Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    படிச்ச²ன்னபரிவாஸகதா²வண்ணனா

    Paṭicchannaparivāsakathāvaṇṇanā

    102. ஸுத்³த⁴ஸ்ஸாதி ஸபா⁴க³ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் அனாபன்னஸ்ஸ, ததோ வுட்டி²தஸ்ஸ வா. அஞ்ஞஸ்மிந்தி ஸுத்³த⁴ந்தபரிவாஸவஸேன ஆபத்திவுட்டா²னதோ அஞ்ஞஸ்மிங் ஆபத்திவுட்டா²னே. பாளியங் ‘‘படிகஸ்ஸிதோ ஸங்கே⁴ன உதா³யி பி⁴க்கு² அந்தரா ஏகிஸ்ஸா ஆபத்தியா…பே॰… மூலாயபடிகஸ்ஸனா’’தி இத³ங் கரணவஸேன விபரிணாமெத்வா மூலாயபடிகஸ்ஸனாய படிகஸ்ஸிதோதி யோஜேதப்³ப³ங். அத² வா ‘‘மூலாய படிகஸ்ஸனா க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி உத்தரபதே³ன ஸஹ பச்சத்தவஸேனேவ யோஜேதும்பி வட்டதி.

    102.Suddhassāti sabhāgasaṅghādisesaṃ anāpannassa, tato vuṭṭhitassa vā. Aññasminti suddhantaparivāsavasena āpattivuṭṭhānato aññasmiṃ āpattivuṭṭhāne. Pāḷiyaṃ ‘‘paṭikassito saṅghena udāyi bhikkhu antarā ekissā āpattiyā…pe… mūlāyapaṭikassanā’’ti idaṃ karaṇavasena vipariṇāmetvā mūlāyapaṭikassanāya paṭikassitoti yojetabbaṃ. Atha vā ‘‘mūlāya paṭikassanā khamati saṅghassā’’ti uttarapadena saha paccattavaseneva yojetumpi vaṭṭati.

    ‘‘உதா³யிங் பி⁴க்கு²ங் அந்தரா ஏகிஸ்ஸா ஆபத்தியா…பே॰… மூலாய படிகஸ்ஸித்வா’’தி எத்த² அந்தரா ஏகிஸ்ஸா ஆபத்தியா ஹேதுபூ⁴தாய உதா³யிங் பி⁴க்கு²ங் மூலாய படிகஸ்ஸித்வா மூலதி³வஸே ஆகட்³டி⁴த்வா தஸ்ஸா அந்தராபத்தியா ஸமோதா⁴னபரிவாஸங் தே³தூதி யோஜனா. ஆவிகாராபெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³போ³தி தஸ்ஸ அதேகிச்ச²பா⁴வங் தேனேவ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பாகடங் காரெத்வா லஜ்ஜிக³ணதோ வியோஜனவஸேன விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³போ³.

    ‘‘Udāyiṃ bhikkhuṃ antarā ekissā āpattiyā…pe… mūlāya paṭikassitvā’’ti ettha antarā ekissā āpattiyā hetubhūtāya udāyiṃ bhikkhuṃ mūlāya paṭikassitvā mūladivase ākaḍḍhitvā tassā antarāpattiyā samodhānaparivāsaṃ detūti yojanā. Āvikārāpetvā vissajjetabboti tassa atekicchabhāvaṃ teneva saṅghassa pākaṭaṃ kāretvā lajjigaṇato viyojanavasena vissajjetabbo.

    ஸதங் ஆபத்தியோதி காயஸங்ஸக்³கா³தி³வஸேன ஏகதி³வஸே ஆபன்னா ஸதங் ஆபத்தியோ. த³ஸஸதந்தி ஸஹஸ்ஸா ஆபத்தியோ. ரத்திஸதங் சா²த³யித்வானாதி யோஜேதப்³போ³. ஸப்³ப³பரிவாஸகம்மவாசாவஸானேதி ஹெட்டா² த³ஸ்ஸிதானங் த்³வின்னங் ஸுத்³த⁴ந்தபரிவாஸானங், திண்ணங் ஸமோதா⁴னபரிவாஸானஞ்சாதி இமேஸங் ஸப்³பே³ஸங் பரிவாஸானங் கம்மவாசாபரியோஸானே. புரிமனயேனேவாதி படிச்ச²ன்னபரிவாஸே வுத்தனயேன.

    Sataṃ āpattiyoti kāyasaṃsaggādivasena ekadivase āpannā sataṃ āpattiyo. Dasasatanti sahassā āpattiyo. Rattisataṃ chādayitvānāti yojetabbo. Sabbaparivāsakammavācāvasāneti heṭṭhā dassitānaṃ dvinnaṃ suddhantaparivāsānaṃ, tiṇṇaṃ samodhānaparivāsānañcāti imesaṃ sabbesaṃ parivāsānaṃ kammavācāpariyosāne. Purimanayenevāti paṭicchannaparivāse vuttanayena.

    விஹாரூபசாரதோபீதி ப³ஹிகா³மே பி⁴க்கூ²னங் விஹாரூபசாரதோபி. ‘‘த்³வே லெட்³டு³பாதா அதிக்கமிதப்³பா³’’தி இத³ங் பி⁴க்கூ²னங் ஸவனூபசாராதிக்கமனங் வுத்தங். கா³மஸ்ஸாதி ந வுத்தந்தி கா³மஸ்ஸ உபசாரங் முஞ்சிதுங் வட்டதீதி ந வுத்தங். தேன கா³மூபசாரே டி²தாபி தத்த² த³ஸ்ஸனஸவனூபசாரே அதிக்கமித்வா டி²தா பி⁴க்கூ² ச பி⁴க்கு²னியோ ச தஸ்ஸா ரத்திச்சே²த³ங் ந கரொந்தீதி தீ³பேதி.

    Vihārūpacāratopīti bahigāme bhikkhūnaṃ vihārūpacāratopi. ‘‘Dve leḍḍupātā atikkamitabbā’’ti idaṃ bhikkhūnaṃ savanūpacārātikkamanaṃ vuttaṃ. Gāmassāti na vuttanti gāmassa upacāraṃ muñcituṃ vaṭṭatīti na vuttaṃ. Tena gāmūpacāre ṭhitāpi tattha dassanasavanūpacāre atikkamitvā ṭhitā bhikkhū ca bhikkhuniyo ca tassā ratticchedaṃ na karontīti dīpeti.

    அனிக்கி²த்தவத்தபி⁴க்கூ²னங் வுத்தனயேனேவாதி உபசாரஸீமாய பவிட்டா²னங் வஸேன ரத்திச்சே²த³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தஸ்மிங் கா³மேதி பி⁴க்கு²னீனங் நிவாஸனகா³மே. அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வாதி யதா² ஆரோசேதுங் ஸக்கா, ததா² த³ஸ்ஸெத்வா. ‘‘ஸம்மன்னித்வா தா³தப்³பா³’’தி இமினா ஸம்மதாய ஸஹவாஸேபி ரத்திச்சே²தோ³ ந ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி.

    Anikkhittavattabhikkhūnaṃ vuttanayenevāti upacārasīmāya paviṭṭhānaṃ vasena ratticchedaṃ sandhāya vuttaṃ. Tasmiṃ gāmeti bhikkhunīnaṃ nivāsanagāme. Attānaṃ dassetvāti yathā ārocetuṃ sakkā, tathā dassetvā. ‘‘Sammannitvā dātabbā’’ti iminā sammatāya sahavāsepi ratticchedo na hotīti dasseti.

    மூலாயபடிகஸ்ஸிதஸ்ஸாதி மூலாயபடிகஸ்ஸிதஸ்ஸ புன பரிவுத்த²பரிவாஸஸ்ஸாதி அத்தோ². திஸ்ஸன்னந்தி மூலாபத்தியா ஸஹ த்³வின்னங் அந்தராபத்தீனஞ்ச.

    Mūlāyapaṭikassitassāti mūlāyapaṭikassitassa puna parivutthaparivāsassāti attho. Tissannanti mūlāpattiyā saha dvinnaṃ antarāpattīnañca.

    108. ஸசே படிச்ச²ன்னாதி நிக்கி²த்தவத்தேனாபன்னாபத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். பாளியங் பஞ்சாஹப்படிச்ச²ன்னவாரே அந்தராபத்திகதா²யங் ‘‘ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, சா²ரத்தங் மானத்தங் தா³தப்³ப³’’ந்தி இத³ங் மூலாயபடிகஸ்ஸனாகம்மவாசானந்தரமேவ தா³துங் வுத்தங் ந ஹோதி. மூலாயபடிகஸ்ஸிதஸ்ஸ பன பஞ்சதி³வஸானி பரிவஸித்வா யாசிதஸ்ஸ மானத்தசரணகாலே ஆபன்னாய ததியாய அந்தராபத்தியா அப்படிச்ச²ன்னாய மானத்ததா³னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஏவஞ்ச தி³ன்னமானத்தஸ்ஸ ஏகேன சா²ரத்தேன புப்³பே³ தி³ன்னமானத்தாஹி தீஹி ஆபத்தீஹி ஸஹ சதஸ்ஸன்னம்பி ஆபத்தீனங் மானத்தங் சிண்ணமேவ ஹோதி. இமினா பன நயேன அப்³பா⁴னாரஹகாலே ஆபன்னாய அந்தராபத்தியா, பக்க²ப்படிச்ச²ன்னவாரே அந்தராபத்தீஸு ச படிபஜ்ஜனங் வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘ஏகாஹப்படிச்ச²ன்னாதி³வஸேன பஞ்சா’’தி இத³ங் ஏகாஹப்படிச்ச²ன்னாதீ³னங் சதுன்னங் பச்சேகபரிவாஸதா³னமானத்ததா³னஅப்³பா⁴னானி ஏகேகங் கத்வா வுத்தங். ‘‘அந்தராபத்திவஸேன சதஸ்ஸோ’’தி இத³ம்பி மானத்ததா³னஅப்³பா⁴னானி தஸ்மிங் தஸ்மிங் மூலாயபடிகஸ்ஸனே ஏகத்தங் ஆரோபெத்வா வுத்தங்.

    108.Sacepaṭicchannāti nikkhittavattenāpannāpattiṃ sandhāya vuttaṃ. Pāḷiyaṃ pañcāhappaṭicchannavāre antarāpattikathāyaṃ ‘‘evañca pana, bhikkhave, chārattaṃ mānattaṃ dātabba’’nti idaṃ mūlāyapaṭikassanākammavācānantarameva dātuṃ vuttaṃ na hoti. Mūlāyapaṭikassitassa pana pañcadivasāni parivasitvā yācitassa mānattacaraṇakāle āpannāya tatiyāya antarāpattiyā appaṭicchannāya mānattadānaṃ sandhāya vuttaṃ. Evañca dinnamānattassa ekena chārattena pubbe dinnamānattāhi tīhi āpattīhi saha catassannampi āpattīnaṃ mānattaṃ ciṇṇameva hoti. Iminā pana nayena abbhānārahakāle āpannāya antarāpattiyā, pakkhappaṭicchannavāre antarāpattīsu ca paṭipajjanaṃ veditabbaṃ. ‘‘Ekāhappaṭicchannādivasena pañcā’’ti idaṃ ekāhappaṭicchannādīnaṃ catunnaṃ paccekaparivāsadānamānattadānaabbhānāni ekekaṃ katvā vuttaṃ. ‘‘Antarāpattivasena catasso’’ti idampi mānattadānaabbhānāni tasmiṃ tasmiṃ mūlāyapaṭikassane ekattaṃ āropetvā vuttaṃ.

    படிச்ச²ன்னபரிவாஸகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paṭicchannaparivāsakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi
    ஏகாஹப்படிச்ச²ன்னபரிவாஸங் • Ekāhappaṭicchannaparivāsaṃ
    பஞ்சாஹப்படிச்ச²ன்னபரிவாஸோ • Pañcāhappaṭicchannaparivāso

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / படிச்ச²ன்னபரிவாஸகதா² • Paṭicchannaparivāsakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    பரிவாஸகதா²வண்ணனா • Parivāsakathāvaṇṇanā
    படிச்ச²ன்னபரிவாஸகதா²வண்ணனா • Paṭicchannaparivāsakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā
    பரிவாஸகதா²வண்ணனா • Parivāsakathāvaṇṇanā
    படிச்ச²ன்னபரிவாஸாதி³கதா²வண்ணனா • Paṭicchannaparivāsādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / படிச்ச²ன்னபரிவாஸகதா² • Paṭicchannaparivāsakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact