Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
9. பாதிமொக்க²ட்ட²பனக்க²ந்த⁴கங்
9. Pātimokkhaṭṭhapanakkhandhakaṃ
பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸயாசனகதா²
Pātimokkhuddesayācanakathā
383. பாதிமொக்க²ட்ட²பனக்க²ந்த⁴கே – (நந்தி³முகி²யா ரத்தியாதி அருணுட்டி²தகாலேபி ஹி நந்தி³முகா² விய ரத்தி கா²யதி. தேனாஹ ‘‘நந்தி³முகி²யா ரத்தியா’’தி. அந்தோபூதிந்தி அத்தசித்தஸந்தானே கிலேஸபூதிபா⁴வேன அந்தோபூதிங். அவஸ்ஸுதந்தி கிலேஸவஸ்ஸனவஸேன அவஸ்ஸுதங். கஸம்பு³கஜாதந்தி ஆகிண்ணதோ³ஸதாய ஸங்கிலிட்ட²ஜாதங்.) யாவ பா³ஹாக³ஹணாபி நாமாதி ‘‘அபரிஸுத்³தா⁴ ஆனந்த³ பரிஸா’’தி வசனங் ஸுத்வாயேவ ஹி தேன பக்கமிதப்³ப³ங் ஸியா, ஏவங் அபக்கமித்வா யாவ பா³ஹாக³ஹணாபி நாம ஸோ மோக⁴புரிஸோ ஆக³மெஸ்ஸதி, அச்ச²ரியமித³ந்தி த³ஸ்ஸேதி.
383. Pātimokkhaṭṭhapanakkhandhake – (nandimukhiyā rattiyāti aruṇuṭṭhitakālepi hi nandimukhā viya ratti khāyati. Tenāha ‘‘nandimukhiyā rattiyā’’ti. Antopūtinti attacittasantāne kilesapūtibhāvena antopūtiṃ. Avassutanti kilesavassanavasena avassutaṃ. Kasambukajātanti ākiṇṇadosatāya saṃkiliṭṭhajātaṃ.) Yāva bāhāgahaṇāpi nāmāti ‘‘aparisuddhā ānanda parisā’’ti vacanaṃ sutvāyeva hi tena pakkamitabbaṃ siyā, evaṃ apakkamitvā yāva bāhāgahaṇāpi nāma so moghapuriso āgamessati, acchariyamidanti dasseti.
384. ந ஆயதகேனேவ பபாதோதி ந பட²மமேவ க³ம்பீ⁴ரோ; அனுபுப்³பே³ன க³ம்பீ⁴ரோதி அத்தோ². டி²தத⁴ம்மோ வேலங் நாதிவத்ததீதி வீசீனங் ஓஸக்கனகந்த³ரங் மரியாத³வேலங் நாதிக்கமதி. தீரங் வாஹேதீதி தீரதோ அப்பேதி; உஸ்ஸாரேதீதி அத்தோ². அஞ்ஞாபடிவேதோ⁴தி அரஹத்தப்பத்தி.
384.Na āyatakeneva papātoti na paṭhamameva gambhīro; anupubbena gambhīroti attho. Ṭhitadhammo velaṃ nātivattatīti vīcīnaṃ osakkanakandaraṃ mariyādavelaṃ nātikkamati. Tīraṃ vāhetīti tīrato appeti; ussāretīti attho. Aññāpaṭivedhoti arahattappatti.
385. ச²ன்னமதிவஸ்ஸதீதி ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜித்வா படிச்சா²தெ³ந்தோ அஞ்ஞங் நவங் ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜதி இத³மேதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். விவடங் நாதிவஸ்ஸதீதி ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜித்வா விவரந்தோ அஞ்ஞங் நாபஜ்ஜதி இத³மேதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
385.Channamativassatīti āpattiṃ āpajjitvā paṭicchādento aññaṃ navaṃ āpattiṃ āpajjati idametaṃ sandhāya vuttaṃ. Vivaṭaṃ nātivassatīti āpattiṃ āpajjitvā vivaranto aññaṃ nāpajjati idametaṃ sandhāya vuttaṃ.
பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸயாசனகதா² நிட்டி²தா.
Pātimokkhuddesayācanakathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi
1. பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸயாசனா • 1. Pātimokkhuddesayācanā
2. மஹாஸமுத்³தே³அட்ட²ச்ச²ரியங் • 2. Mahāsamuddeaṭṭhacchariyaṃ
3. இமஸ்மிங்த⁴ம்மவினயேஅட்ட²ச்ச²ரியங் • 3. Imasmiṃdhammavinayeaṭṭhacchariyaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸயாசனகதா²வண்ணனா • Pātimokkhuddesayācanakathāvaṇṇanā
மஹாஸமுத்³தே³ அட்ட²ச்ச²ரியகதா²வண்ணனா • Mahāsamudde aṭṭhacchariyakathāvaṇṇanā
இமஸ்மிங் த⁴ம்மவினயே அட்ட²ச்ச²ரியகதா²வண்ணனா • Imasmiṃ dhammavinaye aṭṭhacchariyakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸயாசனகதா²வண்ணனா • Pātimokkhuddesayācanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸயாசனகதா²வண்ணனா • Pātimokkhuddesayācanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸயாசனகதா² • 1. Pātimokkhuddesayācanakathā