Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi |
69. பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸானுஜானநா
69. Pātimokkhuddesānujānanā
133. அத² கோ² ப⁴க³வதோ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘யங்னூனாஹங் யானி மயா பி⁴க்கூ²னங் பஞ்ஞத்தானி ஸிக்கா²பதா³னி, தானி நேஸங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் அனுஜானெய்யங். ஸோ நேஸங் ப⁴விஸ்ஸதி உபோஸத²கம்ம’’ந்தி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ ஏதஸ்மிங் நிதா³னே ஏதஸ்மிங் பகரணே த⁴ம்மிங் கத²ங் கத்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – இத⁴ மய்ஹங், பி⁴க்க²வே, ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ ‘யங்னூனாஹங் யானி மயா பி⁴க்கூ²னங் பஞ்ஞத்தானி ஸிக்கா²பதா³னி, தானி நேஸங் பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸங் அனுஜானெய்யங். ஸோ நேஸங் ப⁴விஸ்ஸதி உபோஸத²கம்ம’ந்தி. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதுங். ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, உத்³தி³ஸிதப்³ப³ங். ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –
133. Atha kho bhagavato rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘yaṃnūnāhaṃ yāni mayā bhikkhūnaṃ paññattāni sikkhāpadāni, tāni nesaṃ pātimokkhuddesaṃ anujāneyyaṃ. So nesaṃ bhavissati uposathakamma’’nti. Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – idha mayhaṃ, bhikkhave, rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi ‘yaṃnūnāhaṃ yāni mayā bhikkhūnaṃ paññattāni sikkhāpadāni, tāni nesaṃ pātimokkhuddesaṃ anujāneyyaṃ. So nesaṃ bhavissati uposathakamma’nti. Anujānāmi, bhikkhave, pātimokkhaṃ uddisituṃ. Evañca pana, bhikkhave, uddisitabbaṃ. Byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –
134. ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ உபோஸத²ங் கரெய்ய, பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸெய்ய. கிங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ புப்³ப³கிச்சங்? பாரிஸுத்³தி⁴ங் ஆயஸ்மந்தோ ஆரோசேத² . பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமி. தங் ஸப்³பே³வ ஸந்தா ஸாது⁴கங் ஸுணோம மனஸி கரோம. யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தி , ஸோ ஆவிகரெய்ய. அஸந்தியா ஆபத்தியா துண்ஹீ ப⁴விதப்³ப³ங். துண்ஹீபா⁴வேன கோ² பனாயஸ்மந்தே பரிஸுத்³தா⁴தி வேதி³ஸ்ஸாமி. யதா² கோ² பன பச்சேகபுட்ட²ஸ்ஸ வெய்யாகரணங் ஹோதி, ஏவமேவங் 1 ஏவரூபாய பரிஸாய யாவததியங் அனுஸ்ஸாவிதங் ஹோதி. யோ பன பி⁴க்கு² யாவததியங் அனுஸ்ஸாவியமானே ஸரமானோ ஸந்திங் ஆபத்திங் நாவிகரெய்ய, ஸம்பஜானமுஸாவாத³ஸ்ஸ ஹோதி. ஸம்பஜானமுஸாவாதோ³ கோ² பனாயஸ்மந்தோ அந்தராயிகோ த⁴ம்மோ வுத்தோ ப⁴க³வதா. தஸ்மா, ஸரமானேன பி⁴க்கு²னா ஆபன்னேன விஸுத்³தா⁴பெக்கே²ன ஸந்தீ ஆபத்தி ஆவிகாதப்³பா³; ஆவிகதா ஹிஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதீ’’தி.
134. ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho uposathaṃ kareyya, pātimokkhaṃ uddiseyya. Kiṃ saṅghassa pubbakiccaṃ? Pārisuddhiṃ āyasmanto ārocetha . Pātimokkhaṃ uddisissāmi. Taṃ sabbeva santā sādhukaṃ suṇoma manasi karoma. Yassa siyā āpatti , so āvikareyya. Asantiyā āpattiyā tuṇhī bhavitabbaṃ. Tuṇhībhāvena kho panāyasmante parisuddhāti vedissāmi. Yathā kho pana paccekapuṭṭhassa veyyākaraṇaṃ hoti, evamevaṃ 2 evarūpāya parisāya yāvatatiyaṃ anussāvitaṃ hoti. Yo pana bhikkhu yāvatatiyaṃ anussāviyamāne saramāno santiṃ āpattiṃ nāvikareyya, sampajānamusāvādassa hoti. Sampajānamusāvādo kho panāyasmanto antarāyiko dhammo vutto bhagavatā. Tasmā, saramānena bhikkhunā āpannena visuddhāpekkhena santī āpatti āvikātabbā; āvikatā hissa phāsu hotī’’ti.
135. பாதிமொக்க²ந்தி ஆதி³மேதங் முக²மேதங் பமுக²மேதங் குஸலானங் த⁴ம்மானங். தேன வுச்சதி பாதிமொக்க²ந்தி. ஆயஸ்மந்தோதி பியவசனமேதங் க³ருவசனமேதங் ஸகா³ரவஸப்பதிஸ்ஸாதி⁴வசனமேதங் ஆயஸ்மந்தோதி. உத்³தி³ஸிஸ்ஸாமீதி ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமி தே³ஸெஸ்ஸாமி பஞ்ஞபெஸ்ஸாமி பட்ட²பெஸ்ஸாமி விவரிஸ்ஸாமி விப⁴ஜிஸ்ஸாமி உத்தானிங் கரிஸ்ஸாமி 3 பகாஸெஸ்ஸாமி. தந்தி பாதிமொக்க²ங் வுச்சதி. ஸப்³பே³வ ஸந்தாதி யாவதிகா தஸ்ஸா பரிஸாய தே²ரா ச நவா ச மஜ்ஜி²மா ச, ஏதே வுச்சந்தி ஸப்³பே³வ ஸந்தாதி. ஸாது⁴கங் ஸுணோமாதி அட்டி²ங் கத்வா மனஸி கத்வா ஸப்³ப³சேதஸா 4 ஸமன்னாஹராம. மனஸி கரோமாதி ஏகக்³க³சித்தா அவிக்கி²த்தசித்தா அவிஸாஹடசித்தா நிஸாமேம. யஸ்ஸ ஸியா ஆபத்தீதி தே²ரஸ்ஸ வா நவஸ்ஸ வா மஜ்ஜி²மஸ்ஸ வா, பஞ்சன்னங் வா ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னங் அஞ்ஞதரா ஆபத்தி, ஸத்தன்னங் வா ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னங் அஞ்ஞதரா ஆபத்தி. ஸோ ஆவிகரெய்யாதி ஸோ தே³ஸெய்ய, ஸோ விவரெய்ய, ஸோ உத்தானிங் கரெய்ய, ஸோ பகாஸெய்ய ஸங்க⁴மஜ்ஜே² வா க³ணமஜ்ஜே² வா ஏகபுக்³க³லே வா. அஸந்தீ நாம ஆபத்தி அனஜ்ஜா²பன்னா வா ஹோதி, ஆபஜ்ஜித்வா வா வுட்டி²தா. துண்ஹீ ப⁴விதப்³ப³ந்தி அதி⁴வாஸேதப்³ப³ங் ந ப்³யாஹரிதப்³ப³ங். பரிஸுத்³தா⁴தி வேதி³ஸ்ஸாமீதி ஜானிஸ்ஸாமி தா⁴ரெஸ்ஸாமி. யதா² கோ² பன பச்சேகபுட்ட²ஸ்ஸ வெய்யாகரணங் ஹோதீதி யதா² ஏகேன ஏகோ புட்டோ² ப்³யாகரெய்ய, ஏவமேவ தஸ்ஸா பரிஸாய ஜானிதப்³ப³ங் மங் புச்ச²தீதி. ஏவரூபா நாம பரிஸா பி⁴க்கு²பரிஸா வுச்சதி. யாவததியங் அனுஸ்ஸாவிதங் ஹோதீதி ஸகிம்பி அனுஸ்ஸாவிதங் ஹோதி, து³தியம்பி அனுஸ்ஸாவிதங் ஹோதி, ததியம்பி அனுஸ்ஸாவிதங் ஹோதி. ஸரமானோதி ஜானமானோ ஸஞ்ஜானமானோ. ஸந்தீ நாம ஆபத்தி அஜ்ஜா²பன்னா வா ஹோதி, ஆபஜ்ஜித்வா வா அவுட்டி²தா. நாவிகரெய்யாதி ந தே³ஸெய்ய, ந விவரெய்ய, ந உத்தானிங் கரெய்ய, ந பகாஸெய்ய ஸங்க⁴மஜ்ஜே² வா க³ணமஜ்ஜே² வா ஏகபுக்³க³லே வா. ஸம்பஜானமுஸாவாத³ஸ்ஸ ஹோதீதி. ஸம்பஜானமுஸாவாதே³ கிங் ஹோதி? து³க்கடங் ஹோதி. அந்தராயிகோ த⁴ம்மோ வுத்தோ ப⁴க³வதாதி. கிஸ்ஸ அந்தராயிகோ? பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ அதி⁴க³மாய அந்தராயிகோ, து³தியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ அதி⁴க³மாய அந்தராயிகோ, ததியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ அதி⁴க³மாய அந்தராயிகோ, சதுத்த²ஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ அதி⁴க³மாய அந்தராயிகோ, ஜா²னானங் விமொக்கா²னங் ஸமாதீ⁴னங் ஸமாபத்தீனங் நெக்க²ம்மானங் நிஸ்ஸரணானங் பவிவேகானங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் அதி⁴க³மாய அந்தராயிகோ. தஸ்மாதி தங்காரணா. ஸரமானேனாதி ஜானமானேன ஸஞ்ஜானமானேன. விஸுத்³தா⁴பெக்கே²னாதி வுட்டா²துகாமேன விஸுஜ்ஜி²துகாமேன. ஸந்தீ நாம ஆபத்தி அஜ்ஜா²பன்னா வா ஹோதி, ஆபஜ்ஜித்வா வா அவுட்டி²தா. ஆவிகாதப்³பா³தி ஆவிகாதப்³பா³ ஸங்க⁴மஜ்ஜே² வா க³ணமஜ்ஜே² வா ஏகபுக்³க³லே வா. ஆவிகதா ஹிஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதீதி. கிஸ்ஸ பா²ஸு ஹோதி? பட²மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ அதி⁴க³மாய பா²ஸு ஹோதி, து³தியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ அதி⁴க³மாய பா²ஸு ஹோதி, ததியஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ அதி⁴க³மாய பா²ஸு ஹோதி, சதுத்த²ஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ அதி⁴க³மாய பா²ஸு ஹோதி, ஜா²னானங் விமொக்கா²னங் ஸமாதீ⁴னங் ஸமாபத்தீனங் நெக்க²ம்மானங் நிஸ்ஸரணானங் பவிவேகானங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் அதி⁴க³மாய பா²ஸு ஹோதீதி.
135.Pātimokkhanti ādimetaṃ mukhametaṃ pamukhametaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ. Tena vuccati pātimokkhanti. Āyasmantoti piyavacanametaṃ garuvacanametaṃ sagāravasappatissādhivacanametaṃ āyasmantoti. Uddisissāmīti ācikkhissāmi desessāmi paññapessāmi paṭṭhapessāmi vivarissāmi vibhajissāmi uttāniṃ karissāmi 5 pakāsessāmi. Tanti pātimokkhaṃ vuccati. Sabbeva santāti yāvatikā tassā parisāya therā ca navā ca majjhimā ca, ete vuccanti sabbeva santāti. Sādhukaṃ suṇomāti aṭṭhiṃ katvā manasi katvā sabbacetasā 6 samannāharāma. Manasi karomāti ekaggacittā avikkhittacittā avisāhaṭacittā nisāmema. Yassa siyā āpattīti therassa vā navassa vā majjhimassa vā, pañcannaṃ vā āpattikkhandhānaṃ aññatarā āpatti, sattannaṃ vā āpattikkhandhānaṃ aññatarā āpatti. So āvikareyyāti so deseyya, so vivareyya, so uttāniṃ kareyya, so pakāseyya saṅghamajjhe vā gaṇamajjhe vā ekapuggale vā. Asantī nāma āpatti anajjhāpannā vā hoti, āpajjitvā vā vuṭṭhitā. Tuṇhī bhavitabbanti adhivāsetabbaṃ na byāharitabbaṃ. Parisuddhāti vedissāmīti jānissāmi dhāressāmi. Yathā kho pana paccekapuṭṭhassa veyyākaraṇaṃ hotīti yathā ekena eko puṭṭho byākareyya, evameva tassā parisāya jānitabbaṃ maṃ pucchatīti. Evarūpā nāma parisā bhikkhuparisā vuccati. Yāvatatiyaṃ anussāvitaṃ hotīti sakimpi anussāvitaṃ hoti, dutiyampi anussāvitaṃ hoti, tatiyampi anussāvitaṃ hoti. Saramānoti jānamāno sañjānamāno. Santī nāma āpatti ajjhāpannā vā hoti, āpajjitvā vā avuṭṭhitā. Nāvikareyyāti na deseyya, na vivareyya, na uttāniṃ kareyya, na pakāseyya saṅghamajjhe vā gaṇamajjhe vā ekapuggale vā. Sampajānamusāvādassa hotīti. Sampajānamusāvāde kiṃ hoti? Dukkaṭaṃ hoti. Antarāyiko dhammo vutto bhagavatāti. Kissa antarāyiko? Paṭhamassa jhānassa adhigamāya antarāyiko, dutiyassa jhānassa adhigamāya antarāyiko, tatiyassa jhānassa adhigamāya antarāyiko, catutthassa jhānassa adhigamāya antarāyiko, jhānānaṃ vimokkhānaṃ samādhīnaṃ samāpattīnaṃ nekkhammānaṃ nissaraṇānaṃ pavivekānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ adhigamāya antarāyiko. Tasmāti taṅkāraṇā. Saramānenāti jānamānena sañjānamānena. Visuddhāpekkhenāti vuṭṭhātukāmena visujjhitukāmena. Santī nāma āpatti ajjhāpannā vā hoti, āpajjitvā vā avuṭṭhitā. Āvikātabbāti āvikātabbā saṅghamajjhe vā gaṇamajjhe vā ekapuggale vā. Āvikatā hissa phāsu hotīti. Kissa phāsu hoti? Paṭhamassa jhānassa adhigamāya phāsu hoti, dutiyassa jhānassa adhigamāya phāsu hoti, tatiyassa jhānassa adhigamāya phāsu hoti, catutthassa jhānassa adhigamāya phāsu hoti, jhānānaṃ vimokkhānaṃ samādhīnaṃ samāpattīnaṃ nekkhammānaṃ nissaraṇānaṃ pavivekānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ adhigamāya phāsu hotīti.
136. தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² – ப⁴க³வதா பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ அனுஞ்ஞாதோதி – தே³வஸிகங் பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ந, பி⁴க்க²வே, தே³வஸிகங் பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதப்³ப³ங். யோ உத்³தி³ஸெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, உபோஸதே² பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதுந்தி.
136. Tena kho pana samayena bhikkhū – bhagavatā pātimokkhuddeso anuññātoti – devasikaṃ pātimokkhaṃ uddisanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Na, bhikkhave, devasikaṃ pātimokkhaṃ uddisitabbaṃ. Yo uddiseyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, uposathe pātimokkhaṃ uddisitunti.
தேன கோ² பன ஸமயேன பி⁴க்கூ² – ப⁴க³வதா உபோஸதே² பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸோ அனுஞ்ஞாதோதி – பக்க²ஸ்ஸ திக்க²த்துங் பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸந்தி, சாதுத்³த³ஸே பன்னரஸே அட்ட²மியா ச பக்க²ஸ்ஸ. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ந, பி⁴க்க²வே, பக்க²ஸ்ஸ திக்க²த்துங் பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதப்³ப³ங். யோ உத்³தி³ஸெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸகிங் பக்க²ஸ்ஸ சாதுத்³த³ஸே வா பன்னரஸே வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதுந்தி.
Tena kho pana samayena bhikkhū – bhagavatā uposathe pātimokkhuddeso anuññātoti – pakkhassa tikkhattuṃ pātimokkhaṃ uddisanti, cātuddase pannarase aṭṭhamiyā ca pakkhassa. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Na, bhikkhave, pakkhassa tikkhattuṃ pātimokkhaṃ uddisitabbaṃ. Yo uddiseyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, sakiṃ pakkhassa cātuddase vā pannarase vā pātimokkhaṃ uddisitunti.
தேன கோ² பன ஸமயேன ச²ப்³ப³க்³கி³யா பி⁴க்கூ² யதா²பரிஸாய பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸந்தி ஸகாய ஸகாய பரிஸாய. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ந, பி⁴க்க²வே, யதா²பரிஸாய பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிதப்³ப³ங் ஸகாய ஸகாய பரிஸாய. யோ உத்³தி³ஸெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஸமக்³கா³னங் உபோஸத²கம்மந்தி.
Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū yathāparisāya pātimokkhaṃ uddisanti sakāya sakāya parisāya. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Na, bhikkhave, yathāparisāya pātimokkhaṃ uddisitabbaṃ sakāya sakāya parisāya. Yo uddiseyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, samaggānaṃ uposathakammanti.
அத² கோ² பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தங் ‘ஸமக்³கா³னங் உபோஸத²கம்ம’ந்தி. கித்தாவதா நு கோ² ஸாமக்³கீ³ ஹோதி, யாவதா ஏகாவாஸோ, உதா³ஹு ஸப்³பா³ பத²வீ’’தி? ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, எத்தாவதா ஸாமக்³கீ³ யாவதா ஏகாவாஸோதி.
Atha kho bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘bhagavatā paññattaṃ ‘samaggānaṃ uposathakamma’nti. Kittāvatā nu kho sāmaggī hoti, yāvatā ekāvāso, udāhu sabbā pathavī’’ti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi, bhikkhave, ettāvatā sāmaggī yāvatā ekāvāsoti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸன்னிபாதானுஜானநாதி³கதா² • Sannipātānujānanādikathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸன்னிபாதானுஜானநாதி³கதா²வண்ணனா • Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸன்னிபாதானுஜானநாதி³கதா²வண்ணனா • Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸன்னிபாதானுஜானநாதி³கதா²வண்ணனா • Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 68. ஸன்னிபாதானுஜானநாதி³கதா² • 68. Sannipātānujānanādikathā