Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
பாதிமொக்க²ஸவனாரஹகதா²வண்ணனா
Pātimokkhasavanārahakathāvaṇṇanā
386. அத² ப⁴க³வா சிந்தேஸி ‘‘இதா³னி பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ அப்³பு³தோ³ ஜாதோ, அபரிஸுத்³தா⁴ புக்³க³லா உபோஸத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தி, ந ச ததா²க³தோ அபரிஸுத்³தா⁴ய பரிஸாய உபோஸத²ங் உத்³தி³ஸதி, அனுத்³தி³ஸந்தே ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ உபோஸதோ² பச்சி²ஜ்ஜதி, யன்னூனாஹங் இதோ பட்டா²ய பி⁴க்கூ²னஞ்ஞேவ பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் அனுஜானெய்ய’’ந்தி, ஏவங் பன சிந்தெத்வா பி⁴க்கூ²னஞ்ஞேவ பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் அனுஜானி . தேன வுத்தங் ‘‘அத² கோ² ப⁴க³வா…பே॰… பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸெய்யாதா²’’தி. தத்த² நதா³னாஹந்தி ந இதா³னி அஹங். உபோஸத²ங் ந கரிஸ்ஸாமி, பாதிமொக்க²ங் ந உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமீதி பச்சேகங் ந-காரேன ஸம்ப³ந்தோ⁴. து³வித⁴ங் பாதிமொக்க²ங் ஆணாபாதிமொக்க²ங் ஓவாத³பாதிமொக்க²ந்தி. தேஸு ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே’’திஆதி³கங் ஆணாபாதிமொக்க²ங், தங் ஸாவகாவ உத்³தி³ஸந்தி, ந பு³த்³தா⁴, யங் அன்வத்³த⁴மாஸங் உத்³தி³ஸீயதி. ‘‘க²ந்தீ பரமங்…பே॰… ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரணங்…பே॰… அனுபவாதோ³ அனுபகா⁴தோ…பே॰… ஏதங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸன’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 2.90; த⁴॰ ப॰ 183-185) இமா பன திஸ்ஸோ கா³தா² ஓவாத³பாதிமொக்க²ங் நாம, தங் பு³த்³தா⁴வ உத்³தி³ஸந்தி, ந ஸாவகா. ச²ன்னம்பி வஸ்ஸானங் அச்சயேன உத்³தி³ஸந்தி. தீ³கா⁴யுகபு³த்³தா⁴னஞ்ஹி த⁴ரமானகாலே அயமேவ பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ, அப்பாயுகபு³த்³தா⁴னங் பன பட²மபோ³தி⁴யங்யேவ, ததோ பரங் இதரோ, தஞ்ச கோ² பி⁴க்கூ² ஏவ உத்³தி³ஸந்தி, ந பு³த்³தா⁴. தஸ்மா அம்ஹாகம்பி ப⁴க³வா வீஸதிவஸ்ஸமத்தங் இமங் ஓவாத³பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸித்வா இமங் அந்தராயங் தி³ஸ்வா ததோ பரங் ந உத்³தி³ஸி.
386. Atha bhagavā cintesi ‘‘idāni bhikkhusaṅghe abbudo jāto, aparisuddhā puggalā uposathaṃ āgacchanti, na ca tathāgato aparisuddhāya parisāya uposathaṃ uddisati, anuddisante ca bhikkhusaṅghassa uposatho pacchijjati, yannūnāhaṃ ito paṭṭhāya bhikkhūnaññeva pātimokkhuddesaṃ anujāneyya’’nti, evaṃ pana cintetvā bhikkhūnaññeva pātimokkhuddesaṃ anujāni . Tena vuttaṃ ‘‘atha kho bhagavā…pe… pātimokkhaṃ uddiseyyāthā’’ti. Tattha nadānāhanti na idāni ahaṃ. Uposathaṃ na karissāmi, pātimokkhaṃ na uddisissāmīti paccekaṃ na-kārena sambandho. Duvidhaṃ pātimokkhaṃ āṇāpātimokkhaṃ ovādapātimokkhanti. Tesu ‘‘suṇātu me bhante’’tiādikaṃ āṇāpātimokkhaṃ, taṃ sāvakāva uddisanti, na buddhā, yaṃ anvaddhamāsaṃ uddisīyati. ‘‘Khantī paramaṃ…pe… sabbapāpassa akaraṇaṃ…pe… anupavādo anupaghāto…pe… etaṃ buddhāna sāsana’’nti (dī. ni. 2.90; dha. pa. 183-185) imā pana tisso gāthā ovādapātimokkhaṃ nāma, taṃ buddhāva uddisanti, na sāvakā. Channampi vassānaṃ accayena uddisanti. Dīghāyukabuddhānañhi dharamānakāle ayameva pātimokkhuddeso, appāyukabuddhānaṃ pana paṭhamabodhiyaṃyeva, tato paraṃ itaro, tañca kho bhikkhū eva uddisanti, na buddhā. Tasmā amhākampi bhagavā vīsativassamattaṃ imaṃ ovādapātimokkhaṃ uddisitvā imaṃ antarāyaṃ disvā tato paraṃ na uddisi.
அட்டா²னந்தி அகாரணங். அனவகாஸோதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். காரணஞ்ஹி திட்ட²தி எத்த² ப²லங் ததா³யத்தவுத்திதாயாதி ‘‘டா²ன’’ந்தி வுச்சதி, ஏவங் ‘‘அவகாஸோ’’திபி வுச்சதி. யந்தி கிரியாபராமஸனங். ந ச, பி⁴க்க²வே, ஸாபத்திகேன பாதிமொக்க²ங் ஸோதப்³ப³ந்திஆதி³ பத³த்த²தோ ஸுவிஞ்ஞெய்யங். வினிச்ச²யதோ பனெத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் அட்ட²கதா²ய வுத்தமேவ. தத்த² புரே வா பச்சா² வாதி ஞத்திதோ புப்³பே³ வா பச்சா² வா.
Aṭṭhānanti akāraṇaṃ. Anavakāsoti tasseva vevacanaṃ. Kāraṇañhi tiṭṭhati ettha phalaṃ tadāyattavuttitāyāti ‘‘ṭhāna’’nti vuccati, evaṃ ‘‘avakāso’’tipi vuccati. Yanti kiriyāparāmasanaṃ. Na ca, bhikkhave, sāpattikena pātimokkhaṃ sotabbantiādi padatthato suviññeyyaṃ. Vinicchayato panettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ aṭṭhakathāya vuttameva. Tattha pure vā pacchā vāti ñattito pubbe vā pacchā vā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / 4. பாதிமொக்க²ஸவனாரஹோ • 4. Pātimokkhasavanāraho
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / பாதிமொக்க²ஸவனாரஹகதா² • Pātimokkhasavanārahakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பாதிமொக்க²ஸவனாரஹகதா²தி³வண்ணனா • Pātimokkhasavanārahakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 4. பாதிமொக்க²ஸவனாரஹகதா² • 4. Pātimokkhasavanārahakathā