Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகதா²வண்ணனா

    Pātimokkhuddesakathāvaṇṇanā

    150. மாதிகாட்ட²கதா²யங் (கங்கா²॰ அட்ட²॰ நிதா³னவண்ணனா) ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴…பே॰… ஆவிகதா ஹிஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதி, தத்தா²யஸ்மந்தே புச்சா²மி…பே॰… தஸ்மா துண்ஹீ. ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’தி வத்வா ‘உத்³தி³ட்ட²ங் கோ² ஆயஸ்மந்தோ நிதா³ன’ந்திஆதி³னா நயேன அவஸேஸே ஸுதேன ஸாவிதே உத்³தி³ட்டோ² ஹோதீ’’தி வுத்தத்தா ‘‘ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீதி ஸுதா கோ² பனாயஸ்மந்தேஹீ’’தி எத்த² ‘‘தா⁴ரயாமீ’’தி வத்வா ‘‘உத்³தி³ட்ட²ங் கோ² ஆயஸ்மந்தோ நிதா³ன’’ந்தி வசனங் ஸங்கி²த்தந்தி க³ஹேதப்³ப³ங், தேனேவ கு²த்³த³கபெய்யாலவஸேன லிகி²தங். ஏவங் மாதிகாட்ட²கதா²யம்பி ‘‘ஆவிகதா ஹிஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதி, தத்தா²யஸ்மந்தே’’தி எத்தா²பி ‘‘உத்³தி³ட்ட²ங் கோ² ஆயஸ்மந்தோ நிதா³ன’’ந்தி வசனங் ஸங்கி²த்தந்தி க³ஹேதப்³ப³ந்தி ஏகே. கேசி ‘‘அவிவத³மானேஹி ஸிக்கி²தப்³ப³’ந்தி வுத்தே நிதா³னுத்³தே³ஸோ நிட்டி²தோ நாம ஹோதி, தஸ்மா அனாவிகரொந்தோ ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதீ’’தி வத³ந்தி, தங் ந யுத்தங். கஸ்மா? ‘‘நிதா³னங் உத்³தி³ஸித்வா’’தி நிட்டா²னவசனேன ஹி நிதா³னஸ்ஸ நிட்டி²தபா⁴வோ வுத்தோ, நிதா³னாவஸானே ச ஆபத்தி வுத்தாதி. ‘‘ஸரப⁴ஞ்ஞங் நாம ஸரேன ப⁴ணன’’ந்தி லிகி²தங். ஸஜ்ஜா²யங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வாதி ‘‘ஸஜ்ஜா²யங் கரோமீ’’தி சித்தங் உப்பாதெ³த்வா. ‘‘ஆபுச்சா²மீதி வுத்தமத்தேன கதே²துங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. தங் துண்ஹீபா⁴வே யுஜ்ஜதி. ‘‘அதா²பி லாபா⁴தி³னா அபி⁴பூ⁴தோ வாரேதி, தங் ந பமாண’’ந்தி வத³ந்தி. ஏஸேவ நயோதி கதெ²ந்தோ யதி³ விச்சி²ந்த³தி, புன ஆபுச்சி²தப்³ப³ந்தி.

    150.Mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. nidānavaṇṇanā) ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho…pe… āvikatā hissa phāsu hoti, tatthāyasmante pucchāmi…pe… tasmā tuṇhī. Evametaṃ dhārayāmī’ti vatvā ‘uddiṭṭhaṃ kho āyasmanto nidāna’ntiādinā nayena avasese sutena sāvite uddiṭṭho hotī’’ti vuttattā ‘‘evametaṃ dhārayāmīti sutā kho panāyasmantehī’’ti ettha ‘‘dhārayāmī’’ti vatvā ‘‘uddiṭṭhaṃ kho āyasmanto nidāna’’nti vacanaṃ saṃkhittanti gahetabbaṃ, teneva khuddakapeyyālavasena likhitaṃ. Evaṃ mātikāṭṭhakathāyampi ‘‘āvikatā hissa phāsu hoti, tatthāyasmante’’ti etthāpi ‘‘uddiṭṭhaṃ kho āyasmanto nidāna’’nti vacanaṃ saṃkhittanti gahetabbanti eke. Keci ‘‘avivadamānehi sikkhitabba’nti vutte nidānuddeso niṭṭhito nāma hoti, tasmā anāvikaronto āpattiṃ āpajjatī’’ti vadanti, taṃ na yuttaṃ. Kasmā? ‘‘Nidānaṃ uddisitvā’’ti niṭṭhānavacanena hi nidānassa niṭṭhitabhāvo vutto, nidānāvasāne ca āpatti vuttāti. ‘‘Sarabhaññaṃ nāma sarena bhaṇana’’nti likhitaṃ. Sajjhāyaṃ adhiṭṭhahitvāti ‘‘sajjhāyaṃ karomī’’ti cittaṃ uppādetvā. ‘‘Āpucchāmīti vuttamattena kathetuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Taṃ tuṇhībhāve yujjati. ‘‘Athāpi lābhādinā abhibhūto vāreti, taṃ na pamāṇa’’nti vadanti. Eseva nayoti kathento yadi vicchindati, puna āpucchitabbanti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 78. ஸங்கி²த்தேன பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸாதி³ • 78. Saṃkhittena pātimokkhuddesādi

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகதா² • Pātimokkhuddesakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகதா²வண்ணனா • Pātimokkhuddesakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகதா²வண்ணனா • Pātimokkhuddesakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 78. பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகதா² • 78. Pātimokkhuddesakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact