Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
8. பதிலீனஸுத்தவண்ணனா
8. Patilīnasuttavaṇṇanā
38. அட்ட²மே அந்தவா லோகோதி ஏகபஸ்ஸேன வட்³டி⁴தங் கஸிணனிமித்தங் ‘‘லோகோ’’தி கா³ஹேன வா தக்கேன வா உப்பன்னதி³ட்டி². லாபீ⁴ ஹி ஜா²னசக்கு²னா பஸ்ஸித்வா க³ண்ஹாதி, இதரோ தக்கமத்தேன. அனந்தவாதி ஸமந்ததோ வட்³டி⁴தங் அப்பமாணங் கஸிணனிமித்தங் ‘‘லோகோ’’தி கா³ஹேன வா தக்கேன வா உப்பன்னதி³ட்டி². தங் ஜீவங் தங் ஸரீரந்தி ஜீவோ ஸரீரஞ்ச ஏகமேவ வத்தூ²தி உப்பன்னதி³ட்டி². விஸ்ஸட்டா²னீதி ஸகபரிச்சஜனவஸேன நிஸ்ஸட்டா²னி. வந்தானீதி இத³ங் புன அனாதி³யனபா⁴வத³ஸ்ஸனவஸேன வுத்தங். சத்தம்பி ஹி கேசி க³ண்ஹந்தி, நயித³மேவந்தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘வந்தானீ’’தி வுத்தங். ந ஹி யங் யேன வந்தங், ந ஸோ தங் புன ஆதீ³யதி. வந்தம்பி கிஞ்சி ஸஸந்ததிலக்³க³ங் ஸியா, நயித³மேவந்தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘முத்தானீ’’தி வுத்தங். தேனேவாஹ ‘‘சி²ன்னப³ந்த⁴னானி கதானீ’’தி, ஸந்ததிதோ வினிமோசனவஸேன சி²ன்னப³ந்த⁴னானி கதானீதி அத்தோ². முத்தம்பி கிஞ்சி முத்தப³ந்த⁴னங் விய ப²லங் குஹிஞ்சி திட்ட²தி, ந ஏவமித³ந்தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘பஹீனானீ’’தி வுத்தங். யதா² கிஞ்சி து³ன்னிஸ்ஸட்ட²ங் புன ஆதா³ய ஸம்மதே³வ நிஸ்ஸட்ட²ங் ‘‘படினிஸ்ஸட்ட²’’ந்தி வுச்சதி, ஏவங் விபஸ்ஸனாய நிஸ்ஸட்டா²னி ஆதி³ன்னஸதி³ஸானி மக்³கே³ன பஹீனானி படினிஸ்ஸட்டா²னி நாம ஹொந்தீதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘படினிஸ்ஸட்டா²னீ’’தி வுத்தங். தேனேவாஹ ‘‘யதா² ந புன சித்தங் ஆரோஹந்தி, ஏவங் படினிஸ்ஸஜ்ஜிதானீ’’தி.
38. Aṭṭhame antavā lokoti ekapassena vaḍḍhitaṃ kasiṇanimittaṃ ‘‘loko’’ti gāhena vā takkena vā uppannadiṭṭhi. Lābhī hi jhānacakkhunā passitvā gaṇhāti, itaro takkamattena. Anantavāti samantato vaḍḍhitaṃ appamāṇaṃ kasiṇanimittaṃ ‘‘loko’’ti gāhena vā takkena vā uppannadiṭṭhi. Taṃ jīvaṃ taṃ sarīranti jīvo sarīrañca ekameva vatthūti uppannadiṭṭhi. Vissaṭṭhānīti sakapariccajanavasena nissaṭṭhāni. Vantānīti idaṃ puna anādiyanabhāvadassanavasena vuttaṃ. Cattampi hi keci gaṇhanti, nayidamevanti dassanatthaṃ ‘‘vantānī’’ti vuttaṃ. Na hi yaṃ yena vantaṃ, na so taṃ puna ādīyati. Vantampi kiñci sasantatilaggaṃ siyā, nayidamevanti dassanatthaṃ ‘‘muttānī’’ti vuttaṃ. Tenevāha ‘‘chinnabandhanāni katānī’’ti, santatito vinimocanavasena chinnabandhanāni katānīti attho. Muttampi kiñci muttabandhanaṃ viya phalaṃ kuhiñci tiṭṭhati, na evamidanti dassanatthaṃ ‘‘pahīnānī’’ti vuttaṃ. Yathā kiñci dunnissaṭṭhaṃ puna ādāya sammadeva nissaṭṭhaṃ ‘‘paṭinissaṭṭha’’nti vuccati, evaṃ vipassanāya nissaṭṭhāni ādinnasadisāni maggena pahīnāni paṭinissaṭṭhāni nāma hontīti dassanatthaṃ ‘‘paṭinissaṭṭhānī’’ti vuttaṃ. Tenevāha ‘‘yathā na puna cittaṃ ārohanti, evaṃ paṭinissajjitānī’’ti.
காமேஸனாதி காமானங் ஏஸனா, காமஸங்கா²தா வா ஏஸனா காமேஸனா. வுத்தஞ்ஹேதங் ‘‘தத்த² கதமா காமேஸனா? யோ காமேஸு காமச்ச²ந்தோ³ காமராகோ³ காமனந்தீ³ காமபிபாஸா காமமுச்சா² காமஜ்ஜோ²ஸானங், அயங் வுச்சதி காமேஸனா’’தி, தஸ்மா காமராகோ³ ‘‘காமேஸனா’’தி வேதி³தப்³போ³. தேனேவாஹ ‘‘காமேஸனா…பே॰… அனாகா³மிமக்³கே³ன பஹீனா’’தி. ப⁴வானங் ஏஸனா ப⁴வேஸனா. வுத்தம்பி சேதங் ‘‘தத்த² கதமா ப⁴வேஸனா? யோ ப⁴வேஸு ப⁴வச்ச²ந்தோ³…பே॰… ப⁴வஜ்ஜோ²ஸானங், அயங் வுச்சதி ப⁴வேஸனா’’தி, தஸ்மா ப⁴வேஸனராகோ³ ரூபாரூபப⁴வபத்த²னாதி வேதி³தப்³போ³. தேனேவாஹ ‘‘ப⁴வேஸனா பன அரஹத்தமக்³கே³ன பஹீயதீ’’தி.
Kāmesanāti kāmānaṃ esanā, kāmasaṅkhātā vā esanā kāmesanā. Vuttañhetaṃ ‘‘tattha katamā kāmesanā? Yo kāmesu kāmacchando kāmarāgo kāmanandī kāmapipāsā kāmamucchā kāmajjhosānaṃ, ayaṃ vuccati kāmesanā’’ti, tasmā kāmarāgo ‘‘kāmesanā’’ti veditabbo. Tenevāha ‘‘kāmesanā…pe… anāgāmimaggena pahīnā’’ti. Bhavānaṃ esanā bhavesanā. Vuttampi cetaṃ ‘‘tattha katamā bhavesanā? Yo bhavesu bhavacchando…pe… bhavajjhosānaṃ, ayaṃ vuccati bhavesanā’’ti, tasmā bhavesanarāgo rūpārūpabhavapatthanāti veditabbo. Tenevāha ‘‘bhavesanā pana arahattamaggena pahīyatī’’ti.
ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ ஏஸனா ப்³ரஹ்மசரியேஸனா. ஸா ச மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ, தி³ட்டி²க³திகஸம்மதப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ ச க³வேஸனவஸேன த்³விப்பகாராதி ஆஹ ‘‘ப்³ரஹ்மசரியங் ஏஸிஸ்ஸாமீ’’திஆதி³. தி³ட்டி²க³திகஸம்மதஸ்ஸ ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ ஏஸனாபி ஹி ப்³ரஹ்மசரியேஸனாதி வுச்சதி. வுத்தம்பி சேதங் –
Brahmacariyassa esanā brahmacariyesanā. Sā ca maggabrahmacariyassa, diṭṭhigatikasammatabrahmacariyassa ca gavesanavasena dvippakārāti āha ‘‘brahmacariyaṃ esissāmī’’tiādi. Diṭṭhigatikasammatassa brahmacariyassa esanāpi hi brahmacariyesanāti vuccati. Vuttampi cetaṃ –
‘‘தத்த² கதமா ப்³ரஹ்மசரியேஸனா? ஸஸ்ஸதோ லோகோதி வா, அஸஸ்ஸதோ லோகோதி வா, அந்தவா லோகோதி வா, அனந்தவா லோகோதி வா, தங் ஜீவங் தங் ஸரீரந்தி வா, அஞ்ஞங் ஜீவங் அஞ்ஞங் ஸரீரந்தி வா, ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணாதி வா, ந ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணாதி வா, ஹோதி ச ந ச ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணாதி வா, நேவ ஹோதி ந ந ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணாதி வா, யா ஏவரூபா தி³ட்டி² தி³ட்டி²க³தங் தி³ட்டி²க³ஹனங் தி³ட்டி²கந்தாரங் தி³ட்டி²விஸூகாயிகங் தி³ட்டி²விப்ப²ந்தி³தங் தி³ட்டி²ஸங்யோஜனங் கா³ஹோ பதிட்டா²ஹோ அபி⁴னிவேஸோ பராமாஸோ கும்மக்³கோ³ மிச்சா²பதோ² மிச்ச²த்தங் தித்தா²யதனங் விபரியேஸக்³கா³ஹோ, அயங் வுச்சதி ப்³ரஹ்மசரியேஸனா’’தி (விப⁴॰ 919).
‘‘Tattha katamā brahmacariyesanā? Sassato lokoti vā, asassato lokoti vā, antavā lokoti vā, anantavā lokoti vā, taṃ jīvaṃ taṃ sarīranti vā, aññaṃ jīvaṃ aññaṃ sarīranti vā, hoti tathāgato paraṃ maraṇāti vā, na hoti tathāgato paraṃ maraṇāti vā, hoti ca na ca hoti tathāgato paraṃ maraṇāti vā, neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇāti vā, yā evarūpā diṭṭhi diṭṭhigataṃ diṭṭhigahanaṃ diṭṭhikantāraṃ diṭṭhivisūkāyikaṃ diṭṭhivipphanditaṃ diṭṭhisaṃyojanaṃ gāho patiṭṭhāho abhiniveso parāmāso kummaggo micchāpatho micchattaṃ titthāyatanaṃ vipariyesaggāho, ayaṃ vuccati brahmacariyesanā’’ti (vibha. 919).
தஸ்மா தி³ட்டி²க³திகஸம்மதஸ்ஸ ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ ஏஸனா தி³ட்ட²ப்³ரஹ்மசரியேஸனாதி வேதி³தப்³பா³. தேனேவாஹ ‘‘தி³ட்டி²ப்³ரஹ்மசரியேஸனா பன ஸோதாபத்திமக்³கே³னேவ படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தீ’’தி. எத்தாவதா ச ராக³தி³ட்டி²யோ ஏஸனாதி த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி. ந கேவலஞ்ச ராக³தி³ட்டி²யோ ஏவ ஏஸனா, ததே³கட்ட²ங் கம்மம்பி. வுத்தம்பி சேதங் –
Tasmā diṭṭhigatikasammatassa brahmacariyassa esanā diṭṭhabrahmacariyesanāti veditabbā. Tenevāha ‘‘diṭṭhibrahmacariyesanā pana sotāpattimaggeneva paṭippassambhatī’’ti. Ettāvatā ca rāgadiṭṭhiyo esanāti dassitaṃ hoti. Na kevalañca rāgadiṭṭhiyo eva esanā, tadekaṭṭhaṃ kammampi. Vuttampi cetaṃ –
‘‘தத்த² கதமா காமேஸனா? காமராகோ³ ததே³கட்ட²ங் அகுஸலங் காயகம்மங் வசீகம்மங் மனோகம்மங், அயங் வுச்சதி காமேஸனா. தத்த² கதமா ப⁴வேஸனா? ப⁴வராகோ³ ததே³கட்ட²ங் அகுஸலங் காயகம்மங் வசீகம்மங் மனோகம்மங், அயங் வுச்சதி ப⁴வேஸனா. தத்த² கதமா ப்³ரஹ்மசரியேஸனா? அந்தக்³கா³ஹிகா தி³ட்டி² ததே³கட்ட²ங் அகுஸலங் காயகம்மங் வசீகம்மங் மனோகம்மங், அயங் வுச்சதி ப்³ரஹ்மசரியேஸனா’’தி (விப⁴॰ 919).
‘‘Tattha katamā kāmesanā? Kāmarāgo tadekaṭṭhaṃ akusalaṃ kāyakammaṃ vacīkammaṃ manokammaṃ, ayaṃ vuccati kāmesanā. Tattha katamā bhavesanā? Bhavarāgo tadekaṭṭhaṃ akusalaṃ kāyakammaṃ vacīkammaṃ manokammaṃ, ayaṃ vuccati bhavesanā. Tattha katamā brahmacariyesanā? Antaggāhikā diṭṭhi tadekaṭṭhaṃ akusalaṃ kāyakammaṃ vacīkammaṃ manokammaṃ, ayaṃ vuccati brahmacariyesanā’’ti (vibha. 919).
நவவித⁴மானோதி ‘‘ஸெய்யஸ்ஸ ஸெய்யோஹமஸ்மீ’’திஆதி³னா (ஸங்॰ நி॰ 4.108; த⁴॰ ஸ॰ 1121; விப⁴॰ 866; மஹானி॰ 21) ஆக³தோ நவவித⁴மானோ.
Navavidhamānoti ‘‘seyyassa seyyohamasmī’’tiādinā (saṃ. ni. 4.108; dha. sa. 1121; vibha. 866; mahāni. 21) āgato navavidhamāno.
‘‘காமேஸனா’’திஆதி³கா³தா²ய பன ப்³ரஹ்மசரியேஸனா ஸஹாதி ப்³ரஹ்மசரியேஸனாய ஸத்³தி⁴ங். விப⁴த்திலோபேன ஹி அயங் நித்³தே³ஸோ. கரணத்தே² வா ஏதங் பச்சத்தவசனங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி ‘‘ப்³ரஹ்மசரியேஸனாய ஸத்³தி⁴ங் காமேஸனா ப⁴வேஸனாதி திஸ்ஸோ ஏஸனா’’தி. தாஸு ப்³ரஹ்மசரியேஸனங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘இதிஸச்சபராமாஸோ, தி³ட்டி²ட்டா²னா ஸமுஸ்ஸயா’’தி வுத்தங். தஸ்ஸத்தோ² – இதி ஏவங் ஸச்சந்தி பராமாஸோ இதிஸச்சபராமாஸோ. இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞந்தி தி³ட்டி²யா பவத்திஆகாரங் த³ஸ்ஸேதி. தி³ட்டி²யோ ஏவ ஸப்³பா³னத்த²ஹேதுபா⁴வதோ தி³ட்டி²ட்டா²னா. வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²பரமாஹங், பி⁴க்க²வே, வஜ்ஜங் வதா³மீ’’தி (அ॰ நி॰ 1.310). தா ஏவ ச உபரூபரி வுத்³தி⁴யா மானலோபா⁴தி³கிலேஸஸமுஸ்ஸயனேன வட்டது³க்க²ஸமுஸ்ஸயனேன ச ஸமுஸ்ஸயா, ‘‘இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி மிச்சா²பி⁴னிவிஸமானா ஸப்³பா³னத்த²ஹேதுகா கிலேஸது³க்கூ²பசயதோ ஹேதுபூ⁴தா ச தி³ட்டி²யோ ப்³ரஹ்மசரியேஸனாதி வுத்தங் ஹோதி. ஏதேன பவத்திஆகாரதோ நிப்³ப³த்திதோ ச ப்³ரஹ்மசரியேஸனா த³ஸ்ஸிதாதி வேதி³தப்³பா³.
‘‘Kāmesanā’’tiādigāthāya pana brahmacariyesanā sahāti brahmacariyesanāya saddhiṃ. Vibhattilopena hi ayaṃ niddeso. Karaṇatthe vā etaṃ paccattavacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti ‘‘brahmacariyesanāya saddhiṃ kāmesanā bhavesanāti tisso esanā’’ti. Tāsu brahmacariyesanaṃ sarūpato dassetuṃ ‘‘itisaccaparāmāso, diṭṭhiṭṭhānā samussayā’’ti vuttaṃ. Tassattho – iti evaṃ saccanti parāmāso itisaccaparāmāso. Idameva saccaṃ moghamaññanti diṭṭhiyā pavattiākāraṃ dasseti. Diṭṭhiyo eva sabbānatthahetubhāvato diṭṭhiṭṭhānā. Vuttañhetaṃ – ‘‘micchādiṭṭhiparamāhaṃ, bhikkhave, vajjaṃ vadāmī’’ti (a. ni. 1.310). Tā eva ca uparūpari vuddhiyā mānalobhādikilesasamussayanena vaṭṭadukkhasamussayanena ca samussayā, ‘‘idameva saccaṃ moghamañña’’nti micchābhinivisamānā sabbānatthahetukā kilesadukkhūpacayato hetubhūtā ca diṭṭhiyo brahmacariyesanāti vuttaṃ hoti. Etena pavattiākārato nibbattito ca brahmacariyesanā dassitāti veditabbā.
ஸப்³ப³ராக³விரத்தஸ்ஸாதி ஸப்³பே³ஹி காமப⁴வராகே³ஹி விரத்தஸ்ஸ. ததோ ஏவ தண்ஹாக்க²யஸங்கா²தே நிப்³பா³னே விமுத்தத்தா தண்ஹாக்க²யவிமுத்தினோ அரஹதோ. ஏஸனா படினிஸ்ஸட்டா²தி காமேஸனா, ப⁴வேஸனா ஸப்³ப³ஸோ நிஸ்ஸட்டா² பஹீனா. தி³ட்டி²ட்டா²னா ஸமூஹதாதி ப்³ரஹ்மசரியேஸனாஸங்கா²தா தி³ட்டி²ட்டா²னா ச பட²மமக்³கே³னேவ ஸமுக்³கா⁴திதா. ஏவம்பி இமிஸ்ஸா கா³தா²ய அத்த²வண்ணனா வேதி³தப்³பா³. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
Sabbarāgavirattassāti sabbehi kāmabhavarāgehi virattassa. Tato eva taṇhākkhayasaṅkhāte nibbāne vimuttattā taṇhākkhayavimuttino arahato. Esanā paṭinissaṭṭhāti kāmesanā, bhavesanā sabbaso nissaṭṭhā pahīnā. Diṭṭhiṭṭhānā samūhatāti brahmacariyesanāsaṅkhātā diṭṭhiṭṭhānā ca paṭhamamaggeneva samugghātitā. Evampi imissā gāthāya atthavaṇṇanā veditabbā. Sesaṃ suviññeyyameva.
பதிலீனஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Patilīnasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 8. பதிலீனஸுத்தங் • 8. Patilīnasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 8. பதிலீனஸுத்தவண்ணனா • 8. Patilīnasuttavaṇṇanā