Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi |
166. படிக்³க³ஹிதாதி³அனுஜானநா
166. Paṭiggahitādianujānanā
277. 1 தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மதோ உபனந்த³ஸ்ஸ ஸக்யபுத்தஸ்ஸ உபட்டா²ககுலங் ஸங்க⁴ஸ்ஸத்தா²ய கா²த³னீயங் பாஹேஸி – அய்யஸ்ஸ உபனந்த³ஸ்ஸ த³ஸ்ஸெத்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³தப்³ப³ந்தி. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ கா³மங் பிண்டா³ய பவிட்டோ² ஹோதி . அத² கோ² தே மனுஸ்ஸா ஆராமங் க³ந்த்வா பி⁴க்கூ² புச்சி²ங்ஸு – ‘‘கஹங், ப⁴ந்தே, அய்யோ உபனந்தோ³’’தி? ‘‘ஏஸாவுஸோ, ஆயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ கா³மங் பிண்டா³ய பவிட்டோ²’’தி. ‘‘இத³ங், ப⁴ந்தே, கா²த³னீயங் அய்யஸ்ஸ உபனந்த³ஸ்ஸ த³ஸ்ஸெத்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³தப்³ப³’’ந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். தேன ஹி, பி⁴க்க²வே, படிக்³க³ஹெத்வா நிக்கி²பத² யாவ உபனந்தோ³ ஆக³ச்ச²தீதி. அத² கோ² ஆயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ புரேப⁴த்தங் குலானி பயிருபாஸித்வா தி³வா ஆக³ச்ச²தி. தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² து³ப்³பி⁴க்கே² அப்பமத்தகேபி பவாரெந்தி, படிஸங்கா²பி படிக்கி²பந்தி, ஸப்³போ³ ச ஸங்கோ⁴ பவாரிதோ ஹோதி, பி⁴க்கூ² குக்குச்சாயந்தா ந படிக்³க³ண்ஹந்தி. படிக்³க³ண்ஹத², பி⁴க்க²வே, பரிபு⁴ஞ்ஜத². அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் பு⁴த்தாவினா பவாரிதேன அனதிரித்தங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுந்தி.
277.2 Tena kho pana samayena āyasmato upanandassa sakyaputtassa upaṭṭhākakulaṃ saṅghassatthāya khādanīyaṃ pāhesi – ayyassa upanandassa dassetvā saṅghassa dātabbanti. Tena kho pana samayena āyasmā upanando sakyaputto gāmaṃ piṇḍāya paviṭṭho hoti . Atha kho te manussā ārāmaṃ gantvā bhikkhū pucchiṃsu – ‘‘kahaṃ, bhante, ayyo upanando’’ti? ‘‘Esāvuso, āyasmā upanando sakyaputto gāmaṃ piṇḍāya paviṭṭho’’ti. ‘‘Idaṃ, bhante, khādanīyaṃ ayyassa upanandassa dassetvā saṅghassa dātabba’’nti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Tena hi, bhikkhave, paṭiggahetvā nikkhipatha yāva upanando āgacchatīti. Atha kho āyasmā upanando sakyaputto purebhattaṃ kulāni payirupāsitvā divā āgacchati. Tena kho pana samayena bhikkhū dubbhikkhe appamattakepi pavārenti, paṭisaṅkhāpi paṭikkhipanti, sabbo ca saṅgho pavārito hoti, bhikkhū kukkuccāyantā na paṭiggaṇhanti. Paṭiggaṇhatha, bhikkhave, paribhuñjatha. Anujānāmi, bhikkhave, purebhattaṃ paṭiggahitaṃ bhuttāvinā pavāritena anatirittaṃ paribhuñjitunti.
278. அத² கோ² ப⁴க³வா ராஜக³ஹே யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா யேன ஸாவத்தி² தேன சாரிகங் பக்காமி. அனுபுப்³பே³ன சாரிகங் சரமானோ யேன ஸாவத்தி² தத³வஸரி. தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ காயடா³ஹாபா³தோ⁴ ஹோதி. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ யேனாயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் ஏதத³வோச – ‘‘புப்³பே³ தே, ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, காயடா³ஹாபா³தோ⁴ கேன பா²ஸு ஹோதீ’’தி? ‘‘பி⁴ஸேஹி ச மே, ஆவுஸோ , முளாலிகாஹி சா’’தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸம்மிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய, ஏவமேவ ஜேதவனே அந்தரஹிதோ மந்தா³கினியா பொக்க²ரணியா தீரே பாதுரஹோஸி. அத்³த³ஸா கோ² அஞ்ஞதரோ நாகோ³ ஆயஸ்மந்தங் மஹாமொக்³க³ல்லானங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங், தி³ஸ்வான ஆயஸ்மந்தங் மஹாமொக்³க³ல்லானங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏது கோ², ப⁴ந்தே, அய்யோ மஹாமொக்³க³ல்லானோ. ஸ்வாக³தங், ப⁴ந்தே, அய்யஸ்ஸ மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ. கேன, ப⁴ந்தே, அய்யஸ்ஸ அத்தோ²; கிங் த³ம்மீ’’தி? ‘‘பி⁴ஸேஹி ச மே, ஆவுஸோ, அத்தோ², முளாலிகாஹி சா’’தி. அத² கோ² ஸோ நாகோ³ அஞ்ஞதரங் நாக³ங் ஆணாபேஸி – ‘‘தேன ஹி, ப⁴ணே, அய்யஸ்ஸ பி⁴ஸே ச முளாலிகாயோ ச யாவத³த்த²ங் தே³ஹீ’’தி. அத² கோ² ஸோ நாகோ³ மந்தா³கினிங் பொக்க²ரணிங் ஓகா³ஹெத்வா, ஸொண்டா³ய பி⁴ஸஞ்ச முளாலிகஞ்ச அப்³பா³ஹித்வா, ஸுவிக்கா²லிதங் விக்கா²லெத்வா, ப⁴ண்டி³கங் ப³ந்தி⁴த்வா யேனாயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தேனுபஸங்கமி. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய, ஏவமேவ – மந்தா³கினியா பொக்க²ரணியா தீரே அந்தரஹிதோ ஜேதவனே பாதுரஹோஸி. ஸோபி கோ² நாகோ³ மந்தா³கினியா பொக்க²ரணியா தீரே அந்தரஹிதோ ஜேதவனே பாதுரஹோஸி. அத² கோ² ஸோ நாகோ³ ஆயஸ்மதோ மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ பி⁴ஸே ச முளாலிகாயோ ச படிக்³க³ஹாபெத்வா ஜேதவனே அந்தரஹிதோ மந்தா³கினியா பொக்க²ரணியா தீரே பாதுரஹோஸி. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பி⁴ஸே ச முளாலிகாயோ ச உபனாமேஸி. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பி⁴ஸே ச முளாலிகாயோ ச பு⁴த்தஸ்ஸ காயடா³ஹாபா³தோ⁴ படிப்பஸ்ஸம்பி⁴. ப³ஹூ பி⁴ஸா ச முளாலிகாயோ ச அவஸிட்டா² ஹொந்தி. தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² து³ப்³பி⁴க்கே² அப்பமத்தகேபி பவாரெந்தி, படிஸங்கா²பி படிக்கி²பந்தி, ஸப்³போ³ ச ஸங்கோ⁴ பவாரிதோ ஹோதி. பி⁴க்கூ² குக்குச்சாயந்தா ந படிக்³க³ண்ஹந்தி. படிக்³க³ண்ஹத², பி⁴க்க²வே, பரிபு⁴ஞ்ஜத². அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, வனட்ட²ங் பொக்க²ரட்ட²ங் பு⁴த்தாவினா பவாரிதேன அனதிரித்தங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுந்தி.
278. Atha kho bhagavā rājagahe yathābhirantaṃ viharitvā yena sāvatthi tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena cārikaṃ caramāno yena sāvatthi tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena āyasmato sāriputtassa kāyaḍāhābādho hoti. Atha kho āyasmā mahāmoggallāno yenāyasmā sāriputto tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā āyasmantaṃ sāriputtaṃ etadavoca – ‘‘pubbe te, āvuso sāriputta, kāyaḍāhābādho kena phāsu hotī’’ti? ‘‘Bhisehi ca me, āvuso , muḷālikāhi cā’’ti. Atha kho āyasmā mahāmoggallāno seyyathāpi nāma balavā puriso sammiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva jetavane antarahito mandākiniyā pokkharaṇiyā tīre pāturahosi. Addasā kho aññataro nāgo āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ dūratova āgacchantaṃ, disvāna āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ etadavoca – ‘‘etu kho, bhante, ayyo mahāmoggallāno. Svāgataṃ, bhante, ayyassa mahāmoggallānassa. Kena, bhante, ayyassa attho; kiṃ dammī’’ti? ‘‘Bhisehi ca me, āvuso, attho, muḷālikāhi cā’’ti. Atha kho so nāgo aññataraṃ nāgaṃ āṇāpesi – ‘‘tena hi, bhaṇe, ayyassa bhise ca muḷālikāyo ca yāvadatthaṃ dehī’’ti. Atha kho so nāgo mandākiniṃ pokkharaṇiṃ ogāhetvā, soṇḍāya bhisañca muḷālikañca abbāhitvā, suvikkhālitaṃ vikkhāletvā, bhaṇḍikaṃ bandhitvā yenāyasmā mahāmoggallāno tenupasaṅkami. Atha kho āyasmā mahāmoggallāno – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva – mandākiniyā pokkharaṇiyā tīre antarahito jetavane pāturahosi. Sopi kho nāgo mandākiniyā pokkharaṇiyā tīre antarahito jetavane pāturahosi. Atha kho so nāgo āyasmato mahāmoggallānassa bhise ca muḷālikāyo ca paṭiggahāpetvā jetavane antarahito mandākiniyā pokkharaṇiyā tīre pāturahosi. Atha kho āyasmā mahāmoggallāno āyasmato sāriputtassa bhise ca muḷālikāyo ca upanāmesi. Atha kho āyasmato sāriputtassa bhise ca muḷālikāyo ca bhuttassa kāyaḍāhābādho paṭippassambhi. Bahū bhisā ca muḷālikāyo ca avasiṭṭhā honti. Tena kho pana samayena bhikkhū dubbhikkhe appamattakepi pavārenti, paṭisaṅkhāpi paṭikkhipanti, sabbo ca saṅgho pavārito hoti. Bhikkhū kukkuccāyantā na paṭiggaṇhanti. Paṭiggaṇhatha, bhikkhave, paribhuñjatha. Anujānāmi, bhikkhave, vanaṭṭhaṃ pokkharaṭṭhaṃ bhuttāvinā pavāritena anatirittaṃ paribhuñjitunti.
தேன கோ² பன ஸமயேன ஸாவத்தி²யங் ப³ஹுங் ப²லகா²த³னீயங் உப்பன்னங் ஹோதி, கப்பியகாரகோ ச ந ஹோதி. பி⁴க்கூ² குக்குச்சாயந்தா ப²லங் ந பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, அபீ³ஜங் நிப்³ப³த்தபீ³ஜங் 3 அகதகப்பங் ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுந்தி.
Tena kho pana samayena sāvatthiyaṃ bahuṃ phalakhādanīyaṃ uppannaṃ hoti, kappiyakārako ca na hoti. Bhikkhū kukkuccāyantā phalaṃ na paribhuñjanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, abījaṃ nibbattabījaṃ 4 akatakappaṃ phalaṃ paribhuñjitunti.
படிக்³க³ஹிதாதி³ அனுஜானநா நிட்டி²தா.
Paṭiggahitādi anujānanā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / கு³ளாதி³அனுஜானநகதா² • Guḷādianujānanakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கு³ளாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Guḷādianujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 163. கு³ளாதி³அனுஜானநகதா² • 163. Guḷādianujānanakathā