Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    பாடிதே³ஸனீயகதா²

    Pāṭidesanīyakathā

    1830.

    1830.

    யோ சந்தரக⁴ரங் பி⁴க்கு², பவிட்டா²ய து ஹத்த²தோ;

    Yo cantaragharaṃ bhikkhu, paviṭṭhāya tu hatthato;

    அஞ்ஞாதிகாய யங் கிஞ்சி, தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா பன.

    Aññātikāya yaṃ kiñci, tassa bhikkhuniyā pana.

    1831.

    1831.

    ஸஹத்தா² படிக்³க³ண்ஹெய்ய, கா²த³னங் போ⁴ஜனம்பி வா;

    Sahatthā paṭiggaṇheyya, khādanaṃ bhojanampi vā;

    க³ஹணே து³க்கடங் போ⁴கே³, பாடிதே³ஸனியங் ஸியா.

    Gahaṇe dukkaṭaṃ bhoge, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    1832.

    1832.

    ரதி²காயபி வா ப்³யூஹே, ஸந்தி⁴ஸிங்கா⁴டகேஸு வா;

    Rathikāyapi vā byūhe, sandhisiṅghāṭakesu vā;

    ஹத்தி²ஸாலாதி³கே ட²த்வா, க³ண்ஹதோபி அயங் நயோ.

    Hatthisālādike ṭhatvā, gaṇhatopi ayaṃ nayo.

    1833.

    1833.

    ரதி²காய ஸசே ட²த்வா, தே³தி பி⁴க்கு²னி போ⁴ஜனங்;

    Rathikāya sace ṭhatvā, deti bhikkhuni bhojanaṃ;

    ஆபத்தி அந்தராராமே, ட²த்வா க³ண்ஹாதி பி⁴க்கு² சே.

    Āpatti antarārāme, ṭhatvā gaṇhāti bhikkhu ce.

    1834.

    1834.

    எத்த²ந்தரக⁴ரங் தஸ்ஸா, பவிட்டா²ய ஹி வாக்யதோ;

    Etthantaragharaṃ tassā, paviṭṭhāya hi vākyato;

    பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ச டி²தட்டா²னங், நப்பமாணந்தி வண்ணிதங்.

    Bhikkhussa ca ṭhitaṭṭhānaṃ, nappamāṇanti vaṇṇitaṃ.

    1835.

    1835.

    தஸ்மா பி⁴க்கு²னியா ட²த்வா, ஆராமாதீ³ஸு தெ³ந்தியா;

    Tasmā bhikkhuniyā ṭhatvā, ārāmādīsu dentiyā;

    வீதி²யாதீ³ஸு சே ட²த்வா, ந தோ³ஸோ படிக³ண்ஹதோ.

    Vīthiyādīsu ce ṭhatvā, na doso paṭigaṇhato.

    1836.

    1836.

    யாமகாலிகஸத்தாஹ-காலிகங் யாவஜீவிகங்;

    Yāmakālikasattāha-kālikaṃ yāvajīvikaṃ;

    ஆஹாரத்தா²ய க³ஹணே, அஜ்ஜோ²ஹாரே ச து³க்கடங்.

    Āhāratthāya gahaṇe, ajjhohāre ca dukkaṭaṃ.

    1837.

    1837.

    ஆமிஸேன அஸம்பி⁴ன்ன-ரஸங் ஸந்தா⁴ய பா⁴ஸிதங்;

    Āmisena asambhinna-rasaṃ sandhāya bhāsitaṃ;

    பாடிதே³ஸனியாபத்தி, ஸம்பி⁴ன்னேகரஸே ஸியா.

    Pāṭidesaniyāpatti, sambhinnekarase siyā.

    1838.

    1838.

    ஏகதோஉபஸம்பன்ன-ஹத்த²தோ படிக³ண்ஹதோ;

    Ekatoupasampanna-hatthato paṭigaṇhato;

    காலிகானங் சதுன்னம்பி, ஆஹாரத்தா²ய து³க்கடங்.

    Kālikānaṃ catunnampi, āhāratthāya dukkaṭaṃ.

    1839.

    1839.

    ஞாதிகாயபி அஞ்ஞாதி-ஸஞ்ஞினோ விமதிஸ்ஸ வா;

    Ñātikāyapi aññāti-saññino vimatissa vā;

    து³க்கடங் ஞாதிஸஞ்ஞிஸ்ஸ, ததா² அஞ்ஞாதிகாய வா.

    Dukkaṭaṃ ñātisaññissa, tathā aññātikāya vā.

    1840.

    1840.

    தா³பெந்தியா அனாபத்தி, த³த³மானாய வா பன;

    Dāpentiyā anāpatti, dadamānāya vā pana;

    நிக்கி²பித்வாந்தராராமா-தீ³ஸு ட²த்வாபி தெ³ந்தியா.

    Nikkhipitvāntarārāmā-dīsu ṭhatvāpi dentiyā.

    1841.

    1841.

    கா³மதோ நீஹரித்வா வா, தே³தி சே ப³ஹி வட்டதி;

    Gāmato nīharitvā vā, deti ce bahi vaṭṭati;

    ‘‘பச்சயே ஸதி பு⁴ஞ்ஜா’’தி, தே³தி சே காலிகத்தயங்.

    ‘‘Paccaye sati bhuñjā’’ti, deti ce kālikattayaṃ.

    1842.

    1842.

    ஹத்த²தோ ஸாமணேரீனங், ஸிக்க²மானாய வா ததா²;

    Hatthato sāmaṇerīnaṃ, sikkhamānāya vā tathā;

    இத³ங் ஏளகலோமேன, ஸமுட்டா²னங் ஸமங் மதங்.

    Idaṃ eḷakalomena, samuṭṭhānaṃ samaṃ mataṃ.

    பட²மபாடிதே³ஸனீயகதா².

    Paṭhamapāṭidesanīyakathā.

    1843.

    1843.

    அவுத்தே ‘‘அபஸக்கா’’தி, ஏகேனாபி ச பி⁴க்கு²னா;

    Avutte ‘‘apasakkā’’ti, ekenāpi ca bhikkhunā;

    ஸசெஜ்ஜோ²ஹரணத்தா²ய, ஆமிஸங் படிக³ண்ஹதி.

    Sacejjhoharaṇatthāya, āmisaṃ paṭigaṇhati.

    1844.

    1844.

    க³ஹணே து³க்கடங் போ⁴கே³, பாடிதே³ஸனியங் ஸியா;

    Gahaṇe dukkaṭaṃ bhoge, pāṭidesaniyaṃ siyā;

    ஏகதோஉபஸம்பன்னங், ந வாரெந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Ekatoupasampannaṃ, na vārentassa dukkaṭaṃ.

    1845.

    1845.

    ததே²வானுபஸம்பன்னா-யுபஸம்பன்னஸஞ்ஞினோ;

    Tathevānupasampannā-yupasampannasaññino;

    தத்த² வேமதிகஸ்ஸாபி, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Tattha vematikassāpi, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    1846.

    1846.

    அனாபத்தித்தனோ ப⁴த்தங், பதா³பேதி ந தே³தி சே;

    Anāpattittano bhattaṃ, padāpeti na deti ce;

    ததா² அஞ்ஞஸ்ஸ ப⁴த்தங் வா, ந தா³பேதி பதே³தி சே.

    Tathā aññassa bhattaṃ vā, na dāpeti padeti ce.

    1847.

    1847.

    யங் ந தி³ன்னங் தங் தா³பேதி, ந தி³ன்னங் யத்த² வாபி ச;

    Yaṃ na dinnaṃ taṃ dāpeti, na dinnaṃ yattha vāpi ca;

    தத்த² தம்பி ச ஸப்³பே³ஸங், ஸமங் தா³பேதி பி⁴க்கு²னீ.

    Tattha tampi ca sabbesaṃ, samaṃ dāpeti bhikkhunī.

    1848.

    1848.

    வோஸாஸந்தீ டி²தா ஸிக்க²-மானா வா ஸாமணேரிகா;

    Vosāsantī ṭhitā sikkha-mānā vā sāmaṇerikā;

    போ⁴ஜனானி ச பஞ்சேவ, வினா, உம்மத்தகாதி³னோ.

    Bhojanāni ca pañceva, vinā, ummattakādino.

    1849.

    1849.

    கதி²னேன ஸமுட்டா²னங், ஸமானந்தி பகாஸிதங்;

    Kathinena samuṭṭhānaṃ, samānanti pakāsitaṃ;

    க்ரியாக்ரியமித³ங் வுத்தங், திசித்தஞ்ச திவேத³னங்.

    Kriyākriyamidaṃ vuttaṃ, ticittañca tivedanaṃ.

    து³தியபாடிதே³ஸனீயகதா².

    Dutiyapāṭidesanīyakathā.

    1850.

    1850.

    ஸெக்க²ந்தி ஸம்மதே பி⁴க்கு², லத்³த⁴ஸம்முதிகே குலே;

    Sekkhanti sammate bhikkhu, laddhasammutike kule;

    க⁴ரூபசாரோக்கமனா, புப்³பே³வ அனிமந்திதோ.

    Gharūpacārokkamanā, pubbeva animantito.

    1851.

    1851.

    அகி³லானோ க³ஹெத்வா சே, பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய ஆமிஸங்;

    Agilāno gahetvā ce, paribhuñjeyya āmisaṃ;

    க³ஹணே து³க்கடங் போ⁴கே³, பாடிதே³ஸனியங் ஸியா.

    Gahaṇe dukkaṭaṃ bhoge, pāṭidesaniyaṃ siyā.

    1852.

    1852.

    யாமகாலிகஸத்தாஹ-காலிகே யாவஜீவிகே;

    Yāmakālikasattāha-kālike yāvajīvike;

    க³ஹணே பரிபோ⁴கே³ ச, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Gahaṇe paribhoge ca, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    1853.

    1853.

    அஸெக்க²ஸம்மதே ஸெக்க²-ஸம்மதந்தி ச ஸஞ்ஞினோ;

    Asekkhasammate sekkha-sammatanti ca saññino;

    தத்த² வேமதிகஸ்ஸாபி, ததே²வ பரிதீ³பிதங்.

    Tattha vematikassāpi, tatheva paridīpitaṃ.

    1854.

    1854.

    அனாபத்தி கி³லானஸ்ஸ, கி³லானஸ்ஸாவஸேஸகே;

    Anāpatti gilānassa, gilānassāvasesake;

    நிமந்திதஸ்ஸ வா பி⁴க்கா², அஞ்ஞேஸங் தத்த² தீ³யதி.

    Nimantitassa vā bhikkhā, aññesaṃ tattha dīyati.

    1855.

    1855.

    க⁴ரதோ நீஹரித்வா வா, தெ³ந்தி சே யத்த² கத்த²சி;

    Gharato nīharitvā vā, denti ce yattha katthaci;

    நிச்சப⁴த்தாதி³கே வாபி, ததா² உம்மத்தகாதி³னோ.

    Niccabhattādike vāpi, tathā ummattakādino.

    1856.

    1856.

    அனாக³தே ஹி பி⁴க்கு²ம்ஹி, க⁴ரதோ பட²மங் பன;

    Anāgate hi bhikkhumhi, gharato paṭhamaṃ pana;

    நீஹரித்வா ஸசே த்³வாரே, ஸம்பத்தே தெ³ந்தி வட்டதி.

    Nīharitvā sace dvāre, sampatte denti vaṭṭati.

    1857.

    1857.

    பி⁴க்கு²ங் பன ச தி³ஸ்வாவ, நீஹரித்வான கே³ஹதோ;

    Bhikkhuṃ pana ca disvāva, nīharitvāna gehato;

    ந வட்டதி ஸசே தெ³ந்தி, ஸமுட்டா²னேளகூபமங்.

    Na vaṭṭati sace denti, samuṭṭhāneḷakūpamaṃ.

    ததியபாடிதே³ஸனீயகதா².

    Tatiyapāṭidesanīyakathā.

    1858.

    1858.

    க³ஹட்டே²னாக³ஹட்டே²ன , இத்தி²யா புரிஸேன வா;

    Gahaṭṭhenāgahaṭṭhena , itthiyā purisena vā;

    ஆராமங் உபசாரங் வா, பவிஸித்வா ஸசே பன.

    Ārāmaṃ upacāraṃ vā, pavisitvā sace pana.

    1859.

    1859.

    ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ தே ப⁴த்தங், யாகு³ வா ஆஹரீயதி’’;

    ‘‘Itthannāmassa te bhattaṃ, yāgu vā āharīyati’’;

    ஏவமாரோசிதங் வுத்தங், படிஸங்விதி³தந்தி ஹி.

    Evamārocitaṃ vuttaṃ, paṭisaṃviditanti hi.

    1860.

    1860.

    ஆஹரீயது தங் பச்சா², யதா²ரோசிதமேவ வா;

    Āharīyatu taṃ pacchā, yathārocitameva vā;

    தஸ்ஸ வா பரிவாரம்பி, அஞ்ஞங் கத்வா ப³ஹுங் பன.

    Tassa vā parivārampi, aññaṃ katvā bahuṃ pana.

    1861.

    1861.

    யாகு³யா விதி³தங் கத்வா, பூவங் ப⁴த்தங் ஹரந்தி சே;

    Yāguyā viditaṃ katvā, pūvaṃ bhattaṃ haranti ce;

    இத³ம்பி விதி³தங் வுத்தங், வட்டதீதி குருந்தி³யங்.

    Idampi viditaṃ vuttaṃ, vaṭṭatīti kurundiyaṃ.

    1862.

    1862.

    குலானி பன அஞ்ஞானி, தெ³ய்யத⁴ம்மங் பனத்தனோ;

    Kulāni pana aññāni, deyyadhammaṃ panattano;

    ஹரந்தி தேன ஸத்³தி⁴ங் சே, ஸப்³ப³ங் வட்டதி தம்பி ச.

    Haranti tena saddhiṃ ce, sabbaṃ vaṭṭati tampi ca.

    1863.

    1863.

    அனாரோசிதமேவங் யங், யங் ஆராமமனாப⁴தங்;

    Anārocitamevaṃ yaṃ, yaṃ ārāmamanābhataṃ;

    தங் அஸங்விதி³தங் நாம, ஸஹத⁴ம்மிகஞாபிதங்.

    Taṃ asaṃviditaṃ nāma, sahadhammikañāpitaṃ.

    1864.

    1864.

    யங் அஸங்விதி³தங் கத்வா, ஆப⁴தங் பன தங் ப³ஹி;

    Yaṃ asaṃviditaṃ katvā, ābhataṃ pana taṃ bahi;

    ஆராமங் பன பேஸெத்வா, காராபெத்வா தமாஹரே.

    Ārāmaṃ pana pesetvā, kārāpetvā tamāhare.

    1865.

    1865.

    க³ந்த்வா வா அந்தராமக்³கே³, க³ஹேதப்³ப³ங் து பி⁴க்கு²னா;

    Gantvā vā antarāmagge, gahetabbaṃ tu bhikkhunā;

    ஸசே ஏவமகத்வா தங், ஆராமே உபசாரதோ.

    Sace evamakatvā taṃ, ārāme upacārato.

    1866.

    1866.

    க³ஹெத்வாஜ்ஜோ²ஹரந்தஸ்ஸ, க³ஹணே து³க்கடங் ஸியா;

    Gahetvājjhoharantassa, gahaṇe dukkaṭaṃ siyā;

    அஜ்ஜோ²ஹாரபயோகே³ஸு, பாடிதே³ஸனியங் மதங்.

    Ajjhohārapayogesu, pāṭidesaniyaṃ mataṃ.

    1867.

    1867.

    படிஸங்விதி³தேயேவ, அஸங்விதி³தஸஞ்ஞினோ;

    Paṭisaṃviditeyeva, asaṃviditasaññino;

    தத்த² வேமதிகஸ்ஸாபி, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Tattha vematikassāpi, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    1868.

    1868.

    படிஸங்விதி³தே தஸ்ஸ, கி³லானஸ்ஸாவஸேஸகே;

    Paṭisaṃvidite tassa, gilānassāvasesake;

    ப³ஹாராமே க³ஹெத்வா வா, அந்தோயேவஸ்ஸ பு⁴ஞ்ஜதோ.

    Bahārāme gahetvā vā, antoyevassa bhuñjato.

    1869.

    1869.

    தத்த²ஜாதப²லாதீ³னி, அனாபத்தேவ கா²த³தோ;

    Tatthajātaphalādīni, anāpatteva khādato;

    ஸமுட்டா²னாத³யோ ஸப்³பே³, கதி²னேன ஸமா மதா.

    Samuṭṭhānādayo sabbe, kathinena samā matā.

    சதுத்த²பாடிதே³ஸனீயகதா².

    Catutthapāṭidesanīyakathā.

    இதி வினயவினிச்ச²யே பாடிதே³ஸனீயகதா² நிட்டி²தா.

    Iti vinayavinicchaye pāṭidesanīyakathā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact