ahaṃ karissāmi, bhagavatā saddhiṃ pāṭihāriyaṃ kātuṃ asamatthabhāvaṃ jānantopi ‘‘uttamapurisena saddhiṃ paṭṭhapetvā asakkuṇantassāpi pāsaṃso hotī’’ti ñatvā evamāha. Nagaravāsinopi taṃ sutvā ‘‘asamattho nāma evaṃ na gajjati, addhā ayampi arahā bhavissatī’’ti tassa mahantaṃ sakkāramakaṃsu.

    16. யேனாஹங் தேனுபஸங்கமீதி ‘‘ஸுனக்க²த்தோ கிர பாதி²கபுத்தோ ஏவங் வத³தீ’’தி அஸ்ஸோஸி. அத²ஸ்ஸ ஹீனஜ்ஜா²ஸயத்தா ஹீனத³ஸ்ஸனாய சித்தங் உத³பாதி³.

    16.Yenāhaṃ tenupasaṅkamīti ‘‘sunakkhatto kira pāthikaputto evaṃ vadatī’’ti assosi. Athassa hīnajjhāsayattā hīnadassanāya cittaṃ udapādi.

    ஸோ ப⁴க³வதோ வத்தங் கத்வா ப⁴க³வதி க³ந்த⁴குடிங் பவிட்டே² பாதி²கபுத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா புச்சி² ‘‘தும்ஹே கிர ஏவரூபிங் கத²ங் கதே²தா²’’தி? ‘‘ஆம, கதே²மா’’தி. யதி³ ஏவங் ‘‘மா பா⁴யித்த² விஸ்ஸத்தா² புனப்புனங் ஏவங் வத³த², அஹங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ உபட்டா²கோ, தஸ்ஸ விஸயங் விஜானாமி, தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் பாடிஹாரியங் காதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதி, அஹங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ கதெ²த்வா ப⁴யங் உப்பாதெ³த்வா தங் அஞ்ஞதோ க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமி, தும்ஹே மா பா⁴யித்தா²’’தி தங் அஸ்ஸாஸெத்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் க³தோ. தேன வுத்தங் ‘‘யேனாஹங் தேனுபஸங்கமீ’’தி. தங் வாசந்திஆதீ³ஸு ‘‘அஹங் அபு³த்³தோ⁴வ ஸமானோ பு³த்³தொ⁴ம்ஹீதி விசரிங், அபூ⁴தங் மே கதி²தங் நாஹங் பு³த்³தோ⁴’’தி வத³ந்தோ தங் வாசங் பஜஹதி நாம. ரஹோ நிஸீதி³த்வா சிந்தயமானோ ‘‘அஹங் ‘எத்தகங் காலங் அபு³த்³தோ⁴வ ஸமானோ பு³த்³தொ⁴ம்ஹீ’தி விசரிங், இதோ தா³னி பட்டா²ய நாஹங் பு³த்³தோ⁴’’தி சிந்தயந்தோ தங் சித்தங் பஜஹதி நாம. ‘‘அஹங் ‘எத்தகங் காலங் அபு³த்³தோ⁴வ ஸமானோ பு³த்³தொ⁴ம்ஹீ’தி பாபகங் தி³ட்டி²ங் க³ஹெத்வா விசரிங், இதோ தா³னி பட்டா²ய இமங் தி³ட்டி²ங் பஜஹாமீ’’தி பஜஹந்தோ தங் தி³ட்டி²ங் படினிஸ்ஸஜ்ஜதி நாம. ஏவங் அகரொந்தோ பன தங் வாசங் அப்பஹாய தங் சித்தங் அப்பஹாய தங் தி³ட்டி²ங் அப்படினிஸ்ஸஜ்ஜித்வாதி வுச்சதி. விபதெய்யாதி ப³ந்த⁴னா முத்ததாலபக்கங் விய கீ³வதோ பதெய்ய, ஸத்ததா⁴ வா பன ப²லெய்ய.
